Nyári időszámítás: többet költesz?

2017-03-12
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Egyre többen kérdőjelezik meg a nyári időszámítás hasznát. Kétségtelen tény, hogy kevesebbet költünk világításra a nyári időszámítás miatt, viszont ha minden nap a munkából hazaérve még meleg van (hiszen egy órával korábban van valójában), ezért ha csak néha benyomjuk a légkondit, alig-alig nyerünk valamit a villanyszámlán.

Egy egyesült államokbeli felmérés szerint mindössze 0,03% megtakarítást jelent a nyári időszámítás (ami ott március közepétől november elejéig tart), ami nem egy jelentős haszon az okozott kellemetlenségek függvényében.

Azonban a hosszabb nappalok miatt csökken a közlekedési balesetek és a bűntények száma is, a hosszabb nyitvatartás miatt csak a golfklubok évi 200 millió dollárral több bevételre tesznek szert, sőt a vásárlások száma is jelentősen nő a több világos óra miatt. (Bár a nyári átállás idején pár napig több a közlekedési baleset, sőt az öngyilkosság is a kialvatlanság miatt.)

Az üzemanyag-fogyasztás is megugrik, valószínűleg azért, mert több ember és többször jár el esténként, ha még akkor is világos van. (Így végképp megkérdőjeleződik, hogy tényleg energiát takarítunk-e meg a nyári időszámítással.)

Mióta kiterjesztették a nyári időszámítást novemberig és így a Halloween is beleesik, több édesség fogy, mert a gyerekek tovább tudnak házról házra járni és édességért zsarolni a lakókat.

Egy tavalyi felmérés szerint a vásárlások száma 0,9%-kal ugrik meg a nyári időszámítás miatt és 3,5%-kal esik ez az adat, amikor vége van. (Kontrollnak egy olyan várost választottak, ahol nincs nyári időszámítás.)

Nem csak a hosszabb nappalok, hanem a naposabb idő is befolyásolja a költési kedvet. A naposabb, jó idő beköszöntével nem csak a depressziósok száma csökken, hanem kimutathatóan többet és könnyebben vásárlunk is.

Így a tavasz és a nyári időszámítás beköszönte duplán fenyegeti a pénztárcánkat. Nem csak többet költünk, hanem több órán át is.

Ez ellen igen egyszerű védekezni: ha tudatosan költesz. Ha havi büdzsét csinálsz és ragaszkodsz is ahhoz, akkor nem lelkiállapottól vagy érzelmektől vezérelve fogsz költeni, hanem tudatosan, legyen tél, vagy nyár, verőfény vagy ködös novemberi hajnal.

(Persze az is járható út, ha a hosszabb nappalokat és a szép időt arra használod, hogy többet keress, így nem kell aggódnod a megnövekedett költésed miatt. 🙂 )

 

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram