Elkezdődött

Ahogy azt várni lehetett, az állandósult munkaerő-hiány és a bérek ugrásszerű növekedése egyre több külföldi munkaadót távozásra, másokat a tervezett beruházások más országokban való megvalósítására késztet.

A munkaerő-piac pont ugyanolyan piac, mint akármelyik másik és ugyanazon elvek mellett is működik. A piacnak egyensúlyban kell lennie, ennek eredménye, hogy a munkavállalók külföldre költözése után most a munkaadók próbálnak más országokban szerencsét. Másik megoldás az automatizálás, több tőkeerős multi költ milliárdokat a humánerő kiváltására.

Ha egy-egy térségben megszűnik néhány ezer munkahely, újra egyensúlyba kerül a kereslet és a kínálat, ami viszont véget vethet a munkavállalók szempontjából annak az idilli állapotnak, hogy ők válogathatnak a munkaadók között.

A munkaerő-hiánynak nem most lesz vége, mert a még mindig tartó elvándorlás mellett a mostani dolgozók nyugdíjba vonulása is komoly gondokat generál, de már látszik, hogy több munkaadó, különösen a külföldi, tőkeerős cégek már munkahely-megszüntetésekkel reagálnak a problémára.

Az index mai cikke a témában erre.

Share

159 hozzászólás

 • házastárs
  Munkaerőhiány max strukturális lehet egy rövid ideig (ha nincs szakképzett munkaerő). Inkább csak fizetőképes kereslet nincs, de az más…
 • B
  Inkabb normalisan fizeto munkaado nincs
 • Tittián
  Eközben a falvakban közmunkában az árkot kaszálják és a szemetet szedik életerős nők és férfiak, mondván, hogy nincs munkalehetőség. Van, csak 50-100 km-el arrébb.
 • Kiszamolo
  B, konkrétan például sok helyen nincs elég targoncás, mert amelyik volt, kiment Németországba, márpedig le kell venni a raklapot a polcról. Egymástól csábítgatják a targoncást az ipari parkokban a cégek. Ezt unják meg egyre többen és ha megteheti, megy Szerbiába, Ukrajnába vagy Bulgáriába a cég.
 • Gauchos
  Érdekesség, hogy az Index a Magyar Időkre hivatkozik. Nem gyakori ez, az meg főleg különös, hogy Mészáros Lőrinclapja ilyet írt le, hogy távozik néhány cég Magyarországról.
  Fontosnak tartom kiemelni, hogy: “elsősorban az alacsony hozzáadott értékű, összeszerelőüzemeket érinti olyan súlyosan a bevonható dolgozók hiánya, hogy a vállalatok közül néhányan inkább Ukrajnába, Szerbiába vagy akár a Távol-Keletre szervezik ki ezeket a gyártási fázisokat. ”
  Magyarul a legrosszabbul fizetett, rabszolgamunkára nem találnak embert. Nincs ebben semmi meglepő… Bár a “rejtett erőforrások” erre talán bevethetőek lennének. Persze ez csak utópia…
 • vzsolti
  Igen elkezdődött. Elmegy innen az, aki rövid távon gondolkodik és nem becsülte meg a munkaerőt (értsd: sóher, nem fizeti korrekt bért). Miért lenne nagyobb és/vagy jobb munkaerő Ukrajnába vagy Bulgáriába ahonnan ugyanúgy menekülnek az emberek, nincs jövőképük és öregedik a társadalom. A korrupcióról már ne is beszéljünk!
  Talán így egy lépéssel közelebb kerülünk az egyensúlyi állapothoz. Most van elég felvétel az olyan cégeknél, akik terveznek hosszútávra (Apollo, Bosch, B.Braun stb.)
  portfolio.hu/gazdasag/egy-orszag-amelyet-a-teljes-pusztulas-fenyeget-magyarorszagnal-is-rosszabb-a-helyzet.285774.html
 • Szaky
  Azért az hozzá tartozik az igazsághoz hogy a főnök előbb ad magának és a csókosoknak 100.000 Ft emelést mint a melósnak 1.000 Ft-ot. Aztán óbégatnak hogy nincs ember.
 • Adócsaló Vállalkozó

  Számlázóba épített bérkalkulátorral most számoltam ki neked azt, hogy egy 200 ezres nettó fizu kedvezmények nélkül 364 ezerbe kerül a munkáltatónak.
  A munkáltató nyilván oda megy, ahol olcsóbb a munkaerő, a munkavállaló meg oda, ahol többet keres. Egyiket sem lehet hibáztatni. Igazából talán a kormányzatnak kellene valamit lépni, hogy a munkavállaló és a munkáltató is itt maradjon, mert az országnak az lenne az érdeke.

 • Kiszamolo
  Gauchos, az ipari termelés 90%-a ilyen alacsony értékű munka. Autóipari beszállítóktól kezdve a konzervgyárig. Egy tengelybe kell lyukat fúrni vagy állni a futószalag mellett. Ezek a munkakörök tartják itt a gyárakat, nem a fehér galléros munkavállalók az emeleten, akikre csak a melósok miatt van szükség.

  De azt hallom mindenkitől, hogy melósnál csak szakembert nehezebb találni, szakmunkástól a mérnökig.

 • pickpepe
  Szerbiába, Ukrajnába vagy Bulgáriába???
  Szerbia nem EU tag, kétszer is meggondolják a beruházást ott. Van hogy a határon több mint 10 órát kell várni vámolni kell, stb.
  Ukrajna gyakorlatilag háborúban áll,aki tud és akar dolgozni az már itt van és hamarosan lép tovább nyugatra, a vám határ probléma itt is játszik. KKEU-ban Bulgáriában a leggyorsabb a lakosság csökkenése, továbbá onnan is lelépett a munkaerőképes dolgozók jelentős része, ha mennek is a cégek – szerintem ezek egyedi esetek és ezzel az ürüggyel lépnek – biztosan nem ezekre a helyekre mennek.
  A kör lassan bezárult, ami a ’90-es évektől arról szólt hogy a KKEU országokat, majd Ázsiát behozták a globális munkaerőpiacra. Maradt még Afrika, de az ott élők talán kevésbé hatékonyak munkavégzés területén. Maradnak a robotok, addig míg megérkeznek, meg a mostani helyzet, ki idővel egy kis inflációval megspékelve.
 • Kiszamolo
  vzsolti, aki beruházott százmilliárdot és kiképzett több száz mérnököt, lassabban mozdul. De ne hidd, hogy nem fog. Kezdésnek nem hoz ide több munkát, ezután egy-két divíziót kiszervez külföldre, aztán majd egyszer lelép, ha az neki kedvezőbb.

  Ne gondold, hogy például a Merci nem fog lelépni soha, ha Mexikóban tartósan 4%-kal olcsóbb lesz a gyártás, beleszámolva a nagyobb távolságot, adókedvezményeket, a kezdeti nehézségeket, itt nem mozdítható beruházásokat és mindent. A nagy cégek nem ugranak egyik napról a másikra, de azért ha nem javul a helyzet hosszú távon, ők is lépnek.

  Egyik cég sem szeretetből termeltet Magyarországon. Csak addig marad, amíg itt olcsóbb mint máshol, vagy jobb az infrastruktúra, jobban képzettek az alkalmazottak és hasonlóak. Amint a végösszeg negatív lesz más országokkal szemben, már mennek is.

 • Grza
  Egyébként pontosan ezért felháborító a közmunka, a segélyek stb.
  Adófizető cégek mennek el az országból, mert nincs képzetlen munkaerő.
  Az meg azért nincs, mert a mi adónkból fizetik hogy ne dolgozzanak…
  Megszűntetni az összeset, tessék elmenni dolgozni!
 • Zabalint
  A Mercedes nem fogja konkrétan a magyarországi gyárát Mexikóba költöztetni, mert Mexikóból az autógyártók az észak-amerikai piacra termelnek, Kelet-Európában meg a nyugat-európaira.

  Betanított munkásokból meg soha nem volt, soha nem is lesz hiány, egyszerűen azért nem, mert azt a munkát a munkaerőpiacról bárki el tudja végezni, max. az ára mwgy feljebb időnként, mert magasabb összegért vállalják csak, ha van jobb munka is. Nem összekeverendő a szakmunkával, amiből lehet hiány.

 • Ótóiparos
  Van amit egyszerűen nem lehet olcsón gyártani Európában, a hírben szereplő cégnek is több low-cost országban (pl: Tunézia) is van gyára.
  Magyarország csak lokációban tud versenyezni, bizonyos termékek esetén annyira rövid a gyártási határidő – ami éppen a vevőknek az igénye – hogy azt nem lehet Ázsiából vagy Észak-Afrikából időben beszállítani, viszont nagyon emberi munka igényes, erre még mindig jó választás Magyarország.
 • 42
  A megszűnő cégekből a munkaerő nagy része a maradókhoz fog vándorolni. Új egyensúlyi állapot jön létre. Előre látható volt, számos cikkben foglalkoztak vele, hogy a legkevesebb hozzáadott értéket termelő cégek adják fel a leghamarabb.
  A probléma a magasabb hozzáadott értékű munkahelyek alacsony hányadából fakad, és a rugalmatlan, képzetlen munkaerő alkalmazkodási nehézségéből. Generációváltás után talán itt is létrejön egy új egyensúlyi helyzet. Addig viszont bajok lesznek. Már ha a változás bajnak számít.
 • Tihamér
  Nem csak az alacsony képzettségű munkahelyeken probléma a (minőségi) munkaerő hiány. A magasan kvalifikált munkaerőben is sok hamis elvárást támasztanak. Azt hiszik, hogy a következő instagram sztár szakáccsá válnak, vagy világmegváltó ötleten dolgozó programozóvá lesznek, esetleg nagyot kaszálnak a külföldi fizikai munkával vagy egy fogorvosi állással mert itthon ebből nehéz és fáradságos megélni.
  Közben pedig magasról tesznek rá, ha interjúra van időpontjuk, hisz van másik munka is a tarsolyban. Gond nélkül munkát váltanak, ha 10%-ot ráígérnek a mostani fizura. A felmondási időt sem kell komolyan venni. Ha nincs csocsóasztal vagy Xbox a cégnél, akkor rögtön megy a hiszti. Szintúgy ha határidő miatt néha késő estig (értsd: 6-ig) kell maradni a fél tízes munkába érkezés után.
  Most még megtehetik…
 • gab
  “Egyébként pontosan ezért felháborító a közmunka, a segélyek stb.”

  Ezeket az embereket konkrétan olcsóbb közmunkával kifizetni, mert különben a bűnügyi költség több lenne. (bíróság, börtön) Hidd el, semmire sem alkalmasak. Csak ezt nem lehet leírni.

 • vzsolti
  Kiszamolo, igazad van, de én azt írtam, h “Most van elég felvétel az olyan cégeknél”. Nem azt írtam, h sose fog változni a helyzet.
  Te szoktad javasolni, hogy ha van munka, akkor nem kell mindent elvállalni. Itt a munkavállalók gondolták azt, hogy amit kínált a cég, annyiért nem mentek el, vagy nem maradtak. Ezt Te sem gondolhatod, hogy probléma?

  Jelenleg 7 bő esztendő van a munkavállalóknak. Aki ezt képes megragadni, annak több lesz a következő 7 szűk esztendőben.
  Szerintem a Merci gyárat pár nap alatt át lehet telepíteni bárhova, de még egyenlőre ők is csak bővítésben gondolkodnak és az Audi is.

  Hosszútávon gondok lesznek a munkaerővel, de ez egész Európát érinti. Remélem a mostani helyzetből tanulnak a nagy multik annyit, hogy jobban megbecsüljék a dolgozni akaró munkavállalóikat.

 • Breky
  @Zabalint: ez nem igy van. Konkretan a betanitott munkasokat huzzak el egymastol a cegek mert munkaeropiacon szabad emberke jelenleg csak olyan van aki a) nem tud olvasni; b) nem kepes fegyelmezett munkavegzesre; c) nem akard hogy bejojjon a gyaradba mert hirtelen minden kozossegi hasznalatra kiadott cucc elromlik es elkezdenek eltunedezni a cuccok; d) allando alkohol es drogproblemai vannak. Es itt alapvetoen nem a love amivel a baj van.
  Es igen a betanitott munkasnal mar csak szakmunkast nehezebb talalni, ott viszont a love segit mert alapvetoen magasabb a szinvonal.
 • Stanlee
  A Deutsche Welle is irt par napja egy hasonlo cikket. Abban vmi Bp melleti (talan Vecses) telepulesen levo francia ceg magyar leanyarol irtak, hogy az ottani alkalmazottak kb. 500 euro netto bert kapnak, de mar ez is sok, mert minimalis a nyereseg. Nem tudom mennyire just in time tipusu ez a munka, de hiaba viszi nagyon keletre vagy delre, szerbiaban sem talal mar epkezlab embert 300 euroert, de hozzajon a vam, a kb 1 nappal hosszabb szallitasi ido, ill. az is, hogy az alapanyagokat is ki kell vinni, megint vam, papirozas, nem stimmel valami, hetekig all a szallitmany a hataron, nem ugy van, mint az EU-n belul, hogy akkor gyorsan kuldok meg egy teherautonyi ezt vagy azt.
  Par eve epitettunk egy eromuvet Szerbiaban, hetente tobbszor fordultam alkatreszekkel, mert ha vamoltattuk volna a cuccot, heteket allt volna a termeles.
 • Vakmajom
  És? Nem nagy ügy.. A Pannon Puma továbbra is dübörög! 🙂
  index.hu/gazdasag/2018/05/16/elkezdtek_epiteni_a_legnagyobb_budai_plazat_kelenfoldon/
 • Pisti
  ukrajnaba viszik a gyarat mert nem talalnak munkaerot? biztos mindenki tovabb tanult(olvasta a kiszamoloban h ezt kell) es nem mennek el agyhalott zombi munkara. egyebkent nem is baj ha eltuznek, az orszagnak se erdeke h 80 ezer forintos nettoert konzervaljak a lakossag egy reszenek a kilatastalan eletet. inkabb felszabadult igy par munkahely, a tamogatasok is jobb helyet talalnak maguknak olyan cegnel ahol nem az egy csavar ide, egy csavar oda a profil.
  ez a nincs targoncas azert eleg nagy vicc. kb 1 vagy 2 nap a kepzes ra. szerinted egy normalis ceg ezt nem tudja megoldani cegen belul? mondjuk van a gyarban 200 ember, kiirnak a faliujsagra egy lehetoseget es senki nem jelentkezik a savanyito uzemben? a ceg 80 szazaleka retkebb melot vegez, ugyhogy lesz eleg jelentkezo hidd el. ezek csak olcso kifogasok. videken a ceges jelentos resze probalja berkartellel lehuzni a munkabereket..
 • Pampalini
  Évek óta mindenki a munkára rakodó brutális terhek gyors és drasztikus csökkentését kéri, de ezek is olyanok, hogy egyik fülükön be, a másikon ki, mintha nem Magyarországért dolgoznának, hanem ellene.
  Bezzeg, ha új stadionokról, a gázszerelőről vagy valamelyik másik csókosról van szó, máris van sok százmilliárd a célra.
 • Kiszamolo
  vzsolti, én nem mondtam, mi a jó vagy mi a rossz.

  A munkavállalónak nyilván az a jó, ha nőnek a bérek és válogathat a munkából.

  Csak azt mondtam, hogy az értelmes munkaerő hiánya miatt csökken az értelmes munkahelyek aránya is.

 • Kiszamolo
  Hogy mennyi értelmes munkavállaló van és csak pénz kérdése, hogy találnak-e. Az egyik dunántúli gyár főnöke mesélte, hogy a felvételiben van egy kérdés. Ha 21 zsemléd van és azt kell beosztani egy hétre, hogy minden nap ugyanannyi zsemlét egyél, hány zsemlét ehetsz meg naponta. Lehetett számológépet is használni.

  Ezen a kérdésen már három éve is elvérzett az emberek kétharmada és azóta sokkal rosszabb a helyzet.

  De felveszik őket, mert nincs más.

  Egy másik azt mondta, már három éve, hogy kénytelenek mindenkit felvenni, aki legalább a nevét le tudja írni. És nem képletesen értette. Ez egy nagy német autóalkatrész beszállító cég főnöke volt.

  Ezek az emberek dolgoznak százmilliós, veszélyes gépekkel.

 • Hitel
  Brekynél a pont. Uagyanez van nálunk is
 • Tinaturner
  Kiszamolo: es te el is hiszed ezt a zsemles sztorit?
  Nem kell am mindent elhinned..
 • Nagy Vonalakban
  Magyar Idők:
  “…nagyjából félmillióra tehető a munkanélküliek, az inaktívak, valamint a közmunkások száma, az ő integrálásuk megoldást jelentene, emellett a külföldön munkát vállalók ösztönzése a hazatérésre. Ehhez viszont elengedhetetlen a felnőttképzési rendszer átalakítása és az egyéb foglalkoztatáspolitikai programok megalkotása. Átmenetileg megoldást jelenthetnek a külföldről behozott munkavállalók is. ..”

  Az is érdekes, hogy mindezt a Magyar Idők hozta le, ami ugye a kormány szócsöve…

  Nekem a fentiekből az jön le,
  hogy a közmunka program megszűnik
  vagy legalábbis jelentősen átalakul,
  ès hogy mégiscsak jönnek a migránsok…pardon,
  a “külföldről behozott munkavállalók”…

 • Kiszamolo
  Tina, miután a gyár társtulajdonosa mondta, nem volt okom nem elhinni.

  Itt nem az volt a kihívás, hogy el tud-e osztani 21-et héttel, mert az ment volna, hanem hogy megérti-e, hogy ezt kellene csinálnia.

  Miután az ország 27%-a funkciónális analfabéta, vagyis tud olvasni, csak nem érti, mit olvas és a gyári segédmunkások ezekből kerülnek ki, az lenne a csoda, ha nem ez lenne a teszt végeredménye.

 • Gauchos
  Nagy Vonalakban
  A migránsok (legalább is az afrikai és közel-keletiek) nem jelentenek megoldást, ezt a kormány is tudja. Túlnyomó többségük nem dolgozik, Nyugat-Európába is élősködni mennek. 1-2 napja volt egy cikk az Indexen, hogy Svédországban (ahol köztudottan rengeteg a bevándorló) veszélybe került a jóléti állam, mert nincs elég munakerő (vagyis lenne, de nem hajlandóak dolgozni, más kultúra…).
 • jami
  Óh, nemcsak a betanított munkás szinten van ez és igen, az a riasztó, hogy akik ettől is lejjebb vannak, azok 1. nincsenek kevesen 2. zömében nem 50 feletti agglegények/aggleányok. (A szülőik után szoktam kb. sírni, hogy ilyen nincs. Pedig ott nem a betanított munkások vannak többségben.)

  Kicsit magasabb szinten a MANDA ugyanez a siralomvölgy.

  Ahol virágzik a Provident, ott nincs miről beszélni.

 • Zabalint

  Ha van egy gyárad, és hiány van betanított munkásokból, akkor ha emeled a béreket, sokkal nagyobb területről, földrajzi és társadalmi értelemben is, vonzod oda a munkavállalókat. Amelyik cégek arra panaszkodnak, amiket felsorolsz, azok nem akarják vagy nem tudják emelni az amúgy alacsony béreket.
 • Tamás
  @tihamér,

  15-20 éve az volt a mondás, hogy kidobok egy téglát az ablakon, és egy AXE rendszermérnök fejére esik (magyarul kb maradj csöndben, és örülj, hogy dolgozhatsz) ez annyira finomodott 5-10 évvel ezelőttre, hogy “ha nem tetszik el lehet menni”.
  2-3 éve már nincs ilyen – sokan megfogadták a tanácsot – sőt most olyan van, hogy “örömmel értesítünk, hogy ha használható munkaerőt hozol, akkor akár 300k Ft is kaphatsz”.. ettől függetlenül a pletykák szerint továbbra is 2 számjegyű leépítésben gondolkodnak.
  Na most ha egy értelmesebb fiatalabb ezeket összeteszi, akkor hozzánk pl eleve nem is jelentkezik.

 • Zabalint
  Kiszamolo, hasonló sztorik vannak a médiában is, de mikor részletesebb interjú volt az egyik gyár vezetőjével, akkor kilógott a lóláb. Csodálkozott azon, hogy elmennek az emberei, miközben teljesen nyíltab leírta, hogy nem emel bért, de az újakat már magasabb bérért kénytelen felvenni. Bele sem gondol, hogy egyrészt ez mekkora bérfeszültséget teremt, másrészt így a legnagyobb balekokat leszámítva idővel mindenki lelép.
 • Troppauer Hümér
  Volt szerencsém (?) közmunkások képzésében (itt kéretik nem hangosan röhögni) szerepet játszani. Ezen emberkék minimum fele alkalmatlan a munkára. Bármilyenre. Nem azért, mert nem tudná megoldani a biorobot feladatát, hanem mert képtelen azokat a normákat, kereteket betartani, ami a munkával jár: nem késik, úgy viselkedik egy munkahelyen, ahogy elvárható, nem lop, nem piás, stb. A másik rész viszont tudna dolgozni, de minek, megkapja a maga közmunkadíját, mellette maszekol esetleg itt-ott, ez kannás borra/cigire elég, másra nincs igénye. Nagyon kicsi azok száma, amelyik dolgozna, van is esetleg szakmája, de nem tud elhelyezkedni. És bizony, egy jelentős részére igaz, hogy amíg közmunkán van legalább nem lop/rabol. Bizony ebből is elég sok van. (Ja, és nem utolsó sorban közmunkás szavazat is egynek számít.)
 • Grza
  Szerintem az ilyen alkalmatlan emberek igen nagy részét alkalmassá lehetne tenni, ha a munka és az éhhalál között kéne választaniuk, de amíg fizetünk nekik hogy ne dolgozzanak, úgy nehéz lesz.
  Az a legnagyobb baj, hogy az ilyen, minimális emberi normákat sem betartó emberek gyereket nevelhetnek, akik pontosan ugyanolyanok lesznek. Kéne valamilyen minimumot megszabni, mert ennek nagyon-nagyon csúnya vége lesz.
  Aki meg lop/rabolt azt be kell sittelni, csak ugye ha a börtön se üdülőtelepként működne, hanem adna egy képzést, jövőképet, nevelést, akkor még talán értelmes emberként is kijöhetnének onnan.
  A legtöbbjük életéből szerintem csak két dolog hiányzik, a rendszer és a jövőkép. Ezeket viszont felnőttekre már csak kényszerrel lehet ráadni. (Börtönmunka? Napirend? Oktatás? Lelki képzés, pszichológus, lelkész? Egy állami hely ahol dolgozhat utána?)
 • Grza
  Ezzel pontosan azt érik el a munkáltatók, hogy a régi képzett “olcsó” munkaerejük elmegy több pénzért máshová, helyette meg tele lesznek “drága” képzetlen vagy legalábbis betanulatlan munkaerővel.
  A szoftvercégeknél pont ez megy. 1/2-1 év mire valaki tényleg hatékonyan tud termelni, aztán kap egy 10-20-30%-kal magasabb bérajánlatot és már megy is, mert ugye bent lévőnek nem emelünk.
  Hány ilyet láttam (és vettem benne részt). Voltam olyan csapatban ahol a 20 emberből 2 régi volt, akik persze tele voltak munkával, igen nehezen ment a 18-nak a betanulás, és mire sikerült, addigra a fele kapott máshol 20-30%-kal magasabb ajánlatot és ment is. Ahol persze újra csak drága betanuló volt, a helyükre meg az eredeti cég ismét felvehetett betanulókat, immár a 20-30%-kal magasabb bérért.
  Én nem is értettem soha.Ha kapok 80 ezerrel több pénzt máshol, de az aktuális helyem ad 50-et, maradok
 • Ótóiparos
  Autóipari Kelet-Eu alelnök (magyar) mondta, hogy megváltozott a helyzet, már nem a munkáltató mondja meg kit akar felvenni, hanem a munkáltató dönti el hogy kihez akar menni.
  Ezeknél a cégeknél már régóta van ajánlási rendszer, ha dolgozó hoz valakit, aki utána ott marad huzamosabb ideig, akkor kap érte fejpénzt.
  Ez 50.000-800.000 forint régiótól és pozíciótól függően, van ahol már operátorért is 1000 EUR az ajánlási díj.
 • Matetoth
  Szinten zenesz:
  Heves megyei gyarban munkas ugyan 3 muszakban, de 250 nettot siman hazavisz, de mindent annyira hulyebiztossa kell tenni, amilyenre lehet. Van baleseti rata kpi, de aki alapveto jelzeseket (halal, kezserules etc.) jeleket nem tud/nem akar ertelmezni, az kozmunkan kivul nem alkalmas semmire.

  Aki ma kozmunkan van, azt nem szabad gyarba beengedni, mert a termekek, amiket elront, a mindennapi eletunket teszik veszelyesse…

 • jami
  Th, ezeknek a képzéseknek nem is az a célja, hogy az alanyoknak hasznos legyen. Ott egyedül az írás-olvasás-számolás tanításának van helye, esetleg még pár alaptárgy; azaz lassan és kötelezően újra kellene venni velük az ált. iskolai anyag egy részét. És közben, ideális esetben lesz feladattudat, precizitás stb. Az esély erre amúgy nyilván elég kevés.
  Totál más képzésben információs társadalomról kellett 2 (!) egész napos tréningeket csinálnom 20 éve, tartós munkanélkülieknek. Egy mentségem van: fiatal voltam és kellett a pénz 🙂 Kb. 2 perc alatt kölcsönösen rájöttünk, hogy ennek itt helye nincs és mást tartottam; de sokkoló volt. Akikkel akkor voltam egyébként össze nem hasonlíthatóak a mostani “átlag” közmunkással, mert akartak dolgozni, tudtak is, csak hát akkoriban kicsit más volt a munkaerőpiac.
 • PöLö
  Nagy Vonalakban

  ès hogy mégiscsak jönnek a migránsok…pardon, a “külföldről behozott munkavállalók”…

  index.hu/napirajz/2017/10/19/elveszett_torzs/
  🙂

 • Vasvári Ferenc
  Ami nekem még érdekes, hogy a legutóbbi időszakban a Németországban szakmunkásoknak (hegesztő, lakatos, villanyszerelő) kínált induló bérek (nettó 1800 EUR-tól) és a Magyarországon kínált fizetések között (láttam Facebookon nettó 2500 HUF-os órabért hegesztőnek) már nincsen akkora különbség. Ami gond szerintem, hogy ezt a bérnövekedést nem a termelékenység növekedése, hanem a munkaerőhiány generálja.
 • mitel hentes
  Sok lehetőség van. A közmunkásokat fel lehetne zárkóztatni és feltölthetnék a multiknál megüresedett helyeket. A sokat várt, és most már minden bizonnyal bekövetkező államigazgatási dereguláció miatt közalkalmazottak és köztisztviselők százezrei szabadulnak fel, és elmehetnek az építőiparba, ahol így pótolják a külföldre távozott szakmunkásokat. A robotizáció miatt felszabaduló munkaerő pedig elmehetne programozónak, abból úgyis hiány van.

  Még egy ötlet: talán aranyat is lehetne csinálni kőből. Az is van annyira működőképes mint a fentebb felsorolt ötletek.

 • _Attila_
  @Tinaturner:

  láttál már összeszerelő üzemet belülről? esetleg egy toborzást mostanában ilyen helyekre? főleg vidéken? esetleg építkezésen dolgozó brigádokat?

  ha alá tudja írni a szerződést és a 2-3 napos betanításon sikerül a “poka yoke” gépekkel nem megsebesítenie magát és a terméket, mehet dolgozni.
  a 21 darabos kiflis kérdés ehhez képest már nem is elvárás.

 • Nagy Vonalakban

  Ázsiából fognak jönni (India, egyes szegényebb dél-kelet ázsiai országok).

  (Malajziában például nagyon sok kínai és indiai származású ember él.
  Az előbbieket a gyarmatosító angolok a nagy vasút építkezèsek miatt, az utóbbiakat pedig a teaültetvényekre importálták.
  Aztán ottragadtak.)

  Szorgalmasak, tudnak dolgozni,
  és könnyű velük együttélni.

  A nejemnek él egy rokona Hongkongban,
  és van egy indonéz “szolgájuk” már vagy húsz éve.
  Elvégzi a házimunkát, főz, vigyáz a három gyerekre.
  Amit kap fizetést, azt gyakorlatilag egy az egyben küldi haza a saját gyerekeinek.
  Megbízható, szorgalmas, mint az ázsiaiak nagy része.
  Évente egyszer utazik haza a családjához.

  Malájziában a Cameron-felföld teaültetvényein indonéz vendégmunkások dolgoznak havi négy-ötszáz dollárért;
  ennyiért, vagy egy kicsit többért miért ne jönnének el Magyarországra?

 • Ildikó70
  Sajnos nem így van. Nagyon sok közalkalmazottnak mondtak fel, hogy visszavegyék utána közmunkásként, ezerszer jobban kiszolgáltatva. Csak ezek az emberek valamiért röghöz kötöttek és nem mernek elmenni egy gyárba 3 műszakba, mert esetleg kicsi gyerekük van, idős szüleik, stb.
  A nagy gyárak pl. Tesla, Volvo éppen most jött rá, hogy csak automatizálva soha nem fognak olyan minőséget gyártani, mintha a végső megmunkálást emberek csinálják. Ugyanis a robot nem gondolkodik, az ember meg igen.
 • Q

  A szakképzetlen ember (betanított munkás) legnagyobb fegyvere (munkaerőpiaci előnye), hogy a tudása és képességei nem kötödnek egy bizonyos iparághoz vagy szolgáltatói ághoz. Egy autóipari gyárban ugyanúgy tud az illető egy szerszámgépen piros meg zöld gombot nyomogatni minimálbérért Győrben, mint mosogatni egy bécsi vendéglőben háromszor annyi pénzért. Éppen ezért egy magyarországi munkáltató hiába nyeri meg esetleg itthon a bérversenyt, a külföldi (nyugati) bérekkel szemben már jócskán alul fog maradni mindig, mert akkora emelésnél már le is húzhatná a rolót, annyira lecsökkenne a haszon. Van hiány itthon betanított munkásokból, nem is kicsi (a linkelt Index-cikk is erről szól), amire nem nyújt megoldást a kigazdálkodható béremelés.

 • Ildikó70
  Sajnos hihető. Én választáskor kérdeztem meg az egyik szavazót, hogy mennyi 3+5 – és fogalma se volt. Ezt már egy 5 éves gyerek is tudja. Sokan a saját nevüket is úgy tudták leírni, hogy előtte leírtuk egy papírra, majd lemásolta. És ezek huszonéves fiatalok. Ezeket az embereket is el próbálták vinni gyárakba dolgozni – első nap 50 személyes busszal mentek, ami tele volt , majd 1 hét múlva maradt 3-4 ember aki tudott és hajlandó is lett volna dolgozni, de ennyiért már nem jött a céges busz.
  Aki nálunk jobb pénzt akar keresni szinte mindenki a Bosch-ban dolgozik.
 • Nagy Vonalakban
  @Ildikó70
  “…Ugyanis a robot nem gondolkodik, az ember meg igen…”

  Erre térjünk vissza pár év múlva.

 • Ildikó70
  Miből gondolod, hogy a börtönőrök (100 rabra átlagban ketten vannak) vagy a börtönpszichológus vagy bármilyen tanár – akiből néha akár kettő is van az egész börtönre többre menne velük, mint kinn a tanárok? A börtönőrök is hagyják ott a szakmát, mert nincs megbecsülés – se anyagi, se erkölcsi – és zárnak be börtönök (Győr, budapesti gyűjtő, Tököl), sok helyen csak 2-3 hetes, hónapos átszervezéssel lehet a minimális szolgálatot ellátni, azaz 1 szinten 1 őr van éjszaka akár 3-400 rabra, nappal meg 2, de ebből egy állandóan a mozgatással van elfoglalva.