Segítsünk Dórinak

Dóri idén érettségizik és kérdezte, hogy szerintem mit csináljon, merre tanuljon tovább. Egyrészt tetszik a hozzáállása, bár ennyi eszem lett volna 18 évesen, biztos nem itt tartanék, mint most. (Jó tíz évet eltékozoltam az életemből, mire megjött az eszem.)

Másrészt az is tetszik, hogy kinézi belőlem, hogy tudom a választ. 🙂

De sajnos fogalmam sincs. Azonban itt vagytok ti, segítsetek neki, merre menjen tovább. Következzen hát a levele:

Iden fogok erettsegizni, es jelenleg 3 opciot latok a jovomre nezve.

1. BGE nemzetkozi gazdalkodas dualis kepzessel. Havi 80ezer ftot fizetne, ebbol lenne 30 ezer a kolesz, maradna 1 honapra 60 ezrem, ami a semminel tobb, alap dolgokra eleg lenne, szuleimnek nem kene tamogatni. Tandij diakhitelbol menne az elejen, cel lenne az evfolyamatlag feletti szint, hogy atsorolhassanak kesobb allamira. Az egyetem 3,5 ev, nem gazdagodnek meg havi 50 ezerbol, de lenne 3,5 eves szakmai tapasztalatom, igy realis lenne egy jo pozicio magas(abb) fizetesert.

2. SSC- be mennek dolgozni havi 200 nettoert (megajanlottak ennyit a nemet felsofokum miatt), nagynamanal laknek, fozne mosna ram, etetne, valamennyit nyilvan adnek neki, de ugy szamolom, hogy havi szinten 120ezret felre kene raknom belole. Nem tul jo melo, de 1 ev alatt lenne annyi megtakaritasom, hogy abbol akar informatikus gyorstalpalot fizetek, vagy kezdotoke lenne kulfoldi tovabbtanulashoz. Kulfoldre most is felvennenek, de nem akarok egy forint tartalek nelkul, hitelbol kimenni.
3.) programozoi “gyorstalpalo”. Codecoolnal garantaljak az elso munkahelyet, de 1milli+afa a tandij, cserebe 1 evig ejjel nappal kell tanulni, munka mellette nem fer bele, de utana mar lehet keresni. Ha 1 ev SSC munkaval megkeresem a tandijat, akkor az a resze rendben lenne, de ha nem akarom, hogy abban az 1 evben amig a tanfolyamot vegzem szuleim meg a nagyszuleim tamogatasat kelljen kernem, akkor 2 evig kene SSC-ben kapkodnom a telefont, hogy legyen mibol elnem addig is.
Masik opcio, hogy nem dolgozok elore, egybol elkezdem szeptembertol, utolagos visszatorlesztessel is lehet tandijat torleszteni, de ekkor 1,5millio a tandij, amit masfel evig vonnak le a fizetesbol (havi szinten ez 75-80ezret jelentene). Ez azt jelentene, hogy 1 evig a csalad “tart el”, utana fel ev szakmai gyakorlat havi netto 120ert, abbol meg nem vonnak le. Utana jon a munkaba allas, minimum a 200netto, abbol a torlesztes miatt masfel evig 120ezret keresnek. Magyarul 3 evembe kerulne, mire jobban keresnek, es akkor meg nem is diplomaztam le.
A megoldas ebben az esetben az lenne, hogy indul a yellowroadnal allamilag tamogatott “ingyenes” programozo kepzes, de az csak 4 honapos, utana megprobalnak eladni egy cegnek aki majd felvesz, es tovabb kepez. Feltetel legalabb 6 honapig ott dolgozni, amit ok ajanlanak, kiveve ha nem tudnak eladni senkinek. Apa informatikai cegnel dolgozik, nem lenne ezzel problema mert hozzajuk barmikor be tudna vinni.
Velemenyed szerint melyikkel jarnek hosszu tavon jobban? Nem tudom, mennyire lenne affinitasom a programozashoz, az is lehet, hogy fel sem vennenek oda, azt sem tudni meg, hogy a BGE dualis partnercegeinek kelleni fogok e. Az SSC-t nem szoktak szeretni, altalaban fel-egy ev utan otthagyjak, mert monoton es idegolo, nagy nyelvtudast kivan, ezert is fizetik meg, csoportvezetokent mar brutto 500at szoktak fizetni. Meg azon is gondolkoztam, hogy foallasban SSC es mellette levelezon diploma, es cegen belul probalnek helyezkedni. De egyelore annyira homalyos ez egesz, mert egyikben sem volt meg tapasztalatom.
Azt lattam a legjobbnak, hogy jelentkezem mindenhova, es ha veletlenul tobb helyre is kellenek, akkor ujra merlegelek.
Share

125 hozzászólás

 • Józef
  “Havi 80ezer ftot fizetne, ebbol lenne 30 ezer a kolesz, maradna 1 honapra 60 ezrem”

  Hát, nem biztos, hogy a gazdasági szak a megfelelő ezzel a matematikai háttérrel.
  Bocs. 🙂

 • Józef
  Komolyra fordítva: mi nem ismerjük Dórát, bírná-e az SSC munkát vagy sem, ahogy írja, még azt sem tudja, lenne-e affinitása programozói munkához. Ha ilyen szinten sem érzi, akkor ehhez szerintem nehéz jó tanácsot adni.

  Azon kívül, hogy tanuljon, (szinte) bármi is az, legalább alapot fog képezni valami olyanhoz, amire menet közben jön majd rá, hogy érdekli.

  Azt hozzátenném, hogy nekem ennyi idősen a világon semmi fogalmam nem volt a jövőmről, sőt, a főiskola után se, szóval riszpekt, de jó ötletet erre nehéz mondani.

 • Zabalint
  Kedves Dóri,
  Nekem ebből úgy tűnik, hogy nem világos számodra még mit is akarsz majd dolgozni, mert nem mindegy, hogy gazdasági szakember vagy programozó akarsz lenni. Ezt szerintem csak te tudod eldönteni, sem Miklós, sem mi olvasók nem tudjuk, téged mi tud érdekelni. Programoztál már? Ha nem, akkor szerintem próbáld ki, az edx, coursera vagy udacity oldalakon vannak nagyon jó alapozó kurzusok, ingyenesen is.

  Ha az informatikai irányt választod, akkor én a helyedben megfontolnám a felsőoktatást is (akár más országban), de a codecool is jó irány lehet, de a 4 hónapos gyorstalpaló az nem túl bíztató.

 • Underwood
  SSC-ben dolgozom, egy jobb helyen C1-es német + B2 angol nyelvtudással kezdőként is simán adnak 250-270 nettót.
 • gertitorpee
  Én biztos nem hagynám ki a nappali egyetemet. Életed legjobb 3 (vagy 5) éve lesz.
  A duális bohóckodás helyett, az első évben menj el inkább a moziba/mekibe/etc… dolgozni. Elfogadható pénz, a munkaidő rugalmasságban pedig verhetetlenek. Hétvégén/éjjel is tudsz dolgozni és még bulizásra is marad időd. Nem veszítesz semmit 1-2 év alatt. Később próbálj ki legalább 2-3 “normális” céget 20-30 órás gyakorlatokkal, akkor jobb elképzelésed lesz hogy mit várhatsz.

  A tandíj miatt ne fájjon a fejed. Diákhitel2 és kész. Nemzetközi szinten, vagy az elérhető diplpomás fizukhoz képest szerintem nevetségesen olcsó itthon a felsőoktatás (még a mediocore szintjéhez képest is)
  Ilyen milliós szerződésekkel cégekhez, meg gyorstalpaló képzésekhez kötni magad ilyen fiatalon mikor azt sem tudod, megy-e a programozás, szerintem óvatlan dolog.
  De ne aggódj, 1 év nem a világ ha nem tetszik az első választásod 😉

 • Rommel
  Szerintem az a 60 ezer ft csak véletlen gépelési hiba volt. Utána már 50 ezret írt
 • szama
  Szerintem meg par evig hasznalja ki a csalad tamogatasat, ha egy mod van ra, es koncentraljon a tanulmanyaira. Mindenkeppen az allami kepzest hasznalja ki, alap osztondij, kolesz, koztarsasagi osztondij, gyakorlatvezetoi fizetes nekem tobbet hozott, mint utana a frissdiplomas melo…
  A programozas alapjait tok jol lehet ingyenes online cuccokbol, konyvekbol elsajatitani, viszont szerintem legalabb ot evet ernie kell, mire valaki jo programozo lesz. Ezt most nyaron elkezdheti.
 • István
  1-es opciót javasolnám, legyen egy diplomád amivel később bármerre könnyebben tudsz lépni, még ha nem is feltétlen érdekel és fölöslegesnek is tartod a mai világban, de ad egy jó alapot és nagyon sok helyre feltétel a papír. Ha most nem csinálod később nem fogod és lehet, hogy sokszor bánni fogod, mert mindig hátrányban leszel azokhoz képest akik diplomásak.
  Ezek után még mindig mehetsz informatikai gyorstalpalóra, egy gazdasági diplomával onnan is könnyebb lesz a továbblépés és összességében fiatal vagy még, ráérsz mindent szépen sorban elérni.
 • Péter
  szerintem az ssc zsákutca szakmailag, diplomás segédmunkás szint. 1-2 évig jó, ha kell a pénz.

  Codecoolos verzióban nem érdemes előre dolgozni a tandíjért, rögtön kell kezdeni, még ha magasabb is a tandíj. 1Mft nem annyira sok, azt a családtagok össze tudják adni alacsonyabb kamattal is, de +500eft sem vészes, ha azzal egy évvel előrébb leszel.

  Állami felsőoktatásban a diákhitel egy részét úgyis elengedik, ha lesz gyereked, úgyhogy azt bátran felveheted, a végén úgyis kevesebbet fizetsz vissza, legfeljebb befekteted a felesleges pénzt.

  Olyan foglalkozást válassz, amivel lehetséges részmunkaidőben dolgozni,

 • cspetifiu
  8 éve SSC-ben kezdtem, akkor már két évet elvégeztem Corvinus-Nemzetközi Gazdálkodás Szakon. Ezt már napi 8 óra munka mellett fejeztem be, majd ugyan így elvégeztem munka mellett nappalin a Számvitel Msc-t. Amikor meglett a diplomám, négy év után váltottam az akkori fizetésem kétszereséért, majd 1,5 év után plusz 30%ért, most két év után újra keresek, bruttó 850k a reális, amit kérhetek folyamatfejlesztes/projekt management/tranzíció területen, ez szintén +30%. Én Ssc plusz nappali/levelező gazdasági/programozó képzést javasolnék, az ssc-n belül érdemes majd fejlesztés/projekt területre mozogni, az érdekesebb, nem monoton, de jól fizet.
 • Hunt3r
  Hmmm… Dóra ahogy látom nem tudja mit szeretne csinálni, olyat keres, amivel sok pénzt lehet majd egyszer keresni. Ezzel csak az a gond, hogy amit csak a pénzért fog csinálni, azt nagy eséllyel utálni fogja.

  BGE nemzetközi gazdálkodás szakban én nem látok nagy jövőt, kb. közgazdaságtan light-nak hangzik, és belőlük is Dunát lehetne lassan rekeszteni.
  Informatikusnak akkor menjen, ha már az oviban is 10001100 volt a jele, és jó a logikai érzéke. Hülye júzerek rosszul megfogalmazott kéréseit próbálja majd lefordítani programnyelvre, és a végén úgyse fog tudni jót csinálni, mert legkésőbb az UAT-n ki fog derülni, hogy mégsem erre gondolt a kedves felhasználó. Erősen sarkítok nyilván, de tényleg ne menjen informatikusnak ha nem bírja a folyamat változó igényeket.

  Innen nézve még az SSC a legjobb. Beleszagol a munka világába, keres pénzt, és kitalálja mit akar az élettől. 😀

 • Danhadnagy
  bár tudom, h a diploma egyre kevesebbet ér, de egy szimpla érettségivel nehéz lesz majd később munkát találni. van pár ismerősöm, akinek érettségivel is jó melója van (ssc-ben), de nem mernek váltani, mert a diploma rovatba nem tudnak mit beírni.
  az is kérdés, h mennyire nehéz ez a szak, mennyit lehet mellette dolgozni, szakmai vagy diákmelót. de a nyarak mindenképpen ott vannak, amikor könnyű szezonális munkát találni
 • J
  Szia Dóri! Angolul tudsz?

  3.
  “programozoi “gyorstalpalo”. Codecoolnal garantaljak az elso munkahelyet, de 1milli+afa a tandij, cserebe 1 evig ejjel nappal kell tanulni, munka mellette nem fer bele, de utana mar lehet keresni.”

  Mert ez a neten angolul ingyen fenn van. Ha nem tudsz angolul, én az egymilliót akkor is inkább a nyelvtanulásra költeném. Az én időmben úgy mondták, hogy az alap az érettségi, angol nyelvvizsga, jogosítvány. Az utóbbit a robotautók miatt lassan kihúzhatod.

  1.
  Ha tudsz angolul, erre is van a neten egy remek opció: Universitiy of the People online amerikai főiskola, elismert oktatókkal, majdnem ingyen van, csak a papírért kell fizetni, pár száz dollár: ted.com/talks/shai_reshef_a_tuition_free_college_degree
  Én munkáltatóként többre értékelném az egyébként még nem akkreditált papírját, mint a legjobb hazait.

  Persze döntsd el, hogy 1., vagy 3.

 • vilmos.nagy
  Szeptemberig nézzen alap programozós kurzusokat (YouTube, edx, coursera, infoc.eet.bme.hu, etc. ha segítség kell, szerintem keresünk megfelelő kurzust), ha tetszik az programozás, akkor yellowroad/egyéb egyből. Akár előre megfinanszírozva is, ha egyedül tetszik, el tud indulni valamerre, akkor utána sem lesz problémája a pályán.

  Ha nem tetszik, akkor én a helyében a gazdasági vonalon indulnék el.

 • alfa155
  1-es opció. Szerezz egy diplomát! Azzal megtanulsz tanulni! Utána meg már mindeféle drága tanfolyam nélkül is meg tudsz tanulni bármit. A végére meg talán pontosan tudod majd, hogy mit is szeretnél!
 • Zsolt
  Ez nem egyszerű kérdés Dóri ismerete nélkül, de hatalmas elismerés azért hogy ennyi idősen ennyire tudatosan gondolkodik és próbál tervezni.

  Az SSC vonallal kapcsolatban szívesen megpróbálok segíteni neki, esetleg válaszolni a kérdéseire, vagy ha csak át akarná beszélni a gondolatait az is mehet. Az elmúlt kb egy évet leszámítva elég sok időt töltöttem el kettőben közülök, tény hogy sosem telefonokra válaszolgatós vonalon, de a rendszer alső 3-4 szintjét volt szerencsém megtapasztalni a különféle pozíciókban amikben voltam.

  Miklós – ha Dórit érdekli a dolog, nyugodtan add meg neki az elérhetőségem.

 • J
  De tudod mit? Segítek neked abban is, hogy 1., vagy 3. legyen. Pályaorientációt nem sokan szoktak csinálni, nem tudom, miért.

  Szerintem csináld meg a net legnépszerűbb pszichológusa (már a magyar neten is népszerű: 444.hu/2018/01/21/csak-egy-beszelgetes-egy-klinikai-pszichologussal-megis-elakadt-a-musorvezeto-szava-es-leszakadt-az-internet), a kanadai Jordan Peterson
  – ‘big five’ személyiségtesztjét
  – és a ‘self authoring’ programot
  A kettő együtt pár 10 dollár. De ha egy páran összeálltok, van csoportos kedvezmény. Linket sajnos nem küldhetek, mert allergiás rá. Ezt beszéld meg vele, vagy keresd ki a megoldást a neten. Sry. :/

 • Tibor
  Ugye kozhely hogy az a boldog ember, aki egyesiteni tudja a harom fontos kriteriumot a munkajaval kapcsolatban nevezetesen:
  -szereti csinalni
  -tudja csinalni
  -megfizetik rendesen.

  Ha ebbol akar csak egy is hianyzik, az nem mukodik, de a legelso hianya eseten csak hosszu tavon derul ki, mig a masodik es a harmadik eseten hamarabb.

  Ennek fenyeben dontenek a gazdasagi es a programozos kozott, foglalkozott e mar programirassal, hobbibol irt e nehany alap progit, weboldalt, illetve gazdasagi szakon hasonlo, erdekelte e mar csak ugy, mikor nem volt muszaj.

  Ha mindketto erdekli, akkor a hatarteruletet is erdemes megnezni: infos cegek is keresnek gazdasagi, kommersz szakembert aki ertekesiti a programot, eladja a ceg szolgaltatasat, illetve forditva, vannak programok amik gazdasagban hasznalatosak, oket is kell irni/karbantartani/validalni.

 • Cleo
  Sscben 1 ev melo, félretenni 1-1,5 m ft-ot, hogy legyen biztonsági tartalék.Majd külföldön egyetem, mellette (diák)munka.Mire elvégzi az egyetemet lesz csomo munkatapasztalata, folyékonyan beszéli a nyelvet/nyelveket, kulf.i diplomaval a zsebben barhol jol fog keresni..es büszke lehet magára, hogy mindezt önerőből érte el 🙂
 • Nastia
  kedves Dori! Hogy van-e affinitasod a programozashoz, azt online, ingyenes tanfolyamon is kitapasztalhatod. nehany otlet: edx.org, hocw.mit.edu/index.htm, reddit.com/r/learnprogramming/, lagunita.stanford.edu/. Valamint az egyeves iskola erossen limitalt tudast ad, azt es csak azt, amire eppen a megrendelo partnercegnek szuksege van. hup.hu-n megtalalod a szakmabeliek velemenyed ezekrol az iskolakrol. Ha a programozas a vilagod, akkor ezek nelkul a kepzesek nelkul is kitanulhatod az ott foglalt dolgokat.

  En azt ajanlom, hogy egy evig dolgozz, utazz, lass vilagot, es lehet hogy felfedezed, mi az ami igazan erdekel es kitanulnad.

  En 4 evig dolgoztam egy oceanjaro hajon, miutan elkezdtem egy kulfoldi egyetemet egy olyan szakon, amire almomban sem gondoltam volna elotte. penzugyileg fuggetlenul mindentol. megerte.

 • hbalint11
  Menj el dolgozni stewardessnek. Ryanair bármikor felvesz 1 közepes angol nyelvtudással. Európa szinte minden országában van bázisa. Bárhova jelentkezhetsz. kb 1300-1600 eur nettó a havi fizu amiért kb 14-18 napot dolgozol, bázis függő. Iratkozz be ott 1 nyelvsuliba ne sajnáld rá a pénzt. 2 év alatt anyanyelvi környezetben megtanulsz 1 nyelvet. 2-4 év után mondjuk 2 különbötő országgal a hátad mögött tudni fogod, mi az a munka. Havi 500 EURót biztos meg tudsz spórolni erőfeszítés nélkül. Rengeteg tapasztalatra és barátra fogsz szert tenni. 22 évesen több tapasztalattal a hátad mögött mint ami az emberek 80 % -nak van lesz rálátásod, hogy mit akarsz kezdeni az életben. Érezd jól magad, dolgozz, tanuld a nyelvet és mindig szívesen fogsz visszaemlékezni ezekre az évekre. Ráadásul rengeteg jóképű pilóta van. 22-25 évesen semmiről nem vagy lemaradva, tanulhatsz egyetemen, dolgozhatsz stb…
 • Matteo
  Szerintem ha szorgalmas akkor gyakorlatilag mindegy mit választ, mert sikeres lesz, és meg fogják fizetni. Lehet, hogy nem annyit fog keresni, mint egy vezető programozó, de annyit viszont igen, hogy meg lehessen belőle élni tisztességesen akár Magyarországon is, és fel lehessen nevelni 2-3 gyereket nyugalomban.

  Azért két dolgot kiemelnék, ami szerintem fontos:
  – találja meg azt, amit szeret is csinálni, és keresni is lehet vele. Ez azért elég kevés embernek adatik meg, pedig az életünk jelentős részét munkával töltjük.
  – olyan szakmát válasszon, ami lehetőség szerint külföldön is piacképes, és el tud vele helyezkedni. Ki tudja mi lesz az országban 10-20 év múlva, előfordulhat olyat eset, hogy bizony jobb lelépni, és akkor jól jöhet egy olyan szaktudás, ami bárhol a Világon megállja a helyét (vagy legalább Nyugat-Európában).

 • Dani2
  Menj dolgozni SSC-be, de semmiképp se egy rosszba. Amcsi SSC-k kizárva (pl. kétbetűs, G-vel kezdődik), mert ott nagyon sok a meló (igaz, a pénz is több).

  A munka mellett tudsz élni/bulizni is, és heti 10 óra tanulással 4-5 hónap alatt megtanulhatod a programozás alapjait (pl. front-end webfejlesztés: freeCodeCamp.org + Colt Steele Udemys tanfolyama ($10 akciós időszakban) + You Don’t Know Javascript ingyenes online könyv).

  Ha tetszik, akkor elmehetsz egy gyorstalpalóra (vannak 3 hónaposak is, pl. Braininghub, ez pl. ingyenes, ha felvesznek). Ha nem tetszik a frontend, van még sok bootcamp más programozási nyelvekre (van a Braininghubnál 6 hónapos munka melletti Java tanfolyam is). Ha ezek mind nem érdekelnek, az SSC-ben kezdj el makrókat írni Excelben a fárasztó munka kiváltására, ez könnyű és szórakoztató meló, ráadásul nagy becsben fognak tartani.

 • Ildikó70
  Nekem a gazdasági informatikus képzés ugrott be elsőre, ha mindkét szak érdekli. Max. mesterképzésre már arra megy, amelyik jobban érdekli.
  A felsőoktatást kihagyni nem jó ötlet, ha érez magában annyi affinitást, kitartást, hogy el is fogja végezni.
  Ezek a pár hónapos gyorstalpalós képzések szerintem annak jók, akiknek már van erős alapjuk.
 • sosekommentelek
  BGE-t kapásból kizárnám: ha normális pénzért akarsz utána dolgozni, akkor úgyis SSC-be tudnál csak kb menni.
  SSC: bocsi, de ha már olyan dolgokon gondolkozol, hogy programozás, akkor az SSC-t iszonyat szűknek és korlátoltnak fogod érezni (mondom ezt több évnyi SSC tapasztalat után, úgy, hogy már 5+ nagy ilyen cégnél dolgoztam BP-n)
  A programozó suli nem rossz ötlet szerintem. Junior fejleszőként min 400 bruttót fogsz keresni (a legfrissebb statisztikák szerint BP-en). Ami 1-3 év után felmegy kb min 6-700-ra. Ebből ki fogod tudni fizetni a sulid díját. Ha később valamelyik cég felsőfokú végzettséget kérne, megcsinálsz egyet levelezőn. (Asszem van Egerben ilyen. Nyilván nem a legjobb ilyen képzés, de ha csak a papír kell, akkor miért ne.)
  Egyébként fejlesztőként rengeteget fog számítani a hozzáállásod, mert valós problémákat kell megoldanod. SSC-ben sokszor csak kreált problémák vannak…
 • János
  Többen is itt felettem leírták:
  – próbáld meg kitalálni, rájönni, hogy mi az ami érdekel! Próbáld meg ebből levenni a szülői ráhatást! Kérd meg a szüleidet, ismerősőket, hogy meséljenek arról, hogy ők és a kollégáik mit dolgoznak: mi benne a kihívás, mik a nehézségek, milyen készségeket kívánnak, kinek, milyen problémáját oldja meg!
  – informatikán belül is egész sok munkakör van ami nem programozás
  – mások is ajánlották: nézz bele online tanfolyamokba. Ezek néha akár ilyesztőek is lehetnek, ezért én még a Linked Learning-et ajánlom. Ott elvileg van 30 nap ingyen próba, elég sok mindenről vannak rövid (néha csak másfél órás előadások) de ezek alapján eldöntheted, hogy érdekel-e.
  – Nézd meg a Khan Academy Pixar videóit, hátha valamelyik terület lázba hoz. khanacademy.org/partner-content/pixar
 • Gábor
  Én is arra szavazok, hogy ha eddig foglalkoztál programozással, akkor az nem a te világod.
  Az egyetem elvégzése szerintem is fontos, de nem a diploma miatt. Viszont csak jó egyetem ér valamit. BGE-t nem ismerem.
 • hazitroll
  Csak azért, mert jól fizet, ne legyen programozó senki. Klassz meló, ha kicsit is szereted, egyébként utálni fogod magad, az életet, a kollegáid. (ez persze bármely más opciónál is megeshet, én ebben a szakmában mozgok)
 • Gábor
  Jav: ha eddig NEM foglalkoztál
 • Dori11
  Sziasztok, en lennek a Dori!

  Tobben irtatok, hogy nem tudtok rolam semmit, igy nem tudtok segiteni. Ugy gondoltam, leirok akkor nehany dolgot magamrol: folyekonyan beszelek nemetul, az angolom meg fejlesztesre szorul, de B2 korul van, csak beszelni nem tudok magabiztosan. A jegyeim 4,5-4,8kozott voltak egesz gimnazium alatt. Talan most esett lejjebb, de ez onhibamon kivul tortent. Volt egy sulyos lovas balesetem a mult evben es ez kivett az iskolabol is egy jo idore. Nem kerultem tolokocsiba, de kozel jartam hozza, es jelenleg is tobb hangsuly van a gyogytornan mint az iskolan/munkan. NKE-HHK-ra terveztem menni, ami most mar sajnos nem opcio, mint ahogy semmilyen, fizikailag megterhelo munka sem. Kenytelen voltam igy felveteli elott nemsokkal valami teljesen mast keresni.
  Folytatas..

 • sosekommentelek
  Viszonylag lájtosan kapcsolódik a topikhoz, de mivel egy jó cikk és talán profitálsz belőle, posztolom: medium.freecodecamp.org/being-a-developer-after-40-3c5dd112210c
 • Erdeklodo
  80-50=60 ezer? Ebben semmi fura nincs, Csak jo a konyveloje
 • Dori11
  Dori
  Vegul a felvin gazdasagi szakokat jeloltem meg, mert szeretek utazni, idegen nyelveken beszelni, szervezni, szivesen lennek egy ceg managere. Szeretek csapatban dolgozni, projektekben gondolkodni, konnyen kijovok masokkal, es felelossegteljes vagyok.
  Hibaim: turelmem azert veges, nem kapom fel tul hamar a vizet de van nalam egy hatar, nem szeretem, ha olyan all felettem akinek goze sincs valamirol es megis okoskodik, olyanba is bele merek vagni, amire nem biztos, hogy kepes vagyok, szeretek kockaztatni, bar miutan leestem a lorol ebbol visszavettem, tele vagyok otletekkel, de csak toredeket viszem veghez, az erdeklodesi korom nagy, de keves az a terulet, ahol tenyleg mely. A lovak es a politika erdekel a leginkabb, de a lovazasbol nem lehet megelni, politikusnak meg tul becsuletes vagyok.
  Folyt.
 • Dori11
  Dori

  Az IT apa otlete volt, engem par eve erdekelt, amikor a Tetovalt lanyt olvastam, de akkor apa szerint a programozas nem volt nonek valo. Mara keresik a noi informatikusokat, megsem lett volna ez nalunk opcio, ha nem jott volna a baleset, es nem kellett volna megvaltoztatni az eddigi aktiv, sportos eletvitelemet. Amit a Codecool nyiltnapjan mondtak, az alapvetoen az, hogy ma mar a nyitott, kommunikativ, hatarozott embereket keresik az IT teruleten is, sok a projekt, meg szamos munkahelyen lehet otthonrol is dolgozni, sajat vallalkozast csinalni, megrendelesre programozni, mint szabaduszo. Apaekhoz felvettek nehany Greendoxos juniort, a kollegak szerint szinte semmit nem tudtak, de belerazodtak, es elvannak. Az egyik no elotte10 evig szocialis munkas volt, semmit nem tudott a programozasrol.
  Koszonom a linkeket es a tippeket 🙂 Megnezem oket

 • ddddd
  Először is tanulj meg ékezetekkel írni! Lehet ma ez trendi és menőnek számít, de így olvashatatlan, és szerencsére sok cégnél ez már kizáró ok…
 • LSV
  @Dori11: IT területhez egy magyar nyelvű billentyűzet telepítés a beugró 😀
  Lovas politikus nincs, legyél lovas rendőr. Ha van kézügyességed akkor inkább grafikus/designer nyerőbb lehet mint egy ssc-ben izzadni. Nyilván ez emberanyag függvénye, és nem ismerünk téged (pl a home office rám van szabva mert antiszoci vagyok, és pont elég annyit kimozdulnom amennyit menni kell az ügyfelekhez, a többi remote desktopon megoldódik), illetve még neked sincs tapasztalatod munkaterületen, legalábbis nem említetted, hogy az elmúlt 2-4 évben voltál e nyári munkán.
  Részemről 13 évesen nem volt kérdés az elektronika szakirány, így a középiskola és a főiskola is ilyen irányba ment.
  A fent említett stewardess is valóban egy jó ötlet lehet, bár ha a 3 pontodból lehet csak javasolni az nehéz kérdés.
 • Matteo

  Lehet csak angol a billentyűzete.

  (Hihetetlen, hogy néhányan mennyire negatívak.)

 • Serrin
  Javaslom én is, hogy a diplomát ne hagyd ki! Egy bizonyos szint után szükséged lesz rá, vagy megrekedsz alacsonyabban.

  A codecool és hasonló képzéseket én kerülném, mert azt a tudást ingyen is össze tudod szedni. Erre már adtak ötleteket fenn. Mindenképpen próbáld ki azokat, hogy lásd, hogy egyáltalán érdekel-e a téma. Ha nem, akkor utálni fogod…
  Másik, hogy ezeken a tanfolyamokon programozó segédmunkásokat képeznek az aktuális céges megrendelőnek és/vagy a divatos nyelveknek megfelelően. Hosszú távon ez inkább hátrány lesz és még fizetnél is érte.

 • Bratyli
  Diploma (értéket képez) + kolesz (olcsó)+ külföldi ösztöndíj/gyakorlat menetközben (Erasmus, IAESTE, bármi, ami mutatja hogy rugalmas vagy. IAESTE fizet annyit hogy megélj kint szűkösen). Egyetem utolsó évében már lehet dolgozni általában mellette, én külföldön voltam, államvizsgázni hazamentem (nem, nem a legkönnyebb egyetemen) 200e soknak tűnik egy egyetemista szemében, de többszörös fog visszajönni gyorsan ha ez mögötted van, az 2.4m/év, nem sok valójában.
 • Bratyli
  “Hibaim: turelmem azert veges, nem kapom fel tul hamar a vizet de van nalam egy hatar, nem szeretem, ha olyan all felettem akinek goze sincs valamirol es megis okoskodik, olyanba is bele merek vagni, amire nem biztos, hogy kepes vagyok, szeretek kockaztatni, ”
  Ezek jó dolgok, de a menedzsment egyik alapvelve hogy ne hagyd magad beugratni sokszor (kötélhúzás, ki mit mer leirni, mikor elküldeni, idegek kellenek hozzá), gondold végig hogy mit akarsz. Ne ess abba a hibába hogy ma sok embernek a “manager” szó ott van a pozija mögött, nem jelent égvilágon semmit. Pl nem tudja egy mondatban defniálni, mi a “projekt” definiciója, stb :). A másik oldalról a türelemhatárod az évek alatt fejlődni, nőni fog, ahogy egyre több “lehetetlen” helyzetet látsz, oldasz meg, vagy látod hogy ha bedöl egy projekt, mégse dől össze a világ, hanem szürke-középút lesz valahol a megoldás.
  A folyékony németed érték!
 • János
  Szerezzen szakképesítést. 4 félévest. Aztán ha olyan irányba megy tovább beszámolják a főiskolába.
 • SushiAdam
  Hosszú távon gondolkodj.
  Szerintem valami mérnöki diploma kell.
  Arra sok mindent fel lehet építeni például később egy közgazdász vagy jogi diplomát. Egyetemen lehet sok projekthez kapcsolódni és kipróbálni különböző szakterületet. Projektben kaphatsz tudást, kapcsolatot, ösztöndíjat.
  Különböző tárgyakat felvehetsz plusszba vagy csak be ülsz az órára mert érdekel és utána szakirányt válthatsz. Nekem a suli egy analitikus gondolkodást adott persze rengeteg projektben részt vettem és Erasmuson is voltam. Anyum egyedül nevelt fel én is diák hitelből éltem meg ösztöndíjból. Miután végeztem pikk pakk vissza fizettem úgy hogy Magyarországon dolgoztam.
 • petok25
  Csak roviden:
  – Jopar eve dolgozom IT teruleten. Szoftverfejlesztonek akkor erdemes menni, ha szeretsz programozni, algoritmusokat irni. Ez elsosorban nem a kommunikaciorol szol most sem.
  – Hogy valaki no vagy ferfi programozo nem lenyeges, regebben sem lattam annak. Nalunk meg anno a kollekiumban a lanyok kifejezetten jo fejlesztok voltak.
  – Jelenleg jol lehet vele keresni, de akkor is csak olyan szakmat szabad valasztani, amit szeretsz, szenvedellyel tudsz csinalni. Csak akkor fogsz tudni egy bizonyos szint utan tovabblepni.
  – A diplomat semmikeppen sem hagynam ki. Tehat BSC vagy MSC. Tehat ahogy irtam semmikeppen. IT es mas teruleten is oriasi a kulonbseg egy gyorstalpalo es egy foiskola/egyetem kozott.
 • LSV
  Nekem is angol a gépem (meg gondolom nem csak nekem), de mégis lehet rá telepíteni bármilyen nyelvű billentyűzet támogatást. Sokszor arra hivatkoznak hogy így gyorsabb írni, vagy egyszerűbb… Manapság mindenki siet, és közléskényszere van, így gyorsan és átolvasatlanul oda kell hányni a mondandót aztán majd értelmezze mindenki.
  Hozzáteszem el lehet olvasni az ékezet nélküli írást (anno az IRC-s világban nem is nagyon volt más szokás), de nem szebben mutat ha odafigyelünk az írásra és megtiszteljük a másikat ha már a véleményét kérjük? Mennyire olvasnád szívesen Miklós cikkeit ha ékezet nélkül írna, vagy tördeletlenül esetleg helyesírási hibáktól hemzsegne? Ebben nincsen semmilyen negatív hozzáállás. Szerintem.
 • Hunt3r
  Dóri
  Ha Tetovált lány és apukád az inspiráció az IT területre, akkor menekülj. Az IT terület nem thriller, és egyetlen tanfolyamon se tanítják hogyan kell négy gomb lenyomásával meghekkelni a NASA-t. 🙂 Főleg, hogy édesapád se tudja, hogy támogassa vagy ellenezze, inkább rádhagyta, mert baleset ért. (?) Mondjuk rohadtul nem értem, hogy a lovasbaleset miatt miért lesz valaki inkább IT-s, mint nyelvtantanár, de sose lovagoltam…

  Továbbra is azt hiszem hogy fogalmad sincs mit akarsz az élettől, ráadásul a baleseted miatt újra is kell tervezned az életed. Szerintem ne kapkodj, semmiről nem vagy elkésve, igazából az lenne a meglepő, ha tűélesen látnád mit szeretnél csinálni. Menj el gyakornoknak, SSC-be, bárhova ami kicsit érdekel, és fizetnek érte, próbáld ki. Ami megtetszik, abban kezdd el képezni magad – egyetem, posztgrad, stb.

  Sok sikert!

 • ddddd

  1500 forint egy billentyűzet. Ez nem negatív hozzáállás. Szerintem igénytelen ékezetek nélkül magyar nyelven írni. Mint a lenőtt köröm. Szerencsére többen is így gondolkoznak.

 • Mókavonat
  Mi az amit szeretsz csinálni és amiben tudsz igazán jó lenni? Ez a kulcskérdés.

  Ameddig ezt nem tudod teljesen felesleges bármi hosszabb kifutású dologba belekezdeni.

  Keress egy kis pénzt, menj el dolgozni, akár részmunkaidőbe és használd ki a család segítségét, ebben a korban még teljesen normális dolog. A diploma nem létszükséglet de hasznosabb mint amennyire terhes megszerezni, szerintem ne hagyd ki a számításból.

 • r1tch
  Vezetőként dolgozom pénzügyi-IT cégnél; amit tanácsolnék:
  – leges-legfontosabb: először gondolkozz el, hogy mit szeretsz (ez lehet főzés (szakácskodás), cukrászat, szépség, biológia, orvostudomány, pszichológia, tanárság, bármi). Írták páran, de túl kevesen: szeresd, amit csinálsz! (Ne menj csak pénz miatt programozónak. Utálni fogod, ill nem leszel jó benne, ezért nagy pénzt sem viszel haza.)
  – ha szereted, jó is leszel benne. Ha jó leszel benne, akkor komoly pénzt is tudsz belőle csinálni
  – de mindemellett tervezd meg, miként tudsz belőle pénzt csinálni! (Ha főzni szeretsz, egy icipici kifőzde sarkában kicsi esélyed van karrierre. De pl nevesebb szálloda konyhájára elmenni gyakornoknak már kinyitja a világot.)
  – ezek után: diploma mindenképp! Először hülyeség lehet, de komolyabb helyen máshogy néznek rád. (Az már kb mindegy, hányasra végzed el.)

  Rövid a hely, ennyi fért bele 😉 Hajrá!

 • r1tch
  ..még két dolog:
  – jó német tudással mindenképp német kötődésű céghez menj: előbb-utóbb találkozol német vezetőséggel, és komoly nyomot fogsz hagyni bennük, végre valaki, aki nem csak makog, hanem akár lehet poénkodni is (érdemes ápolni és még tovább fejleszteni a nyelvtudást pont emiatt, akár akcentusok, kulturális sajátosságok stb megtanulásával!)
  – multi jó kiindulópont lehet; németes cégeknél talán kisebb eséllyel van protekciós előrejutás (azaz elég dolgozni)
  – a menedzsment lehet távoli célként, de ne akarj rögtön vezető lenni. Alul kezdj, hogy lásd, hogy épül fel egy cég, hogy működnek (vagy nem működnek) a dolgok. Persze legyél észnél, ha nincs fejlődés, lépj le
  – olvass folyamatosan (Peter Drucker pl, ill jövőbeli szakmádba vágó dolgok), sokat ér majd

  De persze nagyon időben vagy, mások 25-30 évesen kezdenek gondolkozni ezeken és ők sem rontották még el 🙂

 • r1tch
  …hopp, a még két dolog inkább még sok dolog lett 😉