A self-made milliárdos

2022-01-26
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Egy fiatal riporter faggatta Rothschildet a huszadik század elején, hogyan vált ennyire gazdaggá.

"Egyik nap, amikor iskolába mentem, láttam egy utcai árust, aki almát árult. Vettem tőle egy darabot egy centért, de nem ettem meg, hanem eladtam az iskolában kettőért. Egy óra leforgása alatt 100% tiszta profitot értem el.

Másnap már két darabot vettem tőle és a hasznomat is megdupláztam. Később egyre nagyobb tételben vittem be almát az iskolába.

Szorgalmasan folytattam a tevékenységemet, egyre több centet majd dollárt kerestem.

Aztán egy nap meghalt az apám és rám hagyott 200 millió dollárt.

Hát így történt."

Gyakran idézik ezt a történetet, amikor a self-made milliárdosok kerülnek szóba a médiában. Akik a nép egyszerű gyermekei voltak, mélyről jöttek, nem volt semmijük, aztán kitartó munkával dollármilliárdosokká váltak.

A PR szakemberek által jól megírt sztorik szerint a semmiből indultak, a földön aludtak, kölcsön számítógépen írták az első programjaikat, amikor a kortársaik európai vakációkra szórták a pénzt, ők keményen spóroltak és rengeteget dolgoztak, végül mindez meghozta a gyümölcsét. Ha nekik sikerült, bárkinek sikerülhet.

Közben azért kicsit sántít a sztorijuk. Nem lebecsülve a kemény munkát, amit beletettek, de a legtöbbjük olyan körülmények közül jött, ami nélkül soha nem válhattak volna azzá, amivé lettek.

Bill Gates egy gazdag családból származik, az anyja ajánlotta be az IBM-hez, aki ismerte az IBM főnökét, mindketten ugyanabban a vállalati tanácsban ültek, megkérte, hogy adjanak egy esélyt a fiának.

Jeff Bezos 300 ezer dollárt kapott a szüleitől és további 200 ezret egyéb gazdag ismerőseitől kölcsön, ebből tudta elindítani a cégét.

Warren Buffet apja szenátor volt, sok gazdag ismerőssel és mellesleg egy befektetési cég tulajdonosa.

Elon Musk apja szerint volt idő, hogy annyi pénzük volt, hogy nem tudták becsukni a széf ajtaját.

AJ Gilbert a nulláról indult, ennek ellenére 19 évesen már egymillió dollárt keresett. Igaz, az első és legnagyobb ügyfelük az apja cége volt, aki a világ 36. leggazdagabb embere, a másik nagy cégnél az anyja ült az igazgatótanácsban, de ez nem szokott előjönni a sikersztoriban túl sűrűn.

Mark Zuckerberg is gazdag családból származott, ezért tudott a Harvardra járni, ahonnan a Facebook elindult.

Kylie Jennert kiáltották ki minden idők legfiatalabb self-made milliárdosának. Igaz, az Egyesült Államok egyik leggazdagabb és legismertebb családjából származik, ezért sokan kérdezik, mennyire lehet self-made-nek hívni azt, amit ő elért.

Kisebbségben vannak a leggazdagabb milliárdosok listáján azok, akik tényleg kizárólag az önerejükből, egy szegény családból származva jutottak fel a csúcsra. Általában minimum egy amerikai elitegyetem az, ahonnan a milliárdosok jellemzően elindultak és a családi vagyon ahhoz is hozzásegítette őket, hogy nagy rizikót vállalhassanak sokáig az üzleti életben.

S ez mit sem von le a sikereikből, hiszen rengetegen mások is jönnek dúsgazdag családból, mégsem lesznek multimilliárdosok. A pénzen kívül kell ész, kemény munka és szerencse is.

A Forbes 1-től 10-es skáláig listázza, hogy szerinte ki az a milliárdos a 400 leggazdagabb ember közül, aki a saját erejéből jutott a csúcsra. Az utolsó két kategória (9 és 10) az, aki szegény családból származott és mégis gazdag lett. Ide 78 embert sorolnak a 400-ból. Ilyen például Soros György vagy a Google társalapító Sergej Brin.

Egytől hatig találhatóak azok, akik örökölték a vagyonukat vagy az üzletüket. Ők 131-en voltak 2021-ben. A többiek gazdag vagy jómódú családból származnak, jó családi hátteret kaptak, de az üzletüket ők maguk hozták létre.

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram