Adóváltozások jövőre

Néhány kedvező adóváltozás lesz jövőre a törvénytervezet szerint.

Az első, hogy a kisvállalkozók 12 millió forintos értékhatárig áfamentesek lehetnek a mostani 8 millió forintos határ helyett. Mivel a KATA határa is 12 millió forint, így az áfamentes katások 12 millió forintig akár havi 50 ezer forintos adóval minden kötelezettségüket teljesítik. (Ezen túl már csak a helyi iparűzési adót és az éves kamarai védelmi pénzt kell megfizetni.) 12 millió forint felett egyszerre jön be a 27% áfa és a 40%-os adó.

A kétgyerekes családok adójóváírása is nő havi ötezer forinttal.

Csökken még a tartós tejek áfája is.

Egyszerűsödik a magán célra is használt cégautók adózása. Ha valaki akarja, útnyilvántartás nélkül is le lehet vonni a bérlési díj áfájának felét. Ha ennél többet szeretne elszámolni, akkor kell csak útnyilvántartás.

Részben megoldódni látszik az új lakások áfaproblémája. Mint ismert, 2020 január elsejétől a mostani 5% áfa újra 27% lesz az új lakások esetén. Ha eddigre az építmény legalább szerkezetkész és be is nyújtják az ingatlannyilvántartásba vételhez szükséges iratokat, akkor megúszható a magasabb áfa a törvénytervezet szerint.

Share

36 hozzászólás

 • Érdeklődő
  Sziasztok!
  Nem teljesen ide tartozik de a Kata adózásról lenne néhány kérdésem.
  Sajnos a korábbi Kata-s témához nem tudok hozzászólni, és regisztrálni sem tudtam ez idáig az oldalra, hogy hozzászólhassak a témákhoz. Itt is most csak azért tudok hozzászólni, mert láttam a leave a comment feliratot, de a többi témánál ezt nem látom sajnos.

  Igazából tanácsot szeretnék kérni, hogy Katás legyek-e jövőre vagy sem, a feltételek adottak lennének a jelenlegi tevékenységemet rendes munkavállalóként végzem. Br 600-as bérét. Ennek a nettója 4 körül van ugye. Ha ezt egy évre lebontom akkor 4,8M a bevétel, ha katás lennék akkor a havi 50+10 (egyéb költségekre) illetve évente még egyszer kb 50-et levonnék és 11 hónappal számolva, levonva 1 hónap szabadságot, kijönne olyan 6M. De persze nem számoltam még azzal, hogy akár beteg is lehetek, viszont lehetséges, hogy készenlétezni is kellhet így akár töb

 • Tubi
  Sziasztok! Az ÁFA-s és a mentes is 12 millió lesz így?
 • Hiszem ha látom
  Ezek spekulációk, két napra előre nem lehet biztosra mondani, hogy mi lesz, nemhogy januártól mi lesz…
 • matetoth
  hmm, általában üdvözlök minden adócsökkentést, de pont a cégautóadót szerintem felesleges, mert arra kényszeríti a munkavállalót, hogy cégautót kapjon ahelyett, bért kapna (ez pl annak, aki a munkahelye mellé költözik, hogy ne kelljen utaznia dupla szívatás), illetve annak az adóját csökkentették, aki kb most sem fizet semmit… Értem, hogy nem tétel, de bakker már, lassan az állam fizet…
 • Xg
  A katának nincs felső határa
 • furmint
  Szintén változás jövőre, hogy a kincstári számláról saját banki folyószámlára történő utalás mentesül a tranzakciós illeték alól. Eddig mérlegelni kellett, hogy a tranzakciós adó, vagy a banknál az értékpapírszámlára fizetett állományi díj-e a nagyobb, ezzel a lépéssel mindig a Kincstár nyer (feltételezve, hogy a banktól ingyen utaltunk). Forrás: m.portfolio.hu/gazdasag/adozas/megjott-az-uj-adocsomag-sokan-orulhetnek.301970.html
 • Adamo
  Ezt sosem fogom megérteni, jobban lobbiznak a tejtermelők (korábban hústermelők, vendéglátósok) vagy fontosabbak a társadalomnak, hogy csökken az ÁFA? Lehet, hogy csak a haverok most ebben utaznak mutyisztánban?
 • Hozzászóló
  Xg, ott a pont.

  Tubi, bevételt ír a törvény, az áfa nincs benne.

 • M
  cég által fizetett dolgozói biztosítás és önkéntes nyugdíj körül is van változás, nem?
 • Gergő
  Az utolsó mondat margójára: Egészen bámulatos, hogy az alapos és felelősségteljesen döntő emberek mennyire pórul járnának ezzel a döntéssel: én azért nem szálltam bele év elején egy új lakásba, mert pont ráfáztam volna a hitel miatt (albetétesítés utáni hitelrész fizetés) az áfaemelésre: 2020 jan1 után tudtam volna csak nagy valószínűleggel fizetni a hiteles vételárrészletet. Azóta a 27 milliós ár kb 32-re emelkedett (5% áfával)..
  Azok, akik pedig átgondolatlanul ugráltak bele ilyen projektekbe, elkerülik a következményeket. Remek üzenete van ennek. Kiszamitható, stabil környezetre lenne szükség, ez minden, csak nem az.
 • Karl
  Semmi értelme az ÁFA csökkentésnek, benyelik a kereskedők. Csökkentés után 1-2 hétig tényleg csökkent, utána rendre visszament. Ennek a baromkodásnak semmi értelme. Akkor vágják meg inkább az SZJA-t 1%-kal, az kézzel foghatóbb.
 • Hitel
  Furmint, ez tuti? Ez jó hír. Épp nemsokára lesz kamatkifizetésem…akkor lehet megvárom vele januárt. Köszi az infot
 • attila
  nem azért csökkentik hogy olcsóbb legyen hanem azért hogy ne érje meg áfát csalni ezzel a termékkel ! 😉 Az egy dolog hogy a propaganda szerint ezzel olcsóbb lesz majd a tej, de ez csak másodlagos, első az áfacsalás csökkentése…
  Az irány jó, bár az én rálátásom szerint az építőiparban van manapság a legjobban jelen a számlabiznisz így én ott csökkenteném, de lehet hogy az túl nagy vágás lenne az első évben a költségvetésnek…..
 • Grza
  Rosszul számolsz. Egyrészt ne a bruttódat számold hanem a “szuperbruttót”, mert a munkáltatód felé a bruttó 600 az 726e, ráaádásul valószínűleg bele tudod alkudni a béredbe a szabit,hiszen most is 12x726ba kerülsz nekik úgy hogy nem vagy bent annyit.
  Tehát érdemes lenne kb10-15%ot kérni pluszban a 726ra.
  Másrészt meg nagyon figyelni kell arra hogy ha a NAV bújtatott munkaviszonynak minősíti, akkor minden adót ki kell fizetni büntivel együtt!
  A másik meg hogy nem érdemes a teljes differenciával számolni, mert azt a 60ezer nyugdíjjárulékot “illene” valahová félretenni, különben rossz vége lesz.
 • Péter
  És a nagycsaládos anyukák szja mentessége csak kacsa volt?
 • BB
  Érdeklődő nem teljesen értem a kérdésedet. Ha katás leszel, akkor járulékot szinte nem fizetsz, így táppénz, nyugdíj utána minimális. Ha 600 bruttót kapsz, abból kb 100 ezer az adó, a Kata csak 50 lenne. De b 600ra többet fizet a munkáltatód, akkor már kérhetnél többet te is.
 • matetoth

  mostmár bármi változás után az emberek jogbiztonságot fognak követelni? Már évek óta tudható, hogy kivezetik az 5%-os áfát, most eltolták lényegileg fél évvel. Hogy megyek így holnap munkába? Lehet, hogy addigra bezárják…

 • Tamás
  “Szintén változás jövőre, hogy a kincstári számláról saját banki folyószámlára történő utalás mentesül a tranzakciós illeték alól. ”

  Ha ez igaz lesz, akkor ennek mi az értelme?
  A tipp1 az OK – köszönöm szépen – de egyébként nem látom mögötte azt dolgot, akinek ez hasznos lenne.
  Vagy látják, hogy olyan kevés a kiutalás, hogy kerekítési hiba amit buknak, de jól néz ki, mint változás?
  Volt valami olyan info, hogy az MNB be akar lépni a nyugdíjmegtakarítások piacára (?), arról lehet esetleg tudni valamit?

 • Pek
  Érdeklődő

  ha csak egy helyről kapod számlát akkor könnyedén munkaviszonynak minősíthetnek.
  Valami volt olyan hogy a bevétel 50% -a nem lehet egy helyről.

 • Szabolcs
  Tamás
  2018-10-21 at 18:18

  hogy ott vezesd a számlád, amin állampapírt tartasz, ne pedig másnál…
  Nem kevés a kiutalás, semmi ilyen nincs benne, sőt. csak ez sokaknál szempont lehetett, főleg rövid távú befektetések esetén.
  Ahogy furmint kolléga is jelezte, most már számolni sem kell tudni. 🙂

 • Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos
  A KATA tv. pontosan meghatározza, hogy ha az alábbi kritériumok közül legalább kettő teljesül, akkor nem vélelmezik a munkaviszonyt:

  a) a kisadózó a tevékenységet nem kizárólag személyesen végezte vagy végezhette;
  b) a kisadózó a naptári évi bevételének legalább 50 százalékát nem a 13. § szerinti adatszolgáltatásra köteles személytől szerezte;
  c) a 13. § szerinti adatszolgáltatásra köteles személy nem adhatott utasítást a tevékenység végzésének módjára vonatkozóan;
  d) a tevékenység végzésének helye a kisadózó birtokában áll;
  e) a tevékenység végzéséhez szükséges eszközöket és anyagokat nem a 13. § szerinti adatszolgáltatásra köteles személy bocsátotta a kisadózó rendelkezésére;
  f) a tevékenység végzésének rendjét a kisadózó határozza meg;

 • Tamás
  “Valami volt olyan hogy a bevétel 50% -a nem lehet egy helyről.”

  Ezt nem úgy védik ki, vagy védhető ki, hogy nem a cég eszközeit használod illetve nem a cég által meghatározott munkarendben dolgozol?
  Üzletkötőket látok, akiket kiraktak KATÁ-ba, szerintem valami hasonló lenne a magyarázat ott is (akkor megy az üf-hez amikor akar + saját laptopot használ (ami igaz is))

 • headset
  @Tamás
  “Szintén változás jövőre, hogy a kincstári számláról saját banki folyószámlára történő utalás mentesül a tranzakciós illeték alól.
  Ha ez igaz lesz, akkor ennek mi az értelme?”

  Vannak befektetési szolgáltatók, ahonna az utalás ingyenes vagy lényegesen olcsóbb, mint a 0,3%. Ezekhez képest az AKK hátrányban van.
  pl.
  alapforgalmazo.hu ingyenes
  Random Capital 0,05 % minimum: 300 Ft, max. 20.000 Ft
  KBC Equitas 0,05%, min. 500 Ft, max. 10 000 Ft
  Equilor 0,125 % min. 200,- Ft max.15.000,- Ft

 • Random okos
  Ezekkel az állandó áfa csökkentésekkel az inflációt akarják lenn tartani, hogy ne kelljen kamatot emelni.
  Az érintettek akik állítólag nyernek ezzel, lakásárfronton milliókat buknak el. A gazdagok pedig tovább gazdagodnak.
  Valahol zseniális.
 • L70
  Ne felejtsük ki, hogy a (nem tőzsdei céges) osztalék után nem lesz 14% EHO, de lesz 19,5% szociális hozzájárulási adó. És nem 450.000 lesz ennek határa, hanem 24x minimálbér (vagyis 24x nemtudjukmégmennyi).

  Kincstári számlás tranzakcióadó eltörlése welcome. Segítené a versenyt és visszaszorítaná a kp-t, hogyha magánszemély a saját tulajdonú bankszámlái között is ingyen utalhatna, bankok között is.

 • Attila
  Kettős könyvvitelt vezető, EVA adó hatálya alá tartózó társas vállalkozás (KFT), hogyan térhetne át KATA adó hatálya alá? Mert a szabály szerint a KFT-k nem térhetnek át.
 • Kard
  L70
  “Ne felejtsük ki, hogy a (nem tőzsdei céges) osztalék után nem lesz 14% EHO, de lesz 19,5% szociális hozzájárulási adó. És nem 450.000 lesz ennek határa, hanem 24x minimálbér (vagyis 24x nemtudjukmégmennyi).” – az összeghatár a minimálbér 24x-e után fizetendő szociális hozzájárulási adó lesz ami 19.5% jelenleg és ami (jelen állás szerint) 645 840. Mivel beleszámít a minimálbér után fizetendő adó is így valójában nem lesz nagy változás az előző rendszerhez képest.
 • Gergo
  > 12 millió forint felett egyszerre jön be a 27% áfa és a 40%-os adó.
  Bocsanat, nem igazan ertem ezt a reszt. Tehat ha valaki KATA-s es as eves bevetel meghaladja a 12M akkor mi vonatkozik ra?
 • vzsolti

  Idén nettó 8 és 12 millió között ÁFAt kell fizetni, a nettó 12 millió feletti részre 40% plusz teher jön az ÁFAn felül.

  Szerintem a KATA-sok havi kötelezettségét is fogják emelni. Pedzegetik már a 75ezret, de mindent időben meg fogunk tudni! (legkésőbb 2018.december 31.!:D)

 • Mikorka Kálmán okleveles duguláselhárító kisiparos
  : Egyrészt ÁFA-körbe kerül, azaz a határ átlépése után kiadott számláin ÁFÁt kell felszámítania, másrészt az éves bevalláskor a 12M feletti rész után 40% adót kell fizetnie.
 • Érdeklődő
  Köszönöm, hogy többen is válaszoltatok. Azért tudok jövőre katás lenni, mert szervezeti átalakulások lesznek, nem egy céghez küldenék számlát stb. Ez kb 1 évre szólna, utána ha jól olvastam eddig, könnyedén úgymond lemondhatom a katás mivoltom és akár lehetek, újra normál munkavállaló valahol máshol. A másik köszönöm , hogy átszámoltad nekem egy kicsit, megpróbálom az emeléskérést, háta összejön.

  említetted, hogy érdemes félretenni azt a plusz pénzt különben rossz vége is lehet. Ti ezt, hogyan kezelitek ? 25 éves vagyok, van fél évi megtakarításom és még kb 2 millió parlagon nemsokára lekötöm valamibe szerintem. Csak azért kérdezem ezt, hogy ha majd később házat szeretnék vagy építkezni, nagyobb költség .. akkor, számomra kicsit fura a helyzet. Bár tudom hogy ott lenne valamennyi pénz, de mégsem szeretnék hozzányúlni, mert az elvileg nem arra van.
  Ti ezt hogy kezelitek ?

 • Érdeklődő
  folyt köv.

  Ti ezt hogyan oldottátok meg? Elhatároztátok, hogy ennyit fordítotok házra a többi hitel ? Vagy inkább a fél évre elegendő megtakarítás-on kívül felhasználtátok az összes pénzeteket és inkább kevesebb hitelt vettetek fel, s majd később pótoltátok az addig más célra feltett pénzeteket. Erről amúgy, nem tudom, hogy volt-e már cikk, de ha nem és Miklós is úgy gondolja, akkor szívesen olvasnék, hogy úgymond fiatalabbak számára, milyen tippeket, tapasztalatokat tudtok megosztani, aki még mindezek előtt áll. Tudom nem egyszerű a téma, és rengeteg az élethelyzet, melyet nem lehet lemásolni, de köszönöm előre is a válaszutaitokat.

  Üdv.

 • Marta
  A Katával vigyázni kell! Én az vagyok évek óta. Csalóka a havi 50.000 (bár lehet fizetni magasabb járulékot is), de ezzel csak háromnegyed évnyi nyugdíj alapot lehet szerezni. Most jónak tűnik, de így 4 évente elvész 1 év munkaviszony. Táppénz sem úgy megy, ebből éhen halsz, ha netán beteg leszel.
  Én 60-hoz közel már nem foglalkozom a nyugdíjjal. Illetve teszek félre magamnak, öngondoskodok.
 • Tamás
  “Csalóka a havi 50.000 (bár lehet fizetni magasabb járulékot is), de ezzel csak háromnegyed évnyi nyugdíj alapot lehet szerezni.”

  Azt még tedd hozzá, hogy minimálbér brutto mellett (vagy annak a 3/4-e), tehát az annyi mint a semmi.

 • antenna
  Pek, megtennéd, hogy tájékozatlanul nem írogatsz össze-vissza? Köszönöm.
 • TJ
  Meg is szavazták az adótörvényeket: index.hu/gazdasag/2018/11/13/megszavaztak_az_adocsomagot/