A szendvics generáció

A különböző korú embereket rengeteg néven emlegetik: a baby boomerek azok, akik a második világháború utáni nagy születési hullámban születtek. (Őket Magyarországon a Ratkó korszak gyerekeinek hívják.) Őket követték a hatvanas évek közepétől az X generáció, ezután kézenfekvő, hogy a nyolcvanas-kilencvenes években születettek az Y generáció, vagy más néven Millenials, majd a Z generáció jött soron az ezredforduló előtt egy kicsivel és 2012 előtt születetteket illetik így. (A 2012 után születettek lesznek talán az Alfa generáció, de ez az elnevezés még szerintem nem alakult ki végérvényesen.)

Van egy másik elnevezés is, ami egyre divatosabb, a szendvics generáció. Ez nem a korcsoport kedvenc ételére utal, hanem arra, hogy ez a korosztály az, amelyik két generáció szorítása közé került.

Ők azok, akiknek még el kell tartaniuk a saját gyerekeiket, gyakran azok felnőtté válása után is, illetve anyagilag támogatniuk kell az idős szüleiket is. Ők jellemzően 40 és 60 év közöttiek. De nem csak anyagilag, hanem például gondozás szempontjából is mindkét generációra időt kell szakítaniuk (saját magukon és a házastársukon kívül).

Míg az idősebben jellemzően több munkát és időt igényelnek, a fiatalok több pénzbe kerülnek. Ahogy nő az átlagos várható életkor és az ingatlanárak miatt is egyre később költöznek el a fiatalok a családtól, egyre nagyobb a nyomás ezen a generáción. (A 18 és 29 éves amerikai fiatalok 52%-a még mindig otthon lakott 2020-ban.)

Amerikai felmérések szerint az ötven év feletti szülők, akinek még legalább az egyik szülője él, 59%-a támogatja a már felnőtt gyerekét is anyagilag.

A legnagyobb veszélye ennek a korcsoportnak, hogy a szülők és a gyerekek támogatása miatt saját magának nem lesz elég tartaléka a megélhetésre nyugdíjas korára, így újra termelődik a probléma, ők is rá fognak szorulni a gyerekeik anyagi ellátására.

Ezért nagyon fontos ennek a korosztálynak, hogy tudatos maradjon a pénzügyeiben és a legfontosabb, hogy megtanuljon nemet mondani, úgy a gyerekei, mint a szülei felé.

Nincs abban semmi rossz, ha a 25 éves kislány maga fizeti a telefonszámláját vagy a 28 éves kisfiú arányosan hozzájárul az otthoni lakhatásának minden költségéhez, beleértve az étkezést is. S nem, nem kell tolerálni, hogy a felnőtt gyerek nem dolgozik, mert van hol laknia és úgyis adnak neki enni. (Egyébként is, ha anyagilag megtehetik, fontos lenne, hogy elköltözzenek otthonról, hiszen hamarosan már nekik kellene eltartani és gondot viselni minden tekintetben egy családra. Nem biztos, hogy menni fog, ha a harmincéves kisfiúra még az anyja mos és főz. Látszólag pénzkidobásnak tűnik ilyen esetben egy lakást bérelni, de fontos, hogy megtanulják az önellátást, még mielőtt saját családot alapítanak.)

Az is nagyon gyakori, hogy az idős szülők, gyakran még munkaképesek, eltartatják magukat a gyerekeikkel. Hiteleket vesznek fel, több százezres telefonokat vesznek, aztán elvárják, hogy a gyerekek fizessék helyettük a rezsit. Itt is tudnod kell nemet mondani, erről már itt írtam bővebben:

Idős szülők eltartása

De ugyanígy mondj nemet a gyerekednek, ha a fejébe veszi, hogy ő külföldön akar tanulni a te pénzedből. Világosítsd fel, hogy erre találták fel a diákhitelt, menjen a saját maga által felvett hitelből, ha akar. (Ha kifizeted mellényzsebből a költségeket, akkor persze akár állhatod te is a számlát. De ha nem ez a helyzet, egy felnőtt gyereknek már nyugodtan lehet mondani, hogy tanuljon a saját pénzén.)

Fontos beszélni az idősödő rokonaiddal is, hogyan állnak anyagilag, felmérni időben, hogy szükséges lesz-e, hogy te is besegíts és ha igen, milyen havi összegben.

A pénzügyekben talán a legfontosabb kifejezés a tudatosság és erre nagy szükséged lesz ebben a helyzetben is. Érdemes előre felmérni, milyen anyagi kötelezettségeid lesznek mind a gyerekeiddel, mind a szüleiddel kapcsolatban és ennek megfelelően megtervezni az anyagi életedet. A legrosszabb, amit tehetsz, hogy csak sodródsz az árral hónapról-hónapra és te magad kerülsz rossz anyagi körülmények közé, mert erőd felett segítettél a gyerekeidnek és/vagy a szüleidnek.

Először a saját jövődre kell gondolnod és elég pénzt félretenni a saját öregkorodra, hogy ne termeld újra a problémát a saját gyerekeid számára. Ezután kell priorizálni a két generációra fordítandó kiadásokat és ahogy már említettem, felismerve a lehetőségeid határait, meg kell tanulni nemet mondani akár a szüleidnek, akár a gyerekeidnek. Legyen szó pénzről vagy az idődről.

Share

160 hozzászólás

 • Please

  Miklós!
  Már nagyon sokszor akartam írni, de most jött el az idő. Az még rendben is van, hogy a hozzászólásokat te engeded ki, mert így legalább van egy kis szűrő. De kérlek, időrendben dolgozd fel őket! Nagyon idegesítő, hogy végigolvasom őket, majd frissítés után tele van az oldal középen még nem olvasottakkal. Tudom, nem kellene az időmet azzal töltenem, hogy az oldaladat olvasgatom, de így még rontasz rajta.

 • PB bankár
  Svájci példát tudok mondani, ami ott általános.

  Ahogy a “gyerek” elkezd dolgozni a szülők pénz kérnek a mamahotelért. Így a gyerek látja, hogy milyen kiadásokkal kell számolni, ha önállósodna. Ez a pénz amit fizet az a kirepülésekor önerő lesz, így a család támogatja a gyerek önállóságát, otthonteremtését.

 • Okoska2

  Tényleg szomorú, hogy semmilyen tb támogatitt ellátórendszer nincs az idősek otthoni ápolására.
  Ha megveszed piaci áron, ahhoz milliós havi bevétel kell.
  Ha te csinálod, kiesel a munkából, sokszor a saját életedből is…
  Te mit tennél, ha ebbe a helyzetbe kerülnél?

 • Nacionalista

  Nagyon-nagyon nehéz téma, én sem tudom mi legyen. Szüleimet még nem kell ápolni, de ha folytatják a mostani életmódukat, akkor 5-10 éven belül kell majd (tartalékuk persze kb. 3 hónapra elegendő), a gyerekeim meg még picik lesznek akkor. Az nem kérdés, hogy ha választanom kell a gyerekeim és a szüleim közül, akkor ki elől veszem el a “falatot” (időt/energiát/pénzt).

  De ha választanom kell az öngondoskodás, és szüleim tisztességes öregkorának biztosítása között, akkor szívni fogom a fogam… A szüleimet sem akarom hogy egy elfekvőben rohadjanak meg, de a gyerekeimnek is biztosítani akarom azt, hogy öregkoromra ne fájjon a fejük miattam (mint ahogy nekem féj az én szüleim miatt). Egyelőre felelősen költünk/félreteszünk, aztán majd meglátjuk ha odaérünk hogy mire lesz elég (meg mire lesz szükség. Apámat elnézve sztem nyugdíj+5 éven belül meghal)

 • tomi
  Ha te évtizedek óta házban élsz, közvetlen szomszédok nélkül kijárattal egy kis kertecskére, akkor te elköltöznél egy panelba utána? Nyilván nem, hanem inkább egy szobát fűtenél és hagynád lerohadni, én legalábbis biztosan. Egy nagy hodály árából pedig kisebb korszerű házba nem lehet költözni, mert utóbbi azért nem kevéssel szokott drágább lenni.
 • tomi
  Most olvasom Please hozzászólását, és csatlakoznék. Én is ezt tapasztalom, hogy elolvasom a kommenteket, majd olyanok jelennek meg azok között amiket már olvastam, amik korábban ott sem voltak.. nem tudom miért van ez, de nem jó rendszer.
 • Csizkek
  ”annyire élhetetlen, hogy több tízezer magyar családnak mégis sikerül.”
  Egyel sz..rt, 1mio legy nem tevedhet, erveles:)
  Ilyen oktatas mellett csak olyan boldog csaladokat ismerek akiknek gyerekei mar min. Egyetemre jarnak vagy privat, alapitvanyi iskolakban. Tobb szazezer csaladnak ilyen nem jut. Ok majd par ev mulva felebrednek hogy a gyerek sajna alulkepzett maradt..
  Ez van, de lehet fenyezni rendszert. Csaladdal, iskolas gyerekkel elhetetlen az egesz. Persze lehet menni nagyszulohoz, jo is az. Pont errol szol a post:)
 • EzMagaASorstalanság
  Épp ezen a témán gondolkodtam el a napokban.33 vagyok, nő, első diplomás a családban. Mindenért véres verejtékkel kellett megküzdenem. Szüleim 9 éves koromban meghaltak (okokat hagyjuk, nem éltek példaértékűen…),nagymamám nevelt, aki most már 80 felett van. Demens tüneteket mutat, már elképesztően nehéz vele. 8 órás állásom van, alkalmazotti+vállalkozói mellékállás.Gyerek nincs, mert így is szétszakadok a munka-mama-házasság-mellékállás tengelyen, nem fér bele. Ellátórendszer nincs az öregekhez…Régi kádár-kockában lakik falun, amit próbálok szinten tartani, festegetni, rendezni, de milliókat nyugodtan rá lehetne költeni. Annak iszom a levét, hogy kvázi “kimaradt” egy generáció.Voltak jobb és rosszabb napok, most már inkább a rosszabbak vannak, két éve még egész elviselhető volt. Tehetetlennek érzem magam és dühös vagyok a rendszerre,ami fejőstehénnek néz és elítél, mert nincs gyerek.
 • Hufeisen
  “nem tartozunk nektek” – az államadósság mást mond
 • Látnokzsálya
  ez kemény volt more! De igazad van persze, aztán majd megkapod, hogy el akarod venni az ingyen utazást azoktól, akik “két kezükkel építették fel az országot”. Mindegy is.
  Hogy összefoglaljam a lényeget: ha beüt a krach, a világ pénze nem lesz elég arra, hogy másokat támogass pénzzel, miközben dolgozni se tudsz, mert a szüleidet pelenkázod, plusz a mamahoteles fiókát eteted.
  Szép! Az tudja a fuldoklót kihúzni a csónakjába, aki előtte szerzett egyet magának. Ennek a csónaknak a megszerzése a cél.
 • Jót akarok neked
  Menj el pszichológushoz. Nem, inkább pszichiáterhez. Komolyan mondom.
 • Roltii
  Gyerekeket kidobni első munkánál? Amikor végre lenne pénze és nem belőlem élne, akkor költse mindenét lakhatásra? Jó ötlet ez? Nevelem ezzel vagy kib@szok vele?
  Adjon haza valamennyit havonta jelképesen oszt kész. Inkábbl menjen külföldre: keressen pénzt, tanuljon, lásson világot, és valami kis alappal jöjjön haza. Vagy maradjon kint. Ha meg kell neki pénz, akkor majd adok, szülőként feladatom, így vállaltunk gyerekeket. Ha minden nevelés és igyekezetem ellenére is idióták lesznek és nem fognak tudni jól bánni a pénzzel, akkor sem engedem hogy a híd alatt csövezzen vagy munkásszállón lakjon. A gyerekeimről beszélünk, ők nem befektetések és nem racionálisan kell gondolkodni mindig minden esetben ha róluk van szó.

  Ezt hol sikerült olvasni? És nem is árt néha racionálisan is gondolkodni, annak ellenére, hogy a gyerekedről van szó….

 • Kétfészeres

  Fiatalon én is így gondoltam.
  De abba gondolj bele, hogy ha majd 30 év múlva megkapod, hogy dögölj éhen, mert hagytad, hogy Fidesz/Mszp tönkretegye az országot, akkor mit fogsz mondani?
  Nem lehet egy generációt kollektívan bűnösnek kikialtani. Önző gonosz emberek vannak, akik tönkreteszik a jövőt, de a többség csak dolgozni és (túl)élni szeretne.
 • mad823
  Kicsit elfodultunk az anyagi támogatástól (amiről a cikk szól) a gondozás irányába. A kettő nem összetévesztendő. A szüleink generációjával bezárólag(?) az volt a sztenderd, hogy több generáció él együtt és támogatja egymást. Meg gondozza, ha kell. Szerintem a ma még érdemileg munkaképes (direkt nem akarok számokat mondani) korosztály nem szabad, hogy elvárja a gondozást az gyerekeitől. Rakjál annyit össze nyugdíjas korodig, hogy legyen hol laknod, közben amit félre tudsz tenni, abból persze támogasd a gyerekeidet racionális mértékben, aztán ha megöregszel és nem tudsz gondoskodni magadról, akkor add el a lakást/házat és irány egy otthon. Nem kell, hogy rájuk hagyj bármit (persze ettől még lehet, hogy fogsz), ha nem lógsz a nyakukon, akkor majd ők megteremtik azt, amire szükségük van. Főleg, ha ehhez egy kicsi kezdőlökést is tudtál adni.
 • Evehid
  Miért is? Mármint a pszichológus? Amúgy elég részletes különbséget tettem 2, egymást követő, jelenleg idős generáció közt. Kifejthetnéd, mi a történetük zanzásított változatával szerinted a probléma. Köszi.
 • Heni
  Komolyan foglakoztat egy kérdés: volt-e olyan rendszer vagy intézkedés a modernkori történelemben (lásd kapitalizmus története) amelyik érdemben tudta növelni a szültésszámot?

  Nem munkaerő importra gondolok, hanem a születésszám hatékony ösztönzésére.

  Kérem, hogy senki se Ratkó korszakozzon ha lehet, mert az a korszak alig látszik az ország korfáján! Talán 10-20%-al született több gyerek abban a pár évben, mint Ratkó nélkül született volna. Tehát nem volt hatékony. A mostani intézkedések sem hatékonyak.

  Ha valaki otthon van ebben a kérdésben, linkeljen irodalmat, mert nem igazán találok semmit a neten. Köszi!

 • Justin Time
  Válaszként többeknek: Abszurdisztánban tökmindegy, hogy magán vagy állami a nyugdíjalap. Szóval ilyen szempontból egyetértünk. Erről már volt itt cikk, hogy Mo-on nem állami nyugdíj van, hanem pol. szavazatvásárlás és ingyen üdültetés.

  Nem érdekel, Mo-on épp mi van. Tőlem hőböröghet akárki az egész történeten.

  Ahol viszonylag normálisan és stabilan működnek a dolgok, ott is kerek-perec leírják mnyp-ba belépésnél, hogy a hajamra kenhetem, ha veszteségesen jövök ki belőle, ők mossák kezüket. Itt a UK-ban az egyetlen előnye sima megtakarítás és saját befektetés helyett, hogy a nyugdíjalapod nem számít bele a vagyonba. Az egyéb nyugdíjcélú megtakarítás igen.

  A problémám egyébként is a KÖTELEZŐ dolgokkal van. Pályakezdőként kötelezően beraktak mnyp-ba. 10 évre rá visszaállamosították jól. Egy pol. kézivezérlésű országban ember nem tud a nyugdíjas éveire tervezni.

 • Dori11
  En pont Z generscios vagyok, igy 25 evesen engem mint gyereket erint a szituacio. 20 evesen erettsegiztem, egyetem alatt vegig dolgoztam, a szuleim a berelt szobat, majd amikor kaptam akkor a kollegiumot +zsebpenzt fizettek, tobbel tamogatni nem tudnak. A covid kezdete utan nemsokkal atmentem foallasba es levelezore, azota nincs zsebpenz sem. A kornyezetemben latom mennyivel konnyebb sok velem egykoru kolleganak, mert vagy lakast vagy lakasba valo onreszt kaptak vagy kapni fognak a csaladbol. Az en szuleim nemhogy ezt, de a sajat nyugdijukra nem tudnak felretenni. Nem is varnam el soha, erdekes inkabb az lesz, en hogyan oldanam meg kulfoldrol az en szuleim apolasat, mert visszakoltozni soha nem fogok, ok meg sajnos Magyarorszagot nem fogjak elhagyni. Gyerek temaban kapom boven, hogy ideje lenne mar, nem ertik hogy az anyagi alapon tul ehhez megfelelo partnert talalni kb lehetetlen.
 • Álomország
  alulkepzett egy altalanos iskolaban?Egy gimnaziumban?Hagyjuk mar ezt a siramot.Nem tudom mire gondolsz miben marad el egy altalanos iskolas Magyarorszagon, összehasonlitva masik orszagok iskolaival.Aki akar az tanul.
  Hogy nincs pedagogus az mas kerdes,de az itt sincs.
 • John Smith
  25 évesen gyereket vállalni hülye ötlet. Nyaggatni mindenki fog vele, segítséget megy úgysem kapsz. Akkor vállalj, ha tényleg akarod. (Te. Nem a szüleid/társadalom/stb. elvárásai miatt.) Keress annyit, hogy finanszírozhass az öregeknek egy jobb szoc. otthont. Az ápolás egy szakma, gázt szerelni se állnál le, ha nem értesz hozzá.
  Kollektív bűnösség nincs, de egyéni felelősség igen. Aki M.o.-n marad, az írja le magát, mint járulékos veszteséget.
 • Maccs
  Hasonló helyzetben én is. Mondjuk én a korosztályomat ‘Ratkó unokáknak’ hívom.
  A szüleim nem voltak minta szülők, eléggé szeretetlen közegben nőttem fel (egyszem gyerekként), valahol emiatt is van, hogy nem mentem férjhez. A gyerekről gondoskodás problémája nálam így nem téma.
  A szülők viszont aggasztanak. Ország másik fele, egyre idősebbek. Idősek otthonáról hallani sem akarnak, pedig évekig tart bejutni, ideje lenne listára kerülni, bemenni nem kötelező. Ők ugyan nem. Otthon ápolást nem tudnánk kifizetni, fogalmam sincs mit csinálok velük, ha oda jutunk, de ők nem hajlandóak előre gondolkodni, majd megoldom én, ha helyzet lesz. Elkeserítő.
 • Belavoltam
  “Gyerek temaban kapom boven, hogy ideje lenne mar”

  Kuldd el oket a busba. Keves ennel otrombabb dolog van, amivel a noket sztatjak.

 • axt
  Tudom, hogy mondani könnyebb, mint csinálni, de: azt nem tudjátok megcsinálni, hogy a két szülő közül az egyik, jellemzően a férj elmegy több pénzért (és esetenként kevesebb szabadidőért) dolgozni, a másik fél meg elmegy 6 órában dolgozni, hogy többet tudjon a gyerekekkel foglalkozni? Akár még a 6 órás fél is kereshet jobban fizető állást, és akár megkap annyit a 6 óráért, mint most a 8-ért. Ha ennyire frusztráló a helyzet, márpedig így leírás alapján is az, akkor szerintem biztos, hogy valamit változtatni kell.
 • testemen a jel
  A munkahelyemen talán 2 éve egy rövid előadás-sorozatot tartott egy pénzügyi tanácsadó. (Lett összehasonlítási alapom Kiszámolóhoz.) Volt egy ilyen klasszikus, életpályát lefedő pénzügyi tervezéses rész: mire, milyen életszakaszban, mennyit érdemes szánni, milyen élethelyzetek, kiadások várhatók a jövőben az ember élete során, nagyjából mennyibe fognak ezek kerülni, milyen tempóban lehet ezt összerakni, mit érdemes és mit nem szabad lespórolni, ilyesmik. Tök érdekes volt, hogy a lakhatás témájában az alábbi axiómával élt ez az ember:

  saját lakásban kell lakni, amihez minimum a hitelhez szükséges önerőt a szüleitől megkapja mindenki.

  Mindenki. Olyan nincs, hogy nem kapja meg valaki minimum a hitelhez az önerőt. Ez a tervezés alapja, hogy ez adott. Ha ez nincs meg, ott nagy baj van, ott nem lehet tervezni.

  Vajon hányan kapnak legalább ekkora életkezdési támogatást a mai Magyarországon?

 • Kiszamolo
  Éppen most hallottam, hogy az egyik biztosító embere/emberei járnak cégekhez három meg négyalkalmas pénzügyi előadásokat tartani, éppen most voltak valahol, ahová engem is hívtak.

  Egyrészt hasznos lehet, de vajon elmondja-e az igazat azokról a termékekről, amiből él?

  A lakástakarékot jól lehúzta (helyesen), ebből lehet tudni, hogy olyat nem árulnak. 🙂

  De mennyi terméket adhatnak el utána a cégnél, mondjuk nyugdíjbiztosításból?

 • axt
  Eskü nem akartam hozzád szólni, de már nem bírom ki: most komolyan, neked több álneved is van itt a fórumon? De minek, könyörgöm? Senki sem ismer itt senkit személyesen. Nem halál mindegy lenne akkor, hogy egy néven van a devizakárogós meg a “normális” éned? Ez így ezzel a plusz infoval még rémisztőbb, mint egyébként lett volna.

  És még tedd hozzá azt, hogy amelyik nő nem dolgozott, azokból vajon hányat dobott el magától a férje akár szándékosan, akár csak úgy, hogy mondjuk alkoholista lett. Ezek a nők nagyon nem éltek jól utána, pedig tulajdonképpen ugyanúgy dolgoztak, mint bárki más.

 • tré
  :-O
  Szívesen elküldeném ezt a “tanácsadót” a BAGázshoz…
 • Ttt
  Elkezdtem dolgozni, magamnak fizettem a jogsit, haza adtam minden hónapban. Később munka mellett levelezőn diplomáztam le hitel nélkül. Itt megjegyezném, hogy még a főiskolai tanárok is megmondták, hogy a nappalisoktól nagyobb elvárásuk van. Amennyi “hasznos” dolgot tanul ott az ember, bőven elég a levelező. Nem kellettek a szülők ehhez sem.
  És sokkal érettebben, tapasztaltabban megy el az ember új m.helyre sok év munkával a háta mögött. Ismerek gazdag embert, aki benzinkútra küldte a gyerekét nyári szünetben, hogy tudja meg mit jelent pénzt keresni.
  Lehet ezt jól is csinálni. Ha balfék lesz a gyerek, az a szülő hibája
 • Kiszamolo
  Ttt, még sok is a levelező is. Az egyetem öt évét bőven, de nagyon bőven le lehetne tudni két év alatt, ha a sok tölteléktárgyat kidobálnánk, ami csak azért van, hogy legyen mindenkinek munkája és eltartson öt évig az egyetem.

  Amit ott tanultam, annak 90%-át soha semmire nem lehet használni, amit tudok, annak 90%-át pedig nem az egyetemen tanultam.

 • jami
  A családok rámentek, a nők emellett anyagilag még rosszabbul jártak. A messziről idilli több generációs együtt élés belülről pokol volt mindenkinek, mert véletlenül sem elszeparált házrészek voltak a telek 2 legtávolabbi sarkában, hanem Kádár-kockák vagy 10 évvel később olyan 2 szintes monstrumok, ahol hangszigetelés nulla. Akkoriban a nagymamák zöme, ilyen-olyan beszámított évekkel vagy csak özvegyként, legkésőbb 56 évesen nyugdíjas lett és mivel semmi nagyobb elfoglaltsága nem volt – figyelt az unokákra és a világon mindenkire is.
  A nem lerobbant nagyik pedig “a családnak szentelték magukat”, 56+ éves koruktól már feketében jártak és várták a halált. A pasik zöme, nyugdíjas korára, alkoholista lett.
  Nagyon nehéz a gyereknevelés nulla segítséggel, de a segítségnek is ára van.
 • jami
  Majdnem dupla annyi vagyok, mint te – ekkorra már teljesen el tud tűnni, kinek segítettek, sőt… Akinek nagyon sokat – azok egy része nem tanul meg küzdeni, belekényelmesedik. Az a tanulság, hogy az okos segítség a valódi segítség. A gyerek ne érezze hátország nélkül magát: kapjon jó alapot (fejben) az élethez, legyen biztos a családja szeretetében. De maradjanak ki egymás költségvetéséből és legyen saját életük.
 • axt
  Igazán nem akarok beleugatni, mert ki vagyok én ehhez, csak egy gondolat. Megérdemlik azok a szülők a törődést, akik miatt egy szeretetlen közegben nőttél fel, és elmondásod szerint is legalább részben emiatt nincs melletted senki? Miért kellene neked teperni értük? És esetleg próbálj meg megbízni valakiben, sosem késő. Jó az, ha van valakid. Főleg akkor, ha már a szüleid sem lesznek.
 • Kalv
  én megértem ha valaki több néven posztol. Itt elég sokan osztják meg a saját tapasztalatukat, saját élethelyzetüket, egyszerre mindig csak egy kis apróságot. A sok apróságból viszont egy ismerős le tudja szűkíteni a kört és be tud azonosítani. Én például már korábban két embert is felismertem így, az egyiktől ráadásul akaratlanul olyan információt tudtam meg innen, amit elvileg nem lett volna szabad. Konkrétan a fizetését, ami nem lett nagy ügy, de lehetnénk olyan helyzetben, hogy problémát okozzon. Ezúton is üdv Tamás 😉
  Szóval csak óvatosan, én sokszor inkább nem szólok hozzá vagy ferdítek, mert amúgy túl egyértelmű lenne egy ismerősnek, hogy ki vagyok. Ráadásul ha beazonosít, akár évekre visszamenőleg megnézheti, hogy miket írtam “ismeretlenül”.
 • kilatastalan

  Tavaszi szünet egy hét, őszi szünet egy hét, téli szünet egy hét. Nyári szünet az oviban négy hét, a bölcsiben öt hét, természetesen eltérő ütemben, tehát összesen kilenc, csak nyáron. Ezen felül rámförmednek, hogy nehogymár iskola előtti héten még menjen oviba a nagycsoportos mert traumatizálom a gyereket az éles váltással, ugyanez a bolcsi ovi váltás relációjában, tehát nyár utolsó hetén se vigyem. Ugyeletbe megy, máig nem tudni, hova. Ezen felül vannak a nevelés nélküli munkanapok már a bölcsiben (!) is. Ezek tervezhetők és istentelen nagy pénzből _elvileg_ megoldhatóak (bébiszitter, tábor) de erre jönnek a betegségek, ezen a télen minden képzeletet felülmúlt, nagyon nagyon sok. Miért jár a 3 és fél éves bölcsibe?Mert nem veszik fel oviba, csak a betöltött 3 ev utani első szeptemberben (mert nincs kapacitás). Ezt a rendszer szintű problémát hogy oldja meg a hatórás munkaviszony?
 • Prakt

  2023-05-17 at 21:53

  Na ezzel pont nem értek egyet. Ez is csak általánosítás. Mérnökként kellenek azok az évek. Olyan nagy ez a terület, hogy öt év alatt, is csak a felszínt kapargatod, és a tananyagba sok minden be sem kerül, mert nincs rá idő. Két év volt csak az “alapozás”.

  Ez a komment ugyanolyan, mint az egybites “ma sem kellett használnom a pitagorasz tételt” megfejtés.

  (Nálunk a gazdasági tárgyak voltak a töltelékek, sajnos pont nem azt adták át ami jól jönne mérnökként.)

 • Álomország
  a Ratko korszak nem latszik a korfan?Linkelj mar be erröl barmit.
  Nem veletlenül felnek hogy ök eppen most mennek nyugdijba.. Az ö gyerekeik kb 40es osztalyletszamban tanultak az altalanosban de szerinted semmi különös..
  Az,hogy akkor muszaj volt megszülnöd a gyereked vagy a között,hogy adnak egy csomo penzt hogy szüljel eleg nagy a különbseg szerintem.
 • Evehid
  Axt, én is szinte ugyanezt akartam írni Maccsnak, igazad van. Oldják meg. Az érdemtelenséget nevezzük annak, ami. Jami is tök jókat írt, totál egyetértek abban, hogy a több generációs együttélés borzalmas és menni kell előle szinte bármi áron. Egyébként Miklós bejegyzésében is benne van: a szülőknek nemet mondás. Ha úgy tetszik, felnőttként erélyesen, a régen szokásosnál sokkal erősebben kell meghúzni a határokat, mert itthon az a kulturális átlagszínvonal, hogy sokan csak az egészen goromba kifejezésből értenek. Nyilván nagyon könyörtelen, amit írok – mint az előbbi bejegyzéseim is – de a kérdéses korosztályok jelentős része, nem csak elvétve egyének, jócskán felelőtlenül élte az aktív életét. És pofázott bele a felnőtt gyerekei számos olyan dolgába, amihez már nem lett volna köze. Plusz fikáz mindenkit, minden létező felületen, csak azért, mert fiatalabb nála.
 • Körtefa

  “Komolyan foglakoztat egy kérdés: volt-e olyan rendszer vagy intézkedés a modernkori történelemben (lásd kapitalizmus története) amelyik érdemben tudta növelni a szültésszámot?”

  Én egyet visszalépnék: miért szeretnénk növelni a születésszámot? Hogy legyen, aki fenntartja a felosztó-kirovó alapú nyugdíjrendszert? Ennyi? Vagy mi a célja? Inkább legyen kevesebb gyerek, de az “minőségi” legyen.

 • Bélus
  “Meg kell önállóan oldanod problémákat, anyagi gondokat, ügyeket kell intézni, lakást kell bérelni, hivatalba járni és így tovább. Az, hogy megtanulod kimosni az alsó gatyád fél év alatt, az még nem önállóság.”

  Azért ezek egy része független attól, hogy hol lakik az ember. A mai világban meg már nem igazán kihívás rájönni, hogy hogyan lehet szerelőt hívni, lakcímkártyát igényelni vagy elutalni a bérleti díjat. Minden ott van a neten. Az anyagi téma meg a pénzügyi neveléssel erre a korra már szintén rendben lévőnek kellene, hogy legyen.

 • Franciska
  25 éves nőként miért lehetetlen neked partnert találni?
 • axt
  Az egyértelmű, hogy mindenki ferdít, én is szoktam. Pont az általad felsorolt okok miatt. Na mindegy, engedjük el, nekem fura, hogy több álneve is van.

  Nézd, én nem megoldást fogok neked adni, de más sem. Én csak gondolatébresztőnek szántam, amit írtam. Egyébként valamiért te nagyon a 6 órára fókuszáltál, de azt elengedted a füled mellett, amit előtte írtam: a magasabb fizetést. Magasabb fizetésből meg tudnál finanszírozni egy bébiszittert, a 6 órás munka meg abban segítene, hogy kevesebbet kellene erre költeni, mert a 6 órás szülő hamarabb hazaérne, ami mellesleg a gyereknek is jó. Hidd el, én nagyon családpárti vagyok, én már-már kínosan ügyelek a munka és magánélet egyensúlyára, és még így is sokszor azt érzem, hogy cserben hagyom a saját gyerekemet. Szóval én csak jót akarok, de tényleg. Ne vedd rossz néven, amiket írtam.

 • jami

  De, teljesen más, amikor nincs beugró és biztosan a világon mindent az adott embernek kell megoldani. A kamaszaim egész sok házimunkát csinálnak rendszeresen, egyedül járnak suliba, edzésre. De mikor néhány napig (!) nem voltam otthon, valahogy akkor sikerült csak rászokniuk arra, h pl. minden szólás nélkül kihúzzák a kukákat heti 1x; bekulcsolják éjjelre a bejárati ajtót; olykor-olykor körbe mennek a házba, melyikőjük hol van, mit csinál stb. Mondtam is, hogy ezt rendszeresíteni kellene, mert láthatóan képesek sok mindenre, de csak akkor kapcsolnak át fejben, ha én a közelben sem vagyok.

 • Körtefa
  @bélus
  “Azért ezek egy része független attól, hogy hol lakik az ember. A mai világban meg már nem igazán kihívás rájönni, hogy hogyan lehet szerelőt hívni, lakcímkártyát igényelni vagy elutalni a bérleti díjat.”

  Nem is ez a fő skill, hanem hogy megítélje, hogy az a szerelő alkalmas lesz-e annak a munkának az elvégzésére általa elvárt minőségben, ha nem, akkor tudja elküldeni megfelelő módon, még mielőtt szétkókányol mindent és aranyárat kér érte. Vagy ha mégis megtörténik, mer-e ellenkezni, hogy ezért pl. nem fizet, amíg normálisan nincs kivitelezve. Ki mer-e állni magáért.
  Hogy értse a megkötött szerződést, hogy a pl. bérleti szerződés nem aknákkal van körberakva rá nézve. Ne csak elolvassa, értse is. Nem a bérleti díj utalása a lényeg, hanem az egyéb “finomságok”, aminél jobb kisebb tételnél belefutni pofonokba.

 • Buy & Hold

  +1, voltam már én is ,,Tamás “
 • Csupakosz
  @Prakt: szerintem is fontosak lehetnek a “tölteléktárgyak”, bár nem szívesen nevezném így.
  Ha csak a szakmai dolgokat tanítanák meg, akkor elég lenne valami 2 éves tanfolyam, de a felsőoktatásnak az is a feladata (lenne), hogy szemléletet (is) adjon és ne (csak) kockafejeket termeljen.
  Nálunk a Kandón informatika szakon már az elején volt közgazdaságtan, aminek azóta is sok hasznát veszem. Igaz, ehhez az is hozzájárult, hogy nagyon jó tanárunk volt.
 • jami
  És majd jön az iskola, amikor a nyári szünet 2,5 hónap, ebből (az állami sulikban) 2 hétig még van a sajátban ügyelet, utána van az összevont iskolai ügyelet. Nekem jártak a gyerekeim összevont csopikba, ügyeletes ovikba, ügyeletes suliba, összevont ügyeletibe, táborokba… És, persze, évi 5 nevmentes nap, 3 kicsi (1-2 hetes) suliszünet, betegségek, csak munkanap közepén elérhető rendelések, iskolai szóbeli felvételik, beiratkozások. Nem voltam velük tp-n csak valami 3 napot a 3 gyerekkel összesen(; 12 éves koruktól az sincs amúgy.)
  Olyan logisztikai zseni lesz a végére az ember, hogy ihaj. Csak ha meghallottam azt a mondatot, h anyuka, ugy meg tudja oldani, akkor már rég csípőből mondtam, h igen, ezért irattam be IDE.
 • Ovi
  nyugodtan küldd be ügyeletbe, utolsó hétre, biztosítaniuk kell. Semmi baja nem lesz a gyereknek, megtanul alkalmazkodni. Egyházi óvodában nem szokott lenni ügyelet, se helyettes ovi, erre sokan nem gondolnak előre.
 • Nyomd a gazt!
  hidd el hiaba van a neten minden is, sokan annyira eletkeptelenek, hogy meg azt sem tudjak hogyan keressek a problema megoldasat. De meg a feladatok logikai sorrendbe rakasat sem tudjak megcsinalni. Diplomas emberek IS.

  Off: masnak is kuldott a Raiffeisen hianypotlast lakashitelnel hogy nem all rendelkezesukre a lakasbiztositasi kotveny a hitelhez? Hitelszerzodes alairasat koveteon 2 heten belul le kellett adnom anno, mivel emailben kuldtem be ezert meg az is meg van rola. Szerintem ugyanugy elhagytak a rendszerben ezeket mint a csoknal a lakcimkartyak masolatat amit 1-2 eve ismet bekertek mondvan hogy nem adtuk meg le. Megbizhato a rendszeruk…

 • Androméda
  Szendvics vagyok. 50 évesen férjemmel, 3 gyerekkel, anyukámmal lakunk egy kétszintes, átépített Kádár kocka házban.
  Az esküvő után az én szüleimhez költöztünk, egy pesti 3 szobás lakásba: legkisebb szobában mi éltünk a férjemmel, kisgyerekkel. Középső szobában szüleim ketten. Legnagyobb szobában a nagymamám.
  Igen.
  Mert láttuk, ha albérletbe mennénk soha nem lesz önálló kertes családi házunk, mert azt a pénzt, amit félretehetnénk, pont annyit elvinne az albi.
  Mikor nagymamám meghalt, eladtuk a pesti lakást -10 milla hitelt felvettünk- és 1 db kétszintes családi házat vettünk, amibe pici felújítás után beköltözhettünk (többre nem volt pénz).
  Ha 2 db kisebb házat vettünk volna, hogy a szüleim külön menjenek, akkor csak roskatag, felújítandó házat vehettünk volna, és nem lett volna másik 2 hitel, hogy 2 házat újítsunk fel.
  Így lakunk együtt kompromisszumok mellett.
  De én szívesen lakom így:)
 • Werner
  A többgenerációs együttélés itt valami pokolnak van beállítva, pedig szerintem természetes. Jó, ha már a gyerek is lát egy öreget, a mindennapjait, tud neki segíteni, satöbbi. Kevés jobb dolog van az életben, mint egy szeretetteljes, nagy család. Az meg, hogy egy kádárkockában éltek együtt, meg alkoholizmus, az a magyar ugaron van. Hogy mást ne mondjak, a Balkánon egy csomó helyen egymás mellett élnek a generációk, egy telken, külön házban.