Szép kártya könnyítés az év végéig

Mivel az elmúlt évben nem nagyon lehetett elnyaralni a SZÉP kártyán lévő összeget, de kulturális lehetőség sem volt sok, az év végéig könnyítenek a dolgon, az alszámlák tartalmát másra is el lehet költeni, a szállás vagy kultúra alszámlát például meleg ételre.

Bővebben itt, jövő vasárnaptól él a lehetőség az év végéig.

Share

67 hozzászólás

 • H.Péter
  Nagyon sok sportbolt elfogadja (interneten) a SZÉP Kártya szabadidőt, aki szeretné az tud vásárolni Kerékpárt, Sportcipőt, de akár sícuccokat, horgászfelszerelést is!!

  Valamint még egy jó hír…szabadidő zsebbel (vagyis most bármivel) akár orvosnál is fizethetsz. (Fogászat, urológia, COVID teszt stb…)

 • Ákos
  Van valakinek azzal kapcsolatban tapasztalata, hogy milyen formában lehet a legkönnyebben készpénzt csinálni a számlán lévő összegből? Eddig ha át szerettem volna váltani az összeget koncertjegyet vettem, amit aztán hamar el is tudtam adni, de jelen helyzetben ez nem egy életképes opció. Azt olvastam, hogy a szabadidő zsebről vásárolható néhány helyen sporteszköz, ruha, kerékpár. Van aki már vásárolt így a szabadidő alszámláról, és ha igen, gördülékenyen ment a dolog ?
 • Hambika
  @Ákos
  Ruha, kerékpár, parancsolj : viszlaysport.hu/
  Én itt már kétszer is vettem adidas cipőt szabadidő alzsebre.

  +infó: A szép kártyás rendelet a bejelntést követő 10. napon lép hatályba.

 • Hitel
  Végre egy értelmes lépés..
 • Venom
  A kerékpárcity elfogadta a honlap szerint eddig is mindhárom alszámlát. Ez valid?
  kerekparcity.hu/szep-kartya
 • Manó
  Márciusban vettem bringát a berguson-nál, ők is elfogadták a szabadidő alszámlát.
 • random
  Akkor a lejáró összegeket is meghosszabbítják decemberig? Azt hiszem 60 napig, május 31 – től nem vonják a 3%-os számlavezetési díjat, azt meghosszabbítják dec 31-ig?
 • Bike
  Igen, én már vásároltam ott, simmán ment minden. Egyszerre 2 alszámláról fizettem.
 • Marvin42
  Azt hozzá kell tenni, hogy az EP-re vásárolt sporteszközök esetén keletkezhet SZJA fizetési kötelezettség.

  A Szép kártyás döntést szerintem későn hozták meg, akinek többszázezer forint van bent, így sem biztos, hogy el tudja költeni. Inkább az elköltési határidőt kellett volna eltörölni.

 • P
  Számomra nem világos, hogy a gyakorlatban ez hogyan fog működni. Van SZÉP kártyám és van pénz a szállás és a vendéglátás alszámlán is. Sokszor szoktam a COOP-ban vásárolni, mert ott elfogadják a SZÉP kártyát és mindig a vendéglátás alszámláról vonódik le a pénz. Gondolom, ha a vendéglátás alszámlán 0 Ft lenne, a szállás alszámlán azonban lenne pénz, akkor a rendelet értelmében fizetésnél csak simán lehúznák a SZÉP kártyámat és az összeg a szállás alszámláról vonódna le. No, de vajon az lehetséges-e, hogy úgy fizessek a SZÉP kártyám szállás alszámlájáról a COOP-ban (vagy bárhol ahol eddig csak a vendéglátást fogadták el) úgy, ha közben a vendéglátás alszámlán is van pénz (csak én nem azt szeretném elkölteni). A COOP-ban ugyanis nem kérdezik meg, hogy melyik alszámláról vonják le az összeget, egyszerűen csak lehúzzák a kártyát.
 • Krusty

  Hogyan tudsz orvosnal fizetni, ha nincs leszerzodve a kartya elfogadasara? SZEP kartya szamlat kersz 🙂 vagy hogy mukodik?
 • akosom
  ez valid. 3 zsebbel vettem itt bringát. 🙂 Rendelés után küldik a részleteket, online tudsz fizetni a zsebekkel.
 • beetle
  Már látom ahogy felmegy a neten rendelhető kaják ára a duplájára.
 • Roller
  A Coop boltokban eddig is lehetett fizetni szép kártyával, vendéglátás alszámlával. Ezután már valószínűleg mindegyikkel. Szóval, ha gyorsan kell a készpénz a kártyáról, akkor megbeszélném egy üzletvezetővel, hogy a kp-s fizetéseknél használhassam ill. használják a kártyámat más vevő helyett, utána pedig egy kis jutalék levonással kapjam meg a pénzt. Vagy ingyen túrórudit kap a vevő, ha a számláját fizetem a kártyámról, Ő meg nekem adja a készpénzt…
 • Frazer26

  Közvetlen tapasztalatom nincs, de más fórumokon olvastam, hogy többen vettek tőlük SZÉP kártyával bringát.
 • magnum
  Ákos, ha van ismeros vendeglatos vagy szallasado, elutalod neki a penzt, leveszi a kotelezo szazalekat es a maradekot visszaadja kp-ben. En igy csinalom.
 • Csigaboly
  Szerintem készpénzre csak úgy tudod váltani, hogy baráttal, családtaggal lebartelezed. Ezzel fizetsz és neked kp-ben, vagy utalva fizet. Jó hogy online sportboltba lehet vásárolni, de úgy látom kissé magasabb áron. Ezek mellett pl én ruhát, cipőt nem szívesen veszek online, mert nem tudom felpróbálni. Én L és XL között vagyok és általában a 46-os cipőtől kezdem a próbát. 14 napon belül ha visszaküldöm, akkor a postát én állom, valamint vacakolni kell vele és új ruhadarb addig nincs. Egyre ritkábban látom, hogy online megéri, valamikor postával már rosszabb. Az még jó lenne, ha a munkáltatók rugalamssn kezelnék a szépkártyát. Ha valaki kéri, akkor bérben megkapja, vállalva az adózás miatti negatív külön özetet. Ennek ellenére a hírnek örülök. Mi jelenleg bicikli gyerek ülést szeretnénk venni. Nelson bike is elfogadja a szépkártyát.
 • Péter
  Mindig is utáltam ezt a SZÉP kártyás dolgot hogy a kormány megszabja h mire és meddig kell elkölthetem a pénz egy részét amit megkerestem. És bele se merek gondolni h mi lesz ha nemsokára jönnek a digitális pénzek és a teljes fizetésem ilyen lesz. A kormányok még több kontrollt kapnak és ha úgy alakul tételesen megszabják mire és meddig kell elköltenem a keresetem.
 • Pev
  valid. Én is így vettem tőlük a kerékpárom (Szállás + Vendéglátassal). A honlapjukon van részletes step-by-step is, gördülékenyen ment minden.
 • Norbi vagyok a hegyről
  “P”
  A Coop-ban azért nem kérdezik meg, melyik alszámláról akarsz fizetni, mert csak a vendéglátást fogadhatják el, ezért a kasszás automatikusan azt választja neked. Legalábbis eddig így történt. Szerintem ezek után fizetéskor választhatsz majd melyik alszámláról szeretnéd kiegyenlíteni az összeget, így tudsz majd fizetni akár úgy a szállásról, hogy ott figyelget a lové a vendéglátáson. Én is szoktam vele Coop-ban vásárolni, bár drága és kicsit gagyi boltnak tartom, még így is ez a legértelmesebb elköltési formája a SZÉP kártyán pihenő összegnek. Plusz annyi megkötés van, hogy alkoholt és vegyiárut nem vehetsz. Elméletileg. Szerintem jó döntés, örülnék neki. (Amúgy nem minden Coop-ban fogadják el a SZÉP kártyát, függ az üzemeltető alhálózattól)
 • Gary
  Nekem a szállás zseben ragadt 2000 forintom tavalyelőttről, amiről azt hittem, átvándorol csányi sanyi bácsihoz, költség címén… de így már nem, ha-ha.
 • Soros
  1265 Ft van a Szép kártyámon, nem kell gondolkodni mire költsem és melyik zsebből :-))
  Az idei feltöltést csak június 30-ig kapom, így arra lesz közel 2 év elkölteni.
 • untermensch4
  OFFTOPIC: többen írták mostanában hogy a tőzsde kezd kaszinó-jellegű lenni…
  telex.hu/eszkombajn/2021/04/09/wall-street-broker-csimpanz-majom
 • Gergő
  Azért majd éttermekben és szállásokon is költsetek majd. Különben félő, hogy jövő ilyenkor már nem lesz hol költeni a szép kártyát.
 • L

  Szerintem az ilyen cimkezett penzeket nem a kormanyok, hanem az allamok alkalmazzak.

  Szerintem az allamok ilyen modon nem irjak elo, hogy mire koltsd a fizetesed egy reszet. Hanem a munkaltato adokedvezmennyel motivalt arra, hogy ilyet IS adjon neked. Igy osszessegeben tobb lehet a nettod / kevesebb lehet a bruttod. De a munkaadonak nem kotelezo akar 1 ft cafeteriat sem belevenni a szerzodesbe. Opcionalis.

  Szerintem “a digitalis penzek” (az pontosan mi? bankszamla? bitcoin?) elterjedese nincs hatassal arra, hogy ilyen cimkezett penzek mekkora reszet teszik ki a fizeteseknek. Tiz eve papir-alapon kaptuk a kajajegyeket az allami cegnel, semmivel nem volt kevesbe korlatozo.

  Azzal egyetertek, hogy etikatlannak tartom en is ezt a “fizetes helyett kajajegyet” rendszert.

 • Fogtündér
  Már eddig is gondolkodtam egy fogszabályozón, így most szép kártya terhére fogom megcsináltatni (eddig ep kártyával terveztem). Jó lenne ha kiterjesztenék az elfogadást pl elektronikai cikkekre is
 • QTT
  Sajnos pont azok fogadják el komplett bevásárlásra, amelyek nem épp a kedvenceim sem minőségben, sem sehogy (Coop és társai).
  Azért el szoktam némi pénzt ütni náluk a kártyáról, mert az meg nekem nem pálya, hogy 1.500-2.000 Ft-ért házhoz rendeljünk 2 deci levest, meg valami hokkendáré másodikat.
 • H.Péter
  nálunk több magánorvosi centrum van, valamint privát fogászatok is, ahol örömmel elfogadják a szép kártyát. (Megyeszékhelyen, de szomszéd megyeszékhelyen is találtam jópárat)
  Beírod google-be pl hogy “fogászat szép kártya” és kb 200 találatod lesz 🙂
  Nem azt mondom, hogy mindenhol, de itt a fogászatok, magánorvosi központok 50%-nál lehet…
  Kicsit kreatívabban fogj hozzá, lehet a szokásos orvosod nem fogadja el, de alapvetően az internet világában hamar szerzel véleményt egy másik orvosról, centrumról, ahol meg elhasználhatod.
 • sziauram
  Várom a napot, amikor SZÉP kártyát is lehet majd Apple Pay-en / Wallet app-ban használni. Covid alatt erre igazán lehetett volna már valamilyen fejlesztés. Ezt utálom csak a SZÉP kártyában, hogy vendéglátásban kötelezően átadom az ott dolgozónak, lehúzza a mágnescsíkot és közben már össze is fogdosta…
 • Kilaso
  A legnagyobb baromság ez a három zseb. Ennek az intézkedésnek alapból így kellett volna lennie, hogy szép kártya, 1 számlára a pénz és kész. A kis maradvány összegek miatt mindig kell a szabadidőre is pakolgatni, pedig azt annyira nem használom.

