Nyugdíjkérdések első rész

Bár mindenkit előbb-utóbb érint, nagyon keveset tudunk a nyugdíjról, a nyugdíjjogosultságról és a kiszámításának módjáról. Ezért megbeszéltem egy ezzel is foglalkozó könyvelővel, hogy néhány cikken keresztül mutassuk be, amit érdemes tudni erről a kérdésről.

Természetesen csak a mostani állapotokról tudunk információval szolgálni, ami nyilván gyökeresen meg fog változni 20-30 év múlva, mire a most 35-45 éves korosztály eléri a nyugdíjkorhatárt. A politikusok azzal nyugtatgatják a népet, hogy demográfiai válság ide, száz éve nem látott kivándorlási hullám oda, 2030-ig biztos nem omlik össze a rendszer. Ebben az a rossz vicc, hogy a ma 65 éves férfiak is átlagosan tovább fognak élni a statisztikák szerint, mint 2030, a fiatalabbakról már nem is beszélve.

Itt az első része a cikknek, amely a nyugdíj előtt állóknak szól. Ha van kérdésed, tedd fel a hozzászólásokban, remélem Mónikának, a cikk szerzőjének lesz ideje és energiája válaszolni rájuk.

Írj arról is hozzászólást, milyen kérdések foglalkoztatnak a témával kapcsolatban.

Amikor közeledik a nyugdíjkorhatár, rengeteg kérdés merülhet fel az elintézési folyamatokat tekintve.

Az alábbi cikkben igyekeztünk felvázolni az öregségi nyugdíjhoz kapcsolódó ügyintézés menetét.

Ki jogosult öregségi nyugdíjra?

Az öregségi nyugdíjnak 3 fajtáját különböztetjük meg:

1. Teljes jogú öregségi nyugdíj,

2. Öregségi résznyugdíj,

3. Nők kedvezményes nyugdíja

Teljes jogú öregségi nyugdíjra jogosult az, aki a rá irányadó nyugdíjkorhatárt betöltötte, rendelkezik 20 év szolgálati idővel és a nyugdíjba vonulásának napján nem áll biztosítási jogviszonyban.

/Szolgálati idő: Azon időszakok összessége, amely alatt az igénylő nyugdíjbiztosítási járulék fizetésre kötelezett volt, vagy megállapodás alapján nyugdíjjárulékot fizetett, illetve biztosítási jogviszonyban állt. – Ilyen lehet: munkaviszony, GYED, GYES, GYET, szülési szabadság, sorkatonai szolgálat./

A nyugdíjkorhatárt az alábbiak szerint kell megállapítani nemtől függetlenül:

1952.01.01. előtt születettek esetén: 62 év

1952-ban születettek esetén: 62 évi +183 nap

1953-ban születettek esetén: 63 év

1954-ben születettek esetén: 63 évi + 183 nap

1955-ben születettek esetén: 64 év

1956-ban születettek esetén: 64 év + 183 nap

1957-ben és azt követően születtek: 65 év

Öregségi résznyugdíjra jogosult az, aki a rá irányadó korhatárt betöltötte, de csak 15 év szolgálati idővel rendelkezik.

Nők kedvezményes nyugdíja:

Korhatártól függetlenül kérhetik nyugdíjazásukat azok a nők, aki rendelkezek 40 év szolgálati idővel, amelybe beleszámít a gyermekük után folyósított szülési szabadság, GYED, GYES, GYET és a súlyosan fogyatékos gyermekükre tekintettel kapott ápolási díj időszaka. A kereső tevékenységgel járó biztosítási ideje azonban nem lehet kevesebb 32 évnél.

Milyen nyomtatványok kell igényelni nyugellátást?

A fentiekből látható, hogy az öregségi nyugdíjat igénylők életkora meghaladja a 60 évet, így számukra az adminisztrációkkal járó terhek nem minden esetben problémamentesek.

A nyugdíjat igényelhetik papíralapon és elektronikus úton beküldött nyomtatványokon.

A nyomtatványt az alábbi útvonalon érik el:

https://e-ugyintezes.onyf.hu/, ezt követően válassza a nyomtatványok menüpontot → Ugrás nyomtatványtárra →Kérelmek → K02 kérelem (Igénybejelentés 1997. évi LXXXI. tv. alapján öregségi típusú nyugdíjak elbírálásához.)

A nyomtatványt kitölthetik géppel és kézzel is, majd a lakóhely szerint illetékes nyugdíjbiztosítási igazgatási szervhez kell beküldeni, személyesen bevinni vagy ügyfélkapun keresztül benyújtani legkorábban a megjelölt dátum előtt 30 nappal.

A nyomtatvánnyal egyidejűleg be kell küldeni az utolsó munkahely kilépőpapírjait, és a lezárt társadalombiztosítási igazolványt, amiben szerepelnek a munkáltatók bejegyzései.

A nyomtatványhoz csatolható minden olyan dokumentum, ami a szolgálati idő összeszámításához szükséges lehet. (katonakönyv, anyakönyvi kivonatok, munkakönyv.)

A Nyugdíjfolyósító határozatában értesíti az igénylőt a szolgálati idő összeszámításának eredményéről és a nyugdíj alapjaként kiszámított jövedelmeiről. Amennyiben ezzel nem ért egyet az igénylő, 15 napon belül jelezheti az igazgatóságnak a hiányokat az igazoló dokumentumok birtokában.

Jó tanács:

A szolgálati idő összeszámítása olykor igen sok időt vesz igénybe, ezért javaslom, hogy a nyugdíjazást megelőző években kezdeményezzen adategyeztetést a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnál.

Az egyeztetést az alábbi honlapon keresztül kezdeményezheti:

www.onyf.hu/hu → Nyugdíjbiztosítási adategyeztetés menüponton keresztül.

Ezt a szolgáltatást azonban csak ügyfélkapus regisztráció birtokában használhatják.

Az ügyfélkapus regisztrációt az ország bármelyik okmányirodájában percek alatt elvégezhetik, a személyi okmányaik és az adóazonosító jelük birtokában.

A Nyugdíjbiztosítási igazgatóság 2017 – 2019 évek között hivatalból kezdeményezi az adategyeztetési eljárást az 1960-1965 évben születettek tekintetében.

Lipcsey Mónika

Moni-Kont PLUSZ Kft.

Könyvelőiroda

www.monikont.hu

Share

139 hozzászólás

 • reader
  Egy praktikus kérdés, hogy ha valakinek most van módja, hogy eldöntse, mennyi nyugdíjjárulékot fizet (vállalkozó pl.), akkor érdemes-e többet fizetni be, illetve nyugdíjszerződést kötni, vagy jobban jár az ember, ha inkább maga félreteszi azt a pénzt?
 • Tamás74
  Az adategyeztetés kortól függetlenül jó ötlet, én most leszek 43 de tavaly, kíváncsiságból kértem egy egyeztetést, rögtön ki is derült, hogy egy évem hiányzik náluk. Papírok beküldve, egyeztetés megtörtént, hiányzó idő pótolva.
  Most egyszerűbb volt előkeríteni 7 év távlatából egy-két igazolásra alkalmas papírt, mint ha erre 20 év múlva lett volna szükség.
 • Lasszo
  Köszönöm a cikket, hasznos!
 • rotarix
  Akkor a jelen állás szerint elég elkeserítő az én helyzetem. 19 éves koromig tanultam, dolgoztam kb. 5 évet idáig, volt 5 év gyes és gyed két gyerek után, két éve pedig munkanélküli vagyok. A korkedvezményes nyugdíjhoz még dolgoznom kellene 28 évet. Most vagyok 31 éves, tehát 59 leszek, mire nyugdíjba vonulhatok, feltéve ha folyamatos lesz a munkaviszonyom. Erre az esély nulla, hisz két éve megkülönböztetnek, mert két kisgyerek mellett sehova sem vesznek fel. Segítségem nincs, nem is tudok folyamatosan dolgozni! Akartunk még harmadik gyereket, de anyagilag már nem fér bele, plusz a nyugdíjba sem számít bele, mert akkor még kitolódik 8 évvel, hogy aktív keresőképes legyek, 67 évesen lehetek akkor nyugdíjas, vagyis 65. Mi lett volna, ha 24 éves koromig tanulok????
  Ez rémes. Horror.
 • Zoli
  Már előre és vakon big respect ezért a cikkért. Elég nagy a homály bizonyos kérdésekben, hiszen az ember alig foglalkozik vele amíg nem aktuális.

  Témák amik érdekesek lehetnek:

  Külföldről származó (akár több országból is) származó munkaviszony…

  Mely évek nyomnak nagyobb súllyal a latban az összeg meghatározásakor?

 • Meister
  Én fiatal vagyok, ’77-es, de kezdeményeztem az adategyeztetést. A sorkatonai szolgálatról nincs adata az ONYF-nak, ahhoz igazolás a hadkiegről szerezhető be, szintén elektronikus úton, az ÁNYK-val beküldhető nyomtatványon.

  A munkahelyeim közül mind megvolt, de az egyiknél egy komplett év hiányzott a könyvelésükből. (Folyamatos, több éves munkaviszony egyik közbülső éve.)
  Szóval nekem két és fél év jogviszony hiányzott.
  A lényeg, hogy az adategyeztető lapot nagyon figyelmessen, sorról-sorra nézze át mindenki, mert simán hiányozhat egy sor.

  Amit viszont nem tudok, 2008 előtti béreimnél a fizetett nyugdíjjárulék összege minden évben negyede csak annak, amit utánam befizettek. És tudom, hogy befizették. Ez okozhat-e hátrányt később? A fizetésem összege jó a kimutatáson, csak a járulék nem stimmel azokra az évekre.

 • -nb-
  nagyon időben kell elkezdeni az adategyeztetést: 1 év (vagy 10 hónap, ki tudja) külföldi munkaviszonyról MINDEN azonosító birtokában több mint 1 éve folyik az adatkikérés (EU-ból!).
  Személy szerint nem izgulok, mert még van 7 évem legalább, addigra csak lezárul, de ha akkor és ott szembesülök ezzel, háááát, Ez 2%-ot ér, lehet hogy kell még +2 hónapot dolgoznom, ha kiderül, hogy sumákoltak a preciz nemzetnél (mondjuk azt nem tudom, hogy minek a 2 %-ákát, nade akkor is)
 • Panasonic
  Egy kerdesem lenne a szakertohoz. Kedves Monika! Jol tudom,mhogy a ferj varhatoan magas nyugdijat a maximum minimalber utani nyugdijra jogosult feleseg megkaphatja, ha tuleli a ferjet? (Reszben?egeszben? Egy idore? Vagy elethossziglan?) Es mi van akkor, ha a megozvegyules meg mindkettojuk nyugdijba vonulasa elott tortenik? Elore s koszonom!
 • blackbile
  Úgy tudtam, hogy 1995-ig a főiskola és egyetemi tanulmány is szolgálati időnek minősül, mint ahogy a sorkatonai szolgálat is! Ez akkor nem állja meg a helyét?
 • PöLö
  Hasznos összefoglaló, köszönjük! És persze várjuk a folytatást.

  2-3 éven belül nyugdíjba készülő kollégáim kínlódnak azzal, hogy a 25-30 évvel ezelőtti jogviszonyaikat most utólag igazolják. Ezt elkerülendő ügyfélkapun keresztül érdemes 3-5 évente lekérni, hogy mit látnak rólunk és a hiányokat azon melegében pótolni.

 • Zabalint
  OFF:
  Ha ezután lineárisan így fog emelkedni a nyugdíjkorhatár, akkor egy most 30 éves 80 évesen tud majd nyugdíjba menni. Ha a várható élettartam és a demográfiai változásuk is úgy alakulnak, ahogy nagyjából a múlt alapján várható, akkor kelleni is fog egy ekkora korhatár emelés. A korábbi cikkekben emlegetett öngondoskodásos korai nyugdíj így a jövőben azt is jelentheti, hogy aki teheti, az már 70 vagy akár 60 évesen önnyugdíjazza magát, és ő irigyelt embernek fog számítani.
 • Tibor
  “A nyomtatványt kitölthetik géppel és kézzel is, majd a lakóhely szerint illetékes nyugdíjbiztosítási igazgatási szervhez kell beküldeni, személyesen bevinni vagy ügyfélkapun keresztül benyújtani legkorábban a megjelölt dátum előtt 30 nappal.

  A nyomtatvánnyal egyidejűleg be kell küldeni az utolsó munkahely kilépőpapírjait, és a lezárt társadalombiztosítási igazolványt, amiben szerepelnek a munkáltatók bejegyzései.”

  Itt valamit nem ertek: eszerint mar ki kell lepni mikor igenyli, de legkorabban egy honap mulva lesz? Akkor itt van egy honap, amikor fizetes mar nincs, nyugdij meg meg nincs. Azalatt mibol eljen az ember?!

 • PéterSz
  Szia

  Nekem az a kérdésem, hogy milyen papírokra lesz szükség majd később a nyugdíj megállapításánál? Vagy már minden adat online megvan a ny. pénztárnál? Tényleg csak az utolsó munkaviszony számít? Most 36 éves vagyok. Köszönöm

 • Outraged

  Ez a hsz komoly? 31 évesen a nyugdíjazásodat várod?! Gondolod nem a tanulatlanságod miatt, hanem a két kisgyereked miatt nem vesznek fel sehova?
  Ha 24 éves korodig tanultál volna (nyilván nem mindegy, mit), akkor biztosan nem lennél két éve munkanélküli…

  Többek között miattad és a hozzád hasonló emberek miatt tart itt az ország: te mit adsz a közösbe? Hogy várhatod el ezután, hogy a dolgozók segítsenek rajtad… szégyen!

  Az a rémes, hogy te most is a világot szidod, nem pedig magadat…

 • Kari

  Bár én nem vagyok nyugdíjszakértő, de kérdésedre a válasz: Létezik ilyen dolog. Özvegyi nyugdíj a neve.
  Itt találsz több infót a témáról: officina.hu/belfoeld/146-ozvegyi-nyugdij-2017-igenylese-osszege-hazastars-elettars-ozvegyi-nyugdij-feleledese-2017?

 • Lui
  Szia Miklós,

  Lenne egy kicsit offtopic kérdésem, mégpedig, hogy mi a véleményed a Random Capitál nevű brokercégről. Nekem van náluk számlám, de már évek óta nem kereskedtem ott, azóta nem tudom, hogy változott-e valami.. volt bár brókerbotrány a közelmúltban ugyebár.
  Most szeretnék ismét trédelni egy kicsit, de nem tudom mennyire biztonságos.

  Válaszodat előre is köszönöm!

 • Kari
  Én is épp adategyeztetésben vagyok a NYUFI-tel. Azt vettem észre, hogy a nyilvántartásuk elég gyatra. Három munkáltatóm adata teljesen hiányzik. Egy negyedik pedig csak a szolgálati idő nyilvántartásban szerepel, a keresetek felsorolásában nem. A 90 es évekből pedig vannak évek, ahol a NYUFI által nyilvántartott adatok majdnem megegyeznek az enyémekkel, de néhány tízezer ft hiányzik. Az én káromra. De közben vannak évek amelyek teljesen rendben vannak. A járulékplafont figyelembe vettem. Nem az okozza. Azt ott nem értem el még. Járulékplafon infók itt: adko.hu/01_files/informaciok/jarulekfizetes_felsohatara_2012.pdf
  Máshol olyat is láttam, ahol az én javamra téves a nyilvántartás. Gyanítom, hogy mit számoltak rosszul. Azt is köteles vagyok kijavíttatni?
 • Kari
  Itt egy jobb táblázat a járulékplafonról:
  onyf.hu/m/pdf/nyugszammell/1.%20szm%20mellklet.pdf
 • szocske
  ” Akkor itt van egy honap, amikor fizetes mar nincs, nyugdij meg meg nincs. Azalatt mibol eljen az ember?!”
  a félretett pénzéből 🙂
  utólag megkapod az erre az időszakra járó nyugdíjat, de ahogy pl. gyerekszüléskor is megeshet, simán lehet pár hét rossz esetben akár 1-2 hónap csúszás, amikor munkabér már nincs, CSED, nyugdíj még nincs…
 • Grza

  Egyébként 65 év a korhatár most is, nem 59, szóval nem értem a problémát…
  De szerintem aki most 3x éves annál úgyis 7x év lesz a korhatár, szóval keseredj csak el még jobban…

  Remélhetőleg ezt a nők kedvezményes nyugdíja nevű felháborító, diszkriminatív és erősen kontraproduktív marhaságot addig amúgy is törlik.

 • Grza
  Arról nem is beszélve hogy én 35 éves vagyok és nem 28 hanem 30 év munka vár még rám, ha 65 marad a korhatár, valamint nem 10 hanem 16 van mögöttem. Szóval te csak ne ess kétségbe…
 • Gábor
  @Outraged: “…te mit adsz a közösbe?…” Szerintem két gyereket adott már vagy az nálad nem számít a “közösbe” tesókám?
 • Stanlee
  @reader: Szerintem nem eri meg az allami nyugdijban remenykedni, erdemes az embernek sajat maganak megoldania a megelheteset nyugdijas korara. Nekem Nemetorszagban munkambol kifolyolag van onkentes nyugdijmegtakaritasom. Kiszamoltam, ha havonta felreteszek 100 eurot ebbe a megtakaritasi formaba, akkor valamivel kevesebbet kapok vissza, mint amit befizettem. A biztosito azzal szamol, hogy max. 20 evig kell nekem fizetnie. Most kb. 30 evig kellene megtakaritanom. Ebbol is latszik, hogy jobban megeri, ha az elkovetkezo 30 evben sajat magam takaritok meg egy altalam valasztott megtakaritasi formaba.
 • Hunt3R

  31 évesen dolgoztál 5 évet? Ennyi? És most azon sír a szád, hogy még milyen sokat kell dolgoznod a nyugdíjig? Édes istenkém, nem kellett volna csupasz seggre, nulla tudásra két gyereket a világra szülni. Mit gondoltál, majd a Jóisten, és az állam kihúz a szarból?

  Kedves Mónika!
  Engem a nyugdíjrendszer adminisztrációja borzaszt el. Van rá esély, tervezet, hogy egyszer majd eljutunk oda, hogy nem nekem kell papírokkal igazolni a szolgálati éveimet, hanem a rendszerben ezt felkövetik? Elvégre minden hónapban befizetik a pénzt, meg kéne legyen, hogy mikor, melyik munkáltató mennyit utalt, és ebből akár már nyugdíjat is lehetne számolni… Én még jó sokára leszek nyugdíjas, van időm kivárni… 😀

 • L70
  Ma is tanultam egy fontos dolgot: nyugdíj adategyeztetés. Mindenképpen meg fogom próbálni. Katonaság, egyetem csak legyen szépen meg rólam a rendszerükben. Nem túl jó ómen, amilyen adminisztrációs hibákat itt felsoroltak.
 • BTM
  : Köszönöm az infot. A sorkatonai szolgálatom hónapjainak (esetemben már csak hónapok) utána kell néznem nekem is.

  A szerzőnek pedig köszönet a cikkért. Hiánypótló és hasznos írás.

 • d4n13l

  Nomen est omen…

  Egyebkent nem azt irta, hogy a ket kisgyerek MIATT, hanem azok MELLETT nem talal munkat. Hiszed vagy sem, ha nincs segitseg, akkor a 8-tol 5-os munkaido bizony eleg nehezen kivitelezheto gyerekek mellett. Mondom ezt ugy, hogy nekem nincs, de a kornyezetemben van nehany szulo.

  Egy kis empatia azert szorulhatott volna beled.

  Te barom.

 • tizedes
  Outraged:
  Teljesen rosszul olvastad Rotarix hozzászòlását, majd szemèlyeskedsz is. Szerintem olvasd el mèg egyszer a hölgy gondolatát.
 • Herr Riporter

  Egy átlagos vagy annál jobb munkahelyen nem fognak diszkriminálni a gyerekeid miatt.
  Miért nem jelentkezel pl. egy telefonos ügyfélszolgálatra?

 • lecso
  , ez a kérdés engem is érdekelt!
  A cikk hatására meg is kezdtem az adategyeztetést és rögtön az első oldalon az infó:
  “Ekkor nyílik lehetőség olyan szolgálati időnek minősülő időszakok – például a szakmunkástanulói idő, katona idő, felsőfokú intézmény nappali tagozatán folytatott tanulmányok időtartama, stb. – elismerésérét is kezdeményezni, amelyre vonatkozóan nem tartalmaz adatot a nyugdíjbiztosítás nyilvántartása.”

  Köszönöm a cikket!

 • gaborr
  neked van gyereked?
 • tromsö
  “A munkahelyeim közül mind megvolt, de az egyiknél egy komplett év hiányzott a könyvelésükből. (Folyamatos, több éves munkaviszony egyik közbülső éve.)”

  Hasonló, annyival megbolondítva, hogy cca. 2 éves munkaviszony első fele nem szerepel a biztosításban töltött időnél DE a kereseti adatoknál igen, a második év meg fordítva. :-OOO
  Állami cég …….

 • -nb-

  csak óvatosan lszi: vannak olyan “jegyek”, ami miatt eleve nem vesznek fel sehová, gyakorlatilag végzettségtől függetlenül (hacsak ki nem kerülöd valahogyan a HR ügymenetet), fiatal anya két kisgyerekkel az pont ilyen. Álltam már munkanélkül, mint jó programozó + közepes mérnök, csakmert elmúltam 40 (mondjuk külföldön 2 hét alatt lett állás, az se számított, hogy nem tudok németül, majd ami fontos, azt elmondják angolul :), de ez roppant nehéz döntés feleséget, 2 gyereket itthon hagyni ). Továbbá gondolom a fogyatékosok is stigmát viselnek a fejvadász – HR szakma szemében. És megint mondom, hogy ezeket a HR még a szakmai végzettség értékelése előtt kiszórja, aztán persze megy a sírás-rívás, hogy nincsen szakember brühühü.
 • raven4x
  Tibor: mivel a szolgálati idő előzetes egyeztetése jóval a nyugdíjba vonulásod előtt megtörténik, minden korábbi kereseted is rendelkezésre áll az ONYF-nél, így csak az elbocsátó dokumentumokat kell a nyugdíjkérelemmel benyújtani. Gyorsan intézik, a következő hónapban kapod időben a nyugdíjat. Személyes tapasztalat. Aki pedig Kiszámolót követi, nem él egyik hónapról a másikra:-)
 • QTT
  Én arra vagyok kíváncsi, hogy a jelen nyugdíjrendszer szerint kb mekkora lesz a differencia két azonos időben, azonos számú évet ledolgozó ember nyugdíja között, ha az egyik végig kb 2x annyi bruttó munkabért kapott, mint a másik. Mennyivel lesz több a nyugdíja, mint a másiknak.
  És vajon ez az arány mennyire fog változni mondjuk a 10-20-30 év múlva fennálló nyugdíjrendszerben. Gyanítom egyre kisebb lesz a különbség.
 • realestate
  Az “biztos”, hogy a jelenlegi milliós nyugdíjak társadalmi nyomásra maximalizálva lesznek, hiába dolgozik valaki nyugdíjasan is és fizet milliók után havonta járulékot akkor is a szolidaritás jelen lesz a nyugdíjrendszerben. Azaz sokaknak kevés szolgálati idővel és befizetéssel is adnak majd valamicske nyugdíjat amit a jól keresők befizetéseiből biztosítanak majd. Lehet ezzel vittatkozni, de többé-kevésbe ez szerintem rendben is van.

  Én személy szerint rakom az Önkéntes NYP-t (jelenleg ~10M) és mellette egy lakást “elkülönítettem” nyugdíj célra. Azaz kiadom amíg van erőm foglalkozni vele, ha meg már nem akkor eladom és felélem a tőkét a kamatokkal. Konkrétan úgy számolok, ha egy fillért se kapok nyugdíjként akkor is meg tudjak élni majd kényelmesen. Tudom, sokaknak nem adatik meg hogy ennyit tegyenek félre nyugdíj célra, de törekedni kell rá. 😉

 • Hajdu Istvánné
  Ha valakinek nincs ügyfélkapuja, az nem kérheti az adategyeztetést? A nyugdíj számítás alapjául szolgáló jövedelmekről küldenek igazolást, vagy kérni kell? Lehet hogy valahol a munkáltató bérügyese tévedett a bevallással, vagy akár a hivatal is tévedhet, nem?
 • Renitens
  Renitens modon nem adtam be anno a stadion-alapba a manyupomat, kevesebb mint 15 ev a szolgalati idom a nem-beadasig. Azaz nem vagyok resznyugdijra sem jogosult emiatt, dolgozzak itthon akarmeddig is.
  Kodosen emlekszem valami olyanra (kattintasvadasz cikk a manyuphiszti csucsan?) hogy kulfoldi (EU?) munkavegzessel az ember meg tudja toldani az itthoni szolgalati idejet, eleri a 15 evet, igy resznyugdijra jogosult lesz (ha jol gondolom a 15 alatti evekre).
  Hogyan is van ez? A kulfoldi munkat hogyan kell itthon igazolni?
 • Q
  @QTT: az első kérdésedre választ kaphatsz az online nyugdíj-kalkulátor használatával.

  kalkulator.onyf.hu

 • toxicwaltz
  @realestate:
  Felosztó-kirovó rendszerben szerintem eleve szociális juttatásnak kéne tekinteni a nyugdíjat, úgyhogy telejsen egyetértek.
 • Tamás
  “Az “biztos”, hogy a jelenlegi milliós nyugdíjak társadalmi nyomásra maximalizálva lesznek, hiába dolgozik valaki nyugdíjasan is és fizet milliók után havonta járulékot akkor is a szolidaritás jelen lesz a nyugdíjrendszerben.
  Azaz sokaknak kevés szolgálati idővel és befizetéssel is adnak majd valamicske nyugdíjat amit a jól keresők befizetéseiből biztosítanak majd. Lehet ezzel vittatkozni, de többé-kevésbe ez szerintem rendben is van.”

  szerintem ez k-ra nincs rendben, nem a szocializmusban vagyunk már..
  nem azt mondom, hogy “haljon éhen” de ez akkor sem működik így normálisan.. már 20-25 év alatt is befizethetsz több 10m Ft-t, amire kamatot sem kapsz, + nagy kegyesen visszaadnak belőle, ha kedvük van..+ mégy abba a lepukkant eü-be ami még épp mozog, és a simlis 7k-ért vesz meg..
  abba is biztos vagyok, hogy a kiválasztott elitnek nem lesz semmiféle nyugdíj korlátozása, nem hülyék ők.

 • Tamás
  az ÖNYP-re sem számítanék olyan hosszútávon – mint a jelenlegi magyar állam egyéb hosszú távú megtakarítási termékeire – bármikor jöhet egy olyan kombó, hogy ezek a szolgáltatók csak állampapírt vehetnek, megszüntetnek mindenféle idő előtti kifizetést + feltolják a nyugdíjkorhatárt 75 évre.. ha necces lenne jogilag simán meg is népszavaztatnák, a nyugdíjasokat kell megdolgozni egy közepes kampánnyal – “nem lesz csökkenni fog nyugdíj ha ez a törvény nem tud életbe lépni” – és azok elmennek megszavazni az 100%..
 • Tamás
  “Egy átlagos vagy annál jobb munkahelyen nem fognak diszkriminálni a gyerekeid miatt.
  Miért nem jelentkezel pl. egy telefonos ügyfélszolgálatra?”

  Riporter

  dolgoztál már te telefonos üf szolgálaton?

 • Tamás
  Hajdú Istvánné,

  az adategyeztetés nekem azt jelenti, hogy kérésedre (mindegy, hogy üf kapus, vagy személyes pl) megfelelő jogi háttér esetén ki kell hogy adják az összes olyan adatot, ami Veled és az adott témával kapcsolatos.
  Mi a gond az üf kapuval? egyszer bemégy regisztrálni, és utána sokkal könnyebb az élet 🙂
  Maga ez az igazolás úgy néz ki, hogy éves bontásban felsorolják a biztosításban töltött idődet, majd egy következő táblázat a kereseti, jövedelmi adataidat 1988-tól.
  Itt is éves bontásban szerepel a kereseted + levont járulékod is.
  Itt ugye az az érdekes, hogy a vállalati részt valami oknál fogva nem adják hozzá, így pl kijöhet az, hogy egy manyupos, a manyup évében 5-7m Ft éves jövedelem mellett 30k nyugdíj járulékot fizetett (ami egy nagy nonszensz).
  A végén még odaírják az egyéb jövedelmeket is, pl gyes, illetve a biztosítás alól kieső időszakot, pl táppénz.

