Menj egy év szabadságra

Az egyik ismerősömet kerestem ma e-mailben, aki egy nagy cégnél felsővezető. A levél visszapattant, hogy ilyen nevű egyén nem dolgozik a cégnél. Ezen eléggé meglepődtem, mert nemrég még beszéltünk. Felhívtam őket és tényleg más vette át a helyét.

Nem akartam kíváncsiskodni, hogy kirúgták-e, vagy jobb helyet talált, inkább rákerestem a LinkedIn-en. Meglepve tapasztaltam, hogy a státusza “Sabbatical”, vagyis a szombatévét tölti.

A Bibliában Isten parancsot adott az embereknek, hogy ne mérgezett egér módjára loholjanak mindig a munka és a megélhetés után. Elrendelte, hogy heti egy napot kötelező volt pihenni, sőt minden hetedik évben egy egész éven át tilos volt a munka. A napot hívták sábbátnak, vagy szombatnak, az évet pedig, amikor pihentetni kellett a földet és tilos volt bármilyen mezőgazdasági munkát végezni, szombatévnek. Az egy év pihenő jót tett az embereknek és jót tett a termőföldnek is.

“De a hetedik nap az Úrnak a te Istenednek szombatja: semmi dolgot se tégy azon se magad, se fiad, se leányod, se szolgád, se szolgálóleányod, se barmod, se jövevényed, aki a te kapuidon belől van…..Hat napon munkálkodjanak, a hetedik nap pedig a nyugodalomnak szombatja az Úrnak szentelt nap: valaki szombatnapon munkálkodik, megölettessék.”

“A hetedik esztendőben pedig szombati nyugodalma legyen a földnek, az Úrnak szombatja: szántóföldedet ne vesd be, és szőlődet meg ne metszd. És amit a föld az ő szombatján terem, legyen az eledelül néktek.”

Innen származik a Sabbatical kifejezés, ami a munkától való teljes visszavonulást jelent. Egy évig az ember nem a mókuskerékben pörög, hanem úgymond értelmes dolgokkal tölti az életét: könyvet ír, utazgat, nyelvet tanul, feltöltődik, hogy aztán újra teljes energiával tudja folytatni a munkát.

A magyar munkavállaló számára ez science-fictionnak tűnik, de Angliában állítólag a cégek ötödének van “carreer break policy”-je vagyis teljesen bevett gyakorlat, hogy a munkavállalók (főnökök és beosztottak) hétévente egy évig fizetetlen szabadságra mennek, illetve mehetnek, ha akarnak. Jobb nekik nélkülözni egy-egy embert egy évig, mint csupa kiégett és frusztrált menedzserrel és beosztottal dolgozni évtizedeken át.

Ahogy a gyesre menő anyukák helyettesítését is megoldják a cégek, a szombatévet tartó menedzserek helyettesítése is megoldható.

(Fontos, hogy nem arról szól a Sabbatical, hogy felmondasz és egy év múlva új munkát keresel – bár ez is lehetőség – hanem hogy a meglévő helyeden kapsz egy év pihenőt, hogy feltöltődve folytathasd.)

Most azt gondolod, hogy komoly hit kell ahhoz, hogy egy évig munka nélkül megélj és félbeszakítsd a karrieredet? Igen, ez igaz, nem volt ez másként az ókori Izraelben sem. Tilos volt vetni és földet művelni és hinni kellett, hogy terem a föld magától annyit, ami elég egy egész évre. Úgy gondolom neked könnyebb dolgod van.

Ráadásul semmi nem tiltja, hogy már most elkezdj gyűjteni arra az évre, amit ázsiai utazgatással, vagy pecázással egybekötött könyvírással akarsz tölteni.

Szerintem fantasztikus és izgalmas lehetőség, gondolkodj rajta, hátha neked is erre van szükséged. Ha rákeresel a Sabbatical kifejezésre, sok érdekes és elgondolkodtató cikket és véleményt találsz a témában.

Ha szeretnél többet tudni a pénzügyekről, gyere el az Akadémiára, hamarosan indul a következő.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Share

101 hozzászólás

 • Tamás
  Nálunk bejelentett leépítés van erre az évre, azt hiszem csak jövőre kérdezem meg a főnököt erről az ötletről.
 • Gábor
  Ez valóban science-fiction! Öröm ha nem kerül lapátra az ember akármennyire is kiválló a munkájában.
  Szabadság helyett fizetetlen túlóra a valóság, mert ne legyen a munkavállalónak otthon semmi dolga.

  Egy hónap egyben kivehető szabadság is öröm lenne, bár ezen idő alatt annyi minden változna a munkahelyemen, hogy nem is tudom, miként rázodnék vissza.

 • Stiel
  Egyetemen is van ilyen, időről időre egy-egy tanár elmegy sabbatical-re, addig nem tanít, hanem csak kutat, vagy pl. megírja/befejezi azt a könyvet, amit már korábban is szeretett volna, csak nem feltétlen volt ideje.
 • Liz
  Okulásként hitetlenkedőknek (tudom, hogy lesznek):
  Jól menő iparágba szálltunk be egyenesen az egyetemről a férjemmel mindketten – pörgős, sokat ígérő pályára kerültünk. Rendesen pörögtünk is néhány évet, majd kiégve, depressziósan felmondtunk (két hét fizu nélküli szabi is vállalhatatlan volt a cégnek, hát még egy rendes sabbatical, szóval maradt a szerződésbontás).
  Bizony hálát adtunk a múltbéli bölcsességünknek, hogy addigra volt elég megtakarításunk csak a gyógyulásra figyelni. Ha kicsit odafigyelünk és nem égetjük túl magunkat, lehetett volna belőle valami termékeny pihenés is, de így leginkább csak a szorongásoktól és betegségektől való megszabadulásra futotta. És egy év után még nem is igazán voltunk készen, hogy visszaszálljunk a játékba!
 • Balázs
  Pont valami ilyesmin gondolkoztam, hogy 6-7 év munkaviszony után kéne egy szünetet tartani, utazgatni, szép helyeken lakni hosszabb ideig. Talán a 12 hónap kicsit hosszú, én 6 hónapra tervezem. Aztán a következő szünet már lehet hosszabb 🙂
 • okoska2
  Az új pedagógus életpályában van ilyen, törvény garantálja a lehetőségét. Alkotói szabadság.
  Az más kérdés, hogy mennyi másodállást kell előtte vállani, mert a tanári fizetésből összerakni a fedezetét…
  Mindenesetre jó cél!
 • Cleo
  Sabbatical-on vagyok négy hónapja és ezt az évet tervezem a tettrekészségem visszaszerzésére. Van az a pont, ahol saját érdekünkben ki kell szállni, ha pl a tehetetlenség már elviselhetetlen a tömény hülyeséggel szemben. Persze lehetetlen a tizenév után kapott három havi végkielégítésből egy évig megélni extra megtakarítás nélkül.
 • Topfly
  Van ennél is jobb 🙂 Egy magyar páros 4 éve fogta magát és elindult bringával világ körüli útra 360fokbringa.hu/

  Egy autó árával indultak el és közben dolgoztak is. Nem takarékoskodtak, de nem is adósodtak el. Nyugdíjas korukról nem gondoskodtak, de egy egész életre való élményekkel lettek gazdagabbak!

  Miklós, ez belefér a pénzügyileg tudatos életmódban?

  Az élet nem azokat a napokat jelenti, amelyek elmúltak, hanem azokat, amelyekre emlékszünk! (Pavlenko) Ilyen szempontból sem a robot, sem az otthoni pihenés nem egy igazi élet. Egy világ körüli út, na az egy igazi élet!

 • evkee
  Nekem pont időben jött a gyerekvállalás. 5 év után már nem voltam túl motivált. Mondjuk az sem volt pihenés, de feltöltött az, hogy valami teljesen más dologgal kellett foglalkoznom. Aztán két év után újult erővel tudtam kezdeni a munkát.
  Egy év gyes anyának, egy év gyes apának?:) És így senki nem marad ki a jóból 🙂
 • Hudi
  Nálunk (angol cég magyar leányvállalata) létezik a sabbatical egyik formája. Itt 4 évente 4 hét extra (100% fizetett) szabadságot jelent, amit min félévvel előre betervezve egyben (vagy max 2 részletben) lehet ki venni. Illetve kérhető évente (szabadon kivehető) 1 hét fizetetlen szabadság is.
 • Apuka
  Kedves Miklós!

  Szívből örülök ennek a posztnak:-) Érdemes olvasni a Bibliát! Minden, de tényleg minden benne van ami egy sikeres, kiegyensúlyozott élethez kell.

 • Jenő
  “Egy autó árával indultak el és közben dolgoztak is.”

  Online, vagy illegálisan? (Az első verzió menő, a második nem része az etikus turista eszköztárának; ha valakit ez érdekel Kelet-Európában)

 • reader
  Topfly: ha az élményekért cserébe úgy alakul, hogy nyugdíjas korban sorba kell állni az ingyenkonyhán a levesért, akkor én inkább az élményeket hagyom ki

  Persze nekik, ha egy autó árával indultak el, akkor amúgy sem volt jelentős megtakarításuk, és ha fiatalok, akkor még gyűjthetnek némi pénzt

 • Bea
  Finnorszagban, ha jol emlekszem, 15 ev utan egy ev fizetett szabi jar. Sok finnel dolgoztam egyutt az elmult evek alatt, a legtobbjuk nem hasznalta ki. Volt egy uzleti partnerem, o kb 55 lehetett amikor elvonult egy evre. Elvegzett egy turavezetoi tanfolyamot, hogy mert nyugdijaskent a sarkkorre tervezett turazo csoportokat vinni. Nem megelhetesi okok miatt, hanem mert tele volt energiaval.
  En most fel eve vagyok itthon, 16 ev multi felsovezetoi munka utan, atszervezes ” aldozatakent”. Most mar keresem az uj helyet, de az elso 4-5 honapban csak azt ereztem, hogy ez isteni jo dolog, ami nagyon kellett mar mind a lelkemnek, mind szellemileg. Ha nem volna iskolas gyerekem, akkor egesz biztos el is utaztam volna valahova jo messzire, vilagot latni, uj kulturaban toltekezni. Tenyleg mindenkinek lenne ra!
  ( papir- es nyomdaipar, beszerzes teruleten, ha esetleg tud valaki allast… Koszi!)
 • jurta
  Hamarosan 7 éves lesz a munkaviszonyom, az utóbbi kettőben tanultam is mellette. Pár hónapja készítem elő, hogy ősztől jövő tavaszig távol legyek. A lehető legkevesebb íróasztalt és számítógépet szeretnék látni. A harmadik világban fogok egy farmon önkénteskedni, ahol egész évben világos és meleg van, a gyenge középfokú nyelvtudásom is aktiválódni fog, és remélem, maradandó készségeket is felszedek. Az évtizedek óta itt dolgozó kollégáim közül már többen kivették a “pihenőévüket” – betegágyon, kórházban. Ennek ellenére hatalmas az ellenszél, a legfőbb ellenvetés, hogy példátlan, amit csinálok. Jó volt most olvasni a cikket!

  Aki teljesen ingyen szeretné megoldani, és heti 5-6 napon 3-6 óra vmilyen tevékenységre azért hajlandó, annak a tuti megoldás szerintem a workaway.info

  Az általam is csodált 360fokbringás házaspár épp ott jár, ahova megyek majd, így elkezdtem levelezni velük…

 • Benőke
  Mondjuk nem tudom hogy tud ez működni kis cégeknél. Multinál nem téma, mármint a helyettesítés. Kis cégeknél ez egyenlő a felmondással 🙂
 • Gábor
  Jövőre tervezek kilépni 1-5 év pihire, 18 év munka után. Meglátjuk hogy sikerül. Még annyira fiatalok, hogy még ki sem éghettek 🙂
 • Jelentéktelen Hangya
  Szvsz ez nem science fiction, hanem utópia, akármennyire is logikusnak és kívánatosnak hangzik. Mint az FNA.

  Egyfelől nincs az a gazdasági rendszer, amely ennek a fedezetét mindenki számára meg tudná termelni. Kevesek kiváltsága persze lehet, de ez már ma is így működik.

  Másfelől nemcsak pénzkérdés: elhiszem, hogy amikor az emberek zöme földművelésből élt, ez esetleg működhetett, ma azonban sok olyan szakma van, ahol egy év kiesés a karriered végét is jelentheti (nem feltétlenül szabadság, akár pl. betegség miatt).

  Ma már nem így működik a világ. Technológiák, kutatások stb. úgy elhúzhatnak egy év alatt, hogy lehet utána szakmát váltani vagy beérni alacsonyabb pozícióval.

  Az egy másik kérdés, hogy jó-e ez nekünk, de nem erről beszélek.

 • Khmm

  Árpi már ki volt. Napi 12 óra munka, heti 6 nap pár év alatt végez az emberrel.

 • Kiszamolo
  Hangya, akár abban hiszel, hogy számodra lehetetlen, akár abban, hogy számodra is lehetséges, mindenképpen igazad lesz.
 • Gréta
  Miért kéne megvárni a kiégést? Megelőzni jobb. Egyébként még fiatalok, lesz idejük dolgozni eleget. Addig lehet könnyen menni, amíg nincs kötelezettségük. Pl gyerek.

  Én 7 év után gyedre jöttem. Ugyan nem pihenés, de más mint eddig volt.

 • Zsoca
  Én is sokaktól hallottam már hogy kiégtek a karrierben és szabályosan örültek hogy kirúgják őket, persze ezek az emberek minimum középvezetői állásban voltak.
  Nem véletlen hogy Angliában terjed, a magyar viszonyok között max pesten tudom elképzelni ezt az életformát, de az igazi magyar rögvalóságban ez megvalósíthatatlan.

  “Tilos volt vetni és földet művelni és hinni kellett, hogy terem a föld magától annyit, ami elég egy egész évre.” Aztán vagy bejött vagy szopókanyalóka és körberöhögték őket a szomszédok. 😀

 • Gábor
  itt pont a megelőzésről van szó. Vannak olyanok is világkerülő túrán bringával évek óta akik 2 gyerekkel nyomják. Van aki 3 fős tandemmel+1 normáls bringa, vannak akik 2×2 fős tandemmel nyomják. A gyerek részéről szerintem egy ilyen túra óriási pluszt ad, hisz folyamatosan a szülei foglalkoznak vele. Szóval a gyerek szerintem nem lehet akadály.
 • corphicks

  “Technológiák, kutatások stb. úgy elhúzhatnak egy év alatt, hogy lehet utána szakmát váltani vagy beérni alacsonyabb pozícióval.”

  Nekem meg pont az a bajom, hogy az aktuális munkám mellett nincs időm azzal foglalkozni, hogy szakmailag fejlődjek, a munkakörömön belül meg viszonylag kevés lehetőség van rá. (Informatikában ha egy cégnek van egy nagyjából működő rendszere, akkor nem feltétlenül kapálóznak ám azért, hogy pár évente újraírják az egészet egy újabb technológiával, sőt.)

 • Jelentéktelen Hangya
  : Miklós, nem értettél meg. Nem rólam van szó.
 • Topfly
  Legálian dolgoztak Ausztráliában és Új-Zélandon. Ott nagyon gyakori, hogy utazók átmenetileg farmokon dolgoznak.
 • Kiszamolo
  Miután a szomszédok is nagy eséllyel zsidók voltak, így maximum együtt kacaghattak.

  Egyébként nem tartották be a szombatév törvényét, ezért Isten egyszerre kérte rajtuk számon az összes elmaradt szombatévet, ebből lett a 70 éves babiloni fogság. Nem akarták hétévente megtartani, hát megtartották egyben az elmaradt 70 szombatévet a babiloni fogság alatt.

  Mint amikor valaki egy évre ágynak esik és a kórházban piheni ki magát.

 • btm
  Én is támogatnám az ilyen jellegű alkotói szabadságot! Persze komoly szemléletváltásra volna még szükség addig, mind a munkáltatók, mind a munkavállalók részéről.
 • jurta
  2015-04-28 at 05:42
  “Nem takarékoskodtak, de nem is adósodtak el. Nyugdíjas korukról nem gondoskodtak, de egy egész életre való élményekkel lettek gazdagabbak!”

  2015-04-28 at 07:58
  “ha az élményekért cserébe úgy alakul, hogy nyugdíjas korban sorba kell állni az ingyenkonyhán a levesért, akkor én inkább az élményeket hagyom ki”

  Lehet, idealizálom őket, de úgy képzelem, annyi nyelvet, kultúrát és megoldást megismernek, annyiféle helyzetben tanulnak meg boldogulni, hogy bármilyen is lesz a világ idős korukra, válogatni fognak tudni a lehetőségekből, hogyan gondoskodjanak magukról, amíg csak fel tudnak kelni a karosszékből/ágyból (amikor már nem tudsz, az meg nem szokott az életnek túl hosszú része lenni).

 • jurta
  2015-04-28 at 08:41
  “Vannak olyanok is világkerülő túrán bringával évek óta akik 2 gyerekkel nyomják.”

  Tudsz közülük olyanokat, akik írnak is róla nyilvánosan? (Nem számonkérés, olvasnék ilyet. Angol, német, spanyol is lehet.)

 • L70
  Nagyon jó gondolatok, környezetünkben egy család volt szombat féléven külföldön, épp most hallgattuk meg a beszámolójukat, nagyon tanulságos volt. Gyerekekkel ezért más szempontból, de volt stressz ebben is.

  Kb egy évtizede azon filóztam, hogy a 11/1 éves munka/szabi megosztást 10/2-vé alakítsam, azaz egy plusz fizetetlen hónap szabim legyen az évben. A főnököm nem díjazta az ötletet, bár arra jó volt, hogy legalább az éves szabit viszont gond nélkül kivehettem, és utazgathattam.

 • Gábor
  már régebben olvastam, most hirtelen őket találtam:
  travellingtwo.com/about-us
  travellingtwo.com/12802
 • Topfly
  Itt most arról beszélünk hogy ha sokat dolgozol úgy is kiégsz és nem leszel hatékony. Ha meg 7 évente utazol 1 évet akkor fel tudsz töltődni.
  Aztán mi értelme egy olyan életnek, ahol ugyan nem jutsz az ingyen konyhára nyugdíjas korodra, de egész életedben csak robotoltál és semmi említésre méltó dolog nem történt az életedben?

  Arról nem is beszélve, hogy sok helyen a világban olcsóbb az élet, mint itthon!

  Az általam említett pár napi 10 euróból járja a világot úgy hogy ebben az összegben minden benne van! Ha nem utazol annyit mint ők, akkor ennél lényegesebben olcsóbban is kihozhatod!
  Burmában például áz átlagos napi bér 2 dollár. Ott több tíz millió ember él havi 50-60 dollárból, azaz havi kb. 15 000 forintból. Évi 0,5-1 millió forintból királyi módon lehet megélni Burmában egy tengerparti kunyhóban 🙂

 • Banna
  Akkor ugy csinaltam, mint a “nagykonyvben” meg van irva 🙂 Eppen 7 ev utan tartottam egy ilyet.
  Logisztikai cegnel dolgoztam Franciaorszagban, majd Magyarorszagon, management traineekent.
  Heti 7 nap munka, ejszaka allandoan csorgo telefon az autopalyan eltevedt, bajba kerult kamionsoforoktol. Amikor folyamatosan jottek a hirek az osszes leanyvallalattol, hogy a managerek sorban kapjak a szivrohamokat, rajottem, hogy nem eri meg hajtani hogy en is manager legyek a cegnel.
  Felmondtam es egy evig szakacsiskolaba jartam, mellette pedig gyakornokkent foztem egy etteremben. Kesobb elvegeztem egy gasztronomiai kepzest is, majd egy fozoiskolaban dolgoztam beugroskent a sefek mellett segitokent. Lehet, hogy nem kerestem penzt (illetve csak nagyon keveset), de megerte. Ujra belevagnek.
 • Banna
  Az anyagi oldala a dolognak egyebkent ott volt szerencses az en sztorimban, hogy a szalloda ahol dolgoztam Battan, kozel van hozzank igy bejarasi koltsegem kvazi nem volt, kajara kavera szinte egyaltalan nem kellett koltenem, mert a megmaradt kajat hazavittuk, masnap ugysem lehetett kiadni.
  Mellette a varosban ingyenes futoedzesek indultak, igy a sportra sem volt kiadasom, igy nem jelentett ez az egy ev extrem terhet a csaladi budzsere.
 • Oscee
  Tengerentuli tanaraim mind eltek ilyesmikkel, pl. egy ev karibi hajozas, USA korberepulgetes sajat kisgeppel, ilyesmik. Persze itthon egy egyetemi tanarnak lehet, hogy csak zsiroskenyerre lenne penz, ha nem dolgozna egy evet 🙁
  Egyelore nem keszulok ilyenre, inkabb rendszeresen utazgatok 3-5 napokra, iden is volt mar 3 ilyen kulfoldi utam. Fel-egy ev szabadsagra kemenyen sporolnom kene sokaig, most inkabb carpe diem 🙂

  De amugy vannak alternativ megoldasok is erre, egy ev kihagyas nelkul: pl. heti 4 nap munka. Tobb ismerosom is igy dolgozik – kicsit kevesebb a penz, de 3 nap a hetvege, lehet ugyintezni, hobbi projektet csinalni, feltoltodni, stb.

  Vagy par het fizetetlen szabadsag az amugy elegge sok magyar szabadsag melle (vesd ossze: USA-ban 10-14 nap jar alapbol es a betegszabi is ebbol megy le).

 • Zsoca
  Egyébként nem mondasz hülyeséget, igaz hogy hétévente nem termelhettek a földeken egy évig, de az sehol sincs megírva hogy egyszerre kell mindenkinek kihagynia az egy évet. Így vetésforgóban a többség gondoskodhatott az egy évet kihagyó kisebbségről. És ennek még közösségépítő ereje is volt.
 • hungaroborg
  “Nem takarékoskodtak, de nem is adósodtak el. Nyugdíjas korukról nem gondoskodtak, de egy egész életre való élményekkel lettek gazdagabbak!”

  “ha az élményekért cserébe úgy alakul, hogy nyugdíjas korban sorba kell állni az ingyenkonyhán a levesért, akkor én inkább az élményeket hagyom ki”

  Én a kettő közt “őrlődök” éppen. Amikor elolvasom az egyik hsz-t, egyből azon kapom magam, hogy nosza rajta, de aztán ott van a másik, ami lássuk be a nagy magyar valósághoz közelebb áll.

 • Stanlee
  Nekem most van ez a féléves időszakom. 9 évet húztam le 3 cégnél megállás nélkül. A végére kicsit megcsömörlöttem. 6 hónapot kértem a munkaadómtól, hogy fizetésnélküli szabadságra engedjenek el (ebből 2 hónapot fizettek volna a túlóráim miatt, 1 hónap meg az éves szabadságom lett volna). Közölték, hogy nem lehet, mert sok a projekt és amúgy is folyamatos leépítések vannak (mekkora ellentmondás), szóval ha elmennék szabadságra, az elsők között raknak majd ki. Felmondtam, megkaptam tőlük a pénzt. Végre befejeztem a tanulmányaimat, kapom a munkanélküli segélyt, otthon vagyok, kerestem az új munkahelyet, nyugalomban, nem elsietve a dolgot. Igaz nem mentem világkörüli útra, de kipihentem magam, és megint örömmel kezdek bele a munkába majd. Annyi pénzem meg amúgy is volt, hogy minden segítség nélkül meg tudtam volna oldani egy évet is. Persze nem Mo-n, hanem Németo-ban történik mindez.
 • Vakmacska
  Kis cégnél ez valóban egyenértékű a felmondással, ráadásul a cégvezető, ha tulaj is, kb. rettenet felbőszül egy ilyen javaslat hallatán, hiszen lehet, titokban ő is vágyik rá vagy érzi, szüksége lenne erre, csak épp ő nem “szállhat ki” csak úgy, ha x db ember dolgáért felel és tulaj is, a magyar kkv-k nagy részében érdemi helyettes alig van, megbízni se bíznak meg senkiben.

