Megvan a devizahitelek forintosítási árfolyama

Vasárnap kiadott egy közleményt a Nemzetgazdasági Minisztérium, miszerint megállapodtak a Bankszövetséggel, hogy vagy a pénteki devizaárfolyamon, vagy a Kúria döntése óta eltelt idő átlagárfolyamán váltják át a devizahiteleket, azt kell alkalmazni, ami az adósnak kedvezőbb.

Mivel az elmúlt hónapokban tartósan elég magasan tartózkodott az árfolyam, nem térhet el lényegesen a pénteki záróártól, ami 308, 97 ft/euró és 256,6 Ft/svájci frank volt.

Ez jó hír a bankoknak és rossz a kedvezményes árfolyamban reménykedő adósoknak.

A devizát az MNB adja a tartalékaiból, így az átváltás várhatóan nem fogja megtépázni a forint árfolyamát.

Tudtommal még nem született meg a jogszabály, hogy is képzelték ezt a forintosítást pontosan, de hamarosan úgyis minden kiderül. (A forint miatt a magasabb átlagkamat már most borítékolható, bár ebben az országban minden megtörténhet.)

Share

196 hozzászólás

 • Stanlee
  Van valami hir arrol, hogy kotelezo-e a hitelfelvevore nezve a forintositas? Nekem meg mindig jobban megeri az EUR hitelemet fizetni, mint forintositani es realizalni az arfolyamvaltozasbol adodo vesztesegeimet, ami most ugy sacc per kb. 2,1 M HUF. Ez a penz nekem sok. De ha elengedik a forint arfolyamat, es mondjuk tartosan 330-350 korulire beallitjak, az nem lenne rossz.
 • Ken
  Ennek aztán meg mi értelme lenne????!!! Inkább ne csináljanak semmit, hisz realizálnák az azonnali veszteséget! Engem továbbra is a tőkerész érdekel. HOL VAN EZ A 180 FT-os VÉGTÖRLESZTÉSHEZ KÉPEST?? ARRA MI VOLT a jogalap?? Ha ezt megteszik, akkor menniük kell!

  Amúgy én azt gondolom, hogy először bedobnak egy ilyen elképesztő összeget, amire aztán mindenki felhördül, aztán az előre “programozott nyomásra” leviszik majd (a bankoknak még mindig jó) 200-220 Ft-ra a CHF-et, ami még mindig felháborítóan magas a 180-hoz képest, de így legalább örülhet a sok birka. Lám a narancsosok figyelnek a nép szavára. Ebben az országban bármit meg lehet csinálni, de már nem sokáig.

 • Hegyi József
  Nem sokat értek a pénzügyekhez, de van egy kérdésem: így mi értelme van az egésznek? Gyenge a forint, pont most, jelenlegi árfolyamon váltják át?
 • Korx
  Most ezzel sikerült elérni, hogy realizáljuk azt az árfolyamveszteséget, amit nem akartunk, mert akár 10 év múlva 200 körül is lehet az árfolyam, egy olyan devizában, melynek a kamatszintje hagyományosan magasabb a CHF-nél, EUR-nál.

  Tehát ezzel a törlesztők csak nőni fognak… Vagy adnak mellé 10-15-20 év kamatrögzítést is?

  Másik kérdés: mi lesz az árfolyamrögzítéssel?

  De asszem most érdemes devizát venni, mert ha befejezik, tuti leértékelik a forintot még 20-30%-kal.

 • Hegyi József
  Úgy látom, nagyjából egyre gondoltunk Kennel…szóval aki eddig 200 EUR-t fizetett (kb 61000 Ft), az ezentúl is 61000 Ft-ot fizet majd, persze ezzel nem lesz kitéve a HUF-EUR árfolyam ingadozásnak (csak a jegybanki a alapkamat változásának)
  Persze ezzel nem azt akarom mondani, hogy jobban kellett volna segíteni (erről elég speciális a véleményem), csak így nagyon nem értem, hogy mi ebben a ráció (a parasztvakításon túl)
 • Laslow
  Ennek így szerintem egyetlen értelme van: innentől egy rakás embert nem fog a hitelén keresztül közvetlenül érinteni, ha durván gyengülni kezdene a forint. (Persze ha bármit venni akar, ami külföldről került be az országba, akkor már igen.)

  Úgyhogy a magam részéről durva és tartós forintgyengülést vizionálok a következő hónapokra.

 • Stanlee
  Vazolom a sajat helyzetem. Deviza hitelt euroban vettem fel. 12 m HUF, kb. 48500 eurot folyositott a bank. Mai napon fennallo tartozasom 38400 euro. Ez a forintositas utan 11,9 m HUF lesz. Meg 15 evem van hatra a hitelbol. Bedobtam ide a jobb oldali dobozba az adatokat, hogy milyen hitel lenne HUF alapon. Az elso ami erdekes volt, hogy a hitel duplaja kell ingatlan fedezetbol. Namarmost a lakas ha el is tudnam adni, akkor 12 misinel nem kapnek erte tobbet. Nincs masik ingatlan, amit fedezetnek fel tudok ajanlani. Igy egyik banknak sem leszek olyan jo ados. Mi a terve ezeknek a majmoknak ilyen esetre? Ilyen “segitseg” nekem nem kell.
 • kridli
  Nagyon kíváncsi leszek mi lesz ennek a menete. A piaci árfolyamnál (elszámoltatás ide vagy oda), rengeteg adós lesz, akinek nem lenne megfelelő a fedezete egy új hitel folyósításához. Nyilván a jelenlegi bankja fog felkínálni neki forint hitelt (ez biztos kötelező lesz), de a mostanában sokat emlegetett “verseny” sok adósnak nem lesz opció. Márpedig akkor a jelenlegi bankja is úgy fogja árazni a felajánlott forint hitelt…
 • barna
  ez arra jó, hogy azt mondhassák:
  “mi aztán mindent megtettünk”

  persze ez a nesze semmi fogd meg jol inkabb.

  csak kár hogy ezt is mindenki fizeti meg és nem csak azok, akiknek kellene.

  Tényleg forint gyengülés várható ezután?

 • poszáta

  Maximálisan egyetértek veled abban, hogy szimplán politikáról van szó. Kivéve azt, hogy mit is fizet meg mindenki és nem csak azok, akiknek kellene? Piaci árfolyamon forintosítanak, nem kedvezményes árfolyamon.
 • HNR
  Az egész sztorival összességében sikerült elérni az “égvilágonmindnekielégedetlen” állapotot. … Nem csak az adósok és a bankok, hanem az ügyvédek, a végrehajtók, a közjegyzők, a bíróságok, bérszámfejtők(!), mindenki. Hatalmas káosz, végrehajthatatlan és átláthatatlan szabályok és azokat össze-vissza alkalmazó szervezetek és emberek. Rengeteg, felbecsülhetetlen mértékű többlet munka, adminisztráció és stressz, elképesztő mennyiségű hibalehetőség, összességében a semmiért.
 • B:Csaba
  “Nem most van itt az ideje a személyes sérelmeknek”, Tanú című film.

  Az egész gazdaságilag rendítette meg az egész rendszert, ez (is) kell helyreállítani. Van olyan barátom, aki önerő nélkül (hibás volt!) vett egy 18m Ft-os lakást, amelyre 23m Ft a tartozás. Most tudta eladni Pécsett 13m Ft-ért. A volt feleségével (gazdasági és érzelmi problémák!) fejelnként van 5m Ft befizetendőjük, hogy nullájuk legyen 🙁

  A fenti egy jó példa arra, hogy az egész országot veszélyezteti a devizahitel! A jelenlegi félmegoldás is több, mint a semmi. Talán nem fogják a következő 10-15 évben a fizetésük felét a törlesztőre költeni az emberek. Legalábbis a fizetés emelkedése talán egy picit meghaladja a törlesztő növekedését. Az EUR/HUF mellett ez esélytelen.

 • B:Csaba
  A HUF gyengülése fokozatos, várható, vélelmezhető: leszakadó gazdaság vagyunk. De a jelenlegi döntésnek hála adósodik el az egész lakásállomány-tulajdonosi réteg csak az EUR/HUF miatt. Sőt a mostani KP-t biztos elköltik a gazdaságban a régóta nélkülözők. Lesz belőle új(abb) autó, kis Ikea, LCD TV. Mindez “ingyen” 🙂
 • hitel
  A 180as végtörlesztés elsősorban saját maguk miatt kellett. A többi neszesemmi fogd meg jól. kb úgy vagyok mint Stanlee csak picit nagyobb a hitel. Igazából leszarom csak legyen már vége ennek az egésznek és hagyjanak békén.
 • Ordas
  Akárhogyan is nézzük a devizahitelesek bizony devizaspekulánsok. Spekuláltak az erős forintra, nem jött be. Le kéne vonni a konzekvenciákat és talán nem az igénynél nagyobb lakást, autót fenntartani.

  Azt végképp nem értem, honnan ered az az ostobaság, hogy nincs a hitel mögött deviza. Hát hogyne lenne! Akkor drágább kamattal adták volna el.

  Az egész ügynek hármas felelőse van:
  – az adós, aki túlvállalta magát és ahhoz is ostoba volt, hogy 10 évre visszanézze,akkor hol állt a CHF és a forintárfolyama.
  – az állam, aki hagyta és gumi szabályokat alkotott
  – bankok, amelyek keményen visszaéltek a helyzetükkel és a tanulatlan munkatársaik tukmálták a hiteleket. Valamint mindenből a nekik kedvezőbb árfolyamot alkalmazta, stb.

  Akkor miért is a bankok viszik el egyedül a balhét?

 • Hegyi József
  Teljesen egyetértek Ordassal…pár éve a Miki is itt fejtegette, hogy tulajdonképpen nem kellene a devizásokat kimenteni…én is hasonló állásponton vagyok
 • kridli
  Most hogy jön ide a devizamentés? Pont arról szól a mai hír, hogy piaci alapon lesz a forintosítás. pont emiatt most a bankok semmilyen balhét nem visznek el.
 • graphite
  ha a bankok nem adnak boldog boldogtalannak 0% önrészre 10 milliós hitelt, akkor a kamatot sem kellett volna 6% fölött tartani, amikor a CHF LIBOR 0.2% lett. A bankok adtak felelőtlenül hiteleket, majd az ebből fakadó veszteségeket a jól fizető adósokon hajtották be mint magasabb kamat.

  nem kellene kimenteni, elég lenne ha tudnák (tudnánk) a bank mi alapján emelhet kamatot és az mekkora lehet. A meglévő szerződések alapján pl. nem emelhetett volna a bank CHF LIBOR + 7%-ra kamatot CHF LIBOR + 2.8% – ról (kezdeti feltételek), ennek ellenére ezzel senki sem foglalkozik. Miért? Mert ebben a bankok 100%-ik a felesősek, hiszen a magyarországi banki ügyintézők minden szabályt áthágva helyeztek ki hiteleket a magas jutalék fejében, majd ezek a hitelek rögtön bedőltek. Ki issza meg a levét? Az aki még fizet. Most is azokkal akarják lecsökkenteni az országkockázatot.

 • graphite
  nem biztos hogy ez az 1 millió ember meg tudja menteni az országot, de eddig egyelőre erőn felül teljesítettek. Talán ha a devizaadósok 80%-a kivándorol, meg lehet menteni a forintot ezzel a módszerrel, amit most akarnak bevezetni.
 • Gábor
  Engemet az érdekelne, hogy mi van a bankbetétesekkel? Mert szép és jó, hogy megmentik a deviza hiteleseket, de ezzel azt érték el, hogy akinek van bankbetétje, az alig kap rá kamatot.
  Ennyiből kötelezhetnék a bankokat arra, hogy a bankbetétekre minimum X éves kamatot kötelező adniuk, vagy többet.
 • En peldaul ha devizaval akarok spekulalni, akkor veszek certifikatot, aztan ott egetem el a penzem. 2006-ban amikor eladosodtam EURO-ban (deviza hitelem van, nem deviza alapu), akkor az volt az egyik oka, hogy a politikanak hittem (milyen kis hulye vagyok). Az volt a szoveg, Orban sajat maga mondta elotte es az MSZP is ezt hajtogatta, hogy az evtized vegere euroval fizetunk Mo-n. Szlovakia azzal fizet, mi nem. Ha most EUR lenne a fizetoeszkozunk, akkor lenne egy rogzitett CHF/EUR arfolyam, ami nem okozna problemat. A hitelfelvetelkor bekalkulaltam, hogy tartjak magukat a 275-os max EUR/HUF arfolyamhoz, tehat ha minden torik, es nem EURO-ban, hanem HUF-ban kapom a fizetesem, akkor is csak 10%-os vesztesegem lesz, amivel meg igy is jo vagyok. Dehat hinni a templomban kell, nem a valo vilagban :-).
 • Nickman
  portfolio.hu/finanszirozas/hitel/varga_uzeni_a_devizahiteleseknek_nem_kotelezo_a_forintositas.3.206188.html

  Nem lesz kötelező a forintosítás!

 • Ordas
  graphite:

  De hát pont azt mondom: hármas felelősség van a kialakult helyzetben. Egyik a bank. De senkinek sem tartottak pisztolyt, hogy aláírja a szerződést. Minek kellett vadi új Passat, ha csak 6 éves Passatra tellett? Vagy minek kertes önálló ház, ha csak sorházra voltpénze?

 • Ordas
  Az is száni a kormánytól, hogy eddig azt mondták, hogy 2016.01.01-től minden forintosítva lesz. Most meg Vargától azt olvasom, hogy mégsem lesz kötelező átváltani???
 • graphite
  “De senkinek sem tartottak pisztolyt, hogy aláírja a szerződést”

  Ez így van. Én pl. megbíztam a bankban,ez nagy hiba volt. Többször is elmondták, hogy ha az árfolyam emelkedne, akkor csökken a kamat. Sőt a szerződésemben is van egy ilyen kitétel: a beszerzési ár változásával változik a kamat. Én pl. ebből azt értettem, ha csökken a CHF kamat, akkor az én kamatom is csökken. Valójában ha csökken a CHF kamat, az enyém változik, nő. Arra sem gondolta, hogy egy banknak az átverés az üzletpolitikája, tévedtem. Fiatal voltam, saját lakást szerettem volna. Ma már nem szeretnék saját lakást 🙂 Csak megszabadulni a dev. hiteltől. 2007-ben vettem fel 14 millió ft hitelt, visszafizettem 12 milliót, jelenlegi tőketartozás 20.5 millió. És senki nem tartott pisztolyt a fejemhez, de a jövőben szükség lesz rá, hogy magyarországi bankkal bármilyen kapcsolatba kerüljek 🙂

 • Ordas
  graphite:

  Sajnos minden szerződést alaposan át kell olvasni és csak utna aláírni. Azért lehetett volna korlátozott mértékben módosítást kérni.

  Az tény: árfolyam kockázat az adósé. EZen nincs mit vitázni.

  Az önkényes kamatemelést és árfolyam alkalmazások miatt éppen most baszták meg a bankokat. Megjegyzem: nagyon helyesen.

 • xtaki
  Magyarazza mar meg valaki a mostani piaci arfolyamot a vegtorlesztes arfolyamaval!
  Szerintem keptelenseg. Ha meg az, akkor mi a kulonbseg koztem es az akkori devizahiteles kozott?
  es miert epp 2016.01.01. a celdatum? Miert kell huzni halasztani ezt az egeszet meg tovabbi 1 evig?
  Ha nem kotelezo, akkor a tovabbiakban en viselem az arfolyamkockazatokat. Miert? Eddig ki viselte??? A bank az arfolyamkockazatbol semmit sem vallalt, most sem kenyzeritik ra!
 • joosbalazs
  Szerintem a forintosításnak ez a “jogos” megoldása. Piaci árfolyamon! Én az árfolyamváltozás miatt senkit nem tudok sajnálni!
  Jogos az egyoldalú kamatemelések és az árfolyamrés kritikája, de ezek miatt el is kaszálják a bankokat szépen. Fizetni fognak.

  Így egyébként én nem látom indokoltnak, hogy bárki is forintosítsa a devizahitelét! Onnantól visszafordíthatatlanul nyakába veszi az árfolyamkülönbség felárait.
  És ha a frank az elkövetkezendő időszakban lefelé fog esni a forinthoz képest? Akkor majd megint vonulnak az utcára, hogy “Bevitték őket az erdőbe, meg tudták előre”???

 • barna
  miért “önkényes” a bankok kamatemelése??? benne van a szerződésben, amit aláírt(!) a hitelfelvevő!

  azért “mindenki” fizeti ezt is, mert a bankok nem fognak bukni a dolgon. máshol visszafogják venni, amit itt elvesznek tőlük. MIÉRT kéne jótékonykodniuk? Valószínű ti sem tennétek meg, ha nektek tartoznának sokan, hogy azt mondjátok: ” igaz, hogy aláírtátok a szerződést, ezt és ezt vállaltátok, de tudjátok mit? csak a felét fizessétek vissza…”
  mire föl?

  itt NEM a “devizahitel” a hibás, hanem az emberek, akik úgy éltek vele, hogy lövésük sem volt mi ez…s azzal, hogy ezt megszüntették még inkább a gyengülés irányába hajtotta az árfolyamot, nem?
  a HUF árfolyam attól nem fog változni, hogy megszűnik (azaz nagyban csökkenni fog) a deviza iránti kereslet?

 • Garbo
  Miért nem vettem fel sokkal nagyobb hitelt, mint a forintosom, de frankban annak idején? Miért nem?!
  Most lehetne egy háromszor ekkora házam, végleg forintosítva.
  Ehelyett, mert felelős voltam (ha még mond valamit ez a szó), csak akkor lehet majd akkora házam, mint a szocpolönerősöknek, ha ezt jelenlegi hitelt kifizetem, veszek fel egy újat ÉS építkezhetek is.
  Tehát: mert felelős voltam, 2 irgalmatlan melóval és idegtépő gonddal(átépítés és majdani bővítés) lesz ugyanakkora ingatlanom, sokkal később, mint azoknak, akik egy macerával, azonnal letudták az egészet, mert ők eccerélnek’.

  Szóval: mi a francért nem vettem fel frankhitelt én is, háromszor ekkora összegben?!

 • Péter
  Első blikkre jobban megéri az arfolyamgatban maradni, mert ott továbbra is “kedvezményes” árfolyamon törlesztik, vagyis egy részét az állam állja. Ha az arfolyamgatban lejár, akkor kerül képbe a forintositas, a 309- es árfolyam lehetősége úgyis fennmarad még jó ideig. Jól gondolom?
 • Péter
  Tegyük fel, a törlesztését fele kamat, fele tőke, es az euró árfolyam 350 Ft. A kamat részt ekkor 250 en törlesztem, a tőkét 340-en (max árfolyam), az átlag árfolyam 295. Miért forintositanék? 310-es árfolyamon az átlag 280. Amíg jelentősen le nem csökken a kamat rész, es emiatt el nem éri az átlag a 309-et, nem érdemes forintositani.
 • Topfly
  Ilyenkor kinyillik az ember zsebében zsebében a bicska! Csókosok és gazdagok 180 forinton törleszthetnek, szegények meg 256 forinton. Közben meg 1000 milliárdok mennek el ÁFA csaláson!

  A devizahiteles problémában az állam, a bankok és az ügyfelek egyaránt ludasak, most viszont csak az ügyfél fogja viselni az egész terhet, kivéve a csókosokat és gazdagokat, akik végtörlesztettek!

  Éljen az igazságosság!

 • random okos
  Azért felhívnám a figyelmet arra, miről szól ez a történet.
  Nem csak arról, hogy piaci árfolyamon kell konvertálni.
  Hanem arról, hogy a most pénteki árfolyamon kell konvertálni.

  Nézzétek meg az USDHUF-ot. Sose volt még ilyen gyenge a forint a dollárhoz képest.
  Majd amikor 1 év múlva magára talál az EUR és 340 lesz az EURHUF, jól fog még ez jönni sokaknak.

  Szóval az átváltás nem kötelező, de melegen ajánlott.

 • Poszáta
  Egy megjegyzéseddel nem értek egyet, miszerint “Akkor miért is a bankok viszik el egyedül a balhét?” Ezt cáfolnám, hiszen mért is csak a bankok viszik el a balhét egyedül? A felelősség valóban három félen múlott, mindenki hozzáadta a magáét. A bank, aki felelőtlenül hitelezett boldog-boldogtalannak, mert érdekelt volt a tisztelt banki tisztviselő a jutalékban. Viselnie is kell a kockázatot: a bedőlt hitelek (nem a rendben fizetőkkel kellene megfizettetni!). Az indokolatlanul emelt kamatemelések költségét teljesen jogosan kell visszatéríteniük az ügyfeleknek.
  Az állam, ami politikai, populáris és a magasabb fogyasztásból adódó jobb gazdasági mutatók miatt hagyta mindezt. És végül az ügyfél, aki magára vette az árfolyamkockázatot és nagyon helyesen ezt neki kell vállalni, aminek véleményem szerint a többség igyekszik is megfelelni. Szóval miért is csak a bank vállalja felelősséget
 • sz.krisz
  “Magyarazza mar meg valaki a mostani piaci arfolyamot a vegtorlesztes arfolyamaval!
  Szerintem keptelenseg. Ha meg az, akkor mi a kulonbseg koztem es az akkori devizahiteles kozott?”

  A végtörlesztők egyben kirakták a kesst.

 • Agent
  Akinek volt tőkéje az elég kedvező árfolyam mellett kiszállhatott ebből a buliból. Ugye ők képezték a kisebbséget. A többség meg hát megint elhitte a mesét… Egyszer tessék már felnőni elővenni egy kockás papírt és számolni, hogy mibe került volna azon 180Ft-os árfolyamon “megmenteni” mindenkit. Mondjuk egy (újabb) szavazást meg lehetett nyerni a sok hiszékeny emberrel..
 • szárnyas freivadász
  Off-topic:

  “Vasárnap kiadott egy közleményt a Nemzetgazdasági Minisztérium…”
  Nekik egyébként szabad vasárnap dolgozni?

  Kiszámoló!
  Neked mi a véleményed erről a vasárnapi nyitvatartásos mizériáról?

 • Poszáta
  Már Orwell is megírta, hogy mindig vannak egyenlőbbek az egyenlők között.
 • B.Csaba
  Nagyon igaz, amit mondasz: “Arra sem gondolta, hogy egy banknak az átverés az üzletpolitikája, tévedtem. Fiatal voltam, saját lakást szerettem volna. Ma már nem szeretnék saját lakást”. Sokan voltak így ezzel.

  Lehet itt okoskodni, hogy előre el kell olvasni a szerződést. De sajnos kevesen járnak a Kiszamolora okulni. Láttatok Ti már átlag magyart? Olyan buta, mint a föld, benyel mindent, egy 100eFt-os médiakampány hatására azonnal átmegy az Aldi-ba tojásért. Ezek nem tudnak előre gondolkodni! De cserébe jó sokan vannak 🙂

  Az embereket gyakran saját maguktól kell megmenteni, de ez ellen meg sok okos lázadozik, amikor az aktuális kormány által bevezetett gátakat ellenzi. Én személy szerint hagynám a “Taigetosz-pozitiv” embereket éhen halni (költői túlzás), csak sajnos a cégem vásárlói is ők, illetve egy 10m-s társadalom együtt csúszik le, nem csak egyének/entitások.

 • dr. mogyorospele
  A megoldás roppant elmésre sikerült. Ha sokan maradnak devizában, akkor majd rontanak egy kicsit az árfolyamon serkentendő a forintosítási kedvet. Ha már majd mindenki forintosított, lehet indítani a forint kamatemelést, hamar elmegy ám az a három évnyi kamatmódosítási tilalom. Házunk jelmondata: végül mindig a bank nyer.
 • hitel
  Ugyanazokat a köröket futják a kedves kommentelők mint az összes hasonló témájú bejegyzésnél.
  Most komolyan, mit számít? Mitől jobb valakinek, hogy lenézi a devizahitelest, vagy észt oszt:”tessék már felnőni, mesék már nincsenek..” stb hozzászólások. Kit érdekel? Senkinek nincs hozzá köze, hogy a másik vett e fel, ha igen akkor miért, vagy mennyire volt tisztában a körülményekkel. Devizahiteles mentés. Van ilyen, legalább is valaki annak nevezi. Ez nyilván nem tetszik a magukat “felelősen döntőnek” gondolók. Akik a gyerekek után extra adókedvezményt kapnak meg extra szabit… ez meg nem tetszik a nem gyerekeseknek. Lehetne sorolni a hasonló tényeket. Olyan nincs hogy mindenkinek jó legyen. A hiteles meg HÜLYE lenne nem kihasználni az esetleges lehetőségeket. A gyerekes úgyszintén. Hagyjuk már egymást békén ezekkel. A másik meg, aki hiteles, ne sírjon hanem vonja le a konzekvenciát.
 • Poszáta
  Nincs mit csodálkozni ezen. “Oszd meg és uralkodj.” Amíg sikerül adott témában “elszalámizni” a társadalmat, nem fog senki semmit csinálni, békén hagyja a tömeg a politikai “elitet” szabadon alkotni.
  Egyébként meg lehet ezt devizahiteles mentésnek nevezni, csak azt árulja már el valaki, hogy hol ebben a mentés. Mert a sajtó lelkesen ülteti az emberek agyába, hogy itt a ‘zemberek’ fizetik meg a devizahiteles mentést. De mit is tulajdonképpen? Ezzel nem azt akarom mondani, hogy így kellene lennie, de ébredjünk már fel, hogy mi folyik itt tulajdonképpen.
 • Janos
  Szerintem ez egy elegge korrekt megoldas.
  A bank elviszi a balhet a jogtalan kamatemeles miatt.
  Az ugyfel meg elviszi a balhet az arfolyamgyengules miatt.

  Az allam ( MNB ) meg adja a devizat, hogy ne gyenguljon a forint ( igy nekik is lesz veszteseguk )

  Vagyis innen nezve ez az ugy pont jol oldodik meg ( ami eleg ritka manapsag)

  Ja, es az adosnak nem kotelezo beszalni ( bar en tuti beszalnek, ha devizahiteles lennek )

 • joosbalazs

  Az a baj, hogy a termékértékesítés ilyen! És ilyen is volt, mióta világ a világ!
  A devizahitel is csak egy termék volt, amit szép marketinggel eladtak.
  De ahogyan az autókereskedőt sem szidod utólag, hogy nem az autó értékvesztését szajkózta a füledbe vásárláskor, meg a sok százezres hibalehetőségeket (turbó, kettőstömegű lendkerék), akkor a bankokat mégis miért?
  A porszívóügynökre rá tudjuk csapni az ajtót, meg a telefont!! Nem kértünk a kedvező biztosításokból, a kihagyhatatlan befektetésekből sem! Nem áldozunk az egészségünkre, mert átverésnek tartjuk, és úgyis meghalunk valamiben…
  De ha mindig is tudtuk, hogy az egész világot az átverés mozgatja, akkor a hiteleknél miért nem voltunk kicsit szkeptikusabbak? Mert nem voltunk!

 • Zabalint

  Szerintem inkább abba megy tönkre az ország hosszútávon, hogy az emberek saját hülyeségeiknek a következményeit nem kell viselniük minden esetben. Félreértés ne essék, szociális hálóra szerintem is szükség van, de itt nem erről van szó.
 • Zabalint
  Egyébként még jó, hogy piaci árfolyamon történik a forintosítás. Nem ez a felháborító, hanem a végtörlesztés volt az.
 • dr. mogyorospele
  Kedves János,

  Az MNB nem veszteséget, hanem hatalmas árfolyamnyereséget realizál az EUR eladáson. Ők nem 309-en vásároltak anno.
  Az egész ügyben a legbájosabb motívum, hogy a szerencsétlen devizaadós senkit nem okolhat, hisz a forintosítás vagy devizában maradás az ő választása “szabadon”. Bárhogy dönt, pár év múlva jönnek majd az “án már akkor megmondtam, és a nem szorítottak pisztolyt a fejéhez” stílusú nagyívű kommentelők.

 • Catinator
  Akkor és ott, amikor kezdték ezeket a konstrukciókat ajánlani, sokkal jobbak voltak, mint a forint alapú hitelek. Ezért az “igény” miatt boldog-boldogtalan ajánlotta. Volt néhány gyenge hang a PSZÁF részéről is, hogy árfolyamkockázat, de az olcsó hitel feledtette az ilyen gondolatokat. Amúgy akivel beszéltem eddig, senki sem sejtette milyen probléma lehet belőle. Azt viszont kifejezetten bűnösnek tartom amikor már látni lehetett, hogy baj lesz és még mindig tolták le az ügyfelek torkán a devizahiteleket.

  És a “képzelje el hogy SAJÁT kertes házban…”, “gondolt már rá hogy egy nagyobb..” – “Most itt a lehetőség, hogy…” – azért a profi értékesitők is megdolgoztak a probléma méretéért.

  Néhányan igy is nagyon jól jártak ezekkel a hitelekkel. De a tipikusan jobbmóduak. (cinizmus be) Nincs választás, kit érdekel a többi…? (cinizmus ki).

 • Zabalint
  Amúgy az, hogy mi a gyenge a Ft, relatív. 2000 és 2008 nyara között végig reálfelértékelődés volt, amit hosszútávon az indokolhat, hogy gyorsabban fejlődünk mint Svájc és az eurózóna, vagy drágulunk. Ez ma nem áll fenn igazán, tehát nem igazán lehet számítani arra, hogy nominálértéken nem fog tovább gyengülni a Ft. Ráadásul ha a devizaadósság leapad, akkor a jegybank simán megteheti, hogy állampapírokat vásárol, mint ahogy a FED tette az USA-ban, ami további Ft gyengülést fog okozni.