Újabb kamatemelést jelentett be a jegybank

A jegybank végre abbahagyta a túl laza monetáris politikáját (miután belerokkant a forint árfolyama) és tavaly nyár óta kisebb vagy nagyobb mértékben folyamatosan emeli a kamatokat. Most éppen egy százalékponttal emelte meg az alapkamatot, igy az jelenleg 5,4%-on áll.

A mostanában fontosabb egyhetes betéti kamatról csütörtökönként szoktak dönteni, az most 6,15%-on áll, várhatóan azt is emelni fogják valamennyivel a héten.

Mindez sajnos továbbra sem hatotta meg a forint árfolyamát, 380 forint körül kell adni egy euróért, a dollár árfolyamát pedig jobb, ha meg sem nézed.

Ami érdekes lehet még, mi lesz a befagyasztott kamatú hitelekkel, ha június 30 után vége lesz a kamatstopnak. (Már ha vége lesz, a benzin, a rezsi és a csirke farhát árbefagyasztásának meghosszabbítását éppen most jelentették be. Gyanítom, a hitelek kamatait is tovább fogják befagyasztva tartani. De majd meglátjuk.)

Share

73 hozzászólás

 • István
  Még mindig messze az inflációtól.. 🙁
 • Csinolina
  Forint alapú befektetések tudatos elinflálása:) volt aki másra számított? Mondjuk én is inkább eur-t veszegettem az elmúlt két évben, usd jobb lett volna utólag..
 • zs
  Ez a befagyasztott kamat a legnagyobb moral hazard, amit itthon valaha láttam. A felelőtleneket, magas kockázatot vállalókat díjazza és a tudatos hitelfelvevőket bünteti (konkrétan hülyének állítja be). Mi az üzenet? Legyél felelőtlen, ne fixálj! Ha baj van, akkor majd úgy is kimentünk a másik csoport pénzéből. De mi lesz, ha elfogy a másik csoport, mert rájönnek, hogy hülyék lennének magasabb fixált kamatot fizetni, ha nincs kockázat? Nem lesz ennek jó vége…
 • Belavoltam
  Remelem, ez a kovetkezo havi MAP+ papirban is jelentkezni fog 🙂
 • sziauram
  [félig-meddig off-topic]: Miklós, mit gondolsz, aki eddig nem vásárolt ingatlant, mert pl. nem jutott neki zöld-hitel, annak érdemes még reménykednie abban, hogy jegybanki/kormányzati oldalról lesz megtámogatott, alacsony kamattal elérhető lakáscélú hitel? Vagy az emberek ígyis-úgyis veszik majd az ingatlanokat, akár 10%-os piaci kamatok mellett is? Netán jobban jár az ember fia, ha arra játszik, hogy az ingatlanpiac helyett, a magas kamatok miatt most más területeken végre nagyobb befektetési nyereséget érhet majd el?

  Nem tudom, marad-e rá keret, így is már túl sokba kerül a rengeteg támogatott hitel.

 • Gunnerwatter
  Szvsz aki csak teheti tartalèkoljon. Sokat.
  Talán 2025-re kicsit konszolidálódik a helyzet, de addig a jelenlegi meglátásom szerint kutya kemény időszak jön.
  Az eddigi habzsidőzsinek vége.

  Ha valaki pozitívanban látja a dolgokat, nagyon vevő lennék rá. Tényleg!

 • Mekk Elek
  Ehhez képest most jött az értesítés az Egészségpénztári számlámon jóváírt 2022 első negyedéves hozamról. 2,7 millió forint állományra 1800 Ft hozamot írtak jóvá. Korábbi években ez logikus volt, mert (nem lakossági) állampapírral és bankbetéttel ők sem tudtak hozamot termelni.
  De idén 6% felett a diszkont kincstárjegy, százmilliós bankbetétre már 4% kamatot ki lehet alkudni (gondolom a Pénztár inkább milliárdos betétet forgat)
  Így nem értem az évesítve 0,3% alatti hozamot. :(((
 • Sum
  Miklós, te mit gondolsz, mégis hogyan kell azt érteni, hogy ÁFA központú adórendszerre van szükség Matolcsy szerint? Jól értem, hogy lényegében azt mondta, hogy megszorításokra és ÁFA emelésre van szükség?

  Ki szeretné maxolni a 30%-os ÁFA-t?

 • Jani
  A font árfolyama is fincsi 450, maradjon is csak így, hogy továbbra is én legyek a jani, amikor hazalátogatok.
  Bár a tavalyi pesti sörfesztiválon pont nem volt természetes a mosolyom, a turistákhoz igazították az árakat.
 • Szabi
  Félig offtopic:
  Az idei, papíron min. 10%-os infláció mellett mibe érdemes most fektetni a pénzünket?
  Értékpapír számlát aktív használat mellett melyik banknál ajánlanátok?
 • Daniel
  Én a választás óta már csak protestből is ahogy megkapom a fizumat rakom át dollárba. Ezzel is gyengítem a kormányt :)) Ennek több értelme van szerintem, mint 4 évente leadni egy szavazatot ebben a választás rendszerben…

  Amúgy ezt javaslom mindenki másnak is. Legkönnyebben a forint összeomlásával lehetne megbuktatni ezt a kormányt. A fociban is létezik ez a módszer “edzőbuktatás”. Amikor a csapat direkt ótvar szarul játszik és megvereti magát, hogy kirúgják végre az edzőt.

  Ha az egész ellenzéki szavazótábor áttenné az összs megtakarítását dollárba/euróba azt szerintem megérezné a kormány és megérezné az 1 bites fideszes vidéki szavazói bázis is.

  Kegyetlen módszer? Az. Működne? Szerintem igen.

  Terjesszétek az igét!

 • Ultras1899

  Hogy érted ezt a teszel át minden pénzt USD-be? Én is valami ilyesmin gondolkozok, de a technikai megvalósítása nem világos nekem, mivel nem szeretném a pénzt magyar banknál sem tartani.Tudom, hogy a currency az USD, de attól még magyar banknál van, amit a magyar kormány “megvédhet”.
  Magyarországi banknál vezetett USD számlára rakod a pénzt? Revolutra/Wise-ra? Mindenből veszel mondjuk ETF-et?
 • CsA
  Tárgyi tévedés rögtön az első bekezdésben. Az áprilisi emeléssel most nem 5,5%, hanem 5,4% az alapkamat, lásd mnb.hu
 • Copywriter
  Leszarom. Júniusban költözöm Ausztriába, és már hónapok óta az ismerőseim ausztriai keresetét váltom forintra. Így én olcsóbban kapok eurót, ők meg többet kapnak az euróért. Kicsit zavar ez a 370-es árfolyam, de lesz ez még rosszabb is.
 • Zsolt
  Miert is bukik be a kormany, ha gyenge a forint?
 • Nem a kamatemeles szamit
  Amit leirtam par honapja Miklos azt most is leirom: semmit se er a kamatemeles, nem lett jobb a forint tobb szazalek utan se, most se. Ahogy a reszvenyek arfolyamat se egy jo vagy rossz uzleti ev mozgatja.
  Tudom most johet a multkori valaszod: ha nem emelnek akkor meg rosszabb lenne :)))
  Ez olyan, mint amikor a bankba mondtuk a marketing vezetonek a megszoritasok idejen sok szaz millioval kevesebb marketing budgetnel is jottek a bevetel tervek. Valasz : tobbet kolthettunk volna/nem lett volna marketing vagas, akkor meg tobb lenne a bevetel :), hogyne.
  Ez a kamatemeles arra jo, hogy igy nem lehet rahuzni a jegybankra hogy nem csinal semmit se.

  Ékes ellenpélda a dollár euró árfolyama. Egyik helyen kamatemelés, a másik helyen töketlenkedés. Nézd meg az árfolyamokat.

 • mentocsomag
  5,40% 5.5 helyett, nem?
 • Én is akarok kommentelni...

  Én tavaly nyár óta elkezdtem egy jelentősebb részét a tőzsdei pénzemnek osztalékpapírba fektetni.
  Eleve dollárban van a pénzem, ami eleve nem volt rossz döntés, de a 40% feletti éves osztalék a tavalyi évre vonatkozóan messze-messze felülmúlta a 30%-os várakozásaimat. Igaz hullámzik az árfolyam, de egy osztalékpapírnál nem érdekel.
  A szokásoknak megfelelően úgyis szembejön majd velem, hogy nem mondok igazat, de sosem érdekelt:
  ZIM Integrated Shipping Services Ltd. (ZIM) kis izraeli szállítmányozási cég, mivel az osztalékot mindig visszaforgattam papírba, jelenleg az átlagom 53,9$ (sajnos valamivel 40 dollár felett kezdtem venni és 72-őn is vettem utoljára) 1560 darabom van belőle. Idén is bízom azért egy 30% feletti osztalékban, ami még a PMÁP esetén is versenyképes (olyanom is van).
  Tudom, tudom, megint nem diverzifikáltam 🙁
 • laikus kritikus
  Elég erős volt azt olvasni egyes kommentekben, hogy van akinek a jótékonykodás mögött szavazat vásárlás a célja. Tökéletes látlelet kicsiben a mai magyar politikára. Így nehéz lesz javítani az állapotokon.

  Miklós, várható egy pártpolitika mentes gazdasági összefoglaló arra, hogy mi várható a jövőben?

 • Petya (az egyik a sok közül)

  “Ékes ellenpélda a dollár euró árfolyama. Egyik helyen kamatemelés, a másik helyen töketlenkedés. Nézd meg az árfolyamokat.”
  Azért én nem hagynám ki az összehasonlításból, hogy az euro-övezet motorja, Németország még csak most kezdi el törni a fejét, hogy mivel is kellene kiváltani az orosz energiahordozókat. És az sem segíti az EUR/USD árfolyamot, hogy nagy eséllyel pont amerikai LNG fog jönni orosz földgáz helyett. A jegybankárok közben játszadozhatnak a kamatokkal, biztos az is számít valamicskét.
  Egyébként egy érdekes kérdés: Ha Magyarország nem prociklikus gazdaságpolitikát folytatott volna, és már a hét bő esztendőben is magasabb lett volna az alapkamat, az most számítana valamit? Vagy akkor is ugyanannyit kellene emelni hétről-hétre, csak a bázis lett volna magasabban?
 • szabot
  Ha már pénzügyi blog és MNB kamatemelés.
  2023B jelű államkötvényt vettem. Változó kamatozású, 3 havonta kamatfizetés, negyedévente BUBOR szerinti kamat. Lejáratig megtartom, árfolyamon nem akarok bukni.

  Jól gondolkodom vagy nem?

 • Kicsi a világ
  @Én is akarok kommentelni…

  Olyan vagy, mint a bitcoinosok. Egyszer nyertél rajta, úgyhogy most te vagy az okos, aki megmondja a tutit 🙂
  Bátor dolog egy lakás árát tartani egyetlen részvényben. Hajrá 🙂

  Szerintem a 40%-os osztalékhozam az nem normális egy olyan világban, ahol az amerikai államkötvény fizet 2%-ot.
  Úgyhogy nekem ez nem pálya, nem spekulálni akarok, hanem stabilan vagyont építeni. Ez lassabban megy, de nem kell gyorsan meggazdagodnom.

 • Ivan Olsen
  Engem félelemmel tölt el az árak befagyasztásának meghosszabbítása és a rezsicsökkentés megtartása. Abban reménykedtem, hogy a választások után elengedik ezeket. Mit tudhatnak, amit mi nem? Miben reménykednek? Milyen tartaléka van az államnak, amiből futja erre? Remélem lesz bennük annyi férfi, hogy nem gurítanak el minket Törökország, vagy Argentína irányába. Segítsetek, mi az, amit nem látok? Nem pánikot akarok kelteni, csak tényleg nem értem.
 • Szabi

  Köszönöm a tippet! Melyik banknál, brókercégnél vásároltad a részvényeket?

 • Alfa
  : nagyon vicces vagy. Majd ha előre beírod hogy ezt most megvetted, akkor hihető lesz egy év múlva büszkélkedni ezzel.
  Nem azt mondom hogy hazudsz csak azt, hogy felesleges ezzel villogni.
  A 30% nem egy tipikus osztalékhozam, lehet egyszer belenyúltál egy kivételes monster kifizetésbe (ha igaz), felesleges ezzel bárkit vakítani hogy évente ennyit kaszálsz minden döntéseden.
 • István
  Hála az égnek, már csak 2 hónap és nem kell többé “Ausztriába költözünk” kommenteket olvasni minden poszt alatt.

  Reméljük nem kezdi onnantól úgy a kommenteket, hogy “Mióta Ausztriába költöztünk…”

 • Ben
  “Én is akarok kommentelni…”

  Tényleg 17$-t fizettek most egy részvény után?
  Az brutál magas osztalék.
  Mi várható a következő negyedévre? Hasonló osztalék? Mert akkor veszek én is.. 🙂

 • AA.
  Mindezek ellenére én kitartok amellett, hogy jobb félretenni és megtakarítani, mint nem.

  Nyilván fáj, hogy inflálódik, meg hogy az inflációkövető sem inflációkövető, de sokkal jobban fájna, ha nem lenne most semmi tartalékom.

  Az áremelkedés már nem csak nagyobb tételekben van jelen (mint pl. ingatlan), hanem a mindennapi kiadásokban is, és azokat az embereket is érinti, akik minden pénzt feléltek, még akkor is, ha jó “befeketetést” csináltak, és most többet ér az ingatlanjuk, autójuk és egyéb tárgyaik. Attól még, hogy többet ér, ha használják, fájdalmas lenne azért eladni, mert nem tudják tovább másból finanszírozni az áremelkedéseket…

 • Csak egy ötlet
  “Miert is bukik be a kormany, ha gyenge a forint?”
  Mert olyan sokat kell belőle adni kajáért amennyi nincs?
 • Csak egy ötlet.
  @Énis
  Ja, én meg bitcoint veszek holnap visszamenőleg húsz évvel ezelöttre.
 • Daniel
  Én Revolut-ot használok, de szerintem ha egy ERSTE-be nyitsz egy devizaszámlát az ugyan úgy jó. Ha a bankokat zárolja a kormány az már nagyon a vége a dalnak, annak sokkal előbb lesznek jelei ha bekövetkezne (szerintem nem valószínű).

  Gyenge forint miért buktatná a kormányt? Hát.. Nézz szét a Tesco-ban, LIDL-ben, MediaMarkt-ban, H&M-ben, Hervis-ben stb. szerinted mekkora az aránya a magyar termékeknek és mekkora az aránya a külföldről importált fogyasztási javaknak?..

  Ha padlót fog a forint akkor nagyon sokan nagyon hamar idegesek lesznek, hogy 2x annyiba kerül minden jobb kaja, kütyü, ruha és ellehetetlenül a külföldi nyaralás is..

  Persze a periférián tengődő törzs szavazóbázist ez nyilván kevésbé érinti.. Valószínűleg pont ez az oka amiért hagyják is elértéktelenedni a forintot. A középosztályra már réges rég nem akar a kormány támaszkodni..9 millió jobbágy kell.

 • pkrt
  Pontosan ezt magyaráztam két – két és fél évvel ezelőtt az ismerőseimnek amikor verték a nyálukat, hogy mekkora befektetést csináltak mert X-ért vettek egy lakást anno, most pedig 2X-et ér. Én meg mondtam, hogy teljesen mindegy hány száz milliót ér mert kitörölhetik vele. Nem értették meg, hogy nem csak az ő ingatlanjuk ára ment feljebb hanem mindegyiké a piacon. Ergo hiába adják el bármennyiért; a következőt már csak magas áron tudják megvásárolni; nem fognak realizálni egy kanyi vas hasznot sem. Kivéve ha eladják; a híd alatt laknak évekig, amíg nem esik a piac és utána vásárolnak a lejtő alján. De ez egy egy darab lakással rendelkező családnál ugye nem opció. Néztek mint a birka, hogy ez hülyeség és ők akkor is “jó befektetést” csináltak…
 • Szabolcs

  Fedezet? Részben van.
  elkezdek pár szempontot sorolni:
  papíron a csirkefarhát és tsai jóárasítása eléggé fogja az inflációt. 4%-ot számoltak, ezt olvastam, nem tudom igaz-e. Nem is az állam fizeti. 5% áfakulcs aprópénz bukta. Cserébe az infláció ami nem ez a kör, ott jóval magasabb, ami persze a ktsgvetésben még nem úgy volt számolva, + bevétel, nem is kevés, nem számolom ki.
  Üzemanyag: nem állam fizeti, és poziba hozza a MOL-t, kivéreznek a kicsik.
  PMÁP inflakövető: 4%-kal kisebb infláció, 2.789Mrd állomány van, erre 1 év alatt ~110Mrd-dal kevesebbet kell fizetni. Sok grillcsirkét ehetnék a difiből, amennyit ezen én is bukok.
  Gáz és áram: hát az viszont csúnya bukta, de majd találnak rá forrást. Menedzselhető, de nem egyszerű sztori lesz. A KESZ-en azért elvileg gyűjtöttek tartalékot. És néhány beruházás lelassul, megegyezünk az EU-val, Gulyás is megmondta, hogy minden ok
 • Főherceg
  Zim tényleg 17 dodo körül fizetett/részvény + lesz azt hiszem 2dodo special divi is idén. Mondjuk ez egy nagyon jó kis fejlődő cég, de hogy mennyire tudja tartani a 30% körüli osztalékot az azért kérdés
 • axt
  pedig tényleg jól jártak, csak képtelenek voltak felfogni, hogy miért. Ők nem jó befektetést csináltak, hanem függetlenítették magukat az emelkedő albérleti áraktól. Jelenleg 170 ezer Ft az átlagár Budapesten, ami azért nem kevés. Én ilyen helyzetben azt mondom, hogy jobban megéri a saját, főleg ha 10-15 éve lett véve. Továbbá azért jártak még jól, mert ha mindenképpen akartak volna lakást, akkor az 10-15 éve könnyebben ment, mint manapság. De abban igazad van, hogy amit ők vettek, az nem befektetés, inkább hívnám nyugalomnak. Nekem legalábbis nagy megnyugvást ad, hogy nem kell foglalkoznom a saját lakásomban sem az ingatlanárakkal, sem az albérleti árakkal. Így is épp elég dolog változik körülöttem 🙂
 • Alfa
  : ROTFL
  A termelő és a kereskedő meg majd hülye lesz beszerzési ár alatt adni az olajat meg a kenyeret. Lesz áruhiány + lesz majd helyettesítő termék 3x áron, végül is senkit sem fog zavarni nyilván.
  Az infláció mérőszám, kedvük szerint manipulálják, ellentétben a boltban látható árcimkével…
  MOL: de igen, az állam fizeti, mint a cég legnagyobb részvényese. A befektetői bizalomnak annyi, ki az a hülye aki idejön, ha a magyar állam bármikor kicsinálja a komcsi intézkedéseivel. +EU-s jog nem engedi, tehát eljárások, EU pénz megvonás, stb.
  Gáz+áram csúnya bukta, alig évi párezermilliárd.
  Safranek “megmondta”, hát mindjárt meghatódom súlytalan figura.
  Semmit nem oldottak meg, ömlik a fejükre a k*ki…
  Most kivárnak, hátha csoda történik, úgy akarnak megszorítani, hogy ne őket hibáztassa a paraszt. Már leépítették az oktatást és az egészségügyet, nem sok mi maradt…
 • yoyo
  Olsen
  ha megnyugtat én is pont azt érzem, amit te. Annyi biztos, hogy a “megoldásban” benne lesz a 25+os, gyermektelen, nem házas, még nem kivándorolt emberek és a megtakarítók valami olyan módon való szívatása, amit egyelőre elképzelni sem tudunk és amikor Gulyás bejelenti akkor meg elhinni nem fogjuk tudni
 • Jani

  Es meg is fizeted minden evben a 15% szja es 15.5% szocho-t, ugye? 🙂


  Lehet hogy Mo.-n ez helytallo, de azert ne felejtsd el hogy amikor eladod a lakasod 40M-ert, akkor nem veszel belole luxus nyaralot egy tengerparton, de 100M-nal mar picit masabb a helyzet.

  Azert nem osszekeverendo hogy a matek csak addig helytallo amig hatarokon belul gondolkozik az ember… 😉

  “Minden “rossz” egy uj lehetoseg! Maximum meg nem tudod mire!”

 • én megmondtam

  “a Magyarország nem prociklikus gazdaságpolitikát folytatott volna, és már a hét bő esztendőben is magasabb lett volna az alapkamat, az most számítana valamit?”

  Nem számítana semmit. A kamatkülönbség abszolút értékben számít a devizák között, meg az adott deviza kockázati felára, ami nagyon sok tényezős (pl. a jegybank devizatartaléka befolyásolja, államháztartás hiánya, stb).
  Az emelés bázisa teljesen irreleváns, ami számít, hogy mi lesz a konkrét kamat.


  Teljesen jó befektetést csináltak pedig. Te azért mondod, hogy nem, mert szerinted a lebegő hozam nem valós hozam, amiben részben igazad is van. Ilyenkor az alternatívákat kell megnézni, mennyibe fájt volna a lakhatásuk ha nem vesznek, meg most mennyibe kerülne venniük ha akkor nem vettek volna… Tulajdonképpen többet is nyertek rajta, mint dupláztak.

 • Penge
  Sosem értettem ezt a nagy áfa ellenességet azt leszámítva, hogy el tudják csalni. A világ legméltányosabb adója lenne. Csak az fizet, aki fogyaszt, minél többet fogyaszt, annál többet fizet.

  Csökkenne a bürokrácia, nem kéne adókedvezmény, nem büntetnék a munkát.

  Az emberek többsége úgyis ösztönösen szeret pénzt költeni, a kuporgatók kevesebben vannak. Végre ténylegesen többet fizetne a gazdag, de nem kényszerből nyúlnál bele a zsebébe, hanem rajta lenne már a Q7-esen az áfa.

  További áldásos hatása, hogy az élelmes kereskedőknek sem érné meg extraprofitra törekedni, ami most az infláció egyik fő hajtóereje. Elolvassa a hentes meg a pék, hogy infláció közeleg, nosza, emel is 30%-ot a kenyér meg a hús árán, közben meg még a jövő zenéje, hogy a költségei ténylegesen mennyivel ugranak meg.

  Lényegében a megélhetési újságírók duplájára gerjesztik az inflációt, mint ami indokolt lenne.

 • Tamás
  “papíron a csirkefarhát és tsai jóárasítása eléggé fogja az inflációt. 4%-ot számoltak, ezt olvastam, nem tudom igaz-e. ”

  Nem igaz, mert cserébe a 4-5 db fix árért felemelték egy csomó minden más árát “jobban”, hogy a bevásárló kosár a végén uazt adja ki.

 • Penge
  “Ergo hiába adják el bármennyiért; a következőt már csak magas áron tudják megvásárolni; nem fognak realizálni egy kanyi vas hasznot sem. Kivéve ha eladják; a híd alatt laknak évekig”

  Ez a piacon bármilyen instrumentumnál így van. Eladod a Teslát, BTC-t, stb. de mit veszel utána a tőkéből? Hoppá!

  Viszont azt mondani erős, hogy nem érték… Csak pár példa:
  Megörökli rokontól, kiadja vagy eladja, profit.
  Összebútorozik párjával, kiadja, eladja, profit.
  Meg eleve: megspórolja az albérleti díjat ha lakik benne: profit.

  És nem utolsó sorban hatalmas biztonsági háló. Ha szűken is, de közmunkából, alkalmi munkákból fenn tudod tartani magad, nem égeted nagy lángon a megtakarításodat.

 • Ekvi
  – “Igaz hullámzik az árfolyam, de egy osztalékpapírnál nem érdekel.”

  Egy ciklikus részvény esetében pedig jobb ha érdekel az árfolyam hullámzása is. A ZIM-nek nagyon sok jó pénzügyi mutatói vannak, kivéve az EPS növekedést. A Yahoo Finance szerint éves szinten -50% lesz a következő 5 évben.
  finance.yahoo.com/quote/ZIM/analysis?p=ZIM

  Persze tévedhetnek az elemzők. Meg az is lehet, hogy a cég 2022-ben megkeresi az egész Market Cap-ját. Izgalmas egy részvény az biztos.

 • Én is akarok kommentelni...
  Rohadt sokan reagáltak, persze a többség negatívan, már megszoktam. Amúgy Interactive Brokersnél tőzsdézek, de az amerikainál, nem a magyarnál (ezt is írtam régen). Sosem bírtam diverzifikálni részvények terén (eddigi csúcsom egyszerre két papír, de van még állampapírom)
  Sok évvel korábban leírtam, hogy vettem AMD részvényt, pár év múlva eladtam (majd vissza, majd megint el). Hú, mit kaptam érte amikor javasoltam itt a fórumon a vételét, pedig pár év alatt 9,81-ről 150ig felment.
  Utána leírtam, hogy a DVN volt amibe átpakoltam, az a cég is megtízszerezte az árfolyamát 2 év alatt kb, amikor írtam róla először, onnan már csak 6x-ozott, plusz osztalékok. Elengedtem 60 dollár felett. Emiatt is kikaptam itt.
  Akik eddig köpködtek tuti mindenki jobban tolja nálam, de igen, volt tavaly 146 ezer dollár árfolyam nyereségem, és 31500 dollár osztalékom (ZIM és DVN), ami után már befizettem az adót.
 • Én is akarok kommentelni...
  A ZIMről pedig:
  Negyedévente az EPS 20%-át fizeti ki osztalékként, kivétel a Q4, ahol kiegészítik az osztalékot az éves EPS 50%-ára.
  Idén és jövőre még durván felfelé megy az EPS, lévén 2024-ig már a teljes szállítói kapacitásuk le van kötve, és a mostani elég magas szállítási árakon (ami vissza is üthet ha még tovább mennek a szállítási díjak, a DVN is jó ötletnek tartotta a 46$-os WTI hedge döntést, amikor 100 felé ment, már nem tűnt jó ötletnek, plusz 2026-ig minden évben folyamatosan bővül a flottájuk.
  PE: 1,48, sok mindent megmagyaráz a magas osztalékkal kapcsolatban. Igazából ha idén stabilizálódnak 50$ EPS körül, és elérik a 2-as PEt, akkor megmondom őszintén, nem fog zavarni, hogy a 25$ osztalék csak 25%-os hozamot jelent, ha közben az árfolyamon keresek 90%-ot.
  5 év múlva beesik az eredmény 50%-ra, és csak 20% lesz az osztalék? Legyen igazuk az elemzőknek! Sírni nem fogok.
 • László
  Nem témához illő kérdés, remélem maradhat. A gránit bank a babaváró mellé 120 ezer jóváírással akciózik. Ezután a pénz után kell adózni?
 • Én is akarok kommentelni...

  Hozok hibás döntéseket is, de tavaly közel 94%-ban jól döntöttem a 154 kötésből (excelben vezetem a kötéseim).
  Pl. vettem tavaly év végén AR 2022ápr15 20$ call opciót 1$ körül, és képes voltam nem megtartani, hanem eladni amikor volt rajta 50% plusszom. Ha megtartom a háború kitörésééig vagy tovább, akkor lehetett volna 1000% felett is a hozam. 🙁 Nem voltam elég türelmes, de nem is hittem, hogy az oroszok képesek támadni.
  A DVN 2023 január 60$ call-on viszont megvolt az 1000% hozam (0,9$->10$), de így is korán zártam.
  Az AMD-s pozíciómat sikerült 12% mínusszal kizárnom, csúnyán benéztem, nem jött jól a tech részvények összecsuklása.
  Én nem értek a tőzsdéhez, max. 3-4 cégbe ásom bele magam, és azok részvényeivel és (hosszú távú) call opcióival kereskedem. Illetve van hosszú távú osztalék befektetésem (korábban a DVN, egy ideje ZIM).
  Teslát csak jelentés előtt veszek, utána eladom.
 • Skankhunt42

  Kamatado?

 • Pampalini
  Egyre élesebben rajzolódik ki az argentin út. Nem tudnak lejönni a csirkefarhátról, az olcsó benzinről, és ugyanezért a kamatstopról se. Talán maguk is elhiszik, hogy még pár hónap, és az árak “maguktól” visszamennek, és be lehet jelenteni a győzelmet. El sem tudják képzelni, hogy ez akár évekig is így maradhat, és fogalmuk sincs, miből lesz kifizetve. A saját politikájuk foglyai, és addig hülyítették szó szerint a népet, hogy nincs más út: még több hatósági ár, még több ellenség, még több propaganda.
 • TT

  “még több ellenség”
  Már meg is van az új ellenség.
  Tegnap a Kossuth rádión azt nyomatták, hogy az Ukránok milyen hálátlanok, pedig már 40 milliárdot költöttünk rájuk, és valahogy elkezdtek arról beszélni (úgy tűnt, egy konkrét műsort csináltak rá), hogy Ukrajnában van béranyaság és az milyen rossz. Mintha ez lenne most a legfontosabb.
  Nekem úgy tűnik, hogy nagyon megy Ukrajna feketítése, talán azért, hogy rájuk lehessen majd fogni minden megszorítást.