  Egy évet nem, de 2-3 hónapot szívesen vettem volna nemrég, egy közepesen erős munkaügyi válság közepén (nem akartak menni a dolgok, na). Mire kb. kidolgoztam mit hogyan tennék, elkezdtek menni a dolgok, nagyon is, úgyhogy most félretettem, de benne van a pakliban majd.

  Amúgy a második gyerekem születését (aki váratlan volt) erre is használtam – nyelvet tanultam, bloggerkedtem. DE! Azt nem tenném, hogy x ideig “csak” itthon vagyok, mert rákapna a család, hogy mindent én intézek, az nem sabbatical, hanem házimanó.

 • jurta
  2015-04-28 at 08:09
  “Mondjuk nem tudom hogy tud ez működni kis cégeknél. Multinál nem téma, mármint a helyettesítés. Kis cégeknél ez egyenlő a felmondással 🙂 ”

  Kis cégnél dolgozom. Terveimről, reakciókról lásd a 08:04-es hozzászólásomat.

  Egyéni oldalról: vagyok annyira nélkülözhetetlen, hogy visszavárnak (a poén, hogy ez nem is tudatosult bennem, amíg elő nem terjesztettem a kérésemet!)

  Cég oldaláról: vajon a vállalkozás szolgálja az emberek (alkalmazottak és megrendelők) életét, vagy az emberek (alkalmazottak és megrendelők) szolgálják a cég életét?! Alapkérdés. Ha az utóbbi, akkor legfőbb ideje felmondani, pihenőtől függetlenül.

 • Zsoca
  “kapom a munkanélküli segélyt” Ezen elsőre nagyon meglepődtem mert úgy tudtam hogy az megszűnt, de aztán megnyugtattál hogy nem kicsiny országunkról van szó. 🙂
 • fm!
  Én vállalkozóként akkor tartok ilyet, ha nincs munka. És az élet kb. 6 évente szépen meg is oldja, hogy ne legyen meló. 4 éve volt ilyen, hogy másfél évig meg sem csörrent a telefon munkaügyben, pont az építkezésünk közepén. Nosza rajta, szépen (internetről) kitanultam a burkoló, festő, kőműves, ács szakmákat és megcsináltam magam mindent a házon. Nagyon jó érzés volt magam építeni a saját házunkat, azóta is minden hétvégén építek/barkácsolok valamit, és már várom a következő másfél éves szabit, amikor megépíthetem a melléképületünket. 🙂
 • Lazybones
  Nahát, csupa normális hangvételű hozzászólás, kellemesen meg vagyok lepve. Inkább a szokásos fröcsögésre-önsajnáltatásra számítottam, a “hol élsz te, ember, há’ éhenhalni sincs pénzem” fajtából… Bár lehet, hogy az még csak most jön. 🙂

  Az egy év szabadság szerintem sem sci-fi, csak sok embernek egyszerűen eszébe sem jut, hogy utánajárjon a lehetőségnek. Pedig rengeteg módja van annak, hogy egy évre leszorítsd a megélhetési költségeidet a minimumra.

 • jurta
  2015-04-28 at 10:51
  “a cégvezető, ha tulaj is, kb. rettenet felbőszül egy ilyen javaslat hallatán, hiszen lehet, titokban ő is vágyik rá vagy érzi, szüksége lenne erre”

  Igen, pontosan így történik. 🙂
  Ha nincs jó alternatívájuk arra, hogy visszavegyenek, mit zavar?
  Talán még rá is ébreszti őket, mit csinálnak magukkal.

