A fordulópont

Évek óta tudtad, hogy túlsúlyos vagy, de csak legyintettél. Aztán egyszer meglátod magad egy fotón és akkor döbbensz rá, milyen borzasztóan kövér is vagy a valóságban. Ennek a hatására kezdesz el végre fogyókúrázni és 20-30 év késlekedés után sikerül lefogynod és kitartanod az elhatározásod mellett, annak ellenére, hogy másfél évig tart, mire eléred a normál testsúlyodat.

Dohányzol, de úgy gondolod, valami egészségtelen szenvedély mindenkinek kell, ezért nem is akarsz leszokni. Párszor megpróbáltad, de aztán legyőzte a szenvedély az akaraterődet. Aztán egyik reggel olyan köhögőrohamra ébredsz, hogy rájössz, ennek már fele sem tréfa és ami addig nem ment, a sokk hatására azonnal leszoksz a dohányzásról.

Sok ember hasonlót él át a pénzügyeivel kapcsolatban. Van egy olyan fordulópont, ahol rádöbben, hogy ez így nem mehet tovább. Ez lehet egy milliós hitelkártya-tartozás, egy több hónapos csúszás a lakáshitel fizetésében, vagy egy rokon nyugdíjba vonulása, aki megkapta az első havi 48 ezer forintos nyugdíját, amiből meg kell élnie a hátralévő életében.

Nagyon sok ember életében van egy ilyen fordulópont a pénzügyi életében. Egy sokk, egy felismerés, egy rácsodálkozás, ahol rádöbben, hogy nem élheti úgy a pénzügyi életét, ahogy eddig.

Sok ilyet idézhetnék a tanácsadásokból vagy akár a neten olvasható sztorikból, de sokkal érdekesebb lenne hallani a te történetedet. Neked volt olyan pillanat, ami egy fordulópontot okozott a pénzügyi életedben? Ami elindított egy változást, vagy legalább igényt a változtatásra. Egy folyamat volt ez, vagy egy konkrét pillanat? Mi vitt rá arra, hogy többet törődj a pénzügyi életeddel?

Oszd meg a hozzászólásokban a te történetedet, hogy más is tanulhasson belőle. Előre is köszönjük.

Share

135 hozzászólás

 • mamma
  Nagycsaládban, tisztes szegénységben nőttem fel, de a szüleim mindig igyekeztek kis tartalékot félretenni váratlan helyzetekre. Spórolós lettem, bár néha elfognak költési rohamok. Férjem nagy anyagi jólétben nőtt fel, de soha egy fillér félretett pénzük nem volt. Amióta összekerültünk mindig félreteszünk, még azokban az években is amikor nehezen éltünk. Csak éppen amikor összejött valami értékelhető pénz vettünk belőle valamit. Autót vettünk, házat építettünk, 10 évre rá kis nyaralót. Miután a gyerekeink önállóak lettek hirtelen több pénzünk lett, komolyabb összeget is félretettünk. Nem változtak meg nagyon költési szokásaink, bár mindenből egy kicsit jobb minőséget veszünk. És igyekszünk többet utazni amíg még megtehetjük. Semmi egzotikum, csak szép élmények. Én még néha bosszankodom is, hogy mindketten nyugdíjasok vagyunk nem kéne már annyira spórolni inkább élvezzük kicsit jobban…
 • Norzsu
  A nagy változás apró dolgok hatására következett be.Lassan betelt a pohár.4 év alatt tettük rendbe a pénzügyeinket de nem vagyunk még készen,de folyamatosan javulunk.Eladtam a kocsimat,mert a férjem autóján ugyanúgy tudunk osztozkodni ezzel minimum évi 50 000 Ft – ot takarítunk meg.Közelebb költöztünk 10 km- rel a munkahelyünkhöz.Ezzel évi 180 000Ft-ot spórolunk.Nincs kertünk nincs felújításra váró háztetőnk,mert földszintes lakásba jöttünk,ezzel is több pénz marad nálunk.A gyerek születêse is elgondolkodtatott.Könyvtárba járok így ha nem valami nagyon fontos a könyv nem veszem meg,kikölcsönzöm.Mindezt a kiszámoló blognak is köszönöm.Nagyon jó volt az a cikk,ami úgy szólt:”nagyot bukni csak a nagy dolgokon lehet”plusz az is elgondolkodtató,hogy a vágy és a szükséglet nem ugyanaz.Köszönöm Miklós és hozzászóló emberek!Ti segítettetek!
 • Mozdony
  A “kockázattűrő” attitűd (befektetéseknél) erősen élethelyzet és életkor függő, szerintem nem tanulható meg, hanem adottság egy időpontban.
  Egyébként pedig általánosságban a nagyobb kockázatot az “tűri”, akinek nincs tartaléka és úgy kell élnie a mindennapjait. Ha van tartalékod, már csökkent is a kockázatod.
 • Piroska
  “Nincs kertünk nincs felújításra váró háztetőnk,mert földszintes lakásba jöttünk,ezzel is több pénz marad nálunk.”

  Tudom megfogom a lényeget de ezt, hogy kell érteni?
  Háztetőt nem a felső lakok fizetik hanem a ház felújítási pénzét fordítják rá. Abba pedig a földszinti lakos is pont ugyan annyit fizet, mint egy tetőtéri lakó. Így földszinti lakósnak is pont annyiba kerül egy tetőcsere mint a tetőtéri lakósnak.

 • Peti123
  a 2007-es válságban a szüleim bedőlő vállalkozása, majd édesapám halála után megörökölt 3 millió Forintos adótartozás. Nyomorúságos munkanélküliség Délkelet-Magyarországon. Akkor voltam 23 éves. Ma, 34 évesen tartok ott, hogy nincsen tartozásom (diákhitel, stb kifizetve), nincs hitelem és van egy kompletten kifizetett és felújított Kádár-kockám Budapesttől 45 km-re (nem faluban), mindezt saját erőből keresett pénzből. Autóm még mondjuk nincsen (már volt, de inkább eladtam a jól ismert okok miatt). Voltak nagyon kegyetlen pillanatok ebben a legutóbbi 11-12 évben, de rengeteg mindenre rájöttem és 100%-osan pénzügyileg tudatosan élem az életem.
 • Ildikó70
  Én 1995-ben egy válás után nullázódtam le teljesen. Akkor ismertem meg a férjem, aki szintén egy válás után ugyanígy járt. Mikor összekerültünk semmink se volt, sőt férjem még gyerektartást is fizetett. Akkor elkezdtünk gyűjtögetni, hogy ez ne fordulhasson elő többet. Szüleim mindig is gyűjtögettek, hitelt nem vettek fel csak építkezéskor. Tőlük tanultam, hogy ne hónap végén akarjam félretenni a maradékot, hanem hónap elején tegyem külön és a maradékból éljek.
  Pár év múlva, akkor már 2 közös gyerekkel, vettük meg a házunkat – egy 50 éves félig vályog házat, amire vállalati 0%-os hitelt is kaptunk. Jó pár évig a felújításokra ment el a pénzünk. Amikor ezzel készen lettünk akkor kezdtünk a gyerekek taníttatására félretenni. Ehhez még nem kellett nyúlnunk, a fiúknak a fizetésünkből is tudjuk fizetni a havi apanázst. Most emellett félre csak rövidtávú célokra teszünk – nyaralás, gépcsere.
 • Ildikó70
  Ezeket a lakásokat nem kizárólag a fizetésedből vetted. Ugyanis azt írod, hogy amint megvetted és felújítottad a lakásokat ki is adtad. Vagyis egy idő után a bevételed nagyobb lett, amit félretéve újabb lakást vehettél. Nagyon jól csináltad. Arra lennék kíváncsi mikor és mennyiért vetted az első lakásodat és mennyiért adtad ki, vagyis mikor lett magasabb a bevételed és mennyivel – így lenne pontos, mert a fizetésedből ezt megcsinálni fizikai képtelenség lett volna. Ezért is kötöttek bele páran.
 • Norzsu
  Abban a faluban,ahol laktunk mindenki kertes házban lakott.A legnagyobb divat ha kell,ha nem most ott az,hogy mindenki kicserélte a tetőjének az egész szerkezetét.Ez a tett 1,5 M Ft és 3 M Ft között változhat kb.kérdezésem alapján.Ahol most lakunk itt nincs is tető csak egy lapos valami.Fizetünk közös költséget vmi 6000 ft- őt per év.De abban más is van.Ahol laktunk ott már jó lett volna a tető teljes cseréje.(majdnem 10 évig éltünk ott)Tehát ez sem nyomja már a vállunkat.Más:egy régi házban laktunk.Minden szobát mi fűtöttünk.Nem egy panelban lakó ismerősöm mondja,aki konvektoros lakásban lakik,hogy el tudja érni azt,hogy évi 30 000 Ft csak a fűtése!Miért?Mert novemberig nem kell fűteni,melegítik egymást a lakások.Az alsó,oldalsó felső szomszédok fűtése is csak érződik a falakon.Jó,a hangok is atjönnek,de minden szuper egyszerre úgysem lehet.A milliomosok közt is sok lakótelepen él.
 • Anna
  Én úgy értelmeztem, hogy eddig családiházban laktak ahol időszerűvé vált egy komplett tetőcsere és kert is volt. Most egy földszinti lakásban laknak ahol indirekt módon (közös költség része) van felújítási alap, de nem nekik egyedül kell kifizetni pár milliót zsebből.
 • Anna
  Nálam több fordulópont volt. 1) Hónap végén engem a gyermeket küldtek a nagyszülőkhöz kölcsön kérni. Megalázó volt már ovisan is. 2) A piacon árult termények után (nagyszüleim termelték) zsebpénzt kaptam, amit apám einstandolt nem egyszer, vagy abból vegyek 10 évesen cipőt, ruhát, hiszen van pénzem, nekik meg nincs. 3) Középiskolás gyakorlat egy penészes pincehelyiségben (könyvelőiroda). Kösz nem. Inkább tanulok tovább. Dolgoztam nyaranta, jól tanultam, bérbe dolgozatokat gépeltem be. 4) Szüleim válása. 5) Édesanyám rokkantnyugdíjazása. 6) Körülottem lévők rossz példái: hitel van de életbiztosítás nincs, hitelre autó de casco nem, ház biztosítás nélkül és persze tűzeset, betegség de tartalák nincs … sorolhatnám. Megfogadtam én sosem akarok éhezni többet, azt nézni hány deka felvágottat vehetek és ne legyen csak mustár a hűtóben. Az okos más hibáiból is tanul. Mindig van mit tanulni.
 • Norzsu
  Ha van kertje az embernek,az is egy csodálatos dolog.Nem egy ritka örökzöldet ültettünk el.10 évig laktunk olyan házban ,ahol a kertet nulláról mi alakítottuk ki díszkerté.Egy idő után a szép êlmény bosszúsággá változott át.Fagyási károk,szivattyú meghibásodások,száraz nyarak,nap hatására előtörő műanyag tárgyak,elszakadó fűkasza beindító zsinór,fagy hatására kidobásra ítélt 1 telet megélő műanyag esővíz gyűjtő hordó,gyomírtás minden évben kb.10 000 ft-ért.És a fűnyírás,ami a szabadságunk idején történt….minimum 3 Milliót veszítettünk vele nem beszélve a drága szabadidőről és az ízületi károsodásokról,amit a kerti munka okoz.Csak dicsérem most a kultúrált panelt,ahová költöztünk.A gyerekkel meg járunk a szép felújított játszóterekre és városunk kastélyának díszkertjébe,amik ingyenesek és a kert ugyanúgy tetszik,mintha a sajátos lenne tele örökzöld fél,tavacskával.Kell ennél több?
 • Norzsu
  Még annyit,hogy persze ha a negyediken laknánk is ugyanolyan lenne,mintha földszinten tető szempontjából,viszont ha egy házat akarok összehasonlítani egy lakással nekem mindig egy földszintes lakás jut eszembe mert az hasonlít hozzá legjobban,csak egy pillanat és kint is vagyok az utcán,mintha házban élnénk.
 • Hanna
  Kedves

  Én mint, 30 éves nő. Kiadásokból lefaragni?
  Pl jó nekem a 2 éve vett télikabát, cipő is, ha semmi baja nincs. Megnézem, megtanulom, hol milyen termékek vannak jó áron és a szerint veszek.
  Előre tervezek heti menüt, s 2-3 napra lefőzök, így olcsóbb.
  Megnézem mennyit költöttem szórakozásra, s visszavesszem belőle. Ha megyek valahova egy szendvicset csomagolok, van nálam víz, hogy ne kelljen kajára költeni azonnal pl.
  Januári leárazáson vettem féláron pár terméket – egy listát írtam muszáj venni dolgokból, s vártam év elejét ősszel.
  Telefonon 2+ éves, nagyon jól megvan. Drága műszaki cikket sosem vettem, munkámhoz nem kell. Városon belül sokat rollerezzem, buszjegy sem kell így.
  Impulzus vásárlás nálam nincs…képes vagyok hetekig várni és mérlegelni még 2000ft kiadáson is.
  Összejön ebből egy szép összeg megtakarítás, ha éves szinten nézzük!

 • Singlemanwithkid
  Én mindig is megtakarító szemléletben éltem, anyai ágon a rokonságban jó mintáim voltak. Ennek ellenére rendszeresen olvasom a blogot. A szemléletmódom, illetve a megtakarításaim több nagyon kemény élethelyzet átvészelésében (válás és munkahely elvesztése egy időben) és jó lehetőségek kihasználásában is sokat segített (pl. ház, kocsi alkalmi vétel jóáron kihasználása). A megtakarításaimat sosem írtam, az már nekem túl fillérezésnek tűnik, de lehet egyszer kipróbálom. A szemléletmód a lényeg. Ha fordulópontokat kellene írnom, akkor egyértelműen első helyen szerepelnek a kamaszkori nyári élményeim (12+ éves kortól), ami a korosztályommal ellentétben nekem nem a felhőtlen nyaralásokat, majd később a bulizásokat jelentette. Hanem kora reggeltől késő estig a tűzőnapon való robotolást édesapám földjén mindenfajta dícsérő szó és természetesen zsebpénz nélkül. folyt.
 • singlemanwithkid
  folyt. Az már csak hab volt a tortán, hogy édesapám nulla pénzügyi hozzáértése miatt a megfeszített munkának az ég világon semmi pénzügyi haszna nem volt. Óriási motiváció volt a továbbtanulásra, hogy ebből a “rabszolga” munkából bármi áron kitörjek.
 • singlemenwithkid
  Azt mindeképpen meg kell jegyeznem, hogy volt több értékes hozzászólás is a mostani cikk alatt. Az viszont feltűnt, hogy a hozzászólás hasznosságával egyenes arányban emelkedtek a hitetlenkedő megjegyzések száma is. Gondolok itt elsősorban Szabolcs abszolút pozitív történetére. Gratulálok Szabolcs!
 • Anna
  Ingatlanszerzési hihetetlenkedőknek: egyetemi városokban nagyon elszállt albérleti árak vannak. Nem ritka a megosztott szoba sem (emeletes ágy, 2 szimpla ágy, kis tanulósarok) és mindez 2-3 szobás lakásokban. Akinek a gyermekének nem derogál egy kolesz feelingű szállás és a szülők előtermetik az önrészt (raktak neki lakáskasszát pl., most nem tudom mi válthatná ki) a hitel és mellé 2-3 lakáskassza a többi lakótárstól beszedett díjból finanszírozható. A saját gyermek lakhatása meg ingyenben van, az is megtakarítás. 5 év alatt szinte nullázható a hitel. Most már nehezebb a lakáskassza nélkül, de sok ismerős gyermekének így lett saját lakása a főiskola/egyetem után. Ha meg nem ott a városban kapott munkát vagy termelte a gyermeknek a hasznot utána is, vagy eladta és vett magának máshol ingatlant. Nagyon jó kezdőtőke és szemlálet. Átmenti kellemetlenség a jövőbeni jóért.
 • Tiboroo

  Szimplán nem jön ki ott a matek még mindig. Szabolcs, szerintem mindannyian kíváncsiak vagyunk, hogy hogyan csináltad, mert akkor azonnal elkezdem én is. 🙂
 • G
  Erdekes a peer pressure mennyire nehezen ertelmezi a fordulast.
  Anno 2014ben lakasfelujitas kapcsan jott a ZeroWaste es a minimalizmus. A ferj azonnal becsatlakozott. Ekkor talaltam meg MMMet es a Kiszamolot.
  Azota folyamatosan noveljuk a megtakaritasainkat, ingatlan, pmak, es nincs hitelunk. Kabin boronddel utazom 3 hetes turnekra, ne vasarlom magam agyon Nemetorszagban vagy Israelben es nem ertik.
  Latjak, hogy nem vagyunk csorok, de hogy nincs igenyunk a parasztvakitasra az mar magas. Az meg, hogy igyekszunk nem szemetelni, sajat kulacs, minosegi, termesztes es lebomlo alapanyagu ruhazat, fitness, ketogen etkezes, Wim Hof hidegtrening (sokaig szeretnek elni 😉 meg kiveri a biztositekot. Lefogytam 10+ kilot, erosebb lettem, es a keto miatt stabil a vercukrom, tehat vegig tolok 2-3 eloadast egymas utan szinhazban egy nap gond nelkul.
  Koszonom a blognak a megerositest es a legjobbakat!
 • Kornél
  Szimplán gondolom vett hitelre egy lakást, amit kiadott, és abból fizette a hitelt, a fizetéséből félretett továbbra is (esetleg a bérleti díjból is maradt), abból vette a következőt, most 1 hitellel terhelt lakása van, de a 4-ből jó eséllyel több is ki lehet adva egyszerre. Nem mondom, hogy pontos számítás, de én így képzelem el, máshogy tényleg nem működhet.
  : 1 autó eladásával nem évi 50 000-et spóroltatok, hanem sokkal többet, lásd Miklós korábbi cikkeit. Csak a műszaki évi 15000, súlyadó, biztosítás, értékvesztés, alternatív tőke költsége, szervízek stb…
 • Gingerbread
  Több lépcsős volt a dolog. A szüleimtől mindig kaptam pénzt – tanulásra, iskolaszerre, könyvekre. Barbi helyett max olcsó kínai baba, turis ruha, csoki helyett müzli szelet. A pénzzel sosem törődtem, kifejezetten rossznak tartottam és felszínesnek azokat, akik ezzel foglalkoznak. Aztán lediplomáztam, kimentem Skóciába egyedül és rájöttem, hogy minimum egy repjegy ára mindig kell legyen a számlámon. És még akkor is mindig rettegtem, hogy mi lesz, ha… Utóbbi fordulópontom az volt, amikor alternatív iskolai tanárként a hó elején a számlák, bérlet kifizetése után a minimálbéremből 35k maradt, hogy egyek és azért néha éljek is. A magántanítás, babysit pedig a megtakarításaimat gyarapította. Volt, hogy reggel 8:30-kor kezdtem tanítani és hajnali 2-kor végeztem Budán a babysittel. A blog is segített, hogy rájöjjek, hogy többet is adnak a munkámért, ezért 2 hónapja egy SSC-nél dolgozom.
 • Garbo

  A kertről: ez a többedik kertes házam, és végignéztem, ahogy nyűglődnek vele a családtagjaim is. De az még snekinek nem jutott eszébe, hogy éghajlatnak megfelelő kertet kell kialakítani: nem a vélt, iskolában tanult éghajlatnak, hanem a valós időjárásnak, globális felelegedéssel és időjárási szélsőségekkel megspékelve. A talajról nem is szólva. Nem, itthon mindenki tujasort meg leylandit akar babérmeggyel meg fenyővel, skóciai golfpályagyeppel, és a többi. Aztán megy a sírás, hogy sokba kerül, időben és pénzben is.

  Most olyan kertet alakítunk ki éppen, ami gyakorlatilag önfenntartó, nem szükséges öntözőrendszerrel naponta locsolni, stb. Kb. mediterrán, de fagytűréssel. És nem akarok gyepet. Nem leszek a rabja, időben és anyagilag sem. Pici konyhakert van, de az hobbi, a házat meg gyümölcsfák árnyékolják díszfák helyett. Pont ugyanolyan szépek.

 • QTT
  2006-tól 2018-ig 4 lakást vesz az ember úgy, hogy nettó 250-nél több sosem volt a fizetése, inkább kevesebb. Nyilván a bérleti díjak elkezdték generálni a plusz bevételt, de azért szívesen megnézném a matekot, mert kétségtelenül nagyon nehezen jön ki. Nem mondom, hogy full hihetetlen, de na.
  Ha úgy lenne, hogy a lakásokba minimális, pár milliós hitellel szállt be, akkor még könnyen kijön, de nem ezt feltételezem, tekintettel, hogy a 4. lakásán még most is 11 millió Ft hitel van. 2006-2018-ig 12 év alatt kipörgetett volna 3 lakáshitelt?
  Nem lehetetlen, de ahhoz nagyon alacsony hitelösszeg kell emellé a fizetés mellé, illetve ne felejtsük el azt sem, hogy kb 2014-15-ig az albérleteket sem lehetett csillagászati árakon kiadni.

  Mondom, nagyon érdekel a matek és ha minden igaz amit írt, akkor nagyon aszkéta életet élt, illetve max garzon és felújítatlan (a festés nem az) lakások ezek

 • Tomek
  a rendszert értjük, csak a matek necces… Lehet, hogy a margón egyensúlyozva kijött, de ez eléggé Supermen kategória… Ha igaz, akkor respect….
 • Anna
  Garbo kerlek mit javasolsz tuja helyett? Kornyekunkon csak az van es megtamadtak a kartevok, ki fog pusztulni. Mi hiaba tapozzuk, permetezzuk stb. egy vagyonert (orokseg es szuper intim kertet hoz letre, aminek hamarosan vege) ha a szomszedoktol terjed at a kartevo. Puszpang detto. A kerteszet leylandi ciprust es babermeggyet javasolt, te mit? Rossz dontes lenne?
 • Norzsu
  Garbo Beismerem,hogy vannak emberek,akiknek a kertészkedés könnyen megy és sosem panaszkodnak pl.:Bálint Gazda jutott eszembe.Mi ugye nulláról alakítottuk ki a kertet.
  Ez 700 nm volt.Nem volt félretett pénzünk,3 év alatt lett kész.Leylandi tujasorral kezdtük mert átlestek a szomszédok,meg nem csinálták meg a kerítést az ő oldalukon.Nekünk sem volt pénzünk kerítésre.Gyönyörűen fejlődött.Úgy megnőtt,hogy 15 000 Ft ért létrát kellett venni és kb.ugyanennyiért sövénynyírót.Férjem már nem győzte nyírni.Persze vehettünk volna kerítést is lassanként de fiatalok voltunk nem gondolkodtunk.Minden növényünk amúgy túlélte,a gaz nőtt állandóan.Gyep sem volt.A kertben viszont nem akartunk tölgyfát,meg egyszerű növényeket ültetni,mert pont azt gondoltuk a kert művészetnek az a lényege,ha olyan növényt hoz be az ember,ami speciális.(lásd Vácrátót botanikus kert is).Mi hasonlót akartunk, sikerült,de…
 • tgwh

  Estét.
  Ha nem titok, offolhatunk egy kicsit a költségekről? 😀 tudtuk előre, hogy a kertes ház jóval drágább mint egy panellakás, még vidéken is. Iszonyat pénzeket ráköltöttünk. Talán jövőre sorra kerül a kert is. Persze növényeket vettünk eddig is. De semmi koncepció nincs, ami megtetszik, az jön, aztán ahogy tetszik, elültettük. Gyümölcsfák, bogyósok, dísznövények. Kerítés, szegélyek, szerszámok, gépek. Próbáljuk úgy kiépíteni a kertet, hogy sok gondozást ne igényeljen. Geotextília és kőborítás vagy mulcs lesz a növények között, autóbejáró valószínűleg kavics. Már ott vagyok, hogy mivel a garázs úgy is összedől előbb-utóbb, inkább építek egy újat, jóval előbbre, annyival is rövidebb lesz az út, ugye csak feleslegesen foglalja a helyet.
  Hiteltörlesztés és nyugdíjmegtakarítás lett volna a kert és a ház felújítása helyett, meg exotikus nyaralás. De inkább a kert, nyugdíj ráér még
 • P. G.

  A Leyland-ciprus nekünk bevált: nem szárad ki a pécsi klímán, ellenálló a betegségeknek, pár év után “berobban” és nagyon intenzíven nől – oldalirányban is, nem csak felfelé.

  Utóbbi pont a hátránya is: min. évente egyszer nyírni kell. A 10+ év tapasztalatunk alapján már fiatalkorában kordában kell tartani a L. ciprust, amikor még nem is látszik, mennyire meg fog erősödni. Akkor kell dönteni, milyen magasra akarjátok felengedni (én “embermagasságot” ajánlanék, mondjuk 170 cm-t csak!), és következetesen ott lecsippenteni már az elején. Különben úgy jártok, mint mi, az évek alatt háromszor nyírtuk, legutóbb már pénzért profikkal nyírattuk le a sövényt alacsonyabb magasságra.

  Akik hozzánk hasonlóan privát emberek, a szomszédok kíváncsi szemétől védelmet akarnak, annak nagyon ajánlom. Aki az évi nyírást nem akarja, megfontolandó a kerítéshez rögzített nád, több rétegben.

 • Garbo

  Sövénybambuszt. Egyetlen hátránya, hogy nagyon terjed, ezért ültetőgödörbe kell ültetni, hogy ne terjedjen el a gyökere, különben elözönli a kertet. Gyönyörű, sűrű, millió fajtája van, a 2-3 méterestől a 10 mlter magasra növőig, és mind kompatibilisek a magyar klímával. Keress rá nem magyar oldalakon!


  Létezik különleges kert, iszonyú állandó munka nélkül is. Sőt.


  EGZotikus, ezt használd, kérlek! 🙂 Egyébként egy pinteresre való kertet 1, de 10 millióból is létre lehet hozni. A miénk egy brit és egy brazil kert által ihletett, olyan vonalakkal és növényekkel, amiket nem kapsz meg a sarki kertészetben, de nem drágábbak feltétlenül azoknál. A kertre sokszorosan igaz, ami egy házra: soha ne magyar oldalakról tájékozódj! Kivéve, ha ugyanolyat akarsz, mint mindenki, ugyannyiért. Think outside the box 🙂

 • tgwh

  Igaz, furcsa is volt kissé, de a helyesírásellenőrző nem reklamált 😀 ritkán használok ilyen flancos szavakat 😀
  Külföldről rendelsz növényeket? Honnét, ha szabad tudni?
 • P. G.

  Felkeltett az érdeklődésemet a bambusz, de vegyes véleményeket találtam, pl.:

  gardenista.hu/2018/04/16/ultess-bambuszsovenyt-ha-eleg-bator-vagy/

 • Garbo

  🙂 Külföldről leginkább az ötleteket lopom. Nem azért, mert külföld, hanem mert jobb ötleteket találok. A pinterest csúcs ötletelés szempontjából.
  De virágmagvakat a plant-world-seeds.com-ról is szereztem be, azt javaslom neked is.


  Igen, nagyon körültekintően kell típust választani, plusz ültetőgödör is kell, ahogy írtam, különben tényleg mindent ellep.

 • tgwh

  Köszi.
  Néztem én is, nagyon jó ötletek vannak, de biztos hogy ha én csinálnék raklapbútort, akkor az sokkal rondább lenne 😀
  Aki profi kertet akar, az úgyis megbíz egy szakembert. Mi a ,,lesz amilyen lesz 30 év múlva” elvet követjük 😀
 • trampli
  Nem volt fordulópont, mindig igyekeztem beosztani a pénzt.
  A szüleim pedagógusok, egész életemben azt hallottam otthon, hogy kevés a pénzünk – tényleg kevés is volt – egy idő után folyton a folyószámla hitelbe csúsztunk, habár sokáig nem volt kocsi vagy színestévé. Ma már látom, mik voltak a fölösleges kiadások – a szüleim nem a presztízsfogyasztáson csúsztak el, hanem azon, hogy a kúltúra és minőségi étkezés iránti igényüket és a fizetésüket a rendszerváltás után nem tudták összegyztetni, és hivatástudatból vagy félelemből nem voltak hajlandóak/képesek pályát módosítani.
  Én ebben a közegben inkább meghúztam magam, nem akartam túlzott igényeimmel terhelni az amúgyis szűkös költségvetést. Zsebpénzemet félretettem és a szüleimnek adtam kölcsön szükség esetén.
  Az egyetem végén voltak nehéz hónapok, de az első fizetésemet el sem akartam hinni. (pedig nem volt sok :D)
 • romeo
  Huszonévesen többféle hitellel (párszázezer ft-os tételek), semmi megtakarítással, teljes pénzügyi tudatlansággal panaszkodtam, hogy mennyi hitelem van, nem haladok semerre. Egy idősebb kolléga meg elmondta miért van non-stop a munkahelyen túlórázni, hogy visszafizesse a többmilliós autó és lakáshitelt mert eléggé belefullad. Ha sikerül, egy hamburgert akart venni, mert a sok hiteltörlesztő miatt nem evett régen, és az lesz a jutalom. Egy hamburger…
  Aztán mondta, hogy most összeszedi magát és egy éven belül mindent kifizet. Igaz, kegyetlen sok munkával, de sikerült neki. Akkor láttam, hogy az én problémám nem is akkora, és ha ő belevágott, nekem is simán menni fog.
  Kb. ekkor találtam rá a kiszámoló blogra is.
  Így meglett a miért, és a hogyan is egyszerre. Ennek lassan 5 éve. Azóta fizu felfelé, hitel 0, megtakarítások, tartalékok, nyugdíjcélú, közben iskolák, képzések…