A pénzpiaci alapokról

 Bence levelén felbuzdulva írok pár szót a pénzpiaci alapokról.

(A táblázat az ő keze munkája, köszönjük.)

Mi az a pénzpiaci alap? Egy olyan befektetési alap, amely az ügyfelek pénzét bankbetétekbe és rövid lejáratú (általában maximum 3 hónapos) állampapírokba fekteti.

Ezáltal három jellemzője van a pénzpiaci alapoknak: alacsony kockázat, likviditás és sajnos alacsony hozam.

Nézzük sorrendben:

– alacsony kockázat: mivel sem a bankbetét, sem a rövid futamidejű állampapírok nem tartoznak a kockázatos termékek közé és a kamatkörnyezet változására is gyorsan reagál az alap, ezért túl nagy meglepetés nem érhet bennünket. (Természetes ma már figyelni kell az államcsődökre és a bankcsődökre is, ezért ne higgyük, hogy nincs semmi kockázata az alapnak.)

– likviditás: talán ez a legnagyobb előnye a pénzpiaci alapnak. Bármikor betehetjük és kivehetjük a pénzt, az eltelt napokra kapunk kamatot.

– alacsony hozam. Ez két részből tevődik össze. Az egyik, hogy az alapkezelő a sima bankbetéteknél nagyobb kamatot tud kialkudni a bankoknál a nagy összegű pénztömeg miatt, viszont ez mindig el fog maradni az ügyfelek által elérhető akciós bankbetét-ajánlatoktól.

(Egyébként ez az alkupozíció legtöbbször csak elméletben működik, mert a legtöbb alapkezelő egy-egy anyabankhoz tartozik, ezért csakis az anyabankba fekteti a beszedett pénzt. Senki nem hallott még olyat, hogy az O. bankhálozatán keresztül összeszedett pénzt az O. tulajdonában lévő alapkezelő az ügyfelek érdekeit szem előtt tartva az E. bank bankbetéteibe fektette volna a pénzt. Ilyen sajnos csak a mesékben vannak, az alapkezelők csak papíron függetlenek az anyabankjaiktól.)

A másik probléma a költségek: egyrészt az alapkezelői díj, másrészt a beváltás költségei. Az alapkezelői díj 0,5-1% (a közzétett hozamokból már általában le van vonva), a beváltási díj általában oda is és vissza is 500-1000 Ft között van. Ezen kívül értékpapír számlát is kell nyitnunk, aminek díja van (több helyen 0,11%, de minimum 400 Ft/negyedév)

Nézzük az elérhető hozamokat, collected by Bence:

Alap Hozam (1 éves)
ERSTE Tőkevédett Kamatoptimum 6,55 %
Allianz Pénzpiaci 5,74 %
Raiffeisen Pénzpiaci 5,72 %
Takarék Likviditási 5,65 %
K&H Forint Pénzpiaci I 5,25 %
Pioneer Magyar Pénzpiaci I 5,23 %
Futura Pénzpiaci I 5,12 %
Budapest Bonitas Plus 5,05 %
Erste Tőke- és Hozamvédett 5,01 %
AEGON Pénzpiaci 4,93 %
Generali Cash A 4,86 %
Generali Cash B 4,86 %
CIB Betét 4,83 %
CIB Pénzpiaci 4,83 %
Pioneer Magyar Pénzpiaci A 4,83 %
ERSTE Tőkevédett Pénzpiaci 4,81 %
Futura Pénzpiaci B 4,70 %
Magyar Posta Tőkevédett Pénzpiaci 4,69 %
Raiffeisen Likviditási 4,69 %
Budapest I. Állampapír 4,66 %
QUANTIS HUF Likviditási A 4,65 %
Erste Likviditási 4,60 %
Concorde Pénzpiaci 4,58 %
DIALÓG Likviditási 4,58 %
ING Pénzpiaci 4,57 %
MKB Prémium Pénzpiaci 4,55 %
K&H Tőkevédett Forint Pénzpiaci 4,41 %
QUANTIS HUF Likviditási N HUF 4,38 %
BP Bonitas 4,31 %
OTP Tőkegarantált Pénzpiaci 4,28 %
Budapest Aranytrió 2. 4,09 %
Budapest Dupla Trend 4,05 %
Budapest Aranytrió 3,95 %
Volksbank Pénzpiaci 3,75 %
Quaestor Kurázsi 3,67 %
Budapest Pénzpiaci 3,28 %
Access Pénzpiaci 2,57 %
Budapest MetálMix Pénzpiaci
Budapest Világválogatott
K&H tőkevédett forint pénzpiaci E

A legelső versenyző kicsit kilóg a sorból, mert vállalati kötvénybe és jelzálog-levélbe is fektet, a kockázata nem a “minimális”, hanem az “alacsony”, legalább 6 hónapra ajánlják csak, a tőkegarancia csak két év után él, valamint a saját tájékoztatójuk szerint az eddigi maximális hozamuk 6,4%-volt, nem 6,55%. A hozamgrafikonon látszik, hogy jó párszor esett az árfolyama.

Amit fontos tudni: a pénzpiaci alapoknál a visszamenő hozamokat látjuk!!!Ebbe a csapdába a legtöbb ügyfél belesétál. Ne hasonlítsuk össze az elmúlt év pénzpiaci alap hozamait a jelenleg elérhető bankbetéti hozamokkal! Azt nézzük meg, hogy az elmúlt évben mennyi kamatot kaptunk volna a bankbetétben és mennyit az alapban. Ez főleg tavaly-tavalyelőtt volt érdekes, amikor nagyon csökkentek a banki kamatok, de a pénzpiaci alapok hozamai hatalmasnak tűntek, mert azok még az előző évre vonatkoztak, amikor magasabbak voltak az elérhető banki kamatok. Ezért aztán sokan ezekbe tették a pénzt.

Kinek ajánlom? Magánembernek nem. Több banknál kapunk látraszóló kamatot a lekötetlen pénzünkre, jelenleg például az A. banknál 5,25%-ot, egyéb költségek nélkül. Ez a legtöbb pénzpiaci alapnál több.

Kinek lehet jó? A cégeknek, akinek a szemét a bankok 3-3,5%-os kamattal szúrják ki.

Olvassa el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretné tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelöljön be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Share

10 hozzászólás

 • N.N.
  *Alvarez:*
  3 megjegyzés:<br />
  – az én bankomnál ha neten keresztül vásárolok befjegyet, az 100Ft fix<br />
  – valamiért értékpapírszámlámra ingyen lehet pénzt befizetni a bankban, onnan pedig ingyen rakom át a folyószámlára. Rejtély, hogy miért, remélem bankosok nem olvassák a hsz-emet.<br />
  – a legfontosabb: értékpapírszámláról nem inkasszál az Apeh! Viszont kp-ban ki tudod venni illetve utalni is tudsz róla. Ez nagyon lényeges tud lenni.
 • N.N.
  *Kiszámoló:*
  @Alvarez: köszönjük.<br />
  Még annyi kiegészítő infó, hogy nyilván, mint cég írtad ezt. A magánemberek a legtöbb helyen ingyen fizetnek be a számlájukra, ellenben a cégek szinte mindig fizetnek ugyanezért. Ezért nagy cucc, hogy az értékpapír-számlára elfelejtenek díjat felszámolni. Ez csak rendszerhiba, de jó kihasználni.
 • N.N.
  *Zabalint:*
  Nem hiba, nekem is van folyószámlám és értékpapír számlám is, a 100 Ft-os fix miatt úgy sejtem ugyanott, mint Alvareznek, és ingyen van az átvezetés egyik számláról a másikra.<br />
  <br />
  Kiszámoló, te azt írod, magánembernek nem éri meg. Pedig baromira, hogy megéri, amennyiben tőzsdézik, illetve más befektetési jegyeket is vásárol. Kezdeném azzal, hogy alig több mint fél éve ugyanennél a banknál még a 100 Ft-os fix sem létezett, így még a lakáskasszára szánt havi 20 ezer Ft-om is rajta figyelt hó végéig, meg általában minden pénzem, amire épp nem volt szükség, de nem akartam hosszabb időre lekötni.<br />
  <br />
  De most, hogy van a 100 Ft-os fix, azóta is hasonlóan használom. Ugyanennél a banknál 2% EBKM ha 1 hónapra lekötöm a pénzem. Ráadásul akkor általában ha feltöröm, csak másnap tudok a pénzemhez jutni, a pénzpiaci alapnál meg azonnal. Szerintem rosszul közelíted meg a pénzpiaci alapokat, nem kell többet tudniuk a betéteknél, hanem likvidebbeknek kell lennie a betéteknél, ha szerda 11:30-kor úgy látom érdemes mtelekom részvényeket vennem, akkor már veszem is ki a pénzpiaci alapból a pénzt és teszem is ki a megbízást a telekom részvényre, így 11:32-kor már le is van zsírozva az ügy. Ugyanez igaz, ha csak elinni szeretném a pénzem. Ezzel nem versenyez semmiféle bankbetét.<br />
  <br />
  Igen, persze vannak ilyen megtakarítási számlák, pl. CIB Malacpersely, ahol ugyanez kivitelezhető lenne, azonban azoknak a kamatelőnye éppen akkor van, ha nem csinálom ezt. Mellesleg amelyik banknál vagyok(most már könnyen kitalálható), a malacperselyhez képest nevetséges konstrukció van…
 • N.N.
  *Kiszámoló:*
  @Zabalint: több banknál dolgoztam, a bankbetét feltörésének pillanatában ott a teljes összeg a számlán. <br />
  <br />
  Ha összehasonlítod az axa lekötés és költség nélküli vip számláján adott minimum 5.25% kamatot a pénzpiaci alapok hozamaival, akkor látod, hogy 90%-át veri.
 • N.N.
  *Zabalint:*
  @Kiszámoló: <br />
  Én ersténél valahogy nem ezt tapasztaltam, mikor feltörtem munkaidőben, csak másnapra volt a számlán a pénzem. Egyébként a feltörés össze sem vethető a pénzpiaci alapból való kivétellel, hiszen a pénzpiaci alapok naponta növelik az értéküket.<br />
  <br />
  Axa VIP számla? Ebben a pillanatban 3,04% lenne az én pénzemre, mert 500 ezernél kevesebbem van nekem pénzpiaci alapban. Az meg kevesebb, mint a kb. 4,5%. Még költségeket számolva is rosszabb a legtöbb esetben. Axánál meg van amúgy értékpapír számla és online tőzsdei elérés? Csak mert ha nincs, akkor szükséges átutalgatni a pénzt, így se az idő nem 0, se a költsége nem 0. És akkor még nem is beszéltem arról, hogy ez havi jóváírású, a pénzpiaci alap meg napi.<br />
  <br />
  Ez az AXA VIP számla tartalékképzésre való, tehát ha elromlik az autó, csőtörés van, stb., hirtelen jövő kiadásokra, és a folyószámlával ellentétben folyamatosan kamatozik. A pénzpiaci alap meg ezen kívül arra is, hogy bármikor felhasználható, likvid tőke álljon rendelkezésre tőzsdei pozíciók felvételére.
 • N.N.
  *Kiszámoló:*
  @Zabalint: Ott éppen nem dolgoztam, nem tudom.<br />
  <br />
  Végülis az a lényeg, hogy neked jó legyen az adott konstrukció és te jól járj vele.<br />
  <br />
  Ha a te szükségeidnek és felhasználási szokásaidnak jó az erste pénzpiaci alap, nem akarlak meggyőzni az ellenkezőjéről.
 • N.N.
  *Zabalint:*
  Egyébként nem az erste pénzpiaci alapot szoktam választani erre a célra, hanem a likviditásit, mert a kettő egyébként hasonló hozamot ad, de mivel a likviditási nem fektet diszkont kincstárjegybe, ezért nem bukhat még egyik napról a másik sem, az erste pénzpiacinak meg volt egy nagyon rossz éve.<br />
  <br />
  Bocsi, amúgy nem kötekedésnek szánom a kommentjeimet, mert jó a cikked, csak arra akarok rávilágítani, hogy magánszemélyek számára is van ésszerű felhasználási területe ezeknek az alapoknak. Nem a bankbetétek alternatívái, mert szerintem másra valók.
 • Pingback: A tőkevédett és tőkegarantált alapokról. Pénzügyi tanácsadás | Kiszámoló - egy blog a pénzügyekről

 • opn
  Van olyan alapkezelő, ahol a nincs átváltási, visszaváltási, vásárlási költség, sem pedig értékszámla díj. Mondjuk nem is szerepel ez az alapkezelő a listában.
 • Balogh Ádám
  A fenti kettő mondatot rébuszok nélkül is el tudod mondani, vagy ez egy bujtatott találós kérdés?