Bevásárlás: mit jelent a felirat a terméken?

2014-04-17
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Bemész a boltba bevásárolni és hatalmas áruözön fogad a polcokon, minden cég azt akarja, hogy az ő termékét vedd meg. Ezért mindent meg is tesz, ami még nem lépi át a tisztességtelenség határát.

Ezért remélem, elolvasod, mit veszel, mielőtt berakod a kosaradba a kiválasztott terméket.

Egy gépsonka mennyi húst tartalmaz? 50%-ot, vagy 98%-ot? Mi a maradék 50%? Vajon olcsóbb-e egy 50% húspépet és 47% vizet tartalmazó termék 250 forintért, mint 98% sonkát tartalmazó 350 forintért?

Érdemes értelmezni is, mit olvasol, gyakran teljesen más jelent a valóságban a felirat, mint elsőre látszik.

-"Ice tea eredeti gyümölcslével ízesítve". Jelentése: van benne 2% gyümölcslé koncentrátumból, a többi aroma. Senki nem állította, hogy csak a gyümölcslétől kapta az ízét. 5%-ban attól, 95%-ban aromáktól. Csak valamiért az aromát nem írták rá öles betűkkel a csomagolásra. Te meg azt gondolod, milyen egészséges terméket vettél. Ahogy az "eredeti gyümölccsel" készült joghurt nagy része is káros cukor, sűrítőanyag és egyéb hasonló jóság, 1% gyümölcsöt azért tartalmaz, hogy rá lehessen írni a dobozra a hívószót.

- Ehhez hasonló a "teljes kiőrlésű rozslisztből készült" és minden hasonló felírat. Ha elolvasod az összetevőket, azok mennyiségi sorrendben vannak felsorolva. Az első a listában a közönséges búzaliszt, a második valami hasonló és csak a harmadik a teljes kiőrlésű rozsliszt. Vagyis a helyes kifejezés az lenne, hogy nyomokban teljes kiőrlésű rozslisztet is tartalmaz a termék.

Szintén az egyik kedvencem az állateledelek. Kutyakonzerv lazaccal, kacsahússal és a többi. Összetétel: gabona(!), vágóhídi nyesedék, 2% kacsahúspép. Szerinted érzi az ízét a kutya annak a 2%-nak? 🙂 Arról is jobb elfeledkezni, mit jelent a vágóhídi nyesedék és a húspép kifejezés.

-"100%-os gyümölcslé, tartalmaz mangót, passionfruit-ot és almát." A dobozán gigaméretű mangó és passionfruit, a háttérben egy szelet alma. Mindezt aranyáron árulva. Elolvasva a címkét: 93% almalé, 4%  mangó, 3% passionfruit. Vagyis almalevet veszel méregdrágán. Továbbragozva: a koncentrátumból vagy magyarosabban sűrítményből azt jelenti, hogy lekvárt, vagy szörpöt főznek a gyümölcsből a gyárban valahol Kínában vagy Thaiföldön, majd idehaza 1:4 vagy 1:8 arányban felhígítják vízzel, így készül a 100%-os gyümölcslé koncentrátumból. Ja és még egyszer felforralják, amikor pasztörizálják csomagoláskor. Mivel lehet, hogy már egy éve a hordóban áll a sűrítmény és sokat vesztett az ízéből, csaphatnak hozzá egy kis aromát, hogy legyen valami íze.

A legolcsóbb gyümölcslevek: alma, szőlő, narancs, ananász és talán még a meggy. Ezeket fillérekért lehet venni a gyártóktól. Ezért mindig nézd meg, az 50-70-100% gyümölcslének mekkora része az olcsó tölteléklé. Éppen most büntették meg az Egyesült Államokban a Coca-Colát, mert a gránátalma-áfonya itala 99,5%-ban csak alma és szőlőlevet tartalmazott. Gondoltad volna, hogy az agyonreklámozott gránátalma-lé 0,3% gránátalma és 0,2% áfonya tartalommal büszkélkedhet?

minute-maid

Azzal már nem is akarlak sokkolni, hogy például a gyümölcsrostot (pulp) külön árulják, ezért a rosttal teli narancslé lehet, hogy nem sok narancsot látott, csak vettek bele rostot kilóra.

- "30%-kal kevesebb cukor/zsír/só". Na ja, csak mihez képest? Ha egy ilyen üdítő még mindig 320 kcal-t tartalmaz literenként, nehogy azt gondold, hogy valami egészségeset veszel. Ahogy a chips sem lesz egészséges attól, hogy csökkentett a sótartalma. Legfeljebb kevésbé ártalmas ebből az egy szempontból.

-"Magas C-vitamin tartalom". A C-vitamin antioxidáns, más néven aszkorbinsavnak hívják. Azért használják, hogy a termék például ne barnuljon be a levegőtől. Tehát nem egészségmegőrzés, hanem a termék állagának tartósítása céljából használják. De milyen egészségesnek tűnik tőle a termék, ha ráírják a csomagolásra.

- Túl sok a kalória a termékben? Írjuk rá, hogy egy adagban mennyi van. A csokinál ez legyen egy kocka csokoládé a táblából, a majonéznél meg egy 15 grammos evőkanál. Mindjárt nem olyan sokkoló, mint azt mondani, hogy egy tábla csokival megeszed a napi kalóriaszükségleted harmadát, ha nő vagy.

De nem csak élelmiszernél bevett gyakorlat a mókusvakítás. Ilyen például a gyerekeknek vett "48 darabos fa vasúti sínpálya". Ez is azt jelenti, hogy van benne 20 darab valódi sín és 28 darab egyéb filléres vacak, mint 4 centi magas műanyag fa, közlekedési tábla és hasonló. (Közlekedési tábla egy vasúti szettben. Jó, mi?) Vagyis a pénzedért csak 20 darab sínt kapsz és 28 darab értéktelen szemetet.

Nagyon gyakran a dobozon látható termékfotónak sincs semmi köze a termékhez. Erről már itt írtam.

Egy szó, mint száz, érdemes a hiperben is elolvasni az apróbetűt a termékeken.

(Arról már nem akartam írni, hogy a frissfölnek semmi köze a tejfölhöz, a habspray sohasem látott tejszínhabot és a szendvicsfeltétet nem véletlenül nem merik sajtnak hívni.)

Neked miről van hasonló tapasztalatod? Oszd meg a hozzászólásokban, hadd legyen más is tudatosabb vásárló, akit kevésbé lehet rászedni a marketingszöveggel.

Previous Post
De miért annyi?

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram