A nagy durranás: Transferwise Borderless

 

A Transfirewise-t régóta szeretjük, olcsón lehet vele országok között utalni és pénzt váltani. Most egy igazán nagy dologgal rukkolt elő: számlát is nyithatsz náluk több országban, ráadásul ingyen és 15 devizában, köztük euróban, dollárban és forintban is fogadhatsz és tarthatsz pénzt a számládon.

Egyelőre Németországban és Nagy-Brittaniában, a tervek szerint a jövő hónapban az Egyesült Államokban is nyithatsz helyi számlát. (Sőt, azt hallottam, hogy hamarosan bankkártyát is készülnek kibocsátani. Az lesz csak az igazán nagy szó: ingyenes számla egy bankkártyával, ami mögött 15 deviza lehet.) Kipróbáltam, tényleg tudnék pár kattintással német számlát nyitni német bankszámla-számmal. A számlavezető a német Deutsche Handelsbank.

(Az eurós és a dolláros fizetésedet (munkabéredet) nyugodtan kérheted erre a számlára, az angol fontosat egyelőre nem, mert annak valami BACS rendszeren kell keresztülmennie. Erre figyelj.)

Kinek jó ez? Azoknak, akik külföldről kapnak fizetést, vagy adnak el valamit (árut, szolgáltatást). Nem kell többet paypallal bóhockodni aranyáron és a magyar bankod sem számolja fel a költségeket a pénzváltásra. (Már ha rá bírod venni a külföldi partnert, hogy a magyar számládra pénzt utaljon.)

A legtöbb szolgáltatás ingyenes, ennél olcsóbban valószínűleg nem úszol meg egy eurós számlát.

Valószínűleg többeknek ezzel meg is oldódott az eurós céges számla problémája. Nem kell többé Szlovákiába járni céges eurós számlát nyitni, ezzel éves szinten milliókat spórolhatsz meg, ha sok ki és bejövő eurós utalásod van külföldről. De valószínűleg már havi egy bejövő eurós utalás esetén is megéri megnyitni a számlát. A cégednek bárhol lehet bankszámlája, különösen az Unión belül, így semmi akadálya annak, hogy itt is nyiss egy számlát.

Ha már van Transferwise számlád, keresd fel és kattints a Borderless linkre a további infóért. Ha nincs, itt tudsz nyitni egyet. (Affiliate link, az első utalásod ingyenes lesz.)

Ha nem tudod, mi is az a Transferwise, olvasd el ebben a cikkben.

Mivel a dolog még nagyon friss, ha bármi infód vagy tapasztalatod van, oszd meg a hozzászólásokban.

Update: a számla alkalmas arra, hogy utalásokat fogadjál (ez lenne ugye a legfontosabb funkciója), a kimenő utalásaid küldője azonban egy központi számlaszám lesz. Ez akkor lehet érdekes, ha mondjuk a brókercéged csak a saját nevedre szóló számláról fogad el beutalásokat. Mivel betétet nem gyűjt a számla, így hasonlóan a többi ilyen számlához OBA féle védelem nem is védi, bár nyilván nem itt akarsz tízmilliókat gyűjteni.

Az itt található összegről jelenleg nem tesz jelentést a magyar adóhivatalnak a cég, szintén hasonlóan a többi elektronikus pénztárcához, azonban az amerikai adóhivatalnak jelent amerikai állampolgárok esetén.

Pénz fogadása a számlára ingyenes, az utalásnak fix díja van, 0,6 euró, ha bankkártyával akarod feltölteni a számlád egyenlegét, annak szintén van díja, jellemzően 0,3-0,4%. Forintos magyar hitelkártyánál 0,4%-os költséget írnak, de megjegyzik, hogy lehet, hogy a bankod készpénzfelvételnek fogja minősíteni a feltöltést, érdeklődj a bankodnál.

Share

85 hozzászólás

 • Petike
  mdavid626: mennyibe kerül hitelkártyával utalni? Az én kártyám 2%-ot visszatérít, ha ennél kevesebbért tudok a betéti számlámra utalni, akkor az nagyon szuper lenne. 🙂
 • digimini

  Nem javaslom, ugyanis nem egyreszt nem tudsz rola egyedileg utalni masreszt ha a NAV nem fer hozza ketto perc alatt torlik az adoszamod. Nem beszélve arról hogy az üzletfeleidnek mennyi kedvük lesz egy ellenőrizetlen számlaszámra külföldre utalgatni.

 • senkifia
  “Valakinek van ötlete más megoldásra?”

  Itthoni bankszamla + kartya, esetleg tarskartya?

 • Andras
  @Grza: igen de ez tobbek kozott azert lett volna nagyon jo hogy elkerjuk a PayPal isszonyatosan lehuzoas atvaltasi arfolyamat amit sajnos tiltanak:(
 • p3pp3r0ni
  Akkor ez most azt jelenti, hogy bezárhatom a méregdrága magyar céges EUR számlámat és nyithatok egy ilyet ingyen? NAV, stb. ezt elfogadja rendes céges bankszámlának? Hol van helyileg ez a bank vagy pénzintézet vagy mi, hol tartanák a pénzem? Túl szépnek tűnik ahhoz, hogy igaz legyen. Nem tudnál ezekről valami szakit megkérdezni? Szerintem mindenkit érdekelne egy follow-up cikk pontosabb infókkal.
 • Géza
  . László amit belinkeltél az csak arról szól, hogy egy ideje a számla adatokat küldik a külföldi bankok is a NAV-nak. Azt most tervezik állítólag, hogy a külföldi számláidat be kelljen jelentened (a belföldit a bankod jelenti be), és azok is megjelennek majd a cégnyilvántartásban.

  Igazából egyikkel sincs gondom. De hogy ez hogy lesz hivatalosan céges számla, azt nem tudom. Ahhoz minden bank kéri a cégadatokat, külföldi bankok mindezt fordítással szokták kérni, szóval hogy céges számlát hogy lehet így a neten nyitni, és hogy az szabályos lesz-e, nem tudom.

 • p3pp3r0ni
  Még kérdés: használható lesz ez abban az esetben ha nekem azért kell az EUR vállalkozói számla, mert a váll. bevételemet euróban kapom? Tehát nem én akarok külföldre utalni, hanem EUR jön be, amit forintra akarok váltani.
 • Mr. Heisenberg
  NAR: ezzel a számlával az lesz a gondja a gyereknek, hogy erről tovább kell utalnia egy olyan számlára, amihez kapcsolódik bankkártya. Mivel helyben nem tud majd számlát nyitni, a kör bezárult.

  Esetleg egy prepaid bankkártya neki, ‘szt jónapot? Most hirtelen csak a neteller ugrik be (nekem az van), de gondolom van egy tucat ilyen még. Váltási árfolyamot (forint -> deviza) nem tudok, ritkán használom. Értelemszerűen helyi devizában kell nyitni, hogy a vásárláskori váltás (kártya devizaneme -> vásárlás devizaneme) költségét elkerüld. Vagy payoneer, amit feljebb ajánlott valaki.

  Mondjuk nagy összeget nem tartanék ilyeneken 🙂

 • rufus dawes
  Hasonló célból eddig a CurrencyFair “Send In” funkcióját használtam, amivel váltás nélkül lehet a CF-nél lévő virtuális számlára pénzt küldeni. Annyi a különbség, hogy ennek a virtuális számlának nincs “rendes” számlaszáma, a küldőnek a CF adott pénznemben vezetett számlájára kell utalnia, és megjegyzésben megadni azt a referenciakódot, ami a címzett virtuális számláját azonosítja. Továbbá az utalás előtt a küldő bankszámlaszámát is regisztrálni kell. Ha mindezt a küldővel el lehet fogadtatni, akkor több macerával ugyan, de kb. ugyanott vagyunk, mint ezzel az új Transferwise szolgáltatással, ha jól látom.

  A CF előnye még, hogy a váltáshoz működtet egy marketplace-t, ahol akár CF-es árfolyamnál kedvezőbb árfolyamon is válthatunk, feltéve, ha akad aki elfogadja az ajánlatunkat. Nyilván nagyobb összegnél lehet érdekes, meg persze, ha nem sürgős a váltás. Nekem volt már, hogy összejött…

 • attila
  @digimini a NAV a céges paypal számládhoz sem fér hozzá mégis gond nélkül elfogadja ! ezer éve használja nemegy webshop itthon és külföldön, semmi gond nincs vele ! ne beszélj butaságokat !
 • Fairy

  Köszönöm a választ. Akkor ez nekem felejtős. Számlát kellene nyitnom valami szabad országban, de ha nem vagyok ott állampolgár, akkor többnyire lehetetlen. De azért próbálkozom.
 • Hubi
  transferwise.com/help/article/2811590/borderless-account/how-is-this-different-than-a-bank-account

  Although your bank details are unique, they don’t represent real bank accounts, but simply ‘addresses’ for your Electronic Money account, meaning you can receive payments much like a real bank account

  Ez alapján egyáltalán nem vagyok biztos benne, hogy ezt a megoldást teljes értékű bankszámlának lehet használni.

 • Kiszamolo
  Hubi, a kimenő utalások mennek egy központi számláról.
 • Peter[HUN]
  Ma nem működik az EUR fogadás funkció. Tudunk róla valamit, miért?
 • Hubi
  Kiszámoló: A teljesértékűséget úgy értettem, hogy nem vagyok benne biztos, hogy ezt a “számlát” a NAV teljes értékűen elfogadja céges deviza számla helyett, mivel ahogy írják, ez nem minden paraméterében felel meg egy bankszámlának.
 • attila
  Kell egy magyar céges bankszámla, ilyet a transferwise nem ad, jelen pillanatban gbp, usd, eur, ezekben nyit személyes banki adatokkal ellátott céges számlát, olyat amire közvetlenül lehet utalni, a többi devizánák a központ számlájukra lehet utalni és a közleményben meg kell adni az adott személy / cég azonosítóját ahhoz hogy hozzá lehessen rendelni az utalást.
 • szocske
  FONTOS:
  Valaki írta itt fentebb, hogy a transferwise-ra 0,4%-ért cserébe hitelkártyával is befizethet, ami jó, mivel 2%-ot visszakap.
  Nos, nem jó, ugyanis kp felvételnek minősül a HK fizetés a TW-nél!
 • szocske
  ja, most látom, hogy ez a kp felvét megjegyzés már szerepel az updateben…
 • Lupis
  Szerintem már megy az USA számla is, nekem sikerült USD számlát nyitnom.
 • Tamás
  A PayPal konverziós ráta engem is piszkosul bosszant. Hiába van dollár alapú, MO-on nyitott számlám, a kiutalás mindenképp forintban történik. Nem is értem erre miért nem ugrott még semmilyen hatóság. Ráadásul azt vettem észre, hogyha neten paypal egyenleg terhére vásárolsz, akkor még szarabb az árfolyam, mintha saját számlára utalnál.
 • attila
  @Tamás éppen erről beszéltünk hogy mivel tudsz nyitni usd számlát az usában a tw-n keresztül ezért megoldódott a kérdés azoknak akiknek dollár van a paypal számláján hisz vagy egy kivétel a paypalnál, mégpedig az hogy usa bankszámlára utalnak usd-t is 🙂
  sajnos eur-t nem utalnak eurózónás számlákra így ez pech akiknek euró van a számlájukon és euróban is szeretnék felvenni vagy normális huf árfolyamon.
 • Tamás
  Szia,

  ezt próbálta is valaki? Korábban azt olvastam, hogy csak a lakhelyed szerinti hivatalos valutából hajlandók kifizetni.

 • attila
  @Tamás igen próbáltam. 2008-ban sikerült nyitnom számlát a bank of new yorknál magyar lakcímmel. elég bonyolult. mikor még értékesítettem az usába akkor így került hozzám a pénz usd-ben. nyitottam a cib banknál usd számlát ingyen volt anno és negyedévente ráultam a pénzt a bank of new yorktól majd itt kivettem usdben. tehát működik és ingyen utalja az usdt a paypal. a bank of new yorknak volt költsége összegtől függetlenül 20usd -t kértek az utalásért. viszont most a tw az 0,7% költséggel működik, tehát olyan 3000 usd-ig jobb és ezen még át is váltja neked forintra. szóval le a kalappal ! bízom benne hogy a paypal talán lép erre valamit….
 • Laca
  a currencytransfer.com-t ismeri valaki? Rákerestem google-ben, hogy még milyen hasonló oldalak vannak.
  Ezek pl rosszabb árfolyamon váltanak, viszont a fee az kisebb, ezért pl egy 30ezer dolláros utalásnál 20ezer ft-al többet ad, mint a transferwise.
  Csak amíg nem hallok róluk pozitív visszajelzést, nem akarom kipróbálni.
 • snasim
  Lenne egy kérdésem. KBC-nél vezetett értékpapírszámlára szeretnék dollárt utalni transferwise-on keresztül a magyar bankszámlámról. Megoldható ez? Illetve jóvá fogják tudni írni? Milyen bankszámlaszám lesz a küldőnél megadva? Van valami másik ötletetek, hogy hogyan tudok viszonylag olcsón forintot dollárra váltani és azt értékpapírszámlára juttatni?? Előre is köszönöm az ötleteket és tanácsokat!
 • gaborr
  közben gondolkodtam, hogy tartanám-e a pénzem tw-nál. És gondolkodóba estem. Mi a biztonságosabb, egy banknál tartani a pénzt ami hitelez majd becsődöl, vagy a tw-nál, amely nem hitelez, nem fizet kamatot, működése nem igényel hitelt, működésében elvileg nincs kockázat?
 • Skrilly
  @gaborr: azt azért ne felejtsd el, hogy a tw bármikor zárolhatja számládat a rajta lévő pénzzel együtt AML szabályokra hivatkozva. Kérhetnek egy tonnányi papírt, nyilatkozz, hogy milyen kapcsolatban állsz az ügyfeleiddel stb. Vért izzadhatsz, mire visszakapod a saját pénzedet.
  Egy banknál ilyen sokkal ritkábban fordulhat elő.
 • tip
  vajon a transferwise hol tartja a pénzt, vászonzsákban? De nem ám, hanem igazi bankszámlán. Még azt is elárulják, melyiken:

  transferwise.com/help/article/1870699/good-to-know/transferwise-bank-details

 • gaborr
  teljesen igazad van, ott a pont 😉
 • gaborr
  én ebben nem látok kockázatot, hacsak nem mosod a pénzt 🙂
 • Tamás
  Nekem nem sikerült hozzáadni a TransferWise borderless-t a PayPal-hoz. Megadok minden adatot, ezt írja ki:

  We were unable to process your bank account registration at this time. We apologize for the inconvenience. Please try again at a later date.

  A vicc az hogy rögtön alatta azt írja ki, hogy sikeresen hozzáadtam, de a listába nem kerül be.

  A bank neve amúgy, ha valaki keresné: Community Federal Savings Bank, és ez egy Checking account.
  Abban nem vagyok biztos, hogy az ACH vagy a Wire routing numbert kell-e megadni, de egyikkel se működött.

 • prisonerhu
  @Tamás: Ugyanezt írja a Paypal akkor, ha egy letiltott bankszámla adatot adsz meg. Úgy derült ki számomra, hogy rákérdeztem náluk és pár hétre rá megírták, hogy jelenleg így van megoldva a rendszerükbe, ha egy nem engedélyezett helyre próbálnál utalni.

  De leginkább ez a félrevezető számomra, mert valójában később sem fog működni: “Please try again at a later date”.

  A Paypalnek egyáltalán nincs ellenőrző szerve, vagy mi lehet a helyzet vele?

 • szocske
  A 350-hez közelítő HUF-GPB és a 270-hez közelítő HUF-USD árfolyam beindította a fantáziám, a TW borderlessel egy kis deviza spekulációra, olcsón lehet váltani, és roved távon kb. 10%-ot látok ezekben….
 • attila
  összességében a paypal azon ügyfélszolgálata ami a magyarokkal foglalkozik, az elég f.s. nekem 3 évig volt regisztrálva magyar bankszámlám, kéthavonta utaltam rá a paypal számlámról, nemrég letöröltem majd újra hozzá akartam adni, na azóta sem sikerült, nekem is az unable dumát nyomja. ez a paypal tényleg arra jó hogy gyorsan lehet vele fizetni meg sok helyen. Illetve a német paypal számla az teljesen más ott nagyon profi minden ügyfeles pillamatok alatt mindent elrendeznek ha felhívod őket. Biztos számít hogy ki az ügyfél 😀
 • utaló
  Update: kipróbáltam, ügyféllel oda utaltattam eurót, aztán onnan a saját HUF vállalkozóimra. Gránit Bankos EUR vállalkozóinak volt 28-30 EUR / hó körüli költsége, ennek az utalásnak meg 30. Szóval ott vagyok, ahol a part szakad. Ennyike.