Hirtelen eltűnt a prémium állampapír

Három napja még 50 milliárd forintos rábocsátásról (újabb kibocsátásról) adott ki hirdetményt az Államkincstár, tegnap délután azonban már nem volt szabad az ügyintézőknek prémium állampapírt eladni.

Így mint derült égből villámcsapás, megszüntették az egyik legjobb  magyar befektetési lehetőséget a kockázat-költség-hozam tekintetében.

Az Államkincstár szerint pár nap múlva lesz egy új konstrukció, bár ez a hirtelen jött visszavonás nem azt sugallja, hogy az új termék jobban kamatozna, mint a régi. De ne legyen igazam, hamarosan megtudjuk.

Share

40 hozzászólás

 • Stiel
  OK, nem én vagyok a hülye. 🙂 Tegnap akartam venni, erre az előző sorozatot pont lezárták, és újról még nem találtam infót. De amúgy ilyenről nem illene előre szólni valamennyire? Régebben mintha pár nappal előtte mindig lett volna hirdetmény.

  Ez van, majd meglátjuk, mi lesz.

 • Kiszamolo
  Még soha nem zárták le így, mindig volt 3-4-5 nap, amíg vehettél régit és előre tudtad, milyen lesz az új. Valamiért villámgyorsan cselekedtek, állítólag a kezitcsokólomokat a pultban is meglepte a döntés
 • dinnyesbacsi
  egy fokkal jobb, mintha a visszaváltást szüntették volna meg… de kommunikációból hozzák a szokásos szintet.
 • ImreZ
  1 hetet még igazán várhattak volna… 🙁
  Akkor jár le a kincstárjegyem és azt az összeget némileg kiegészítve akartam venni ebből a prémium államkötvényből.
  A február 10.-i bejegyzésben írtak hatására, biztos ami biztos alapon, a kiegészítésnek szánt részből megvettem a PMAK-ot, szóval kösz a tippet. Csak a többivel nem tudom most mi legyen, mert 3 évnél picit rövidebb lejárat lenne az ideális.
  Nem lehet, hogy ők is olvassák ezt a blogot?
 • bklement
  Bocs, ez miattam volt. Két napja nyitottam kincstári számlát, persze, hogy még lusta voltam venni..
 • Feri78
  Nem értek hozzá, de gondolom, hogy ha továbbra is szeretnék átstrukturálni az államadósságot olyan módon, hogy forintban, a lakosságnak legyenek eladósodva, akkor kell csinálniuk valamit helyette, ami hasonló hozamot ad, mert a Varga Mihály két szép szeméért, meg az okos szemüveges könyvvizsgáló nézéséért amit bármikor profin tud hozni, még senki nem fogja odaadni nekik a pénzt. 🙂
 • Gábor
  Én kicsit erőmön felül vásároltam belőle két ünnep közt tbsz-re, szóval most nyertem egy kis visszaigazolást hogy megérte. Hogy legyen pozitív hozzászólás is.
 • AKK
  Francba, ez váratlan volt!!
  Tényleg várhattak volna 2-3 napot …
  Kíváncsian várom mit hoz ki az Államkincstár
 • HunST
  Szerintem nincs min meglepődni, a lakosság önti befelé a pénzt, ezt az AKK is lehozta:
  “Értékesítési csúcs januárban”
  akk.hu/uploads/O7JRpm7l.pdf
  Itt a portfolio cikke: portfolio.hu/befektetes/ongondoskodas/hetfotol_csokken_tobb_lakossagi_allampapir_kamata.4.243871.html

  A 2019/L; 2021/I PMÁK hirtelen túl jó termék lett a KKJ/FKJ kamatcsökkentését követően.
  Aki meg nem tudott bevásárolni az így járt, majd jövő héten vehet az alacsonyabb kamatprémiumos “új” PMÁK-ból, ha még akar…

 • Tamás
  Valamit már tudnak, amit még mi nem.
  Lehet az infláció követés mellé volt sok az a 3,25%?
 • Ahlan
  Legalább ennyire volt különös a 220/I kötvény tiszavirág élete.
  Talán 2 hónapig forgalmazták és 4% volt a kamata.
  Gyorsan megszüntették, helyette már csak a 220/J kötvényt lehetett vásárolni 3,5% ígért hozammal.
  Hát nem esett jól 🙁
 • Speki
  Valószínűnek tartom, hogy az államkincstár számításai szerint alacsonyabb hozammal is megeszik a magyar befektetők. Lehet, hogy eljött annak az ideje, érdemes lenne elgondolkodni a reál eszközökön pl. arany,ezüst. Rövid távon 1 max 2 évig még a forint erősödhet is, (de csak az eur-hoz viszonyítva) utána viszont pokol vár rá.
 • Zolika
  Ezek be fogják vezetni az Nemzeti Olimpia Kötvényt infláció + 5%-ért, csak mert még nem szálltak el a költségek eléggé így is…aztán meg megmagyarázzák, hogy mindenki olimpiát akar, mert veszik mint a cukrot.
 • barbi
  Azért kíváncsi lennék, hogy ezt az 50+50 milliárdot javarészt kik vehették meg.
  Ebben az országában én már azon se lepődnék meg, ha ez is a haveroknak ment volna.
 • ügyvéd

  Vátesz 😀 😀 😀

 • Szaky
  Várható volt, de tényleg jobb mint ha a visszaváltást szüntették volna meg :)))
 • Speki
  Olyan világkép rajzolódik ki előttem, hogy nemsokára a világ összes országában fejvesztve fognak az emberek a nemesfémekbe menekülni. Ebben a bizonytalan környezetben lehet a legrosszabb és a legjobb döntéseket is hozni. Meglátjuk mi lesz, remélem hamar a helyes irányban leszek.
 • garri
  Épp kedden vásároltam be (köszi a tippet), ezek szerint egyik utolsóként. Azért ez tényleg furcsa, hogy átmenet nélkül szüntetik meg, miközben előtte pár nappal rábocsátanak…
 • Kiszamolo
  Azért hozzátenném, ezek csak Speki saját gondolatai, én nem osztom őket.
 • Philosopher
  Persze az állam oldaláról logikus, hogy ha ekkora a kereslet, akkor rontja a feltételeket, hogy kisebb legyen az adósságteher. Hiszen mivel egyre nagyobb arányt képviselnek a lakossági állampapírok, ezért ezek kamata is egyre inkább kézzelfogható lesz az ország finanszírozási kiadásaiban, nem lehet az egekben tartani a kamatokat.

  Én is kíváncsian várom, hogy csak mondjuk Infla + 1,5-2%-ra visszavágják a kamatozást, vagy az inflációs feltételt is módosítják a 2018-tól várható nagyobb infláció miatt.

 • ügyvéd

  Speki benyögi a zarmageddont 😀 1-2 év ídőtávon, aztán ha esetleg tényleg lesz egy méretesebb esés, akkor megdicsőül, mer ugye: “én már egy/két éve megmondtam” ha nem akkor meg a kutya sem fog rá emlékezni 😀
 • barbi
  Felébredtek a Portfoliónál is.
  portfolio.hu/befektetes/ongondoskodas/elfogyott_a_premium_allampapir_a_kincstarnal.3.244201.html
 • lala
  Nem tartom életszerűnek,hogy 3 nap alatt a lakosság elkapkodja a 100 milliárdot.
  Mutyi szagú nekem ez.
  Ha nagyon megvágják a kamatprémiumot, akkor ez is kuka.
 • Szaky
  2017.02.15.
  Tisztelt Ügyfelünk!

  Ezúton tájékoztatjuk Önt, hogy a Magyar Államkincstár az Államadósság Kezelő Központ Zrt. (a továbbiakban: ÁKK Zrt.) rendkívüli közleménye alapján a 2019/L és 2021/I sorozatszámú Prémium Magyar Államkötvény (a továbbiakban: PMÁK) megvásárlására irányulóan utoljára 2017. február 15. napján 16:00 óráig, 2017. február 16. napi árfolyammal állt módjában ügyfeleitől vételi nyilatkozatot befogadni. Új PMÁK sorozat/ok kibocsátásáról az ÁKK Zrt. várhatóan 3 munkanapon belül ad tájékoztatást, amelyet követően ismételten lehetővé válik új PMÁK sorozatokra vételi nyilatkozatot befogadni.

  Szíves megértésüket és türelmüket köszönjük!

  Magyar Államkincstár

 • Rolee
  ei.marketwatch.com//Multimedia/2016/07/21/Photos/NS/MW-ES129_top_20160721110302_NS.png?uuid=3846c1ac-4f54-11e6-9f44-0015c588dfa6
 • barbi
  Feri78:

  Teljes mértékben igazad van.
  Én nem fogok úgy venni, hogy egyrészt alaposan megvágják a kamatot, másrészt meg majd 2018. októberében nézik meg a 2017-es inflát és az alapján megy tovább.
  3% kamatprémium alatt emiatt egyáltalán nem éri meg.
  Bár lehet, hogy az lesz itt is a cél, hogy elinflálják PMÁK-kal is az adósságot (lásd KKJ 2%-os, FKJ 1,5%-os nevetséges kamata, miközben az elmúlt 1 éves infla 2,3%).

 • Speki
  Kiszamolo
  2017-02-17 at 09:52 Akkor lennék gondban ha osztanád az elképzelésemet. 50-50% az esélyem bárkinek az állításával szemben, tehát egy helyről indulunk. A sokak véleményével szemben az enyém mindig nagyon ellentétes és szélsőséges ezért van az, hogy az emberek többségével szemben én mindig más helyre érkezem. “Armageddont” azt azért én sem várok.
 • szocske
  Én továbbra is maradok a hitelkártyával fizetett fundamenta hozamlesőnél…
  Az első évben így nem irreális a 7% hozam, a visszatérítés részt ráadásul előre fizetik…
 • Talios
  SZÖCSKE:

  A fundamentás megtakarításaidat mind lakásra költöd vagy van valami trükköd a megtakarítás “nemingatlanos” elköltésére?

 • L70
  Az ÁKK követi a piacot, a PMÁK felára eddig 2,5 és 6% volt a figyelembe vett (korábbi) inflációhoz képest. Most nincs nagy zűr, ezért érthető az alacsonyabb felár. Mindamellett forradalmi kormányunk hozta a színvonalat a kapkodással, de ezen itt még valaki csodálkozik? Lassan 7 éve vannak hatalmon, de még mindig impulzuskormányzást csinálnak, amivel több kárt okoznak, mint gondolnák. Értem én, hogy a nagykutya szereti megdöbbenteni a zembereket, de talán konzultálhatnának arról is, hogy a zemberek ezt hogyan élik meg.
 • kérdező
  Ezeknek a papíroknak a másodpiaci forgalmazását (akár eladás, akár vétel tekintetében) mennyiben érinti a döntés?
 • szocske
  , csak akkor kellene trükk, ha kérnék állami támogatást. Az viszont fejenként 1 szerződésre jár, ennyit fel is használunk a családban lakás célra.
  Ha az állami támogatást nem kéred, csak a 3% kamatot, akkor nem kell lakáscélt igazolni.
 • szocske
  , ott a pont, nem (csak) az a gond, ha csökken a kamat vagy nő az áfa, hanem a dolgok megvalósítása, időzítése, azaz ettől a perctől, előzetes bejelentés, felkészülési idő nélkül.
  Miért nem lehet a változásokat korrekten, megfelelő időbeli kifutással, megfelelő kommunikációval megvalósítani?
 • kridli
  Na kijött az új. Az 5 évesnél a kamatprémium 2,25% annyi trükkel, hogy a jövő nyárig tartó első kamatperiódusban nem a tavalyi átlagos infláció a kamatbázis, hanem a tavalyi decemberi 1 éves infláció, így erre az időszakra 4,05%-os kamatot ad. Utána már az elmúlt évi _átlagos_ inflációt nézik, ahogy az eddigieknél.
 • N.
  Kinn vannak az új papírok. Csökkent a prémium, de fájdalomdíjul az első évben magasabb a kamat, mint a bevont papírokon. Hosszú távon a prémiumhátrány miatt viszont valószínűleg a már nem értékesített papírok fognak jobban teljesíteni.
 • Talios
  Befizethetek pl.: 10millió Ft-ot majd 4 év múlva kivehetem, minden igazolás nélkül?
 • Péter


  Ez engem is érdekelne. Milyen feltételek vannak ezzel kapcsolatban?
 • szocske
  , Péter, nem hiszem el, hogy ezt tényleg minden 2. poszt alatt ki kell fejtenem, mondjuk örülök, hogy sok az új olvasója a kiszámoló blognak…

  A lényeg röviden:
  pozitívum:
  +3% kamat, kamatadó mentesen
  +hitelkártyás befizetési lehetőség

  negatívum:
  -9000 Ft a nyitási díj és 150 Ft a számlavezetés
  -nincs részösszeg felvétel, csak egyben lehet felmondani
  -tavaly nyárig bármilyen összeggel működött, akkor bekerült az ÁSZF-be, hogy jogosultak a túlfizetés visszautasítására.
  Arra senki nem tud semmit mondani, hogy
  1. mi számít túlfizetésnek
  – a szerződéses összeg (900ezer)
  – a max. szerződéses összeg (2,4M)
  – a havi befizetés (5/20ezer)
  2. technikailag hogyan akarják visszautasítani
  – szerződésbontás,
  – a túlfizetés visszautalása

  A gyakorlatban egyelőre működik, tudomásom szerint több 10M feletti számla is létezik (nem enyém), egyelőre nem mondtak fel semmit.

 • Zombolyag
  Szocske,

  Miert nem irsz egy vendeg-cikket Kiszamolonak az altalad kovetett LTP hasznalatrol? Igy nem kellene minden cikk alatt újra es újra elmeselned 🙂

 • Péter
  itt olvastam még róla infót: (az a baj a kereső ebben nem segít)
  Lakástakarék: szomorú változások
  //kiszamolo.hu/lakastakarek-szomoru-valtozasok/comment-page-2/#comments