  Nagyon örülnék, ha megmaradna ez a jövőben lényegében 1 számlaként.

 • PJ
  Plusz tipp: Netpincéren is el lehet használni a SZÉP kártya összeget.
 • Péter

  A CDBC-re gondoltam, a központi bankok által kibocsátott kriptókra, amik hamarosan felváltják a jelenleg ismert pénzeket. Kínában már elindult, franciák idén indítják, az usában is készül a FEDcoin de szinte minden állam ezen dolgozik most gőzerővel. A lényege hogy központi bankoknak teljes kontrollja legyen az lakosság pénze felett. Természetesen nem ezzel fogják reklámozni hanem azzal hogy mekkora ötlet a pénzmosás ellen. De a kínai példa alapján remekül használható gazdaság ösztönzésre, kontrollra, egyéni szankciókra. Az online pénztárgépekkel összekapcsolva használható egyes termék/szolgáltatások ösztönzésére illyetve szigorítására. De akár lejárati dátum is rendelhető a digitális pénzhez, ösztönözve a válságok utáni gazdaság élinkítést. De egy arcfelismerő rendszerhez integrálva azonnali pénzbüntire is jó gyorshajtás vagy nem a kijelölt gyalogátkelőhelyen való közlekedékor.
 • amalgam
  Valaki esetleg tud valami kreatív megoldást Decathlonos bringa szép kártyás finanszírozásra? (viszonteladó vagy nemtudom)
 • Pampalini
  Szép új világ… Mondjuk remélem, én már nem érem meg, hogy a digitális pénzek bevezetése után a készpénzt kivezetik/betiltják. Nagyon bátor lépés lenne, és globálisan egyszerre kéne történnie, hogy ne legyen hova menekülni. Bár sztem akkor is sok helyen a párhuzamos struktúrák, a cserekereskedelem, az aranyérmék újra feltalálása lenne a következmény.
  Ha így nézem, inkább a készpénz mellett sokasodó, bővülő állami “szép kártyák” elterjedése valószínű, mint a cash teljes leváltása.
  Ti hogy látjátok?
 • Fiatal 30as
  Lakásra gyűjtök és gyűlölöm ezt a SZÉP kártyát. Undorító. Rákényszerítenek, h mit kezdjél a megkeresett jövedelmeddel. És ha ezt szóvá teszed, akkor még örülj, h kapod. Szégyen.
 • nemvagyokdoktor
  Több olyan optika is van, ahol elfogadják a SZÉP-kártya szabadidő zsebét. Én pl. szemüveget csináltattam tavaly.
 • Alfonz
  Talán marginális, de van horgászbolt is, ahol elfogadják. És nem csak a szabadidő zsebet.
 • Tustinta
  Jajjdejóljártammár!…nem kell ilyeneken gondolkodnom.
  Kb tíz éve kaptunk SZÉP kártyát (kórház). Azóta egy büdös buznyákot se tettek rá, de nemrég szóltak, hogy be fogják szedni és akinek nincs meg, annak 5e bünti.
  Szóval: nem érint….
 • SzFSz
  Szállást eddigi is lehetett fizetni mindhárom zsebből (vagyis a szabadidő zseb nem biztos, arra nem szoktunk kérni), Balatonon kempingben sem szokott gondot okozni elkölteni az éves keret jó részét, szerintem nyáron nem lesz ennek akadálya idén sem (legalábbis remélem, mert 70 K foglalót már kifizettem). Na meg azért jó buli a sátor előtt lecsót főzni, de nem 10 napig, tehát étteremben is apad a keret rendesen. Ősszel még 3 nap a Bakonyban a 4. hullám előtt, aztán volt keret, nincs keret… 🙂
 • Bürokrata
  Kedves Miklós!
  Ezt olvastam a bírósági civil szervezet nyilvántartásában. Ez ma a hatályos.

