A mélyszegénység egyik oka

Nagypéntek előtti napon megjelent az ablakos, hogy akkor ő most berakná az új ablakokat. Nagyon jó időzítés volt, nyilván sok szakembert lehet találni húsvétkor, aki azonnal kirohan, hogy gipszkartonozzon, gletteljen és kifessen az ablakos után.

Úgyhogy másfél hétig be volt csomagolva minden nejlonfóliába. (Igen, a számítógép is, ahogy az többeknek fel is tűnt.)

Közben elkezdődött a hőszigetelés is. (Csak zárójelben: ma többért vettem 10 centis hőszigetelőt, mint 15 centiset két hónapja és további áremeléssel bíztattak a boltban. Hiába, a hőszigetelő gyártásához gáz (illetve az abból készült pentán gáz) kell és minél drágább a gáz, annál nagyobb a kereslet is a hőszigetelőkre. Szóval ne mostanában várj áresésre.)

A hőszigetelés okán segéd és szakmunkások lepték el a házunkat már hetek óta.

A srácok az ukrán határ közelében lévő szegény falvakból jöttek és sok tanulsággal szolgált figyelni őket.

Jön a telefon (illetve a Messenger üzenet) az egyik munkásnak, hogy elfogyott otthon a pénz, küldjön haza húszezret. Engem kértek meg az utalásra. De ki van a faluban, akinek nincs végrehajtás a számláján és lehet neki pénzt küldeni? Lázas telefonálgatás kezdődött, hogy ezt kiderítsék. Nem volt könnyű ilyen embert találni.

Ha nem sikerült utalni vagy nem volt mit utalni, akkor “kamatos pénzt” vitettek át a családnak, 20-30 ezer forintot. A kamat 60%, mint mondták. Kérdeztem, évente? Jót nevettek. Nem, a hét végéig. Amikor megy haza a fizetéssel, már várni fogják. Addig is, ha jön családi pótlék, tudni fognak arról is és mennek érte.

Megelevenedett a Nyomorszéle blog a szemem előtt.

Miközben ezek az emberek relatív nem keresnek rosszul, kapnak napi 20 ezer forintot. Ennek ellenére rendszeresen “kamatos pénzt” vesznek fel uzsorakamatra és többek között ez miatt is napiszintű anyagi gondjaik vannak. Egy húsz-harmincezer forintos uzsorakölcsön gyorsan felhízik 2-300 ezer forintra, ha nem tudják azonnal kifizetni. (Télen pedig jellemzően nincs is munkájuk, amikor áll az építőipar zöme.)

Ennek ellenére a legtöbben nem hoznak magukkal ételt, vesznek valamit a legelső boltban, gyakran rendelnek ebédet maguknak, naponta vesznek 400 forintos üdítőt vagy jobb esetben ásványvizet (miközben van ivóvíz a kertben is) és a napi egy-két doboz cigaretta is alapkiadás. Többük olyan reggelit vesz, például Fornettit, amit én nem szoktam venni, mert túl drágának tartom.

Olyan nagy szükség lenne arra, hogy valaki elmondja nekik, hogy lehetne ezt másként is csinálni. Gondolkodtam azon, hogyan lehetne elérni ezeket az embereket, hiszen amikor van munkájuk, szépen keresnek (magukhoz képest mindenképp), amiből tudnának gazdálkodni a téli időszakra és tudnának annyit eltenni, hogy örökre elfelejtsék az uzsorát.

Olvasni általában nem szoktak, az internetet jellemzően csak szórakozásra használják. Hogyan lehetne megszólítani őket? Színes prospektussal? Szociális munkásokon keresztül? Helyi gyülekezeteken keresztül?

S hát nehéz is változást elérni, amikor számukra ez egy rossz, de megszokott állapot. Mindenki máról holnapra él, mindenki el van adósodva, mindenki sakkozik a számlákkal, miközben a napi kiadásaikra pedig nem figyelnek oda. (Tisztelet a kivételnek, mert azért a munkások között is van, aki hozza magával az otthon csinált szendvicset, amíg a többiek pizzát rendelnek ebédre. Mert úgymond mindegy, ha rendelek pizzát, ha nem, akkor is szegény maradok, tehát miért ne élvezném legalább az ebédet.)

Az uzsorakamat is megnyomorítja ezeket a közösségeket. Sokuknak a fizetésük nagy részét az uzsorás viszi el.

Az Igazgyöngy tervezett létrehozni egy gyorskasszát, amiből kamat nélkül adnak a közösség tagjainak, mert gyakran kell 5-10 ezer forint gyógyszerre, kenyérre, amíg jön valami pénz a házhoz. Mivel a hitelfelvevők tudják, hogy addig nem kapnak újra pénzt, amíg az előző kölcsönt vissza nem fizetik és jobb kamat nélkül kapni, mint 60%-os kamatra, ezért úgy tudom, viszonylag kicsi a visszanemfizetés aránya. (Nem tudom, a végén összejött-e a szükséges pénz ehhez a minibankhoz.)

Kellene minden faluba egy ilyen civil szervezet, amelyik egy nagyon alap pénzügyi oktatást és átmeneti anyagi kisegítést is nyújtana a mélyszegénységben élőknek, de ez még álomnak is túl irreális sajnos.

Igazából csak hangosan gondolkodom, mert ahogy látom ezeket az embereket, nagyon jó lenne valamit tenni értük, de fogalmam sincs, hogy mit lehetne. Attól tartok, hogy nincs egyszerű megoldás, valószínű, hogy egy Bagázs vagy Igazgyöngy szerű szervezet kellene minden faluba, akik évek alatt tudnának valami kézzel fogható eredményt felmutatni anyagi területen is.

De ha neked van valami jó ötleted vagy tapasztalatod, ismersz olyan szervezetet vagy tananyagot, ami bevált, akkor oszd meg velünk a hozzászólásokban.

Update: Azok kedvéért, akik nem értik a szöveget: pont az a probléma, hogy amikor tudnak is pénzt keresni, azzal sem tudnak bánni vele és ezen lenne jó változtatni, mert amíg itt nincs változás, minden marad a régiben. Erről szól a cikk. Remélem, így már többeknek átmegy.

Nem, nem arról szól a cikk, hogy sajnálni kellene őket (senki nem mondott ilyet sehol), nem, senki nem állítja, hogy nem lehet megélni napi húszezerből és igen, a tanárok is keveset keresnek, igen, oltatlanok otthon a kutyáik és igen, másnak is vannak problémáik, de ha mindenképp szeretnél hozzászólni, kérlek, a cikk témájához szólj hozzá, mert már fárasztó a sokadik hozzászólás, ami csak a lényegét nem érinti/nem érti a cikknek. Köszi.

Share

257 hozzászólás

 • BalageHKK
  Amellett, hogy minden tisztelet, és többször támogatás is ezeknek a szervezeteknek: mi lenne, ha nyomorult pártunk és kormányunk tisztességes szervezetei lennének ott minden településen a rengeteg adónkból? (vagy ha végre nem arra szavaznánk, akitől ez teljesen esélytelen?). Vagy még inkább adja oda a rengeteg adó egy jelentős részét ilyen szervezeteknek, és kérje számon rendszeresen, hogy mire költötték.
 • T
  Van egy nobel díjas közgazdász, aki arról ír, hogy a nyomorban racionálisak azok a döntések, amik nekünk a jómód felől nézve nem tűnnek annak: amazon.com/dp/1610390938

  Személyes példa ugyanerre: egy hajléktalan ismerősöm egy elképesztő szelíd és barátságos, de roppant félelmetes kinézetű rotweilerrel koldult a Váci utcában. Zenélt, ha valaki odajött, a kutya a hátára vetette magát, hogy simogassák meg. Karácsonyi szezonban napi két-három óra alatt többet keresett vele mint én teljes állású programozóként (akkor még voltak turisták euróval, dollárral). Január-februárban meg semmit. Mivel lakcím nélkül nem tudott bankszámlát nyitni, a sátrában/magán semmit nem hagyhatott mert kirabolták, a legjobb amit kezdeni tudott a pénzzel, hogy elosztotta a többi környékbeli koldus/hajléktalan között, remélve hogy máskor majd visszakapja a szívességet

 • Csalodott exjotekonysagi alapitvany tag
  Szvsz nem is olyan regen szavazta meg a tobbseg, hogy minden jo igy, nincs szukseg valtozasra. A valasztasok utan realizalodott bennem, hogy en vagyok az aki szembe pisal a szellel, szoval a tovabbiakban egy fillert es semmifele energiat se vagyok hajlando arra pazarolni, hogy olyanoknak segitsek akik nem kernek belole, akik szerint minden remek. Ki vagyok en varosi proli, hogy “beleszoljak” masok eletebe, hogy jobban kene elniuk?
 • Davidka
  Pedig de, tényleg a fejétől bűzlik a hal. És amúgy mindenki is hibás. Hibás a munkáltató, mert zsebbe fizet, bejelentés nélkül, naponta, mert ebből jön az hogy amit lát pénzt az addig is tart. Persze meg lehet érteni a munkavállalót is, mi van ha nem fizetik ki, 100%-ra merem mondani, az összes megégette már magát. Ördögi kör. Építőiparban dolgozok már egy pár éve, egy másik részében, a villanyszerelő szakban. Nálunk azért egy fokkal kulturáltabb a helyzet, meg hát az ország nyugati feléről beszélek. De mondjuk kőműves melletti segédmunkásból itt is van felhozatal, bár annyira nem rossz a helyzet. Én mondjuk nem minuszból, de nulláról elég hamar felálltam, határt léptem hozzá, de másfél hónap múlva volt félretéve már pénzem, nekik viszont nem lesz, mert a család elintézi, ha ki akarnak törni kiközösítik. Nehéz mindenhogy, de jó nem lesz.
 • KommentElek
  Én egy kis településről származom az északkeleti régióból, ahol nagyon sok hasonló sorsot látni. Nekem az a véleményem, hogy a probléma leginkább a gyökereknél kezdődik és itt most nem etnikumot kívánok kiemelni. Sokan azt látják/látták több generáción keresztül, hogy elevickélni egyik napról a másikra rendben van, csak legyen gyerek, hogy jöjjenek a szociális támogatások. Magával a mentálitással ezáltal óriási bajok vannak, mert nincs előtte egy minta, hogy azt lehet másképp is. Kivételek persze mindig vannak, de ők sem feltétlenül azért mert noszogatták őket, hanem mert maguktál akartak fejlődni több területen is. Tudok olyat is aki egyéni vállalkozást indított miután megszerezte a szakmát, pedig ezt nem látta a családjától. De van olyan is, aki elkeveredett az ország másik végébe dolgozni, remek helye volt, fizetés is rendben, de két hét után táppénzen volt honvágy miatt. folyt…
 • KommentElek
  folyt.. Még annyit szeretnék hozzátenni, hogy sokaknak egyszerűen nincs meg az akaraterejük, kitartásuk hogy előre lépjenek. Ha már esetleg általános iskolában kapnának egy minimális pénzügyi műveltséget az is előrelépés lehetne, de ameddig a tanároknak azzal kell foglalkozni, hogy a gyerek az alapvető közösségi szabályokat megtanulja, betartsa, addig erre esély sincs.
 • pasta
  Ez biztos nem lesz népszerű, de valakinek ezt is le kell írnia: nem tudom sajnálni őket. Ahogy a cikkben is le van írva, napi 20-25 ezreket megkeresnek, és elköltik az értelmetlen semmire. Nem lehet, és nem is kell mindenkit megmenteni saját magától. Felnőtt ember, ha ennyit magától nem tud kiszámolni, akkor sajnos életképtelen.
 • Muslica
  Nem az uzsorakamat nyomorítja meg ezeket az embereket, hanem a tudás hiánya. A következő generáció, ha tudást kap, akkor már nem lesz átverhető, megvezethető olya könnyen. Ezt a generációt pedig úgy lehetne megmenteni, ha senki nem akarná lehúzni őket. Ha szavaztak, akkor épp azt a hatalmat erősítették meg, amely annyira igyekszik kivéreztetni az oktatást. Az Igazgyöngy alapítvány vezetője úgy nyilatkozott, hogy ugyan megtehették volna, de nem világosították fel a mélyszegényeket, hogy milyen hatással lesz életükre a választás. Én nem látok megoldást, és nem is keresek, hiszen megmondták áprilisban, hogy nekik ez jó. Pardon, az antiszociális megszólalásért, de közel vagyunk még a választások hoz. 24.hu/belfold/2022/04/27/median-fidesz-valasztas-iskolazottsag-lakohely-felmeres/
 • Muslica
  Jól értem, hogy most azok problémájára kellene közösen megoldást találni, akik napi 20-25e Ft-ot keresnek? Szerintem, kérdezzük meg a tanárokat…
 • GeriHallivell
  gratulálok, hogy ebből is az jött le, hogy AZORBÁN hibája ez is. Bezzeg, ha Márkizaj nyert volna, ezek az emberek egyik napról a másikra megvilágosodtak volna és már anyagi biztonságban és jólétben élnének…
  Hahó, Napi 20-25e Ft-ból nem tudnak boldogulni, nem Budapesten, hanem vidéken. Az a baj, ha saját maguknak nincs késztetésük a változásra, hiába akarsz nekik segíteni, semmi értelme. Ugyanez van az elhízással is, szép hazánkban ez is legalább akkora probléma, mint a pénzügyi analfabétizmus- szerintem- de valszeg ez is AZORBÁN miatt van…
 • Dmitrij Uszitovics
  Ún. fejlett országban élek (Brexitisztán) és itt is megoldatlan a probléma. Egyfelől magánúton vannak szoc. szervezetek, akik csak a pénzt veszik föl a kormánytól ilyen címen, kihasználják a rendszert. Másfelől az ún. rászorulók 99%-a semmit se becsül meg: se lakást, se kaját, se semmit.

  Feleségem egy ilyen cégnek dolgozott pü. adminként, ismerősünk mai napig ott takarít ingatlanokat és nem győzik hazahordani az ételbankból összehordott sok konzervet és szárazkaját, amit ott hagynak maguk után a lakásokban a kiköltözők. Az állam totál képtelen visszahelyezni őket a társadalomba, a munka világába.

  Itt is csak annyit csinál a sok jótékonysági szervezet, hogy gyűjtenek folyton – de ugye ez egy feneketlen kút. Egy petákot nem vagyok hajlandó rájuk áldozni (a legtöbb hajléktalan is echte angol!), miután külföldiként a nulláról kezdtem itt, aztán még bűnbakként ránk mutogattak a gyűlölködők.

 • BlaZember
  Az oktatás az, ami ezeken a problémákon tud változtatni. Az oktatás színvonalát, és főleg a színvonal változásának irányát nem annyira inkorrekt dolog azokon számonkérni, akiknek az elmúlt 12 évben feladata volt ennek az irányítása (is). A demokráciákban a kormány teljesítményének számonkérése egy alapvető alkotmányos jog. Sőt, inkább kötelességnek mondanám. Nálunk az oktatás színvonala az elmúlt években úgy zuhan, mint a kő. És bezárult a kör. Rengeteg kutatás van arról, hogy a jelenlegi rendszer kárvallottjai a rendszer támogatói. El se tudod nekik mondani, hogy így van, mert nem értik meg, amit mondasz. Több szintnyi tudás hiányzik a megértéshez. Ahogy ahhoz is, hogy megértsék mi a baj az uzsorázással, a jövő terhére fogyasztással, egészségtelen táplálkozással, italozgatással stb. Ennek a megoldásában (is) elpocsékoltunk (újabb) 12 évet, és el fogunk még legalább 4-et.
 • zdarsky
  Félelmetes, hogy néhány ember mennyire nem tud túllátni a saját horizontján.
  Hahó, az, hogy te félreteszel a fizetésedből, takarékoskodsz, befektetsz, nem valami genetikailag determinált ösztönös viselkedés. Azért teszel így, mert ezt tanultad valahol. Otthon, iskoládban, párodtól, Kiszámolón, bárhol. Aki soha nem látott a környezetében a tiédhez hasonló példát, attól felesleges elvárni, hogy magától rájöjjön. Persze mindig vannak kivételek, de nem véletlenül nevezik őket kivételnek…
  Tele van ez a blog masszívan kereső, értelmiségi, de nyakig eladósodott emberek sztorijaival. Pedig nekik minden lehetőségük megvolt megtanulni gazdálkodni, míg egy szabolcsi segédmunkásnak gyakorlatilag semmi.
 • Alaptézis, hogy a szegénység szegénységet szül, a középosztályt középosztálybelit, a felső tízezer tagja felső tízezer tagját.
  Persze kivételek mindig is voltak, vannak és lesznek is.
 • zdarsky
  Ja igen: Orbán 12 éve kormányoz, teljhatalommal. Engedtessék már meg, hogy egy kicsit legalább felelőssé tegyem azért, ami ebben a 12 évben történt. Vagy nem történt. Azirányban például pontosan nulla lépést tett, hogy az iskolákban legalább minimáls pénzügyi tudatosságot oktassanak. Nemhogy Szabolcsban, a nagyvárosi elitebb iskolákban sem.
  Fogalmam sincs, Márky-Zay tett volna-e bármit a helyzet javításáért. Ha nem, akkor négy év múlva már az ő hibája is lett volna a helyzet. De vesztett, úgyhogy mindegy is. Fidesz oldalon pedig ideje lenne ízlelgetni a “felelős kormányzás” fogalmát.
 • Nans
  Az a baj, hogy sajnos nem csak az ország keleti felén, mélyszegénységben élő embereken nem lehet segíteni, hanem egyes diplomás fővárosin sem. A hozzáállás valami hasonló, csak nem az uzsorára megy el a pénz, hanem minden másra, legyen az szolgáltatás vagy termék. Hiába próbálsz érvelni, esetleg tanácsot adni, nem is érti esetleg egyik-másik kollégád, ismerősöd, hogy miről beszélsz.
  És ott van a másik eset is, aki már most elkezdett konzerveket vásárolni, mert “drágul az élelmiszer, jaj”, miközben majd nettó félmilliót keres havonta. De még mindig úgy gondolkodik, hogy nehogy már megigyak egy sört a sarki kocsmában, mert a boltban harmadannyi; és moziba se megy, mert letölti, az úgyis ingyen van.
  Szóval ez az egész egyéni belátáson és józan észen alapul(na). De ilyeneket ne keressünk az emberek nagy részénél, mert nincs.
 • Teve
  A kérdést nem szűkíteném le a kissebségre, mert abban a környezetben ahonnan ők jönnek ez az elfogadott pénzügyi stratégia. A saját alkalmazottaim ugyanezt csinálják, pedig nem kissebbségiek. Pénteken fizetést adok, és hétfőn már előleget kérnek, mert falunap volt főncsi, elment a pénz… A téli tüzelő pedig örök slágertéma. Fűthetetlen romhalmazokban laknak.

  És igen, ez a stratégia is működik, nem halnak éhen.

  Az országnak, és a fejlett világnak az a tragédiája, hogy ez a képzetlen társadalmi réteg vállal több gyereket, így ezt a pénzügyi vagy életstratégiát örökíti tovább. Ez oda fog vezetni, hogy a társadalom anyagi értelemben, és képzettség tekintetében tovább fog polarizálódni, ki tudja meddig.

 • jami
  A tudás hiánya az egyik ok, de ennél sokkal súlyosabb a családi visszahúzó erő. Aki máshogy él, annak több van, tehát támogassa a családot; ha nem támogatja, akkor már nem is család tagja. Apám sok gyerekes családból jött, mind dolgoztak, dolgoznak, de a családi érdek, a család összezárása máig fontosabbnak kellene lennie a testvérek saját családjaitól. Minden menyecske/férjként bekerült küzdött ezerrel. És messze nem olyan húzásokkal szemben, amikről a posztban is szó van, legtöbbször nem is anyagiak – de azért voltak és vannak elég meredekek.
  Nem tudom a megoldást, nekem csak az működött, hogy a szüleimmel tartom a kapcsolatot, apám családjától pedig a tisztes távolságot.
 • jami
  Ami mostanra lett láthatóan tragikus, hogy semmi átjárás, mert amíg korábban az oktatás lehetőséget adott legalább (a ner és még a kormány tagjainak jelentős része is így jutott végzettséghez), na, az csodásan le lett züllesztve.
  Csak a munkával pedig pont azért nem lehet előrébb lépni, ami Mikós is illusztrált: több száz km-re is utánuk nyúl a napi gond, hozzák a saját otthoni életformát. Páran kicsit változnak, de ha a család otthon marad (és hát többnyire igen), akkor nagyon gyorsan választani kell. Aki kilép, az pedig mindenhol idegen lesz.

  Szóval hosszú távon csak a kiscsoportos tanítás segít. Ahogy az igazgyöngy is csinálja: az egész családot edukálni, kit milyen szinten lehet. Min. 1 generációnyi idő, mire jönnek kicsit is látható és tartós eredmények. A legtöbb civil szervezet pár hónapnál tovább nem lát előre…

 • Eez
  Anyósom dettó ugyanez. Pedig fővárosi, közgáz szakközepet végzett. 1,5 hónap alatt sikerült elkölteni 3 havi nyugdíjat, mert volt mit. Én úgy látom azt gondolja, hogy úgyis megmenti valaki, olyan igazi 90es évek előtti mentalitás.
 • pasta
  Utálom, hogy mindenbe bele kell tenni a pártpolitikát, de akik folyamatosan orbánoznak, mondják már meg, előtte ezek az emberek jól éltek? Vagy csak jobban? Korábbi kormány alatt, amikor a mélyszegényeknek vadi új lakásokat húztak fel, amiket fél év alatt nullára leamortizáltak, az se volt elég segítség? Esetleg a szocializmusban? Meg az oktatást idehozni, milyen oktatást? Ha ki tudja számolni, adott falhoz mennyi tégla meg csempe kell, az is ki tudja, hogy ha 100-at keresek nem költhetek belőle 120-at.
  Egyébként meg mi is itt a probléma? Ahogy kiemelték mások is, olyan emberekről beszélünk, akik napi 25 ezret keresnek, munkaképesek, és semmiben nincsenek akadályoztatva, ennek ellenére mínuszban vannak? Szerintem nem ez a mélyszegénység. Ennyi erővel, ha felsővezetőként havi 3 millából sikerül mínuszra kijönni, az is mélyszegény?
 • Grand
  Egyik ismerős mesélte, hogy többek között azért nem talál hivatalosan bejelenthető munkaerőt, mert abban a szegmensben alig van olyan, akinek ne lenne letiltása a munkabérből, ezért inkább elmegy oda, ahol zsebbe kapja a fizetést.
 • sixhundred
  Akik Orbánt/Fideszt okolják a mélyszegénységben élő emberek nyomoráért és a kora gyerekkortól megtanult viselkedési mintázatokért, azokat megnyugtatnám, hogy pontosan így viselkedő emberek vannak a gazdag nyugati demokráciákban is, nem is kevesen.

  Lehet, hogy van olyan program, amivel ezt sikeresen kezelni lehet, de ezeket hosszú ideig, következetesen kellene alkalmazni, nemhogy kormányokon keresztül, de több generáción keresztül.

  És a pénz meg a demokrácia sajnos nem elegendő ide, csak megemlíteném az USA-beli feketék helyzetét is, akik nagyon hasonló problémával küzdenek, pedig évtizedek óta dollármilliárdokat költöttek rájuk.

 • Mifolyikitt
  Részben ide illő téma: egyik ismerősöm az egyik legszegényebb keleti régió egy 4000fős járási székhelyén, egy 1 személyes lottózóban dolgozik. Napi átlagforgalom 1Mio felett, de volt már majd’ 2Mio forintos napi bevétel is, amit a Miklós által körbeírt emberek dobnak ki az ablakon. Katasztrófa….
  A település összes élelmiszer boltjában együttvéve sincs akkora forgalom, mint a lottózóban – lottózóból a településen belül van még egy.

  Miért is akarna bármely döntéshozó ezen változtatni ??

 • Olvasd el, hátha segít
  1. Az ilyen közösségeket CSAK belső és hiteles embereken keresztül lehet megváltoztatni. Az ő AKTÍV tevékenységük kulcsa a sikernek. Az ottani hiteles, elismert de a közösség tagjait lehet elindítani, de segíteni kell, hogy ezzel ő ne forduljon szembe a közösséggel, mert hiteltelenné válik.

  2. Megfelelő program: USA-ban működnek olyan microhiteles közösségek, ahol ezt az ALACSONY kamatot szintén a közösség tagjai kapják meg, jutalmul, hogy segítettek máson… Betétesek ők, csak máshogy hívják! tehát újabb problémát, a hova tegyem a pénzt kamatozni – megoldják. A kulombség a transzparencia. Tudják ebben a szűk körben, ki kin segít, és ki van bajban. A betétes így SEGÍTŐ! Vidéken a becsület többet ér, mint Bpen. Ha becsapsz valakit, mindenki tudni fogja ha kiderül. Aki pedig bábáskodik a rendszer felett ügyeli, h mindenki korrekt maradjon és lépésről lépésre képzi őket. Ő a segélyszerv.

 • Csaj
  Jobbágyszemlélet. Nekem is van ilyen ismerősöm, aki felveszi a providentet pl, mert kell a cigi-kola-ujtelefon, és nem érti, ez miért gond, hisz csak heti haromezer…
  Ezt a gondolkodásmódot megváltoztatni szerintem reménytelen. És a gyerekei is ebben fognak felnőni, ahogy ő is anno.
  Talán egy jó távoli bentlakásos iskola hat éves kortól, az segíthetne a következő generáción.
 • Sandorber
  Civil segítőként egy hat fős többségében felnőtt korú kárpátaljai családot láttunk el az elmúlt két hónapban. Szerettek volna dolgozni, de csak átverték vagy hitegették őket vagy éhbért ajánlottak. Otthon nem számítanak belső menekültnek azért nem jár semmi még a segélyszervezetektől sem itthon pedig nincs állami támogatás(amit és ahogy adnak az 0). Szakmájuk nincs, nyelveket nem beszélnek. Odaát tárgyalás alatt egy törvény ami vissza kényszerítette őket, hazamentek. Jó lenne fenntartható módon segíteni őket így a távolból is, a rendszeres penzküldést nem érzem annak. Várjam el hogy tanuljanak a segítség fejében, hogy legyen esélyük kitörni? Ki vagyok én, hogy feltételhez szabjam a kosztpénzt? Sok minden kiderül a körülötted élőkről és nagyon komoly önismereti tréning is ha valaki ilyesmibe belevág, hirtelen még egy családod lesz akiért felelsz, rajtad is múlik a sorsuk onnantól…
 • Gábor
  Az iskolában a gyerekeket kell tanitani, hogy a következő generáció már tudatosabban nőjön fel, ne feltétlenül a szülöi példát kövesse.
  A felnőtt generációt a média útján lehetne “formálni” lásd “sorosozás, “migránsozás” …stb, csak ép pénzügyi tudatosságra sarkalló egyszerű üzenetek özönével.
 • C
  Tudom, hogy most éppen ukránokról van szó, de akár lehetett volna a falusi magyar emberekről is. Nekik is hasonló problémáik vannak. Miután pár hete újra megszavazták a tutit, így pont telibe sz.rom, már bocsánat, hogy mi történik velük. El kell engedni a történetet. Részemről ugye ott van Ausztria, amiről majd beszámolok, mert pont most derül ki, hogy nem is olyan drága, mint az elsőre gondolnánk. Szóval, engem csak felcsesz, amikor a 20. agyhalott biciklizik be alám, mert még hátra sem néz, amikor kerül ki valamit, de nem cseszem el, hanem csak legyintek, és sok sikert kívánok nekik a következő 20 évre.

  Ki mondta, hogy nekünk, értelmes embereknek, a.k.a. 1%-nak kell gondot viselni a népre? Csináljanak amit akarnak, aztán legalább nekünk csak önmagunkra kell figyelni. Sokkal egyszerűbb így, ők meg sokasodjanak, egyenek fornettit, aztán 60 évesen feküdjenek el és vége.

 • Kommentháború
  Igaza van a ‘Csalodott…’ nevu kommentelonek. A ‘gazdag’ budapest akarja megmenteni a videket, akik most is egyértelművé tettek: koszi, ebből ők nem kernek!

