A probléma gyökere

Amikor több évtizedes sodródás és átgondolatlan pénzszórás után végre elkezdesz foglalkozni tudatosan a pénzügyeiddel, gyakran azzal szembesülsz, hogy bizony vissza kell fognod a költéseidet, mert jóval többet költesz, mint amit megengedhetnél magadnak.

Ez jobbik esetben abban nyilvánul meg, hogy nem, vagy nem eleget teszel félre a keresetedből, rosszabbik esetben pedig különböző hiteleid vannak, ami egyértelmű jele annak, hogy többet költesz a kelleténél.

Azonban gyakran felmerül a kérdés, miből tudnál megspórolni, hiszen első ránézésre minden költésedre szükséged van.

Felmerül például, hogy cappuccinóra rengeteget költesz a munkahelyi büfében. Gyorsan összeadva a napi kétszer négyszáz forintot, mindjárt találtál havi 17.600 Ft-ot, ami egész csinos összeg. Ha ehhez hozzáadod, hogy reggelizni sincs időd otthon, ezért a reggelidet is a büfében veszed meg, újabb 7-8.000 Ft-ot tudnál spórolni.

Igen ám, de reggelizni szükséges, otthon meg nincs időd rá, örülsz, ha ki tudsz reggel kecmeregni az ágyból hét óra alvás után és beérsz autóval a munkahelyedre kilencre, hogy aztán a büfében kezd a munkanapot.

Ezért elhatározod, hogy a reggelit megtartod, a cappuccinókról lemondasz.

Három napig úgy érzed magad, mint akit agyonvertek, egész nap kóvályogsz és semmire sem vagy használható a munkahelyeden. Ez így nem mehet tovább, úgyhogy a cappuccinók is visszakerülnek a fogyasztásodba. Bezárult a kör, most már tényleg fogalmad nincs, hogyan tudnál spórolni.

A baj az, hogy nem a probléma gyökerét kerested meg, hanem csak a hajtását akartad levágni. Ha gyomláltál már valaha kertben, akkor tudod, hogy hiába vágod le a gyomok hajtását a föld felett, ha a gyökerét nem kerested meg, újra és újra elborította a kertedet a gaz.

A fenti esetben a probléma gyökere az, hogy miért csak hét órát alszol, miért csak beesel a munkahelyedre minden nap és miért csak két kávéval tudod végigcsinálni a napot?

Az ok prózai: túl későn fekszel le minden nap. Sokáig vagy fenn éjszaka, lógsz a neten, olvasod a fontosabbnál fontosabb facebook-os bejegyzéseket, bulvárhíreket és mire észbe kapsz, már régen elmúlt éjfél.

Ezért nincs időd otthon megreggelizni, ezért kell legalább két kávé ahhoz, hogy használható legyél, ezért kell autóval járnod dolgozni. Mert nincs erőd felkelni időben.

Határozd el, hogy mostantól este 10-kor lámpaoltás. A sok értéktelen hír és vicces kép megvár holnap is, ami munkát pedig nem tudtál elintézni este 10-ig, az ráér másnap is.

Ha lefekszel időben, akkor reggel hatkor frissen ébredsz, van időd otthon megreggelizni, inni egy kávét fillérekért, felülni a metróra és bemenni dolgozni.

Ha az autót is beleszámolom, legalább havi 50-60 ezret tudsz azon megspórolni, hogy elhatározod, hogy mostantól időben lefekszel.

Egy másik példát is mondjak, az is lehet, hogy szeretsz bevásárolni, ezért hetente 3-4-szer is elmész bevásárolni. Ilyenkor ezer hülyeséget megveszel, amit egyébként nem vennél meg. Ebben az esetben az a megoldás, hogy áttérsz a heti-kétheti nagybevásárlásra és csak az apróságokat veszed meg a sarki boltban, mint friss kenyér és tej. A plázákban történő sétálgatás helyett is találj magadnak valami másik elfoglaltságot, ahol nem versz el annyi pénzt. Te ezen tudsz spórolni súlyos tízezreket.

Tehát amit mondani akarok, amikor vissza akarod vágni a költéseidet, ne csak egy egyszerű fűnyíró-elv alapján hagyj el dolgokat, hanem gondold végig, hogy az életviteled, vagy szokásaid átalakításával vajon nem érnél-e el nagyobb eredményt a megtakarításban. Hiába kezeled a probléma tünetét, amikor a probléma gyökerét kellene megszüntetned.

Ha a fentiekkel kapcsolatban van egy jó sztorid, írd meg a hozzászólásokban a kiszamolo.hu-n.

Erről a témáról már sokat írtam, a régebbi írásokat itt tudod elolvasni.

Ha szeretnél többet tudni a pénzügyekről, gyere el az Akadémiára, hamarosan indul a következő. Csekély 25 ezer forintért hat alkalom alatt megtanulsz mindent a pénzügyekről, amit alapfokon tudnod kellene.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Share

130 hozzászólás

 • nnk
  Mivel a következő cikkhez nem lehet kommentelni, ide irom: szerintem abban a mondatban van a lényeg: élhetsz a mának, de a jövő eljön, akár felkészültél rá, akár nem.

  A “mának élők” szoktak aztán ezerrel nyafogni meg irigykedni, ha eljön a “mesebeli tél”.

  Otthon szüleim rettenetesen spóroltak mindenen, meg dolgoztak mindent, amiben pénzt láttak (mmint városi munnahelyük mellett mezőgazdasági tevékenységet is), ahol persze nekünk is kellett dolgozni, meg illetve rajtunk is ment a spórolás. A barátaim, ismerőseim, majdhogynem csúfoltak, amiért minden hétvégén mentünk valamit dolgozni, meg “lengyelpiacos” pólókban jártunk, aztán persze én el tudtam menni az angliai tanulmányi útra zsebből, mig a nemtudommilyen jólszituált szülőknek meg nem volt erre pénzük.
  Meg persze, amikor később házat vettek a nevemre a szüleim… Ilyen esetekben meg én voltam a burzsuj, meg a mittudoménmi.

 • Catinator
  Szerintem jók a példák, mégha kicsit sarkitottak is. Nem érzem úgy, hogy bárkinek is sértésnek lenne szánva. Mndenki különböző, más lehetőségekkel, életszemlélettel, más megoldásokkal.

  Munkaidő: Munkahelytől, projekttől, személytől függ. Törzsidő 9-15. Ez egyedül a “BNET”-es kolléga ignorálja de állitólag késő este és hétvégén elvégzi a munkát. Sokunkat zavart, de mostmár inkább örülünk ha nincs ott. Nálam ha az ügyfél rendszerein kell dolgozni, akkor azt általában 17 óra után lehet, van, hogy éjfélig is eltart. A fejlesztők meg 10 elött nem életképesek, cserébe este 11-kor még pörögnek.

  Behozott kaja: Ha otthon főznek, és van, szoktam behozni. Viszont Cafeteria keretben kapunk kajára, azt időnként érdemes elhasználni – és más kollégákkal is fontos és hasznos a kapcsolattartás!

  Szememben mindenki ember aki tisztességes munkát végez, független attól mikor végzi azt! 🙂

 • nnk
  Addigra szépen elfelejtődött, hogy ez mennyi lemondással járt.

  És a mának élés helyett én is inkább azon próbálkozok, hogy a gyerekeim ne egy szál gatyában induljanak az életnek.

 • denevérember
  “Más meg szereti kiélvezni az életet, még ha sokszor késhegyen is táncol.”
  Ismerjük őket. Parti büfékben dolgoznak fél napot, és éjjel-nappal a hullámokat lovagolják stb.:)

  A saját lakásért 20-30 évre eladósodó, emiatt nyaralásokról, jó autóról lemaradók biztosan nem ebbe a csoportba tartoznak.
  Ahogy a munkahelyi büfében kávézó – közben eladósodott, vagy napról napra tengődő – emberek sem.
  Az, hogy valaki képes fontossági sorrendet felállítani, és tartalékképzés, tengerparti nyaralás vagy bármi más érdekében le tud mondani hétköznapi kiadásokról ( munkahelyi büfés kávé,napi bulvármagazin , stb. ), nem egyenlő a sótlan élettel.

  A devizahitelesek pedig nem a vágyaikat valósították meg, hanem írásba adták a saját önbizalomhiányukat, miszerint ők 20-30 év alatt sem tudják egy lakás árát összehozni. Sem tanulva, sem vállakozva. Holott egy pincér is megteheti 5-6év hajós melóval…

 • Egy másik Zoltán
  A példa jó, még ha kissé sarkított is.
  Ugyanakkor az is igaz, hogy nagyon sok “gyári” büfében 100 Ft alatt van a sima presszó ára (pl. MOL székház: 82 Ft)
 • Egy másik Zoltán
  Nagyanyáink bölcsessége, amit az unokákkal már nem taníttattak meg:
  Addig nyújtózkodj, ameddig a takaród ér!
 • szocske
  Sziasztok!

  Az itt a fő probléma, hogy a többség azt nem érti meg, hogy a kávézás csak egy példa, van akinek fontos a minőségi kávé, másnak jó az automatás, de más fontos, mindenki arról mondjon le – ha szükséges – ami számára nélkülözhető.
  Mondok egy példát: jó sok éve 8-15 év közötti autóim vannak, és nem is cserélgetem őket 1-2 évente.
  Ellenben nagyon szeretek utazni, világot látni, így utazásra, nyaralásra viszonylag sokat költök.
  Én elfogadom, hogy másnak fontos, hogy 3 évente új autót vegyen, nem is vetem senki szemére az ismerőseim körében, hogy miért erre költi a pénzét, ő dolga.
  Ellenben több ilyen embertől megkaptam már, hogy milyen jó nekem, mert van pénzem utazni, nyaralni.
  Eszébe sem jut, hogy abból az éves közel 1 millióból, amit az új autó értékvesztésére költ mennyit utazhatna.
  Neki az új autó a fontos, nekem az utazás. Nem vagyunk egyformák. Szerencsére.

 • user
  Hja, a birodalom visszavag. A magyar ugarral mindnenkinek meg kell kuzdeni, aki ebben az orszagban valami eloremutatot szeretne. Kulonosen penzugyi teren, mert az ugye bicskanyitogato tema nalunk. En csak szuk ismerosi korben es a magam amator modjan probaltam embereket meggyozni azokrol, amiket te elismeresre melto profizmussal kifejtesz. (Aminek egy jo reszere az ember maga is rajon kis jozan esszel, de hat abbol hiany van manapsag, pedig a nagyszuleink meg tudtak, hogyan kell a lehetosegeken belul elni.) Vajon rajott mar valaki, miert ez az egeszen hiszterikus reakcio, ha az atlag magyart ertelmes penzugyi gondolkodasra szolitjak fel?
 • Kiszamolo
  Ezt már olvastad? 🙂

  //kiszamolo.hu/tartsd-kezben-a-penzugyeidet/

 • Kiszamolo
  A cikk nem szándékosan szélsőséges. Mindössze azért írtam extrémebb példát, hogy mindenki értse, mire gondolok.

  Ha azt írtam volna, hogy ha keresel 250 ezret és ha marad 21.545 Ft, azt nyugodtan verd el, amire akarod, az kevésbé lett volna érthető.

  Ahogy az sem lett volna az, hogy a másik ügyfél 317 ezerből nem tett félre semmit, mert statisztikai adatokból tudjuk, hogy az ennyit keresők 80%-a semmit nem tesz félre, tehát nem újság.

  Egyébként nem te voltál “az üzenet” célpontja, ha ez be tudja aranyozni a napodat. 🙂

 • Zabalint
  Én is jártam már úgy külföldiekkel, hogy nem lehetett megértetni velük, hogy miért nem jó a megoldás, úgyhogy inkább megcsináltuk rosszul, ahogy kérték, és végül akkor megértették, mi a baj, mikor gyakorlatban mutatkozott a probléma.
 • user
  Jajj, ellopták a nevem!
 • Jelentéktelen Hangya
  “Értem én, hogy bevételt kell növelni és képezni magunkat, de 1,5-2 millás havi bevételekről felesleges blogolni, mert az a társadalomnak nagyon kis hányadát érinti.”

  Ez egy érdekes kérdés. Ha mindenki egy csapásra specialistának képezné magát, le is esnének ezek a fizetések (kereslet/kínálat, ugye). Viszont mivel ez a forgatókönyv kizárható, mindig megvan a lehetőség (legalábbis egy életkorig), hogy az ember többre vigye.

  A modern, demokratikus, kapitalista berendezkedésnek sok hibája van, de egy vitathatatlan előnye a többihez képest, hogy a lehetőséget megkapod.

  Ezért nem felesleges erről bloggolni, mivel ha néhány ember ennek köszönhetően tudatosabban kezd élni, szerintem már megérte.

  —–

  Ha már itt vagyok, témaajánló: prémium banking összehasonlítás? (Nem mintha részemről nem tudnám végigolvasni a hirdetményeket, csak ötlet.)

 • schild

  Szerintem a Maslow-piramist nem túl találó idekeverni. Az a szükségletek hierarchiája, nem a vágyaké.

  De ha már Maslow-piramis analógia, akkor ne feledd, hogy a szükséglet piramist alulról elégíti ki az ember. Így aztán fontosabb(nak kellene lennie) a biztonság szükségletének (=ne kerülj anyagi katasztrófába azzal, hogy nincs egy havi megtakarításod) mint az elismerés (=önmagának prémium szolgáltatás megengedése, önbecsülés, státusz).

  Amit Kiszámoló ír, mindössze annyit jelent, hogy mértékkel és odafigyeléssel élj. Nem azt, hogy tagadj meg mindent.

 • Darkosia
  Na jó, csak te a jövőképhez ami megtakarítással elérhető felvázolod, hogy félre kell rakni havi 200-at nyugdíjra, ezen felül majd a gyerekek oktatására, házra gyűjteni, stb., ami mellett hozzáteszed, hogy nem arról van szó, hogy közbe nap-mint-nap nyomorogjunk, csak ne szórjuk a pénzt ha nem telik rá. Na most ez havi nettó 400e-ből sem kivitelezhető, ami szerintem már bőven felső 10%-os bérkategória (bár most csak hasraütöttem, nem tudom hol van a bérnek a felső decilise). Tudom, hogy ez az idilli jövőkép cél, de ez nem elérhető. A reális a tömegnek a havi pártízezres, max egyszázezer körül megtakarítás, ami max. arra elég hogy az ember nyugdíjaskorában a vajaskenyérre tudjon venni parizert és ne adóssággal indítsa a gyerekeit az életnek. Nekem ez is elég motiváció a megtakarításhoz. Csak esetleg van aki téged olvas és belenyillal, hogy esélytelen elérni amit írsz, és hagyja a francba.
 • Darkosia
  De abban egyetértek, hogy sokan azt a minimálisat se teszik félre, amit félre tudnának. És tudom, hogy az általam felvázolt életpályával nehezebb is lenne rábírni őket. De hát mit lehet tenni, ez a valóság.
  Ismerek olyanokat, akik “az élményért” felkiáltással csakazértis külföldön nyaralnak hitelből. Olyat, akinek jó tömegközlekedése van de erőn felül, pénzügyileg teljesen irracionálisan kocsiba “fektet be”. Olyat is, aki egy rakás pénzt elfüstöl cigire. Sorolhatnám, sokszor tényleg meg lehetne fogni azt a pártízezret a semmi helyett. De nem többszázezret. Olyat meg nem ismerek, aki _rendszeresen_ napi 800 forintot elkávézna. Olyat meg elképzelni is nehezen tudok, aki ezen képtelen lenne faragni. Na mindegy, akkor be is fejezem a témán való rugózást. 🙂
 • Heian
  Tisztelt Kritikusok!

  Nem gondolom, hogy az írás azért született volna, hogy relatív példaként szolgáló, pusztán szemléltető részletek legyenek kiragadva és a cikk kerek egész mondandóját figyelmen kívül hagyva ezeken menjen a vitatkozás.
  Netán butábbak még személyeskedésre is okot találjanak benne…

  Sajnos be kell látni, manapság valóban nagyon sok ember van, aki egyáltalán nem figyel oda a saját költségvetési mérlegére, rájuk kizárólag egy erősen gondolatébresztő hangvételű cikk képes hatni(vagy sajnos még az sem). Aki meg csak annyit érzékel, hogy önérzeti alapon bántja az írás, inkább kezdjen el szőrszálhasogatás helyett otthon számolni.
  …hátha a végén még profitál is belőle.

  “Kiszámoló”: Tetszenek az írásaid, csak így tovább!

  Heian

 • Magnes
  Gondolom Kiszámolónak az a célja, hogy a magunk háza körül sepregessünk. Ne azt nézzük, hogy ki mennyiért kávézik, cigizik, autózik, nyaral, hanem hogy mi saját magunk ésszerűen gazdálkodunk-e a pénzünkkel.
  Aki nem érez késztetést arra, hogy változtasson vásárlási szokásian, az nem is fog. Szerencsére a hozzászólók között elég sokan vannak, akik akár e blog hatására, akár saját döntés alapján kezdtek el spórolni, szerintem ez nagyon pozitív.
 • steckler
  A kiszámoló írása nagyon egyértelmű hétköznapi, példát hozott fel (cappuccino). Mégis sajnos nagyon sokan félreértették, hogy mire akar utalni. Gondolom ezért írta a “csak hogy értsd” című írását.
  A legtöbb ember sajnos nem látja a hibáit, és azt hiszi, hogy neki ez belefér az életébe, mert van X jövedelme és Y szomszéd is azt az életvitelt megengedheti.
  Saját példámból élve én éltem nagyon jó és nagyon rossz körülmények között. Megtapasztaltam a jó és a negatív eseteket is. pl. Dél-Oszétiában amikor télen -20 alatt van a hőmérséklet, a távfűtés az orosz-grúz konfliktus miatt több mint 22 éve abszolúte nincsen. A radiátorokat is leszerelték. Aki tehetősebb hősugárzóval próbál meleget csinálni. Az sem ritka, hogy a 15. emeleti lakásban a WC- be belefagy a víz. Ilyen helyen kellene eltölteni az emberek többségének egy kis időt és jobban tudná értékelni az apróbb dolgokat is, nem csak a..
 • Ordas
  Ajjajjj.. de nem tudsz számolni…

  “Autó: Nekem 2x5km az utam az 22 nap alatt 220, *6 liter, legyen 15 liter, az jelenleg 8000 Forint. A bérlet 6600.. A napi 1,5 óra megtakarított idő pedig megfizethetetlen.”

  1. havonta 220 km felesleges út, évente kb. 3000 km. Ennyivel hamarabb van kötewlező szervíz, azaz havonta nyugodtan hozzászámolhatsz a kocsi kontra BKV költséghez majd 2000 Ft-ot. Azaz 6600 kontra 10e.

  2. Az meg egyenesen hazugság, hogy 5km-es BKV út 45 perccel tovább tart, mint a kocsiút. Én 50 perc alatt 20 km-t tömegközlekedem, te meg 5-t.
  Na ez KAMU!

 • user
  Igen, már én is gondoltam rá, hogy Magyarország legnagyobb baja az, hogy Ausztriával szomszédos és nem Etiópiával 🙂

  Vajon jobban éreznénk magunkat, ha megszűnne az a szó, hogy “mint”?
  Az 1984 című regényben megcsinálták: elvágták az embereket a múlttól és a külföldtől, tehát nem volt összehasonlítási alapjuk. S ezért jól érezték magukat, pedig rosszul éltek és az érezte rosszul magát, aki még emlékezett a múltra és tudta, hogy lehetne másmilyen is az élet.

 • szabo
  10 óra. megyek aludni. És holnap biciklivel megyek dolgozni! Na, milyen? 🙂
 • kp
  szerintem meg erről van szó:

  http://hu.wikipedia.org/wiki/Értékelemzés

  http://www.google.hu/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=3&cad=rja&ved=0CD8QFjAC&url=http%3A%2F%2Fwww.epito.bme.hu%2Fuvt%2Fhirek_esemenyek%2Ffajlok%2F8%2Ft_l_ertekelemzes2009_04_03_osszefoglalo.doc&ei=kpN5UaSYJcrAhAfejICYAw&usg=AFQjCNH1fVUEdv0TAu45XfJ6uNV8IOAiQg&sig2=Ic9XqXy59rqb_58UceOqew&bvm=bv.45645796,d.ZG4

  Nyilván nem betű szerint követve, de ilyen logika szerint kellene döntenünk a kiadásainkról. Csak hogy a diverzitás és a racionalitás egyszerre legyen meg 🙂 És nyilván lesz aki a 450Ft-os capuccino hasznosságát is meg tudja magyarázni :-)))

 • DOKK
  Ha csak ilyen stílusban tudsz kommentelni, szeretnélek megkérni, maradj inkább csak az olvasásnál.
  A vállalható folytatás:

  Vidéken lakom és csak átszállássál közelíthető meg munkahelyem. A két busz között 20-25 perceket kell várni.
  Másrészt nekem megér plusz pár ezer Forintot havonta, hogy ne az ecetszagú nyugdíjasokkal kelljen utaznom. Nyáron a 40 fokban leizzadva, télen,
  átázva érkezzek munkahelyemre..

 • gab
  Én Kiszamolo cikkeinek hatására jöttem rá, hogy semmi értelme nyugdíjra spórolni, mert olyan sokat kéne félretennem, hogy ma halnék éhen. Tehát jobban élvezem az életet, mint korábban. 😀

  Viccet félretéve, szerintem csak értelmes határok közt érdemes spórolni. Én a nyugdíjasokon azt látom, tökre nincs szükségük annyi pénzre, amennyit Kiszamolo propagál. Sok pénz 16-24, meg 24 és 49 között kell, csak más okokból. Utána már abszolút nem. Csak a jó egészségi állapotú japán nyugdíjasok járják be a világot, a többiek otthon vannak.

  Valahogy úgy kell érteni ezeket a cikkeket, hogy ha 1, elégedetlen vagy, és 2, látszólag másoknak jobban megy, akkor 3, gondolkodj el a kiadásaidon vagy 4, keress többet. 🙂 Az összes többi esetben élj úgy, ahogy eddig. “Nem a zsömle kicsi, hanem a pofátok nagy.” – mondta Marozsán elvtárs.

 • Kiszamolo
  Sokan ott értik félre, hogy amikor azt mondom, ha szeretnél 300 ezerből megélni nyugdíjasként, elfelejtik, hogy aki keres 130 ezret, az nem tud félretenni messze ennyit.

  Na de nem is akar majd nyugdíjasként 300 ezerből élni, ha most is a harmadából él.

  (Egyébként szokás még sajnálni a kisnyugdíjast, csak azt felejtik el sokan, hogy aki 70 ezer nyugdíjat kap, az nem is keresett egész életében 90 ezernél többet.)

  Meg kell különbözteti azt a kérdést, hogy mi az a minimum, amiből el tudsz vegetálni nyugdíjasként és azt a kérdést, hogy mennyiből szeretnél megélni. A kettő között akár három-négyszeres szorzó is lehet. Elvegetálni el lehet havi 70-ből is, főleg, ha ingyen van minden, mint pl. az utazás.

  Ja és nem akarok vészmadárkodni, de nem csak a nyugdíjrendszer nem fog működni, de az egészségügy sem, ha mindenki csak eltartott lesz (ráadásul öreg és beteges) és senki nem fog járulékot befizetni.

 • Krisztián
  Ez nem vészmadárkodás, egyszerűen ez az igazság. Nem tudom, hogy mi lesz az idős és/vagy beteg emberekkel.
 • kp
  Nyilván erősen szubjektív…

  nagyanyám is 80 nyugdíj meglepően nagy részét tudja félretenni. Mondjuk én több dologra vágynék a helyében.

  Nyilván, aki – mint az előző posztok pár kommentelője – keres (és el is költ) közel egy millát az meg azt nem érti, mi 2 gyerekkel hogyan tudunk tökéletesen elégedetten megélni ennek jóval kevesebb mint a feléből. 5 éve írom excelben -> tudom mennyi az annyi; és tényleg semmi de semmi anyagi dolog nem hiányzik; nem fuldoklunk hitelben, stb…

  A minimálbéres meg minket nem értene, h. mire lehet ennyit elszórni 🙂

 • user
  “Egyébként szokás még sajnálni a kisnyugdíjast, csak azt felejtik el sokan, hogy aki 70 ezer nyugdíjat kap, az nem is keresett egész életében 90 ezernél többet.”

  Nem lehet egy kalap alá venni mindenkit, mert nem mindegy, hogy ki mikor ment nyugdíjba. Aki a 90-es évek elején, közepén, az rosszul járt, és neki is csak annyival emelkedett a nyugdíja, mint másoknak. Viszont volt olyan kollégám, aki kb. tíz év lett nyugdíjas, hogy neki a nyugdíja nagyobb lett, mint a nettó fizetése 🙂 Folyamatosan változtak a szabályok, a szorzók… Szóval egy kisnyugdíjas nem feltétlenül jelenti azt, hogy a fizetése is alacsony volt, lehet, hogy csak rossz időszakban ment nyugdíjba.

 • user
  Na, ezt tudományosan úgy hívják, hogy nettó helyettesítési ráta. 2007-ben tényleg 100% felett volt. http://adozona.hu/archive/20090508_nyugdj?ForceLogin=true

  Sajnos összehasonlító idősort nem találtam. Tehát simán elképzelhető, hogy 1995-ben valaki átlagkeresetből kisnyugdíjas lett, 2005-ben pedig “középnyugdíjas”.

 • Zabalint
  Szerintem ez a “nagyszüleink még tudták” elég erős általánosítás. Azon túl, hogy eléggé más világ volt, más pénzügyi termékekkel, egyáltalán nem biztos, hogy az ősök idején nem élt volna a többség egyik napról a másikra. Sőt, erős sejtésem van, hogy ezek a dolgok már sokkal régebbi múltban gyökereznek, ha olvasol 19. század végi regényeket a dzsentri mentalitásról vagy hogy miért jártak az emberek a zsidókhoz, vagy hogy mennyire volt menő a gavallérság.

  Mellesleg az én egyik nagyapám amerikai nagybácsitól örökölt egy nagyobb összeget, és ahelyett hogy házat vett volna belőle, inkább eldorbézolta pár hónap alatt. Ebből a hozzáállásból sem apám, sem én, sem a testvéreim nem örököltünk semmit. Szóval saját családi példán keresztül kijelenthetem, hogy nem érdemes olyat kijelenteni általánosítva, hogy régen jobb volt.

 • Kiszamolo
  Persze, ez is igaz, meg a nagyon öregek nyugdíjának értékét nagyon megette a 90-es évek eleji brutál infláció.

  Én arról beszélek, amikor egy 65 éves felháborodik, ha el akarják venni az ingyen bérletet, hogyan vegyen ő 3000 forintos bérletet, amikor csak 70 ezer a nyugdíja.

  Ilyenkor kellene megkérdezni, akkor a fizetése mennyi volt. (Vagy hány évet dolgozott és fizette a nyugdíjjárulékot.)

 • Zabalint
  Az a baj az egésszel, nem úgy értem, hogy azzal, amit te írsz, mert egyetértek veled, hogy pont az, aki ma 70 ezret keres, nem tud félretenni 30 ezret, hogy nyugdíjasként 60-70 ezre legyen jelenértéken, hiszen a minimális vegetáláshoz ma is kell 60-70 ezer. Az állami nyugdíjrendszerben meg senki sem bízhat a demográfiai változások miatt. Ha valaki nettó 500 ezret keres és nyugdíjasként is legalább 200-ból szeretne élni, annak ugye félre kell tennie havi 80-100 ezret, de ha mondjuk mégsem teszi félre, mert elszórja, hanem csak 50-et tesz félre, neki még mindig lesz lehetősége akkor lemondania dolgokról, és csak havi 100-120-ból élnie. És azért legyünk őszinték, fiatalon általában a szűk keresztmetszet az anyagiak, idős korban meg az energia, tehát nem biztos, hogy hülye, aki fiatalon él jól, és idősen szerényen.
 • Zabalint
  Én azt találom fura számításnak, mikor egy tanárnő 40 évnyi munka után, mikor már nyilván a bértábla csúcsán volt, ~150-160 nettó után 170 ezres nyugdíjat kapott. Mindehhez tudni kell, hogy a közalkalmazotti bérnél vannak fizetési fokozatok és osztályok, nyilván az egyetemet végzett tanárok egy bizonyos fokozatban vannak, de 3 évente egy osztállyal feljebb lépnek, és néhány százalékkal többet keresnek. Ez azt jelenti, hogy az illető nem keresett 150-160 nettót egész életében jelenértéken, hanem eleinte alig több mint felét.

  Szóval hogy hogyan jöhetett ki a 170 ezres nettó nyugdíj, azt nem tudom, de ami biztos, hogy ez nem fenntartható az állam részéről (itt közalkalmazottról van szó, de ha versenyszférában keresett volna így, akkor is ugyanez lett volna).

 • Zabalint
  Elírtam, összekevertem az osztályt a fokozattal, de remélem azért érthető volt. Az osztály függ a végzettségtől, a fokozat a ledolgozott évektől.
 • szabo
  A mi környezetünkben az összes nyugdíjas jobban él arányában, mint a bérből és fizetésből élők. Egy egyszerű példa: tessék megnézni, hogy kik állnak sorban a piacon a méregdrága, új dolgokért, cukrászsüteményekért stb. Ahogy megjelenik a piacon az ezerkétszáz forintos eper meg áfonya, durakszanak érte. Mer’ mind az unokájának veszi, na persze. Vagy egy másik: kezelés folytán egy darabig fürdőbe kellett járnom. A szaunában az összes nyugdíjas csak panaszkodott, hogy milyen rosszul élnek, meg milyen drága minden. Gondoltam, itt ültök az ország egyik legjobb fürdőjében ingyen, mert kierőszakoljátok a dokitól, hogy írja fel, mert nektek jár, közben itt meg fürgén szaladgáltok jobbra-balra. Tényleg, sok bajotok lehet! Persze, nem mondom, hogy nem érdemlik meg, csak azért sokuk szerintem nagyon el van tévedve.
 • Kiszamolo
  Tehát arra gondolsz, hogy gazdagnak lenni jobb, mint szegénynek? Igen, ez tényleg így van.
 • khzeros
  Nekem tetszik a kaves pelda, es tovabb is vinnem egy lepessel…

  1. Nyilvan elso lepes hogy le kene allni a rendszeres bufezesrol mert valoban, sok kicsi sokra megy. Ahogy kiszamolo irta, ezzel csak a tunetet kezeled, ami szukseges, de nem elegseges feltetel.
  2. Javasoltak hogy valtoztatni kene az eletviteten, korabban fekudni, stb, ezzel is egyetertek.
  3. Szerintem pluszban azon is el kene gondolkodni, hogy esetleg rossz helyen dolgozunk. Pesten normalis cegeknel mindenhol ingyen kave van, vagy automatabol (multik), vagy a ceges konyhaban (kkv). Nem maga a kave itt a lenyeg, de ahol meg ez sincs, csak bufe, vagy csak hozni lehet, ott valszeg a normalis munkakornyezet sem fontos szempont. Tehat mas baj is lesz ott, peldaul sz@r a szeked, sz@r a geped, szuk a hely, palyakezdokkel dolgozol ehberert, vagy jol keresel de a felet szurken kapod. En nem szeretnek ilyen helyeken dolgozni.

 • user
  //kiszamolo.hu/hitelkartya-neked-meg-nincs-3/
  Kár, hogy a régi cikkekhez nem lehet hozzászólni, úgyhogy kénytelen vagyok most ideirogatni.

  Van olyan hitelkártya, ahol nincs visszatérítési limit. http://www.penzcentrum.hu/hitel/634_ezret_kapott_bankjatol_a_hitelkartya-rekorder.1036204.html
  Ennek ellenére (vagy éppen ezért) úgy látom, hogy olyanoknak éri meg, akik talán a vállalkozásuk pénzügyeit intézik ezen keresztül, havonta milliós tételekben. Ahogy a tankolásos pontgyűjtésnél a kamionos jobban jár, mint a személyautós, meg a promóciós programok esetén a vendéglátós 🙂 Volt olyan ismerősöm, aki annyi kupakot tudott összegyűjteni és ajándékra (pl. pohárkészlet) beváltani, hogy már neki is el kellett ajándékoznia, mert már nem fért nála el. Normál fizetés és használat mellett alig éri meg, ahogy te is számolgattad.

 • user
  Bocs, még mindig hitelkártya.

  Van olyan kártya, amely a csoportos beszedési megbízások után is 1%-os visszatérítést ad. Ez alapján egy másik fórumban valaki feltalálni vélte a pénzügyi perpetuum mobilét: vált ki hitelkártyákat (különböző bankoknál a saját nevén), aztán a kártyák között beszedési megbízással mozgatja a pénzt és minden mozgás után nyer 1%-ot. Ez alapján szeretném megkérdezni, hogy egyáltalán van-e arra lehetőség, hogy magánszemély indítson csoportos beszedési megbízást? Ráadásul a saját vagy a rokonai névén lévő számla ellen?

 • Kiszamolo
  Ez egy hülyeség.

  Beszedési megbízást csak cég indíthat, ehhez be kell regisztrálnia, kap egy kódot, szerződést kell írnia, stb.

  Ezt magánember nem tudja megtenni.

 • Kiszamolo
  Nem véletlenül van maximalizálva a tankolás havi 30 ezerben.

  Azt kellene látni, hogy minden visszatérítés nettó ráfizetés a banknak. Az csak csali a horgon, hogy kiváltsd a hitelkártyát.

 • Catinator
  Volt rendőr ismerős ment 40 valahány évesen nyugdijba. Nem értette, valahol szemétségnek is tartotta, de a nyugdija havi 10k-val volt több mint az utolsó fizetése!

  Mondjuk azóta a szolgálati nyugdijakat is átminősitették és visszavették. Otthon ápolta édesapját annak haláláig utána megpróbált a “visszavesszük a rendőröket” program keretében visszamenni, de nem sok embernek sikerült visszatérni a rendőri pályára.

  Viszont ami az öregek bölcsességét illeti családunkban 2 kivétellel érvényesült.

 • Ordas
  “Másrészt nekem megér plusz pár ezer Forintot havonta, hogy ne az ecetszagú nyugdíjasokkal kelljen utaznom. Nyáron a 40 fokban leizzadva, télen,
  átázva érkezzek munkahelyemre..”

  Már megint ez a rizsa…
  Akkor gondolom nem panaszkodsz, hogy nem tudsz félrerakni.
  És ez a vállalható folytatás? Stílus maga az ember 🙂

  Olyan menetrend meg nincs, ahol mondjuk 2-3 km-t 2 db buszal kell megtenni és várni kell. Ne is haragudj, de ez nem életszerű.

  De akkor elfogadható, hogy rosszu hasonlítottad össze a költségeket.

  Nálunk a busz légkondis, metró nem, de az elternatívaként választott vonat is légkondis. A távolsági buszok manapság meg 3/4-e légkondis. Ettől független van mit javítani rajta.

  De az is tény, hogy dugóban ülni azon mazochisták szeretnek, akik azzal vagánykodnak, hogy sznob vagyok, autóval járok.

 • Kiszamolo
  A héten kétszer kellett bemennem autóval a reggeli csúcsban Budaörsről. (Egyszer az autót vittem szerelőhöz, egyszer meg a gyereket orvoshoz.)

  Budaörsről Pestszentimrére több, mint egy óra volt az út, pár perccel kevesebb csak, mintha busszal és metróval mentem volna, másnap a nyolcadik kerületbe is tovább tartott az út, mintha buszra és metróra szállunk.

  Mindig csodálkozok azokon, akik ennek ellenére autóval járnak és anyáznak reggel-este a dugókban.

 • Bea
  Visszautalnék egy korábbi megjegyzésre, ami az jövőbeli nyugdíj probléma mellé odatette az egészségügyet is. Lehet, hogy elvegetál egy nyugdíjas havi 70 ezerből, de azért ez azt jelenti, hogy télen csak fűtöget, egészségtelen (olcsó) ételeket eszik, és itt jön a lényeg: nem költ orvosra, gyógyszerre. Egy mai középkorú, átlagos életet élő (stressz, átlag étkezés, kevés sport) ember öreg korára jó eséllyel lesz szív és keringési beteg, cukorbeteg, ehhez jöhet még valami mozgásszervi probléma is, hogy csak a leggyakoribb dolgokat említsem. A mai ingyenesnek mondható egészségügyi ellátás(borítékkal együtt is az, ha a magánkórházak/rendelők árait nézem)mellett a gyógyszerek több tízezer forintot tehetnek ki havonta. A családomban van olyan nyugdíjas, akinek 60ezer a receptre felírt (!) gyógyszereinek a havi költsége!
  Vagyis vagy sprórolunk vagy a gyerek támogat majd vagy meghalunk gyorsan.
 • milyen feri?
  ha 5 km-t autoval jarsz, engedd meg hogy ezuton gratulaljak.
  bringaval ha csak aprilistol oktober elejeig jarnal, negyed ora alatt kenyelmesen beernel, ingyen. melle meg mozognal is egy kicsit.
  mondjuk, erre rajönni kell egy kis esz.
 • Zabalint
  Csak az ezzel a probléma, ahogy Kiszámoló is írta, akik 70 ezres nyugdíjat kapnak, azok előtte sem kerestek többet, az meg nonszensz, hogy valaki több nyugdíjat kap, mint amennyit keresett, hiszen ehhez még a jelenleginél is magasabb járulék kellene még nem öregedő társadalomban is, hogy fenntartható legyen. Hiszen gondolj bele, ha 70 a nettód, akkor nagyjából 30 ezer járulékot fizetsz összesen (munkáltatói + munkavállalói), ez 40 év munka és 20 év nyugdíj alapján 66 ezres nyugdíjat jelentene, ha nem változna közben a demográfiai helyzet.
 • milyen feri?
  …mar csak anyagi szempontbol is 😀
 • Zabalint
  Nem, én arra gondoltam, hogy a lakosság nagyobb részének eleve kilátástalan ez a helyzet, aki meg viszonylag jól keres, annál pedig igazából lényegtelen, hogy 500 ezerből 200 ezret vagy 50 ezret tesz félre, mert úgysem fog felkopni az álla. Csak ha 0-t tesz félre vagy még el is adósodik, akkor szopóálarc.