Adózás a külföldön szerzett kamatjövedelmek után

2013-07-30
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Miután a magyar tranzakciós és egyéb banki adók miatt egyre többen viszik külföldre a pénzüket, hogy valami kis kevés nekik is maradjon a sok adó után, nem árt, ha tisztában vagy az adózási kötelezettségeiddel.

Alapszabály szerint ha magyar adóilletőségű vagy az állandó lakcímed, állampolgárságod, az évente fél évnél hosszabb magyarországi tartózkodásod okán, akkor a magyar szabályok alapján kell adóznod. (Ha a te eseted ennél cifrább, olvasd a NAV tájékoztatóját erről a témáról.)

Ebben az esetben a külföldön elért kamatjövedelmed után a magyar szabályok szerint kell lerónod az adót, vagyis 16% plusz 6% EHO-t kell befizetned a külföldi bankban tartott tőkéd kamata után. Ezt az SZJA bevallásban kell feltüntetned és megfizetned az adóterhet.

Hogy elkerüld a kettős adóztatást, a külföldi (uniós) bankban illetőségigazolást kell bemutatnod, amit a NAV állít ki. Ekkor ott nem vonják le a kamatadót, csak lejelentik a NAV felé a kamat mértékét, majd neked kell bevallani és megfizetni az adót.

 Ha a másik országban levonják az adót és nem lehet azt visszaigényelni, akkor a kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezményben leírtak szerint Magyarországon csak a különbözetet kell megfizetni. Ha nincs ilyen egyezmény, az kínosabb, mert akkor minimum 5% adót akkor is kell idehaza fizetned, ha egyébként az adott országban magasabb a kamatadó, mint itthon. Hogy melyik országgal van ilyen egyezmény, azt itt találod meg.

Mi történik akkor, ha elmulasztod feltüntetni a külföldi kamatjövedelmeidet az adóbevallásban?

Ha uniós országban van a bankbetéted, akkor ne felejtsd el, mert a NAV hivatalból megkapja ezeket az adatokat. Több vagyonosodási vizsgálat indult már eltitkolt külföldi kamatjövedelem miatt. (Luxemburg és várhatóan Ausztria is csak 2015 januárjától fogja lejelenteni a kamatjövedelmeket név szerint, addig anonim módon tesz eleget ennek az uniós kötelezettségnek, 35%-os kamatadó mellett.)

Ha Unión (és a hat adatcserébe belépett országon) kívüli országban keletkezik kamatjövedelmed és nem jelented be, akkor elévülés után (hat év) megúsztad.

Ha azonban a NAV valahogy rájön, akkor adóbírságot fogsz fizetni, az elmaradt adó plusz annak 50%-a és a jegybanki kamat plusz 8 százalékpont késedelmi kamat a büntetés mértéke. Vagyis kb. a kamatod fele megy a levesbe.

Erre akkor is készülj, ha azért vitted külföldre a pénzt, hogy az adóhivatal ne tudjon róla. Ilyenkor érthető okokból nem tünteted fel az adóbevallásban az így kapott kamatokat. Azonban egy ellenőrzés során ha igazolni akarod, hogy a pénz már elévülés előtt is a neveden volt, lehet, hogy a tőke miatt már nem tud az adóhivatal megbüntetni, de a kamatok miatt még igen, mert azok valószínűleg még nem évültek el, hiszen évente kapod őket.

Ha szeretnél többet tudni a pénzügyekről, gyere el az Akadémiára, hamarosan indul a következő. Csekély 25 ezer forintért hat alkalom alatt megtanulsz mindent a pénzügyekről, amit alapfokon tudnod kellene.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram