A dotkom lufi története

A tőzsdén gyakran kialakulnak buborékok, amikor egyes részvények vagy akár a legtöbb részvény ára érthetetlen módon az egekbe emelkedik.

A legtöbbször ezek a buborékok hosszú felívelő szakasz végefelé és/vagy túlzott pénzbőség idején alakulnak ki. A leggyakrabban egy-egy új terület az, ami miatt lázba jönnek a befektetők és semmi pénzt nem tartanak túl soknak, hogy beszálljanak a Nagy Lehetőségbe. Mivel sokan beszállnak, a folyamat öngerjesztővé válik, hiszen senki nem akar kimaradni a nagy kaszálásból.

Ilyen volt például a gőzmozdonyok feltalálása és piacra lépése a 19. században, ahol a befektetők arra gondolva, hogy ez a jövő, ami minden mást elsöpör, ezért rengeteg pénzzel szálltak be, felnyomva a részvények árát. Ez a szakasz után jött a kijózanodás szakasza, kiderült, hogy attól, hogy esetleg ez a jövő, még a gazdasági realitásokat nem lehet figyelmen kívül hagyni. Ez a kijózanodás nagyon sok pénzébe került nagyon sok embernek. Erről már itt írtam bővebben:

A nagy vasútmánia

S ilyen volt a dotkom lufinak nevezett buborék is 1997 és 2000 között. A befektetők meglátták a nagy lehetőséget az internetben, mondván ez lesz a jövő, amihez naponta több tízezer új felhasználó csatlakozott, ezért senki nem akart kimaradni belőle. Ahogy a vasút is tényleg a közlekedés jövője lett, egészen az autómobil feltalálásáig uralta a szárazföldi közlekedést, az internet is tényleg a kommunikáció jövője lett.

Ebben nem is tévedtek a befektetők. Abban azonban igen, hogyan lehet pénzt csinálni ebből a jövőből és melyik cégnek fog sikerülni ezt az utat megtalálni, mert egy-egy Amazonra, Ebayre jutott rengeteg másik cég, ami rövid úton tönkrement. Csak akkor még nem igazán lehetett látni vagy legalábbis senki nem akarta látni, hogy melyik üzleti modell lehet sikeres és melyik van kudarcra ítélve.

A frissen tőzsdére lépő cégek részvényeinek elsőnapos átlagos áremelkedése a kilencvenes évek első felében 7-10% volt, 1998-ban már 20% felett, 1999-ben 70% felett, de még a kétezres évek átlaga is majdnem 60%-os áremelkedés volt a kibocsátás napján.

1997-ben még csak két olyan cég volt, amelyik megduplázta az árfolyamát az első tőzsdei napján, 1999-ben már 107, de még 2000-ben is 67 ilyen cég volt, míg 2001-ben egy sem.

A MarketWatch weboldalt üzemeltető cég részvényeinek kibocsátási ára a példa kedvéért 17 dollár volt, ez 97,5 dollárra szökött fel, majd 2001-ben 1,26 dollárt ért ugyanez a részvény. (Ma újra 17,7 dollár az ára.)

De ez még a szerencsésebb eset, mert a MarketWatch legalább túlélte. A boo.com az online divatáruház akart lenni és semmi pénzt nem sajnáltak a növekedésre, még a vég előtti utolsó pillanatban is újabb 135 millió dollárt húztak be és 360 új embert vettek fel.

A Pets.com 1998-ban indult, majd 2000 elején került a tőzsdére, ahol nagy felhajtás volt körülötte. A nevéből kitalálható, hogy hobbiállatokkal kapcsolatos termékek eladására szakosodott. Agresszív reklámköltéssel nagyon sok embert meg tudott szólítani, így sok vásárlót és forgalmat tudott felmutatni. A felszín alatt azonban súlyosan veszteséges volt, a forgalomnövekedést csak nagy árengedményekkel tudta fenntartani, miközben a raktárépítés és szállítás is rengeteg pénzt égetett el. A befektetők csak a növekedést látták a forgalomban és a vásárlók számában, ezért nagyon drágára értékelték a céget. A fenntarthatatlan üzleti modell miatt 2000 novemberére meg is pecsételődött a Pets.com sorsa.

Hasonló cég volt még például az Inktomi, ami valaha 25 milliárd dollárt ért a tőzsdei árazás szerint, végül 235 millió dollárért sikerült túladni rajta 2002-ben. De szintén a szemétben végezte a streaming első fecskéje, a Pixelon is, amelyik nem kevesebb, mint 12 millió dollárt költött a partijára, amikor a tőzsdére került 1999-ben. Hamarosan kiderült, hogy a technológia nem tudja azt, amit állítottak róla. A cég bukása után kiderítették, hogy az alapító neve is más, mint aminek hitték és néhány éve még az autójában élt.

Talán még a Priceline.com-ot érdemes megemlíteni, amelyik olcsó repülőjegyeket kínált online. Nem az első és nem az egyetlen ilyen cég volt, de amíg a többiek nyereségesen akartak működni, a Priceline-nak ez nem volt célja. Az ő célja a növekedés volt, szó szerint bármi áron. Másfél év után 1999 végén már napi ezer repülőjegynél többet adott el és be akart lépni a hotel foglalások, autóbérlések világába is. Csak az első fél évben 20 millió dollárt égetett el reklámra. 1999 márciusában 16 dolláros áron lépett a tőzsdére, ami még aznap 88 dollárra drágult. Később a 69 dolláros áron is hajszál híján 10 milliárdot ért a cég, amelyik csak 142 milliós veszteséget tudott felmutatni, mást semmit. Hiába adta el a jegyeket aukciókon, ahol a vásárlók gyakran többet fizettek a jegyekért, mint az megvehették volna bárhol máshol, mégis minden jegyen 30 dollár vesztesége volt a cégnek.

1999 októberében a 199 “internet részvény”, amit Morgan Stanley egyik erre kitalált indexe figyelt, a meghökkentő 450 milliárd dolláros piaci értékkel bírt. Mindeközben ezeknek a cégeknek a teljes bevételük 21 milliárd dollár volt csak és nem meglepő módon, nemhogy nyereségük nem volt, de 6,2 milliárd dollár veszteséget tudtak csak felmutatni.

De ez senkit nem érdekelt, mert mindenkit elbűvölt a határtalan növekedés ígérete, a hatalmas marketingáldozatok árán elért forgalomnövekedést kivetítették a jövőre, így mindenki meg volt győződve, hogy ezek a cégek 4-5 éven belül nyereségesek lesznek és utána leigázzák az egész világot.

Nem az volt a kérdés, hogy buborék van-e, hanem csak az, hogy mekkora. A Nasdaq index 5.048 ponton fordult 2000 márciusában és meg sem állt 1.114 pontig két évvel később. Több száz cég vesztette el az értékének legalább 80%-át a 2000 tavasza utáni másfél évben.

Ha csak a tőzsdei cégeket nézzünk, a befektetők 1.700 milliárd dollárral lettek szegényebbek. (Mindeközben a dotkom cégek belsős alapítói és tulajdonosai 43 milliárd dollárt lapátoltak ki a cégeikből háromnegyed év alatt 2000-ben, kétszer annyit, mint a teljes bevételük volt 1997-1998-ban.)

A legnagyobb vesztesek a kisbefektetők voltak, ők voltak azok, akik még az összeomlás után is további negyedmilliárd dollárt lapátoltak a befektetési alapokba, remélve a gyors visszapattanást, amiből már nem akartak kimaradni ők sem.

A tőzsdei összeomlás miatt recesszióba került a gazdaság, amit még megfejelt a 2001 szeptemberi terrortámadás miatti visszaesés, ezért a FED kamatcsökkentésre  kényszerült, ami viszont megágyazott a 2007-2008-as úgynevezett subprime válságnak, de ez már egy másik történet.

Ahogy a nagy vasútmániának is lett haszna, mert rengeteg munkahelyet teremtett a sok felesleges vonalépítés, illetve később jól jöttek az azóta tönkrement cégek által megépített vonalak, így a dotkom lufinak is volt haszna, persze a befektetők kárára.

Kevésbé ismert a nagy telekom lufi, ami hasonlóan végződőtt, mint a vasútmánia, viszont rengeteg jóminőségű kábel lett kihúzva az országban, amire rá tudott telepedni az internet. A dotkom lufi miatt pedig felgyorsult az internet elérése és sok netes szolgáltatás hamarabb lett elérhető, mint az a dotkom lufi nélkül megvalósult volna.

S igen, a befektetők végülis nem tévedtek, tényleg az interneté lett a jövő (ahogy a vonatoké és a távközlésé lett a jövő előtte is). Csak azt nem találták el, hogyan és milyen cégek által lehet profitot elérni.

Ma is sokan megkérdőjelezik, hogy ér-e százmilliárdot az az Airbnb, amelynek semmi saját vagyona nincs és eddig csak veszteséget tudott termelni vagy az az Uber, ami hiába bonyolít havi 80-100 millió utat és van évi 14,1 milliárd dollár bevétele, alig-alig tud nyereséges negyedévet felmutatni, annál inkább viszont veszteséges éveket, a 2019-es 8,5 milliárd dolláros veszteség után már szinte semmiség a 2020-as 1-1,5 milliárd dolláros hiány.

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

40 millió forintos életbiztosítás havi 5.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Új vagy a blogon? Itt találod a fontosabb írásokat összegyűjtve.

Share

123 hozzászólás

 • Csizkek
  “ Tesla lufi, akkor shortold a Tesla-t, “ azert mert lufinak gondolom (az:)) miert kellene shortolni? Hypeal es szellel szemben nem pis..unk.
  Elobb mar irta vki. Lufi definicio szerint az ami mar kidurrant es utolag latszik hogy lufi. Addig mig nincs „durranas“ addig csak „draga, tulertekelt“ lehet vmi.
  Siman lehet hogy marad az arazas csak mogotte elinflalodik a penz.. vagy akarmi
 • Csizkek
  “ Nem foglalkozom a károgással, címkézéssel, engem csak az eredmény érdekel.“
  Nyomtal egy szerencsejatekot es nyertel. Grat! De „tulelesi torzitas“ lenne ezt kialtalanositani. En lattam olyat aki komplett lakasat bukta egy hasonlo miatt.
 • Husz János Puszita

  De volt, ott van Japán. A 90-es lufi után a tőzsde és az ingatlanpiac bezuhant, deflációs spirálba kerültek, 20 éve egy helyben járnak, 0,8%- s átlagos GDP növekedéssel évente. A japán jegybank annyi pénzt öntött már a piacra, hogy az eszközállománya a GDP 135%-ra nőtt, szemben az Európai Központi Bank 60, vagy a FED 36%-ával. Mindezt nullás és mínuszos kamatokkal. A fiskális stimulusok is hatástalanok voltak, miközben a GDP 2,5-szeresére nőtt az állmadósság. Átlagbér, fogyasztás kb. kb. ’92-es szinten. Valami ilyesmire számítok, évtizedes stagnálásra.

  g7.hu/vilag/20200916/kinyomtattak-37-magyar-gazdasagnyi-penzt-megsem-lettek-gazdagabbak/

 • Lufi
  Nem mernék belenyülni lufiba, nem aludnék jól. De gondoljunk bele abba, hogy a több százsorosra/ezerszeresre emelkedő árak mellett valaki megcsinál egy ötszörözést, és időben ki is száll, az azért nem rossz. Mondjuk kellenek hozzá idegek, és fegyelem ahhoz, hogy kaszáljon/kiszálljon, de akkor is, az ötszörös az ötszörös.
 • Bog
  persze, utólag mindig könnyű okosnak lenni/látszani, de előre te se tudtad és senki se tudta. Aki azt mondja, hogy tudta, hogy mi lesz, az hazudik. Aki azt mondja, hogy most is érdemes Teslát/BTC-t/akármit venni, mert 1-2-3 év múlva sokszorosát éri, az ha elveszíti a befektetését, akkor nem fog idejönni 1-2-3 év múlva, hogy “azt írtam, sokszorosát fogják érni, de tévedtem és elveszítettem a család sok éven át megspórolt pénzét”…
 • TG
  Manapság nemcsak 1-2 ágazatban van buborék hanem szinte mindenhol, ingatlan, nemesfémek, tőzsde, turizmus, mindennek irreálisan magas ára van.
 • Vladislav
  En nem idozitek: minden honapbvan vasarolok ETF-eket. Tavaly nyaron is sok ismerosom mondogatta, hogy bolond vagyok. Most is mondjak. Nem ok az elsok, megcafolni pedig nem tudom oket. 🙂 Meglatjuk, 20-40 ev mulva, mit mutat a piac.

  Szemelyes velemenyem szerint a legtobb tech vallalat, technek latszo vallalat, megujulo energiaval foglalkozo ceg, ujvonalas EV gyartok tul vannak ertekelve, es ugy nagy altalanossagban divatossa valt temetni az olajipart, a bankokat es az oskovulet autogyartokat. Tovabba sokan lottozas helyett a Robinhoodot hasznaljak.

  Trendek, viziok, “mindent megvalto” otletek mindig is voltak, egeszen a holland tulipanhagymaktol a BTC-ig. Erdemes lehet oket a helyukon kezelni.

 • morningstar
  egy őszinte kérdés Miklóshoz:

  ugye szereted mindig kiszámolni, hol és mennyivel húznak le. Azt kiszámoltad már, hogy az elmúlt két évben hány millió kárt okoztál annak a több ezer követődnek, akik azért nem fektettek be tőzsdén, mert rád hallgattak és elhitték a “ez lufi, pukkad” mantrát? őszintén érdekelne, hogy ilyesfajta önreflexióval rendelkezel?

  Drága monrningstar, lennél kedves idézni tőlem az elmúlt két évből, amikor ezt mondtam?

  Ott van vagy kétszáz cikk, nem vettem le egyet sem, jó mazsolázást. (Azt mondhattam, hogy túlértékelt a tőzsde és még mindig az. Azt is mondhattam, hogy ne legyél kapzsi és ha nem értesz hozzá, ne vakulj el és ne ugorjál fejest. De ezeket most is fenntartom, nemcsak én, rengeteg másik ember is.)

  De ígérd meg azt is, akkor is visszajössz ide, amikor buktál a tőzsdén egy jó nagyot és elmeséled, hogy túl okosnak gondoltad magadat. Mert szánalmas, amikor valaki vesz valamit, aztán minden fórumon eldicsekszik, hogy ő már mekkora arc, mert ő úúúúúúúúúúgy tudta, mikor kell bitcoint, lakást meg teslát venni.

  Aztán jön az összeesés, ezek a nagy arcok eltűnnek valahogy. Én itt vagyok már tíz éve. De bitcoin huszárt például egyet sem láttam másfél évig, amikor 19 ezerről 3.3 ezerre esett az ára. Most megint idejárnak nagy arccal.

 • Tőzsdespeki
  @Müller Fosszília
  Erősen idézőjelbe teszi az “eredményedet” az a tény, hogy utólag írtad le.
 • naa
  És végignézted, hogy a bitcoinod felmegy 2200-ról 19000-re, majd visszaesik 3000-re és ott kolbászol egy darabig, de közben nem csináltál semmit, bölcsen kivártál? Utána pedig miután megint beindult, nem szálltál ki nagy nyerőben se és a mai napig tartod, 32000-ért sem realizálsz belőle, pedig a Tesla giga-nyerő nyeresége a lakáshoz kellett? Ezt nevezem…

  De az 1.5 bitcoinod az most nem 32K, hanem 48K (mivel 1 bitcoinért adnak most 32K USD-t), nem lehet, hogy elnézted azt a számlakivonatot? 🙂

 • RegElek
  OFF: Egészségpénztárak
  Mivel nem láttam az utolsó hozzászólást a legutóbbi kapcsolódó cikknél ( szamveto.hu/egeszsegpenztar/ ), illetve amúgy is megakartam csinálni, ezért után szabadon:
  docs.google.com/spreadsheets/d/1sfX418lF0T3yfCrfgrYxtlLpRqn3XCRJ_FhIze8d614/edit?usp=sharing
  Egyelőre csak a matek rész van kitöltve. Ha később lesz időm egyéb fontosabb(nak vélt) infókkal bővítem.
 • László

  Csak ezt a kettőt vetted egész életedben? Gratulálok, nagyon eltaláltad.

 • Szánalmas

  Nem muszáj idejönni és másokat hergelni azzal, hogy te milyen okos voltál. Megvannak erre a megfelelő fórumok, ahol leírhatod, hogy milyen szuper trade-eket bonyolítottál a tőzsdén. Persze aki csak a nyerő ügyletekről beszél azt hamar kinézik.
  Aki igazán hitt mondjuk a BTC felemelkedésében, az már nem jár ide kommentelgetni, mert egy egzotikus szigeten sütteti a hasát. Évekkel ezelőtt persze megérhette itt és mindenféle blogokon terjeszteni az igét, mert az is hozzájárulhatott az árfolyam növeléséhez, az utóbbi időben viszont már annyi pénz forog benne, hogy az sem befolyásolná az árfolyamot, ha az összes olvasó elkezdene befektetni.
  Amúgy nekem is vannak nyerő spekulatív pozícióim (meg vannak bukók is), de nekem van önbecsülésem, így nem szorulok rá idegen emberek elismerésére.

 • Pókháló
  Müller Fosszília
  Az 1 milliós btc árral azért várni kell még.
  A mostani ciklusban szinte biztos, hogy nem érjük el, de szvsz a következőben se biztos.
  Azt is érdemes majd közben vizsgálni, hogy mennyit romlik az usd..
  Félek 10 év múlva az usd töredékét éri majd a mostaninak, a forintról nem is beszélve..
  Persze a btc még így is hatalmas hozamot produkál, de érdemes a fiat pénzek inflációját is nézni közben.
 • Petike
  @Müller Fosszília: nagyon nem jött át a cikk akkor. A dotkom lufiban is van, aki jól járt, aki időben kiugrott. Te is ezt csináltad a Teslával.
 • CsA
  Ezt ideteszem kisszínesnek:

  en.m.wikipedia.org/wiki/Fucked_Company

  Sajnos a site már rég megszűnt, archive.org-on sem találtam meg.

 • Cinikus
  Amikor valaki jókor száll be és jókor száll ki, az jöhet villogni a sikerével. Viszont amikor valaki rosszkor száll be és még rosszabbkor száll ki, az 99%, hogy nem fogja firtatni, hogyan csinált 10 millióból 2-t, vagy 1-et sem. Ezért is van az, hogy a kommentfalon csupa siker van. Az olvasóban meg az a tévhit, hogy ez egy kiváló lehetőség, amit ki kell használni.
 • Panaszkodóknak
  Az árazások kezdenek abnormális mértékben elszakadni a megszokott szintektől. De kérdem én, lehetséges, hogy a régi szabályok már nem érvényesek?

  Mindenesetre ilyen piacon lehetett jól keresni, még ha csak a töredékét is kapta el az ember az emelkedésnek.

  Aki meg partvonalon kívülről nézi a bulit, MÁP-ban csücsülve, próbálja csak alátámasztani milyen jó döntést hozott.

  El kellene fogadni, hogy a pszichológia mozgatja a piacot. Aki ezt megérti, még pénzt is tud keresni!

 • axt
  Olyannyira igazad van, hogy az általad említett jelenségnek konkrét neve is van. Úgy hívják, hogy túlélési torzítás. Bővebben itt: schrodingersdawg.blog.hu/2017/04/23/napitanulsag_11_tulelesi_torzitas
 • Újonc
  Sziasztok!

  Én azt nem értem hogy hogyan tudok a már megvásárolt bitcoinomból $, €-t vagy HUF-ot VISSZAVÁLTANI. Látom a Bitcoin árfolyamok szárnyalását, de azon kívül hogy itt-ott el tudom költeni a Bitcoin-omat (többnyire komoly árfolyamveszteséggel), hol tudom úgy átváltani, mint egy banknál?
  Értem ez alatt hogy egyszerűen bemegyek/átutalom online/stb és a kezemben vagy a bankszámlámon egy perc múlva ott van az ellenérték “altcoin”-ban.

  Előre is köszi aki értelmes választ tud erre adni!

 • morninstar
  sajnos nem a valaszra reagalsz, hanem tamadsz egybol. ez a cikked (amibol rengeteg van) onmagaban azt sejteti, hogy “vigyazz lufi, keruld el” – persze konkretan nem mondod ki, de a kovetoid a sorok kozott olvasnak. en pedig erre kerdeztem ra, hogy kiszamoltad-e, hogy ezekkel a sejtetesekkel mennyit buktak masok a meg nem keresett hasznon?

  Morningstar, ne félrebeszélj. Keresd meg, hol mondtam ilyet. Ha jól emlékszem, két évet írtál, tehát 2019 januárjától kell csak átnézned.

 • csizkek
  “Az a különbség a multi milliomossá lett internetet kiépítő befektető és Buta Béla között, hogy az egyik átlátta a rendszer működését,”
  Mo.-on? Ne szorakozzunk.. A multi milliomos megtalalta az utat az allami penzek es tamogatasok fele. Ennyi a titok.
 • Zabalint

  Rosszul fogalmaztam, relatív túlértékeltségre gondoltam. Attól, hogy túlértékeltnek találom, még lehet hogy a túlértékeltsége általános tőzsdei emelkedés közben árazódik ki, ha gyengül a hype, és akkor a sima short nem működik, ellenben az ágazattal szembeállítás nem. Természetesen a hype még erősítheti is tovább, nem mondom hogy nem, nem is mondtam arról semmit, hogy túlértékelt-e, és ha igen mennyire, az egész egy implikáció volt, hogy ha túlértékeltnek gondolod.
 • Ványa elvtárs
  Ezekkel a lufikkal a helyén kezelve őket lehet keresni. Én a portfólióm 5%-át gyakorlatilag ilyen szerencsejátékszerű lufikba fektetem, és ezidáig jól jöttem ki belőle. Beyond meat-tel 70%ot kerestem, Nio-t vettem 19 USD-n, 59 nél adtam el pár napja. Whiting petrol-t 1 USD-ért a csőd idején vettem, majd 2.2-n eladtam. Hertz-el is próbálkoztam de az bukó volt, akércsak a wirecard, de összességébben a portfoliom 5%-ával többet kerestem, mint a maradék 95%-kkal az elmúlt 2 évben.
  Legalább egy kis izgalom is van 🙂
 • Whalaky
  Ne haragudj, de ez mekkora baromság. Kb. olyan, mintha vki mondaná, hogy a ruletten nagy eséllyel nem nyersz, te meg azt mondod, hogy mennyit bukott, mert ebben a hónapban 3x kijött a fekete 15 ő meg nem rakta meg…

  Ha 1 év múlva a Tesla tized ennyit fog érni akkor meg majd okolni kell az akármilyen részvény gurut mert hát azt mondta, hogy a Tesla a tuti aztán mégis buktam…

  Felnőtt emberek hozzák meg a saját döntéseiket. Attól még, hogy valakinek van egy véleménye nem muszáj egyetérteni.

 • eMérnök
  A jó döntés nem az, ami utólag a legtöbb hasznot hajtotta, hanem az, ami a döntés pillanatában rendelkezésre álló információk alapján a legjobb, függetlenül annak tényleges kimenetelétől.
  Tehát, a nagy nyerés alapulhat rossz döntésen és a nagy bukás is jó döntésen. De hosszútávon a szerencse elfogy, a helyes döntések pedig legyőzik azt. A ritka nagy nyeréseket ellensúlyozzák a veszteségek és a jó döntések sorozata egy mérsékelt, kilenggésekkel tűzdelt, de alapvetően folyamatos lassú növekedés lesz (vagy kisebb csökkenés, mint a rossz döntések :D)
  Egy 1-2 ügyletből semmiféle következtetést nem lehet levonni, az csak szerencse, ami akár balszerencse is lehet.

  Az ennyit nyertem a teslán/btc-n az nem hír, érdektelen, mint a lottó.
  Az ennyit nyertem több száz/ezer ügyleten 20 év alatt, na az már érdekes. Azzal van értelme foglalkozni.

 • Utólag Okos
  Béla

  “Megy itt a BTC meg Tesla köpködése de ettől függetlenül aki pl egy éve bevásárolt annak megtízszereződött a pénze. Be kell rakni egy stop-loss-t 70%-ra és annyi.”

  Megy itt a rulett köpködése. De ettől függetlenül én pl. 14-szer nyertem, 5-ször veszítettem a feketével, így megtízszereztem a pénzemet. Ezután csak simán abbahagyom a játékot, ha a tőkém az eredeti hétszerese alá csökken.

 • Whalaky
  Lehet én vagyok túl szegény meg fiatal ehhez a hazardirozáshoz, de tegyük fel veszek 1 millióért Tesla vagy akármilyen “tuti nyerő” részvényt (~ 2 havi fizetésem) és megtriplázom akkor lesz belőle 3 millió ami nyilván tök jó, de gyakorlatilag nem változtatna az életemen (tudok venni 6nm lakást 😀 ).

  Viszont elbukni mondjuk 90%-át vagy akár a felét eléggé fájna. Nyilván 10 milliónál más a helyzet de akkor még jobban félnék, hogy elbukom.

  Vagy ebbe senki nem gondol bele, hogy veszíteni is lehet?

 • Serrin
  Újonc:
  Vannak szolgáltatók, amik bankkártyát is adnak. Átküldöd oda a BTC-t, átváltod Eurora, aztán egy ATM-ből is ki tudod venni, akár HUFként is. Illetve többnél lehet már egyéb FIAT valutákba (EURO, USD, angol font, akár másban is) is váltani és tárolni ugyanott.
  Nem reklámként, de ezeket ismertem: Wirex és crypto.com
  Bitwala, Coinbase kártya és mág mások is vannak, de azokat nem próbáltam.

  3 dologra érdemes nagyon ügyelni:
  – Euronet automatákat kerüld el, azok trükközik az átváltással! (Erről már itt is volt cikk.)
  – Egyszerre keveset küldjél át ezekre, aztán vedd ki! Lásd: online tárcák kockázata.
  – Adózni is kell, de ennek nézz utána…

 • Dani21
  A Bitcoin és a Tesla is inkább lufi, mint nem, de ezek legalább a legjobb lufik most. A többi ezer cryptocurrency még nagyobb lufi (a bitcoin legalább egy brand), a Tesla legalább gyárt és elad autókat, vannak tervei, van benne potenciál. Mondhatjuk, hogy nem érnek ennyit, sőt, lehet hogy soha nem fognak annyit érni, amennyire most be vannak árazva, de ezt nem mi döntjük el, hanem azok, akik szerint ezek még olcsók 🙂 Amúgy egy jó spekulánst nem érdekel, hogy egy befektetés lufi-e vagy nem. Ha látja az őrületet, beszáll, realizálja a nyereséget, jöhet a következő. Sajnos én nem lennék jó befektető, mert a kockázatviselési képességem 10 éves korom óta (mióta megvettem az első OTP részvényeket) meredeken csökken, és kb 20 év hol aktív, hol passzív kereskedés után leszoktam a részvényekről 🙂
 • eMérnök
  Ha létezne az, hogy ezek realizálható tudás alapú technikák (lufiba időben be és időben ki), akkor lennének csúcsbefektetők, akik hosszútávon rendszeresen tízszeres hasznokat érnének el, de a legnagyobb ágyúnak tartott befektető guruk elé is leborulnak, mert a piaci átlag felett tudnak hozni pár százalékot hosszútávon. Olyanok, akiknek a puszta véleménye kb önbeteljesítő, akkora mágusok.
  Akkor meg tényleg van, aki taktikának meri nevezni a szerencséjét?
  Azért ahhoz kell önbizalom.
 • V.A.Laki
  Ezt hivjak manianak. Amikor mar minden zoldseges verben forgo szemekkel uvolti minden forumon, hogy venni-venni-venni, csak felfele megy az ar, aki mast mond, az meglopja a szegeny embereket:).

  En nem hiszem, hogy Miklos rossz tanacsokat adott. Aki index alapu ETF-ekbe tette penze nagyobbik felet, szepen gyarapodott realerteken is. Az egyetlen, amit en sajnalok, hogy ingatlanvasarlas fontossaga nem voltak jobban hangsulyozva, a kocsival szemben ez egy alapveto szukseglet es ingatlant venni igen-igen-igen-igen nagy szivas, kell a rutin. En azt tanacsolnam a penzugyileg tudatos gyerekeknek, hogy mar huszonevesen nezegessek a lakasokat, akarcsak a homlokzatokat, mikor az utcakon jarnak, csinaljanak tervet, jarjanak hazrol hazra, mert ahogy telnek az evek, ez a piac csak egyre gyalazatosabb lesz. Eg es fold egy stabil minimal lakhatasbol jobbat keresni, mint ossze-vissza lakva.

 • a profi

  Nagyon jól teszed a havi ETF vásárlást. 🙂
  Nem kell foglalkozni a sok hülyeséggel. Előbb-utóbb mindig megégették magukat az ilyen dolgokkal az emberek, nem véletlen, hogy alig veri meg valaki a piacot. Akkor a piaccal kell menni.

  Már az S&P 2%-a Tesla. Annyit vígan tart bárki belőle, hiába lufi az egész. Ha le is megy, nem oszt nem szoroz.
  Diverzifikáció!!!

 • attila
  Elég nagy tudatlanságra vall az amikor sokan azt mondják hogy milyen jól tette aki tavaly ilyenkor beszállt teslába stb. Ember, az már réges régen eladta ! Szerinted kitől veszik meg ha nincs eladó ? Nem volt IPO, új részvény nincs, logikus hogy valakinek el kell adni ahhoz hogy meg lehessen venni. A forgalma éppenséggel hónapról hónapra csökken vagy stagnál. Tehát egyre kevesebb a vevő. Viszont az az egyre kevesebb vevő egyre többet fizet érte, ezért emelkedik. Amikor nagy forgalmakkal menetelt felfelé akkor meg kellett venni. Most már nem olyan biztos hogy meg kéne. SP nem akarta bevenni az indexbe mert nem a fő tevékenységből volt a nyereség hanem a CO2 kvótákból, viszont tény hogy nyereséges volt. Ezért muszáj volt bevenni. Ez adott egy jókora löketet. E-autókon még mindig nem sok profit van, viszont a nagyoknak muszáj beszállni így is mert hátrányba kerülnek. Kérdés hogy ha réfeksze
 • attila
  ha ráfekszenek a nagy gyártók erre a témára a szakember gárdájukkal akkor mi sül ki belőle. Én igazából csak az Audira látok rá, ők ha akarják 2 éven belül letarolják a piacot olyan e-autókkal amin van nyereség. Ez biztos. Kérdés hogy mennyire akarják suttba dobni a belső égésű fejlesztéseket. Bevállalják hogy veszteséget termel mert nem tudják kifuttatni vagy kifuttatják, de akkor piacot vesztenek az E-autóknál. Erre már nem látok rá. Igazából az izgat ha komoly verseny lesz akkor márkahűség miatt sokan azt veszik ami volt, ha lesz a márkában kínálat. A másik vajon kinek adja el a tesla a co2 kvótákat ha már senkinek sem kell. Akkor kénytelen lesz az autókat fentebb árazni, de ez meg azért nem lehet mert nagy lesz a verseny. Shortolni akkor kell majd ha összeomlik. Ha majd lefeleződik akkor lehet nézegetni. Vételre én nem piszkálnám. Most hogy Elon a leggazdagabb sokan ferde szemmel n
 • Tőzsdespeki

  Sokan tényleg nem gondolnak a veszteség lehetőségére, őket kivégzi a piac. Inkább előbb, mint utóbb.
  A stabilan nyereséges tőzsdézéshez a veszteségek is hozzátartoznak. Az egész azon múlik, hogy van-e egy jól kidolgozott rendszered, ami alapján kereskedsz.
  Ez már ott kezdődik, hogy milyen mentális állapotban ülsz le a gép elé pénzügyi döntéseket hozni. Csak valahol ezután jön képbe a kereskedési stratégia, hajszálpontosan kidolgozott elemekkel. Beszállás, pozíciómenedzselés, kiszállás, stb. De még ez sem elég, ha a saját magad által felállított szabályokat nem tartod be mindig, kivétel nélkül. Még a rövidtávú kereskedést is csak hosszútávon szabad értékelni, mert csakis akkor jön ki az eredménye. Így tud a veszteségek és nyereségek sorozata pozitív eredményt hozni. A veszteség is a barátod, ha jól kezeled. Nagy közhely, de igaz, hogy ez is fejben dől el.
 • eMérnök
  Elon Musk vagyona egy érdekes kérdés. Mert ez a vagyon nagyrészt nem realizálható. Szóval nem tudná azt mondani, hogy hú, most nagyon magas az árfolyam és kiszállok, ennyi pénzem lesz és megveszem az autógyártókat. Ha el akarná adni, nem lenne, aki megvegye, és a szándék pedig belökné az árfolyamot.

  Mennyi pénze is van akkor valójában?

 • Anton von P
  Mindaddig, amíg nincs értelmes mennyiségű szabad tőkéje az embernek (definícióm szerint ez egy akkora összeg, ami
  kockázatmentes befektetésben a minimálbér ötszörösét tisztán hozza havi szinten -jelenleg nagyjából 150M Ft, éves 4%-al kalkulálva) , az egyik lehetősége egy tőkeáttételes spekulatív ügylettel való egyszeri nagy kaszálás.
 • csizkek
  “A jó döntés nem az, ..”
  Vastagon bekeretezve kiemelnem ezt a kommentet a postban!:)
 • csizkek
  “Viszont elbukni mondjuk 90%-át vagy akár a felét eléggé fájna.”
  A tozsdei befekteteseknek strategiai vannak. Elobb sokat kell olvasni tanulni es kis penzen gyakorolni, hogy kideruljon te mit birsz es mit szeretsz. De a vegyunk “tutti” reszvenyt az a lutri. Ahhoz k. sokat kell elemezni hogy vmi tuttiba belenyulj vagy van annyi felesleges penzed amivel vakmajom modszerrel belenyulsz.
  De aki nagyobb penzt kockaztat az elosztja a rizikokat. Es erre strategiak vannak. Adott befektes hany szazaleka kotveny, reszveny, arany… Milyen reszveny milyen megosztasban. Aktiv vagy passziv. ETF-ek indexkovetok. Pl. MSCI vagy FTSE. Legyen sp500 vagy nasdaq vagy vmi specifikus. Vagy vmi egyeb izles. Aztan lehet tesztelni, hogy az adott strategia hogy viselkedett volna az elmult x evben. Ez nyilvan semmire nem garancia, de a riziko nagysagrend kalkulalhato.
 • krisz
  Valaki definiálta azt, hogy lufi?
  1 év alatt hány % plusz majd utána 1 év alatt hány % mínusz?
  A BTC is volt egyszer már “lufi” most mégis megint van / lesz egy.

  Mindig utólag lesznek ezek a lufik, lufik, ha nincs kidurranás, akkor csak indokolt növekedés.

 • Én is akarok kommentelni...
  Mit szóltok ahhoz, amit a tömeg elkezdett csinálni sorra a leginkább shortolt részvényekkel az elmúlt egy héten?
  GameStop 38->380-ra, de az AMC-re is ráugrottak tegnap, az ma 300%-ot ment 4,96->20,35-ig. Kierőszakoltak egy jókora short squeezet, és már szépen tervezik a következő cégekre való ráugrálást.

  Több érdekes cikket olvastam arról, hogy ez könnyen a modern kori tőzsde halálát fogja jelenteni, mert kiöli a shortot a tőzsdéről. Amit pl. ma az AMC-vel műveltek, az ellen sokat nem véd a stop: tegnap zárt 4,96-on, majd nyitott 20,34-en. Hova tetted a stopod? 5,5-re? Mire kisült, buktad a pénzed 80%-át, ha ügyesen csináltad és tőkeáttéttel shortoltál, mint azt egész sokan csinálják, akkor tőke elfüstölt, és jön a margin call.

 • Tőzsdespeki
  Aki ilyen kategóriájú részvényeket tőkeáttétellel shortol, az saját maga ellen hívja ki a sorsot. Az ilyenek szoktak nagyon hamar elvérezni.
  Amúgy is, 5 dolláros részvényt hova shortolsz? Mire számítasz? Hozam-kockázat arány? Teljes baromság, és meg is érdemli, aki ilyen pozíciót nyit.
 • Expanelproli
  Az amerikai tőzsdével kapcsolatban lassan kezdem úgy érezni magam, mintha lemennék a kaszinóba és feltenném a pénzt a pirosra.
  Azt egyébként tudtátok, hogy a kaszinók élnek és virulnak Kishazánkban, a mai napig nyitva vannak? Naponta járok el az egyik mellett Budapesten, ott tobzódnak az emberek…
 • Újoncnak
  Újonc!

  pl. mrcoin.eu, odautalod kb. 2 órán belül a számládon a pénz, de van több ilyen is, csak Magyarországon. Google segít.

 • Lufi
  Tetszik ez a lufizás, mutassatok már olyan lufit ami egynl többször tud kidurrani, Teslánál nyilván lesz egy nagyobb korrekció semmi sem megy az égig, de aztán jó eséllyel folytatja útját, a részvény árától független az amit Musk csinál. Bitcoin meg már 100* durrant ki és mégis köztünk van ott is lesz egy lefele kör kb 20 ezerig aztán megy fel ebben az évben, majd megint jó eséllyel lefele megy másfél évig, aztán megint fel. 4 éves ciklusokban mozog, ezt azért már illene felismerni a sok lufizónak. Illetve milyen lufi az ami a korábbi all time high szintjére sem esik vissza? 🙂
 • eMérnök
  A hasonlatok teljesen nyilvánvalóan 1-2 tulajdonság kiragadásával teszik szemléletessé a jelenséget. Ha a hasonlat minden létező tulajdonságában megyezik a leírni kívánt hasonlított dologgal, akkor tulajdonképpen az maga a dolog és már nem hasonlat.
  Így tehát a többszöri kipukkanásnál megállni felesleges, hiszen egy lufi élénk színű, nyúlós, ráadásul a kidurranása egy rövid hangos hanghatással is jár, és amúgyis levegővel kell telíteni a durranáshoz, ezek mind nem igazak a részvényárfolyamokra.
  A világ összes hasonlata értelmét vesztette. (talán a hanghatás megtörténik egy ízes káromkodás fomájában, de az nem ugyanaz).

  Képzeljünk el egy olyan korrekciót, ahol a profit és eladott autók szerinti helyre áll be a tesla részvény. Utána mondd egy részvényes szemébe, hogy nem lufi, csak korrekció.

 • Moltiszanti
  Jackass kapitalizmus, duhbuborek, hangyakoloniak…-;)

  444.hu/2021/01/28/itt-a-jackass-kapitalizmus-unatkozo-es-duhos-redditezok-rangatjak-az-amerikai-tozsde-arfolyamait

 • Lufi
  Utána mondd egy részvényes szemébe, hogy nem lufi, csak korrekció…

  A részvényes csillogó szemekkel néz majd rád, mert szénné kereste magát addig, amíg te finnyásan feltartott kisujjal nem fektettél be a világ jövendőbeli top autógyártójába. Mert hiába jöttök itt azzal hogy 10 millát gyárt az VW és a Toyota, de itt nem ez a kérdés. A kérdés az, hogy ki hány villany autót fog tudni gyártani 10 év múlva? Ezt árazza a piac. És ebben nagyon úgy néz ki hogy nem érik utol egyhamar a Teslát egy VW sem tud hipp-hopp akár 3 milla villanyautót legyártani, mert aksija sincs jelenleg hozzá a többi gyártó meg még jobban le van maradva. A piac ezt árazza. Kár nézni a hagyományos gyártást, a verseny már nem ott megy. Ezzel együtt durván túltolták a Tesla részvény árfolyamát, sztem is vicc ez a szint, de rengetegen jól járnak majd vele, amikor meg majd bazi nagyot korrekciózik, sokan rosszul. Ez ilyen

 • Lufi
  Ja és a lufizáshoz..pénzügyileg ami lufi többször durran ki az nem lufi. Lásd tulipánhagyma. Hányszor durrant ki? Remélem el tudtam mondani mérnökileg. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

A megadott név fog megjelenni, ezért érdemes nem a valódi nevedet megadni a hozzászóláshoz.

A hozzászólás előzetes moderáció után fog megjelenni.

A hozzászólás párbeszédre van kitalálva és nem monologizálásra. Ezért fogalmazd meg úgy a mondanivalód, hogy beleférjen egyszerre egy hozzászólásba. Senki nem akar téged olvasni 15 hozzászóláson keresztül (rajtad kívül természetesen). Ha cikket szeretnél írni, ajánlom valamelyik ingyenes blog oldalt, azok valók ilyenre.

Minden hozzászólótól elvárjuk a minimális tiszteletet mások felé. Akiknek ez (még) nem megy, azoknak felesleges fáradnia a gépeléssel. Beszélj úgy másokkal, ahogy szeretnéd, hogy veled beszéljenek. Ennyire egyszerű eldöntened, megfelelsz-e ennek a feltételnek.

A hozzászólás nem alanyi jog, hanem egy lehetőség, ha olyat tudsz mondani, ami mások számára hasznos és építő. Köszönjük a megértést.

(Elnézést kérek mindenkitől, a fentiekért, sajnos a félreértések miatt kénytelen voltam leírni ezeket. Természetesen a te hozzászólásodat is szeretettel várjuk.)

Figyelem: FIREFOX böngészővel gondod lehet a hozzászólás elküldésével. Használj másik böngészőt a hozzászóláshoz, amíg ki nem javítják a hibát.

 karakter még felhasználható

A hozzászólás elküldésével hozzájárulsz, hogy az IP címed technikai okokból tárolva legyen. Ha ezt nem szeretnéd, ne küldd el a hozzászólást. Kérésre a hozzászólást töröljük az IP címeddel együtt.