Mire használhatod a KATÁ-t?

2013-01-26
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

A kormány a tavalyi év végén kitalálta a kisadózók tételes adóját, amit nem az eddigi hasonló célú EVA és EKHO helyett, hanem azok mellett vezetett be, tovább bonyolítva a helyzetet.

A KATA legalább annyira átgondoltnak tűnik, mint annak idején az EVA, amikor is alacsonyabb volt az adókulcs, mint az ÁFA összege, így az evás vállalkozónak nem hogy adófizetési kötelezettsége, hanem egyenesen haszna származott abból, ha számlát állított ki.

Jelenleg nem ennyire durva a helyzet, azonban évi hatmillió forintig főállású vállalkozóknál havi 50 ezer, másodállású vállalkozóknál havi 25 ezer forint az összes járulékot és adót kiváltja, illetve még évi 50 ezer forint iparűzési adóval kell csak számolnunk.

(Összehasonlításul: ahhoz, hogy valaki hazavigyen havi 450 ezer forint nettót, ő és a munkaadója összességében kifizet 873 ezer forintot, azaz a teljes közteher nyolc és félszerese a KATA-nál fizetendő tehernek.)

Ezzel sikerült egy újabb értelmetlen és akár igazságtalannak is nevezhető adót kreálni, mert így egy ember ugyanazért a nettóért akár nyolcszoros adót is fizethet.

További előnye a KATA-nak, hogy évi 6 millió bevételig kérhetünk ÁFA-mentességet és ilyenkor elég évi egy bevallást beadnunk, így könyvelőt is maximum csak az év végén kell fizetnünk, sőt vállalkozói számlára sincs szükségünk.

(Évi hatmilliós bevétel felett elveszítjük az ÁFA-mentességünket és a meghaladó részre 40% adót fizetünk.)

Azonban a KATA-nak vannak árnyoldalai is, méghozzá az, hogy főállás esetén csak 86 ezer forintos jövedelemnek felel meg az így leadózott pénz. Ez még a minimálbért sem éri el, így például a nyugdíjba csak évi 10 hónap minimálbérnek felel meg egy évi KATA-s adózás. Ugyanígy visszaüthet, ha majd valamikor munkanélküli segélyre mennénk. Ezért javaslom minden KATA-t választónak, a felszabaduló adómegtakarítás egy részét tegye félre nyugdíjra. Ezen túl adókedvezményre sem jogosít, se a gyerekek, se egyéb pénzügyi termék után.

Mivel szeretnék megakadályozni, hogy mától minden alkalmazott KATA-s legyen, ha ugyanannak a cégnek évi egymillió felett számlázunk, azt be kell jelenteni az adóhivatalnál. Persze ha a főnöknek több cége van, vagy nem neki, hanem felváltva a kollégáknak számlázunk, akik aztán továbbszámláznak, máris nem sokat ér ez a szabály.

Mire használható remekül a KATA?

Kisvállalkozók, akár másodállásban is kiválthatják a KATA-t, havi 25 ezer forintért akár hatmilliós bevételig is minden bevételüket leadózták.

Ilyen alacsony adókulcs mellett egész egyszerűen nem szabad adót csalni.

Erről itt írtam bővebben: Érdemes-e adót csalni? Szerintem olvasd el, tanulságos.

Mit csináljak, ha nincs minden hónapban jövedelmem?

Ha nincs minden hónapban bevétel, érdemes csak tört évre kiváltani a vállalkozóit, vagy szüneteltetni év közben. Ezt könnyedén meg lehet tenni. Arra azonban figyeljünk, hogy fél évre csak fele járulékot fizetünk, de fele összeget is számlázhatunk ki, azaz maximum 3 millió forintot.

Úgyhogy ha már van ez az igen alacsony adóterheléssel bíró lehetőség, használjuk ki, hogy jogkövető módon adózzunk, 5-10%-ot bőven megér, hogy nyugodtan aludhassunk

Fontos! Nem adócsalásra, hanem éppen a fekete jövedelmed leadózására buzdítalak, kérlek ne értsd félre ezt a posztot!

Ha szeretnél többet tudni a pénzügyekről, gyere el az Akadémiára, 3-4 hetente indul a következő. Csekély 25 ezer forintért hat alkalom alatt megtanulsz mindent a pénzügyekről, amit alapfokon tudnod kellene.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram