A tőzsdeindexekről

Aki kicsit is foglalkozik a befektetésekkel, már találkozott a tőzsdeindexekkel: A Dow 1,5%-ot csökkent ma, az S&P 500 emelkedett 0,8%-kal és így tovább.

De mi az a tőzsdeindex és miért van, hogy az egyik amerikai index emelkedik egy adott napon, a másik viszont csökken?

Az első ismert és a világon a második tőzsdeindex a DJIA, vagyis a Dow Jones Industrial Average index volt. (A legelső néhány évvel előzte meg ezt az indexet, a Dow Jones Transportation Average, ami a szállítmányozási cégeket tartalmazta, de az nem sok vizet zavart a történelemben.)

1896-ban hozta létre az indexet Charles Henry Dow, a Wall Street Journal gazdasági újságírója, az ő társa volt Edward Davis Jones statisztikus, innen az elnevezés.

Szerettek volna egy olyan mérőszámot, ami egy ránézésre összefoglalja, mi történt aznap a tőzsdén. Legyen gyorsan kiszámítható (papíron, ceruzával kellett számolni), tartalmazza a legjelentősebb 12 vállalatot (amik kezdetben a kornak megfelelően cukorgyár, dohánygyár, közmű-szolgáltató és hasonló cégek voltak) és ránézésre meg lehessen mondani, mi történt egy mondatban aznap a tőzsdéken. (Akkoriban még távírón keresztül, betűnként aranyárban terjedtek a hírek, ha mondjuk egy New York-Los Angeles távolságról volt szó.)

A számolási mód faék egyszerű volt: összeadták az aznapi részvényárakat és elosztották egy korrekciós számmal. A korrekciós számmal kezelték a részvény-aprózódást (amikor például az Apple egy részvényéből csináltak tízet, mert túl drága lett egy-egy Apple részvény az áremelkedések miatt), és az osztalékokat. Ami túl egyszerű, az általában problémás is: nem mindegy, hogy egy 10 dolláros részvényár emelkedik 4 dollárral, vagy egy ezer dolláros cég emelkedik 4 dollárral, nem mindegy, hogy a legnagyobb cég árfolyama nő 5%-ot vagy a legkisebb cégé, mert más a gazdasági súlyuk.

A rengeteg hibája ellenére az index szép karriert futott be, a mai napig használják, (ma már 30 céget tartalmaz az index) főleg tradicionális okokból, mintsem azért mert jó index lenne. Hogy melyik cég kerül bele és melyik kerül ki belőle, a Wall Street Journal újságírói döntik el. Ma már az index része az Apple, az Intel, a Coca-Cola, Walt Disney, Walmart, Microsoft és sok másik modern cég is.

A Dow-Jones index nyilvánvaló hibái (csak 30 cég, nem súlyozott aránya, stb.) hívták életre az egyéb indexet, a legismertebb a Standard and Poor 500 vagy röviden S&P 500. Nevét Henry Poor pénzügyi elemzőről kapta (nem, semmi köze a szegényekhez vagy a szegény cégekhez) és a “Standard” Statisztikai Hivatalról kapta.

Ötszáz (pontosabban majdnem kerek ötszáz, éppen most 505) céget tartalmaz a legnagyobbak közül. Nem pont az ötszáz legnagyobb céget, mert kikötötték, ki kerülhet be az indexbe:

A részvények összértéke eléri a 8,2 milliárd dollárt, a cég központja az Egyesült Államokban van, az elmúlt fél évben legalább 250 ezer részvényét adták-vették a tőzsdén, a forgalom elérte a cég kapitalizációját, a részvények legalább fele közkézen van és nem a fő tulajdonosoknál vagy az államnál, legalább egy éve tőzsdén van a cég és az elmúlt egy évben nyereséges volt, ahogy az utolsó negyedévben is.

A kritériumok miatt az S&P 500 index dinamikusan változik: akármilyen régóta van benn egy cég az indexben, ha veszteséges lesz, vagy csökken a közkézhányad, esetleg 8 milliárd dollár alá esik a cég értéke, vagy akármi miatt nem felel meg a feltételeknek, gyorsan ki tud kerülni az indexből, hogy mást vegyenek be helyette.

(A példa kedvéért, ezért jött nagyon rosszul a Teslának a mostani járvány: minden feltételt teljesített a fenti elvárásokból, kivéve, hogy soha nem volt még egyetlen nyereséges éve sem. A múlt évben a második negyedév hatalmas veszteséget okozott, de utána három negyedév ha igen szerényen is, de nyereséges volt. Nem annyira, hogy kompenzálja a veszteséget a második negyedévben, azonban idén a harmadik negyedévben már nem kellett volna figyelembe venni a tavalyi második negyedévet. Vagyis ha ebben a negyedévben akármilyen kicsi profitot fel tudott volna mutatni, bekerülhetett volna a tőzsdeindexbe az év vége felé. A várhatóan veszteséges negyedév miatt erre valószínűleg újra várni kell majd még egy évet. Hogy ez miért fontos? Mert a tőzsdekövető indexet mindent megvesznek, függetlenül attól, hogy az megéri-e az árát vagy alul-, esetleg túlértékelt. Ezért az indexbe való bekerülés esetén általában nő a részvény ára is az automatikusan megugró kereslet miatt. Persze gyakran a befektetőt is tudják ezt és jobban felnyomják az árát egy-egy részvénynek a bekerülés esélye miatt, mint amennyire nőne annak értéke a bekerülés esetén. De ez már egy másik történet.)

Az S&P 500 kiküszöbölte a DJIA hibáit: figyelembe veszi a cégek súlyát és annak megfelelően nyomnak latba az index számolásakor (csak a közkézen szereplő részvények számítanak, a fő tulajdonosoknál, menedzsereknél, stb található részvények nem számítanak), az ötszáz nagy céggel már elég jól elfedi a teljes piacot.

Azonban egy újabb probléma lépett fel: az utóbbi évtizedekben felnövő mamutcégek, mint a Microsoft, Apple, Facebook, Google és társaik elnyomják a többi céget.

A három legnagyobb cég adja az index, több mint 15%-át (a pontos érték naponta változik az árfolyamok változásával), az első hat cég a több, mint 20%-át, míg a huszadik cég az ötszázból már csak a 0,85%-áért felel, a századik már csak a 0,23%-áért. a kétszázadik pedig már a 0,01%-áért sem.

Ezért találták ki az egyenlően súlyozott S&P 500 indexet, ahol minden cég ugyanannyit nyom a latba, a méretétől függetlenül.

A nagy cégek előretörésével nagy különbség alakult ki a két index között. (Nem mindig ugyanannak az indexnek a javára.)

Az idei évben így alakult a két index teljesítménye (kattintásra ez a kép is nagyobb lesz). Az internetes cégeket, mint a Facebook vagy Google, kevésbé sújtja a járvány, míg az Amazonnak direkt jól jött, hogy az emberek online vásárolnak. Ezért közel 10%-os különbség alakult ki idén a normál S&P 500 javára:

Szólhatnék még a kis és közepes cégeket tömörítő Russell 2000-ről, a technikai cégek Nasdaq-járól, esetleg a világ részvényeit tömörítő MSCI World 2000-ről és rengeteg másik indexről is, de majd egy másik alkalommal folytatjuk.

Még egy utolsó válasz az elején feltett kérdésre: ezért lehetséges, hogy ugyanazon a napon az egyik index nő, a másik csökken, mert más cégeket tartalmaznak más arányokban.

Illetve a sok tőzsdeindexet követő alap és ETF minden egyes részvényt megvesz, még a 0.008137%-ért felelős Helmerich és Payne cég részvényeit is az S&P 500-ból? Nem, csak nagyjából követik le a részvényeket. Azonban ilyenkor az ETF teljesítménye valamennyire el fog térni az index teljesítményétől. Ezt hívják tracking errornak, vagyis követési hibának. De inkább ez, mint hogy minden piszlicsáré kis céget össze kelljen vásárolni. Ha csak minden harmadik vagy negyedik céget veszünk meg az utolsó háromszázból, nem lesz jelentős az eltérés a mi kosarunk és a tőzsdeindex között.

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

40 millió forintos életbiztosítás havi 5.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Új vagy a blogon? Itt találod a fontosabb írásokat összegyűjtve.

