A tőzsde szárnyalása

Az elmúlt évtized pénznyomtatása miatt szárnyalt a tőzsde (meg az ingatlan), ezt mindenki tudja.

(Az elmúlt évtized legnagyobb vesztese a középosztály volt, akinek nem állt hegyekben a pénze a tőzsdén és nem is rendelkezett ingatlanokkal, mint a gazdagok, viszont nem is költötte el minden pénzét minden hónapban, mint a szegények. Hiába tett félre minden hónapban, azt látta, hogy akármennyit tesz félre, az ingatlanárak sokkal nagyobb ütemben nőttek, mint a megtakarításai, a pénz értéke gyorsan olvadt, ha nem a pulykapárizsihoz vagy a téli zoknihoz mértük az értékét, hanem a vagyontárgyakhoz. A gazdagok sokkal gazdagabbak lettek, a szegények, akik minden pénzüket elköltötték viszont csak egy nem túl erős áremelkedést tapasztaltak a mindennapi fogyasztói árakban. Legalábbis eddig. De ezt csak zárójelben.)

Ezt a “szárnyalt a tőzsde és mindenki nagyon gazdag lett, aki tőzsdére tette a pénzét” elgondolást szeretném árnyalni egy kicsit.

Ez csak annyiban igaz, hogy az amerikai tőzsde szárnyalt eszeveszett módon, más tőzsdék elég vegyes képet mutattak az elmúlt tíz évben.

Egy grafikon, amin az amerikai tőzsdébe fektető Vanguard alap és a világ tőzsdéibe fektető másik Vanguard alap eredményét lehet megtekinteni. A második alap befektetési portfóliójának megosztása:

Vajon hogyan teljesített ez a második alap, ami sokkal inkább kifejezi a világ tőzsdéinek a teljesítményét az amerikai indexekhez képest?

Hát így:

Combos 32% tíz év alatt osztalékok nélkül. (A másik érték is osztalékok nélkül, osztalékkal növelt végösszeg a fenti linkeken.) Amint látszik, az Egyesült Államok tőzsdéje (ami sok ember számára “a” tőzsde) teljesen elhúzott a többi tőzsdéhez képest, máshol nem ennyire gyönyörű a helyzet. Természetesen rá arra sem fizettél, hála a 13 éve tartó pénzesőnek, de messze nem volt akkora a hozamod, mint az amerikai tőzsdén.

Share

171 hozzászólás

 • Balfék középosztálybeli
  Köszönöm a tippeket, valószínűleg az euró irányába megyünk, ami az eredeti ötlet is volt.
  Aki arra biztat, hogy éljünk minden családtámogatással, az tudja, hogy pl a 3 gyerekes csoknál milyen apróbetű van? Én végignéztem egy devizahitel bukást a családomban, édesanyám belebetegedett, plusz én emiatt örökség helyett adóssággal indítottam az életem, nem hiányzik még egy apróbetűs szerződés az életembe. Nyilván nem megy hitel nélkül egy fiatal házaspárnak az otthonteremtés, de akik nem terveznek 3 gyereket vagy fel tudják mérni mivel jár 3 gyerek felnevelése, attól miért kérik számon sértődötten, hogy nem élnek az ingyenpénzzel? Mindezt egy olyan blogon, ahol az első számú elv, hogy nincs ingyen ebéd. A hibánk mindössze annyi volt, hogy óvatosak voltunk és nem szálltunk be vakmerően, amíg lehetett. Így meg jöhet a baba 30 négyzetméterre. Családbarát Magyarország.
 • Skygineer
  Sok ismerős engem néz hülyének, hogy miért nem veszek fel egy valag hitelt. Hát itt a zöld hitel, CSOK, babaváró, “a te fizetésedre megkapsz bármit” mondják. Kisebb keresetű emberek simán beleugrottak 50-70 milliós hitelekbe, és az a durva, hogy úgy néz ki, ők fognak jobban kijönni a dologból, míg én a megtakarításon dolgoztam és vártam az összeomlást. Akkora a hitelállomány, egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy egy összeomlás alkalmával ne mentsék meg a hiteleseket. Nem tudom mi lesz pár év múlva, de az biztos, hogy nem érte meg a megtakarításra gyúrni az utóbbi években (na jó ez nem teljesen igaz, de akik nagyobb kockázatot vállaltak, azok jobban is jártak eddig). Elkéstem, de végül csak beleugrottam egy lakásvételbe (úgy érzem sikerült egy jót kifogni, jó áron), minimális hitellel, és tartalék is maradt, de ahogy előttem is mondják, baleknak érzem magam, hogy nem léptem előbb.
 • Balfék középosztálybeli
  Még egy dolog az IT-hoz: a szakmám miatt elég sok iparágban ismerem a béreket, nettó 1,5 millió IT bér alkalmazott kategóriában nagyon ritka és közel sem az alapbért jelenti, hanem többnyire céges autóval, bónusszal, cafival együtt. Mindehhez pedig specialista és ritka szaktudást várnak el.
 • Treil
  beetle:
  1,2 milliós nettóból, mivel van önerőd lazán meg tudod még most is finanszírozni egy 40-50 milliós 3 szobás lakás hitelét. Mivel gyereket terveztek így CSOK-ot, Babavárót is fel tudsz venni, sőt otthonfelújításit is kimaxolhatod ha újépítésűt kell bebútorozni. El nem tudom képzelni hogy ha csak neked 1 millió feletti bevételed van, akkor ne tudj megtakarítással ingatlanba beszállni.
 • Én is akarok kommentelni...

  Két hete eldöntöttem, eladom az 55 nm-es, 1+2 szobás első emeleti panel lakásom. Körbefotóztam, feltöltöttem két helyre, egy hét alatt csak ingatlanos keresett meg, egész vicces árat ígérve, meg hogy majd eladja…
  Ezután OC és DH egy-egy ingatlanosát végigvittem reggel 8 és 9 órakor az ingatlanon, közölve, hogy jutalék minden szir-szar után mennyit szeretnék a bankszámlámon látni (20m). Este fél 9-ig akkora licitálás kezdődött, végül nem a legtöbbet ígérőnek adtam (az utolsó ajánlatok már 22m felett voltak), de egy héten belül megkaptam a teljes összeget.
  Jól jártam az ingatlanosokkal, de mint később az ügyvédtől megtudam, Nyíregyházán úgy néz ki nem lesz holnap: a nem irreálisan túlárazott bontás érett ingatlanok max. 2 nap alatt elmennek licit után. Ez van.
 • Buy & Hold

  Meet Bob:
  awealthofcommonsense.com/2014/02/worlds-worst-market-timer/

  Csúcson a tőzsde:
  ofdollarsanddata.com/should-you-buy-an-all-time-high/

  Persze ne vedd ezt tanácsadásnak, csak érdekesség, amit elbuksz a te bajod, nem tehetek róla, stb stb.

 • emberes
  A budapesti lakásárak az elmúlt két évet tekintve gyakorlatilag stagnáltak reálértéken: mnb.hu/statisztika/statisztikai-adatok-informaciok/adatok-idosorok/vi-arak/mnb-lakasarindex Persze ettől még lehet, hogy nálatok nominálisan 50%-ot emelkedtek az árak, abból a szempontból ez szerencsétlen, hogy mindegyik régió városi átlagán, és a községek átlagán is túlmutat.

  És jegyezzük meg, hogy ezt a reálértéket az – itt egyesek által vesszőparipaként futtatott – “behazudott” inflációval számolták, tehát ha elfogadjuk, hogy az infláció sokkal nagyobb, mint a hivatalos, akkor voltaképpen Budapesten masszívan esik a lakások reálértéke, mértéktől függően pedig akár mindenhol máshol is az országban.

 • VTamás74
  akkor ti valami nagyon különleges helyen laktok, ha nálatok tömeges és általános a nettó 1,5-es IT fizetés. Becsüld meg.
 • Ekvi
  “Az elmúlt évtized legnagyobb vesztese a középosztály volt”

  Másként fogalmazva: az elmúlt évtized legnagyobb vesztesei a kockázatkerülők voltak. Ez így működik. A következő évtized vesztesei is ők lesznek.

  Normális ember nem teszi be a tőzsdébe a lakásra gyűjtött pénzét, csak azok, akik azt gondolják, hogy az elmúlt 10 év egyenlő az örökkévalósággal. Hogy a következő 10 évnek ki lesz a vesztese, majd beszéljük meg 10 év múlva.

  Addig is nézegesd mondjuk a 2000-2010-es kockázatos befektetéseket vagy mondjuk 1970-1980-at. A történelem azért van, hogy tanuljunk belőle….

 • Jénai tál
  Backend (némi frontend) fejlesztő 10+ év tapasztalattal, 1.1m bruttó. Próbáltam párszor váltani, de sehol sem adták meg ezt a bért.
 • IT-s bérsávok
  A 1.5M IT nettót nem az IT-sok mondták, hanem azok akiknek szúrja szemét. A 1.5M bruttó egyébként már tényleg realitás.
  Alkalmazotti bruttók IT-ban:
  Pályakezdő fizetés
  br 500k – 650k

  Junior 1-3 év:
  br 600k – 900k

  medior 3-5 év:
  br 800k – 1.1M

  senior 5+:
  br 1M – 1.6M

  Ezek nem a kivételek, mert vannak ismerősök alatta és felette egyaránt (van 2.2M-s senior nem vezető ismerős is, meg gombokért dolgozó is), de ez a haranggörbe középső sávja. Ez az átlag számára magabiztosan elérhető szint.
  A valóság, a realitás. Nem a kivétel, nem a van 1-2 ilyen ismerős, hanem amire a legvalószínűbb eset.

  Egyes keresettebb dolgok (pl devops +10-15%) lehetnek, vannak tapasztaltabb pályakezdők (ott elég nagy differenciák tudnak lenni), de nagyjából ez a szint most.

  Aki ennél kevesebbet keres az találna ennyiért, többért meg szerencse is kell már és nehéz.

 • krilin
  pontosan ez a baj az egésszel, hogy sokan felveszik a nagy pénzt aztán majd lesz valahogy. Csak ugye nem azt kéne csinálni hogy önteni nyakló nélkül az emberek zsebébe a pénzt, a kiosztott támogatások százmilliárdjait sokkal értelmesebb célokra is lehetett volna költeni, amik növelik a gyermekvállalási kedvet (az általános politikai közhangulatba bele se megyek). Persze, hülye aki kimarad az ingyenpénz felmarkolásából (akkor én elég hülye vagyok ilyen mércével)…

  az 50M Kádár kockás haverról ugyanez jutott eszembe, aki felvette a végtelen hitelt, támogatást, és ész nélkül belevágott pár éve (vagy akár még mostanában is), az járt a legjobban, vagy ha rosszul járt az se esik le neki, és meg lesz mentve. Én itt ülök a panelban tanácstalanul, de a nem idióta módon hanem tervezve, tudatosan építkező / házba költöző ismerősök se ezekre az évekre fognak szívesen visszaemlékezni.

 • Zelle
  “Nem tudom hány olyan társadalmi csoport van még, akiket ennyire megszívattak, mint a gyerek előtt álló fiatalokat, akik nem akarnak csokozni.”

  Szerintem ez már azoknak is szívás, akik csokoznak. Mi két gyerekre 2,6 milliót kaptunk, most őszintén, mi az? Közben egy olyan ház, amit 2016-ban 25 millióért árultak, most 50+ a környéken.

  A mi szerencsénk, hogy anno fiatalon kimentünk külföldre és évekig keményen spóroltunk, két munkahelyen dolgozva, így lett házunk végül itthon középosztálybeliként, drágán, ám olcsóbban, mint most. De most már ez sem lenne elég hozzá….

  Viszont újépítésű környéken lakvan látom, hogy sorra épülnek a 40-60 milliós házak. Nem tudom, ki veszi meg és miből. Illetve, azt tudom, hogy minden szomszédunknak belefinanszíroztak a szülők, na de akkor is. 50 millió az 50 millió. Az átlagfizu meg 180-200 ezer errefelé . Nem jön ki a matek…

 • stop the cry
  es meg sokan, akik most szarul erzik magukat hogy nem vettek ingatlant ’14-ben meg nem adosodtak el. En is banok dolgokat, 2010-ben hallottam a bitcoinrol, de nem erdekelt, most milliardos lennek. Azt is banom hogy nem szalltam be Tesla-ba ’16-ben, nekem tetszett de azt irta az internet hogy nagyotmondo Musk be fog bukni. De abba a Gamestop bulibol is milyen milliardokat vehettem volna ki…
  Nincs kulonbseg koztetek es koztem, ez a tipikus “mi lett volna ha” jatek.

  Hoztatok egy (tudatos) penzugyi dontest! Egy adott elethelyzetben, egy adott idpontban. Ez alapvetoen egy jo dolog.

  Mi lett volna ha nem felfele megy a vilag ’14 utan hanem lefele? Akkor jo dontes lett volna nem eladosodni?

 • WesternBay80s

  kicsit hasonló cipőben jártunk, ugyanezzel küzdöttem…albérletben voltunk 2 gyerekkel, hasonló megtakarításokkal, és a tiedhez hasonló hozzáállással, mi lesz ha elszállnak a hitel kamatok stb.
  Döntöttünk és kb 2 hónapon belül másik városba költöztünk, nyár végén vettünk egy lakást itt az új helyen.
  Napi szinten jártam át a mostani lakóhelyünkre lakásokat nézni.
  Végöl sikerült egy nem túl tökéletes, de nagy és jó lokációjú lakást találni.

  Miért döntöttünk így? Mert még mindig jók a THM-ek, ahhoz képest, hogy mik voltak 10-15 évvel ezelőtt, és a mostani kamatok is affelé tartanak lassacskán.
  Másik ok röviden: az eddigieknél magasabb infláció velünk marad sokáig, a MNB kamatot fog folyamatosan emelni, a THM is emelkedik. Ergo ebbe a befektetésbe és finanszírozásba még most érdemes beszállni.

 • porthosz

  Lépj egy picit hátrébb és úgy nézd a helyzeted. Nagyon sok ember soha nem látott 25m forintot egyben ebben az országban. Szóval nézheted úgy is hogy jaj de kevés, de sokan meg úgy nézik hogy úristen csak egyszer lenne ennyi pénzem.

  Oké, lehet nem elég arra amit akarsz, de azért ennyi pénzből simán kijön Bp-en is egy 50 nm-es lakás és azért abban bőven elfér egy gyerek. De ekkora jövedelemmel nyugodtan felvehetsz egy 10-es hitelnek és akkor megvan a 60 nm is.

  Az pedig hogy ki járt jól, megint csak egy fura dolog. Sok ismerősöm “úgymond” jól járt mert vett egy házat. Valójában, felvettek hozzá 20-30 millió ft hitelt szinte önerő nélkül és most van egy dupláját érő házuk.
  Papíron, jól jártak. Csak épp nem befektetési céllal vették, benne laknak, szóval a ház értéke csak virtuális, abból nem tudják fizetni a számlákat meg a gyereket. Lehet ám sokat érő házban is nyomorogni…

 • porthosz
  Az IT bérsávok kapcsán bérsávok-nak igaza van, nagyjából ezek a jövedelem kategóriák.

  A korábban említett netto 1.5misi pedig bőven nem a random átlag Jóska fejlesztő bére, ha valakinek ennyit fizetnek átlag fejlesztőként alkalmazottként egy magyarországi cégnél, akkor sikerült egy borzasztó lúzer céget találnia, becsülje meg.
  Privátban pedig kérem az elérhetőségét a cégnek, ahol pályázni lehet 🙂

 • csizkek
  “Másik ok röviden: az eddigieknél magasabb infláció velünk marad sokáig, a MNB kamatot fog folyamatosan emelni, a THM is emelkedik. Ergo ebbe a befektetésbe és finanszírozásba még most érdemes beszállni.”

  Ebbol a matekbol mindig kimarad az, hogy a THM emelkedes szepen viszi az ingatlan arat is lefele. (realerteken biztosan) Persze elofordulhat, hogy raterunk a torok utra. Evi 15% kamat, 20% inflaval es evi 50% devizaleertekelodessel..
  De pl. 2007-2008-2015 mi volt? Ingatlanok nagyjabol nominalisan le/befagytak. Kozben siman kaptal 10%-ot egy lekotott bankbetetre. Ezert lett 2014-2015-re “olcso” az ingatlan.
  Szal lehet nezni mi fog tortenni. Kamatemeles, csokkeno gazdasag, ingatlanpiac. Vagy marad unortodoxia mint a torokoknel evi 50% devizaleertekelodessel. Szerintem. De vannak itt nalam okosabb makrohoz ertoek, talan elmondjak az o velemenyuket.

 • Frazer26

  Szegeden szeretnénk kisebb házat venni, de már a kisebb lakás (70-90m2), kertkapcsolattal is megfelelő lenne (max 60M-ig). 2 hete rakták fel a netre egy most épülő társasház lakásait. Felhívtuk az építtetőt és már el van adva mindegyik (amit kinéztünk az 52M). Azt mondta, hogy lesz egy hasonló építkezés jövőre, persze drágábban lehet megvásárolni majd a kecókat, arra számítsunk. Naponta nézem a netet, hogy mikor kerül fel. Itt már nem az fog dönteni, hogy mennyibe kerül, hanem ki lesz a leggyorsabb.
  Tegnap voltunk ingatlanosnál. Feltoltuk 70 millióra a büdzsét (kb csak “poénból”), erre találtunk pár felújított házat, de azok is javarészt 90 előtt épültek.
  Szerintem vicc az egész.
 • újvagyokitt

  Pont ezen kattogok, hogy az euro árfolyamnak köszönhetően a reál és a nominál árciklus elválni látszik egymástól, és reál tekintetben inkább a vétel játszik (ha van olcsó eurója vkinek), mert a választást (vagy más csodás eseményt) követően korrigálódó forint kb. 10-15% nominál esés esetén is megtartaná a jelenlegi reálértéket.

 • porthosz
  Még egy utolsó komment, a megtakarításokhoz:
  épp most néztem hogy a 3 éves PEMÁP már 3.75% kamatot fizet. Ha valaki úgy számol hogy jövőre 400 Ft vagy felette lesz az EUR a mostanihoz képest (én így számolok), az 10+3.75=13.75% “kamat”.

  Érdemes rajta elgondolkodni, ha így lesz, akkor a 4-5%-os Ft alapú állampapírok már tényleg nem jók semmi csak ha valakinek rövid távra kell a megtakarítás.

 • TP
  Én az ingatlanvásárlással kapcsolatos döntéseimet (kivártam) elég nagyrészt azzal rontottam el, hogy elhittem azokat a frázisokat, hogy Magyarországon nincs az embereknek pénze, szinte mindenki szegény, stb. Ez nem igaz. Sok olyat látok magam körül ahol a szülők hitel nélkül vettek Bp-i lakást a fiataloknak és nem is a legrosszabb környékeken, akár többgyermekes családoknál is minden tesónak. A munkahelyemen is hallom, hogy főiskoláról éppen kikerülve nézegetik az agglos házakat meg pluszban kapnak néhány éves használt autót, pedig nincs nagy ismerettségi köröm, a néhány ismerőst sem anyagi helyzet alapján gyűjtöttem, nem vagyok egy pletykafészek. Úgyhogy nekem az a jön le, hogy ezzel a ‘mennyi szegény ember van’ megközelítéssel téves következtetéseket lehet levonni, főleg Bp és környéke ingatlanpiacára vonatkozólag.
 • Gergő
  IT fizun károgóknak: nofluffjobs.com/hu/it-allasok?criteria=salary%3Ehuf1500000m&page=1
  és akkor ennek a fele távmunka, amit bármilyen félnormális szakember el tud kezdeni MA a foteljéből
  vagy ezek az álláshirdetések is hazugságok? 🙂
  és mielőtt jön az okos DEEZBRUTTÓzni, szűrjél rá mondjuk 2.25M-ra, tökmind1, a fenti lehetőségek fele ott marad a listában
  és akkor ez csak egy weboldalon egy gyors keresés, itt van még egy pár: ie.indeed.com/jobs?q=%E2%82%AC70,000&l=Remote meghát százmillió helyen mégtöbb, nem linkelek végig minden álláskereső weboldalt, mert minek?
 • Gergő
  telek vásárláson + arra egy könnyűszerkezeten nem gondolkoztatok? szerintem 50 körül bele lehet férni, kérdés hogy mennyire akartok a központ környékén lakni
  petőfitelepen, dorozsmán, baktón, szentmihályon, kecskésen megoldható, bentebb valszeg nem (merhogy bentebb a telkek azok társasház építésre vannak szánva csillagászati összegekért)
 • beetle
  Bocs, hogy nem egyesével válaszolok. Valaki kérdezte miért nem bérlünk. Bérlünk, de nagyon érezzük már, hogy szeretnénk a magunk urai lenni, úgy alakítani, fúrni, faragni engedélykérés nélkül, ahogy szeretnénk. Plusz azért lássuk be, hogy innen, még ha most jó helyen is vagyunk, azért bármikor kitehetnek, még ha a tulaj nem is tervezi.

  Köszi a reakciókat a fizura, úgy látom sikerült az arany középutat megtalálni fizetésügyileg, full remote külföldi munkával persze lehetne jobb. Erre tudtok javaslatot hogyan érdemes nekiugrani? Egyéni vállalkozói vagy szabadúszás? Utóbbinál eleinte gondolom olcsóbban kellene elvállalni, hogy reputációt építsek. Hol érdemes keresni? LinkedIn? Tudtok még egyéb oldalakat?

  A vicc, hogy egy ideje érik a fejemben egy pár hónapos szünet gondolata. Tavasszal jön a gyerek, jó lenne elmenni ~3 hónapra, de tartok a tudás kikopásától.

 • Zabalint

  A vannak olyanok, akik 1.5 millió nettót keresnek és az ez a jellemző fizetés között elég nagy különbség van. Akik Magyarországon ennyit keresnek IT szektorban, azok nagyrészt vezetői szinten vannak vagy contractorok, esetleg közvetlenül külföldre dolgoznak. Persze, van aki el tudja érni ezeket a fizetéseket, de ez úgy van manapság előadva, hogy aki IT-s, az ennyit keres, és aki nem keres ennyit IT szektorban, az egy szardarab.
 • IT-s bérsávok
  Ne keverjük össze a dolgokat kérlek.
  A legtöbb hitetlenkedő az itt nyilván alkalmazott, ezért azokat a fizetéseket érdemes megosztani, mert egyébként nagyon sok dolgot el kell mondani pluszban.
  Ha rászűrsz a 2.25M-ra, akkor az vagy vállalkozói vagy relocation kell hozzá.
  Ha oda kell költözni Norvágiába (egyik példa), akkor ott nem ugyanaz a 2.25M.
  Ha vállalkozói, akkor megint nem ugyanaz a 2.25M.