  Még mielott jonne a sok agyhalottazo, ostoba.. oh, wait..

 • Voluntarista
  Mikor záróvizsgáztam szociológia szakon, pont egy hasonló téma kapcsán kérdezte a bizottság egyik tagja, hogy szerintem mi lenne a megoldás. Azt feleltem, hogy: sajnos nem tudom. Mire elmosolyodtak és azt válaszolták, hogy “sajnos mi sem, már nem itt ülnénk, ha tudnánk.”
  A legszívszorítóbb az, hogy mi, akik foglalkozunk ezzel a kérdéssel, rendkívül jól meg tudjuk ragadni a szegénység és az ezzel járó “kultúra” kialakulásának okait – hiszen hosszú évek óta foglalkozik ezzel számos tudományág -, a gyakorlati megvalósítás viszont legtöbbször elmarad.
  Pozitív példaként – többek között – az egyházak cigánymissziós tevékenységét, illetve a Vecsei Miklós által vezetett Jelenlét programot tudom említeni. Ez utóbbi abban a tudatban működik, hogy évtizedeknek kell eltelnie, mire először látják munkájuk gyümölcseit. Transzgenerációs beidegződések megváltoztatása nem megy egyik napról a másikra.
 • nehogymár
  Mondanám hogy megnyugtat, de ez ugye a klasszikus whataboutism komment, engem a “Nyugat” nem érdekel, engem Magyarország érdekel.
  Szerinted 12 év kétharmados, új alkotmányos, majd veszélyhelyzet miatti rendeleti kormányzás, az elég hatalom arra hogy végigvigyen egy politikai erő egy ilyen programot? Illetve, ha lehetett elmúltnyócévezni, akkor most szabad vagy nem szabad elmúlt12évezni?
  De mindegy én nem szívlelem se Gyurcsányt se Orbánt, és azt gondolom hogy pártszimpátiától függetlenül mindenkinek joga, sőt állampolgári kötelessége (építő) kritikát fogalmazni a mindenkori regnáló hatalom felé.
  Egyetértek hogy a pénz nem elég ide, ugye ömlött az EUs pénz, és sajnos nem fejlődtünk úgy mint a régiós szomszédaink.
 • IDSx
  szükebb baráti körömben rendszeres sztorik a tágabb ismerösi kör pénzügyei. Csak épp a Miklós által említett “miért is ne egyek pizzát, legalább lakjak jól, úgyis nincstelen maradok” helyett a “miért is ne vegyem meg a legújabb iphonet, miért ne járjak jobb autóval és sz@rni is, miért ne lakjak jobb-fancybb albérletben, miért ne utazzak el havonta fapadossal, miért ne étkezzek heti 7 nap, napi 2x házon kívül – hát úgyse lesz lakásom, mert az Orbán, az ingatlanmaffia, stb., legalább érezzem jól magam!” és ezek mennek 4-5-6-7 éve, versenyképes fizetésü és szakmájú embereknél is, akiknek lenne kitöl tanulniuk a környezetükben.

  Aztán amikor levezeted: évi 1 MFt eltankol, még kb ennyi a fenntartás, évi +500eFt-ot fizet ki +1 szoba albérlésére mert heti 1 nap van homeoffice, stb., akkor kb ennyi a reakció: “enyit biztos hogy nem” – ès megmagyarázza, öneki az miért létszükséglet…

 • nehogymár
  Illetve, ha már itt tartok, mi olyan rohadt bonyolult ebben? Bármelyik szociológus vagy szegénységkutató reflexből sorolja hogy mi árt és mi használ, mi az ami konzerválja a szegénységet és mi az ami kitörési lehetőség. Csinálni kéne!
  CSOK helyett állami lakások építése, babaváró helyett növelni a gyermekesek adókedvezményét.
  Hogyan lesz valaki mélyszegény? Vagy oda születik, vagy lecsúszik. Előbbin nehéz változtatni, utóbbin talán kevésbé.
  Erősítsük a középosztályt de ne csak névleg, Idézem a blogot és az MNB-t: ” A legalsó 10%-ban 2020-ban a nettó jövedelem egy főre havi 45 ezer forint volt, a legfelső 10%-ban 343 ezer forint volt.”. Ezt olvasva senki nem kap a fejéhez? A kormány valójában mindent rendben csinál, nem is szabad kritizálni? Ezek történelmi folyamatok amikre nincs hatásunk? Ilyenkor nincs felelős ugye, vagy ha van, sosem a vezetőink… 😀
 • Szak1
  Ahogy fentebb is leírták, ezek az emberek nagy részvétellel, demokratikusan kinyilvánították, hogy minden fasza, és az elmúlt tizenkét év sikerére való tekintettel kérnek még hosszabbítást. Miklós cikkei alapján támogatom az Igazgyöngyöt és a Bagázst három éve, de komolyan elgondolkodtam a kiszálláson, mert jelenleg a feudalizmust választókat pénzelem.
 • Ben
  Amíg 8 évig volt a BAL oldal, addig se volt az iskolákban pénzügyi ismeretek, soha nem tanítottak általános iskolában ilyet. (pedig, hogy örültem volna neki, sőt még gimnáziumban is jó lett volna)
  Gondolom ennek megvan az oka, bankoknak nem érdeke. Te csak tartsd ott a folyószámlán a pénzed, nehogy befektesd, vegyél fel sok hitelt, stb. stb. Aki ezért IS a fideszt hibáztatja és úgy gondolja, hogy ha az ellenzék nyert volna akkor bevezetnék az iskolákban az nem gondolkozik épp ésszel….
 • Buzgomocsing

  Van frissebb könyvük is, nagyon jó, pont most olvastam: hvgkonyvek.hu/konyv/jo-kozgazdasagtan-a-nehez-idokre

  A könyvből a szegények racionalitására a példa: nyomorban élő család nem tudja megengedni a TV-készüléket. Az ok: a falujukban nem igazán van szórakozási lehetőség, a TV teszi elviselhetőbbé számukra az életet. Amint megvették a TV-t, elkezdenek spórolni más dolgokra is. Pedig első látásra az a (rendezett körülmények között élők) első reakciója, hogy ezt tuti nem engedhették volna meg maguknak, és inkább kaját vettek volna a pénzükből.

  A racionális viselkedést mindig annak a tükrében kell nézni, hogy mi is a cél. Ahogy a könyv is rámutat, sokszor a magunk módján racionálisak vagyunk. Még hasonló könyv a viselkedési közgáz területéről: Tim Harford művei.

 • Buzgomocsing
  @Miklós

  Korábban én is kerestem pénzügyi tankönyvet, de csak ezeket a Matolcsy-közeli szervezet által készítetteket találtam: penziranytu.hu (tankönyvek és kiadványok menüpontokban). Első látásra nem is olyan rosszak, és ingyen letölthetőek.

  Szerintem nem tankönyvekkel, hanem gazdasági játékokkal lehet leginkább a pénzügyi szemléletet kialakítani fiataloknál. Ezekből a Railroad Tycoon 2 és 3 a legjobb általam ismert PC játék, (VIGYÁZZAT: addiktív és időrabló!). Ha ezekkel valaki játszott, garantáltan soha többé nem akar majd tőkeáttétellel részvényt venni. Megtanulja, hogy mi a különbség jövedelem- és profitmaximalizálás között. És extraként még angolul is lehet vele tanulni. Itt meg lehet venni: gog.com

 • Buzgomocsing
  @Miklós

  Azt hiszem, hogy a pénzhez való hozzáállás főleg genetikai alapú. Félre ne érts, nem népességre jellemzőre gondolok. Inkább ahhoz van köze, hogy egy ember mennyire szorong a jövőtől. (Tehát mi félünk pénzügyileg, de ők olyannyira nem, mintha egy csecsemő sétálgatna az Empire State Building tetején.) Erre az öröklött dologra rakódik rá azután a családi és tágabb környezet, de a hangya szemlélet fejleszthető.

  Ismerősöm képtelen megtakarítani. Mikor megszorult, a családjától kapott pénzt, de egy kicsit többet. Mikor megérkezett a fizetése, visszafizette az egészet. A család mondta neki, hogy nem kell a pénz vissza azonnal, ami maradt, azt tegye el tartalékba. De inkább visszaadta, mert attól félt, hogyha nála pénz marad, azt azonnal el fogja költeni. Én pont ugyanígy vagyok, csak az idővel.

  Szerintem a pénzügyi tanácsadás 90%-ban pszichológiai segítségnyújtás.

  Igen, de ez nem genetika. Ez pszichológia. Psziché jelentése lélek. Sok tényező miatt kialakult viselkedési minta.

 • Margit Sandemo
  Választások előtt rengeteget adományoztam, ruhát főleg de háztartási eszközöket is.
  Azóta, annak tudatában, hogy ez a réteg teljes mértékben a Fidesz befolyása alatt áll, megváltozott a hozzáállásom.
  Az Igazgyöngy alapítvány többször is kifejtette, hogy ezért vagy azért de nem tartja szerepéhez illőnek a politikai nevelést, ugy gondolják, hogy az majd megjön magától. Hát nem.
  Sajnos nem vagyok elég önzetlen ahhoz egy ilyen Fidesz-keltetőt finanszírozzak a saját erőforrásaimból.
  Amikor előtte odamentem azokhoz az emberekhez akik amugy átvették az “ajándékaimat” és elmondták a szemembe, hogy hát igen az Orbán lop de ők azért csak rászavaznak, mert “ő már lopott eleget” meghasadt a szivem.
 • Kicsi14
  Szabolcs megyei kisvárosban ismerős felajánlotta közmunkásoknak, hogy dolgozzanak minimálbéren bejelentve (+jatt) az autómosójában. Annyi munkát kellett volna elvégezni, hogy előmosni az autót, elindítani a programot, és rendbe tartani a mosót és környékét. Nem vállalták, mert akkor a bér miatt kiesnek a tüzifa adományból, a gyereknek járó iskolakezdési támogatásból, stb.. Ezeknek az adományoknak a havi szintre lebontása után, azt mondták nem éri meg nekik “rendesen” dolgozni. Folyamatos próbálkozás után egy év elteltével sem dolgozik senki ebben a pozícióban… Aki nem akarja hogy jobb legyen neki, nem kell sajnálni.
 • Ottó
  addig amíg nemcsak tabuként kezeljük a probléma eredőjét hanem meg is vagyunk fenyegetve, hogy moderálás lesz ha szóba hozzuk megoldás sem lesz csak félrebeszélés mint a fenti kommentekben is látható. Pártpolitikát kár belevinni az MSZP dominálta mélyszegény szavazókörökre visszaemlékezve: a másik oldal sem tett/tenne többet minthogy ő biztosítaná számukra a 2 zsák krumplit a választás előtt.

  Senki nincs megfenyegetve, csak azok, akiknek annyi eszük sincs, mint egy marék molylepkének: ez genetika, cigánybünőzés és a többi sötétség.

  Nyugodtan lehet ellenkező véleményed, de látszódjon, hogy IQ 80-nál magasabb szintet képvisel a mondanivalód. Mert rohadt unalmas a sok egybites cigányozó, gyűlölködő sötét hozzászólásait törölgetni.

 • Hopp Júlia
  Én spórolós vagyok, ismerek cikkbeli embereket közelről is. De soha nem tudtam eldönteni, hogy ki játszik jól: az, aki megbecsüli a pénzét a jelenben vagy az, aki megbecsüli magát a jelenben (és rendelt pizzát eszik mert gyors és finom) Csak a végén fog kiderülni.
  Aki spórol az a jövőbeli énjét becsüli meg, HA él addig és HA nem gyalulja el semmi a kis vagyonkáját addig. Tényleg nem tudom melyik a nagyobb hazárd
 • Bizalmatlan
  Szerintem segíthetne, ha a most népszerű “influenszerek”, “zenészek”, vagy akár a régi roma celebek pl. Kis Grofó és Győzike nem a miniszterelnökkel pózolna, hanem egy-egy most divatos TikTok videóban mondana egy 30 másodperces pénzügyi okosságot. Pl. tedd el minden megkeresett forintodnak a felét.
  Teljesen ingyen lenne ez az egész és országosan elérne egy nagyon széles réteget… Bármilyen életvezetési tanács is jöhetne így, például hogy ne bömböltesd a villamoson a zenét, vagy ne telefonálj nyilvános helyen kihangosítva, miközben minden második mondatod az, hogy “Miii, nem hallak mer’ egy ótó itt ment el mellettem…”.
 • jurta
  20-30 ezer Ft 60%-ából már haza is lehetne vinni az összeget készpénzben este (ha egyvalakinek nem, akkor mondjuk ha két családnak kell épp egyszerre, és az egyik családfő megbízik a másikban annyira, hogy az kettejükét vigye.) Nyilván fárasztó fizikai meló után 2×300 km-t vezetni vagy buszozni, viszont bónusz nyugodt alvás az uzsorások behajtóitól a hét további részében is.

  – szólt egy másik ország fővárosában élő okoskodó. 🙂

 • krisz
  Egészen elképesztő és szomorú.
  És sajnos igencsak ebbe az irányba megyünk, inkább lesz olcsób benzin / farhát mint normális oktatás. A jó oktatás ígéretével még soha senki nem nyert választást sajnos.
  És minél inkább hiányzik a tudatossság / oktatás, a pénzügyi felelőtlenség támogatása annál jobban fog terjedni és konzerválódni ez a helyzet.
 • Zabalint
  Azon gondolkodtam, tizenéves, kora huszonéves kori emlékeim alapján, mikor volt egy olyan haverom, aki ugyan nem volt mélyszegény, de hasonló volt a pénzügyi kultúrája, hogy maga a pénzügyi kultúra is szegregál. Az ilyen emberek pénzügyi kultúrájában nem csak az van, hogy hó elején elszórják a pénzüket, hanem ha pl. egy társasággal elmennek kocsmázni, vagy valami mást közösen vesznek meg a barátaikkal, akkor számukra természetes, hogy mindenkit meghívnak, és ugyanezt elvárják a barátaiktól. Így simán van olyan szituáció, amikor mondjuk megkérdezte egy közös pia vásárlásnál tőlem, hogy mennyi pénzem van (neki semmi nem volt, már rég elszórta), én meg mondtam, hogy van több is ennél, de nyilván nem mindet szánom az italra. Ez simán kölcsönös megsértődést eredményezett. Mert az ő világában ha nekem sok volt a pénztárcámban, drága whiskey-t kellett volna innunk aznap este.
 • Petike
  És most gondoljunk bele, ha a kormány nem nyomná az építőipart, vagy pár hete megszavazták volna a balos “szakértőket”, ezek az emberek megint mennének vissza egész nap otthon heverészni, várni a segílyt, meg elintézni hogy 9 hónap múlva +1 főre jöjjön egy emelt összegű családi. A felnőttekkel már nem lehet mit kezdeni, a gyerekekkel lehet, és még mindig jobb, hogy a gyerek úgy nő fel, hogy azt látja, az a természetes, ha apa reggel elmegy dolgozni. Tehát aki még mindig az április 3. miatt hisztizik, és álságosan kijelenti hogy bezzeg ő mennyit segített, az is rájöhet hogy akiknek “segített”, azok így járnak jobban.
 • Prakt

  Anno a Gyurcsány kormány is egy szar volt. Igen akkor sem tanítottak semmilyen pénzügyi ismeretet az iskolákban.
  Ez nem menti fel a orbánt és a bandáját, hogy 12 év teljhatalom alatt, ne lett volna lehetőségük az oktatást megreformálni. Nem csináltak semmit az oktatással, csak kivéreztették.
  Érdemes felmenni a közigállásokra megnézni mennyi tanár hiányzik a rendszerből.
  Nem csak az ő felelősségük, de semmit nem tettek hogy ez változzon.

  Sajnos nem kell messzire mennem, hogy lássak hasonló hozzáállást, akár legyen szó szakácsról, orvosról, vagy mérnökről.
  0 megtakarítás, de a látszat fontos…

 • QTT
  Ahogy sokan írták az a baj, hogy nem csak a mélyszegénységben élők gondolkodnak nagyon felelőtlenül, hanem sok másik ember is. Továbbá szép, vagy nem szép erről beszélni, de tény, hogy a felelőtlenül gondolkodók és mélyszegények esetében születik a legtöbb gyerek. Ez meg kis túlzással exponenciális lesz, mert a több ilyen gyerek még több ilyen gyereket szül bele ebbe a mentalitásba/környezetbe.

  Egy ilyen kis számú aktív dolgozóval rendelkező ország, mint a miénk nagyon hamar megérzi azt, hogy inkább a mennyiségi és nem a minőségi utánpótlás érkezik a munkaerőpiacra és lehet vakarózni. Nálunk pl a legalacsonyabb pozíciókra érettségi kell, alap irodai munkára, nem agysebészet feladatokra, budapesti cég. Nem az a baj, hogy nincs jelentkező. Az a baj, hogy múltkor is 92 jelentkezőből 4-et tudtak felvenni, mert egyszerűen annyira gatyák az emberek.