  “csak épp ő nem “szállhat ki” csak úgy, ha x db ember dolgáért felel és tulaj is”

  Ebben a könyvben a tulajdonos/vezérigazgató elmeséli, milyen büszke a beosztottaira, akik – ha jól emlékszem a magyar összefoglalóra egy HVG kiadós könyvből – három hosszú távollétéből kettő alatt is átköltöztették az irodáját, kisebb szobába:

  amazon.com/Maverick-Success-Behind-Unusual-Workplace/dp/0446516961

 • Banna

  Ott a pont, eppen ezen gondolkodtam.
  Mondjuk nalam is azert mukodhetett, mert alberletben lak(t)unk epp, hitelunk nincs, es semmire nem koltottem azon kivul, ami akkor a celom, hobbim volt (nem vettem uj ruhat, konyvet, szamitogepes lopikulat, stb…)
  Teny, hogy megtakaritasunk is volt a kulfoldi idoszak utan, de anelkul is kivitelezheto lett volna.
  A bajt inkabb ott latom, hogy nagyon sok kollegam, akiknek az elso kereso munkahelyuk volt barmely elozo cegemnel, azonnal plazmatevet/autot/szamitogepet/iphonet stb…. vettek, amint hitelkepesnek itelte oket a bank.
  Innentol kezdve hogy a fel fizujuk be van tablazva, tenyleg nehezen kivitelezheto a dolog
 • szárnyas freivadász
  “hétévente nem termelhettek a földeken egy évig, de az sehol sincs megírva hogy egyszerre kell mindenkinek kihagynia az egy évet”

  Úgy tűnik, hogy a 7. év is egyszerre van mindenkinek, ahogy a szombati nap is.

  “The first Shmita year in the modern State of Israel was 1951 (5712 in the Hebrew calendar). Subsequent Shmita years have been 1958–59 (5719), 1965–66 (5726), 1972–73 (5733), 1979–80 (5740), 1986–87 (5747), 1993–94 (5754), 2000–01 (5761), and 2007–08 (5768). The last Shmita year began on Rosh Hashanah in September 2014…”
  en.wikipedia.org/wiki/Shmita

 • hungaroborg
  Bakker, bele kéne vágni. Én nem a munkahelyem tempójával vagyok elégedetlen, simán beleférne több is, egyszerűen csak meg akarok ismerni más területet, ki akarok próbálni mást is, ha csak elméleti szinten is. Meg aztán ha véletlen nem lesz munkám, jobb ha van még pár papír a tarsolyomban. Meg akarom csinálni a tőzsdei szakvizsgát, amivel már 2 éve szemezgetek pont Kiszámoló egyik cikke után és cukrász sulit is el akarok végezni. (Egyébként biológus vagyok.) Nekem az új dolgok megismerése is ugyanolyan pihenés. A cikk is változást sugallt, nem feltétlen láblógatást. Az volt az akadálya, hogy minden BP-n van és nem szerettem volna minden hétvégén nem otthon lenni 1-2 tanévet. Szegedről kellene felutazni, az plusz idő. Itt szegeden nincs csak esti iskola, ami igazából délutáni, de az meg összeegyeztethetetlen a munkahellyel. Folyt köv.
 • hungaroborg
  Folyt Azt most még nem engedhetem meg, hogy teljesen otthagyjam a munkát és nem is akarom, mert szeretem is, amit csinálok, egyszerűen csak érdekel más is. Ha lesz kissé barátibb beosztás, akkor beülök a padba. A tőzsdei szakvizsgát mondjuk meg lehet csinálni órára járás nélkül is, de megvettem a tananyagot és közgazdasági előképzettség nélkül van 1-2 meredekebb rész benne, amit nem ártana végighallgatni tanár által.

  Sokszor beleélem magam abba, amit olvasok, úgyhogy emberek, csak lelkesítő hozzászólást írjon mindenki ehhez a cikkhez. 🙂 Eddig jól indul.

 • Benőke

  A mai gazdaságban pont hogy az emberek/alkalmazottak szolgálják a cégek érdekeit. Fel lehet mondani, de nem sok cégnél lehet a fordítottja. A pénz ráncigál mindent. Van ahol ezt meg lehet tenni van ahol nem. Anyagilag ezt a kiesést sem lehet megtenni átlag fizetésből… Nyilván az sem segíti elő hogy mo a dolgozók 5% -a kap olyan bért amit elfogadhatónak neveznénk. Ebből is éveken át kéne erre a kis pihire spórolni. Néhány hónap viszont sokkal inkább kivitelezhető… Ráadásul 1 év alatt baromi sok minden meg tud változni. Sok sikert hozzá 🙂