  Vállalkozó esetén a betegszabadságot, a normál szabadságot és az adminisztrációt sem fizetik.
  Kiveszel egy hónapot, meg beteg vagy egy hetet évente és máris 2M alatt járunk az effektív bruttó tekintve.
  Vállalkozóként nincsen bónusz, míg az alkalmazottiakra gyakran jár +1 havi év végén.

  Ne keverjük a dolgokat, mert ebból van utána a szócsata és az elbeszélés egymás mellett.

 • beetle
  Ami pedig a pénzügyi hozzászólásokat illeti a tudatos döntésekkel kapcsolatban. Egy korábbi poszt alatt egy fórumtárs úgy fogalmazott, hogy az emberek hajlamosak összekeverni a jó döntéseket a jó eredményekkel. Az, hogy az elején betetted a család vagyonát bitcoinba nagyon rossz döntés volt, de nagyon jó eredménye le(hete)tt. Az, hogy rövid távra állampapírba tetted a pénzed, mert arra számoltál, hogy rövidesen kell, jó döntés volt, de rossz eredménye van. Ezzel sikerül megnyugtatnom magam, mikor az elégő megtakarításokat nézem meg az elszálló árakat.

  Lakást venni persze tudnánk, itt már inkább a józan ésszel kell küzdeni. Értem, hogy mindennek annyi az ára, amennyit fizetnek érte, de azért ez szerintem túlzás. Attól, hogy van 20 ezer forintod, még nem fogsz megvenni egy pár zoknit annyiért, csak mert mindenki úgy gondolja, hogy ér annyit (és ki is fizetik érte).

 • Zabalint
  Egyébként megjegyzem, egyszer hasonló nagyotmondóktól megkérdeztem, hogy hol lehet ennyit keresni. Az illető felsorolt pár céget, köztük volt az aktuális munkahelyem is. Addig ok, hogy én akkor ott töredékét kerestem annak a számnak, de a munkatársaim, később én is az alacsony fizetések miatt léptünk le onnan, és az e-beszámoló alapján (60-70% IT-s volt a cégnél) sem jöttek azok a számok. Igen, volt aki valószínűleg annyit keresett, de azok ED szinten voltak és menedszerek, konkrét technikai munkát, pl. programozást már nem is csináltak, emellett workaholicként nem 8 órát voltak bent…
  A másik, egy ismerős bizonygatta, hogy az ő fia is sokkal jobban keres, mint amiket pl. most IT-s bérsávok említ, pedig a fia is mezei programozó. Kiderült, hogy a fia középvezető egy amúgy is top cégnél, beosztott igazából utoljára gyakornokként volt.
 • Zabalint
  Ja, és mielőtt valaki azzal jönne, én személyesen elégedett vagyok a fizetésemmel, ahhoz hogy a mostani fizetésig eljussak, nem csak tanulnom kellett, de többször is váltanom, mikor úgy láttam szakmailag vagy fizetésben nem jó a hely.
  Ellenben attól még nem tetszik, hogy azért mert valaki IT-s, úgy tekintenek rá, mint aki kiemelten keres, és persze csak azért mert IT-s, neki könnyű. Az igazság az, hogy semmivel sem kell kevesebbet letenni ugyanazon fizetésért mint bármely más versenyszférás területen. Csodák nincsenek.
 • csizkek
  ITs fizuknal tegyetek mar kulonbseget a freelancer/vallalkozo es a munkavallalo kozott!
  IT Freelancerkent a napi 500-600+Eurok siman ropkodnek NY-Europaban helyben. Ha ugyanezt remote-ban tolja vki kulfoldrol, akkor is a 400Eur siman. De ez freelance bevetel es nem fizetes!
 • csizkek
  Ez a tozsde es befektetes temaban szerintem egy nagy hibat lehet elkovetni. Megprobalni kitalalni a szent gralt, a tutti befektetest!
  Jovobe nem lat senki, nincs mas mint portfoliot epiteni! Magas, kozepes, alacsony rizikoju elemekbol epitkezni. Nem kell minden elemenek a tuttinak lenni. Egy portfolio az egy balanszolt risk-hozam. Legalabbis arra torekves egyeni szajiz szerint. Es nagyon fugg az egyeni pszichetol, kinek milyen a rizikovallalasi kepessege. Es ez korral csokken, ha van gyereked csokken stb.. Az, hogy kijart jol, azt mindig a jovobol lehet megmondani. Hetfon barki megmondja a lottoszamokat, penteken csak nagyon kevesen.
 • Treil
  A tőzsde mellett az EU árfolyam is szárnyal, éppen a 372 súrolgatja, lehet ez 380 is év végén.
 • Pampalini
  “épp most néztem hogy a 3 éves PEMÁP már 3.75% kamatot fizet. Ha valaki úgy számol hogy jövőre 400 Ft vagy felette lesz az EUR a mostanihoz képest (én így számolok), az 10+3.75=13.75% “kamat”.

  Rövidesen az 5 éves PEMÁP kamata is ugrik szépen felfele. Más kérdés, hogy a 370 feletti EUR politikailag vállalhatatlan, így sokan (pl Zsiday) stabil, vagy kicsit még erősödő HUF-ot várnak a választásokig, intenzív kamatemelés mellett. Más kérdés, mi lesz a választások után: Egyértelmű ellenzéki győzelem, rendeződő EU-s kapcsolatok, konszolidáció, erősödő HUF? Egyértelmű kormánypárti győzelem, eszkalálódó EU-s konfliktus, és irány a török út, első körben 400 Ft-os EUR-val? Vagy káosz, és polgárháború-közeli állapotok, 500 Ft-os EUR-val és százezer nyugatra menekülővel?

 • random
  Kemény olvasni a kommenteket. 😀 Nagy pénzeket keresnek sokan itt, és sírnak. Tényleg nem értem, hogy havi 1-2-3 millás fizetéssel mi a gondotok. Ismerőseim ennek a töredékét keresik, és mégis felnevelnek 3-4 gyereket, és jól érzik magukat, itt meg a konstans sírás-rívás megy, hogy jaaaj keresek 1,5 millát, de olyan drága minden, és már nem tudok hová fejlődni fizetésben, hát akkor indíts egy vállalkozást, dolgozd magad hülyére, és lehet 5-10 év múlva meglesz a havi 100 milla is akár. Tényleg nagyon furcsa gondolkodású emberek vannak itt. 😀 Én a tizedét sem keresem ezeknek az összegeknek, és nem, nem irigykedem, mielőtt ezzel esne nekem valaki, de ha ilyen bevétel mellett ennyire negatívak vagytok, akkor lehet nem is szeretnék ennyit keresni.
 • Nyomd a gazt!
  Vannak elerheto kiadvanyok berekrol. Ezek a valos bereket mutatjak egesz jol csoportositva.
  Ha megengedi akkor ide linkelem:
  hays.hu/piaci-%C3%A1ttekint%C3%A9s
  Jo csemegezest!
 • Grza
  Azt azért hozzátenném, hogy 8% infláció mellett még a (még) elérhető 7-8%-os kamatú személyi kölcsönből előrehozott beruházás is jobb döntésnek tűnik, mint 4-5 évet várni 2-3%os “kockázatmentes” betéti kamatokkal, vagy a “talán hoz ennyit” tőzsdével…

  Normális, inflációkövető fizetésnél gyakorlatilag elinflálod a kamatot…
  Ha meg vársz 5 évet, akkor ~1,5x annyiba fog kerülni minden…

  Persze, ha bedől az építőipar, akkor rosszul játszottál.
  Ha meg 2-3 éve vetted fel azt a kölcsönt, akkor brutálisan jól. (ld. ugye 30-50% áremelkedések építőiparban)

  Ezzel persze nem azt mondom, hogy fussunk hitelt felvenni, hanem azt, hogy nem csoda hogy a megtakarítási kedv a béka segge alatt, a hitelfelvétel meg a csillagok felett van mostanság…

 • SM
  a nap commentje: “Csip nincs, nem is volt.” 😀 😀 😀
 • csizkek
  “Ezek a valos bereket mutatjak egesz jol csoportositva.”
  A hays egy bullshit bingo. Nehany teruleten ahol nagy meritesbol tudnak dolgozni talan. Egyebkent felejtos az egesz. Cegek kb. arra hasznaljak, hogy elnevezik “benchmarknak” es sok teruleten ehhez probaljak igazitani a fizukat. Termeszetesen ezt kb a kartel szintjen osszestatisztikazva..
 • Nem IT

  “Azt is banom hogy nem szalltam be Tesla-ba ’16-ben, nekem tetszett de azt irta az internet hogy nagyotmondo Musk be fog bukni”.
  Nem egészen így van. Legalább ugyanannyi vélemény azt mondta, hogy a Tesla hatalmas durranás lesz. AZ INTERNET írta azt is. A döntést te hoztad meg, bizonyos érvek alapján, ami akkor biztosan helyes volt a te szempontodból.
  Utólag most is, szokás szerint mindenki okos, de hogy mi lesz holnap, azt csak találgatni lehet. Ez mindig így volt, és mindig így lesz.
  Speciel én csak egyszer szeretnék előremenni az időben, egyetlen hetet, és az összegyűjtött infók alapján pillanatok alatt milliárdos lennék. 🙂 🙂
 • terpesz
  imadom az ilyen hozzaszolasokat. mindenkinek masok az igenyei. ja, nekem is nevelnek ismeroseim kis fizubol 2-3 gyereket, de hogy…? meg egesz addig buli ez, amig hirtelen ki nem rakjak gyerekkel egyutt a jelenleg megfizetheto albibol, es kereshet ujat sok penzert keves fizubol. lattam ilyet es egyaltalan nem szep latvany. lehetosege sem sok lesz a gyerekeknek, hisz a lehetosegeket sajnos kemenyen meg kell fizetni manapsag. hadd ne ez a szint legyen a cel a tudatosan megtakaritonak. igenis lehessen azon felhaborodni, ha valaki elert egy szep fizut, osszerakott egy szep karriert, es kozben megis kirantottak a jovot a laba alol, mert haromszorosa lett minden ingatlan azota.

  nagyon bennevan meg mindig a magyar mentalitasban, hogy mindenki mas rosszul csinalja. akinek kevesebbje van az bena, akinek meg tobb, az meg mar minek, az folosleges, tul sok.

 • Merj sokat akarni
  Kb. 5 éve beletettem 10 milliót állampapírba, 1 milliót kriptóba. Most már kb. fordított arányban vannak úgy, hogy nem nyúltam egyikhez sem, mert nem merek.
  Mondjuk több pénzt azóta sem raktunk félre, mert 3 éve max hitellel vettünk egy új építésű házat (inflációra játszottam, nem az áremelkedésre), az meg viszi a pénzt, amíg (közel) tökéletes nem lesz.
 • IT-s bérsávok
  Ez olyan, mint a futó esete, aki jól néz ki, hát minek kel fel hajnalban futni. Azért keresnek ennyit, mert ilyenek, és nem annak ellenére ilyenek, hogy jól keresnek. Azért is keres ennyit, mert emiatt odaáll is kiköveteli magának. Ha nem érdekelné, akkor a tizedét keresné.
 • IT-s bérsávok
  mármint úgy keresett, mint ahogy én is mondtam és az volt a sok, vagy még annál is többet mondott, mint fent szerepel?
 • Tibor 54
  Ha ma PMÁP-ban tartom azt a kis pénzemet, szerintetek jó választás?
 • Second Wave
  emberes
  kihagytad a képletből a bérleti díjat. Ha a uzer elkölti a kamatát a bérleményre, akkor két év múlva hiányozni fog 24*130-140 eFt, még ha a reálérték nem is változik.

  Némán fortyogó
  A tranzakció számokat sokan túlértékelik (ami jogos, ha valakinek mindegy az ár, ellenben a forgalomból él, magyarul bróker, ingatlanos). És, hogy tudományosnak látsszék, a tranzakciószámból próbálnak következtetést levonni az árra: teljesen hibás elgondolás, ne hagyd magad megvezetni.

  Középosztálybeli
  Így van, divat szidni a kormányt, hogy az áremelkedés okozója a támogatás, stb. Komoly emberek elvárnák, hogy X-szer annyi bér mellett a lakásárak változatlanok legyenek 🙂

 • Eszef
  Eszek szerint szegény vagyok. Igaz, annak legalább gazdag. 🙂
 • Kitantorgott
  nyugodtan tarts szunetet, nem fog kikopni a tudasod annyi ido alatt. En az elso gyerek utan tartottam (igaz kenyszerbol) 2 honapot es az egyik _legjobb_ dolog volt az eletunkben. Nyilvan anyagilag nem gyarapodtunk kozben, de minden mas szempontbol igen.
 • porthosz

  Én nem várok különösebb forint erősödést. Már a 300-as euró is “vállalhatlan” volt, a 400-as sem lesz máshogy meg az 500-as sem. És az eurót árfolyamot picit nehezebb befagyasztani mint a benzin árát.
  És ez akkor sem fog változni ha kormányváltás lenne (csak mert sokan ebben a tévhitben vannak).

 • Lacingazo
  Az a szerencsém, hogy nem volt értelmes fizum amivel 2017 környékén beszállhattam volna az ingatlan bizniszbe, különben most agyvérzést kapnék, hogy kihagytam.
  Én is reálérték esésre spekulálok (valaki linkelte is hogy elkezdődött). Nagyon sokan kitáraztak az elmúlt 6 évben. Helikopterpénz sem lesz a végtelenségig, mert az is egyre drágább az államnak. Az a szerencsém, hogy ki tudok várni. (Még…) Plusz a felhozatal is gagyi. Ha vennék is, lokáció alapon tenném.
  Pmap, map+ kombóban van a pénz. Mindkét száj összeszorít és kivár.