Hitelkártya-keret, erre vigyázz

2018-05-30
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Péter futott bele egy érdekes dologba a hitelkártyájával. Vásárolt egy drága terméket, amit visszavitt, így a kereskedő visszatérítette az árát, a ciklus vége, de a befizetés ideje előtt. Mivel a határidő előtt megkapta a bank a pénzt, Péter úgy gondolta, akkor neki azt az összeget nem is kell befizetni, hiszen megtette helyette a kereskedő. Azonban a bank kérte a visszatérített összeget is, egy igen érdekes indoklással.

Következzen az ő levele:

Belefutottam egy kellemetlen és logikátlan nonszeszbe hitelkártya visszafizetéssel kapcsolatban, ami talán más Kiszámoló blog olvasóknak is hasznos lehet:

Visszavitt árú miatt nagyobb összegű kereskedői visszatérítés érkezett az Erste Max hitelkártya számlámra. A vásárlás még az előző, április 10 - május 10 hitelkártya ciklusban történt, a visszatérítés pedig a ciklus zárás után pár nappal érkezett meg, de a fizetési határidő előtt (május 14-én lett jóváírva). Evidensnek tűnt számomra, hogy ezzel a visszatérítéssel a hitelkártya tartozásomnak ezen része vissza lett fizetve, és csak a fennmaradó összeget kell már törlesztenem. Furcsa volt viszont, hogy a netbankomban a "Befizetések a fordulónap óta" összegbe nem számolta bele a rendszer a kereskedői visszatérítést, ezért megkérdeztem erről a bankot. A telefonos ügyfélszolgálatot negyed óra zenehallgatás után feladtam és a netbankos üzenetre sem siették el a választ, de azért egy nappal a visszafizetési határidő előtt megérkezett a válasz:

Csak azok a befizetési módok számítanak hitelkártya törlesztésnek amik a hirdetményben konkrétan fel vannak sorolva (átutalás, átvezetés, beszedési megbízás), és mivel a kereskedői visszatérítés nem szerepel ebben a listában ez nem minősül visszafizetésnek.

Ezt hogy???

Jogi szempontból gondolom, hogy esélytelen ezzel vitatkozni, ezért végül visszafizettem még egyszer, amit, a kereskedő korábban már visszatérített. Ettől függetlenül teljesen nonszensz, hogy ilyenkor duplán kell ugyanazt az összeget visszafizetni és fel kell tolni a hitelkártya keret fölé pozitívba az egyenleget...

Remélem, hogy ez hasznos infó másoknak is a blog olvasók közt, illetve kíváncsi vagyok a kommentekre, hogy más bankoknál is ugyanez-e a gyakorlat?

Üdvözlettel: egy lelkes Kiszámoló blog olvasó

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram