Szeptember egytől változás az áramszolgáltatásban

Szeptember elsejétől az MVM veszi át Elmű-Émász lakossági ügyfeleit. Ez több változást is hoz magával, hiszen új szolgáltatónak kell majd utalni a villanyszámlát, új számlaszámra. (A csoportos beszedést a bankok állítólag átállítják, de azért érdemes azt is ellenőrizni.) A panaszkezelés helye is változik attól függően, hogy augusztus 31.-e előtti vagy utáni időszakra szól-e a kifogásunk.

Ha Elmű-Émász ügyfél vagy jelenleg, érdemes elolvasni a tájékoztatást az átállással kapcsolatban.

Share

32 hozzászólás

 • mzsombor
  Sajnos a napelemes kiserőművesek számára nem teljesen tiszta még, hogy hogyan fog ez pontosan zajlani, aminek pénzügyileg is van tétje:

  villanyautosok.hu/2021/07/21/kart-okozhat-a-napelem-tulajdonosoknak-a-szolgaltatovaltas/

 • Alfa
  : nagyon számít, hogy kinek mikor indul az elszámolási ciklus ÉS változik-e ez a dátum.
  Ha a szolgáltatóváltás után az átvétel napja lesz az új ciklus indítási nap, akkor szerintem a nagy többségnek tökmindegy.
  Készül egy elszámolás aug 31-ig, a többségnek várhatóan plusz-os lesz, kifizeti az ELMÜ.
  Aztán indul az új ciklus az NKM-el, éves szaldós elszámolással és szeptemberben 1 év után már mindenkinek kb. változatlan termelési és fogyasztási számai lesznek.
  HA megmarad a korábbi cikluskezdési nap (és ezzel 2 elszámolás lesz 1 év alatt) az már izgalmas, ha valakinek pl. kora tavaszi kezdés volt, akkor most a nyarat “kifizetik” neki alacsony díjú árammal, aztán a telet meg fizetheti magas díjjal.
  De ez is csak egyszer, utána visszaáll minden a régi kerékvágásba.
  Nem szaldós elszámolás esetén pláne tökmindegy, legfeljebb előbb történik egy kifizetés.
  Nem értem mire a para…
 • TT

  Erre én is kiváncsi vagyok, addigra már kb. 1000kWh lesz a túltermelésem.
 • TT

  Azért nagyon nem mindegy, hogy kitolódik-e egy évvel a megtérülés. Legalábbis annak, aki mindenféle támogatás nélkül saját erőből fizette a beruházást annak ellenére, hogy befektetésben amúgy a többszöröse jönne vissza.
 • Laci bácsi
  Amire még érdemes odafigyelni, hogy teljesen új applikációt kell letölteni az okos eszközünkre. (Persze, ha erről indítottad a befizetést, vagy a mérőóra diktálást.).
  MVM Next a neve. Ja, persze gáz, és villany kombó.
 • mzsombor

  Arról sehol sem volt szó, hogy változna a normál éves leolvasás dátuma. De egyelőre normális választ nem adott az áramszolgáltató. Ha valóban marad a korábbi éves leolvasás dátuma, és valakinek az tavasszal volt, az most a teljes éves termelésének túlnyomó többségét eladhatja fillérekért, aztán télen megveheti teljes áron. Ez egy átlagos, 5 kWp méretű rendszernél is simán lehet 50e Ft körüli bukta. Ehhez képest azt írják, hogy “előfordulhat, hogy az éves szaldóelszámolásnál egyedi esetekben eltérés mutatkozik majd.” Az lesz inkább a ritka, akinél nem mutatkozik majd eltérés.

 • Alfa
  :
  “Arról sehol sem volt szó, hogy változna a normál éves leolvasás dátuma.”
  Jogos. Szolgáltatóként én ezeket a szempontokat venném figyelembe,
  1) okoz-e problémát postázási, ügyfélszolgálati és IT szempontból, ha hirtelen lesz X ezer új ügyfelem azonos elszámolási nappal?
  2) Ügyfél elégedettségben mit jelent ha változtatom az elszámolási napot vagy megtartom a régit?
  3) Mennyi pénzt nyerek vagy veszítek az egyik/másik megoldással.
 • BPéter
  Nekem szept. 1.-ig kb. 8000 kWh lesz a termelésem.
  Ha ezt kifizetik az átvételi (kb. 15 Ft/kWh) áron, az 120ezer Ft.
  Aztán télen ezt vissza kell vásárolnom, az 304ezer Ft.
  Tehát 184ezer Ft-ot buknék rajta, ha nem lehetne az új szolgáltatóhoz átvinni a megtermelt többletet.
 • asdfg
  Szvsz nem csak az első leolvasásnál számít.
  Az ideális nem az, ha az elszámolási időpont tél végén / tavasz elején van?
  Akkor minden éveben, amit megtermel a napelem októberig, azt szépen télen el lehet fogyasztani és a tulaj eldönti, hogy klímával, vagy gázzal fűtsön az átmeneti hónapokban.
  Ha átáll az elszámolás szept. 1-re, akkor a nagy nyári termelést nem tudja mire elhasználni, az átmeneti hónapokat meg kezelheti tök bizonytalanra, mert nem tudja, hoyy milyen éve lesz. (Persze vannak előrejelző kalkulátorok, de kényelmesebb a tél végi elszámolás).
 • Karcsika
  Hehe, feleségem ezen a projekten dolgozik. Reméljük a legjobbakat! 🙂
 • TT

  A szolgáltató nem hiszem, hogy csak a saját szempontjai szerint maga dönthet. Egy ilyen lépéssel milliárdokat húzhatna be, amivel a fogyasztókat károsítaná meg. Biztos vagyok benne, hogy az eredeti szerződések szerint kell továbbra is elszámolnia, a fogyasztó nem járhat rosszul, különben csúnya bünti lesz a vége. Még akkor is, ha állami cégről van szó.
 • Kiváncsienber
  Mi van a dolog hátterében?
  Az Elmű az ilyen nemzetidegen nyugati tőkés volt és amikor meglátta a lófejet az ágyában, akkor érezte, hogy ideje leadni ezt az üzletet?
 • bobo
  TT
  2021-07-26 at 16:34

  “…a fogyasztó nem járhat rosszul, különben csúnya bünti lesz a vége. Még akkor is, ha állami cégről van szó.”

  Hol élsz te? Itt csak te (állampolgár) lehetsz a hunyó! Majd azt mondják a kormánymédiában, hogy az ügyfél nem tájékozódott, felelőtlen volt és nyerészkedni akart, – vagyis megérdemli, hogy szívjon.

 • Ardicsóka
  Karcsika: nekem nem csak a feleségem 🙂

  Kiváncsiember: jobb üzletnek gondolod, mint amilyen. Az egyetemes szolgáltatást igénybevevők kiszolgálása (köznéven lakossági) nem oly nagy buli. De ez csak egy lépés a sakktáblán. Valahol valakinek majd megéri, de talán nem a köznek.
  Az áramszolgáltató cégekkel való legózás, meg parasztok tologatása nem most kezdődött és nem is ezzel ér véget (Lásd DÉMÁSZ, TITÁSZ) és elég sok sündörgéssel jár(t) hogy röviden fejezzem ki magam.

 • Unemployed
  Én nem termelek áramot és rég MVM ügyfél vagyok már, úgyhogy egyike leszek a keveseknek, akiket nem érint a dolog. Egy dolog jutott eszembe: olyan könyörtelen, embernyúzó céget, mint amilyen az ELMŰ volt, soha nem láttam, pedig küzdöttem a Telenorral, a Digivel, több szolgáltatóval, de az ELMŰ-t senki meg sem közelíthette, kvázi hatóságként szívatta és csuklóztatta az embereket. Személyes sikerem, hogy milliós fogyasztóvédelmi bírságot és több tízezres kötbért vertünk rájuk a szemétségük, embertelenségük, könyörtelenségük miatt és ezt mindenképp megérdemelték.
  Nem sok jót gondolok a mostani garnitúráról, de hogy az ELMŰ eltakarodik a fogyasztói piacról, az egy nagyon jó hír (szerintem).
  Mostanában volt róluk jó tapasztalatom is, meg régen, amikor kikapcsolták az áramot, de végül nem kellett fizetnem, de az összkép mindenképp az, amit leírtam és amit szerencsére lassan eltehetünk emlékb
 • Danhadnagy
  érdekes, de nem volt túl nagy médiavisszhangja, hogy az eon folyamatosan átveszi az elműt, és hamarosan megszűnik ez a brand. az elmúlt egy hónapban kb. 600 embert rúgtak ki. a lakossági áramszolgáltatás a rezsicsökkentésnek (is) köszönhetően ez egy évi 6 milliárdos mínuszt jelentett az ELMŰ-nek. Most ettől szabadult meg az e-on. ezért is volt olyan szemét az elmű a pótdíjazással, mert minden lehetőséget bevetett, hogy szerezzen egy kis pénzt.
 • Alfa
  @Kiváncsienber : a “rezsicsökkentéssel”, közművezeték adóval és egyéb trükkökkel kivéreztetik a szolgáltatókat hogy aztán “nemzeti” tulajdonba kerüljenek.
  Van még pl. Kötelező közműrendszerek számlázási audit törvény ami csak azért kellett hogy a propagandaminiszter stromanjainak tejeljenek…
 • LSV
  Lehet én rosszul csinálok valamit, de még egyszer sem “számláztam” az ELMŰ felé a túltermelésemért. Kötelezhetnek hogy “eladjam” a megtermelt és fel nem használt áram mennyiséget?
 • Mr.RTFM
  Ugyan, az allampolgar biztosan nem jarhat rosszul. Magyarorszagon ilyen nem lehet, ugye? Ugye? …
 • Napelem

  8000 kWh 8 hónap alatt? Hány napelemed van, és mekkora rendszered (kWp)?

 • yahagyma
  A lakosságnak a rezsicsökkentést fenn kell tartani minden áron, vagyis a végleges bruttó ár nem változhat, ami jelenleg kb 38 Ft/kWh, de mivel kb 0,5 Ft-ot emelkedett a rendszerhasználati díj 2021.04.01-el, ezért valamiből csökkenteni kellett, a választás az energiadíjra esett… ami jelenleg Elmű Hálózati Kft. területén 12,48 Ft/kWh, a versenypiacról vásárlók energiadíja jelenleg 18-23 Ft/kWh között van. mekh.hu/artablazatok

  Érdekesség, hogy 2012-ben a bruttó össz ár 50 Ft/kWh volt.

  Röviden, 2 db szolgáltató marad aki rezsicsökkentett áron szolgáltat a lakosságnak, MVM Next és E-on Áramszolgáltató, a többit kivéreztették.

  mekh.hu/download/7/69/e0000/villamosenergia_engedelyesek_210205.xlsx

  A hálózat üzemeltetője továbbra is az Elmű Hálózati Kft. marad, viszont ők az E-on csoporthoz kerülnek át.

 • Norbi
  Sziasztok!

  Elnézést, nem teljesen ide kapcsolódik, de hátha tudtok valamit javasolni. Én eleve MVM-es vagyok, van is napelem rendszerem. Megtartották az eredeti (február végi) elszámolást. Szerintetek ez maradhat, vagy érdemes lenne megpróbálni átrakatni pár hónappal későbbre? Azért az még fűtésszezon rendesen. olyan április-május környékére gondoltam.

 • Bal
  energiatakarek.hu/hirek/tudnivalok-az-elmu-emasz-napelemes-ugyfeleinek-a-szolgaltatovaltasrol/

  Nekem ebből úgy tűnik, azzal akarják megoldani a napelemesek problémáját, hogy becsülnek majd egy éves szaldót augusztusban. Tehát ha éves szinten eddig nullára jöttél ki, akkor elvileg nullás elszámoló számlát kapsz augusztusban akkor is, ha most a nyári termelésed miatt épp pozitívban vagy.

  Ehhez fontos, hogy ne olvassák le az órádat. Tehát ha mégis becsöngetne, egyszerűen nem szabad a leolvasót beengedni a következő szaldós fordulóig.

 • LSV
  “Ehhez fontos, hogy ne olvassák le az órádat. Tehát ha mégis becsöngetne, egyszerűen nem szabad a leolvasót beengedni a következő szaldós fordulóig.”
  ÉMÁSZ területen biztosan GSM rendszerű ad-vesz mérőórát telepítettek, ide minek kijönni leolvasni, amikor folyamatos kommunikációra van lehetőség az óra és a központ között?
 • Diktálni csak okosan
  Akinek távleolvasással szerelték fel az ad-vesz mérőjét, az biztosan szív, de a többi mérőhöz biztosan nem megy ki leolvasó az egyetemes szolgáltató váltás miatt. Ezért kérik, hogy a felhasználók diktáljanak 2021.08.31-re.
  És itt vannak előnyben azok, akiknek az éves szolgáltatói leolvasása tavaszra esik, mert ez esetben a tényleges nyár végi mérőállásnál annyival kevesebbet diktálhatnak a visszatáplálásra, hogy csak jövő tavaszra érje utol a tényfogyasztást… Akinek viszont őszre esik az éves leolvasása, az diktálással sem tudja enyhíteni, legfeljebb késleltetni a buktát.
 • Orchidea2006

  “ÉMÁSZ területen biztosan GSM rendszerű ad-vesz mérőórát telepítettek, ide minek kijönni leolvasni, amikor folyamatos kommunikációra van lehetőség az óra és a központ között?”

  Mi van, ha épp az óra felett akarok kijavítani egy vakolathibát, ezért letakarom az órát alufóliával?

 • Bal
  2017-es telepítésem van ÉMÁSZ területen, *nem* GSM ad-vesz mérővel, és évente egyszer jön a leolvasó.

  Nekem a szövegból úgy tűnik, hogy az ígéretük az, hogy a napelemesek mindenképp az éves elszámolás alapján becsült állást kapnak. Lehet, hogy kicsit félnek ezt nagyon nyilvánvalóan nagydobra verni, mert az mvm is elesik majd némi profittól így. De persze lehet, hogy csak követik hagyományosan érthetetlen fogalmazásuk hagyományát.

 • LSV
  Ha segítene, mikor takarnád le, reggel délben vagy este, hétfőn vagy hétvégén, netán egész hónapban?
 • LSV
  Mondjuk nekem 2019-es a telepítés, ebből és az utániakból tudok kiindulni. Nem kizárt hogy előtte más órát szereltek (évente változott náluk a szabvány elég sok területen)…
  Én is úgy értelmezem, hogy az előző éves fogyasztás/termelés alapján lesz egy becslés. Nyilván akinek idei telepítés ott nincs miből becsülni.
 • Alfa
  : “A szolgáltató nem hiszem, hogy csak a saját szempontjai szerint maga dönthet. Egy ilyen lépéssel milliárdokat húzhatna be, amivel a fogyasztókat károsítaná meg. Biztos vagyok benne, hogy az eredeti szerződések szerint kell továbbra is elszámolnia, a fogyasztó nem járhat rosszul, különben csúnya bünti lesz a vége. ”
  HAHAHAHAHA
  Hagyjál már ilyen csacsiságokkal. Épülő szocializmusunk fényes jövő előtt áll! A harc közben nem foglalkozhatunk ilyen burzsoá csökevényekkel mint fogyasztói elégedettség. A lényeg hogy ki legyenek seprűzve az imperialista tőkések!
  Kerül amibe kerül!
  (lásd még tranzakciós adó, távközlési különadó, közművezeték adó, stb)
 • feri
  A háttérben nyilván zajlik a nemzethy mutyizás, mint pl. a Digi esetében is történt. Közben meg a rezsifelcsökkentésnek köszönhetöen (aminek hála pl. a gáz drágább mint ha a piacról vásárolnánk) teljesen le van gatyásodva az ország infrastruktúrája. Az elmúlt egy hónapban 4x volt egy másodpercnyi áramszünetünk, nyilván nagyon jót tesz minden elektronikus eszköznek, olyankor hálásan emlegetem a kedvenc állampártom.
 • untermensch4
  Ez volt már? raketa.hu/porul-jarnak-azok-a-napelemesek-akik-atkerulnek-az-elmu-tol-az-mvm-hez