Prémium állampapír vagy állampapír plusz kalkulátor

Andor (áldassék a neve), aki a régi állampapír plusz vagy prémium állampapír kalkulátort csinálta, frissítette az új prémium állampapír miatt a kalkulátort, illetve ráncfelvarrta, bármit is jelentsen ez.

A kalkulátorral eldöntheted, milyen futamidőnél melyik papírt éri meg jobban megvenni.

Ami még hiányzik, az az eurós lehetőség, miután a forintos prémium állampapír felára ugyanannyi lett, mint az eurósé. (Persze ehhez nem kell különösebb kalkulátor: jobban fog-e romlani a forint, mint amennyivel nagyobb a hivatalos forint infláció mint az euró hivatalos inflációja? Ha igen, akkor eurósat kell venni forintos prémium állampapír helyett. Miután az elmúlt két évben sikerült szégyenszemre 15%-os forint leértékelődést összekapálni, van rá sajnos esély.)

Ezúton is köszönjük.

Share

37 hozzászólás

 • Gábor
  Sziasztok,

  nemrég én is nyitottam egy számlát az államkincstárnál.

  Eurós állampapírt ha vásárolok magyar bank által kibocsátott VISA kártyával, akkor milyen árfolyamon fogják váltani a pénzt? Amit a bank ír deviza középárfolyam? Megnéztem, de egyikkel sem stimmel az átváltás.

 • Zabalint
  Negatív euró infláció esetén már előnyben van az eurós, ha nem történik a jövőben forint reálfelértékelődés, ugyanis negatív inflációnál 0 + prémiumot fizet. Meg az eurósnak csak 1% a visszaváltása.
 • francba
  Na, nemrég toltam be pártíz millát PMÁP-ba, de kb. 80 ezerrel jobban jöttem volna ki a Plusz-al.
 • Copywriter
  Köszönjük Andor munkáját, de az a gmailes email cím egyáltalán nem bizalomgerjesztő. Biztosan adózik, ha ilyen nagy felületen hirdeti magát, akkor meg kellene egy info andorfejleszt . com email cím is. Vagy valami hasonló.
 • Norbi
  Sziasztok!

  Köszönöm a frissítést :). Egy ksi segítséget szeretnék kérni. PMÁP évfordulójánál (05.01. azt hiszem) ha az éves kamatot kiutaltatom bankszámlára, az adókötelesnek minősül? Mert ha jól tudom, itt nem fektetik be újra automatikusan, mint a MÁP+-nál. Egyébként a kalkulátor alapján úgy tűnik, a MÁP+-al jobban jártam volna.

 • ritkan_szolok_hozza

  1. Nem adóköteles
  2. Ne utaltasd ki, hanem fektesd be újra és újra és újra és tegyél hozzá rendszeresen.
  3. Azért a tőke nagyobb része menjen inkább a részvénypiacra, de ez most offtopic.
 • Emma
  Megtakarítás csak euróban!
 • speki
  Alapból ott kezdődik a dolog, hogy a magyar államnak nem adok kölcsön forintot….
  Devizát meg aztán főleg nem.. (Kecske és a káposzta esete)
  A magyar pénzügyi rendszer nálam felejtős. A forintnak szerintem 5-éves távlatban meszeltek, de lehet, hogy ezzel még keveset mondtam.
 • Lezló
  Próbáltam PEMÁP-t venni Revolut kártyával, de visszadobta a tranzakciót (revolutnál nem láttam semmit), van valakinek ezzel tapasztalata?

  Köszi a választ előre is.

 • Zabalint
  Játszadoztam kicsit a kalkulátorral, ez alapján nem igazán éri meg a PMÁP, ha nem számítunk magas hivatalos inflációra (az a baj az inflációval, hogy az eszközinfláció nem árazódik bele). Ebben persze szerepe van a folyamatos prémium csökkentésnek, a kettővel-hárommal ezelőtti szériák még jobbak voltak, mint a MÁP+.
 • Szegedi Dorina
  36 hónap után miért számol visszaváltási díjat a 3 éves PMÁP-nál a kalkulátor? Ott már nincs levonás szerintem. Vagy mi kerülte el a figyelmemet?
 • Szegedi Dorina
  Volt akinél a TW-s kártyát akkor dobta vissza, ha Simple alkalmazábeli emailcímegyezést kiszúrta, de maga a tv kártya nem volt hozzáadva a Simple-s fiókhoz. /Másik visszajelző emailcím használata, vagy a kártya hozzáadása Simple fiókhoz feleldotta a blokkot.
 • tom
  Vadászkutya legyek, ha értem, hogy miért éri meg a magyar államnak PEMÁP-ot kibocsájtani +1.25% prémiummal, amikor a german bond yield negatív. A jelenlegi CDS felár nem indokolná. Mi itt a logika, tud erre valaki jó magyarázatot adni egy lelkes laikusnak? (a forintosat talán értem, szereti a kincstár, ha saját devizában van eladósodva, mert olcsóbban értékelhet le és még a kamat is az országban marad)
 • Gabo
  MÁP+ visszaváltás biztos ingyenes még?
  Jan. 19-én írták a kamatot, Jan. 20-án adtam el és levonták a 0,25%-ot.
 • Szegedi Dorina

  Az államnak nyilván devizára is szüksége van, ezér kér eurót kölcsön. Az, hogy a magyar államtól visszakapod a pénzed, az azért kockázatosabb, mint hogy aki németeknek ad kölcsön, az visszakapja a pénzét, tehát magasabb kamatot is kell adjon érte, mint a németek. Meg gondolom a németekél is főleg intézményi befektetők lehetnek, akiknek kötelező valamekkora arányban ottani állampapirt tartani, szóval azoknak nincs más választásuk.
 • Andor
  Dorina: ha az aláhúzott szövegrész fölé viszed a kurzort, kiírja: úgy számol a kalkulátor, mintha minden évben újra befektetnéd az adott évre kapott kamatot. Így persze 3 év után az 1. és 2. évben befektetett kamat kivételére ki kell fizetni a 2%-ot.

  @Gabo: ha jól emlékszem, január 27. a kamatteljesítési nap, így érdemes lett volna várnod pár napot, hogy ne kelljen kifizetned a 0,25%-ot.

 • Kr
  A forintnak szerintem 5-éves távlatban meszeltek,

  Mire számítasz? Elmondanád?

 • Timcat
  A kalkulátorral nekem csak annyi bajom van, hogy úgy számol a PMÁP-ok esetében, hogy az éves kamatokat ugyan olyan PMÁP-ba fekteted vissza, holott kicsi rá az esély (mondhatni semmi), hogy mondjuk 5 évig ugyan olyan opcióval tudsz venni. Évek óta folyamatosan csökken a prémium %. Ergo a MÁP+ úgy fest még nagyobb előnyben is van, hacsak valami csoda folytán a jövőben nem lő ki az inflációnk az egekbe. De nem szeretnék erre spekulálni.

  PMÁP kamat utáni adóról csak annyit, hogy attól függ mikor vetted. Ha 2019.június 1. után, akkor kamatadó mentes, ha előtti, akkor vonatkozik rá a 15% adó.

 • Timcat
  Ja, és megnéznék egy olyan kalkulátort is, ahol a PMÁP kamatait MÁP+-ba fekteted vissza. Na ott hogy jönne ki a matek?
 • bobo (az igazi)
  A MÁP+, amikor tavaly kijött, úgy volt kikalkulálva a sávos kamatozásával, hogy mindig kicsit jobb legyen az 5 éves PMÁP-nál. Az infláció “hivatalosan” egy tized százalékot csökkent is, a kamatfelár is csökkent, tehát csak jelentős infláció emelkedés esetén éri meg abba fektetni. Viszont, ha két és fél év múlva van pont szükséged a megtakarításodra, a 3 éves PMÁP jelenleg picit jobb hozamot ad. Azért, mert jelenleg nem 36 hónap a lejárata, hanem csak 28. És lejáratkor nincs 2% visszaváltás. Nem nagy a különbség, 1.000.000 forintnál 3.800, ha az infláció és a kamatfelár marad a jelenlegi.
 • Törpilla
  Revoluttal vettem PEMAP-ot, nem volt semmi gond. Előre váltsd át a lekötni kívánt összeget euróra, Forintban nem lehet euro állampapírt vásárolni.
  Kb egy hét volt az átfutási idő, addig Függőben lévő tranzakcióként mutatta, de aztán szép lassan csak megjelent a webkincstárban is a pénz.
  Nem mondom, izgultam egy kicsit…végül pozitívat csalódtam 🙂
 • Elso
  Revolutrol en atutalassal szoktam pemapot venni. Ujabban 1 nap alatt ott a penz a kincstarban.
 • Gabo
  köszi a választ!
  Arra van tipp, hogy ezt a dátumot hol lehet megnézni? Aszerint néztem az évfordulómat, amikor a MÁK jóváhagyta a jegyzést – vagyis 20-a. A kamatjóváírás is erre a dátumra volt kiírva. Semmilyen más dátumot nem ír a felület.
 • Petrence
  @Lezló Törpillához csatlakozom. Átváltás után minden rendben ment. Az Államkincstár a kártyás vásárlást minden esetben néhány nap, kb. egy hét alatt írja jóvá, én már ügyfélszolgálattal is beszéltem emiatt, tényleg ijesztő elsőre, de aztán meg lehet szokni 🙂
 • Danhadnagy
  nekem revolutos kártyával (euró számla már készen állt) első alkalommal visszautasította, második alkalommal egy hét volt, mire befogadta, közben fel is ment az árfolyam, így most ott csücsül 99 cent a számlán.
 • Zabalint
  Ami a PEMÁP-ot illeti, volt kb. egy hét, amikor nem működött egyáltalán a kártyás fizetés(nem csak revolut-al nem) később írtak is róla egy üzenetet, hogy bocsi.
 • Pampalini
  “Miután az elmúlt két évben sikerült szégyenszemre 15%-os forint leértékelődést összekapálni, van rá sajnos esély.”

  Nagyon érdekelne, miért látod így. Az elmúlt 2 év gyalázatos teljesítménye után számíthatnánk némi pihenőre is akár, ezzel visszatérve a hosszútávú trendhez (kb 5% / év).

  Mondjuk tovább gyorsuló esésre is, csak érdekelnének az érvek.

 • SuhiTomi
  A MÁP+ visszaváltási napok engem is érdekelnek. Amúgy az államkincstár oldal egy rakás sz**. Gondolom Karcsi bácsi elvtárs Jenci unokája, aki most kezdte a 2. félévet programozás szakon jó pézé elvállalta, aztán hát ilyenre sikerült.
 • gaborr
  CIB-nél van még 2024/I prémium, 1.7%(-0.1% állományi díj) prémiummal.
 • headset
  , és mások
  “Arra van tipp, hogy ezt a dátumot hol lehet megnézni?”

  A nyilvános ajánlattételben:
  allampapir.hu/allampapirok/MAPP/
  Az archivumban keresd ki a kötvényed (N202X/XX) nyilvános ajánlattételét és a 3. oldalon ott vannak a vételi időszakok.

  Egyébként minden kötvényhez, legyen állami vagy vállalati, vannak hasonló dokumentumok. Aki nem tud ezekről és nem olvassa el vétel előtt, az meglehetősen amatőr.

 • rmm
  Az en ervem az, hogy a garnitura valtozatlan. A jegybank ugyanazokkal az emberekkel ugyanazokat a delibabokat kergeti, semmi sem valtozott a jegybank celjaiban vagy hozzallasaban. De hozzacsaphatjuk az allamot is, ugyis puszipajtasok. Ha az igazi hatast gyakorolni kepes szereplok csak meg inkabb olyan donteseket hoznak, ami a versenykepesseg romlasa, a devizagyengules novekedese fele mutat, akkor miert kellene az ellenkezojere szamitanod? Ha a vilagban az osszes szamottevo donteshozo, elen a jegybankokkal irtozatos erofesziteseket tesz az inflacio gerjesztesere, amit Magyarorszag ha akarja ha nem, importalni fog, miert kellene az ellenkezojet varnod?
  Tok egyszeru a kerdes: ha gyengulni fog a forint / emelkedni fog az inflacio az neked jobb lesz vagy rosszabb? A masik kerdes: akarod-e tompitani a hatasat? Valamint mekkora aldozatot er meg neked, ha ez megsem kovetkezik be.
 • KommentElek
  Prémiumcsökkentés után nagy jelentősége már nincs a PMÁP-nak, felejtős. Pedig jó ötlet volt anno.
 • Grand
  MÁP+ visszaváltási napok:

  allampapir.hu/allampapirok/MAPP/#

  Archívum, azon belül kikeresed a sorozatodat.

 • Kisvárosi huszasok
  én is pont nemrég, 15-én próbáltam Revoluttal PEMÁP-ot venni, de nem jött össze, simán visszadobott a MÁK oldalára, hogy sikertelen tranzakció. Felhívtam a kincstárat (persze semmi), felhívtam a Simple-t, hogy egyáltalán milyen okkal utasítottak el, és ők azt mondták, hogy azért mert nem volt rajta fedezet (volt, utána ugyanannyiért vettem PMÁP-ot). Revolutos Joli néni sem segített, annyit ajánlott, hogy ne Simple-ön vegyem. Megpróbáltam úgy is, hogy a forint számlán volt az összeg, úgy is hogy EUR-on, de egyik sem ment. Kíváncsi lennék mit rontottam el.

  megpróbálom hogy hozzáadom a Simple-höz a kártyát, hátha…

 • Lezló
  Köszi mindenkinek a tippeket, végül úgy sikerült, hogy hozzáadtam simple-hez a kártyát és úgy fizettem, de azelőtt bepötyögve se a fizikai, se a virtuális kártyát nem fogadta el.
 • lvjtn
  tekintve, hogy a pmáp a _hivatalos_ infláció számításhoz kötött, max rövidtávon versenyképes, az állampapírban tartott pénzemnek ezért csak 20% ilyen konstrukció

  máp+ fordulónap: én a máknál vezetett számlámon tartok máp+ papírokat, és sms-ben mindig értesítenek 1-2 munkanappal előre, mikor van az aktuális kamatjóváírás, ami egyben az a hét, amikor ingyenesen föltörhető az ötéves papír. nyáron csináltam is ilyet részvényvásárlás miatt, simán és gördülékenyen ment

 • Andor
  A kalkulátor már képes 3 és 5 éves eurós állampapírral is számolni, az árfolyammal is lehet játszani.