A piszkos pénz

A pénz sokan tartják piszkosnak átvitt értelemben, azonban a bankjegyek és pénzérmék a szó szoros értelmében is iszonyatosan koszosak.

Egy bankjegyet akár öt éven át használunk (címlettől függően, minél kisebb a címlet, annál hamarabb elhasználódik, az ötszázas két-két és fél évig bírja, a húszezres akár 8-10 évig is), egy pénzérmét pedig akár 30 évig is használhatunk, mire le kell selejtezni (eltekintve az esetleges bankjegy és éremcseréktől).

Ennyi idő alatt rengeteg kézen keresztül megy egy-egy pénzdarab, akár naponta többször is gazdát cserél. Eközben gyűlik rá a kosz, a zsír, ami nagyon jó táptalaja rengeteg baktériumnak és vírusnak.

A Dirty Money Project-ben 80 bankjegyet megvizsgálva azt találták, hogy egy átlagos kis címletű bankjegyen 3.000 különféle baktérium és egyéb kórokozó jelenlétét vagy maradványát lehet kimutatni, köztük még gyógyszereknek ellenálló baktériumokét is.

Nagyon sok olyan kórokozót mutattak ki, ami egyébként a nyálban található meg, ez azért van, mert sokan megnyalják az ujjukat pénzszámolás közben és sok olyat is találtak, ami arról tanúskodik, hogy sokan nem mosnak kezet vécézés után.

Az új műanyag alapú bankjegyeken kevesebb kórokozó telepszik meg, azonban azok tovább életképesek maradnak, mint a papírnak hívott gyapot alapú hagyományos bankjegyeken.

A bankjegyek és pénzérmék komoly szerepet játszhatnak egyes járványok terjesztésében, hiszen rengeteg emberhez eljutnak viszonylag kis idő alatt.

Szerencsére pánikra semmi ok, csak azokat a szabályokat kell betartani, amiről már amúgy is tudsz: minden étkezés előtt moss kezet, ne engedd a gyerekeket valódi pénzzel játszani, ne nyald meg az ujjad pénzszámolás közben és ne érintsd a bőrödhöz a bankjegyeket és pénzérméket feleslegesen.

 

Share

56 hozzászólás

 • graphite
  “@graphite Micsoda omlik ossze? Mifele panikkeltes ez mar megint?”

  Ha az autódban csak olajat cserélsz, még elmegy pár évig, utána nagy eséllyel kuka. Nagyjából ez zajlik most a villamos hálózat kapcsán, a rezsidémon elleni harc miatt nincs pénz hálózatfelújításra. Külön pech, hogy épp melegedés zajlik, melyben Magyarország érintett, így még több energiára lesz szükség a közeljövőben.

 • Pista
  én pénzzel törlöm ki, jobb napokon bankkártyával. Bár hóvégén az ötforintosokkal kicsit kényelmetlen
 • bboti86
  A legenda szerint a 70-es 80-as években nagyon sok dolláron volt kokain maradvány. 🙂
 • Feri78
  Jézusom, a globális felmelegedés után itt az újabb ok a pánikra. 🙂

  Ha ez igaz lenne, akkor MO lakossága már régen kipusztult volna.

  Az immunrendszered az evolúció során, évmilliók alatt arra lett optimalizálva, hogy a kórokozókkal sikeresen megküzdjön. A nagy részét már a nyálad és a gyomorsavad elpusztítja, a többivel megbirkózik az immunrendszered. Szerinted 50 ezer éve a barlangban az ősöd milyen gyakran mosott kezet? Ha egészséges vagy, átlagosan jó az immunrendszered, változatosan táplálkozol, nem vagy inkubátorban koraszülött, elfekvőben haldokló idős, akkor az égvilágon semmi bajod nem lesz a pénztől.

  (Ezzel nem azt akarom mondani, hogy turkálj pénzérmék között, és utána készíts mocskos kézzel tatárbifszteket, amit utána hűtés nélkül tárolj majd add a gyerekeidnek.)

  Bónusz – a háztartás széklet baktériumokkal legfertőzöttebb 3 pontja:
  1. konyharuha
  2. mosógép
  3. távirányító

 • ügyvéd
  @Jóska Pista
  Tehát: Pénz a bal nadrágzsebben, de persze nem minden nap, csak ha nagyobb kiadás, vagy bevétel van. Mobil (hagyományos kicsi,) nyáron ingzseb, minden más évszakban zakó, dzseki, kabát stb. jobb oldalsó zsebében. Iratokat nem hordok gyalog, és jobbára gyalog járok. ( 25 éve nem igazoltattak gyalog) Ügyvédi igazolvány az irodában, hiszen onnan megyek tárgyalni ha megyek. Az iroda, és a lakás kulcsai egy csomón jobb nadrágzseb. Bankkártyám nincs. Pénztárca: bal belső zseb valami kabátban, zakóban dzsekiben, nyáron szívás… ált jobb nadrágzseb megy a kulcs mellé…( Ebben van a költőpénz, vagyis kb 20 – 80ezer napi kiadásokra. 100 felett bal nadrágzseb)
  Mást nem cipelek…
  ennyike.
 • untermensch4
  @_Feri78 Nekem ebből a háromból egyik sincs itthon, megoldottam a tisztasági problémát… 🙂