Nem új, de még mindig fut

Tivadar írta le az esetét, a jófogáson hirdet bútort, külföldről jelentkezik egy vevő, aki paypallal fizetne.

Egy érdekes, feltehetően adathalászati vagy csalási kísérlettel provokáltak. Nem tudom, újdonság-e, vagy mindig is csinálták.
 1. Használt bútorokat hirdetek a Jófogáson, telefonszámomat is feltüntetve.
 2. SMS érkezik (külön érdekesség, hogy ugyanarról a számról, ahonnan pár héttel korábban a magyarországi DECATHLON küldte az online rendelések beérkezéséről az SMS-eket): Hello, a nevem Polgar. Van meg elado butor? lepjen kapcsolatba velem kozvetlenul az e-mail cimemen (… [random gmailes cím])
 3. Bár furcsa, hogy azonnal ki akarja kerülni a Jófogás üzenetrendszerét, de végül is a hirdetésben megadtam a telefonszámom, és eladóként nincs túl nagy kockázatom, írok neki: Tisztelt “Polgár”! A Jófogáson megjelenített bútorokat továbbra is árulom: [odateszem a hirdetéseim linkjét]. Ha valamelyik érdekli, várom válaszát,  T.
 4. Válasz 30 perc múlva: mindet akarom…..Szia, köszönöm, hogy visszakerestél. örülök, hogy még mindig elérhető. Mióta van a tulajdonodban és mi a végső ára? (Megszólítás, aláírás nincs.)
 5. Írok: Ahogy a hirdetésben szerepel, minden bútort újonnan vásároltam 2013. nyáron. A végső áruk annyi, amennyiért megveszik őket. 🙂 Viccet félretéve, jelenleg várom a jelentkezőket annyiért, amennyit kiírtam. 
 6. Válasz 6 perc múlva: Köszönöm, nagyon érdekel, hogy mihamarabb megszerezzem, mert tudom, hogy valószínűleg vannak más vásárlók is.
  Sajnos jelenleg munkakorlátozás miatt nem tudok eljönni átvizsgálásra, de ha garantálni tudja, hogy jó állapotban van, készen állok a végső ár megfizetésére.

  Felhívjuk figyelmét, hogy paypalon keresztül fogok fizetni, és amint megerősíti a fizetést, megteszem a szükséges intézkedéseket egy szállítási ügynökkel a berlini címemre történő átvétel és szállítás költségeiről. így nem kell aggódnia a szállítási költségek miatt.

  Ha ez rendben van veled, vissza kell küldened nekem a paypal adatait az alábbiak szerint, hogy azonnal megkezdhessem a fizetést;

  A neved –
  PayPal email –
  Összeg –
  Telefonszám – 
  (Továbbra sincs sem megszólítás, sem aláírás.)

 7. Az utolsó levél annyira furcsa volt, hogy közlöm vele: Kedves ‘Simone Polgar’,

  Azon túl, hogy rögtön arra kért, levelezzünk a Jófogás felületén kívül, az Ön üzeneteiben meglepő, hogy szó szerint semmit sem tartalmaznak, amit ne küldhetett volna el bárkinek bármilyen bútorhirdetésre. Az utolsó levele pedig erősen úgy néz ki, mintha nem ember, hanem szoftver írta volna.

  Mielőtt továbblépünk, legyen szíves válaszában hivatkozni a mi ügyünk néhány konkrét részletére, amiből tudhatom, hogy valóban az én hirdetéseim érdeklik, és nem pusztán személyes adataimat kívánja megszerezni.

  Üdvözlettel,
  J. T.

 8. Minő meglepetés – nem érkezik több válasz.

Eddig a levél.

Nem tudom, adathalász bepróbálkozás volt-e, hiszen belépési kód nélkül nem mennek messzire a paypalos e-mail-címemmel. Hallottam viszont olyat, hogy valakitől ugyanígy motort vettek, feladta fuvarba, utána azonnal vissza is hívták a számlájáról a pénzt. A pénz eltűnt, a motor már úton volt, se pénz, se motor.

Ha valaki tudja, hogy működik a lehúzás, legyen olyan jó és ossza meg velünk. Addig is: ne adj el semmit külföldre, főleg, ha gyanús az egész.

Share

43 hozzászólás

 • Jóska bácsi
  A “háromszög” trükkre tippelek: a csaló meghirdeti a te bútoraidat, jelentkezik nála egy vevő. Annak megadja a te paypal adatodat, címnek pedig a sajátját. Te megkapod a pénzt, és elküldöd a terméket a csaló címére. Az igazi vevő várja a bútort, majd a paypal-on keresztül visszakéri a pénzt, hiszen nem kapta meg az árut.
 • //COMMENT DD *
  Szerintem pont így működik, árut elveszik, pénzt visszahívják. Több embert ismerek, akinél ugyanígy bepróbálkoztak. Nem csak Magyaországon, külföldön is. Szerintem kíváncsiságból sem szabad válaszolni. Ha bitcoin számlát is adnak, akkor a bitcoinabuse.com oldalon rákereshetsz, de jelentheted is.
 • KGyörgy
  Lehet, hogy valami automatizált sim swapping próbálkozás:

  Beware of Online Buyers Who Want to Text You
  ecommercebytes.com/C/blog/blog.pl?/comments///1609601738.html

 • Liza
  Kedves Miklós,
  A jófogásra az esküvői ruhámat raktam fel eladásra egy hónapja.Ugyanezzel a Google Translate-es “magyarsággal” egy nő jelentkezett először,akkor még jófogásos üzenetben és azonnal azt kérte, hogy írjak emailt neki,hogy megvan-e még a ruha és az árát is írjam meg. Azt állította, hogy csak az emailt olvassa. Már ez fura volt. Megírtam neki, 5 perc múlva már ott volt a válasza.Oké, tetszik neki az ár, kéri, adjam meg az alábbi adataimat (név, bankszámlaszám, IBAN, stb.) és hogy a címet, ahonnan majd az Ő futára felveszi a csomagot.A ruhát az árban foglalt háztól-házig szolgáltatással árulom, ez is fura volt, hogy miért így kéri…
  Rágoogliztam az email címére, nem talált a Google semmi olyan találatot, ami ezzel az email címmel visszaélést sejtetett volna.Ennek ellenére elküldtem a Jófogásnak,adathalász kísérletként jelölve,vissza is jeleztek hogy valóban az.
  VIGYÁZZATOK.
 • //COMMENT DD *
  Azt nem írtam le, hogy a Tivadar esete ennek a lehúzásnak archtípusa. Az 1) érdeklődő / eladó nem adja meg a semmilyen adatát, 2) akár eladónak, akár vevőnek festi le magát, ügynök jár el helyette, mert pont bokros teendői vannak, 3) eleve privát csatornán keres, vagy azonnal oda akarja terelni a kommunikációt, 4) rögtön kéri a te adataid, főleg valamilyen számládét, 5) ha a csaló legkisebb akadályt , konkrét kérdést látja, azonnal megszakítja a kapcsolatot, mert sajnos lesz problémamentes áldozata. A Tivadar leveélében látható gépi fordítás extra indikátor.

  Megismétlem: Soha, de soha nem válaszolj rá. Ő sem fog kétszer keresni, megy a következő áldozatra.

 • Lengyel
  A Facebookon hirdetett felnit vette volna meg a “lengyel” úr, akinek azonnal kellett volna. Ő mondjuk jobban beszélte a magyart, de ugyanez volt a sztori és több mondat is.
  Én 2 módszerről tudok: Az egyik, hogy többet küld neked, mint kellene, hogy veled fizettesse ki a szállítást, megvan melyik cég ő megbeszélte velük, de küldd el nekik a pénzt. Később mit kaptál pénzt a PayPal levonja, mert kiderül, hogy csalásból származik. Ha bedőltél a “futár cégnek” elküldött összeg a te veszteséged.
  A másik hogy feltört fiókról kapod a pénzt, elküldöd a tárgyat. Jobb esetben a feltört fiók vesztes, rosszabb esetben később a feltörés miatt tőled visszaveszik a pénzt. Se pénz, se tárgy.
  Amit Jóska bácsi írt is bele passzol a képbe.
  Eddig nekem elég volt egyszerűen nem válaszolni nekik. Sok embernek írnak gondolom, ha nem válaszolsz, nem utánad mennek hanem a könnyebb préda után.
 • Rozi
  Hali, szerintem picit maskepp mukodik. Azert “tudom”, mert velem is elofordult ez, az elmult 2 honapban ketszer is. Röviden: hirdetsz valamit, es hasonlo (vagy 1 kicsit jobb) magyarsaggal jon a whatsapp uzi, hogy neki tetszik a dolog, meg szeretne venni, elore fizet, es majd kuldi utana a futart. Mondod neki, hogy kiraly, akkor johet a penz. Ő elkuld neked 1 linket, ami nekem 1szer a jofogashoz hasonlitott nagyon, es volt rajta 1 “pénzeszkozok atvetele” gomb, a masik pedig nagyon hasonlitott a magyar posta honlapjara. Amikor raklikkeltel a “penz atvetelere”, akkor 1 oldalra vitt, ahova csak meg kellett volna adnom a bankkartya adataimat, es rogton meg is jott volna a penz. En itt hagytam abba mind a ketszer, de nem kell nagy kepzeloero, hogy kitalald, mi tortenik utana. En 1-2 orat azert elbeszelgettem “Tamassal” es “Katjaval”. A vegen irtam, hogy megjott a penz 😀
 • Rozsom Ákos
  Az SMS küldő telefonszáma semmire sem garancia, ez ne tévesszen meg senkit! Sokszor online SMS küldő platformot használnak (ugyanazt amit a valódi webshopok és egyéb szolgáltatók is), amik ugyanarról a pár számról küldenek ki minden SMS-t. Így fordulhat elő, hogy pl. a Gmail/Yahoo SMS megerősítés, a webshopok, a kábelszolgáltató vagy a pizza rendelés is egymástól függetlenül ugyanarról a számról is jöhet – ilyenkor ezek mind ugyanazt az SMS szolgáltatót használják a háttérben, aki az adott számot birtokolja.

  Az érdeklődőkkel szemben a Turing-teszt mindig jó ötlet 🙂

 • Dani21
  Nem szabad előre megadni a hirdetesben a telefonszamot, én csak üzenetben szoktam ha kell és ha már cseteltünk egy kicsit a vevővel és nem robot. (Bár ma már vagy pár év múlva lehet hogy egy robot is simán elcsevereszne az emberrel egy apróhirdetésrol 🙂
 • Családfõ
  A facebook marketplace-en futottam bele egy szofisztikáltabb, kevésbé átlátszó formájába. Messengeren jelentkezett angolul egy külföldi figura. Profil természetesen kép nélkül (bár azzal se lett volna hitelesebb). Első pár kérdés rendben volt, még az is, hogy jelezte: paypal vagy banki utalás lehet. Írtam neki, hogy a banki utalás oké. Hogy rendezzük a szállítást? Innen jött a kamucunami: majd ő intézi, de utal át rá pénzt, ne kérdezzem melyik futárcég, azt se, h mennyi a költsége, majd megmondja utalás után stb. Feltettem a kérdést pl., hogy mégis mennyit akar utalni, ha nem tudja, melyik futárcég és mennyibe kerül. 😀 Közben erőltette az adatok megadását, de nem csak ami utaláshoz kell, hanem telefonszám és email. A végén még valami blődséget kérdezett, ekkor felvetettem neki, hogy pont úgy viselkedik, mint aki csak privát infókat akar szerezni. Azóta nem írt. Én facebooknak jeleztem.
 • jami
  Használt cuccokat csak személyes átvétellel adok el. Semmi bankszámlázás és postázás.
  A Vatera indulásánál kezdtem a netes eladásokat, tesz-vesz, jófogás, baba-mama fórumok – szép volt, jó volt: jelenleg már nagyon sok a teljesen hülye vevő és a félamatőrtől a már ügyesebb banki adatokkal visszaélőkkel vannak tele ezek a helyek.
 • LSV
  Nekem “Justine” írt marketplacen hirdetett lovaskocsira:
  “Justine Ricault
  Oké, megveszem, azonban a pénzt készpénzben szeretném elküldeni FedEx EXPRESS postai kézbesítési szolgáltatással az Ön címére, és amint a pénz megérkezett, a FedEx eljön a csomagért az Ön otthonába az én költségemre.”

  Írtam neki angolul de magyarul válszol. Angliai cím van megjelölve a profilján ami 2012-ben készült. Francia jellemzés írt magáról, és a neve is “franciás”

  Ettől az előjátéktól nem jutottunk tovább, mert ez tipikus átverés.

 • Csaj
  Nálam is próbálkoztak jófogás után viberen angolul. Akkor vált nyilvánvalóvá számomra a csalás, mikor a pénz fogadásához e-mailben kapott linkre kellett volna kettyintenem…
 • Migri
  Marketplace-en irt nekem egy bohoc, meg egyszer jofogason.
  Azt tudnam, hogy az eladok kozul ki szopja be, hogy valaki 3 orszaggal arrebbrol veszi meg tole az 50.000 Ft-os babakocsit?
 • Dok
  Feleségemnél is bepróbálkoztak egy 70.000Ft értékű babakocsit terveztek megvenni így. Facebook Marketplace, rendesen megcsinált kamuprofil, 2000 ismerőssel gyerekes képekkel, posztokkal meg minden. Egész hihető volt a sztori. (Angolul írt, de egész korrekt angolsággal.) Összecsomagoló szolgálat jön akik feladják a DHL postával. A paypal ímél elég átlátszó volt már, mivel semmi fejléc, “Dear…” és csak leírták, hogy kaptunk 100.000Ftot amit el kell fogadni. Írt a csávó, hogy többet utalt, mert a postaköltség is benne van, ezt nekünk kell majd fizetni, és küldött egy linket egy Bitcoin walletra ahová kártyás topup-pal lehetett volna feltölteni. Na itt már annyira kusza volt az egész, hogy mondtuk neki, hogy akkor pontosan mi is a cím? Meg hogy miért kéne nekünk fizetni a postát, fizesse ő. Akkor elkezdett problémázni, hogy ő már elküldte Paypalon a pénzt, és ha nem fogadjuk el, [folytköv]
 • Dok
  [folyt]
  Elkezdett fenyegetőzni, hogy feljelent a Paypalnál. Mondtuk neki, hogy csak nyugodtan, és mi is feljelentjük őt. A végén ment a tiltás a Facebookon , WhatsAppon (mert időközben átterelt oda, gondolom kevésbé követhető) valamint az adathalász jelentés az ímélre is.

  Azóta jött még egy ilyen megkeresés arra nem is reagáltunk.

 • Virág
  Miért az a konklúzió, hogy ne adj el semmit külföldre? Miért nem az, hogy ezekre a gyanús megketesésekre ne válaszolj?
 • peetki
  Igen, és a legkomolyabb, az, hogy amikor találok egy ilyen hirdetést a jofogason, ami egyértelmű kamu (traktor, féláron, alföldi faluban hirdetve de a kép németországi vagy angol településről van, “hibátlan” magyarsággal írott szöveg, csak email cím az elérhetőség. Ráírsz, ugyanez a paypal-os szöveg),
  JELENTED a SUPPORT CSAPATNAK és nem törlik a hirdetést.
  Tovább megyek, két hét múlva bővült a hirdetés szövege, “nem kamu, tényleg szállítjuk a traktort”.
 • Hintalow
  Ez az 1000 éves nigerian scam jelenkori változata, bármilyen árult termékre rárepülnek a bútortól a 100 éves szövőszékig.
  Soha nem fognak semmilyen pénzt küldeni ténylegesen, semmit nem kockáztatnak.
  Két kimenetele lehet kisebb nagyobb változatokkal:

  – vagy jön egy kamu levél paypaltól/banktól tűnőnek, hogy a fizetés elindították de addig “visszatartja” a paypal/bank, ameddig nincs megerősítve a szállítás elindítása tracking megadásával. Ergó elküldöd a cuccot puszira.

  – vagy pedig ilyen olyan indokkal bekérnek előre valami kisebb összeget (vám/szállítás extra költség/depozit stb.) és a nagy pénz lehetőségén felpörgött eladó kifizeti. Utána persze semmi.

  Nagyon beszélgetni, “lekötni” sem érdemes őket, mert a beszámolók alapján ezek egyre inkább bothálózatokon keresztül működő félintelligens chatprogramok, végül is semmit nem kell csinálni, csak írogatni, meg levelet küldeni.

 • mostmárénis
  Ez sajnos már közel 10 éve megy a használt hangszerpiacon…
  gsfanatic.com/?tart=forumlist&id=csalok-az-internetes-kereskedelemben-es-egyeb-nyalanksagok&lang=hu&page=29
 • vocsokleany
  Nekem is volt hasonlo vevom FB marketplace-en, mikor koltozes elott felraktam par aprosagot.
  Szerintem mar akkor bekapcoslhato az “alarm”, amikor azt irja az illeto: “Mindent megveszem”.
  Gyanus.
  Altlalaban aki valos erdeklodest mutat, mindig kerdez valamit az elado termekek tulajdonsagarol. Tapasztalatbol beszelk. Mindig lennie kell 1-2 erdeklodo kerdesnek a reszletekrol.

  Aki csakugy latatlanban meg akar venni mindent – erdeklodo kerdesek neluk – attol nagyon boldogok leszunk, de pont ez legyen a gyanus.
  En visszza is kerdeztem a fickotol: ” nem tett fel erdeklodo kerdeseket a termekekrol”
  de csak azt hangoztatta egyfolytaba, hogy kell minden, es megismetelte a kereset: kuldjem el az adataimat, hogy utlahassa a penzt.
  Nah, persze….

 • Tibi
  Index fórum hirdetési csoportban is vadásznak, jön egy angol nyelvű email, hogy megvan-e még mi a végső ár stb… mivel jól tudok angolul nem zavart adtam már el külföldieknek ezt azt Budapesten… aztán a sokadik email után jön a feketeleves, tesójának kéne az objektív aki Prágában él de fizetnek minden költséget, persze ő meg a tesója is John meg Rob meg hasonló random nevek, adjam meg a számlaszámom és előre utalnak semmi kockázat. Ennél nem mentem tovább, de fórumok szerint kamu banki igazolást küldenek, hogy pending az utalás de addig is küld a cuccot.
  A leggyanúsabb az volt, hogy egy olyan objektívre írtak amiből a prágai Marketplace-en is biztosan van vagy húsz, a legismertebb Canon objektív.
 • Serrin
  Amikor még a dolgaimat meghirdettem, akkor volt egy megoldásom ilyesmire: csak személyesen adtam/vettem bármit és készpénzért. Egyrészt látom, hogy kitől veszem, másrészt ugye helyben kipróbálás (használtra nincs garancia) miatt. Mindezt forgalmas helyen.

  Vidékiekkel volt vitám, de ha BP-n ha nem találok vevőt, akkor vidékieknek sem kell.

  Amiért nem hirdetek már:
  – Ha nagyobb értékű, akkor használom, pl.: telefont addig használok, amíg jól működik és van sw update (iPhone SE 2016-ot használok most is). Amint ezek elmúlnak, a használt érték is nagyon leesik és pl.: tartaléknak megteszi még.
  – Ha valami nem kell, akkor oka van és nehéz lenne eladni (pl.: több éves használat), ezért inkább megfelelő szelektívgyűjtőbe megy.
  – Kis értékű dolgokkal (<5eFt), meg nem éri meg foglalkozni: idő, telefon, hülyék kezelése, stb.

  Egy tipp: prepaid sim a hirdetésekhez, aztán azt ki lehet kapcsolni.:)

 • uriember
  és ha belefutsz egy ilyenbe, gyors csinálsz egy paypal accountot, megkapod a pénzt és megszünteted? kamu reggel vagy lopott profillal nem fog felnyomni
 • Darwin
  Az evolúció lényegét kicsit kifordítva, én azt mondom: akit ilyen primitív módszerekkel be lehet csapni, azt be is kell. 😀 😀
 • JJJ Smith
  Úriember: ahogy fentebb olvashatod ezek az emberek semmit nem utalnak senkinek, egy kamu Paypal rendszer üzenetet küldenek neked hátha beveszed és küldöd az árut.

  Ennek szofisztikált változata amikor cégeket tesznek hintába, mondjuk német anyacég egyik vezető beosztású embere nevében írnak pénzügyes Marikanak tíz perccel a pénteki zárás előtt (és lehetőleg négy napos hétvége előtt) hogy asap kéne utalni 50.000 Eur-t egy határidős üzlet miatt majd az ünnep után papírozunk.

 • V
  szerintem ugy mukodik hogy kaptal volna egy emailt ami latszolag a paypal-tol ment volna hogy megerkezett a penz a szamladra, ezzel a gombbal tudod jovahagyni – ami egy fake paypal login oldalra visz ahol a laikus rogton megprobal belepni es ezzel mar meg is adtad a belepesi adataidat
 • Maxi
  Én pár éve a kistévémet árultam a Jófogáson, és rám írt egy külföldi lány, hogy megvenné. Kiderült, hogy Csehországban él, de neki nem probléma, hogy a tévé Budapesten van, kifizeti a szállítást, és adjam meg neki a Paypal címem. Akkor még volt Paypalom, de inkább letagadtam, csak hogy passzoljuk az üzletet, annyira csalásgyanús volt az egész. A tévét 4000 Ft-ért árultam, a szállítása ennél jóval többe került volna (ilyen régi típusú, szép súlyú „kisdínó” volt), még országon belül sem érte volna meg postázgatni, csak a személyes átvétel. Nem láttam benne a logikát, miért akarná bárki is megvenni külföldről. Amikor írtam a lánynak, hogy nincs Paypalom, biztatott, hogy milyen egyszerű létrehozni és csináljam csak meg. Erre a levelére már nem válaszoltam, de rákerestem a felhasználónevére és egy külföldi fórumon írták róla, hogy csaló.
 • ne légy áldozat
  Sima csalás. Nem is értem. miért nem fogtál gyanút. Ki az a külföldi hülye aki paypallel akár bármit is fizetni, pláne használt cuccokért….

  De ugye a 10 millió pénzügyi analfabéta országában az unokázós csalók se fogynak el soha

 • krisz
  Azt nem értem az egészben, hogy a csalónak miért éri ez annyira meg???
  A pénzt ha nem is ő (említett háromszögelős csalás), de valaki elutalja majd aztán vissza is kéri.
  És elmegy a csalóhoz egy rakat használt bútor / objektív stb…
  Ha ő abból pénzt szeretne, akkor neki azt tovább kell megint passzolni, ami megint sok idő meg macera. Vagy megszállottan gyűjti más használt cuccait??
  Ráadásul ha valaki tényleg nem hagyja annyiban, akkor a cím alapján lenyomozni sem túl nehéz.
 • noname
  ne légy áldozat
  2022-04-29 at 09:09

  ez nem 10 millió analfabéta miatt van, hidd el nyugaton is van bőven áldozatuk, szerinted ebből a piacból élnek?
  És még analfabétának sem kell lenni, csak mondjuk bízol az olyan nagynevű cégekben, mint paypal, meg hogy figyelnek a hírdető oldalak is hogy az ő hírnevüket se rontsák

  és bizony van még egy olyan társadalmi réteg/korosztály, aki alapvetően bizalommal áll egy másik emberhez. Ez valószínűleg nem a nagyvárosi, urbánus, jól kereső, középosztálybeli a tipikus áldozatuk, de szerencsére egy társadalom ettől sokkal színesebb

  Darwin
  2022-04-28 at 19:34
  tehát ezen logika mentén, aki rossz helyen járt este és megerőszakolták (ne adj isten kihívóan öltözött), vagy kirabolták, akkor jól is van, megérdemli

 • Könyvmoly
  A legcsúnyább az volt, amikor ugyanazt a 2000 forintos használt könyvet 8 vevőnek is “eladta” valaki egy könyvgyűjtőknek szóló zárt Facebook csoportban. Előre utalással kérte a fizetést (ez megszokott dolog volt a csoporton belül), 8-an el is utalták, de csak az egyiküknek érkezett meg a könyv. Az eladó ezt követően felszívódott. A vevők ott hibáztak, hogy privát üzenetben jelezték vételi szándékukat. A csoport ezt követően bevezette, hogy vételi szándékot a nyilvános poszt alatt nyilvánossn kell jelezni (banki adatok és szállítási cím megadása lehet privát), ha több ajánlat is van, akkor pedig az eladó köteles kiírni, hogy kinek van éppen félre téve a könyv (ha X napig nem küldi a pénzt, akkor a sorban utána következő érdeklődőnek stb.)
 • Darwin

  Ha olyan hülye valaki, hogy éjjel a Szigony utca környékén mászkál a márkás ruhájában, és lobogtatja a pénzét, az megérdemli.
  Az ilyen csalásoknak bedőlők pont ez a kategória.
  Ezek nem szofisztikált csalások, ordít róluk, hogy kamu mindegyik.
  Mint amikor használt autót vesz a neten egy norvég szívsebésztől féláron, mert az illetőt áthelyezték Amerikába. Csak a szállítási díjat kell előre utalni.
  Aki olyan ostoba, hogy ilyen szintű mesével meg lehet etetni, az minél kevesebb pénz fölött rendelkezzen. A maradékot meg vegyék el tőle, így van jól.
 • akit Kiszámoló Tivadarnak nevez
  Bónusz nevettetés: az árakat lejjebb engedtem (de nem hiszem, hogy emiatt), 4 napon belül ismét jelentkezett “Polgár” egy másik telefonszámról betűről betűre ugyanazzal az SMS-sel, benne ugyanazzal az e-mailcímmel. Remélem, sokat fizet az SMS-küldésért.
 • dioda
  Erről mintha hallottam volna valamit. Afrikában a kicsit is képzett fiatalok így próbálnak extra pénzhez jutni. Minden bevetnek, csak hogy megtévesszenek embereket.
 • testemen a jel
  A háromszögelősöknek:
  Ugye nem gondoljátok komolyan, hogy egy online csalási módszer célja az, hogy egy valós szállítási címre ténylegesen elszállíttasson a világ minden tájáról mindenféle használt szart, a fentebb említett lovaskocsitól kezdve a 4000 éves tévén át random minden hülyeségig, válogatás nélkül, amit hirdetnek a neten? Ezt így átgondoltátok?

  A csalás valószínűleg úgy folytatódik, hogy az áldozat által megadott emailcímre érkezik egy PayPal dizájnos email, amiben egy link van “a pénz lehívása” vagy hasonló felirattal. Az áldozat rákattint és egy PayPal dizájnos weboldalon találja magát, ahol be akar lépni a saját accontjába, ezért beírja a belépési adatait, de sajnos ezzel a bűnözők által üzemeltetett szoftvernek küldte el épp a jelszavát, és itt a vége a történetnek.

 • kerítésszaggató

  Még ha meg is szerzik a PayPal-es felhasználónevet (ami e-mail vagy telefonszám)+jelszót, gondolnám 2022-re eljutottak már oda az emberek, hogy legalább egy SMS-alapú kétfaktoros azonosítást bekapcsoljanak. A megfelelő kód nélkül nehezebb dolguk lesz a csalóknak.
 • GB77
  Ezekben a történetekben nincs senki a túloldalon, csak egy algoritmus, amely ma még szerencsére jól beazonosíthatóan töri a magyart. Megadod az adataidat és az állítólagos tranzakció kapcsán hopp jön egyszer egy általad is relevánsnak ítélt email a tárgyban az adásvétellel kapcsolatos kérdéssel, amire nem kellett volna rákattintani, mert már fent is van a vírus a gépeden, ami lehet keylogger vagy egyéb vírus. Ma még könnyű ezeket kiszűrni a magyartalan nyersfordítások miatt. Akkor leszünk bajban, ha ezt egyszer megcsinálják úgy, hogy nem fog róla ordítani.
 • siki
  Nahát, épp tegnap zajlott le az alábbi beszéletés:
  “Rendben, a fizetést FEDEX EXPRESS szállítással, borítékban fogom teljesíteni, amint megkapja a pénzt, a FEDEX pénzt csak személyesen küldöm, ha beleegyezik?”

  “Sajnálom, de mindkét fél érdekében csak a személyes átvétel és azonnali fizetés lehetséges.”

  “Nagyon egyszerű megérteni, hogy a FEDEX egy nagyon megbízható fuvarozót küld a faktorcsoportjából, aki személyesen fizet, így a fizetés személyesen történik, amint személyesen megvan a pénz, és megköszöni. az istentisztelet ma 16 órakor indul.”

  Az utolsó mondattal majdnem meggyőzött. 🙂

 • SpongyaBob
  05.12 este meghírdettem egy szekrénysort

  05.13 délután már jött az SMS: 70-700-9827 számról

  Hello, a nevem Polgar.
  Van meg elado butor?
  lepjen kapcsolatba velem kozvetlenul az e-mial cimemen.
  ( bradtcol23 kukac gmail )

  Erről a teleofnszámról egyszer már kaptam sms-t, mikor a GLS csomagautomatába helyezett egy csoamgot még márciusban

 • Lvnt
  Tőlem most épp egy motort akar megvenni valaki,aki Horvátországban el,de Ausztráliában dolgozik. :))) Előre utal de a szállítási költséget is utalja pluszban. :))))
  Pár napja egy autót akart megvenni valaki… megadta a szállítmányozó cég nevet is. Olasz cég volt a vevő meg portugál. Fel is hívtuk a szállítmányozó céget akik mondták,hogy ők nem szállítanak autót,tengeri szállitásokkal foglalkoznak… Amatőr csaló! :)))) Nem figyel a részletekre :))))
 • Lvnt
  Köszönöm válaszát, régóta keresem, és úgy döntöttem, hogy pontosan ezt keresem, és szeretnék Önöktől vásárolni! Hajlandó vagyok kifizetni a kért árat, és Horvátországból származom, de építési felügyelőként dolgozom Ausztráliában, és ezt személyesen nem láthatom. Az állapottal is elégedett vagyok, bankon keresztül is hajlandó vagyok fizetni és a bankköltséget és a szállítást is állom, mivel azonnali vásárlás érdekel. Horvátországi otthonomban fogom megvenni külföldön, és egy szállítmányozó cég segítségével átveszem és kiszállítja. Az átvétellel kapcsolatban további lépéseket fogunk tenni Önnel kapcsolatban, miután kifizettem, megköszönném, ha további képeket küldene e-mailben (ha vannak ilyenek) Ha egyetért ezzel, szükségem lenne a következő adatokra a fizetés folytatásához :
  Felhasználó tulajdonos –
  Iban-
  Cím:
  Ár –
  Telefonszám.
  E-mail –
  Megjegyzés: A szállítmányozási társaság díját is beleszámítom, ezért kérjük, adja meg banki e-mail számláját és átvételi címét a megbeszéléshez? hogy a lehető leghamarabb folytathassam a fizetést…
  Üdvözlettel
  Markovic
 • Rebek
  FB-on a Marketplace-en hirdetek bútorokat. Szinte még föl sem raktam őket, jöttek hasonló üzenetek.

  Pl. az első:
  “Oké, elviszem, de szeretnék eljönni, de jelenleg elfoglalt vagyok a munkám miatt, küldök egy fedex postást az otthonodba, hogy átadja a készpénzt és átvegye a tárgyat, oké?”
  Válaszom: “Csak személyesen adom oda. Köszönöm a megértést!”
  Erre a válasz: “Elmagyarázom neked, hogy egy fedex ügynök eljön az otthonodba, hogy adjon neked egy borítékot, amely tartalmazza a pénzét, és miután ellenőrizte a pénzét, odaadja neki az elemet, hogy elküldhesse az otthonomba”

  Egy másik:
  “Rendben elviszem, de szeretnék holnap jönni, de jelenleg munkával vagyok elfoglalva, küldök egy FEDEX postást otthonra, hogy készpénzben adja át a pénzt és átvegye a terméket”
  Az első már bűzlött ezért letiltottam a felhasználót, a második már egyértelmű csalásgyanús volt. De pontosan mi a trükk?…

  Küld pénzt, erről küld egy fotóshoppolt bizonylatot. Persze a pénz nem érkezik meg, hiszen valójában el sem utalta. Elkezd fenyegetőzni FBI-jal meg mindennel, hogy te csaló vagy és küldd vissza a pénzt. Tízből egy inkább fizet.