Nem új, de még mindig fut

2022-04-27
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Tivadar írta le az esetét, a jófogáson hirdet bútort, külföldről jelentkezik egy vevő, aki paypallal fizetne.

Egy érdekes, feltehetően adathalászati vagy csalási kísérlettel provokáltak. Nem tudom, újdonság-e, vagy mindig is csinálták.
 1. Használt bútorokat hirdetek a Jófogáson, telefonszámomat is feltüntetve.
 2. SMS érkezik (külön érdekesség, hogy ugyanarról a számról, ahonnan pár héttel korábban a magyarországi DECATHLON küldte az online rendelések beérkezéséről az SMS-eket): Hello, a nevem Polgar. Van meg elado butor? lepjen kapcsolatba velem kozvetlenul az e-mail cimemen (... [random gmailes cím])
 3. Bár furcsa, hogy azonnal ki akarja kerülni a Jófogás üzenetrendszerét, de végül is a hirdetésben megadtam a telefonszámom, és eladóként nincs túl nagy kockázatom, írok neki: Tisztelt "Polgár"! A Jófogáson megjelenített bútorokat továbbra is árulom: [odateszem a hirdetéseim linkjét]. Ha valamelyik érdekli, várom válaszát,  T.
 4. Válasz 30 perc múlva: mindet akarom.....Szia, köszönöm, hogy visszakerestél. örülök, hogy még mindig elérhető. Mióta van a tulajdonodban és mi a végső ára? (Megszólítás, aláírás nincs.)
 5. Írok: Ahogy a hirdetésben szerepel, minden bútort újonnan vásároltam 2013. nyáron. A végső áruk annyi, amennyiért megveszik őket. 🙂 Viccet félretéve, jelenleg várom a jelentkezőket annyiért, amennyit kiírtam. 
 6. Válasz 6 perc múlva: Köszönöm, nagyon érdekel, hogy mihamarabb megszerezzem, mert tudom, hogy valószínűleg vannak más vásárlók is.
  Sajnos jelenleg munkakorlátozás miatt nem tudok eljönni átvizsgálásra, de ha garantálni tudja, hogy jó állapotban van, készen állok a végső ár megfizetésére.

  Felhívjuk figyelmét, hogy paypalon keresztül fogok fizetni, és amint megerősíti a fizetést, megteszem a szükséges intézkedéseket egy szállítási ügynökkel a berlini címemre történő átvétel és szállítás költségeiről. így nem kell aggódnia a szállítási költségek miatt.

  Ha ez rendben van veled, vissza kell küldened nekem a paypal adatait az alábbiak szerint, hogy azonnal megkezdhessem a fizetést;

  A neved -
  PayPal email -
  Összeg -
  Telefonszám - 
  (Továbbra sincs sem megszólítás, sem aláírás.)

 7. Az utolsó levél annyira furcsa volt, hogy közlöm vele: Kedves 'Simone Polgar',

  Azon túl, hogy rögtön arra kért, levelezzünk a Jófogás felületén kívül, az Ön üzeneteiben meglepő, hogy szó szerint semmit sem tartalmaznak, amit ne küldhetett volna el bárkinek bármilyen bútorhirdetésre. Az utolsó levele pedig erősen úgy néz ki, mintha nem ember, hanem szoftver írta volna.

  Mielőtt továbblépünk, legyen szíves válaszában hivatkozni a mi ügyünk néhány konkrét részletére, amiből tudhatom, hogy valóban az én hirdetéseim érdeklik, és nem pusztán személyes adataimat kívánja megszerezni.

  Üdvözlettel,
  J. T.

 8. Minő meglepetés - nem érkezik több válasz.

Eddig a levél.

Nem tudom, adathalász bepróbálkozás volt-e, hiszen belépési kód nélkül nem mennek messzire a paypalos e-mail-címemmel. Hallottam viszont olyat, hogy valakitől ugyanígy motort vettek, feladta fuvarba, utána azonnal vissza is hívták a számlájáról a pénzt. A pénz eltűnt, a motor már úton volt, se pénz, se motor.

Ha valaki tudja, hogy működik a lehúzás, legyen olyan jó és ossza meg velünk. Addig is: ne adj el semmit külföldre, főleg, ha gyanús az egész.

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram