A tőzsde szárnyalása

Az elmúlt évtized pénznyomtatása miatt szárnyalt a tőzsde (meg az ingatlan), ezt mindenki tudja.

(Az elmúlt évtized legnagyobb vesztese a középosztály volt, akinek nem állt hegyekben a pénze a tőzsdén és nem is rendelkezett ingatlanokkal, mint a gazdagok, viszont nem is költötte el minden pénzét minden hónapban, mint a szegények. Hiába tett félre minden hónapban, azt látta, hogy akármennyit tesz félre, az ingatlanárak sokkal nagyobb ütemben nőttek, mint a megtakarításai, a pénz értéke gyorsan olvadt, ha nem a pulykapárizsihoz vagy a téli zoknihoz mértük az értékét, hanem a vagyontárgyakhoz. A gazdagok sokkal gazdagabbak lettek, a szegények, akik minden pénzüket elköltötték viszont csak egy nem túl erős áremelkedést tapasztaltak a mindennapi fogyasztói árakban. Legalábbis eddig. De ezt csak zárójelben.)

Ezt a “szárnyalt a tőzsde és mindenki nagyon gazdag lett, aki tőzsdére tette a pénzét” elgondolást szeretném árnyalni egy kicsit.

Ez csak annyiban igaz, hogy az amerikai tőzsde szárnyalt eszeveszett módon, más tőzsdék elég vegyes képet mutattak az elmúlt tíz évben.

Egy grafikon, amin az amerikai tőzsdébe fektető Vanguard alap és a világ tőzsdéibe fektető másik Vanguard alap eredményét lehet megtekinteni. A második alap befektetési portfóliójának megosztása:

Vajon hogyan teljesített ez a második alap, ami sokkal inkább kifejezi a világ tőzsdéinek a teljesítményét az amerikai indexekhez képest?

Hát így:

Combos 32% tíz év alatt osztalékok nélkül. (A másik érték is osztalékok nélkül, osztalékkal növelt végösszeg a fenti linkeken.) Amint látszik, az Egyesült Államok tőzsdéje (ami sok ember számára “a” tőzsde) teljesen elhúzott a többi tőzsdéhez képest, máshol nem ennyire gyönyörű a helyzet. Természetesen rá arra sem fizettél, hála a 13 éve tartó pénzesőnek, de messze nem volt akkora a hozamod, mint az amerikai tőzsdén.

Share

171 hozzászólás

 • V.A.Laki
  A US tozsdeben nem az a legszornyubb, hogy all time high arak vannak. A legszornyubb az, hogy most ugy tunik, siman lehet realis az arazas.

  Hiszen ha tovabb nonek a nyersanyagarak, az energiarak, az elo munka koltsegei, a termofold ara, az epitesi koltsegek, no a szallitasi koltseg kinabol es valamennyire visszafordul a globalizacio, es minden jovobeli US penzugyi mentocsomag a tozsde feltokesitesevel kezd, es stb., akkor a megnovekedett arakat nyilvan ezek a cegek fogjak lefolozni (szent tehenkent serthetetlenul, hiszen ok foglalkoztatjak az egyszeri jobbagyokat a vilaggazdasag csucsan ulve).

  Aki a US tozsde ellen jatszik, az szerintem arra fogad, hogy: 1. lesz egy olyan politikai / gazdasagi helyzet amerikaban, amit a jelenlegi elit nem tud kimozogni, kvazi osszeomlanak 2. jon valaki mas, aki egyfajta ellenpoluskent olcsobb es hatekonyabb alternativat kinal, kvazi lefutja oket.

 • Zsu92
  nem tudjuk, hogy 200 négyzetméterbe mi van benne. Csak lakóterület, garázs, pince stb. Ha csak lakóterület, akkor hacsak nincs extrém sok gyerek valóban idokolatlan. Mondjuk 100 négyzetméter házat se feltétlen godolom elégnek két gyerekkel.100-150 inkább ha házról van szó. Lakás esetén kisebb is elég bőven. Ezek a dolgok elég szubjektívak.

  nincs az a ház vagy bármi ami megérné felrúgni egy jól működő kapcsolatot. Gondoljátok át kinek csináljátok ezt. Magatokért, vagy mert azt érzed ettől leszel “rendes” ember vagy “befutott”. Lehet egy lakásban vígan élnétek boldogan, mondjuk tény, hogy itthon örökre meg akarják majd nektek magyarázni, hogy muszáj a kertes, mert nem lehet nélküle élni, de ez nincs így. Nem kell mindenkinek a ház, kert, kutya, két autó, sok gyerek (vagy egyáltalán gyerek) életmód. Megkockáztatom a többség boldogabb lenne, ha nem ezt kergetné mindenáron.

 • GABOR8
  @Robird: azért le ne “teremts” már érte, hogy mekkora a ház. Én kérek elnézést. 🙂 Egyébként foglalkozok ingatlanokkal is és magát a házat olcsóbban vettem mint amennyibe egy hasonló állapotú panel kerül. Ertsd 20 milla volt ház, 70 milla a felújítás kb 10bol rendezzuk be.
  Panel gyerek vagyok nem terveztem házat venni csak jott egy ilyen választás az életemben. El is adhattam volna (az is volt a terv), csak ugy dontottunk megtartjuk. Egyébként 3an vagyunk jelenleg a csaladban.

  @Edi: maradjunk annyiban nem vagyunk egyformák. Más életét én is 1 perc alatt rendbe tudom tenni, meg el tudom látni eletreszolo tanacsokkal a kioktatasrol mar nem is beszelek. Valaki meg tud élni 100eFtbol, a mi eves költségvetésunk kb 15 milla. Ennek fényében 100MFt tartalek nem valami sok, ha mondjuk tortenne velem valami. Persze te csak a 100 millat látod a körülményeket nem.

 • Ekvi
  – A tuti befektetés szöveg a középosztály nyelvezete. A gazdagok valószínűségekben és asszimmetriákban gondolkoznak.
 • Robird

  Nem akarlak letromfolni, csak ekkora haz nekem rettento nagynak tunik az alapterulet, akkor is, ha alkalmi vetel volt.
  A problema, hogy a haz megvasarlasaval, epitesevel rengeteg koltseget is veszel, amely koltsegek valamennyire aranyosak a haz alapteruletevel: futes, villanyszamla, felujitas hosszabb tavon, etc.
  Eppen ezert nem erdemes ugy vasarolni, hogy minden esetre jo legyen, inkabb a jelen allapotokra kell tervezni.
  De ez csak az en velemenyem es elnezve a kornyezetemet, ezzel elegge egyedul allok 😀
 • András György
  Azért érdekes, hogy a kommented után nem az iránt érdeklődnek, hogyan érted el, amit elértél… biztos attól féltek, hogy abból lehetne tanulni valamit.
  Amúgy teljesen rendben van, amit írtál. Ez a felújítás/építkezés dolog teljesen személyiségfüggő, és szerintem sok embernek/családnak nem való. Én két lakásfelújítás után jöttem rá erre, és házvásárláskor már újat vettem, amit meg alakítani kellett rajta, azt fővállalkozóval csináltattam. Ez nyilván több pénz (vagy kisebb ingatlan!), de működött. Persze így is marad a karbantartás, ott már a fővállalkozó se játszik igazán, szóval egy ház fenntartása soha nem lesz stresszmentes. Itt a szomszédban hallottam (értsd fél óráig torkaszakadtából üvöltött a diplomás, jól szituált asszony) amikor elszámoltak az építőkkel, néhány évvel a beköltözés után elváltak… sok ilyen sztori van.
 • L70

  Hidd el, tudom miért van az nálunk, hogy nem akarok házat építeni. Köszönöm a tanácsot, de a körülmények nem ismerete miatt picit félrefutott, amit írtál. Én és a feleségem is egyaránt domináns típusok vagyunk, és az építkezés/felújítás témában ő mindenképp bele akar szólni. Más helyzetekben vagy én vagy ő döntünk(pl. én veszem a laptopot és az autót, szervezem az utazásokat, ő a lakberendező, abba én nem szólok bele), de ilyenkor nem, és ugye én vagyok, aki a műszaki szempontokat nézi és a büdzsét, ő pedig szárnyalna és önmegvalósítana közben. Nos, ez okozza a konfliktust. Egy háznál ugyanis még 200 milliós nettó vagyonnál is bőven figyelni kell a költségekre, mert egy feneketlen kútról van szó.
 • Kalv
  Régóta megy itt a kesergés az ingatlanok áremelkedésén. Szerintem érdemes fejben elválasztani a lakhatási igényt a befektetéstől. Ha most kell nagyobb vagy bármilyen szempontból jobb lakás akkor azt most kell kiperkálni, az életeteket nem tudjátok 10 év múlva leélni amikor majd jó árak lesznek. Két kérdést kell tisztázni: havonta mennyit tudtok rászánni, és amilyen ingatlant így megengedhettek magatoknak azt aktuálisan bérelni érdemesebb vagy megvenni hitellel. Nekünk 5 éve a vétel jött ki jobban, most pedig valószínűleg bérlés lesz, mert szeretnénk nagyobba költözni.
  Arra spekulálni, hogy ugyanazt x év múlva mennyiért lehetne megvenni, vagy mennyit fog érni szerintem teljesen értelmetlen, mert senki nem lát előre. Ésszel meg kell húzni a keretet és abban kell mozogni.
 • JóReggelt
  Nem ment teljesen félre, azért címeztelek meg, mert az adott témához te is hozzászóltál. Egyébként nálunk is hasonló a felállás, két domináns fél, és hasonlóan vannak felosztva a feladatok, teljesen jogosan, mindenki csinálja azt, amihez jobban ért. És igen egy felújítás meglehetősen komplex. Ezért kellett nálunk “keménykednem”, hogy ok, mondja el a véleményét, ötleteit, aztán majd intézem amit lehet, kihozom a lehetőségeinkből a maximumot. Ez sokat oldott a konfliktusokon kb. a felét megszüntette, hogy rám bízta, és nekem is könnyebb lett ettől. Igaz kellett hozzá, hogy az ego-t félre kell rakni. Egy építkezés/ felújításnál annyi minden van, amin össze lehet veszni. De pl említették mások, hogy inkább vesznek készet. Lehet úgy tekinteni, hogy én megcsináltam, a feleségem meg beköltözött a készbe 🙂 persze ez is túlzás, mert a burkolatok kiválasztásában az ő ízlése dominált…
 • JóReggelt
  Na de lehetne ezt még ragozni, de a karakter ehhez kevés. a lényeg, hogy nem te, hanem küzd most az elemekkel. Van a felújításra kerete, azt kell kikalkulálni, hogy fér bele úgy, hogy nem őszül bele. Én és ti is kifejtettétek, hogy nem könnyű a vele járó stressz, én leírtam, hogyan enyhítettem rajta. Amúgy hozzászólásaiból látszik ő is domináns, egós, vsz. a felesége is, mint nekünk 🙂 . Szóval, ha elfogadják, hogy van egy keret, amiből ki kell jönnie, hogy ne kelljen többet gályáznia, mint annak előtte, illetve elfogadja, hogy igenis melózni kell a felújításon és legalább az otthoni konfliktust tudja normalizálni, nem őszül bele. De igen, ő látja át a helyzetét a legjobban, nem mi.
 • Krokodil888
  Gyors gugli után ezt találtam
  investopedia.com/ask/answers/052015/which-has-performed-better-historically-stock-market-or-real-estate.asp
  ‘There aren’t many investors with an 84-year investment horizon, though. Take a different time period: the 38 years between 1975 and 2013. A $100 investment in the average home (as tracked by the Home Price Index from the Federal Housing Finance Agency (FHFA)) in 1975 would have grown to about $500 by 2013.4 A similar $100 investment in the S&P 500 over that time frame would have grown to approximately $1,600.5’
  Biztosan van jobb összehasonlítás is ami 2020-ig mutaja a számokat, ha más tudja, esetleg linkelheti. Folyt. köv
 • Krokodil888
  A lényeg szerintem, hogy a tőzsde egy folyamatosan létező piacon jobban teljesít, mint az ingatlan. De az USA piacról beszélünk, ami a legfejlettebb rv piac!
  Magyarországon ilyesmiről szó sincs. A magyar tőzsde picike, 3 rv határozza meg és a nagy pénzeket inkább külföldiek teszik bele. Valaki linkelt egy oldalt, ahol világosan kiderült, hogy az Emerging markets szépen kimaradt a nagy boom-ból a 2010-es években. Mert egy USA befektető számára a fő terület továbbra is a fejltett piacok. Ezért szerintem egy átlag magyar polgár továbbra is jobban fog járni ingatlan befektetéssel. Egyrészt jobban illik a bef. alkatához. Másrészt nem valószínű olyan leárazás, mint 2008-13 között volt. Mert akkor drága volt a hitel – vagyis alig voltak vevők, ÉS hirtelen sokan akartak eladni. Egyszerre teljesült a két feltétel. A közeljövőben inkább csak az elsőre számítok. Vagyis a kevesebb vevő többet fizet
 • Családfõ
  Kalv remekül osszefoglalta a legfontosabbakat szerintem. Rövid iránymutatás a bizonytalankodóknak.
 • lvjtn
  “Az ugye megvan, hogy a középosztály az nem a társadalom közepe, az egy vagyoni kategória?”

  jajj, vegyél már vissza az arcódból. elolvastál egy szociológiához és közgazdaságtanhoz laikus (bár jószándékú és értelmes) blogger egy darab posztját, de már teleszájjal osztanád az észt?

  elég sok megközeléítése van annak, mikor milyen szempontból mik lehetnek a középosztály kritériumai, amiből neked láthatóan halvány segéd fogalmad sincs, de eldöntötted, hogy mert Miklós írt egy gondolatébresztőt, hogy az 5-6. jövedelmi decilis mennyire nem “szolid polgári jólét”, ettől te szakértő lettél?

 • csizkek
  “Ja. Százmillió megtakarítással. Na ne etessetek már, nem ma jöttem le a falvédőről.”
  100mios megtakaritassal nem nagyon lehet kiszallni a melobol. Ha ott van a csalad, gyerekek, ovi, suli. Ott meg siman nagy osszegek csusznak el a kov 10-15, akar 20 evre. Nyugdijjra megtakaritani, stb..
 • "a svájci"
  @Kalv:

  “Kalv
  2021-11-26 at 01:46
  Régóta megy itt a kesergés az ingatlanok áremelkedésén. Szerintem érdemes fejben elválasztani a lakhatási igényt a befektetéstől. Ha most kell nagyobb vagy bármilyen szempontból jobb lakás akkor azt most kell kiperkálni, az életeteket nem tudjátok 10 év múlva leélni amikor majd jó árak lesznek.”

  – Ezzel a résszel egyetértek.

  folyt…

 • "a svájci"

  “Kalv
  2021-11-26 at 01:46

  Arra spekulálni, hogy ugyanazt x év múlva mennyiért lehetne megvenni, vagy mennyit fog érni szerintem teljesen értelmetlen, mert senki nem lát előre. Ésszel meg kell húzni a keretet és abban kell mozogni.”

  – Ezzel nem:
  Ha most veszel egy ingatlant hitelre, mondjuk 20%-os önrésszel, akkor szerintem rohadtul nem mindegy, hogy az önrészed egy korrekciónál elúszik, vagy sem. – Igaz, csak könyveléstechnikailag úszik el, mert nem adod el, DE: ha csak 20%-ot fizettél be, és ezzel “lennulláztad” a tartalékaidat, akkor kellemetlenül érhet, ha a bank egy 20%-os piaci árkorrekció után küldd egy számlát, hogy fizess újra 20%-ot.

  folyt…

 • "a svájci"
  folyt…

  Szóval igencsak nem mindegy szerintem, hogy milyen árszinten szállsz be.
  Ha van elég zséd, és mondjuk 60%-ot be tudsz fizetni, – akkor valószínűleg fenti esemény nem fog bekövetkezni, és a bank nem fog jelentkezni nálad plussz befizetésért, mert 60%-os korrekciónak szerintem kicsi a valószínűsége. De: Ebben az esetben is “fejben” nehéz szerintem helyre tenni azt a tényt, hogy mi lett volna, ha várok, és akkor jóval alacsonyabb árszinten vehettem volna, és nem”játszottam volna el ruletten” a keményen, hosszú évek során megspórolt családi pénzt…
  Szóval, kemény döntés szerintem a jelen árszinten a beszállás. Szerintem.

 • Kalv
  ezt írtam: “Ésszel meg kell húzni a keretet” próbáltam röviden fogalmazni, ez alatt azt is értettem, hogy 20% önerővel minden tartalék felélésével nem ugrunk bele hitelbe, ilyen helyzetben lejjebb kell adni az igényekből. Az összes többire te magad is megírtad a lényeget: amíg benne laksz (tehát nem adod el), teljesen mindegy, hogy épp mennyit érhetne. Ezt kell tisztázni fejben, és akkor könnyebb lesz elviselni ha esetleg csökken az értéke.

  Még valamit érdemes észben tartani ha a vétel a kérdés: annak a lakásnak az ára amit most veszel benne lesz a következő meg az azutáni lakásodban is. Valójában ha lemennek az árak még jól is jársz mert a nagyobbra váltáskor kisebb lesz a különbség amit hozzá kell adnod. Tehát még egyszer: válaszd el fejben a lakhatást a befektetéstől.

 • "a svájci"

  “válaszd el fejben a lakhatást a befektetéstől.”

  …na igen: ez az igazán nagy kihívás, főképp akkor, amikor a mai árszinteken többnyire egy élet munkáját fekteti be az ember a “lakhatásba”. …és lehet, hogy épp a “toppon” ? 😉

 • Pozebo
  Technikai (programozas es termekfejlesztes) hatteru felsovezetokent (C-szint) es kulfoldi ceg magyar leanyvallalatanak ugyvezetojekent (tehat “hibrid” modon global dolgokban technikai / product oldalrol besegitve, az itthoni magyar ceget pedig ugyvezetve) 2,4m netton vagyok. Iden volt eddig kb. 5m bonusz is. Ismerek masokat is hasonlo fizetesi szinten, van, aki a tobbszoroset keresi. Az 1,5m netto egyaltalan nem irrealis, top 5% korulinek mondanam IT-n belul.

Vélemény, hozzászólás?

A megadott név fog megjelenni, ezért érdemes nem a valódi nevedet megadni a hozzászóláshoz.

A hozzászólás előzetes moderáció után fog megjelenni.

A hozzászólás párbeszédre van kitalálva és nem monologizálásra. Ezért fogalmazd meg úgy a mondanivalód, hogy beleférjen egyszerre egy hozzászólásba. Senki nem akar téged olvasni 15 hozzászóláson keresztül (rajtad kívül természetesen). Ha cikket szeretnél írni, ajánlom valamelyik ingyenes blog oldalt, azok valók ilyenre.

Minden hozzászólótól elvárjuk a minimális tiszteletet mások felé. Akiknek ez (még) nem megy, azoknak felesleges fáradnia a gépeléssel. Beszélj úgy másokkal, ahogy szeretnéd, hogy veled beszéljenek. Ennyire egyszerű eldöntened, megfelelsz-e ennek a feltételnek.

A hozzászólás nem alanyi jog, hanem egy lehetőség, ha olyat tudsz mondani, ami mások számára hasznos és építő. Köszönjük a megértést.

(Elnézést kérek mindenkitől, a fentiekért, sajnos a félreértések miatt kénytelen voltam leírni ezeket. Természetesen a te hozzászólásodat is szeretettel várjuk.)

Figyelem: FIREFOX böngészővel gondod lehet a hozzászólás elküldésével. Használj másik böngészőt a hozzászóláshoz, amíg ki nem javítják a hibát.

 karakter még felhasználható

A hozzászólás elküldésével hozzájárulsz, hogy az IP címed technikai okokból tárolva legyen. Ha ezt nem szeretnéd, ne küldd el a hozzászólást. Kérésre a hozzászólást töröljük az IP címeddel együtt.