SZJA visszatérítés

Amint az ismert, a kormány visszaadná a gyerekeseknek a befizetett szja-t az átlagbér szja-tartalmának erejéig jövő február 15-én. (Még pont időben….)

Azonban sok adózónak nem tudja a számlaszámát, ezért ki kell tölteni egy nyomtatványt. A rendszer mindent kitölt magától, alapesetben csak a bankszámlát kell beírnod, ahová a pénzt kéred.

Tényleg néhány pillanat az egész, érdemes mindenkinek megcsinálni, aki nem kap valami olyan ellátmányt az államtól (például családi pótlék), ahonnan az állam tudná a számlaszámát.

A NAV tájékoztatója erre, a bemutató videója a tennivalókról itt:

Share

40 hozzászólás

 • Családfő
  Ezt legalább jól megcsinálták, tényleg pár klikk és kész.
 • zvl
  Pár nappal ezelőtt: a rendszer karbantartás miatt nem elérhető. Beidegesedtem, fogtam, kinyomtattam, és kőkorszaki módon tollal kitöltöttem, aláírtam és leadtam személyesen a lakcímemhez tartozó nav igazgatóságnál. Lepecsételték és kaptam 1 fénymásolatot.
  Majd kiderül, remélem nem fázok rá és nem kallódik el az ügyintéző asztalán az iratok között….
 • Hasszan
  Hmm. Azt ebből nem sikerült kiderítenem, hogy ennek mi a határideje.
  Van némi vita családon belül, hogy melyik gyerek után ki jogosult mikor, azt be kell várnom, oda jó lett volna egy határidőt lobogtatni.

  December 31. Ha elmulasztod, akkor utána május végéig lehet pótolni, de akkor nem kapsz pénzt februárban.

 • mad823
  Tényleg nem bonyolult, de ettől függetlenül lényesen egyszerűbb lenne mindkét oldal számára, ha a kedves NAV, vagyis a weboldal megmondaná a számára ismert bankszámlaszámot (ha van), a kedves ügyfél pedig eldöntené, hogy az megfelelő-e számára, vagy megad egy újat.
 • balazs
  Azt jol gondolom, hogy akinek egyeb bevetele van (berbeadas) annak mindegy? ugyis majd csak az adobevallassal tudja majd visszaigenyelni?
  negyedevente befizettem az eloleget.
 • BTM
  Köszönöm! Már végeztem is vele.
 • Magic
  “Jól” működik, nekem engedte többször is beküldeni, vagy ez lenne a normális működés?! Szívatják magukat, ha valaki 10x tölti ki és küldi be, akkor melyiket fogják elfogadni? Főleg, ha különböző adattartalommal teszi ezt? Nem teljesen értem én ezt.. Valaki elmagyarázza?
 • CSED, GYED kérdés
  Sziasztok!

  Nekem nem egyértelmű az, hogy a CSED-et, GYED-et kapók visszaigényelhetik-e az ezáltal fizetett SZJA-t.
  Ti olvastatok valami biztosat ezzel kapcsolatban?

  Köszönöm!

 • Magic
  Annyi kiegészítés, hogy az első kitöltésnél kiírta, hogy hiba, meghiusult az adatbeküldés, másodikra elfogadta, akkor meg már mindkét beadott dokumentum sikeresnek látszott.
 • Mr.RTFM
  Jól értem, hogy amennyiben elég adót fizetünk, mindketten igénybevehetjük abban az esetben is, ha most házasodunk decemberben, és a gyerek is decemberben lesz 12. hetes?
 • Családfõ
  zvl, én még korábban léptem be.

  Mindenki, mivel dec. 31. a határidő – hogy feb. 15-ig pénzt kapj -, bőven lesz idő online megoldani 2 perc alatt, ha most éppen nem is működik.

  Ui: a pénz nem vész el, a májusi adóbevallásban is szerepeltethető.

 • Grand
  zvl,
  nem akarlak megrémíteni, de nekem már kallódott el így NAV-os beadványom.
  Amikor 2-3 héttel később gyanús lett, hogy nem történik semmi, visszamentem, persze Micike nem találta a gépben. Akkor előhúztam a lepecsételt példányt. Még egy elnézést sem hangzott el, “akkor ezek szerint elkeverték, beadjuk újra”. Másodszorra már sikerült, úgyhogy akár boldog is lehetnék. Akár.
 • Grand
  balazs,
  a bérbeadás SZJA-ját majd csak az adóbevallásban tudod visszakérni, hiszen a NAV majd csak akkor látja, hogy mire fizetgetsz negyedévente.

  zvl,
  ha majd lemegy a videó miatti roham, szerint add be ügyfélkapun is, gondolom, úgy is azt nézi először az ámítógép.

 • Illye
  Kicsit felnevettem a végén a “nagy pipánál”. Az lesz majd a NAV-nak az első másfél hónap..
 • Sárgabögre

  Csak az érkezik automatikusan február 15-ig, amiről tud a NAV korábbról (pl. munkáltatói bevallásból). De az akkor is érkezik, ha van olyan, amiről nem tud (bérbeadás). Ez utóbbi után járót majd te tudod a bevallással kérni.
 • Maki
  Külföldön dolgozom, jelenleg Magyarországon nem fizetek adót. Ha a magánnyugdíjpénztárból kiveszem a pénzem (tőkét), akkor jelenleg SZJA-t kell fizessek. Ezzel a törvénnyel akkor arra is visszajár az SZJA?
 • Grand
  Maki,
  benne van a válasz: nav.gov.hu/nav/ado/szja/szja_visszaterites
 • zvl
  Szerintem nem kezdek már el kavarni, be van adva, csak éppen nem elektronikusan. Sokkal nyugodtabb akkor sem lennék, ha a 10 percente összeomló csoda rendszerben lenne leadva, mert arról meg nem kapok lepecsételt dokumentumot, csak egy képernyőt a monitoromra amin kiírja hogy fel lett töltve, hát az sem egy túl erős ütőkártya ha mégse jön a lóvé febr 15ig…
  (pontosan ezért adtam le személyesen ha már az elektronikus rendszer nem működött, s nem pedig postán.)
 • bjozef

  “Pár nappal ezelőtt: a rendszer karbantartás miatt nem elérhető.”
  Elérhető volt biztosan, de ez tipikus hiba valamilyen reklám blokkoló használata esetén! Tessék kikapcsolni és voilá, jó lesz!
 • Maki
  “A családi kedvezmény érvényesítésére jogosult:

  az a magánszemély, aki a magyar szabályok szerint családi pótlékra jogosult (a jogosultságot nem befolyásolja, hogy a családi pótlékot folyósítják-e vagy sem)”

  Szóval okosabb nem lettem….

 • skylaner88
  : Ha online adod be akkor kapsz egy üzenetet az ügyfélkapus tárhelyedre, amibe igazolják, hogy a NAVhoz beérkezett a doksi.
  Elfogadó nyugta.
 • Sanyi
  Ha az adószámommal lépek be nem az adóazonosítóval (képviselt adózónál nekem adószám és adóazonosító is van) akkor ezt írja ki:

  Szja-visszatérítés
  Önnek jelenleg nincs jogosultsága ilyen nyomtatványhoz!

  KATA-s vagyok, elvileg a befizetett pénz negyede nekem is visszajárna.

 • Grand
  Maki,
  ezt a mondatot én nem találtam meg benne.
  Ezt keresd az első sorokban: Ki jogosult adó-visszatérítésre?
 • balazs
  igen igy tudtam en is, akkor a legegyszerubb az lenne, ha feb 15ig visszakerem automatikusan amit a munkaltato levont, es akkor majd adobevallasnal intezem a maradekot a berbeadasbol?

  vagy konnyebb ha nem adom be a visszadod es akkor egy tetelben intezem az adobevallasnal?

  csak ezen gondolkodtam hogy melyik “egyszerubb” 🙂
  Nagyon koszonom nektek a valaszokat

 • umate
  van gyereked? Kapsz te vagy a feleséged családi pótlékot Magyarországról? Ha bármelyik kérdésre igen a válasz, akkor jogosult vagy. Ha nem, nem. De egyébként meg nem kell ezen törni a fejed. Töltsd ki a nyomtatványt, aztán ha jogosult vagy kapsz, hanem, akkor nem, majd a NAV tudni fogja.

  a CSED és a GYED is SZJA köteles, értelemszerűen ha ezeket kapod akkor családi pótlékra is jogosult vagy, vagyis jár a visszatérítés. Igényelni meg nem kell, ez automatikus, ha jár megkapod, ha nem, nem.

 • András
  Ha valakinek december 31-én megszűnik a munkaviszonya, és februárban még nem dolgozik, annak vajon jár a visszatérítés?
 • Ákos
  Feleségem idén még betölti a terhesség 91. napját, jól értem hogy ebben az esetben is visszajár mind a kettőnknek az adó? Jelenleg nem kapunk semmit, mert csak dec végén töltő be az időt.
 • Szakértő
  A kérdésedre a válasz: Két feltételnek kell megfelelni ahhoz, hogy élhess ezzel a kedvezménnyel:

  1./ Jogosult legyél 2021 bármely napján családi kedvezményre. Ha magadtól nem tudod, hogy jogosult vagy-e, akkor olvasgasd : nav.gov.hu/data/cms508857/73_A_csaladokat_erint__adoalap_kedvezmenyek_20200804.pdf

  2./ 2021-ben összevont adóalapba tartozó jövedelmet szereztél. Az ÖNYP adója tudtommal nem az összevont adóalapba tartozik. Ha nem hiszed, gugli a barátod. Megmondja.

  +1 megjegyzés: Az ÖNYP-ből szerzett jövedelmed után 15 százalék szja-t és 17,5 százalék szochót kell fizetni, tehát a kiadásaid több, mint felét semmiképp nem tudod megspórolni.

 • Szakértő
  Ugyanúgy, mint az legtöbb NAV-os nyomtatványt, ezt is be lehet küldeni többször. Egy-két téves ismételt beküldés nem okoz különösebb fennakadást, mivel ma már nem Mari néni nyálazza végig a beküldött nyomtatványokat, hanem teljesen automatikusan kerülnek feldolgozásra.
  Jelen nyomtatványnál nagyon egyszerű az ismétlődés kezelése: Az utolsó beküldött felülírja az előzőeket.
  Ha valaki abból a célból kezdene tömeges beküldésekbe, hogy megzavarja a NAV működését, akkor az már Közérdekű üzem megzavarása Btk. 323. § (1). 1-5 év jár érte. Nem kellene erőltetni. . .
 • Rosen
  Na ez nagy szamóca lett. Angyal József okleveles adószakértő vetette fel három héttel ezelőtt, hogy a nyomtatványon csak a házastárs (bejegyzett élettárs) adatait lehet megadni. A videóban a duruzsoló bácsi is azt mondja, hogy a csak házastárs (bejegyzett élettárs) adatait adjuk meg. Akkor az a szülő, aki egy háztartásban él a másik szülővel és a gyerekkel de nincsenek összeházasodva és nincs bejegyzett élettársi kapcsolatuk és nem ő kapja a családi pótlékot sem, akkor mit adjon meg enné a pontnál? Természetesen NAV állásfoglalás, javítás nem született azóta.

  Milyen jogszabálysértést követek el, ha a nem bejegyzett élettársam adatát adom meg?

 • HLK
  Rosen,
  ne értsd félre, nem akarok viccelődni, de bejegyzett élettársi kapcsolatot azonos nemű személyek létesíthetnek.
  Szóval ha különböző nemű személyeket adsz meg bejegyzett élettársként, akkor a rendszernek csak hibára kéne dobni az ilyen beadványt, azzal, hogy valami nem stimmel.
 • Élettárs
  A videóban az szerepel, hogy házastárs, (bejegyzett) élettárs. Tehát a bejegyzett opcionális, különben nem lenne zárójelben.
 • Chewbacca
  Rosen: ugyanez a helyzet nálunk is. Én nem csináltam lelkiismereti kérdést belőle, beadtuk így is. 10+ éve tud rólunk mindent a NAV, csomó helyen adtuk már meg így az adatokat, soha nem problémáztak még rajta.
 • ProKontra
  Pro:
  Jo dolog a csaladokat tamogatni, kell is. Orulok neki ha olyan helyre kerul a penz ahol szukseg van ra. Inkabb a csaladokhoz menjen mint tularazott allami epitkezesekre.
  Lehet naiv, de tenyleg orulok.

  Kontra:
  Inflacio 6%+, euro 370ft+, afa 27% ingatlanarak az egekben, ingatlan tamogatasok az egekben, benzinar befagyasztva…de adjunk meg olajat a nepnek had ontsèk a tuzre…plusz akiknek meg nincs csaladja alkalmazottkent a gatyajat is leadozza.

 • LACEK
  Szja visszaterites mellett megéri önķéntesbe befizetni iden? Vagy az szja visszaterites kimaxolasa eseten nem lesz önkentes adovisszaterités? Köszi
 • FifiTheReal
  Ha fizetendő éves SZJA-d meghaladja a 809eFt-ot, akkor igen, de ott is csak az ezt meghaladó rész ötszörösét max. 750eFt-ot.

  Ha nem éri el a fizetendő SZJA-d a 809eFt-ot, akkor nem éri meg adóoptimalizálás céljából befizetni. Sőt akkor a 2021-ben 24 hónapos lekötésekről történt rendelkezéseid is érdemes visszavonni és majd 2022. január 01. napján ismét lekötni.

 • II.LZ
  Kétszer küldtem be. Elsőre sajnos sikerült a hitel számlaszámát megadnom. Automatikusan csak az utolsó beküldést veszik figyelembe vagy van egyéb teendőm is? Tud valaki segíteni, járt már így más is? Köszönöm.
 • Bence
  Ma a NAV telefonos ügyfélszolgálata azt mondta, hogy akik év közben nem vették igénybe a családi adókedvezményt (két gyermek esetében havi 40 000 HUF), hanem az éves bevallásban érvényesítenék, ezt az összeget nem fogja a NAV visszautalni, csak maximum a 809 000 forintot.

  Ez nekem elég nagy ellentmondás, hogy akik év közben igénybe vették, azoknak azon összegen felül jár a 809 000 HUF, aki nem kérte a kifizetőtől, hogy érvényesítse, hanem éves bevallásban tenné meg, neki nem jár…..

  Erről van valakinek infoja ?

 • Rumbatok
  Szemelyesen voltam ma a NAV-nal ez ugyben, adóbeavallásban lehet rendezni a nem ervenyesitett csaladi adokedvezmenyt (nyilvan a levont es megfizetett szja erejéig)
 • Bence
  Egy nappal később ismét felhívtam az ügyfélszolgálatot. Továbbra sem tudtak egyértelmű választ adni (“azt gondolom, de nem biztos”), bár most a hölgy tényleg segítőkésznek mutatkozott.

  Írásos állásfoglalást is kértem, telefonon azt mondták december 31. nap végéig megpróbálják megválaszolni, de még nem történt meg.