  A szervezet képviselői:

  Neve Csernok Miklós Zsolt elnök
  Képviseleti jog terjedelme Általános
  Képviseleti joggyakorlás módja Önálló
  Megbízás időtartama 5 év, 2021.02.04.napjáig.

  Neve Cs titkár
  Képviseleti jog terjedelme Általános
  Képviseleti joggyakorlás módja Önálló
  Megbízás időtartama 5 év, 2021.02.04.napjáig.

  Még nincs leadva az új, mert várjuk az adóbevallást és azt is el akarjuk fogadni.

 • énsemvagyokdoktor
  Én meg a puskámra a távcsövet fizettem SZÉP-kártyával, de azt már nem tudom, hogy mint “sport” vagy mint “optika” lett-e elszámolva…
 • tumpara
  Fiatal 30as: megértelek, félig egyet is értek, de próbáld a nagyobb képet látni. A SZÉP kártyával például életben tartják a hazai vendéglátást (COVID-mentes időszakban), ha nem dotálnák SZÉP kártyával, nem tudnál soha étterembe, sörözőbe menni, mert a kevesebb fogyasztó miatt csak aranyárban érné meg fenntartani. Márpedig a vendéglátás a társadalmi érintkezés egyik fő motorja, így nem baj, ha ezt az állam kicsit helyzetbe hozza. (Mondjuk a szállások terén pont kontraproduktív, mert nem kényszeríti a szállásadókat a fejlődésre.)
 • Egy másik fiatal 30-as

  Valóban jobb lenne ez az összeg kp-ban, de azért szerintem annyira nem vészes a helyzet. Nem kell feltétlenül wellness hétvégére menni, vagy rendszeresen étterembe, koncertre elkölteni, ha valakinek ez nem okoz örömet vagy inkább gyűjtene másra.

  Én rendszeresen használom élelmiszerre (pl. coop), azért gondolom enni az is szokott, aki gyűjt valamire (én is gyűjtök lakásra amúgy).

  Napi menü ebédet is ebből veszem, évek óta.

  Orvosi szolgáltatásra is el lehet költeni, pl. fogászat, optika, vagy akár kozmetikus, fodrász, akinek ilyenre van igénye.

  Néha egyszer-egyszer pedig étteremre vagy szórakozásra is használom, vagy olyan is van, hogy családi, baráti nyaraláson én fizetek mindent, ők pedig odaadják kp-ban.

  Szerintem inkább az a “baj”, ha valaki úgy tekint erre, hogy “ez ingyen van, mert nem a pénzemből költöttem” és akkor elszórja olyanra is, amire amúgy nem költene.

 • Serrin
  tumpara: Lehet, hogy én gondolkozom “gonoszan”, de ha egy üzlet gazdaságilag működésképtelen, csak támogatásokkal fenntartható, akkor nincs helye a piacon. Ráadásul,amint te is írtad, ez a fajta támogatás csak konzerválja a jelenlegi, sokszor alacsony minőséget. (Ha banánnal fizetsz, majmot kapsz.)
 • pronyo
  Mi tortenik, ha sport ruhazatot rendelsz es meret problema miatt el kell allnod a vasarlastol? Hova utaljak vissza a penzt?
 • Zabalint

  Épp fordítva látom, ezzel csak rontanak a hazai vendéglátáson, mert a csak azért is elköltendő címkézett pénzt sokkal rosszabb hatékonysággal költik el az emberek. A vendéglátás zsebet még a legtöbben elköltik munkahelyi vagy munkahely közeli étkezdében, de mivel azzal nem lehet a legtöbb cafeteria keretet maxolni, és egy csomó lehetőséget megszűntetett az állam, ezért ott a szállás zseb, amit sokan úgy használnak fel, hogy amúgy versenyképtelen wellness hotelkben szállnak meg. Korábban már írtam, simán vannak olyan környkékek, ahol a határ mentén a szlovák oldalon feléért, harmadéárt kapsz hasonló szállást, mert a hazaiak a SZÉP kártyásokra építenek. Az ilyen fajta visszaforgatása a hazai gazdaságba a pénznek csak rövidtávon nyerő, hosszútávon totálisan versenyképtelenné válik a hazai idegenforgalom, és kevesebb külföldi hozza ide a pénzét.
 • százegy

  Ez egy baromság.
  1. 2019-ben a nettó medián bér 213.000 forint volt, ami roppant alacsony összeg. Sok családnak napi megélhetési gondjai vannak, nem az a legnagyobb problémájuk, hol nyaraljanak, milyen étterembe menjenek. A dolgozók jó részének a keresetének egy részét egyszerűen így csatornázzák át a NER-maffiához.
  2. Az is beteg, hogy a lerohadt, drága COOP-ban lehet elvásárolni, mert az is a FIDESZ maffiájának része, miközben mondjuk a LISL-nél, Aldinál, Auchanban stb. sokkal jobban el tudnák költeni.
  3. Sokan vagyunk, akik eleve nem nyaralunk Magyarországon, mert nem látjuk értelmét elcseszni azt az évi 3-4 hetet. Talán először jó ár-érték arányúvá kellene tenni a hazai szolgáltatásokat. Akik piacképes szolgáltatást tudnak nyújtani, azok a SZÉP-kártya előtt is megéltek, a szemetet meg nem kell támogatni.

  Egyébként engem nem érint a dolog, ez elvi és etikai kérdés.

 • xavv
  Szvsz ez a lépés a melegételek drasztikus áremelkedését fogja okozni. Többszáz millió forintok zúdultak rá a piacra, mostantól a sarki hamburgerestől kezdve az éttermekig (nemsoká kinyitnak azok…) mindenki fizethet bármelyik bugyorból, amit eddig nem tehetett meg. Ez gyakorlatilag egy pénznyomtatás a gyorséttermek, éttermek, kifőzdék, gyrosozók, hamburgerezők piacán, ebből pedig áremelkedés lesz.
 • random

  Nem tudom, ebben az országban szerintem nagyobb gondok vannak, mint a nyaralás, szállás, étterem. A szép kártya mennyivel kedvezményesebb adózási forma? 22%, ha jól tudom? Ami nem rossz, viszont megkötik, mire költhetem el. Ahol SZÉP kártyára tudok venni kaját, ott elég drága, egy sima második 1700-1800 körül van, én ennyiből van hogy 2-3 napra is kihozom az étkezésemet.
  Voltak korábban jó cafetriák, pl. hiteltörlesztésre 0 % adózású, amit természetesen el kellett törölni, és csak a szép kártya maradt. Mehetek túlárazott szállodákba, ahová őszintén szólva semmi kedvem. Sőt, 31 évesen saját tulajdonú lakásra sincs esélyem, max. ha 40 éves koromig takarékoskodom. Az éttermekre és szállásra költhető pénz nekem nagyon is jól jönne sokkal fontosabb dolgokra, pl. nyugdíj, várható EÜ kiadások stb. stb….

 • tumpara
  Serrin: teljesen egyetértek, pont ezért írtam, hogy a hazai vendéglátást csak helyzetbe hozza a SZÉP kártya, a szállást meg széjjeldotálja, ami már kontraproduktív.

  Zabalint: szerintem a legtöbben a vendéglátás zsebet munkahelyi ebédre költik, ami jól kiegészíti az amúgy csak este kinyitó éttermek bevételét, ezáltal több étterem nyílhat, több pincért, szakácsot vehetnek fel (pörgeti a gazdaságot), s egyszersmind teret ad a hazai gasztronómia felemelkedésének, ami végül szintén újabb és jobb éttermek kialakulására teremt lehetőséget. Elismerem, eléggé idealisztikus kép, de azért szerintem van benne valami.

  százegy: a felsorolt pontjaid nem ütik az enyémet. Lehet mind igaz attól, hogy megvalósul a fenti gazdasági körforgás.