Segítsünk Dórinak

2018-04-03
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Dóri idén érettségizik és kérdezte, hogy szerintem mit csináljon, merre tanuljon tovább. Egyrészt tetszik a hozzáállása, bár ennyi eszem lett volna 18 évesen, biztos nem itt tartanék, mint most. (Jó tíz évet eltékozoltam az életemből, mire megjött az eszem.)

Másrészt az is tetszik, hogy kinézi belőlem, hogy tudom a választ. 🙂

De sajnos fogalmam sincs. Azonban itt vagytok ti, segítsetek neki, merre menjen tovább. Következzen hát a levele:

Iden fogok erettsegizni, es jelenleg 3 opciot latok a jovomre nezve.

1. BGE nemzetkozi gazdalkodas dualis kepzessel. Havi 80ezer ftot fizetne, ebbol lenne 30 ezer a kolesz, maradna 1 honapra 60 ezrem, ami a semminel tobb, alap dolgokra eleg lenne, szuleimnek nem kene tamogatni. Tandij diakhitelbol menne az elejen, cel lenne az evfolyamatlag feletti szint, hogy atsorolhassanak kesobb allamira. Az egyetem 3,5 ev, nem gazdagodnek meg havi 50 ezerbol, de lenne 3,5 eves szakmai tapasztalatom, igy realis lenne egy jo pozicio magas(abb) fizetesert.

2. SSC- be mennek dolgozni havi 200 nettoert (megajanlottak ennyit a nemet felsofokum miatt), nagynamanal laknek, fozne mosna ram, etetne, valamennyit nyilvan adnek neki, de ugy szamolom, hogy havi szinten 120ezret felre kene raknom belole. Nem tul jo melo, de 1 ev alatt lenne annyi megtakaritasom, hogy abbol akar informatikus gyorstalpalot fizetek, vagy kezdotoke lenne kulfoldi tovabbtanulashoz. Kulfoldre most is felvennenek, de nem akarok egy forint tartalek nelkul, hitelbol kimenni.
3.) programozoi "gyorstalpalo". Codecoolnal garantaljak az elso munkahelyet, de 1milli+afa a tandij, cserebe 1 evig ejjel nappal kell tanulni, munka mellette nem fer bele, de utana mar lehet keresni. Ha 1 ev SSC munkaval megkeresem a tandijat, akkor az a resze rendben lenne, de ha nem akarom, hogy abban az 1 evben amig a tanfolyamot vegzem szuleim meg a nagyszuleim tamogatasat kelljen kernem, akkor 2 evig kene SSC-ben kapkodnom a telefont, hogy legyen mibol elnem addig is.
Masik opcio, hogy nem dolgozok elore, egybol elkezdem szeptembertol, utolagos visszatorlesztessel is lehet tandijat torleszteni, de ekkor 1,5millio a tandij, amit masfel evig vonnak le a fizetesbol (havi szinten ez 75-80ezret jelentene). Ez azt jelentene, hogy 1 evig a csalad "tart el", utana fel ev szakmai gyakorlat havi netto 120ert, abbol meg nem vonnak le. Utana jon a munkaba allas, minimum a 200netto, abbol a torlesztes miatt masfel evig 120ezret keresnek. Magyarul 3 evembe kerulne, mire jobban keresnek, es akkor meg nem is diplomaztam le.
A megoldas ebben az esetben az lenne, hogy indul a yellowroadnal allamilag tamogatott "ingyenes" programozo kepzes, de az csak 4 honapos, utana megprobalnak eladni egy cegnek aki majd felvesz, es tovabb kepez. Feltetel legalabb 6 honapig ott dolgozni, amit ok ajanlanak, kiveve ha nem tudnak eladni senkinek. Apa informatikai cegnel dolgozik, nem lenne ezzel problema mert hozzajuk barmikor be tudna vinni.
Velemenyed szerint melyikkel jarnek hosszu tavon jobban? Nem tudom, mennyire lenne affinitasom a programozashoz, az is lehet, hogy fel sem vennenek oda, azt sem tudni meg, hogy a BGE dualis partnercegeinek kelleni fogok e. Az SSC-t nem szoktak szeretni, altalaban fel-egy ev utan otthagyjak, mert monoton es idegolo, nagy nyelvtudast kivan, ezert is fizetik meg, csoportvezetokent mar brutto 500at szoktak fizetni. Meg azon is gondolkoztam, hogy foallasban SSC es mellette levelezon diploma, es cegen belul probalnek helyezkedni. De egyelore annyira homalyos ez egesz, mert egyikben sem volt meg tapasztalatom.
Azt lattam a legjobbnak, hogy jelentkezem mindenhova, es ha veletlenul tobb helyre is kellenek, akkor ujra merlegelek.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram