Megéri betenni a pénzem pénzpiaci alapba?

Amint azt már sokszor megbeszéltük, a pénzpiaci alap nem való arra, hogy hosszú ideig benne tartsuk a pénzünket, mert a hozamai rendre elmaradnak a bankbetétek mögött. (Bár most a tranzakciós adó némileg árnyalja a képet.)

Amire azonban való: ha nem kell az adott összeg pár napig-hétig, vagy használt autót keresel és nem tudod, mikor leled meg az igazit, addig is beteheted ide a pénzed és napi szinten kamatozik. Kivenni bármikor ki tudod kamatveszteség nélkül.

Egy nagy kérdés maradt csak: a jelenlegi alacsony kamatok és a brutálisnak is mondható tranzakciós adók és kamatadó plusz EHO mellett van-e valami értelme berakni a pénzt pár napra, vagy egy-két hétre?

Nos, berakni bankba, ha utána ki is akarod venni, szinte biztos nincs értelme. A pénzfelvételnek csak a tranzakciós adója 0,6%, felső korlát nélkül, vagyis mondjuk 10 milliónak a felvételi díja 60 ezer forint plusz a bankköltségek. A jelenlegi kamatok mellett ennyi pénzt majdnem 3 hónap alatt kamatozik a betett összeg. (A bankköltségtől még el is tekintettem, márpedig ilyen összegnél a pénztári költség sem lesz kevés.)

De mi a helyzet akkor, ha már most is bankban van a pénz, mennyit nyersz, ha átrakod pénzpiaci alapba?

A folyamatosan csökkenő jegybanki alapkamat mellett egy pénzpiaci alap várhatóan 2,5-3,5%-ot fog hozni egy évben. Ebből vond le a kamatadót és ha az alap legalább 80%-a nincs magyar állampapírban, akkor az EHO-t is, ez a két tétel a kamat 22%-a.

Gyakran fizetsz a vételért és/vagy a pénzpiaci alap eladásáért is, ahogy az értékpapír-számla költsége is általában 0,1-0,15%/év, de minimum X ezer forint negyedévente.

Csináltam nektek egy kalkulátort, amit kitöltve megmondja nektek, hogy mennyi lesz a várható haszon a megadott futamidőre. Beírod az összeget, a napok számát, a várható hozamot, vételi és eladási költséget (ha van), utalások, pénzfelvétel költségét (ha van), illetve az értékpapír-számla költségét.

A kalkulátor kiadja, mennyi lesz a teljes hasznod a futamidő alatt és el tudod dönteni, megéri-e átraknod a pénzt. (Csak a példa kedvéért 10 millió forint egy hét alatt kb. nettó 4-5 ezer forintot hoz, ha nem kell átutalnod másik bankba a pénzt.)

Itt találjátok a kalkulátort, használjátok egészséggel.

Share

18 hozzászólás

 • nem jó a link
  erre hivatkozik:
  //kiszamolo.hu/megeri-betenni-a-penzem-penzpiaci-alapba/kiszamolo.hu/penzpiaci.xls

  pedig csak ennek kéne 😉
  //kiszamolo.hu/penzpiaci.xls

 • mostmár jó 🙂
 • Kiszamolo
  Igen, köszi.
 • mesterséges unintellingencia
  “a pénzpiaci alap nem való arra, hogy hosszú ideig benne tartsuk a pénzünket”

  De akkor miben tartsuk a vésztartalékot? Nem tudni, hogy mikor jön el a vész, remélhetőleg soha, az pedig elég hosszú idő.

 • pdw
  Vesztartalekot lehet, a cikk megtakaritott/befektetendo penzrol szol inkabb.
  Amugy barmibe ami likvid es (relative) kockazatmentes. A kamat itt ugysem fontos.
  Ha a bankodnal van vmi takarekszamla (ahova/ahonnan ingyen vezetsz at) az megfelelo erre a celra pl.
 • Zabalint
  Igazából én anno nem csak a vésztartaléknak használtam, hanem gyűjtésre is, amikor Ersténél nem volt jutaléka, mert így pár ezer Ft-ot is félre lehetett tenni, és kamatoztatni, amíg össze nem gyűlt annyi belőle, amit már érdemes volt befektetni. Most már ezt nem lehet, viszont továbbra is a számomra elérhető lehetőségek közül a legjobb vésztartaléknak, valamint arra a tőzsdei stratégiára, hogy ha van valami lehetőség, akkor beugrok, amíg meg nincs, addig pénzpiaci alapban pihen a pénz.
 • Zabalint
  A megtakarítási számláknál vésztartalékra azért jobb a pénzpiaci alap, mert nyilván vésztartalékot nem akar az ember havi szinten bővíteni, a megtakarítási számlák viszont csak akkor adnak érezhető kamatot, ha legalább X összeggel növeled havonta.

  Havi ismétlődő lekötés lehet az alternatívája, de az meg legtöbb banknál a pénzpiaci alapnál is kisebb hozamú. Esetleg még azt lehet, hogy vésztartalék helyett a középtávú, tehát a 3 éves TBSZ alatti lekötéseidet elaprózod, így vész esetén valamelyik feltörhető.

 • SZabó Magda
  Nagyobb összegű pénz (készpénz) felvételére van valami tippetek ?
  A 0.6% tranzakciós adó a fennti 10M-ós példánál 60e Ft.
  Esetleg valamelyik külföldi banknak itthoni fiókja ? Vagy átugrani Pozsonyba (5e Ft vonattal).
 • L70
  Igen, a pénzpiaci alap átmeneti tárolásra jó, bármilyen célból is átmeneti az. Pl. épp mostanában szerencsére jó áron megváltam egy hazai gyógyszerpapírtól, és egyelőre nem látom, hogy mikor és hova menjen ez a fennmaradt, de kockázatos befektetésre szánt nyesz-pénz, ezért most pénzpiaciban parkol.
 • Janos
  Az a baj, hogy a tranzakcios adot mindenkeppen ki kell fizetned. Ha kulfoldon veszed fel a magyar kartyaval a penzt, akkor is.

  Amirol en tudok, az az allamkincstar. Nyitsz naluk szamlat, veszel naluk allampapirt olyan bankkartyaval, ami vasarlasnal nem fizetteti ki veled a tranzakcios adot, es utana a kincstarbol felveszed. Ha jol emlekszem, akkor onnan 0.3% , MAX 6000 ft a felvetel dijja.

  Ezt olvasd el:
  //kiszamolo.hu/olcso-keszpenzfelvetel/#more-97186

 • Stiel
  Kiszámoló tippje az államkincstáron keresztül, lásd itt:
  //kiszamolo.hu/olcso-keszpenzfelvetel/
 • xy
  A CIB-nél nincs értékpapírszámlavezetési díj, csak a visszaváltásért kell fizetni 100Ft-ot, a CIB Online számla esetén.
 • pdw
  Nem feltetlenul. Oke az Erste Elorelato ilyen, de Unicreditnel van pl amit nem kell novelni. Ott mondjuk a visszavezetes durvan lehuzas.

  Egyebkent nem biztos h rossz otlet a kotelezo noveles. Egyreszt kesztet arra h megtakarits, masreszt buntet ha elveszel onnan.
  En azt csinalom hogy ev kozbe novelem az Elorelatot a 40ezerrel, majd decemberben a vesztartalek feletti reszt kiveszem es elrakom mashova.

 • pdw
  Amugy miert kell 10M KP-ben? Nem okoskodni akarok, de ilyen jellegu penzek atlagembernel lakasvasarlasnal szoktak kelleni, viszont nem latnam indokat hogy ezt ne lehetne utalni. Ha az elado KP-ben keri a penzt, akkor mondd meg neki hogy jo, de akkor a 60ezret levonod amibe ez kerul.
 • Ferke
  Tudtommal 1000Ft a visszaváltási díj.
 • Janos
  Sok ok lehet ra, hogy az ember ennyi penzt szeretne felvenni. Pl munkaltato. akkor is szuksege lehet ra.

  Vagy vesz egy draga autot.

  Esetleg csak at akarja valtani masik valutaba a penzet es kivinni az orszagbol.

  Mondjuk en biztos,hogy nem akarnek ennyit kivenni, de ha valaki megis, akkor nem art rajta elgondolkodni.

 • pdw
  Autovasarlashoz miert kell KP? Plane nagy ertekuhoz?
  Ha meg viszi a penzet akkor nem hinnem h ez a koltseg fogja megakadalyozni benne 🙂
 • khz
  Autovasarlasnal, legalabbis eddig, nem nagyon volt jellemzo az utalgatas. Letetted a teljes vetelarat es atvetted az autot. Hasznaltpiacon jobban szeretik a KP-s vevoket, es alkudni is jobban tudnak altalaban.