 • attila
  @Tamás hozhatnak törvényt az önyupra, de akkor kiveszem és leadózom a büntetést….
 • realestate
  @Tamás

  Korábban én is úgy gondoltam mint te, de – jó esetben – te is meg fogod érteni, hogy erre miért van szükség. Bármikor kerülhetsz te is olyan helyzetbe önhibádon kívül (pl. betegség, baleset, stb.) hogy jóval a nyugdíj korhatár előtt nem tudsz tovább dolgozni és akkor az állam ne adjon rokkant nyugdíjat? Na ugye…

  Tudomásul kell venni, hogy az a nyugdíj amit mi ma nyugdíjként emlegetünk ebben a formában EL FOG TŰNNI. Nem fenntartható! Korábban sem volt nyugdíj, a jövőben sem lesz. Hiába írogatják hogy mennyit fizettek be évek alatt, tök mindegy. Nyilván nem egyik napról a másikra fog eltűnni, de szépen lassan leépítik. Már évek óta minden lap/weboldal naponta háromszor lehozza, hogy tegyél félre nyugdíjra mert éhen fogsz dögleni ha nem. Ez már az átmenet része. A “nyugdíjakat” szép lassan elinflálják 15-20 év alatt, ami marad belőlük azt meg átnevezik vmi szociális támogatásnak.

 • realestate
  @Tamás

  ÖNYP ügyében nem vagyok ilyen pesszimista. Ahogy építik le a mai nyugdíjat úgy van szükség öngondoskodási lehetőségre, nem véletlenül támogatja az állam adójóváírással is. A hozamot már most is bármikor adómentesen kiveheted 3 évente, a tőkét meg 21 év után szintén (közben sávosan adózva). Én pont ezért döntöttem e mellett, mert ami most van pénz benne azt jóval nyugdíj előtt is ki tudom majd venni! Ha változtatnak is akkor is csak a jövőbeli befizetésekre fog vonatkozni, a régebbikre a mostani szabály.

  Az igazi kérdés inkább az adókedvezmény. Öülök neki h van, de az is igaz h jelenleg ezzel azt támogatják akinek amúgy is van pénze félretenni nyugdíjra. Ha nagyon sokan kezdenek majd félretenni akkor elképzeléhető h még lejjebb viszik a támogatást… 30%-ról 20%-ra egyszer már levitték, később még lejebb fogják.

  Ezért kell az ÖNYP mellé még egy ingatlan is! Biztos ami sicher 😉

 • Sempronius89
  31 éves fiatal emberek siránkoznak, hogy most 34 vagy 39 év múlva mehetnek-e nyugdíjba agyrém…
 • QTT
  Én egyébként egyre több 30-40 év közötti ismerőstől hallom azt a nézetet, hogy abszolút nem érdekli, hogy mennyire van bejelentve (míg régebben mindenki ezen pörgött, hogy az utolsó forintig be legyen jelentve), mert úgysem lesz értékelhető nyugdíja ebből.
  Többen átálltak arra, hogy a bevallott munkabér másodlagos és amennyit csak tudnak tesznek félre maguknak. Ez nem csak vállalkozóknál van így, van aki átállt minimálbéres munkára, de mellette összehoz magának sokkal többet a szabadidőben, mint mikor a minimálbértől 3x magasabb bruttó összeg volt a keresete bejelentve, de mellette nem tudott plusz pénzt keresni.
 • joe
  ez a nyugdíj dolog kezd olyannak látszani mint a “fogyasztói csoport (klub)” a lakásvásárlásra. itt látszólag arra nyerészkednek az emberek, hogy majd a közös befizetésből nekik majd lesz “tisztességes” élete. szólók, nem lesz ha így haladunk. mert a tisztességes élet nem ott kezdődik, hogy mennyi a nominál nyugdíjad, hanem hogy milyen környezetben élsz. egy elrohadó társadalomban, elrohadó közműben, megnövekedett létszámú putriban a szomszédban, vajon mit ér majd havi 150 ezer Ft nyugíj?
  régen a mennyország volt a hipnózis arra, hogy rendesen viselkedj, kooperálj, “szeresd felebarátodat”… ma a nyugdíj az…..
  na, tegye fel a kiskezét az, aki a mennyországba vetett hite miatt korrekt VALÓJÁBAN a másik emberrel akivel dolga akad?
  (mert hogy magadat elringatod, hogy jó vagy AZ NEM A VALÓSÁG).

  a nyugdíj és a mennyország párhuzam azért igaz, megy rendszer szinten: az isten a pénz lett.