A döntési fáradtság

Írtam már régebben arról, miért butaság, amikor az apró dolgokon való spórolásra megy el az energiád és közben nincs erőd és időd az igazán komoly dolgokkal foglalkozni, amin viszont milliókat buksz.

Minden energiáddal azon vagy, hogy megtaláld, hol olcsóbb megvenni a Domestost, amiből évente maximum négy flakonnal használsz és évi 200 forintot spórolsz azon, ha csak akciósan szerzed be azt a négy flakont. A megfelelő elektromos fogkefe kiválasztására és a legolcsóbb beszerzésére se sajnálod az energiádat és az idődet, összességében háromezer forintot spóroltál is rajta.

Közben a megtakarított pénzed rossz befektetésén évi egymilliót buksz vagy a vállalkozásodban nem tudsz kellően helyt állni, mert kifáraszt a mindennapok sok apró döntési kényszere.

Hogyan ne spórolj?

A jelenségnek neve is van, úgy hívják, hogy döntési fáradtság.

Azok az emberek, akiknek sok döntést kell hozniuk, észreveszik ezt és ha ügyesek, amit csak lehet, automatizálnak, hogy például ne kelljen azon gondolkodniuk, hogy milyen ruhát vegyenek fel reggel vagy elmenjenek-e aznap a konditerembe.

Sok cégvezető évek óta ugyanabban az öltözetben jár, mindenkinek feltűnt már, hogy például Mark Zuckerberg évek óta csak ugyanolyan színű pólóban és nadrágban, esetleg ugyanabban az egyfajta öltönyben látható minden nyilvános szereplésén. De Steve Jobs fekete garbóját is kevesen nem ismerték. Barack Obamának is volt összesen két különböző színű öltönye, amit váltogatott.

(Ezek a döntéshozók nem akarnak minden reggel arra egy perc energiát sem fordítani, hogy ma mit vegyenek fel és milyen póló illik ehhez a nadrághoz vagy megy-e ez a cipő és nyakkendő ehhez az öltönyhöz. Senki nem gondolja róluk, hogy azért vannak mindennap ugyanabban a szerelésben, mert nem telik nekik többre.)

A kondizásra is ki van jelölve három nap 17 és 18:30 között, így arról sem kell döntést hozni, hogy mikor sikerül beerőltetni a programok közé egy testmozgást vagy hogy ma menjek vagy ne menjek futni vagy úszni.

Bírók döntéseit is megvizsgálták. Főleg olyan emberek ügyei kerültek eléjük, akik már letöltötték a büntetésük kétharmadát és dönteni kellett, hogy idő előtt szabadulhatnak-e. (A könnyebb döntés, hogy minden marad a régiben, vagyis nem szabadul idő előtt az elítélt.) A felmérésben 1112 ügyet vizsgáltak meg, azt találták, hogy minden harmadik ember szabadulhatott idő előtt. Azonban a reggeli eseteknél még átlagosan 70% volt a szabadulási arány, késő délután már csak 10% volt az esély az idő előtti szabadulásra. Az ebédidő után megint nőtt a szabadulás aránya, majd újra csökkenni kezdett. Ez egy klasszikus példája a döntési fáradtságnak.

A döntési fáradtság nem fizikai fáradtság, az emberek nem érzik fáradtnak vagy kimerültnek magukat fizikálisan, de egyre kevésbé átgondolt döntéseket hoznak vagy igyekeznek minden döntés elől elmenekülni.

A döntési fáradtság leggyakoribb megnyilvánulása az akaraterő elgyengülése. Ha sok döntést kellett hoznod egymás után a nap során, utána már menekülsz a döntések elől és mindenre rábólintasz.

Öltönyt varratsz, új autót választasz vagy számítógép-konfigurációról kell döntened, lépésről lépésre újabb és újabb döntést hoznod a gombokról, a varrásról, a szabásról, az anyagról vagy éppen a memóriáról, háttértárról és így tovább.

A végén már mindenre rábólintasz, olyanokra is, amire semmi szükséged vagy hagyod magad rábeszélni a feleslegesen drága anyagra vagy alkatrészre, csak hogy menekülhess az újabb és újabb döntési kényszertől.

Egy kísérletben az egyik csoportnak egy telepakolt bevásárlókocsiból kellett választania valamit, de rengeteg döntést hozattak velük: gyertya legyen vagy inkább toll? Ha gyertya, akkor ilyen illatú vagy olyan illatú? Fehér póló vagy inkább a piros? És így tovább.

A kontrollcsoport ugyanannyi időt töltött a bevásárlókocsival, de nekik nem kellett döntéseket hozni, csak beszéltették őket: mikor használt utoljára gyertyát, szereti-e a fahéjillatú gyertyát, mikor vett fel utoljára piros pólót és így tovább.

Ezek után a két csoportnak jeges vízbe kellett tenni a kezét és ott tartani, amíg csak bírta. A döntési helyzetekbe kényszerített csoport átlagosan feleannyi ideig sem bírta a jeges vizet, mint a kontroll csoport. (28 és 67 másodperc.)

Hipermarketben embereket kértek meg feladatmegoldásokra. Akik a bevásárlás elején voltak, sokkal jobban teljesítettek és sokkal nehezebben adták fel, mint azok, akik már a bevásárlás vége felé jártak.

Nem véletlenül vannak a pénztárhoz kitéve a csokoládék és a cukros üdítők. Ott a legnagyobb az esélye, hogy valaki vesz egyet, akkor is, ha elhatározta, hogy nem vesz cukros édességet.

Sokan azért is szeretnek diszkontokba járni bevásárolni, mert nem kell dönteniük, hogy a 17 féle tejből, a 12 féle tejfölből és a 15 féle búza finomlisztből melyiket vegyék meg. Vajon melyik lehet a jobb? A drágább megéri a felárat vagy éppen az a rosszabb? A 450 grammos tejföl éri meg jobban vagy a 330 grammos? Egy diszkontban megveszik a tejet, a tejfölt és a lisztet, amit ott árulnak és kész. (Szintén segítség a bevásárlólista, csak azt, annyit és olyat veszel, ami a listán szerepel. Nem csak kevesebb pénzbe, de kevesebb energiába is kerül a bevásárlás.)

Minél szegényebb valaki, annál több döntést kell hoznia, hiszen neki az is döntési kényszer, ami egy jómódúnak nem: milyen drága és minőségű vécépapírt vegyen vagy milyen mosóport, ami olcsó, de azért elég jó is. Mit vegyen meg most és mit nem, mi az amire mindenképp szükség van és mi ér rá azután, hogy megjön a családi pótlék is. Belefér a húsztekercses vécépapír a havi költségvetésbe vagy vegye meg a négydarabosat, hiába drágább úgy darabja?

A sokkal több mindennapi döntési kényszer miatt ezek az emberek rosszabbul teljesítenek a munkahelyükön és egyéb versenyhelyzetben, ez pedig visszahat az anyagi életükre is.

Megfigyelték, hogy az amerikai önkéntes nyugdíjpénztáraknál minél több befektetési alapból lehet választani, annál kevesebben lépnek be. Annak ellenére, hogy így sok pénztől elesnek, amit a munkáltatójuk fizetne be helyettük.

Azt gondolnánk, minél több a választási lehetőség, annál több embert vonz valami, pedig pont az ellentéte igaz. Ha túl sok mindenből lehet választani, az emberek inkább nem döntenek. Pedig a döntés lehetősége a szabadság szinonimája a legtöbb ember számára.

Erre alakult ki az autókereskedőknél a mondás, hogy dugd el a színmintákat. Az emberek autót akarnak venni, de ha túl sok a választási lehetőség (vagy a választási kényszer) a sebváltó gombjának a bőrözésétől a kárpit színén át a kilométer hosszú extralistáig, az emberek elbizonytalanodnak és nem vásárolnak. Ha ezeket az opciókat eldugják előlük, (vagy csomagban tudják csak megvenni) sokkal könnyebben és boldogabban vásárolnak.

Minél több a választási lehetőség, annál nagyobb az esélye, hogy később megbánjuk a döntésünket. Ha csak egyfajta farmert lehet kapni, nem érzem rosszul magam, hogy azt választottam, ha tízféle van, ezen belül is mindegyik slim, regular, bő szárral és ráadásul ötféle színben, akkor rosszul érzem magam, hogy lehet, hogy nem a legjobbat választottam. Akkor egyből az én hibám lesz, hogy választhattam volna jobbat is. Ugyanez igaz a befektetési alapok, autók és minden más esetben is.

Megfigyelték, hogy áruházakban minél kevesebb fajta termékből lehet választani, annál nagyobb valószínűséggel vásárolnak belőle az emberek és később megkérdezve elégedettebbek voltak a választásukkal, mint azok, akik például sokkal több csokoládéból választhattak.

Hogyan tudod elkerülni vagy legalább csökkenteni a döntési fáradtság hatását?

Az egyik az automatizálás. Azokat a döntéseket, amit lehet automatizálni, azt tedd meg. Mint a példában: legyen kedd, csütörtök este és a szombat reggel a másfél órás testmozgás ideje.

Ha el akarsz tenni egy megfelelő összeget havonta, akkor azt tedd el a hónap elején egy összegben és ne minden egyes vásárlásról akard eldönteni, hogy akkor az most belefér-e a havi költségekbe. Ha el van téve a havi 50-100-400 ezer forint, nem kell minden egyes vásárlásodat mérlegelned. Amíg van pénz a pénztárcádban vagy a bankkártyád mögötti számlán, addig bármit megvehetsz abban a hónapban.

Ha szeretnél egészségesen étkezni, sokkal egyszerűbb néhány alapszabályt felállítanod és azokhoz ragaszkodnod, mint minden egyes alkalommal eldöntened, hogy mit és mikor egyél. Például azt a szabályt hozod, hogy nem eszel semmit, amiben hozzáadott cukor van, nem eszel este nyolc óra után és nem eszel az étkezések között feleslegesen, illetve minden nap legalább egyszer eszel zöldséget. Ha ezeknek a saját kritériumaidnak megfelel, amit enni akarsz, akkor nem mérlegelsz tovább.

Másképp fogalmazva szokásokat és rutinokat alakítasz ki, ami lehetővé teszi, hogy rengeteg apró, mindennapi döntéstől megszabadulj nap nap után.

Másik lehetőség a döntés delegálása, például a munkahelyi döntések során. Ezt minden főnöknek és tulajdonosnak meg kell vagy meg kellene tanulnia, hogy a nem nagyon fontos kérdések eldöntését bízzák másra. Ezzel szemben az átlag magyar kisvállalkozó mindig mindenről maga akar dönteni, még akkor is, ha képtelen rá.

A fontos döntéseket reggel vagy ebéd után hozd meg, kipihenten és étkezés után. Délután öt után vagy éhesen ne hozz fontos döntést, halaszd a döntést lehetőség szerint másnapra.

Csinálj egy tennivalók listát és ragaszkodj ahhoz, amint a bevásárlólistához is egy bevásárlás során. Amíg nem mentél végig a napi (fontos) tennivalókon, ne foglalkozz mással. Így az energiádat a fontos dolgok eldöntésére használod, a kevésbé fontosak ráérnek később is.

Banálisan hangzik, de pihenj. Este és hétvégén soha ne foglalkozz a munkáddal, így tudsz munkaidőben jó döntéseket hozni. Ha nem elég a heti 40 óra a munkára, akkor valamit nagyon rosszul csinálsz vagy egyszerűen csak túl kapzsi vagy, ami megint csak beletartozik a valamit rosszul csinálsz kategóriába. Ha pedig alkalmazott vagy és a főnökeid miatt kellene munkaidőn kívül is a munkáddal foglalkozni, akkor pedig rossz helyen dolgozol.

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 40 ezer forint.

40 millió forintos életbiztosítás havi 5.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Share

89 hozzászólás

 • A80
  Globális multinál dolgozó vezető ismerősöm a túlzott rugalmasságával belecsúszott abba, hogy ázsiai kollégákkal hajnal háromkor kezdődik a meeting, amikor amerikával éjfélkor lett vége és az ő munkaideje 9-18 óra lenne. Nos, menekülnek az emberei (pl. amelyik csak hallgatja a hajnal hármasat,hogy fel ne ébredjen a gyerek) szó szerint csúszik szét minden. Meg kell húzni a határokat, és csak magyon ritkán szabad azt átlépni és ha átlépted, akkor tudatosan kompenzálni kell ezt a munkaidő terhére végzetz pihenéssel és privát elfoglaltsággal, különben elindulsz a lejtőn,aminek az alján lehet, hogy egy halálos infarktus áll.
 • Maurice Moss
  Nálunk pont az ilyen több időzónás problémák miatt (főleg UK vs. San Francisco -8 óra) szólt a vezetőség, (aki angol), hogy aki nem akar, az ne menjen a saját időzónájában túl kései meetingekre (csak ha nagyon muszáj). Igaz, így is az angol vezetők többet dolgoznak, de legalább a felsőbb menedzsment szavakban megvédi őket (és van mire hivatkozni, ha valaki tényleg nem akar este 7 után meetingekre menni).
 • Tamas
  Bevásárló lista továbbfejlesztve: stilizalt terkep az aruhazrol, bejelolve a zoldseg, tej, hus, tojas, konzerv stb. sorokat, mindegyikhez csak az oda tartozo bevasarolandok feltuntetese.
  Egy fb. csoportban lattam, meg nem probaltam ki, de tervezem.
 • jami
  Revolut-s kérdésem lenne, de valahogy oda nem tudok írni.

  Van, aki használ virtuális Revolut kértyát NFC-s fizetéshez?

 • jami
  Delegálás: van, akikkel nem megy,nincs felelősségérzete vagy csak fél a kudarctól és nem kérdez/jelez, ha elakadt.
  De olyan is van, amikor a 80%-s eredmények is jobbak, mint a vezetőnek foglalkozni egy személyben mindennnel – mert ő sem fog tudni és valami sérül/nem lesz 100%.
  Bizalom kell hozzá mindkét oldalról: a vezető megbízik a munaktársban, hogy képes lesz és meg is csinálja; a munkatárs a vezetőben, hogy a tudásához méretezett feladatot kapott.

  Épp nemrég volt olyanom, amivel vacakoltunk már 1 hete, tényleg dolgozott vele, akinek részünkről kellett – de mégsem oldódott meg. Fogtam a telefont és tisztáztam, mégis mit várnak pontosan – és máris tudott mindkét oldal tovább haladni.
  Önként visszatértem a ho-ból pár nap/hét felosztásban, mert egyre több ilyen megfeneklés lett. Ééés most jó.

 • Deviáns
  @ZSK: Tanulj meg üzleti tervet írni. Ha én vállalkozó akarnék lenni, ezzel kezdeném. Mi mennyibe kerül (költségek, adók, munkabér, rezsi), mennyi a marzs, amit ki akarok venni, mennyi terméket tudok eladni. Szerintem mindenkinek itt kellene kezdenie. Kevesebben buknának bele. Plusz ha valahova kölcsönért folyamodnál, a bankok nagyon szeretik R. Kiyosaki szerint.

  : Amíg csak Te**ko meg Sp*r volt, az előbbibe jártam, Excelben készítettem bevásárló listát a bolt berendezésének megfelelő sorrendben. A termékek fel voltak sorolva, amit venni szoktam, bevásárlás előtt otthon csak mellé kellett írni miből mennyi kell. Nagyon tuti volt. Aztán lett barátnőm…. Azóta állok én is a zöldségespult mellett, amíg a párom mindent végigtapogat.

 • jami

  Nekem van bevásárlólista, de át is szaladok szemmel a polcokon. Viszont nem válogatok, a fő cél a lista tételeinek beszerzése; nem is sok idő a bevásárlás.
  Inkább vagyok itthon kreatív, mi jön az alapanyagokból; nem nagyon zavar, ha el kell térni a recepttől/mégsem az a kaja lesz, amit elsőre gondoltam…
  Néhány kivétel van: a teák és kávék 🙂

  Ruhát is gyorsan veszek, ennyi idősen már tudom, milyen szabás áll jól, a méret is fix. (Mostanában eleve nem is veszek semmit, ho-ba tökéletes, ami van.)
  Valaki írta, h a nők nem tudnak dönteni, mikor öltöznek reggel. Hát, mert harcol a praktikum az elképzelt széppel 😀 Erre is jó a kor: csak kényelmes ruháim vannak. Az épp aktuális döntés tárgya csak az, hogy mennyire kell elegánsnak lenni…

 • Karcsika
  Hosszú lesz, bocs, de remélem segít.

  1/3


  2021-04-19 at 20:04

  Persze rengeteg körülményen múlhat a dolog, amiket én nem ismerek. De.

  Szerintem.

  Kötöttél egy szerződést a céggel, te dolgozol neki napi 8 órát (vagy amennyi a szerződésedben van) és ő fizet érte x összeget.

  Persze a 8 óra munka nem azt jelenti, hogy abból 3-at híroldalon lóg az ember. Az 8 óra munka.

  Ezt a megállapodást kell betartani, ez a tisztességes mindkét oldalról.

  Kényszerít valaki a túlórára? Vagy csak azért csinálod, mert szereted lelkiismeretesen elvégezni a munkád (ettől kapod pl. az elégedettség érzését)?

  Mi történik ha “csak” 8 órát dolgozol? 1 hónappal később lesz kész a projekt? Akkor mi történik, nem lesz mit enned, beteg leszel, vagy esetleg legközelebb a szükséges időt tervezitek be rá/vesztek fel még valakit?

 • Karcsika
  2/3

  Engem egy nagy veszteség ébresztett rá, hogy a “big pikcsört” kell nézni és inkább aszerint priorizálni a dolgokat. Mi a fontos az életedben? Legyünk őszinték, az életben lényeges dolgokra nulla hatása van annak, hogy hamarabb vagy később készül el az adott feladat. Biztos volt már, hogy nem lettél kész időben? Mi történt akkor? Volt hatása az életedre? Emlékszel még egyáltalán rá?
  Mitől félsz most, mi a legrosszabb ami történhet? Miért vállalod önként és dalolva a folyamatos túlórát?

  Kirúgnak ha csak 8 órát dolgozol? Gondolod? Egy lelkiismeretes dolgozót? Nem valószínű. Ha mégis, akkor rúgjanak csak ki, kapsz végkielégítést és mehetsz egy normális helyre dolgozni.

  Persze vannak időszakok, amikor meg kell húzni a melót, amit aztán lecsúsztatsz. De folyamatosan túlórázni? Butaság.

 • Karcsika
  3/3

  Túl sok a meeting? Van olyan gomb is hogy nem fogadod el a meghívást. Ha van aznap egy órás (priós) feladatod, foglalj be a naptáradban neki 1 órát, nem is kell majd gondolkodnod, hogy elfogadd e a meghívót.
  Az embereket is nevelni kell. Szokják meg, hogy délután 5-re már hiába küldenek meghívót, ha te csak 4-ig dolgozol. Ezt a vevőnek is meg lehet mondani, nem fog történni semmi.

  Tedd fel a fenti kérdéseimet magadnak szép sorjában és hátha tisztázódik a kép.

  Illetve fontos lehet a priorizálás. Tedd fel mindig a kérdést, bármit csinálj is: Muszáj ezt nekem most megcsinálnom? Kérdezz rá minden szóra: Muszáj (ezt megcsinálni)? Nekem (kell ezt megcsinálni)? Most (kell ezt megcsinálni)? Ha valamelyikre nem a válasz, delegáld, hagyd a fenébe stb.

 • Penge
  Off, de meg tudnád oldani, hogy a linkelt postjaidnál ne az életbiztosításos banner legyen a főkép?

  Tudom, hogy triviális, de a legtöbb khm… droid, akiknek linkelni szoktam ha látnak egy figyelemfelkeltő bannert, akkor szöveget már nem olvasnak mellé, aztán az még egy dolog, hogy engem basznak le, amiért állandóan “azt a hülye biztosítást ajánlgatom”, az nem érdekel, meg a hülyéket visszaoltom, de így a mondandód sem éri el a célját, mert akiknek a legjobban szólna, azok egyszerűen átlépik.

  Penge, nem tudom, miért azt dobja be, gondolom az az első kép, amit talál az oldalon.

 • Second Wave
  Tibor
  pont a megtakarítási döntésedre van jó módszer, amit tudsz automatizálni. Bizonyos függőségek mentén beállítod magadnak a portfolio arányokat. Ilyen kész módszereket találsz a befektetési oldalakon, egyikük szerzője ide is szokott írni, csak lehet, most lusta volt. Akár a kész modelleket vegyítheted is. A lényeg, hogy egyszer kell megalkotni a modellt, aztán ha jön új pénz, akkor a modell szerint elmaradásban lévő részt megveszed, azt lehet a családdal tölteni az időt, nem kell egyedi döntéseket hozni.
 • Aomame
  És van, aki hülyének néz, hogy képes vagyok évekig ugyanazt reggelizni minden nap.
  Hiába mondom, hogy de milyen jó, hogy nem kell rajta gondolkozni.
 • L70

  Ha péntek este még fejenként 40 munkaóra kell a hétfői induláshoz akkor már csütörtök reggel is látszott, hogy ez mission impossible. Vagy akár már a hét elején. A vezető azért kapja a zsetont, hogy ezt jól kezelje az ügyféllel, nem azért, hogy az egész csapatot kiégesse.
  Volt olyan ismerősöm aki felmondáskor 100 nap szabit fizettetett ki de nem élte meg a hatvanat sem.
  Én már nem dolgozom 40 óránál többet sose, ha nem lesz kész, előre szólok. Néhány éve így csinálom, nyugodt vagyok és senki se akart még kirúgni.
 • jurta
  Az elmúlt kb. fél évben ez a legértékesebb beszélgetés itt hozzászólásokban, amit olvastam.
 • jurta

  2021-04-20 at 13:04

  “Vállalkozás indításához milyen jó könyvet tudtok ajánlani, amiben benne vannak az alapok, ad egy átfogó képet arról, hogyan kell vállakozást indítani és mire kell figyelni mondjuk az első pár évben? Energetikai vállalkozásról lenne szó, egyelőre a tervezés és gondolkodás fázisában, abszolút vállalkozói tapasztalat nélkül.”

  Nekem nagyon tetszett:
  Michael E. Gerber: A vállalkozás mítosza – Miért sikertelen a legtöbb induló vállalkozás, és mit kell tennünk saját üzletünk érdekében?

  Inkább önismereti, mint üzleti jellegű. Most, ahogy kikerestem neked, látom, hogy 2020-ban átdolgozott kiadása jelent meg magyarul, így talán már nem annyi rész elavult benne, mint az eredeti, 1990 körüli műben: uzletikonyv.hu/a-vallalkozas-mitosza-1705

  Amúgy meg “A Vállalkozás” is olyan, mint a párkapcsolat: a tied egy kicsit más lesz, mint mindenki másé.

 • Zabalint
  Az összes eddigi munkahelyemet és ismerősökét is nézve, a 8 óra munka nem azért lesz több, mert állandóan sok a munka. Hanem azért, mert meg kell oldanod, ha valami blokkolja a munkádat, ami adott esetben azt jelenti, hogy a főnököddel, munkatársaddal, vagy bárkivel csak este tudod megbeszélni, esetleg csak reggel, ha amúgy szoktál későn kezdeni, és este aktív lenni. Ha nem oldod meg, akkor azért jársz rosszabbul, mert nem fogsz tudni nap közben sem haladni, amire lehet mondani, hogy kit érdekel, de ha lelkiismeretes vagy, akkor érdekelni fog. Igen, egyébként amiről beszélek, ez esetben a munkaszervezés a rossz, de még nem ismertem munkahelyet ahol ne így lett volna.
 • Norbert P
  Figyelo blog….
  Nagyon jo a cikk, megnezem a videokat is.

  Javaslom, hogy a videokat 12-15 perces reszekben toltsd fel, akar sorozatkent. Igy minden videoert kaphatsz penzt a jutubtol.
  pl egy 86 perces videobol 6 kulonallo videot tudnal kesziteni, igy 6-szor tobb a nezettseg is.

  ajanlok egy csatornat/videot:
  youtu.be/ErzDWMVibPI
  How Much YouTube Paid Me (for 30 million views)

  Solving The Money Problem

  Az eloadasaid alapjan iskolakban kotelezove tennem a penzugyi ismeretek oktatasat egy masik fontos temaval:
  hvgkonyvek.hu/konyv/visszafordithato

  Udv
  Norbert

 • axt
  Akkor sem lenne szükség arra, hogy két ember ugyanabban az időben egyszerre legyen ébren, csak a legtöbb ember sajnos képtelen az olvasott szöveget értelmezni, meg persze eleve lusta elolvasni. Engem piszokul tud idegesíteni, mikor érthetően leírom az e-mail-ben, hogy mit akarok és kérem, hogy mondjanak rá valamit, hogy haladhassak tovább, és akkor vagy nem jön rá semmi válasz (ez a gyakoribb) vagy jön valami értetlenkedő baromság, aminek az a vége, hogy telefonálni akarnak velem. És szóban tök ugyanazt elmondom, mint amit leírtam. Ennek hol van értelme? Pont az lenne az IT infrastruktúra lényege, hogy 2 ember anélkül tudjon kommunikálni, hogy egyidőben lennének elérhetőek. Egy csomó ember van multinál, aki profinak mutatja magát, de 2 szalmaszálat nem képes egymás mellé rakni, ha nem fogják a kezét.
 • Zsolti
  A napszakkal nem feltétlenül értek egyet, én korán reggel használhatatlan vagyok, ha fontos döntést kéne olyankor meghoznom, lehet, hogy pánikolnék. Ebéd után pedig kajakóma jön. Nekem épp az ebéd előtti órákban és a délután későbbi részében penge az agyam. Szóval ez lehet, hogy emberfüggő, de lehet az életmód és az időzítés is.
 • Dörnyei József
  Egyetértek. Mindent automatizálok, amit csak lehet. Például a ruháknál a szabály az, hogy balról a követlezőt veszem fel és a tiszta jobbra megy. 🙂 Ha valami borítja a szabályaimat, akkor “zavar van az erőben” és komoly gond alakul ki. Ha tartós a zavar, akkor átalakítom az összes szabályt az életemben, amíg minden ok nem lesz újra. Persze egy ilyen embert minden ismerőse eléggé “merev”-nek gondol, de ez az egyetlen működő módszer. El is lehet persze engedni a dolgokat, az a nem működő módszer.
 • V
  a leirasodbol ugy tunik hogy ott hibazol hogy nem tanitod meg az alkalmazottat hanem csak megmondod neki hogy nem jo es utanna magad csinalod. Volt dolgom palyakezdokkel a szakmamban, a csapatbol en voltam az egyetlen aki hajlando volt tanitani oket, mint kesobb kiderult nagyon halasak is voltak nekem ezert.

  Szerintem probald meg ugy hogy ha nem jol sikerul a munka magyarazd el neki hogy mi a gond, de ne te csinald hanem hagyd hogy kijavitsa az utasitasaid alapjan. Ha nem valami nagyon specialis munka amihez mondjuk tiz ev munkatapasztalat kell akkor az elso 2-3 hibazas utan mar menni fog neki is neked stresszmentesebb lesz az egesz. Ha 2-3 eset utan sem kepes megtanulni akkor viszont lehet a munkavallalo gyenge kepessegu.

 • V
  valaki irta hogy ahogy egyre idosodunk ugy az elettapasztalat miatt kevesebb idot es eroforrast forditunk a donteseinkre. Nos ez olyannyira igaz hogy a harom eves lanyomon latom mikor nem tudja eldonteni mit egyen, mi meg mar eppen az otodik fele opciot pakoljuk ele… Azt hiszem atgondolom ezt a dolgot, eddig is sejtettem hogy nem szabadna opciokat felkinalni

  Az óvodában mindenki ugyanazt kapta ebédre és uzsonnára, boldogan megették, mert mindenki azt ette. Az iskolában már mindenki magának visz, azóta megy a válogatás, mi a finom és mi nem.

 • F.Timi

  Valószínű nem használod a WordPress kiemelt kép funkcióját, ezért húzza be az FB a bannert kiemelt képként. wphu.org/konyv/4-1-2-7-kiemelt-kep/

  Ha használod a Yoast SEO bővítményt, be tudsz állítani egy automatikus kiemelt képet: flothemes.com/yoast-seo-social-sharing/

  Köszi!

 • Zabalint

  Összetettebb problémáknál szükség lehet a szinkron kommunikációra.
 • Donát
  A “mert hülye azért nem vagyokék”nál is az azért van ekkora választékbőség. Aminek szintén a ‘szihológiája, hogy hirtelen az vevő bizonytalan lesz, hogy jajj melyiket mi ez és ebben az állapotban már jól el lehet neki adni azt amit abban a pillanban úgy érez, hogy akar venni.
 • Eszef
  Munkavállaló és vállalkozó is vagyok. Főállásban a heti 40 óra az fix, mivel a bérem is az. Igaz, emiatt néhányszor össze kellett vesznem kb. mindenkivel az elmúlt 4 évben, de nem zavar. Májustól 36 óra, mert idén béremelés helyett inkább heti 36 óra munkaidőt kértem. (Amit vállalkozóként jobban tudok hasznosítani, így valójában négyszeres béremelés jön ki). A dolgomat egyébként legtöbbször heti 15 órában is el tudom végezni. Vállalkozóként pedig nem alkalmazok senkit a termelékenységet inkább technológiai fejlesztéssel növelem. Igaz, így a konkrét munkavégzés alól nem tudok kibújni, de ez nem zavar. Olyan tevékenységet kell választani, amit szívesen csinálunk. Persze azért én is delegálok, pl. szerviz, könyvelés, stb., olykor bosszankodom is miattuk.
 • Karcsika

  2021-04-21 at 14:17

  Kifejezetten káros lehet a gyereknek, ha neki kell egy csomó döntést meghoznia. Pedig felnőttként azt gondolhatod, hogy “milyen jó dolga van, ő döntheti el milyen ruhát vegyen fel”, stb.

  Szerintem ez egy hasznos olvasmány a témában:

  bookline.hu/product/home.action?_v=Kim_John_Payne_Egyszerubb_gyermekkor&type=22&id=122357

 • szocske
  Nagyon jó cikk és érdekes téma. Évekkel ezelőtt vettem észre magamon hasonlót: nem túl komoly, de azért nem is filléres beruházásnál (pl. milyen tévét, mobilt, tabletet, laptopot, mosógépet stb.) vegyek. Ahhoz értékes dologról van szó, hogy rosszul válasszak, de egyszerűen nincs kedvem energiát fektetni abba, hogy utánaolvassak és ha nem is jó, de legalább ne rossz döntést hozzak.

  A megoldás az lett, hogy odafigyeltem, ha egy ismerősöm a közelmúltban hasonló terméket vásárolt és ő vette a fáradtságot az utánaolvasásnak, akkor el sem kezdtem nézegetni a kínálatot, megvettem ugyanazt a típust. Nyilván nem teljesen kockázatmentes, mert lehet, hogy az én igényeim mások, de nagyon talán nem nyúlok mellé ezzel a módszerrel. Eddig bejött.

 • gertitorpee
  A munkaidős beszélgetéshez hozzászólva csak javasolni tudom a huszon-harminc éveseknek, hogy állítsanak fel kereteket a munkaidő köré, hogy a karrier mellett a saját életüket is tudják építeni.
  Különben a végén teljesen kiégnek (mint én :)), vagy rosszabb esetben az egészségük is rámegy. Az az igazság, hogy nagyon ritkán kap egy alkalmazott annyi kompenzációt ami indokolná 12 órázást.
  Én úgy látom hogy sok, főleg amerikai cég tudatosan visszaél az ember pozitív hozzáállásával, lelkiismeretességével és egész egyszerűen addig pakolja a feladatokat rád amíg csak bírod. Eleve olyan embereket vesznek fel, akik vevők a céges teljesítményorientált kultúrára. Milyen jó ha az alkalmazottak hétvégén is összejárnak szocializálódni és közben a problémákon gondolkoznak.
  Ez is egy életút csak érdemes felismerni, hogy mivel jár és megfelelő kompenzációt kiharcolni. Különben csak a tulaj gazdagszik.
 • MZ/X
  2/2 A fentiekhez még hozzátenném a technológiai fejlődést is: egy traktor elvégzi azt a munkát, amire régen egy falu kellett és ez így van az élet minden területén. Sok zseni a múlt században azt mondta, hogy a mai kor emberének alig kellene dolgozni, akkor miért dolgozunk egyre többet? Magyarázza-e ezt a munkamenyiséget maradéktalanul a növekvő komplexitás? Szerintem nem, összeségében a munka öncélúvá vált, rengeteg munkának pusztán az az értelme, hogy az emberek közötti hierarhiát tartson fent és a hierarhia szerkezete is egyre torzabb. Itt arra gondolok pontosan, hogy az emberek között is kívánatos a hierarhia, de majomszerű lényekként hangyabolyban hangyakirányőket szolgálni az nekünk, mint fajnak nem egy természetes állapot.
 • MZ/X
  MZ/X 2021-04-22 at 11:29 commentem másik cikkhez szántam (https://kiszamolo.hu/nyolc-ora-munka-nyolc-ora-pihenes/). Elnézést a szemetelésért.
 • Anita
  Könyv: Vecsenyi János Petheő Attila: Vállalkozz okosan! – Az ötlettől a piacra lépésig
 • párosan szép az élet
  Ezért vásárol az ember 20 pár tökegyforma zoknit például.
  Nem kell pároztatni, ami félálomban a kézbe kerül az jöhet. Ha elnyeli a feketelyuk mosás közben az egyik párját, nem probléma, viselhető a másikkal.
  (A formázott, kifejezetten jobb és ballábas típusra persze nem érvényes.)
 • BPéter
  Pontosan ugyanez van most a covid 19 védőoltásoknál.
  Orosz, kínai, amerikai, britt, rns, adenovírus, teljes vírus, az átlag embernek ez sok(k), de nem akar rosszul választani, ezért frusztrált lesz, és találomra dönt.

  Sokkal egyszerűbb lenne, ha mindenki be lenne rendelve egy fix időpontra, és akkor megkapná az oltást. Amelyikből épp van.

 • Endre bá
  Olvastam egy jó tanácsot pár éve: Pick your battles, azaz válaszd ki, hogy mely csatákba akarsz/érdemes beleállni. Ezt azóta szem előtt tartom.
  Hasonló a helyzet a döntésekkel is, ki kell választani, hogy melyik döntés éri meg a fáradtságot.
  Én pl. ezért álltam le a hypermarketek látogatásával, viszont szombat délelőttönként szívesen válogatok a piac színes kavalkádjában.
  Idegesítő a kábeltévé 100 csatornája, ha nem lennének gyerekeim, lemondanám az egészet. 10-en belül van a csatornák száma, amelyiket valaha néztem 3 percnél tovább.
 • nyman
  “Sok cégvezető évek óta ugyanabban az öltözetben jár”

  Már többször írtam, hogy lehetne egy poszt a minimalista öltözködésről. De lassan majd megírom. 🙂

  Ha nem is 100%-osan de követem ezt. Néhány ruhadarabbal egészen jól el lehet lenni. A csajom megjegyezte már, hogy a másfél évtizeddel ezelőtti fényképeken is “ugyanaz” van rajtam. 🙂

  Azért nem igaz, mert minimálisan azért változik néhány dolog, pl. a kabát 🙂 De a fekete farmer már évek óta nem. A galléros polókból a fehér, fekete, sötétkék, polóból a fehér. Az elmúlt években csak ugyanazt a márkájú és számú nadrágot vettem, már hatodiknál tartok. Vásárlással évente max egy órát töltök.

  Volt mikor nézelődtem, jártam boltról boltra, de most már fixen megvan a legtöbb dolog. Nem a legolcsóbb darabok – márkákat szándékosan nem írok – de tartósságban bizonyítottak, így rendszesen ezt veszem. 4-5 fix üzlet és kész.

 • Zabalint

  Nekem ugyanezt az nehezíti meg, hogy ha beválik egy ruhadarab, mire ez kiderül, legtöbb esetben már nem kapható, nem tudok belőle többet venni.
 • törzsmókus
  aztán a gyerekeknek biztos kell / jó a 100 kábeltévés csatorna? Ha csak miattuk van, szerintem mindenképp mondd le, talán úgy könnyebb rávenni őket valami értelmesebb elfoglaltságra. YouTube Premium olcsóbb is, ha már mindenképp nézni akarják a képernyőt

Vélemény, hozzászólás?

A megadott név fog megjelenni, ezért érdemes nem a valódi nevedet megadni a hozzászóláshoz.

A hozzászólás előzetes moderáció után fog megjelenni.

A hozzászólás párbeszédre van kitalálva és nem monologizálásra. Ezért fogalmazd meg úgy a mondanivalód, hogy beleférjen egyszerre egy hozzászólásba. Senki nem akar téged olvasni 15 hozzászóláson keresztül (rajtad kívül természetesen). Ha cikket szeretnél írni, ajánlom valamelyik ingyenes blog oldalt, azok valók ilyenre.

Minden hozzászólótól elvárjuk a minimális tiszteletet mások felé. Akiknek ez (még) nem megy, azoknak felesleges fáradnia a gépeléssel. Beszélj úgy másokkal, ahogy szeretnéd, hogy veled beszéljenek. Ennyire egyszerű eldöntened, megfelelsz-e ennek a feltételnek.

A hozzászólás nem alanyi jog, hanem egy lehetőség, ha olyat tudsz mondani, ami mások számára hasznos és építő. Köszönjük a megértést.

(Elnézést kérek mindenkitől, a fentiekért, sajnos a félreértések miatt kénytelen voltam leírni ezeket. Természetesen a te hozzászólásodat is szeretettel várjuk.)

Figyelem: FIREFOX böngészővel gondod lehet a hozzászólás elküldésével. Használj másik böngészőt a hozzászóláshoz, amíg ki nem javítják a hibát.

 karakter még felhasználható

A hozzászólás elküldésével hozzájárulsz, hogy az IP címed technikai okokból tárolva legyen. Ha ezt nem szeretnéd, ne küldd el a hozzászólást. Kérésre a hozzászólást töröljük az IP címeddel együtt.