A tavalyi év egy újabb vesztes szektora

Nemrég írtam arról, hogy az éves átlagos 30%-os részvényár-növekedés ellenére az amerikai S&P 500-as részvényindex cégeinek bő 10%-a árfolyam-veszteséggel zárja a tavalyi évet.

Az idei amerikai vesztesek

Van egy másik szektor, ami szintén vesztese az 2019-es évnek, ez pedig a nemrég felkapott marihuánát termelő és értékesítő cégek papírjai.

Mint ismert, Kanadában és az Egyesült Államok több államában engedélyezték a marihuána “szabadidős” használatát, valamint termelését és értékesítését is.

Sok befektető rámozdult a lehetőségre, ebben látva az évtized, ha nem mindjárt az évszázad nagy növekedési potenciálját. Megjelentek a kannabisz ETF-ek, mint például a THCX, ami fél év alatt az értékének a felét elveszítette. De hasonlóan jártak az egyedi kannabisz részvények is, például a Canopy Growth Co.

Az ok igen prózai: hirtelen sok pénz áramlott a szektorba, így naggyá nőttek a cégek, csak egy dolgot nem tudnak felmutatni: profitot. A befektetők viszont nem piaci részesedést szeretnének venni a pénzükért, hanem kézzel fogható eredményt. Ez a közeljövőben nem tűnik elérhetőnek, különösen annak fényében, hogy a piaci verseny erősödése miatt az eladási árak is csökkentek a legfőbb piacokon.

A legalizálás miatt a befektetők a fogyasztás robbanásszerű emelkedését is vizionálták, ez sem valósult meg, a fogyasztók száma messze elmaradt a remélt mértéktől.

S mivel egy új szektorról van szó, mint minden hasonló új piacon, itt is nagyon volatilissé, vagyis nagyon ingadozóvá váltak az árak, ami megint csak elriasztja a befektetőket.

Összefoglalva egyelőre nagyon úgy tűnik, hogy nagyobb volt a hype a marihuána körül, mint a gazdasági realitás, így ez az év a kijózanodás éve lett a befektetők számára.

Share

28 hozzászólás

 • Andras
  > A legalizálás miatt a befektetők a fogyasztás robbanásszerű emelkedését is vizionálták, ez sem valósult meg, a fogyasztók száma messze elmaradt a remélt mértéktől.

  Ennek vajon mi az oka?
  Az én elméletem az, hogy akik akartak marihuánát fogyasztani, azok eddig is hozzájutottak valahogy, akik meg nem akartak, azok ezután se fognak…

  Amúgy BUÉK mindenkinek!

 • Kiszamolo
  András, egyrészt sok ember van, aki alkoholt se venne utcai dílertől, de ha italboltban árulják legálisan, akkor kipróbálja.

  Másrészt, aki eddig fogyasztott, dílertől vette és a sok adó miatt a díler még mindig olcsóbb. Így továbbra is a dílerhez megy, csak már nem kockáztat, mert fogyasztani legális.

  Azt gondolták a befektetők, hogy az eddigi illegális fogyasztók majd legális boltokban fognak ezután vásárolni. Ez csak részben lett meg.

 • Szabó Gábor
  files.taxfoundation.org/20190424115636/Marijuana-01.png

  Ennyit az agyonadóztatás elméletéről…

 • KBC elhagyó
  OFF

  Megerősítést/tanácsot kérnek nálamnál nagyobb pénzügyi guruktól:

  A KBCnél lejárt TBSZ számlámról a normál számlára átvezetésre került százezer alatti értekben EUR és USD deviza. Ezt a KBC forint számlára 5000-5000 forintért utalná.
  Mivel devizát váltani csak kereskedéssel lehet, és szeretnék a pénzhez hozzájutni, de nem szeretnék a normál számlán esetlegesen adóbevallás-köteles kereskedést, ezért járható útnak a következőt látom:

  Veszek/jegyzek közeli lejáratú diszkont kincstárjegyet deviza konverzióval és akkor annak lejártakor forintot kapok, vagy veszek/jegyzek egyéves állampapírt, úgyis jövőre jár le a következő TBSZ, utána forint kiutalásával elhagynám a brókercéget.

  Szerintem így költséghatékony.

  Köszönöm ha segítetek!

 • Spurdisznó
  “A befektetők viszont nem piaci részesedést szeretnének venni a pénzükért, hanem kézzel fogható eredményt.”

  Hát, hogy a befektetők mit miért vesznek, az egy rejtély számomra, de ha ez igaz lenne, akkor nem lennének lufik.

 • Talios
  elhagyó
  Én véletlenül jöttem rá, hogy
  megbízást adtam egy részvény vételére, valutaváltással.
  A valutaváltás megtörtént viszont a vásárlás meghiúsult, (mivel hirtelen ugrott felfelé a részvény ára).
  A megbízást visszavontam, a váltott valuta maradt, másra költöttem.

  Szóval tudtam váltani vásárlás nélül is 😉

 • headset

  “…megbízást adtam egy részvény vételére, valutaváltással.
  A valutaváltás megtörtént viszont a vásárlás meghiúsult, (mivel hirtelen ugrott felfelé a részvény ára).
  A megbízást visszavontam, a váltott valuta maradt, másra költöttem.
  Szóval tudtam váltani vásárlás nélül is”

  A váltás sikerülni fog, de utána az átutalás hivatalosan nem legális, amíg nem történik befektetés az új valutában.

  Ezt van ahol lazán veszik, de éppen a KBC-nél esett meg velem néhány éve, hogy normál számláról TBSZ-re utaltam frissen átváltott pénzt. Ezután a rendszer blokkolta az átutalásaimat, amíg nem fektettem be azonos valutában legalább annyit a normál számlámon.

 • Karcsika

  2020-01-01 at 15:13

  Szerintem az így váltott összeget nem tudnád elutalni.

  Régen is úgy volt, hogy amit leváltottál, az csak ott állhatott, de amíg nem vettél rajta valamit majd adtad el, addig nem tudtad elutalni a leváltott összeget.

  Ez nem változott, csak kivettek egy köztes állapotot/lépcsőt.

  Így ez nem oldja meg problémáját.

  Szerintem.

 • Jamroll
  @Spurdisznó, megforditanam. Ha ez nem igy lenne, akkor a lufik sohasem engednenek le. De leengednek, es itt is ez tortent, pont ebbol az okbol kifolyolag.
 • Cinikus
  Nem számítanék nagyobb kijózanodásra. A spekulálás, kis befektetésből nagyot kaszálás kapzsisága továbbra is meghatározó marad. Továbbra is jönnek majd a lufik, csak mindig más neve lesz. Tulipán, dotcom, bitcoin, mari, aksialapanyagok, stb. És persze 100-ból egy esetben tényleg jön a növekedés és a siker. Ekkor elehet rögtön pózolni azzal, hogy milyen tehetséges befektetők vagyunk.
 • Giorgo
  Ausztriában jártam a Bushdoctor egyik üzletében és a termesztéshez gyakorlatilag mindent meg lehet venni. Egyszerűbb mint az otthoni pálinkafőzés. Lehet nagyobb a füstje mint a lángja ennek a biznisznek. 🙂
 • Usespanner

  ” Nem szükséges az adó bevallása, ha az kamatjövedelem, és abból a kifizető az adót levonta”

  ado.hu/ado/igy-valljuk-be-az-szja-t-2/

  A masik, hogy a Transferwise ingyen átváltja a pénzed ha saját magadnak utalsz saját KBC-s számláról a saját bankszámlájádra vagy broker számlára. Juhu.

 • Robert
  A kötvény piac is szenved ahogy látom. Mindenki inkább részvényeket vesz.
  Nem tudom meddig tartható fent még ez a lassan 10 éve tartó szárnyalás.
  A következő 10 év az szerintem a kripto eszközökről, blokklanc megoldásokról fog szólni.
 • utánajáró
  Kannabisz részvények bukásának lehetséges okai:

  1. Nagyon kevés még mindig a legális árusítóhely és továbbra is legtöbben ott veszik meg (olcsóbban is) ahol korábban (az utcán).
  2. Kevesen tudják, de Kanadában mindenki szabadon ültethet 4 db növényt otthon, ami annyit terem hogy el sem fogyasztja.

 • tomi
  Azért arra kíváncsi lennék, ha az első megoldódik, akkor egy Kanada vagy USA szintű helyen mennyien szöszölnének a másodikkal. Szerintem nem sokan, de azt gondolom, hogy itthon pl. sokkal többen 🙂
 • Zabalint
  A marihuána túlhypeoltságának fő oka sok évtizede a tiltás. Senki nem foglalkozna vele, és csak kevesen fogyasztanák, ha mindig legális lett volna.
 • Matetoth

  Szerintem ez a logika az alkoholnal sem jott annyira be.
 • Zabalint

  Az alkoholt sokszor annyian fogyasztották azelőtt is, hogy egyes helyeken betiltották. Egyedül az közös a kettőben, hogy a tiltás mindkettőnél kontraproduktív.
 • Matetoth

  Es mi a biztositek, hogy ha legalis lett volna regen a marihuana, akkor nem lenne sok fogyasztoja?
  Nekem ugy tunik, hogy ha az alkohol elterjedesekor tiltas lett volna ra, ma sem lenne ennyi alkoholbeteg.
 • András
  BÚÉK és egyúttal off – Miklós, most olvastam át ismét több nyugdijjal kapcsolatos cikket itt, de egy kérdésre nem találtam választ (lehet csak figyelmetlen voltam)
  A KATA adózás alá eső fiatalember (30 év) esetében milyen opciók lehetnek? Ha jól sejtem adojovairas és társai ilyenkor nem játszik, kizárólag tőzsde, állampapír és egyéb hasonló jöhet szóba? Van esetleg erről cikk, ami speciálisan KATA-soknak szól?
 • Blend Ahmed
  Off-topic, de érdekes és tanulságos:

  Niall Ferguson brit történész sorozata: The Ascent of Money
  youtube.com/playlist?list=PLSP9UbXmBuqq2VIdj2JhYgjlYVWrWC2or

 • lvjtn
  nyílván a 70-80 évnyi tiltás után nagy a hype a legális rekreációs marihuána termékek iránt, ugyanakkor a törvényi szabályozás, adózás, ellátási és szállítási rendszer elég keszekusza, kell pár év, hogy a legális piac kialakuljon. szerintem itt olyan 2-3-5 év kell, hogy reális áron pörögjenek a részvények. lehet, hogy a mostani árfolyamon érdemes lenne belevenni, a baj csak az, mint minden startupnál, hogy a mostani cégek fele szinte biztos csődbe megy, kicsit több infó sem ártana az egyes papírokról, mint hogy milyen iparághoz tartoznak. ettől függetlenül szerintem szép jövő előtt áll sok cég, főleg ha egyre több országban, államban mozdulnak el a dolgok a legalizáció irányába
 • Fodor Gábor
  Sziasztok!
  Nem szorosan ide kapcsolódik, de szerintem sokakat érdekelhet. A QuantumAI kapcsán megjelent a neten egy video, amiben az egekig magasztalják. Összekapcsolják Elon Musk-al is. A cikk elirányít a Tradingwell.Exchange oldalára. Regisztráció és 250 USD deposit után lehet crypto valutákkal kereskedni. Azt ígérik, hogy pillanatok alatt sokat lehet keresni a QuantumAI segítségével. Nyilvánvaló, hogy átverés. De, azért én regisztráltam. A deposit-ot nem fizettem ki. Ma felhívtak és próbáltak rávenni, hogy azonnal fizessem be.

  Mit hallottatok erről? Van esetleg tapasztalat?
  Üdv, Gábor

 • Jozef
  Fodor Gábor: Szerintem nagy eséllyel csalás. Olyan szofisztikált átveréssel is találkoztam már, hogy Elon Musk twitter beszélgetésébe belekapcsolódva volt “BTC és ETH-t osztogat Elon Musk”- tweet, (a nevében) amihez aztán bekeverték a Teslát és a SpaceX-et. Ha kiszámoltad, mekkora összeget “osztogat”, az a cégek értékének a jelentős %-ára jött volna ki. A kamuoldalon kamuszámláló script futott, hogy “már csak ennyi maradt hátra, siess!”
  A regisztrációd arra biztos jó volt, hogy minimum az email fiókod, IP-címed be legyen gyűjtve.
 • Jozef
  OFF: Nem témába vág, de roppant tanulságos, szomorú, és valahol vérlázító:

  totalcar.hu/magazin/kozelet/2020/01/02/igy_fizettek_12_milliot_a_harommillios_renault_kangooert/

 • S1M0N
  Google második találat:
  Quantum AI Elon Musk Review, Scam! | Scam Crypto Robots

  Emellett a crypto világra is igaz az, hogy ami túl szép, hogy igaz legyen, az nem is az. A valóban ígéretes projekteket nem kell szarrá marketingelni és személyesen hívogatni a befektetőket. Azoknál a (nagy)befektetők keresik meg őket, akár még a nyilvános elérhetőség előtt. A pofátlan vírus marketing, hype gyártás a scamcoinok sajátja.

  Mindenesetre ez nem crypto fórum, ahol megmondják neked, milyen altcoinba érdemes fektetni. Ha nem vagy benne a dologban, leginkább semmibe, csak bukhatsz a dolgon.

 • Zabalint

  Évezredekig mindkettő legális volt, és mindkettőt fogyasztották is, csak az alkoholt sokszor többen. A marihuana azóta terjedt el széles körben, mióta betiltották. Nyilván persze lehet véletlen egybeesés is, ugyanakkor széles körő elterjedettség után az alkoholtilalom sem működött, illetve ahol legalizálták a marihuánát, ott nem történt meg a sokak által vízionált még szélesebb körű elterjedése. Pont az a logika bukott meg sokszorosan, hogy a tiltás visszaszorítja a fogyasztást.
 • NAR
  A muzulmán országok egy részében tiltják az alkoholt, nem tudom, volt-e rá példa, hogy a szekulárisabb muzulmán országokban hogy eltörölték-e ezt a tiltást. Össze lehet hasonlítani a török (who.int/substance_abuse/publications/global_alcohol_report/profiles/tur.pdf) és a magyar (who.int/substance_abuse/publications/global_alcohol_report/profiles/hun.pdf) adatokat, az látszik, hogy a törököknél sokkal-sokkal kevesebben isznak, de aki igen, az többet. De az alkoholfogyasztás felénk nem egyszerűen legális, hanem a kultúra része, ami nagyon más. Amerikában csökken a dohányosok száma (50 év alatt harmadára!, lásd cdc.gov/media/releases/2018/p1108-cigarette-smoking-adults.html) annak ellenére, hogy nem tiltották be – viszont a kultúrából lassan kikopik.