Share

91 hozzászólás

 • Gergely
  Érdekesnek találtam hogy mennyire kevéssé rázta meg a pandémia a tőzsdét. Márciusba beszakadt de megint halad föl. Mivel a legtöbb nagyvállalat CEO-jának fizetése össze van kötve azzal hogy hogyan teljesítt a tőzsdepiacon az adott cég ezért ezek az emberek masszívan érdekltek abba hogy a tőzsdén jegyzett értéket maximumon tartsák, így szteroidozzák a céget. Érdekes hgoy régen ezek a vállalatok termelték ki az amerikai középosztályt, felelőssek voltak az innovációért és így tovább. Most a beszállítók, alkalmazottak, befektetők stb helyett csak a shareholderek érdekeit szolgálja.
 • Apukám fia
  Több ilyen bejegyzés kellene.
 • Gábor
  félig offos kérdés, amire talán nem is lehet így konkrétan válaszolni. Soha nem tőzsdéztem, a nagy zuhanásnál erősen gondolkodtam, hogy akkor most jól belecsapok a lecsóba, mert már régóta gondolkodom rajta, viszont Miklós egyik cikke lehűtött. Ellenben felmerült, hogy akkor mégis milyen formában érdemes megtakarítani? Havi 1-200 ezer forintot tudok félretenni, eddig állampapírba pakolászgattam, a következő 5 évben nem igazán van tervben nagy kiadás (ha egy 1-1,5 milliós autót jövőre nem tekintünk annak).
  Maradjon vajon az állampapír? Vagy gyűjtsek össze valamennyit és mégis tegyem be valami szolidabb tőzsdei termékbe? Vagy …?
 • tumpara
  Kiszámoló: a “piszricsáré” helyesen piszlicsáré. Hülye szó így is, de csak pontosan. 🙂
 • Kritizator
  piszlicsár – ‘jelentéktelen, kicsinyes, csip-csup’.
  Szláv eredetű szó: szerb-horvát pisličar (‘szatócs; kicsinyes ember’); ez a bajor-osztrák bissl (‘csekély, kicsi’) szerb pisl formájából ered, ‘apró dolgokkal kereskedő ember’ értelemben. A német szó a Biss (‘harapás, falat, darab’) kicsinyített alakja. Magyarul piszlicsáré formában gyakoribb.
 • Kmiki

  Valoban nem lehet megmondani. Ismerni kellene hozza a teljes vagyoni helyzeted, a pontos megtakaritasi celjaidat, a kockazatvallalasi hajlandosagod es turokepessegedet, hogy csak nehanyat emlitsek a fontosabbak kozul.
  En a helyedben nagyon alaposan, tobb forrasbol tajekozodnek, olvasnek, tanulnek a befektetesi lehetosegekrol. Pl. hogyan erdemes nekifutni egy kockazatvallalasi hajlandosagodnak megfelelo diverzifikalt portfolio felepitesenek. Ha meg ezutan is bizonytalan vagy, tanacsadast kernek. Par tizezer forint nagyon nem sok erte.
  Javaslom kiindulasnak a jelen blogot, az akademiat, Andras Gyorgy konyveit, az elemzeskozpont weboldalat kezdetnek.
  De a vegso dontest igy is-ugy is neked kell meghoznod, majd kesobb a teljes felelosseget vallalnod. Ha esetleg panikolsz a kovetkezo korrekcional, akkor a reszveny pl. biztos nem neked valo.

 • Helmholcz
  Mindenki csodálkozik a tőzsde viselkedésén, pedig szerintem minden vad okfejtéssel szemben nagyon egyszerű a válasz: nincs már hova tenni a pénzt, csak részvényekbe vagy ingatlanba. A jegybankok már kinyírták a kötvénypiacot, közben elterjedt a hosszútávú (főleg passzív) buy&hold befektetés mítosza, mely szerint csak veszed-veszed, aztán 15-20 év múlva már biztos jobb lesz. Az emberek emiatt a visszaesésekhez is máshogy állnak, már “köztudomású”, hogy úgyis korrigál a piac és még feljebb megy.

  Közben a (főleg amerikai) politika is a részvénypiacok szárnyalásában érdekelt, a FED tovább pumpálja az egész kaszinót, a nem csóró lakosságnak szánt helikopterpénzek és stimulusok nagy része is a részvénypiacon köt ki. A részvény már nem egy olyan kategória, ami vagy megy vagy nem, a befektetők mérlegelnek stb. Nincs alternatíva.

 • józsef
  kiszámoló:
  Mennyire lenne realitása, hogy tovább fognak emelkedni a részvények, és márciusban letudtuk a medve piacot?

  – Mindenhol öntik a pénzt/nyomtatják, és nincs nagyon más alternatíva. A pénz folyamatosan értéktelenedik, ahogy az volt az elmúlt 10 évben.
  – lassan negatív kamatok lesznek, nincs alternatíva nagyon.
  – ha ennyire sok pénz kerül forgalomba, akarva akaratlanul tovább fognak emelkedni az eszközárak, (részvény, lakás, stb)

 • csizkek
  Hozza lehetne kotni a temahoz a kerdest (ujabb post). Hogy a manapsag elterjedt passziv indexkoveto befektetesek mennyire okoznak egyenlotlenseget a cegek ertekei kozott. Ertem ezalatt, hogy a kicsit is jol meno nagyon tulertekelt lesz. A kicsit docogos meg nagyon leertekelt. H amindenki az sp500-at veszi, akkor csinalhatnak barmit a cegek, a tozsdei arfolyam menni fog. A Russel 2000 cegei meg mennek a “lecsoba”..
  Es ez mennyire okoz altalanos tozsdei lufit..
 • jó pap holtig tanul
  majdnem mindegy, mibe fekteted, mert ha fontos a tőkevédettség, 0-5% között fog csak hozni. Ilyen kisösszegű pénzzel nem érdemes tőzsdézni, legfőképp nem ilyen zavaros időkben, ha nem is értesz hozzá. Ha van 10+ milliód, ami nem fáj, ha elveszted, akkor való neked a tőzsde. A kis pénzedet teheted állampapírba, de a legjobb, ha magadra, a saját fejlődésedre költöd. Tanulj új szakmát, programozási nyelvet, idegen nyelvet, fejleszd magad a szakmai vonalon. És költsd egészségmegőrzésre: sportolj házon belül és járj el társaságokba sportolni.
 • Balázs
  Üdv! Most kezdek ismerkedni a befektetésekkel.
  Azt szeretném megkérdezni, hogy tudok rendszedszerezve tájékozódni az aktuális befektetési dolgokról. Néztem a videó – előadást de van benne, sajnos már nem aktuális. De jól sikerül érthető. Annyi az infó de nem tudom hol kezdjem. Kellene valami sorrendKöszönöm szépen a segítséget!
 • Sz Norbert
  Gábor: “a nagy zuhanásnál erősen gondolkodtam, hogy akkor most jól belecsapok a lecsóba, mert már régóta gondolkodom rajta, viszont Miklós egyik cikke lehűtött”

  Kiszámoló, amikor ilyeneket olvasol a kommentek között, akkor nem érzed úgy, hogy változtatnod kéne a hozzáálálsodon?

  Nem ajánlottad a részvényeket egy hónapja, nem ajánlottad a bitcoint 400 dollárnál, budapesti ingatlanpiaci lufiról írtál 2016-ban.

 • Giorgo
  ez attól is függ, hogy milyen a kockázatürő képességed.
 • usespanner
  @Gábor,
  Olyan nincs, hogy mérsékelt kockázatú részvény, államkötvénynél picit magasabb kamattal.
  Ez a kombináció jó lenne, de nem létezik.

  Gyakorlatilag az amerikai (és magyar) állami pénzpumpa vége, hogy minden elértéktelenedik, így 3 opció lesz:

  1) nem takarítasz meg semmit, költekezel és MÁRÓL HOLNAPRA ÉLSZ
  2) állampapírt/bankbetétet/lakást vásárolsz ami lassan ELINFLÁLÓDIK
  3) részvényt veszel ALACSONYABB KAMATTAL, vállalva az ESZMÉLETLEN KILENGÉSEKET

  Miklósnak igaza van, nem éri meg részvénybe fektetni, de másba sem, a hitel-költekezés kombó meg garancia az örökös jobbágy életmódra.

 • Nacionalista
  Hmm, ez tényleg érdekes. De akkor ha jól értem, az S&P 500 az valójában nem a tőzsde vagy áttételesen a gazdaság állapotát mutatja, hanem kizárólag a jól menő cégek állapotát? Hiszen ha egy cég veszteségessé válik, akkor ki is kerül ebből a mérőszámból. A következő “frissítésnél” ki fognak kerülni a válságot rosszul tűrő cégek, és bekerülnek a válságálló cégek. Így már érthetőbb miért tűnik ennyire függetlennek a gazdaság állapotától.
 • Orakorbe
  Pont ugyanezen gondolkodom. A tőzsdét túl kockázatosnak találom, közben viszont mindenütt arról cikkeznek, hogy el fog szabadulni az infláció, akkor pedig attól félek, hogy nehéz lesz mással reálhozamot elérni.
 • Kiszamolo
  Sz Norbert és mit kellene mondanom? Vegyél bitcoint, akkor is ha csak egy üres lufi, tedd minden pénzed tőzsdébe, ne is törődj a számokkal?

  Fél év múlva is ekkora lesz a mellényed, ha esetleg a tőzsde véletlenül követni fogja a gazdaságot? Csak mert a tőzsde emelkedett másfél hónapot?

  A hozzád hasonló megmondóemberek mindig eltűnnek, amikor vissza kellene jönni szembesülni. Ígérd meg, akkor is visszajössz okoskodni és osztani az észt továbbra is, ha esni fog a tőzsde. S nem ám egy új nickkel.

 • Lucilius
  Miklós, az S&P 500-at milyen gyakran frisísítik? évente, félévente, negyedévente?

  Illetve példásul az ishare és a vanguard S&P 500 ETF közötti apró különbségek (egyik 0.86%-ot növekszik, másik 0.84% ugyanazon nap) amiatt vannak mert egy-egy “kis”, 0.0012-os súlyú céget kihagynak? Mert mikor néztem ezen ETF-ek leírásait nekem úgy tűnt midegyiket beteszik a kosárba – felsorolják mind az 500+ céget amikből az ETF áll, ott vannak a 0.001-esek is.

 • Kukooo
  Ezt a tőzsdézős témat tovább boncolgathatnánk. Én is gondoltam arra, hogy viszonylag kevesebb pénzt (pár mft) be lehetne fektetni Otp, Mol részvényekbe. Meg is nyitottam az értékpapirszámlát, de tétovázok, mert 1-2-3 éven belül kelleni fog minden forrás új lakás vásárlására.

  Ki mit gondol?

 • Nikola Tesla
  Nem értem, hogy a kommentelők között miért okoskodnak olyanok, akik talán életükben nem tőzsdéztek. Márpedig aki belecsapott mindenki bukott már életében akár milliókat is. Csak így lehet tapasztalatot szerezni a piac működéséről. Súlyos tanulópénz nélkül siker sincs. Miklós realista és próbálja az egyszerű embereket pénzügyileg tudatosabbá tenni. Aki akar a mostani viharos tengerre is kihajózhat saját felelősségre, de előtte azért nem árt képben lenni ha jönnek a hatalmas hullámok. A tőzsdéhez idegrendszer is kell erős, hogy tudjuk mikor célszerű dobni és mikor tartani ez eléggé embert próbáló főleg ilyen zavaros időszakban, mint most. Vagy vehetett az ember fia ingatlant a csúcson aztán most szembesül azzal, hogy trendi, túlárazott lakóparki lakás a sztyeppén ma nem ér annyit mint korábban. Bitcoinnal is sokan csúnyán megjárták már. Mindenkinek magának kell megtalálni a saját határait
 • Adócsaló Vállalkozó

  “Nem ajánlottad a részvényeket egy hónapja, nem ajánlottad a bitcoint 400 dollárnál, budapesti ingatlanpiaci lufiról írtál 2016-ban.”

  Én soha nem olvastam, hogy Miklós nem ajánlja a részvényeket, csak azt, hogy nem ajánlja azoknak, akik nem tudnak veszíteni.

  Bitcoin: nem mondod, hogy te komolyan veszed? (Jól rémlik, hogy te vagy a fröcsögős pénzügyi blogger?)

  Ingatlanpiac: szerinted normális árak vannak? Szerintem erősen túl vannak árazva…

 • Van véleményem
  Csatlakozom kérdéséhez: Havi 100-150e Ft-ot tudok félretenni (ez kb a fizetés fele). Hozamról nem feltétlen álmodok (persze nem baj, ha van 🙂 ), viszont szeretném ha legalább tartaná az értékét. Ennyi pénzből tőzsdézni nem merek és ahogy írjátok nincs is értelme. – Kivéve ha daytradelek és jókor vagyok jó helyen. Köszi, inkább feladok hetente egy lottót, az olcsóbb.

  Tehát a kérdés: Mibe tegyem a pénzem? Esetleg mennyire ördögtől való, ha folyamatos időközönként Eurora váltom a megtakarításom?

 • Kapi
  Nem tudom miert varja el barki is hogy valaki mas megmondja, hogy mibe kene fektessen.

  Mar regota olvasok kiszamolot, regota fektetek bitcoinba, tudom hogy Miklos nem ajanlja, de guess what? A befektetesben amikor viharos az ido akkor nem o fogja hodlolni diamond handsel hanem en.

  Ez altalanosan igaz, barki mondana azt hogy vegyek teslat, vagy spyt vagy applet esne 1 szazalekot, 2 ot es maris ugy eladnam mint a fust. Mert nem az a lenyeg h mas mit gondol a befektetesedrol, hanem az hogy te mit gondolsz.

 • Blend Ahmed
  “Nem pont az ötszáz legnagyobb céget, mert kikötötték, ki kerülhet be az indexbe…”

  Ha az SP500 most egy frissen kibocsátott ETF lenne, rögtön felmerülne a kérdés, hogy a kritériumok nem csak egy jól sikerült adatbányászat eredményei-e. Vajon mennyiben más lenne a “Tőzsde” sokat hivatkozott átlagos hozama, ha ezt vagy azt a feltételt elhagynánk, vagy az előírt limitet felfelé vagy lefelé tologatnánk?

 • gaborr
  Norbert: Neked is megvan a közönséged, Kiszamolonak is, az olvasók meg eldöntik kit olvasnak/hallgatnak. Ez nem a parlament, hogy be kell olvasni a másiknak. Nem értem miért fecsérelsz ilyenre időt.
 • csizkek
  “Nem ajánlottad a részvényeket egy hónapja, nem ajánlottad a bitcoint 400 dollárnál, budapesti ingatlanpiaci lufiról írtál 2016-ban.”
  Vagy nekem vagy neked van erto olvasasi problemad, de en ilyet Miklostol nem olvastam itt. Nem mondta, hogy nem ajanl reszvenyeket, csak annyit irt, hogy kezdokent nem feltetlenul kell belenyulni a hullo kesbe. Bitcoinrol se irta soha hogy nem ajanlja, csak azt hogy nincs mogottes gazdasagi ertek. VAn? Nincs. Irt ilyet, hogy ne vegyel ingatlant mert lufi van? Nem.Arrol ir mindig, hogy legyel tisztaban mit csinalsz.. Nem mellesleg lufirol csak multidoben lehet beszelni per definition. Ugyanis lufit akkor latni ha mar kidurran. Amugy max tulertekeltsegrol van szo. Hanyan ugrottak fel az airbnb vonatra hitelbol? HA hitelmoratorium lejar hany lakas lesz likvidalva? Tudjuk?
 • Orakorbe
  Ami az én nagy dilemmám ezzel, hogy én nem ilyesmire költeném, hanem hosszabb távon Bp környéki családi házra gyűjtenék és fogalmam sincs mi lenne a jó. Alacsony kockázatú helyen elinflálódik a pénzem, a részvény meg szerencsejáték. Az ingatlanárak meg csak nőnek (talán most megállt, de ki tudja mit hoz a jövő). Az meg nem egy jó alternatíva, hogy a gyerekeim panelben nőjenek fel.
 • Gabor
  Szerintem Sz. Norbertnek igaza van, teljesen jogos az elvárása: Miklós, neked kötelességed mindent nagyon pontosan előre tudni.
 • attila
  Ha valaki a kockázatokról ír az azért más mint aki nem ajánl vmit! Ne keverd össze a kettőt!
  Arról nem is beszélve hogy senkinek semmi elképzelése sincsen hogy hány olyan büfi van aki 10-15%-os esés után beletolta a lóvét és azóta vagy kiszállt bukóban vagy várja hogy legalább nullában legyen!

  Shortos longos mindig próbálja úgy magyarázni az éppen aktuális trendet hogy neki legyen igaza. Hát a nagy igazság az hogy most sem a FED sem az EKB sem senki nem tudja hogy merre megy a tőzsde! Az egy más kérdés hogy azt viszont tudjuk nagyjából hogy ki mit szeretne, tehát ebből lehet következtetni. 2-3 héttel ezelőtt jóval többen szerették vna hogy lefelé menjen, azóta nagyjából oldalaz, a kérdés hogy hányan látnak itt nagy lehetőséget a rally előtti utolsó beszállásra, ha túl sokan, akkor nem fog felfelé menni 😀

 • skeptic
  A “Mert a tőzsdekövető indexet mindent megvesznek, függetlenül …” és a “Persze gyakran a befektetőt is tudják ezt és …” részeket esetleg lehetséges lenne nyelvtanilag korrigálni?
 • Buskispanda
  Sz. Norbert

  Ha sokat vagy az űrben elhiheted, hogy nincs gravitáció. Aztán pofáncsap a föld.

 • usespanner
  Az S&P 500 ráadásul csak az Amcsi cégek állapotát mutatja.

  ,

  Kezdd el a Kiszámoló archiv blogot, minden 10. cikk biztos a tőzsdéről szól.
  De be is fektethetsz 200.000.-Ft-ot, csak hogy lásd, hogy változik az értéke.
  Pl. Egy Random Capital-es számlát megnyithatsz bő 4 óra alatt.

  Ajánlom a tőzsdei összefoglaló mini-sorozatot a Pénzügyi Fitneszt , nézz utána neten a “Buy and hold” stratégiának és az etf-eknek, illetve az ellentétes oldalt preferáló daytrade-es aktív kereskedésnek.

 • ZAkkant
  Pont aktuális ez a cikk az indexek miatt.

  portfolio.hu/uzlet/20200519/mindenki-kapaszkodjon-evtizedes-bika-piac-indulhat-a-tozsdeken-432714?utm_source=index.hu&utm_medium=doboz&utm_campaign=link

  Évtizedes emelkedés….? Mindez a Portfolio-n?

  Vélemények?

 • Guest
  Csatlakozom az előttem szólókhoz. A befektetési tanács nagyon személyre szabott dolog, nincs univerzálisan működő megoldás. Ez a blog alapvetően a pénzügyi tudatosságról szól (t), ez nem azonos a befektetési tanácsadással. Főleg nem az olyan “tuti tippekkel”, hogy “vegyél most OTP -t mert ez a jó beszálló”.
 • Daniel
  A megoldás: A R A N Y
 • Csokismedve
  Nem sokat ér az új nickname, ha az IP címéről nem gondoskodik, mondjuk egy VPN kapcsolattal. Hopp lebuktam, informatikus vagyok. Na de volna itt egy kavaslatom: nem lehetne egy szavazást is indítani arra, hogy vajon melyik hónapban köszönt be egy -20%-nál magyobb esés a tözsdékre? Én októberre szavazok. Szinte az összes eddigi válság októberben indult be ténylegesen. Soknak tűnhet, de szerintem októberben -20%-nál nagyobb esés kezdődik. Az alja olyan 70% körül lesz. OTP 3500 forint alatt. Ígérem itt leszek októberben is, és el fogom ismerni ha esetleg tévedek! 🙂
 • Csabi
  Abban tud valaki segíteni hol érdemes S&P 500 at venni mármint hol alacsony az éves alapkezelési díj?
 • Jamó
  index.hu/gazdasag/2020/05/19/hol_a_penz_27_koronavirus_gazdasagpolitika/

  ennyit a tücsök életről…. tök fölösleges, élj a mának

 • Tibor
  “Az meg nem egy jó alternatíva, hogy a gyerekeim panelben nőjenek fel.”
  –Atyaég sosem értettem ezt a gondolkodást.. Egyrészt miért kell ki emelni hogy “panelben”, egy újépítésű társasház vagy régi téglalakás bármiben is jobb a gyerek fejlődése szempontjából mint a “panel”… Vagy ha ezen túltesszük magunkat akkor a gyerek okosabb, műveltebb, intelligensebb lesz egy családi házban 😀 “panelben” úristen 🙁
 • L

  Soha nem ertettem azokat (itt a kommentek kozott is talalni ilyet) akik szerint csak tizmillios, nem feltett(!?) osszeg osszegyujtese utan erdemes tozsdezni. Soha nem is indokoljak meg az ilyen velemenyeket. 🙂

  Szerintem meg pont jol passzol a havi 1-200 ezres gyujtogeteshez a tozsde, en is ezt csinalom. En ezer euros/dollaros kis csomagokat veszek altalaban. Az elso evben osszesen ketto ilyenem volt, most meg van mar egy csomo. (Mostanaban mondjuk pont eladogattam, mindegy.) Evente inditok tbsz szamlat. Altalaban egyedi reszvenyeket veszek es ugy keszulok, hogy tobb evig megtartom. Ezert nem is nagyon idozitek, es nem is kell napi szinten az arfolyamokon lognom. Idonkent rovidtavra is hasznalok persze 1-1 csomagnyi penzt, hogy a jatekelmeny es a gyors penz elmenye is meglehessen. Olyan meg nem volt, hogy veszteseggel adjak el.

  Persze pont MOST elkezdeni nem biztos, hogy jo.

 • Èpítèsz 3

  Kedves Tibor, sajnos igenis, nagy szerepe van egy gyerek fejlődésében a környezetnek. A panelek térkialakításában például szánt szándékkal megjelennek az építés korára jellemző politikai irányelvek: igyekeztek csökkenteni az összetartást, bezárni a családokat, azon belül is az egyéneket. Teljes szepraráció. Nem hoztak létre közösségi tereket, a szűk-sötét lépcsőházakban nem lehet beszélgetni a szomszédokkal, nincs egy olyan tér, ahol együtt ebédelhet a szűk család – de rokonokkal meg pláne nem. Nem fér el két gyerek egy szűk félszobában közös játékra, de a nappaliből is kiszorulnak. Nincs egy belső kert, ahol védetten játszhatnának a gyerekek, és millió negatív környezetpszichológiai jellemzőt írhatnék még, de ha érdekel a téma, akkor erről nálam okosabbak és tapasztaltabbak már számos könyvet kiadtak.

  Folyt. köv.

 • dmry
  szóval, zseni lehetsz 1 emelkedő, stagnáló, zuhanó piacon is (~1 millióból egynek eleinte össze is jön, az arányaiban maradék 100ezer(?) meg így járt), hacsak közben nem változtatnak a szabályozásokon 🙂 .
  manapság/mindenség, erre csak ellenpélda vala, de ahogy A.GY. javasolja, akkor is állj irányba, ha a piac (akár) háborút szimatolva tartja, az egyébként értelmetlen irányt, mert zömében bejön.
  Miklós pedig (ha, jól értem az évtizedes, nyilvános, szókimondó, névvel vállalt útmutatásait) azt IS kéri!, hogy mielőtt zuhatagban méretnéd meg magad, legalább gyalog menj el egy csermelyig.
 • Körülbelül
  szerintem ETF és ETF, illetve bef. alap es bef. alap értékelése között nem csak attol lehet kulonbseg,h kihagynak bizonyos részvényt.lehet a kezelői díj más,eltérő trading költségek.fx,CDS kockázatkezelési költségek mások lehetnek,opciók prémiuma;stock loan,repo bevétel,amivel a benchmark-ot akarják felülmúlni és ez mind az alap eszköz értékét befolyásolják, ami persze az árra is kihathat.illetve sokszor van valami játszótér is hogy milyen gyorsan adnak el egy kosárból kikerült részvény csomagot.
 • Èpítèsz 3
  Folyt.

  Az új építésű társasházaknál mi fiatal építészek, új generáció már teljesen más elvek alapján alakítjuk a tereket. Tágas nappali, anya bevonva az életbe az amerikai konyhával (ami nem biztos, hogy 100%-ban jó irány, de azért működik), játszótér a gyerekeknek zárt kapun belül és még sorolhatnám. Aztán a következő meg a kertes ház, ahol nyitva lehet a bejárati ajtó, anya főz, gyerek kint rohangál, anya kilép-belép-ránéz, nagyon kényelmes, pozitív ingerrel és élménnyel teli.
  Szóval itt nem annyiról van szó, hogy téglából vagy betonból épült-e a ház.

 • Henriksen

  Hogy mi lesz, senki nem tudja előre. Én nem hiszem, hogy a válság ennyi volt.
 • Zsolt
  Szerintem el lehet kezdeni tozsdezni kis penzzel sot ajanlott is inkabb ugy.
  Elotte viszont tanulni es olvasni. Ha kozben beszallsz es folytatod legyen ugy. En is ugy teszek, mert folytatni mindig van hova.
  Elsonek TBSZ + penzugyi fitnesz youtube.

  Sosem ertem miert mondjak, hogy a tozsde szerencsejatek es nullazhatsz. Elofordul, de inkabb beszelunk itt volatilitasrol mint nullazasrol. Bukni pedig nem mindenkepp kell, lesznek buko poziciok, de remelhetoleg nem tobbsegben.

  Lakasvasarlas elott 1 eves tavlatban pedig allampapir semmi mas. Talan euro/usd a mostani helyzetben, ha lefele csorgott mar valamennyit, de a tozsde arra nem valo.
  Az 10+ ev.

 • Kalv
  érdekes, hogy pont az egészségesebbet hagytad ki a felsorolásból, pont azt ami egyértelműen a családi ház mellett és a panel ellen szól.
  (megjegyzem biztos lehet találni jobb panel lakást és rosszabb házat is, de nagy átlagban egy panelban rosszabb a levegő, a burkolatok, a fűtés, szűkebb a tér és nem tudsz kilépni a kertedbe)
 • Pista
  Csokismedve: ne vedd sertesnek, de amugy kit erdekel h egy alapvetoen erveles nelkuli velemeny hasrautve h szerintem augusztusban lesz valsag mert sok a szunyog es este is meleg van akkor a tozsde csak eshet celba talal? Vagy csukott szemmel pont arra boktem. Itt leszek augusztusban is. Nem lehet tudni h lesz-e olyan eses. Siman lehet heten belul is aztan ugorhat vissza. Az arfolyamok csapkodnak mindenfele.. a fed onti a manit ahogy akarja. Nekem inkabb az a fura h a dollar igy tartja magat.

  2016ban latszott barhol h a kormany feltunningolja 10milliokkal a lakasok arat? Nem. Ettol fuggetlen lehetett tulertekelt a piac akkor es ott? Lehetett. A blog meg kb 100x elmondta h egy 2 oras tanacsadas alatt 1 ora arrol szol h megismerjen es utana probaljon barmit mondani. Az h te mit vallalsz be az oldaladon rad tartozik. Miklos is hadd dontse el maga. Bitcoint kar volt felhozni..

 • Janos

  Engem regota erdekel, hogy mik tudnak foldrajzilag diverzifikalni az S&P500 hoz kepest.
  Az ember kb 20 evre fektet a tozsdere. Annyi ido mulva Kina lekorozheti az USA-t,
  India kinoheti magat stb. Tudnal ajanlani 2-3 masik indexet az USA-n kivulrol?
 • Andromeda

  Panel ide, panel oda, az hogy a Föld nevű bolygón akarsz magadnak egy jó területet, ami csak a tied, annak megvan az ára, és a globális trendeket figyelembe véve, ez az ár csak nőni fog, reálértéken is.

  Egyszer majd űrállomásokon vagy földalatti építményekben fogunk élni, amikor majd arra sem lesz lehetőség, mint most, mert drágán se veheted meg majd azt, amit akarsz. Olyanok leszünk, mint egy tengeralattjáró legénysége, akiknek a magántulajdon csak a személyes holmikat jelenti. Az lesz a modern falanszter, ami eljön a kapitalizmus biztos bukása után.