A japán ingatlanpiac

Sokan találgatják, mi lehet az európai országok sorsa a következő évtizedekben.

A kilátások elég borúsak: Európa kezdi elveszíteni eddigi egyik vezető helyét a világgazdaságban, egy évtizede nem képes kievickélni a gazdasági válságból a negatív kamatok ellenére sem, a társadalom Európa nagy részén elöregszik, egyre kevesebb a fiatal és egyre több az idős ember.

A negatív vagy nulla közeli kamatok miatt egész Európában az ingatlanok ára nagy mértékben felment, egyre több helyen a nagyvárosokban lakhatási válság van, ahol még nem, ott is nagyon megterheli a gazdaságot a magas ingatlanárak. (Ha az alkalmazott lakhatása kétszer annyiba kerül, mint öt éve, akkor többet kell keresnie ugyanahhoz az életszínvonalhoz, ha a cégek ezt kifizetik, akkor csak drágábban tudnak termelni, így a versenyképességük csökken.)

Sokan féltik Európát, nehogy úgy járjon, mint Japán, amelyik az 1990-es gazdasági összeomlás óta vergődik, nulla közeli kamatokkal, lassan növekvő gazdasággal, elszabadult államadóssággal és idősödő társadalommal. Miután tíz éve Európa ugyanebben a cipőben jár és még nem látszik a leghalványabb fény sem az alagút végén, egy száguldó világgazdaság mellett sem jutunk lényegében előre, nemhogy egy következő válságban, szerintem a japán probléma nem jövő, hanem jelenidő Európa számára.

Valakivel beszélgettem a napokban, arra volt kíváncsi, mi várható az európai ingatlanpiacon ebben a helyzetben, érdemes-e ingatlant venni befektetés gyanánt. Ezt természetesen nem tudom, de arra gondoltam, érdemes megnézni a japán ingatlanpiacot, hátha segít látni a jövőt. Ők ebben a problémában közel húsz évvel előttünk járnak.

A következő képeken a japán alapkamat és az államadósság alakulása látható:

A kérdés, hogyan változott és változik a japán piacon az ingatlan ára, illetve milyen hozammal lehet kiadni az ingatlanokat. Mennyire befolyásolja a vételi és a bérleti árakat a csökkenő népesség?

Az ingatlanok árváltozását vizsgálni nem olyan könnyű, mint az elsőre tűnik. Még ha összesítjük is a különböző helyi árindexek egymástól eltérő adatait, kiszűrjük az inflációt, akkor is sok tényező teszi nehezen értelmezhetővé a több évtizedes adatsorokat.

A legtöbb index nem veszi figyelembe az “átlag  ingatlan” változását az évtizedek alatt. Nem csak az ingatlanok átlagos mérete nő folyamatosan, de a minősége is dinamikusan változik, ami nem kiolvasható egy átlagolt indexben. (Emlékszünk még, milyen volt egy átlagos ingatlan minősége 1950-ben vagy 1970-ben, de akár 20-30 éve is? Lehet, hogy 30%-kal nőtt az ingatlan ára az infláció felett, de lehet, hogy a beépített anyagok, nyílászárók, hőszigetelés minősége és ezzel összefüggésben az ára is hasonlóan változott.)

Japánban az átlagos ingatlan élettartama is jóval kisebb (30 év, csak az ingatlanok 22%-a volt idősebb, mint 30 év), mint az európai piacon, ezért az értékvesztésük is sokkal gyorsabb, így az újra eladási áruk is alacsonyabb, mint nálunk. Ugyanezen okból kifolyólag sok ingatlant egyszer sem adnak el az élettartamuk alatt. Ez sem teszi könnyűvé az összehasonlítást.

A japán lakásár-index inflációval korrigáltan így néz ki:

A háború utáni gazdasági és lakosságszám-növekedés durván megdobta az ingatlanárakat, 12,6%-ról (A 2010-es ár a 100%), majd 189%-on tetőzve 1991 márciusában folyamatosan esett. A 2012-ben bejelentett gazdasági ösztönzők hatására kezdett újra emelkedni az átlagár, ez az emelkedés most éppen átcsapott némi csökkenésbe, jelenleg 108,6%-on áll az index értéke.

A negatív kamatok Japánban is ugyanazt okozták, mint mindenhol a világban, a felkapott helyeken az ingatlanárak az egekbe emelkedtek. (Ne felejtsük el, a fenti ábra az országos átlagot jelenti.)

Tokióban az ingatlanárak majdnem megközelítették az 1990-es árakat, igaz inflációval nem korrigáltan. Sokan már újabb ingatlan-buborékról beszélnek, bár a jegybank szerint ez még nem az, csak közel van hozzá.

Tokió belvárosában a lakáskiadásból elérhető hozam adózás, üresen állás, amortizáció és minden egyéb költség és kiadás előtt 3,4-5,4% évente, ami megfelel a hasonló méretű városokban elérhető hozamnak. 2018-ban a bérleti díjak 0,1-0,2%-kal nőttek a nagyvárosokban. (A lakástulajdonosok aránya országosan 61,5%, a többiek bérelnek.)

A nemzet kiöregedése és kihalása ott is komoly probléma, az előrejelzések szerint a mostani 126 milliós népesség 51 millióra fog csökkenni 2115-re (88 millió fő 2065-ben), az üresen álló ingatlanok száma tíz év alatt 24,4%-kal nőtt és már eléri a 8,6 millió ingatlant, ami a teljes lakásállomány 13,5%-a, 2033-ra ez a szám 20 millió ingatlanra fog nőni a várakozások szerint.

Japán “szuper öreg” társadalomnak minősül, vagyis 20% feletti a 65 év felettiek aránya. De ez igaz Németországra is és 10 év múlva már sok másik fejlett országra is az lesz. A japán termékenységi ráta 1,42, egy lehelettel kevesebb csak, mint a magyar 1,48, vagy az uniós 1,6-os érték.

Ennek ellenére az építkezés nem állt le, még ha némileg csökkent is a 2008-as válság után, 942 ezer lakóingatlan építését kezdték meg 2018-ban.

Milyen konzekvenciát tudnánk ebből levonni? Nem volt nagy üzlet ingatlant vásárolni Japánban az elmúlt 30 évben, de az igazán nagy városokban még mindig ki lehet adni az ingatlanokat, a nemzet fogyása a kisebb településeken hozta igazán rossz helyzetbe az ingatlanok tulajdonosait.

Share

147 hozzászólás

 • matetoth

  nem, nem “szemét” dolog, hogy a befektetők felnyomják az ingatlan árát!

  Miért lenne az? Nyilván nekik sem jó, ha nem tudják kiadni, sok kiadó lakás –> olcsó bérlet. Ha pedig valaki nem adja ki, havi 100k-asával égetni a saját pénzét a saját döntése!

  Az sem szemét dolog, ha a befektetők lenyomják az ingatlan árát (mert nem vesz senki). Ekkor veszítenek. Ez egy piac, az ingatlan befektetés, ennek megfelelően működik.

 • Kiszamolo
  Vonalas, növekedés nulla, államadósság 240% (valami 60%-ról), infláció nincs, pedig jó lenne, kiútról még elképzelés sincs, pedig az is jó lenne.

  Mindez már 30 éve tart, miközben lassan kihal Japán. Egyetlen megoldási kísérletük az államadósság ész nélküli elengedése. Ha ezt nem tennék, már hatalmasat esett volna az életszínvonal.

  A nagy techcégek már csak árnyékai önmaguknak, ma már hamarabb veszel LG vagy Samsung tévét, telefont vagy bármit, mint japánt. Pedig ez nagyon nem így volt 30 éve.

  Tényleg, mint a mesében, tök jó nekik. Igen, gazdagon vergődnek, de vergődnek.

 • axt
  Az ingatlannak nem szabadna befektetéssé válnia, legalábbis nem mainstream befektetési formává. Ez nem arra lett kitalálva, hanem arra, hogy vegyél egyet és lakj ott. Jelenleg nagyon nem normális az, hogy 10 év alatt két-háromszorosára nőttek az ingatlanárak. A bérek viszont nem. Aki most akar venni magának, hogy ott lakjon, az mit csináljon? Ja tudom, béreljen tőled, mert neked az jó. Ez egy óriási probléma már sok európai nagyvárosban. Olyan szintű árak vannak, hogy esélytelen a vétel, mindenki csak bérel, de azt is harmadmagával, hogy olcsóbb legyen. Valamilyen állami szabályozás kellene, mondjuk kijelölni területeket, ahol vehetsz befektetési céllal, de máshol meg nem. Muszáj valamilyen szabályozás, mert a külföldinek mindig is több pénze lesz, mint egy magyarnak, így a háromszoros árakat a külföldi még mindig röhögve fizeti, mikor a magyar már a fejét vakargatja.
 • Kiszamolo
  axt, rengetegen vesznek is Nyugaton. 30-40 éves hitelre, 5-10 éves kamatpeiódusra, a fizetésük felét erre fordítva. Lesz itt még nagy probléma, ha összedől az ingatlanpiac.
 • Penge
  “Nézd meg a grafikont az árakról, ilyen emelkedés nem nagyon volt még eddig.”

  Nézd meg a klímaváltozást, ilyen se volt még eddig túl sűrűn… Ha Hollandia nagy része meg Franciaország 1/3-a víz alá kerül, akkor a tőkeerős európaiak nem Romániába, Bulgáriába vagy Törökországba fognak költözni, hanem ide, ahol nagyon jó élni mindenkinek, akinek van havi 800-1M elkölthető pénze.

  És akkor még Kínáról nem beszéltünk, ahol egyre több a milliomos és milliárdos.

  Ott lőnek mellé az emberek, hogy a múlt alapján akarják előrejelezni a jövőt. Régen internet se volt. Globalizáció sem. A Monopoly játék a végéhez közeleg.

  Szemét vagy nem szemét, sajnos amíg világ a világ, így lesz. Én is szimpatizáltam kezdetben az AVM mozgalommal, de rájöttem, hogy a jóléti társadalmakban valamivel motiválni kell a bérrabszolgákat a munkára és erre a lakhatás hatékonyabb, mint a BMW meg az iPhone.

 • Penge
  “Aztán mégse áll ki senki épeszű ma mondjuk a gyerekmunka tilalma ellen…”

  Pedig mikor néha 1-1 takarítőnő behozta a gyerekét valósággal pörögtek a dollárjelek a szememben… Gondolj bele.

  1. Friss, üde, egészséges szervezet, tele energiával, mentálisan is ép, zéró frusztráció (még), többnyire őszinte ha elront valamit, nem szabotálja a munkát, nem taktikázik vagy még nem annyira ügyes benne.
  2. Minden újdonság neki, gyorsan tanul, motivált.
  3. Egy csomag édességgel le lehet kenyerezni, ami azért sokkal olcsóbb, mint 1000 Ft-os órabér. 😀

  A gyerekmunka tilalma valójában a kényszermunka tilalma miatt lett bevezetve, máskülönben jellemfejlődés szempontjából is kiváló, nem egyszerre zúdul rá az élet összes negatívuma, kicsi kortól fokozatosan megszokja, hogy minél többet tanul, annál kevésbé kell aljamunkát végeznie alamizsnáért és nem azon kapja magát, hogy már késő…

 • matetoth

  miért ne lehetne az ingatlan befektetés? Mert te úgy rendezted be az életed, hogy neked saját kell? Nem kötelező venni. Csak halkan jegyzem meg, nekem sincs, és nem is szeretnék (mert nem akarom vagyonom nagy részét egy vagyontárgyba helyezni, illetve, ha máshol van munka, akkor oda megyek), de ez nem tartozik ide.

  Úgy tűnik, hogy azt nem érted, hogy a befektetési ingatlannak sincs értelme, ha nincs megtérülés. Tehát, ha nem adja ki a befektető, vagy nem lakik benne, az neki veszteség. Ha 1% (vagy majd az ingatlanbefektetők megmondják mennyi) alatti a havi bérleti díj, akkor nem fog ingatlant venni. Ha pedig feletti, akkor túl olcsó az ingatlan (vagy túl drága a bérlés).

  De mondok neked nem normális helyzetet: mindenki úgy érzi, hogy neki budapesti (vagy nagyon közeli) ingatlan jár, mert 140k a nettója, és az jó. El tudsz költözni, nem kell sajátban sem lakni, etc.

 • matetoth

  Te is “fehér ember” (micsoda rasszizmus!) mértékével méred őket: GDP ok. Egészségesnek viszont nem nevezném sem a kultúrát, sem az életet ott.

  Egyébként sokan nem értik, hogy mennyire mindenünk megvan: a válság az, ha valami 100-adrangú igényünk nem teljesül. Igen, nagyon gazdagok vagyunk. Ettől még baj, ha nem javítunk, mert azt még bőven lehet.

 • valaki
  Friss:
  “… Ennek lett a következménye a mai fenntarthatatlan lakáspolitikai és ingatlanpiaci helyzet, ahol a kizárólag a kereslet élénkítésére fókuszáló jószándékú családpolitikai intézkedések száguldó ingatlanpiaci inflációt eredményeztek, elégtelen új lakáskínálat mellett.”
  Már Matolcsy is beismeri, hogy a kormány lakáspolitikája igy zsákutca és csak a lufi fújásra lett jó. Ennyit a jól működő “kapitalizmusról”…
  novekedes.hu/mag/fenntarthato-lakaspolitikara-van-szukseg-matolcsy-gyorgy-irasa
 • Second Wave
  A bérlők nagy része kizárólag a körúton belül tudja elképzelni az életét.
  Továbbra is állítom, hogy a klasszikus munkás kerületek (Rákos, Újpest, Csepel, Erzsébet stb.) ingatlanáraiban semmi kiugró nincs. A baj akkor van, ha valaki kékgalléros bérrel fehérgalléros igényekkel él. Úgy tényleg drága, de ezt oldja meg az illető anyukája idejekorán.

  matolcsy az írásában hivatkozik a medián bérre. Ezekszerint mégis ismerik az értékét, jó lenne kikérni tőlük.
  Írásaival azért óvatosan bánnék, lásd matolcsy – Varga csörték. Ez a szösszenet is leginkább Varga ekézése, sok konkrétum nincs benne (hozzanak létre egy lakásügyekért felelős sóhivatalt).

 • axt
  Azért az AVM-et ne keverjük ide, azokkal én se értek egyet, mert mindenféle léhűtőnek is lakást akarnak adni, lehetőleg nem szeparáltan, hanem a normális emberek között.

  Egyrészt azért kell saját, mert idehaza nincs bérleti kultúra. Olvass ilyen témájú fórumokat, nem jó. Másrészt, mert az én helyzetemben pl. minden hónapban kevesebb, vagy ugyanannyi hiteltörlesztőt fizettem, mint amennyit bérleti díjra kellett volna költenem. Azok, akik bérelnek, nem azért bérelnek, mert egy törlesztőt nem bírnának kinyögni, hanem mert nincs meg a kezdőtőkéjük. Tulajdonképpen a bérlők fizetik a lakástörlesztőt, ezt te is tudod. Én még akkor vettem fel hitelt, mikor nagyon laza volt a szabályozás, így megúsztam 10% önerővel. Cserébe nem cseszeget senki és nem kell beszámolnom arról, hogy épp mit alakítottam át a lakásomban.

 • Janos82
  Ha az allam bele akar nyulni a lakhatasi ingatlanoka raba, akkor azt leginkabb szabalyokkal erdemes. pl:
  – eddig ertektelen, rossz kozlekedesu, kulteruleteket von be. Igy tobb lakas epulhet adott hely X ideju sugaraban.
  – nagyobb (tobb emeletes) ingatlanokat engedelyez epiteni.

  A Japan temat en se ertem, hogy ott mi a gond. Jol elnek, 30 ev alatt nem mentek csodbe, es az adosaguk nagyresze “befele” van. Sajat maguknak tartoznak. Mi gond lehet ebbol? A csokkeno nepesseget se latom nagy gondnak, ha az osszGDP nem csokken, akkor lesz penzuk. Raadasul ha kevesebben vannak, akkor tobb eroforras jut egy emberre.

 • ritkan_szolok_hozza
  Félreérted. A “kereslet élénkítésére fókuszáló jószándékú családpolitikai intézkedések” épphogy nem kapitalizmus, hanem szocializmus.
  A kormánynak ez épp egy szociális, baloldali intézkedése volt, amely a lakáspiacon jelentős árfelhajtó erővel bírt és még most is bír.
 • Penge
  Mi az, hogy elégtelen új lakáskínálat? Ilyen fogalom nem létezik, csak túlzott bürokrácia. Simán el lehetne még több millió embert szállásolni Budapesten, hozzáteszem, sokkal különb körülmények között, mint a 40+ éves panelek meg közel 100 éves körfolyosós retkek, de ezt is valami Uber vagy Tesla szintű startup fogja megcsinálni, mert ott van a tőke, szakértelem és agilitás, “yes we can” hozzáállás. Én szóltam…

  Én továbbra is gyűjtöm a pénzt, hogy majd 50-60 évesen én is meglovagolhassam az aktuális hullámot. Eddig még nem hibáztam. Ismétlem, eddig… Nem bízom el magam.

 • jami

  Ok, 200netto vs 500 netto (Bp-London). Bérlakás/társbérlet estében Bp-en marad esetleg 150e, ebből közkelekdjen és vásároljon kb. pont olyan áron, mint Londonban.

  Nálunk pl. most már érezhető a bérfeszültség: a fiatalok/új belépők olyan bért mondanak (és kapnak meg), amit a régebben dolgozók még nem értek el. És ahol ez kipattan, ott jó esetben sorvad a motiváció, rosszabb esetben huss a bevált munkatárs. Akinek a helyére vért izzadva (lsd. az eleje) lehet, esetleg újat találni, de a tudása sehol sincs, tanítsa be a még itt lévő (esélyesen kevesebb bérű) kolléga. Vajon mi történik ilyenkor, megint…

  Ettől az még teljesen igaz, hogy az elmúlt 30 év ilyen-olyan támogatásai és devizamentések összegéből lehetett VOLNA egy értelmesebb. De nem véletlenül nincs. Mert akik megcsinálhatták VOLNA, na, olyanok nincsenek is. Akik vannak, azok meg látjuk, mit tudtak…

 • jami
  Mondanál konkrét ötletet szabályozásra?

  Nem az a gond, hogy vannak befektetésként vásárlók. A gond az, hogy egy tanár/nővérévtizedekig keres annyi pénzt, amennyivel egy átlag minisztériumi muksó pár hónap után kisétál az ajtón – és akkor még a szürke pénzeket nem is adjuk hozzá.
  A jelenlegi helyzetet teljesen leírja az a keserű vicc, hogy napjainkban a soroksári Ikeában van nagyobb esély egy infarktus túlélésére… Épp megnéztem: mifelénk egy áltag jó helyen lévő éretelmes méretű ház 70 milla felett van, de nem ritka már a 90-100… 3 éve 30-40 volt. Ezt semmivel nem lehet kompenzálni és nem a csok, hanem minden együtt. csok+olcsóbb hitelek+megnövekedett igények+nagyon kevés munkás+emelkedő alapanyagárak. A minőség kb. +5 cm szigetelés és redőnnyel több…

 • valaki
  @ritkan_szolok_hozza Kontextusban kell értelmezni amit irtam. Arról volt itt szó, hogy néhányan a jól müködő kapitalizmusnak szeretnék betudni azt ami az ingatlanpiacon végbement. Erre vonatkozott a kommentem. Lehet idézőjelbe kellett volna rakni a kapitalizmus szót.
 • ritkan_szolok_hozza
  Sorry, akkor félreértettem.
 • Janos82
  @jami: London par evre jo otlet, de orokre szerintem nem. Az ottani megtakaritashoz bp olcso. Mint ahogy bpi megtakaritashoz meg Miskolc… az elso lakas/haz arat nyigaton kell osszeszedni, aztan hazajonni.
  Aki regota 1 helyen van, az valtson, vagy kerjen olyan emelest, hogy megerje maradni…. londoni tapasztalattal(es nyelvtudasal) meg inkabb netto 300 lehet mar az alja, nem 200… igy csokken a kulonbseg:)
 • tomi
  : “– eddig ertektelen, rossz kozlekedesu, kulteruleteket von be. Igy tobb lakas epulhet adott hely X ideju sugaraban.
  – nagyobb (tobb emeletes) ingatlanokat engedelyez epiteni. ”

  ez jó elképzelés, ha vannak ilyen részek BP-n, akkor ez támogatandó ötlet

  “A Japan temat en se ertem, hogy ott mi a gond..”

  pl. az elöregedés, s ennek minden negatívuma.. egy idő után a 60 éves ápoló fogja gondozni a 90 éves öregasszonyt? persze ha lazítanak a bevándorlási politikájukon, akkor lehet kicsit faragni a helyzeten…

 • matetoth

  és mennyit engednek a feléből? Valahogy ezek az évi 30% feletti lakáshozamok nekem nem annyira reálisak. Persze nem vettem lakást sem akkor, sem most.


  igen, tudom, hogy nem valami szuper a bérlői/bérbeadói kultúra, magam is ebben a helyzetben vagyok. A bérlők nem a törlesztőt fizetik. Ők a bérleti díjat fizetik. Hogy olcsóbb a törlesztőd, nem jelent semmit, mert más a tartalma (míg az egyik egy kölcsön – nem tudjuk mekkora – kamatát és tőkéjét tartalmazza, addig a másik egy jogot vásárol, ez bazi nagy különbség).
  Az sem igaz, hogy a bérlők mind az önerő hiányában nem vásárolnak. Ezek a kényszerbérlők. Én ezt választom, mert az élethelyzetemnek megfelel.

 • axt
  Az osztrákok pl. meghatározták, hogy Bécs mely kerületeiben nem adható ki rövid távra (AirBnb) ingatlan, és ezt ellenőrzik is. Ez szerintem egy jó intézkedés. Abban igazad van, hogy az állami szektorban szarul keresnek az emberek. De az ingatlanárak eddig sem kedveztek nekik túlzottan. A gond az, hogy ha valaki megvesz 1-2 ingatlant, kiadja, az termel annyi pénzt, hogy veszi belőle a következőt. És emiatt az árak felfele mennek. De egy munkabérből élőnek nem fog úgy növekedni a bére, hogy lakást lakásra halmozzon. Nem tudom máshogy mondani, a lakás nem arra való hogy befektessen bele az ember. Ott a rahedli értékpapír meg minden más amit direkt erre találtak ki. Miért kell valamit arra használni, amire nem való?
 • axt
  Jami, a lenti linkekből láthatod, hogy nem egyedül én mondom azt, hogy gáz, hogy ekkora őrület van az ingatlanok körül: /qubit.hu/2017/11/23/igy-vedekeznek-a-vilag-nagyvarosai-az-airbnb-ellen
  azutazo.hu/becs-megregulazza-az-airbnb-t/
  turizmus.com/szallashely-vendeglatas/szigoritjak-az-airbnb-s-szabalyokat-az-usa-ban-1167551
 • Janos82
  :

  es ha eloregednek, akkor mi van? Nagyon sok olyan terulet van ( foleg szellemi munka), ahol 60 felett is lehet dolgozni. Ha a gepekkel 1 30 eves el tudja vegezni azt, amit 50 evvel korabban 5 csinalt, akkor mi a gond? Stagnalo gazdasag, csokkeno nepesseg mellett meg mindig novekvo jolletet jelent. Azt jelenti, hogy tobb kenyer jut mindenkinek az asztalara. Gond szerintem csak akkor lesz, ha a gazdasag gyorsabban zsugorodik majd, mint a nepesseg.
  Amig ez nincs kitartoan, addig ezt is egynek tekintem a “30 ev mulva nagy baj lesz” listaban ( pl jol elfogyott az olaj, vagy az ozonreteg, de hosszu a lista…)

 • Janos82
  @axt:

  Mar miert ne lenne befektetesre valo a lakas? Nyilvan van hatranya, de ha valaki akarja, megteheti, hogy abba teszi a penzet.
  Az AirBnb betiltasat en kimondottan rossz otletnek tartom. Ennyi erovel a hoteleknek is elo kellene irni, hogy X szobat kotelesek hosszu tavu berloknek kiadni.
  A lakaskiadas amugy feluton van a vallalkozas es a befektetes kozott. Ha valaki 5-6 lakast ad ki, annak mar van is munkaja vele. Az kb egy negyedallas lehet ( foleg ha neha maga ujitgatja fel oket)
  En, amikor Nemetorszagban,Angliaban dolgoztam, bereltem. Szoval a berlesi lehetosegek elosegitik a mobilitast. Inkabb a jatekszabalyok jobb lefektetese az, ami vegsosoron javit a helyzeten.

 • V
  igazad van, a lakas arra valo hogy lakjanak benne! Es hogy segitsunk a kisembereken – ugysem birnak megvenni – igy kiadjuk hogy LAKJANAK benne. Szerintem ne akarj mas zsebeben turkalni. Udv!
 • Axt
  Ha valakinek nem világos, én a rövidtávú kiadás ellen vagyok. Hosszútávú bérlemény természetesen kell, de annak is van egy egészséges meg nem egészséges aránya. 10 éve szerintem nagyjából rendben voltak a dolgok, akkor még nem tombolt az AirBnb őrület. És én is voltam bérlő, kellett is, mert akkor arra futotta.
 • ritkan_szolok_hozza
  Volt korábban is AirBnB, úgy hívták, hogy Zimmer Frei:)
 • V
  akkor dontsd el melyik a “leginkabb rendeltetesszeru” hasznalat, ha a bazilikara nezo 120nm lakast egyetlen idos neni lakja vagy pedig ki van adva 5-6 turistanak. Szerintem hagyni kell a piacot es beall az egyensulyi ar. Fentebb is irtak, nyolcosztalyos polcpakolonak lehet nem muszaj a 4-6 villamos vonalan belul laknia. Kintebb van olcsobb
 • vendég
  Jaj, annyira tisztán látszik az, hogy ki van bérbeadói oldalon és ki bérlőin. Akkor én most bérlői oldalról leírom, hogy miért szívás ez az egész és miért akar(na) mindenki sajátban lakni:
  – Családosként szinte lehetetlen lakást találni, akkor is ha a világ minden pénze a tiéd. Kezdjétek csak pörgetni a lakáshirdetéseket és sírjatok, vagy nevessetek, hogy a 3-4 szobás lakásokat is úgy hirdetik, hogy “gyerek kizáró ok”.
  – Kaució: ott tartunk, hogy egy egyáltalán nem extra lakáshoz is simán elkérnek beköltözéskor 3 havit, plusz az első havi lakbért. Tehát egyáltalán nem kivételes eset az, hogy 800-900 ezret helyből le kell tudnia tennie egy albérlőnek. Aztán kiköltözéskor jön a zsákbamacska: vagy visszakapod, vagy nem.
  – Mint albérlő, gyakorlatilag állandó bizonytalanságban élsz. 1-2 hónapos felmondási idők vannak, ma meg már több hetes buli jobb esetben is az albérlet keresés.
 • Vendég
  (Foly. köv.)
  – “Nem muszáj Budapesten élni”: lassan ott tartunk, hogy de. Sikerült egy kapitális vízfejet összehoznunk. Gyanítom, hogy minden második Budapesten élő azonnal húzna vidékre, ha lenne 2-3 legalább harmad ilyen kaliberü város. De mind korábban megbeszéltünk, komplett iparágak vannak kizárólag Budapestre berendezkedve (pl. az IT).
  – “Nem muszáj belvárosban lakni”: Ja, nem muszáj, de ez már lassan a Hungária körutat jelenti. Persze utazhatsz napi 3-4 órát is, ha ez minden vágyad. Vagy lakhatsz egy kellemes gettóban (Népszínház utca és társai).
 • Vendég
  – “Aki nem keres jól, az ne lakjon Budapesten”: Én sem laknék ebben a koszfészekben, ha nem itt lenne jól fizető munkám. Viszont azért boltba személyzet csak kéne. A csóró nővérkének is kéne laknia valahol, aki a kórházban dolgozik, nem? Pincér, csapos, büfésnéni, buszsofőr, rendőr, az nem kell? Nyilván csak a logisztikai vezető managernek, szoftver architektnek és a bukófrekfenciás félhomálytizedelő bölcsészmérnöknek kell laknia valahol, elég ha ő tud megfizetni egy 30 négyzetméteres galériás lyukat a körúttól jóóóóóóval kijebb.
  – “Airbnb hű de jó”: a jó ég tudja, hogy miért nem tiltották még be itt is. Miért hiszik azt az emberek, hogy jó ötlet egy sima lakásból szállodát csinálni. Kívánom azoknak akik ilyet üzemeltetnek, hogy éljetek egy gangos házban, ahol van 2-3 ilyen remek szolgáltatást nyújtó lakás, lehetőleg az egyik a szomszédotokban.
 • matetoth

  azért a belváros szűkös erőforrás, ha nagyon drága, a cégeknek is meg kell fizetniük a helyért. Pl nem véletlen, hogy nem nagyon van állami kórház a körúton belül. Szóval nővéreknek nem is kell ott lakniuk.

  És igen, lakjon az a legfelkapottabb helyen, aki a legtöbbet fizet érte, ha ezek a turisták, akik a GDP nagy százalékát adják, tehát a szegények segélyét is fizetik, akkor azok. Minden más olyan igazságtalanságokhoz vezet, amit nem akarsz. Te sem, csak még nem tudod.

 • Szabolcs
  vendég
  2020-01-18 at 19:11

  1. a válasz nem a tiltás, hanem a szabályozás.
  2. dettó.
  3. jé, lehet hogy ez is?
  4. IT mint röghöz kötött iparág? A gyárak tényleg kötöttek, de az meg pont nem Pest csak, és főleg nem kőrúton belüli. Az irodista meló jó része itt van, az tény, de nem csak belváros, sőt.
  5. gyalog vagy kocsival tényleg lehet sok, de amúgy szerintem a belváros külváros relációban nem nagyon tudsz 1 óránál többet BKV-zni, mondom ezt legkülsőbbkerületiként. OK, ha teljesen másik oldalt van a meló, az szívás, de akkor vagy állást vagy lakhelyet kell váltani.

  7. szabályozás. Miért is ne lehetne? Nem mindegy ki alszik ott? AZT viszont elő lehet írni, hogy mennyibe fájjon, ha telibehányja a lépcsőházat BÁRKI ottlakó. Idővel kikopik aki nem kezeli a problémát.

  kiadói vagyok (maradt/örökölt, sose vettem ezért), a felmondási idő bérlőnek 1, nekem 3 hónap). Gyerek jöhet/volt.

 • jami

  A’90-es évek végétől béreltünk, rémálom volt akkor is. Mikor terhes lettem, onnantól havonta jött, nagyon kedvesen, látogatóba a tulaj, akit addig 7 évig nem láttunk.

  Nem kell engedni, mert aki a többedik ingatlanát veszi, annak a meglévőnek is megy az ára, hát egy kicsivel több hitellel meglesz. Az új belépők helyzete szívás és azoké, akik “felfelé” (kis település ->megyeszékhely, vidék ->főváros) váltanának.

  Az elöregedéssel az a gond, hogy pl. nem kell egy halom olyan “szolgáltatás”, ami a gyerekekhez/fiatalokhoz kapcsolódik (bölcsi, ovi, edzések, iskolák, gyerekszakorvosok stb.); no most ha ezek nincsenek, akkor máshol vállalnak a családok gyereket, nem ott, ahol már nincs ovi sem, gyerekorvos sem….

 • matetoth

  az miért baj, ha annyi az ingatlan ára, amennyit megér? Nem annyi, amit mindenféle idióta szabályozás megmond, majd csodálkozik, hogy rosszul működik a piac.

  Azt ugye nem képzeled, hogy jelenleg van olyan vevő, aki fel tudja hajtani az ingatlanok árát. Mármint ezt mondod…

 • 2019
  Fél off (bár talán egy cikket is megérne)

  Nagyobb volumenű (saját) lakás felújítást most hogy érdemes időzíteni?
  Egyre több felől hallom, hogy lassan fordul a trend és az, hogy most napi 15-20 rugóért sem biztos, hogy hajlandóak a talicskát tologatni sokan, majd fél – 1 év múlva (?) már sorban állnak a melóért. (ergo az árak is normalizálódnak valamelyest.)

  Kinek mi a vélemény, tapasztalata erről?
  Köszönet.

 • Janos82
  :

  Nekem ugy tunik, hogy az uj belepoknek azert nincs olyan nagy szivas (nyilvan, ha valaki 40 evesen az, akkor neki igen, de ott o szurta el korabban).
  Siman lehet ugy is haladni, hogy kis lakas=> nagyobb lakas=> kerteshaz. 10-15 ev alatt szerintem meglehet kis hitellel. Es a mi helyzetunk eleg jo, mert kb barmikor elmehetsz 2-4*es berert dolgozni par100 kmel arrebb, ez egy munchenire messze nem igaz.
  Nekem amugy nagyon ugytunik, hogy az aremelkedesben a hazaterok is benne vannak ( tobb ilyen csaladot is ismerunk, mi is ilyenek vagyunk…)

 • Janos82
  @vendeg:
  “Én sem laknék ebben a koszfészekben, ha nem itt lenne jól fizető munkám”

  Ez a lenyeg. Jol fizeto munkad van, ezert budapesten akarsz lakni. Az jobb lenne, ha valaki mas lakhatna ott, mert neki meg van egy haverja az onkormanyzatnal?
  Sajnos a legigazsagosabb az, ha az lakhat ott, aki a legjobb felteteleket adja a berbeadonak.
  A korhaz/bolt/egyeb meg olyan, hogy amelyik nem fizet eleget, az majd nem talal munkaerot a belvarosban.
  Amugy amiket leirtal az pont egy normalis szabalyozast, es erosebb berbeadoi jelenletet indokol. Ha tobb lenne a berbeado lakas, akkor a helyzet is jobb lenne.

 • vendég

  Az imént épp azt fejtegettem, hogy egy külvárosi lakás sem olcsóbb lényegesen, mint a belvárosiak. Nézz szét, hogy mennyiért lehet lakást bérelni Budapest külvárosában, aztán tegyél mellé egy ápolónői, tanári, stb. fizetést.

  Nem tudom, hogy mennyire figyelted a korábbi kommenteket. Nem úgy fogalmaznék, hogy röghöz kötött az IT, de vidéken korlátosak (nem létezőek) a lehetőségek. A home office-t pedig ki kell érdemelni. Ha te HO-ra alapozva leköltözöl vidékre, akkor egy esetleges munkahelyváltásnál nagyon-nagyon kellemetlen helyzetbe hozod magadat. IT-ben dolgozom fejlesztőként, egyetemről és szakmából is rengeteg embert ismerek, hidd el, tudom.
  Vannak nálunk vidéki alvállalkozó fejlesztő cégek, hát én biztos nem játszanám azt, hogy a hét felében airbnb-zek a pesti ügyfél miatt, vagy autópályázok minden nap Miskolcról vagy Pécsről, de ők tudják…
 • Janos82
  @2019:

  Szerintem varj ha tudsz. Nem tudom, hogy lesz-e ar sokkenes, de nem a dragasag a szivas,hanem az, hogyha nem tetszik amit a mester csinalt, akkor varhatsz par honapot a kovetkezore, mert ora 5en varnak honapok ota… es ez a kiszolgaltatottsag a bosszanto. Az igazi kapacitasfelszabadulashoz amugy az allami projektek visszaesese is kell szerintem, mig errol nem hallunk, addig nagy merseklodest ne varj. Most az allam eleg sokat lekot.

 • rmm
  Külföldre szakadt ismerősöm hirdeti budapesti lakását facebookon. Az első hirdetés óta eltelt már jónéhány hónap. Nemrég láttam, már akciós árat is ad. Engedett belőle fél millát. Hogyhogynem, még nem kelt el…
 • adhie
  “A nemzet kiöregedése és kihalása ott is komoly probléma, az előrejelzések szerint a mostani 126 milliós népesség 51 millióra fog csökkenni 2115-re (88 millió fő 2065-ben),”

  Ilyen adat van Magyarorszagrol is? Nagyon kivancsi lenek ra!

 • Kiszamolo
  adhie, ksh.hu/interaktiv/korfak/orszag.html
 • jami

  Annyi az észrevételem, hogy igazából nem érnek meg annyit. Közel 3 (!) év alatt a lakásunk és házunk értéke durván 70%-kal nőtt – ok, ha pár hét alatt akarnám eladni, akkor csak 60%. A házra egyedül a napelemek kerültek fel ezalatt, de az kb. semennyire sem formálja az árat, max. a vevőnek szimpi lehet.
  No most ez azt jelenti, hogy jelenleg csak akkor tudnánk házat venni, ha eladnánk a lakásunk ÉS hitelt vennénk fel; míg évekkel ezelőtt ebben az esetben egy forint hitel nem kellett volna és még maradt volna is pénz… Ennyivel nem nőttek a fizuk, ellenben az infláció alattomosan, az árak pedig láthatóan is.

 • V
  az ingatlan ára – altalaban – arányos a megepitesehez szukseges alapanyagok es munkaberek araval. Az epitoiparban bizony nottek ennyit a munkaberek, segedmunkas napi 20ezret kap most. Ugyanez 5-6 eve fele ennyi sem volt.
 • jami
  A használtak már megépültek… Az újaknál nőttek a telekárak is (ebben csak a kereslet van benne, ugye, mert a telekben se anyag, se munkabér). A munkabér nagy növelése meg egyszerűen azért lett, mert alig van szaki és egymás elől vadásszák el, bérrel motiválva, aki még itthon van. És miközben nőttek a bérek, esik a színvonal 🙁 Mert attól senki sem jobb szakember, ha kb. bármennyit kérhet és válla egy héten 6-7 munkanapot is, mert most dől a pénz. Jelenleg épp elkezdtem egyszerűbb asztalos DIY vidiket nézni, mivel a kertbe szeretnék pár dolgot, megvan rá a pénzem is – csak 2 hónapja nem találok olyat, akit jó szívvel ajánlanának. A “nem isznak” és a “elfogadhatóan dolgoznak” nekem sajna nem ajánlás.