Hogyan ne spórolj?

Az anyagi sikerességnek nagyon egyszerű titka van: többet keresel, mint amennyit elköltesz. Ideális esetben a jövedelmed bőven több, mint a havi költésed. Azonban van, amikor azért kell sokat keresned, mert túl sok felesleges dologra túl sok pénzed megy el.

Sokan azért dolgoznak egy gyűlölt, stresszes munkahelyen, mert olyan sok a havi kiadásuk, hogy kisebb jövedelem mellett már nem tudnák fedezni azt. Pedig sokkal jobban járnának, ha a kiadásaikat visszavágnák és megengedhetnék azt a luxust, hogy olyan munkát végezzenek, amit kedvelnek.

Ezért fontos, hogy a költekezéseidben is legyél tudatos és minden kiadás előtt végiggondold, nem kerül-e többe az adott termék, mint amennyit ér a számodra.

Azonban nagyon sokan rosszul spórolnak. Van olyan, aki képes kerülni 10 kilométert csak azért, hogy olcsóbban tankoljon abba az autóba, aminek a hitelére kifizet százezer forintot havonta.

Spórol a bevásárláson, csak akciós dolgokat vesz, miközben a pénze a bankban vagy le sincs kötve, vagy nagyon rossz kamatozás mellett, amin többet bukik, mint amennyit összesen a bevásárláson spórol évente.

Egy drága bérlakásban, vagy túl nagy házban lakik, amire százezrek mennek el havonta pluszban, miközben a telefonáláson akar spórolni ezer forintot havonta. (Cikk: Nagyot veszíteni nagy dolgokon lehet)

Erre mondja azt az angol, hogy penny-wise and pound-foolish, vagyis miközben valaki a filléreket energiát nem kímélve meg akarja spórolni, a nagy pénzeken rengeteget bukik.

Néhány tipp, hogyan spórolj okosan:

Mennyibe kerül egy alkalommal a használat: Bármit venni akarsz, gondold végig, mennyibe fog kerülni egy-egy használat. Ha veszel egy számítógépet 200 ezer forintért, amit naponta használsz öt éven át, mielőtt végleg az enyészetté válik, akkor egy-egy (napi) használat 109 forintba fog kerülni. Ez egy vállalható és arányos összeg.

Ha veszel egy konyhai gépet 30 ezer forintért, amit összesen tízszer fogsz elővenni az életben, akkor az biztos nem éri meg a kiadást.

Egy hetvenezres ruhaköltemény, amit összesen ötször veszel fel, szintén felesleges kiadásnak tűnik. (Természetesen nem az esküvői ruhádról vagy az érettségi öltönyödről van szó.)

Tehát nézd meg, a vásárolni kívánt dolgod hányszor fogod használni a következő években és meglátod, megéri-e kiadni rá annyi pénzt.

Ugyanígy, amit sokat használsz, vegyél drágábbat, vagy kényelmesebbet, amit keveset, azon spórolj jobban.

Ha te számítógép előtt ülsz egész nap és te veszed magadnak, vegyél egy jobb, ergonomikusabb, használhatóbb modellt drágábban, hiszen a napi munkádat teszed ezzel könnyebbé. Inkább spórold meg ezt a plusz kiadást a fűnyírón, amit kéthetente veszel elő fél órára, azt is csak az év felében és igazából mindegy is, mennyire sikerült egyenletesen levágnod a füvet a hátsó kertben.

Inkább költs pénzt arra a székre, amiben egész nap dolgozol, mintsem az autódba sokzónás automata klímát vegyél a normál helyett, amit egy évben 30 napot használsz. Ha viszont egész nap úton vagy az autódban, akkor természetesen csináld fordítva.

Szabadítsd fel az energiád: Sok nagy ember még a ruhatárát is leegyszerűsíti, hogy ne kelljen reggelente arra energiát fecsérelnie, hogy melyik öltönyt melyik inggel és nyakkendővel veheti fel. Még Obama elnök is csak kétféle színű öltönyt tartott  éppen ezért, de Mark Zuckerberget is kevesen látták másban, mint szürke pólóban és kék farmerben az elmúlt 10 évben.

A pénzügyekben is ez a helyzet. Automatizáld a kis dolgokat, hogy legyen energiád a nagy döntésekre figyelni. Ne fecséreld el a figyelmed arra, hogy hol olcsóbb most 40 forinttal a Domestos, amiből három havonta használsz el egy flakonnal, mert ennek az lesz az ára, hogy a végén a komoly kérdésekben nem tudsz megfelelő döntéseket hozni.

Ha meg akarsz spórolni havi ötvenezer forintot, válaszd a legegyszerűbb módját: még a fizetés napján utald el egy külön számlára. Akkor nem kell majd naponta hússzor azon gondolkodnod, min tudnál újabb ötven forintot megspórolni, hogy megmaradjon a hónap végén ötvenezer forint.

Amikor pedig spórolni akarsz, először a nagy dolgokon és az állandó kiadásokon kezdd el a spórolást. Nézd át a lakáshiteledet, a biztosításaidat, keress lényegesen olcsóbb bérlakást. Gondold végig, kell-e ilyen drága autó, egyáltalán tényleg szükséged van-e autóra és a többi. (Cikk: Az élet autó nélkül)

Amíg a nagy dolgokban nincs rend a pénzügyeidben, felesleges a reggeliden megspórolni azt a napi hetven forintot.

A spórolásnál a megtakarított összeg számít, ez az, amit a legtöbb ember mindig figyelmen kívül hagy. Erről írtam egy jó cikket itt, olvasd el. A legtöbb ember képes utazni, hogy egy 15 ezres porszívón megspóroljon 3 ezer forintot, ugyanezek az emberek egy 250 ezres tévénél már nem utaznának 10 ezer forintos megtakarításért. Pedig azon háromszor annyit nyernének ugyanannyi időráfordítással.

S végezetül: meggyőződésem, hogy a legtöbb alacsony keresetű ember könnyebben tudna akár 100 ezer forinttal többet keresni havonta, mint visszavágni a költéseit 30 ezer forinttal. Annak az energiának a felét, amit arra szánsz, hogyan költs kevesebbet, fordítsd arra, hogyan tudnál többet keresni. A lehetőségek széles skálán mozognak, az egyszerű munkahely-váltástól kezdve az önképzésig, a tanulástól a vállalkozásig, vagy hétvégi másodállásig.

Igaz a mondás, hogy az el nem költött pénzt nem kell megkeresned, de fordítva is igaz: a megkeresett plusz pénzt nem kell esetleg erődön felül megspórolnod.

Share

108 hozzászólás

 • Balazs
  Szerintem én a legtöbbet a használt dolgokok vásárlásával és külföldi rendelésekkel takarítok meg!

  Amikor kell valami, amiből jobbat szeretnék, rendszeresen találok egy kihasználatlanság miatt jó állapotú eladót. Laptop-ot, mosógépet, iPhone-t is vettem már, nagyon jó vételek voltak, és elég jelentős tételt hoztam velük. Persze kockázat van azért benne.

 • axt
  Egyetértek, de egy ilyen írás után biztosan megkapod (ha nem is kommentben, akkor egy csendben elmormolt “bazmeg” képében), hogy ez megint egy elitista felfogás, és hogy hogy keressen az ember 100 ezerrel többet, ez nem reális, fogalmad sincs a világról, mit tudsz te a kis keresetűekről, stb. Ismétlem, ez nem az én álláspontom, de tudom, hogy sokakban ez jön fel. Pedig szerintem igazad van.
 • szocske
  , a használt dolgok vásárlása jó ötlet. Remek példa a bicikli: nagyon sokan megvesznek egy drága biciklit, majd 1-2 év után rájönnek, hogy nem is használják, de legalább útban van, így eladják 20-40%-kal olcsóbban a teljesen újszerű, szinte csak kipróbált biciklit.
  A gyerekdolgokban (nem ruha) viszont az a tapasztalatom, hogy nem éri meg használtat venni, mert meglepően tartják az árukat, talán nagy a kereslet a használtra.
  Megfigyelésem szerint az értékesebb használt dolgok (pl. babakocsi, hordozó, légzésfigyelő, bébiőr stb.) újszerű állapotban jó ha 20%-kal olcsóbb, a nagyrészüket újként vehetem egészségpénztári számlával (-15-20%) és fizethetem hitelkártyával (-1-4%), így ha 20%-kal olcsóbban adom el később, akkor kb. ingyen használtam az új terméket.
  Vannak persze 50%-kal olcsóbban is ilyenek, de azok már elég viharvert darabok.
 • szocske
  Tudom, hogy nem ez a lényeg és kiragadott példa, de a fűnyíró nálam pont érdekes kérdés…
  kb. 800m2 nyírok 7-10 naponta. Egyrészt nem elég 2 hetente, mert akkor tovább tart mert túl nagyra nő. Másrészt, egy drágább benzines fűnyíróval bő 1 óra a nyírás.
  Ha olcsóbb fűnyírót vettem volna, akkor tovább tartana (pl. mert keskenyebb a gép és kisebb a fűgyűjtő, gyakrabban kell megállni üríteni).
  Szóval olcsóbb fűnyíróval heti 2 órát nyírnék füvet nem egyet, így a drágábbal szabadidőt vásároltam magamnak.
  Ezen kívül fémházas és minőségi motor van rajta, ez az 5. nyár, hogy használom, minden tavasszal néhány rántásra indul, ha egy olcsót vettem volna – a szomszédoknál látom – akkor tavasszal elmenne fél napom arra, hogy beindítsam valahogy, és talán hamarabb lenne javíthatatlan.
  Szívem szerint elektromost vennék, de nem létezik elég nagy teljesítményű (3 fázisú motorral érthetően nem gyártanak)
 • zsolt
  Elsosorban azert jovedelem kell a sporolashoz,mert a magyar jovedelem alkalmatlan a sporolasra.Az kimaradt a cikkbol, hogy a trendeket sem szabad kovetni, mert akkor a vilag penze nem lesz eleg.
 • Kiszamolo
  Zsolt, nem lehet mindig minden cikkbe mindent beleírni. Erről is már sokszor volt szó.

  Egyébként a cikk arról szól, hogyan ne spórolj, nem arról, hogyan igen.

 • Tibor
  @zsolt: nezopont kerdese. En meg azt mondom hogy a parizsi lakber alkalmatlan a sporolasra…
 • yutte hermsgervørdenbrøtbørda

  vacsi új bringát is lehet igen nagy kedvezményekkel kapni ősz/tél környékén, igaz akkor nem a legújabb “jövő évi” modellt kapod, “csak” a tavalyit (ami sok esetben jobban felszerelt mint az új)…

  járulékos előny: egy kattintás és házhoz is hozzák, nem kell ide/oda utazgatnod…

 • Dani85
  szocske: Az elektromossal vigyázz! Rengeteg idő el tud menni a hosszabbító ide-oda húzkodásával. Főleg, ha az általad nyírt terület fás, bokros. Több idő mintha az előre az autóba bekészített kannával megállsz az egyik kúton, amikor arra jársz.
 • Béla bá
  Örülök, hogy ezen a blogon ez a legnagyobb téma, túl nagy házban laksz, esetleg túl új,nagy autóval jársz. Nekem se autóm, se házam mégsem vagyok gazdag.
  Nekem inkább olyan cikkek kellenének, hogy hol lehet olcsón zsömlét venni, mert én azon tudnék spórolni.
 • neptun
  Válasz “Szocske 2017-06-16 at 04:47” bejegyzésre:
  800 m2-t, 7 naponta nyírok és hasonló megfontolásból ruháztam be drágább, elektromos, akkumulátoros gépre. Majdnem három éve gond nélkül teljesíti a feladatát. Eddig nyírásonként kb. 1.600,- Ft-ba került a gép. További szabadidőt és stresszmentes használatot jelent az, hogy bármilyen géppel kapcsolatos ügyintézést, tapasztalatom szerint, nagyobb összegű termék esetében a magyar ügyfélszolgálatok is hatékonyabban és ügyfél-barátabban kezelnek. A vásárlás előtt kb. 10%-ot tudtam alkudni az árból és további kedvezményeket kértem a kiegészítőkből is.
  Nagyon könnyű, robbanómotoroshoz képest szinte hangtalan, tavasszal egy gombnyomásra indul… 🙂
  E-mailben szívesen elküldöm a pontos típust és a gép részleteit.
  Üdvözlettel: neptun
 • Zsoca
  Épp a minap olvastam:

  “Ha 10%-al többet akarsz keresni, dolgozz keményebben. Ha tízszer annyit, csinálj valamit teljesen másképp.”

 • Tomzol
  Nagyon elgondolkodtató cikk, hiszen teljesen evidens kellene hogy legyen és mégis sokan esünk egyébként ilyen hibákba nap mint nap. Én is sokat elgondolkodok ezen, hogy mi a p…. vacakolok néha 1000 Ft-on, miközben más dolgoknál simán sokkal többet költök.
  Szóval a gondolkodás módot kell tudatosan formálni.
  Amit igazából hozzá akartam fűzni, hogy ez a jelenség igaz a munkára, pénzkeresésre is.
  Régebben már volt róla szó és valaki írta is,hogy mi a neve annak a jelenségnek, ha az üzleti életben leépítjük azokat az ügyfeleket, akik nem hoznak sosem pénzt vagy csak nagyon elenyésző összegbe, ellenben mindig sok velük a baj. Én többek között ezt olvastam ki Miklós soraiból. Sokszor pitiáner kis haszonnal kecsegtető munkákat bevállal az ember, ezzel elmegy az ideje, energiája, kedve és szinte semmi haszon belőle, így viszont megoszlik a figyelem.
 • Janka
  Ez egy nagyon jó cikk! Köszönöm!
 • digimini
  Az mindig vicces hogy emberek bejárják a várost 10 ft-al olcsóbb benzinért. Nyer 400 forintot egy tankolásin, majd örömében vesz egy energiaitalt 🙂

  Sajnos egy plusz százast nem olyan könnyű keresni, nem ilyen egyértelmű a munkahelyváltás sokszor, a vállalkozás és a tanulás pedig pénzbe kerül. Sikerülhet, de nem tömegeknek és nem mindenhol.


 • Szerintem meg nem az összeg hanem az akarat kérdése a spórolás.
 • Ildiikó70
  Igazad van. Egyébként attól függ mit ért Miklós alacsony kereset alatt. Aki diplomával 150-200E-t keres havonta az valószínűleg találna olyan ahol akár havi 100E-el is többet kereshet, főleg, ha hajlandó tanulni, képezni magát, stb. De egy vidéki középiskolát végzett ember nem fog a lakhelyéhez közel havi 100E-el többet fizető munkahelyet találni. Vállalhat pluszmunkát hétvégente – egy jó szakmunkás akár napi 15-20 Ft-ot is megkaphat, de ha havi 6 napot még maszekol akkor mikor pihen. Ezek az emberek szoktak gyorsan elmenni külföldre, mert ott a heti 40 órás munkájukból tisztességesen meg tudnak élni. Itthon meg nem találunk egy megbízható szakmunkást.
  Ha meg a saját lakásából elmegy albérletbe akkor a különbözetet elviszi a bérleti díj. Az, hogy pl. Borsodban vagy Nógrádban eladom a házam és Budapesten vagy Győrben veszek az árából egy másikat szintén megoldhatatlan.
 • kridli
  érdekes amit írsz a babadolgokról, én pont azt tapasztalom, hogy minden babacucc durván veszít az értékéből, és nem lehet jó áron eladni.
 • Lau
  Ezzel gyakorlatilag egyetertesz a cikkel.
  Nagy teruletet nyirsz, gyakran >> megfontolando egy minosegi eszkoz vasarlasa, akar dragabban.
 • Szabad ilyet?
  Arra van valami javaslatotok, hogy vésztartalék kontra adósság kifizetésnek van-e arany közép útja? Kvázi: hogyan spórolj okosan adósság mellett? Hogy ne legyen nagyobb baj…
 • r1tch
  @szocske: robotfűnyíró? Nem írod, de tegyük fel, 1 órát töltesz most alkalmanként fűnyírással. 10 naponta évente 36.5 alkalmat, azaz évente 36.5 órát jelent. Tegyük fel, 500e forintért veszel egy automata fűnyírót (ilyesmi áron vannak asszem), használod 10 évig. 365 órát spórolsz meg az életedből, azaz 500e/365 = 1370,- forintos óradíjon dolgozik a gép vagy Te. (Ha nem veszel automata fűnyírót, te dolgozol 1370 forintos óradíjon.)

  Ebbe még nem is számoltuk bele, hogy mennyivel szebb lesz a fű (állandóan rövid; a levágott darabok trágyázzák a meglévő füvet).

 • Zabalint
  Eleve spórolós típus vagyok, nekem ezért sok év kellett, hogy megtanuljam, a spórolás másodlagos, a bevétel növelés a legfontosabb. Egy kis fizetésnek még ha félreteszed a felét, akkor sem érsz semmit hosszútávon.
 • Robi
  Szeretem az ilyen irasokat, mert ha ezer olvasobol egy megerti es koveti, akkor mar elorebb vagyunk.

  Amit en meg hozzatennek a DIY hozzallas erositese. Olajcsere, kerekcsere, egyszerubb javitasok a haz korul, stb… Persze a magyaroknak ez szokott menni, de ha az ember meg ra is fekszik a dologra es probal minel tobb dolgot megtanulni, amivel elkerulheto a szakember kihivasa az sok penzt otthon tud tartani.

 • Tinaturner
  Zsolt: lehet itthon is keresni ha nyitott vagy, kiszamolo 120x elmondta mar h mielott elutasitod h lehet-e magasabb fizut kapni feltetted-e a kerdest hogy az elmult 3-5 evben hany tanfolyamot vegeztel el? Persze oke h mig fiatal vagy addig kulfoldon felre tudsz tenni jelentos osszeget ha hajtos es sporolos vagy de 2gyerekkel mar korant sem biztos, pl angliaban gyakorlatilag csak fizetos ovoda van 800 font/gyerek/ho es csak napi 6 oraban vigyaznak rajuk. Szal vagy otthon marad az asszony vagy babysitter vagy egyikotok hajnalban dolgozik masik delutan/ejjel ergo szetszakad a csalad. Magyarorszagon ezt kevesen vallaljak… Vagy otthon marad a Manci es eltek egy fizetesbol 4-en. Lehet meg is marad par 100 font ho vegen ha szerencsed van. Lehet tobb is amit it raknal felre, de az osszes szolgaltatas sokszorosa, egy lakas meg mondjuk 250k fonttol indul..
 • Tinaturner
  Folyt.: itthon is megtudsz keresni 3-400ezret szakmunkaskent, tehat nem kell hozza diploma sem.. Foleg h urul ki az orszag, es egyre kevesebb a szakember. Ha ugy elsz mint kint a frissen kikoltozottek zome: tehat 3-an bereltek egy lakast akkor ennyibol konnyen felreraksz akar 200-250ezret ugy hogy nem nelkulozol. Az hogy itthon ez nem meno kint meg megis megcsinalod az egy masik kerdes.. Lenyeg h ebbol mar epkezlab osszeget felre tudsz tenni es a kerdes csak az h akarod-e igazan
 • Pret
  Nagyon jo cikk, megerositett nehany meggyozodesemben.
  Koszonom!
 • Én is akarok kommentelni...
  ilyet?:
  Nem írja felül a vésztartalék mértékét egy előtörlesztés!
  Én ha a hitelem kamatánál nem tudok jobb befektetést, akkor előtörlesztek. Ha tudok, és likvid a befektetés, akkor csak buksz azon, ha előtörlesztesz.

  Nekünk most a hitelünk kb. fele már megvan különböző megtakarítási formákban, de mivel mindnek a hozama többszöröse a hitelünk kamatának, így előtörlesztés nyista.

 • Tinaturner
  azt ne feledd h kb 4-5 honap a funyiros szezon. Szal az osszeget szorozni kell meg 2-3al
 • Én is akarok kommentelni...
  @Tinaturner:
  Párom minden évben több tanfolyamon/továbbképzésen vesz rész, most végezte az IFRS képzést, ami azért nem 200 ezer forint.. Otthon is dolgozott, meg a főállásában. Eljött az idő: vagy ez, vagy az. Mivel szereti a főállását is, bement megbeszélni a főnökséggel a dolgot, mert ha maradna, akkor kérne fizetésemelést (messze van ő a 200k nettótól is!). A főnökök tudják, hogy kvázi nélkülözhetetlen a cégnél a munkája, majd rövid gondolkodás után közölték:
  – nem adnak 1 forintot se, menjen, úgyse megy!
  – miért akar nekik(!) rosszat azzal, hogy felmond?
  – nem gondolt bele, hogy évek alatt sem lehetne pótolni a munkáját?
  Ennyike.

  Jah, és körbenézve a keleti megyékben (Borsod-Szabolcs-Hajdú) ezzel a képesítéssel (könyvvizsgálói kivételével minden pénzügyi/könyvelői) és tapasztalattal(17 év) ami neki van sehol nem talált még 200k nettó fizetésű melót sem. Így otthon próbálkozik majd.

 • Garbo
  ilyet
  Véleményem szerint 6 havi vésztartalék legyen meg, a többit pedig törlesztésbe tolni.
 • szocske
  , télen szerencsére nem kell füvet nyírni, így nem 365 napból kell kiindulni, nyár közepén ritkábban, tavasszal gyakrabban kell nyírni, szóval évente inkább csak kb. 20 alkalom lehet.
  A robotfűnyíró eszembe jutott, de két okból vetettem el:
  1. A robotporszívó nálam csúnyán leszerepelt (nem a munkája minősége, hanem a tartóssága), pedig nem egy olcsó noname darab volt, így az 5-10x annyiba kerülő robotfűnyíró beszerzését egyelőre elvetettem.
  2. A robot nem gyűjti a füvet, nekem viszont szükségem van rá, azzal takarom a veteményest a növények között, így ott az 1 órás fűnyírás eredményeképp sok óra gyomlálást és öntözést takarítok meg.
 • Családfő
  @Én is akarok kommentelni…
  Gáz egy munkáltató, érvelésből legalábbis egyes. Lehet, hogy jobban jár párod az otthoni munkával – bővítve az ügyfélkört.
 • Sanyi
  @Én is akarok kommentelni…
  Végül felmondott a párod?
 • Rissa

  “Régebben már volt róla szó és valaki írta is,hogy mi a neve annak a jelenségnek, ha az üzleti életben leépítjük azokat az ügyfeleket, akik nem hoznak sosem pénzt vagy csak nagyon elenyésző összegbe, ellenben mindig sok velük a baj.”

  Timothy Ferriss 4 órás munkahét c. könyvében írt erről. Az a könyv remek példa arra, hogy hogy spóroljunk az időnkkel. Bár az inkább vállalkozókra vonatkozik, nem egy átlagos irodai munkásra.

 • Szaky
  szocske
  2017-06-16 at 15:55

  Nem tudom merre lakik de én nagyon szívesen felajánlanám a heti 4-5 talicskányi nyírott füvet :))

  És ha már fűnyírás: youtu.be/3g89TatXhh0

 • t26
  Ildiikó70: “De egy vidéki középiskolát végzett ember nem fog a lakhelyéhez közel havi 100E-el többet fizető munkahelyet találni. Vállalhat pluszmunkát hétvégente – egy jó szakmunkás akár napi 15-20 Ft-ot is megkaphat, de ha havi 6 napot még maszekol akkor mikor pihen.”

  Például otthagyhatja a hétköznapi munkáját és csinálhatja helyette a hétvégit, és akkor a napi 15-20e Ft * 20 nap az havi 300-400e Ft-ot jelent.

 • Tinaturner
  is akarok: bankban lenne barmilyen eselye? Nem hinnem h tul durva kulonbsegek lennenek regionalisan orszagon belul, talan pestet leszamitva, vagy vmilyen nagyobb multi. Az tuti h ahol igy allnak hozza ott sok baber nem terem szal mindenkepp erdemes tovabballni
 • Én is akarok kommentelni
  @Csaladfő:
  Ez van, ez egy ilyen munkahely, de a X sugarú környezetünkben messze nem a legrosszabb (mostanában már ritkábban üvöltenek a dolgozókkal). És igen, felmondott. Tartalék van az elinduláshoz, és meglássuk mire jutunk.

  @Tinaturner:
  Bankszektor teljesen más szakterület, de van az ismerősi körünkben 3-4 banki ügyintéző mind más bankból, akik 10+ éve ülnek már ott, és a heti 50-60 óra munkáért kapják meg a 200k nettó körüli bért. Az se jobb. Természetesen továbbra is kelet-Mo amiről beszélek.

  Amúgy annyira más országban élünk mi itt keleten: ha elvégzi a párom az IFRS képzést is, akkor Pesten csak 1 keresőbe beírva kidob 90+ álláshirdetést igen durva nemzetközileg is elismert cégeknél, míg amikor legutóbb néztem a Dunától keletre összesen 2 ilyen állást hirdettek 😮 Szóval ha nem sikerül ez az év, akkor irány minimum Pestig ha neki találunk állást. Csak szeretünk itt élni.

 • VAG
  @Én is akarok kommentelni…
  Ennek a cégnek úgysincs nagy jövője, ha ilyen mókusok irányítják, jobb mielőbb továbbállni.
 • Tamás4
  @Én is akarok kommentelni… Az én párom pont ebben a szituban volt a kettővel ezelőtti munkahelyén. A cégnek jól ment, ő volt szinte az egyetlen épkézláb munkaerő a főnök mellett, pedig nem volt nagy létszámú cég. Elege lett, hogy a főnök nem veszi komolyan, a fizetési igényét, miközben gyakorlatilag ő vitte a cég operatív részét. Elkezdett keresgélni bőszen, és végül is kb. 2-3 hónap alatt talált is egy helyet egy multinál, +30-40 ezerrel többért. A poén az volt, hogy ez a munkahely kb. 500 méterre volt a régitől és a bkv-n a reggeli beutazások során megismert hr-es mondta, hogy keresnek embert. Ez részben szerencse is, de másrészt kapcsolatépítés, harmadrészt pedig a váltásra való hajlandóság (nem lebecsülendő, az emberek 90%-ánál hiányzik). Emellett volt vagy 3-4 interjún is és a fizetésen múlott, hogy nem vállalt el másikat… folyt köv.
 • Tamás4
  @Én is akarok kommentelni… Aztán ennek a multinak a magyar leányát megvette egy nagy magyar multi, és érezte, hogy ott nem lenne neki jó helye, mert teljesen más struktúrában kellett volna dolgozni (nem is tudtak értelmes pozit adni…). Úgyhogy ismét munkakeresés 2 hónap alatt vagy 5-6 interjú és szintén az volt, hogy vagy nem ajánlottak eleget, vagy a cég jövőképe/koncepciója nem volt biztató, vagy a főnök. Aztán talált egy másik multit, ahova fölvették, +50-60 nettó fizuval az előzőhöz képest. Tehát most tart 2 év alatt +100 ezer nettónál. Hagytam egy csattanót a végére: az előző cége mikor eladták védettséget 1 év biztosított neki, így az új tulaj 6 havi pénzt adott neki egyben a védettség hátralévő időtartamára. Ez nettó pár misi… A saját életét alakította így, senkinek nem volt csókosa, jó munkaerő.
 • Tamás4
  @Tinaturner: “itthon is megtudsz keresni 3-400ezret szakmunkaskent” Pontosan, ez én munkahelyemen is így van, pedig nem multi. A srácok képzik magukat folyamatosan, a legrosszabb fizu is 220 nettó fölött van, de van olyan, amelyik 450 körül keres túlórákkal.
 • steckler
  Mindenki tud spórolni, és az életét jobbá tenni, csak a szándék és az akarat hiányzik. Innét Zalából is látom, aki akar dolgozni az előre tud haladni. Akár hátrányos régiókból is (pl. pacsai járás). A falusi embereknek égő/ciki már bizonyos dolgok. Inkább eljár 130ezerért 3-műszakba gályázni a nagyvárosi gyárba, minthogy szezonálisan is őstermelő lenne. Amelyik ismerősöm odatette magát, és a háztájiból őstermelőzik, az fokozatosan tudott termelni, és havi 1000 eurót ki lehet termelni mézből, száritott gyümölcsből, lekvárból, csicsókából… Igaz a környék piacait is járni kell Hévíz, Kanizsa, Lenti, Lendva..
  A másik fontos probléma, hogy egy teljesen új generáció alakult ki, a társadalomból. Még 15-20 éve is a munkás- munkásruhában járt, haza a munkából, az irodai dolgozok, ing öltöny… Jelenleg meg azt látom, hogy a takarítónőtől a 0 IQ-s karosszérialakatosig, mindenki a brandiségnek él
 • steckler
  Ezeket az embereket nevezhetjük a dizájnertársadalom tagjának. Az utcaképek is mutatják, hogy hány alkalmazott/melós megenged magának Iphonet, vagy prémium kategóriásnak tartott autót. A használtautó nepperek statisztikájából leírhatjuk a dizájner társadalmi képet, mert az autó is már sok vidéki embernél BMW 320, vagy Audi A4-nél kezdődik. A használtautó.hu-n ebből a két tipusból van a legtöbb hírdetés. Amikor felveted, hogy miért nem vásárolsz egy kevésbé túlárazott brandet, még megsértődnek, és kikérik magunknak. A társadalom alsó néprétegei képesek hónapokat dolgozni egy Iphone-rt, csakazért, mert az az életcéljuk, a brandiség követése, és mindenki különleges egyedi akar lenni. Ezek az emberek nem veszik észre, hogy nem hogy egyedivé válnak, hanem már tömegterméket használnak. Az embereknek szükségük lenne itthon is egy pénzügyi vezetőre, akik megmondják, hogy mikor mire költhetsz.
 • Ildikó70
  Felénk pl. annyi munka nincs, hogy minden napra legyen munkája. Innen Budapestre vagy környékére járnak hétköznap dolgozni, csak hétvégére van helyben. Vagy ha lenne akkor a napi 7-8E megálltja, így meg kap havi 200E-t a munkanapokra és megy még néha hétvégén is. Így sokkal jobba jár. De ez csak pl. kőművesre, festőre, ácsra igaz. Másnak alig van lehetősége maszekolni, főleg nem ennyiért. Sajna erre sok mindenre nincs fizetőképes kereslet.
 • steckler
  Egyes országokban nagyon jól működnek, ezek a Financial System hálózatok. Én is felvetett, rokoni körben, hogy segítek a pénzügyeik rendezésében. Egyes unokatestvéreim, pár hónapig betartják a tanácsaimat, de ők is sajnos a dizájnertársadalom tagjai. Én nálam értékhatárok vannak bizonyos termékek után. Cipőt nem veszek 25-30.000 felett, autót sem 10 millió felett, telefont 50 ezer felett, még akkor sem ha lenne 1 milliárdos megtakarításom. A brandiség, stilusirányzat megfigyelhető a nyaralóhelyek kiválasztásán is. A 90-es években még nem volt felkapott Horvátország, akkor Olaszország és Görögország volt a sláger. Most a csordaszellem Dubájba, HR-be, vagy luxushajóutakra jár. Pedig van más alternatíva és desztináció is, ami ár érték arányban sokkal jobb. Igaz a régi közmondás, hogy addig nyújtózkodjál ameddig a takaród ér. Ezt most a megkockáztatom, hogy a lakosság 90 %-a nem tartja be.
 • Szabad ilyet?
  @Én is akarok kommentelni

  Köszönöm a választ. Rosszul fogalmaztam. Mi van ha hitel van, de nincs vésztartalék? Kifizetem a közelező minimum törlesztés? A maradék vésztartalék? És ha már megvan a v.t. – és megéri – akkor törlesztek elő?

 • Teddy
  Nagyon szeretem ezeket a cikkeket. Hozzásegít, hogy új nézőpontból közelítsek meg dolgokat, változtassak kialakult szokásaimon, gondolkodásmódomon. Sok elérő vélemény, de mind hasznos.

  ilyet:
  Nekem is van hitelem. Ugyanígy dilemma a helyes arányok megtalálása, hogy minél többet előtörlesszek, de elegendő tartalék is maradjon. Ráadásul tavaly több háztartási készülékünk tönkrement, melyet folyamatosan pótoltunk és még sok más váratlan kiadás is közbejött. Én 2 megtakarítási számlán gyűjtök. Egyiken hosszú távra amelyet folyamatosan növelek. A másikon rövid távra – a havi költségvetés feletti nagyobb kiadásokra.
  Attól is függ, hogy milyen hiteled van. Lakáshitel vagy egyéb? Milyen kamatozású? Segíthet-e egy jó kiváltó hitel? Nekem sok hitelem volt (személyi kölcsönök, hitelkártyák és folyószámla -hitelkeret) és az adósságkiváltó hitel lecsökkentette a havi törlesztőmet.

 • Peti
  @steckler: nagyon jó meglátások. Mivel a kereskedelemben dolgozom, sajnos ezek teljesen mindennapos életképek a környezetemben: Sportsdirectből öltözködő látszat emberek; bluetooth headset + sportszandál kombós “üzletemberek”; vagy épp az okostelót a kezükben szorongató vevők, akiknek a 4 matematikai alapművelet már feladja a leckét. Mai eset (nem kamu): az egyik vásárló épp azt számolta az okostelóján, hogy az 1,53 m2-es csomagolású padlólapból mennyit kell vásárolnia 15 m2-re. A másik meg szegőlécet vett volna laminált padlóhoz, de nem tudta, hogy hogyan kell számolni kerületet. Az illető egyébként egy Q30-as Infinity-vel érkezett! A kedvencem meg az az úr volt, aki megkérdezte, hogy ha az 1×2,7 méteres falburkoló panelt 1,35-nél félbe vágjuk, akkor az 5,4 m2 lesz? 😀 Ezek után ne csodálkozzunk, ha az átlag ember elautókázik a város másik felébe, hogy 100 Ft-tal olcsóbban vásároljon..
 • Laya
  @szöcske (elvileg) azzal spóroltál vna a legtöbbet, ha az egész gyepet beszántottad volna a pitsába sóval. Aztán lemulcsozod, vagy kavicsozod. Nekem majd akkor lesz gyepem, meg kertem, ha tudok alkalmazni egy kertészt aki rendben tartja. (kivéve akinek direkt ez a hobbija, de az meg nem akar spórolni a fűnyíráson, hiszen pont az kapcsolja ki őt) Persze szép a zöld fű, de otthonra azért nem kéne. Egy csomó rohadt nagy kiadás (fűmag, trágya, öntözőrendszer, víz, fűnyíró, vakondriasztó, munkaóra stb. És minek? Hogy nézhesd. (sátrat nem versz rá mert kirohad alatta, a kutya nem mehet rá mert teleszarja, gyerek máshol is tud játszani, legalább nem kell a fűfoltot kimosni a ruhájából).