A bináris opciók betiltása

Az ESMA (European Securities and Markets Authority) július elsejétől betiltja a bináris opciókat, azokat tovább lakossági ügyfélnek nem lehet értékesíteni, továbbá erősen korlátozza a CFD-k értékesíthetőségét. Bővebb infó a linken.

Mivel a bináris opció nem más, mint egyszerű rulettjáték, nem nagy kár a dologért.

Köszönjük Károlynak a hírt.

 

Share

7 hozzászólás

 • Hites
  Az index CFD-ket is betiltják? Ezt azért kérdezem, mert azt korrekt módon is lehet szolgáltatni.
 • dr. Varsányi Károly
  Szívesen:-)
 • naa
  A linken írja a CFD-t érintő változásokat, de a szolgáltatók is értesítik az ügyfeleiket erről.
  A leglényegesebb a margin növelése (tőkeáttétel csökkentése), aminek én személy szerint nem örülök, mert több pénzt kell a CFD/forex számlán tartani ugyanakkora pozíciók fenntartásához, mivel a margin nagyobb lesz.
  Hogy a számla nem mehet mínuszba, az jó, és a bináris opciókért én se hullajtok könnyet (bár ilyen alapon a lottót meg az összes többi szerencsejátékot is be lehet tiltani, nem?)
  Egyébként a CFD változások Aug. 1-től lépnek életbe a link szerint, és ha jól tudom, van lehetőség arra, hogy “Professional” befektetőként osztályoztasd magad, és akkor megmarad a kisebb margin lehetősége.
  Mit jelent a kisebb margin: egy EURUSD pozinál pl. 3.33-szoros margin kell, ha 100-szoros helyett 30-szoros a max. tőkeáttétel. EURHUF-ra mondjuk nem ilyen nagy a különbség, +25% mondjuk (attól függ, hol)
 • assatum
  Valaki elmondaná, hogy mi az opciós kereskedés a tőzsdén? Illetve, mi ez a bináris opció? Hajt a kíváncsiság!
  Köszi!
 • naa
  Hát ehhez itt kevés a hely. A részletekre keress rá, akár magyarul is találsz sok anyagot. A bináris opciónak nem is érdemes utánanézni, azzal CFD kereskedők hátrányos helyzetűeket paliztak csak be, amíg lehetett (e cikk szerint már nem), ott nagyon nem feléd billen a mérleg…
  A lényeg, hogy az opciózásra mindenki úgy gondol, hogy az csak a “profik” terepe, valami bonyolult dolog és nagyon kockázatos. Ami igaz is, egy szint felett, ugyanakkor faék egyszerű pozíciókat használva egy portfólió hozamát szépen fel lehet turbózni velük, miközben a kockázatunk nem lesz több, mint ha buy-and-hold érték alapú befektetők, osztalékvadászok, stb. lennénk csak.
  Sok könyv van, én talán ezt ajánlom elsőre: Lee Lowell: Get Rich with Options. Ne tévesszen meg a cím, értelmes és egyszerű stratégiákat ajánl, ez nem az a könyv, hogy hogyan vállalj nagy kockázatot és menj tönkre minél gyorsabban…
 • Adócsaló Vállalkozó

  Mondjuk simán be lehetne tiltani a szerencsejátékokat. A Lottóval az élen. 😀

 • naa
  – áá, sose fogják, jó pénz van abban, főleg ha jó zsebekbe megy… 🙂

  Még erről jutott eszembe, hogy létezett / talán még van is bankoknál az a termék, amit “kétdevizás betétnek” “prémium betétnek” neveznek, hogy azt mondja a bank, hogy fizet X “kamatot” neked, cserébe ha egy bizonyos árfolyam alatt/felett lesz a kiválasztott devizánk árfolyama, akkor átváltja azon az árfolyamon majd a “betétedet”.
  Ezzel tkp. egy devizaopciót íratnak ki az ügyféllel (ügyfél eladja az adott opciót a prémiumért = “kamat”) cserébe.
  Na most régen egyszer utánaszámoltam, és konkrét bank konkrét termékénél azt láttam, hogy a piacon azonos feltételekkel kiírt opció prémiumának több mint 50-60%-át is megtartotta magának a bank, és a maradékkal szúrta ki az opciókhoz “nem értő” befektető szemét, aki persze a teljes kockázatot futja, nem látja a piaci árakat és örül… Nem túl elegáns.