Napi ábra: melyik amerikai elnök alatt nőtt legjobban az államadósság?

2023-05-15
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Most áll a bál, az Egyesült Államok hamarosan eléri az eladósodottsági plafont, ami után további hiteleket nem vehet fel az ország, hacsak nem lesz megegyezés a törvényhozásban. A republikánusok most ellenzékből kiadáscsökkentésre akarják kényszeríteni a kormányt, ami nagyon helyes cselekedet lenne, ha Donald Trump alatt is nem nőtt volna 40% felett az amerikai államadósság. Mert így csak képmutatásnak és politikai haszonszerzésnek tűnik az egész. (Amellett, hogy végre örökre leszokhatnának az államok az államadósságok mértéktelen növeléséről és inkább kiadáscsökkentést és adóemelést kellene használni, de hát eladósodni könnyebb minden politikusnak, mint észszerűen költeni az adófizetők pénzét.)

Ma az egy főre jutó amerikai államadósság meghaladja a 94 ezer dollárt, ami már egy szabad szemmel is jól látható összeget jelent.

Melyik amerikai elnök mennyivel járult hozzá az adóssághegy növekedéséhez?

Az első ábrán az elmúlt néhány amerikai elnök látható, összegszerűen ki mennyivel növelte az államadósságot. Egyiküknek sincs oka szégyenre, ha a dicsőséget az eladósodás fokozásának tarjuk.

GDP arányosan kicsit másképp néz ki a dolog:

1900 óta a legnagyobbat F.D Roosevelt és Wilson elnök alatt nőtt az amerikai államadósság, Roosevelt alatt konkrétan megtízszereződött. Természetesen érdemes hozzátenni, hogy mindkét államfő a két világháborúban volt hatalmon.

Békeidőben legjobban Reagen elnök alatt nőtt az adósságállomány, de azért nagyjából senkinek nem kell szégyenkeznie, különösen a 20. század második felétől kezdve. (A százalékoknál érdemes figyelembe venni a bázist is, a huszadik század első felében alacsony volt az államadósság, így egy 23%-os emelkedés sem jelentett olyan komoly összeget az első évtizedben.)

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram