Megélni blogolásból II. rész

2021-03-23
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

A sok érdeklődő kedvéért írtam néhány éve egy cikket, hogyan tudsz anyagilag is sikeres blogot írni.

Megélni blogírásból

A cikk arról szólt, hogy egy olyan témában, amiben kompetens vagy, hogyan tudsz blogot indítani és abból hogyan lesz pénz. Leginkább úgy, hogy a szakmai hiteledet felépíted, megtalálnak azok, akiknek szüksége van a szolgáltatásodra vagy eladsz valami tananyagot, könyvet a blogodon keresztül és abból lesz pénz.

Olvastam most egy cikket egy bloggertől (és a cikk előzményét), aki havi 15 ezer dollárt keres a blogolással. Ebben semmi meglepő nincs, sok blogger keres ennyit vagy akár még sokkal többet is. Ami miatt írok róla, hogy mivel keresi ezt a pénzt.

Ő megfordította a dolgot, nem azt szeretné, hogy sokan megtalálják azt, amit ír, hanem eleve arról ír, amire sokan rákeresnek.

Miről van szó?

A kezdetekben (két éve) elkezdett blogolni, az oldalára reklámokat is helyezett el, plusz csinált megvehető anyagokat a weboldalára, illetve használt affiliate linkeket is. (Amikor azért kapsz pénzt, ha valaki vesz valamit az oldaladon lévő linkre kattintva.) Sok energiát és időt beleölt abba is, hogy legyen sok Facebook követője, szép legyen az oldal logója és így tovább.

Megnézve a bevételek. azt találta, hogy a bevétel 70%-a a reklámokból jön, 20% a megvehető tananyagokból és 10% az affiliate linkekből.

S itt váltott technikát. Félretett minden mást (közösségi média építkezés, tananyag gyártás, stb.), csinált öt blogot és rákeresett arra, hogy az emberek milyen témákat keresnek a Google-ben, amikre kevés a releváns találat. Utána csak ezekről a témákról ír cikkeket, gondosan kihegyezve a SEO-ra (Search Engine Optimization: technikák, hogy a Google előre soroljon a találatok között megfelelő kulcsszavakkal, főcímekkel, kiemelésekkel, stb.).

Ekkor nagyot robbant a bevétele. Az emberek rákeresnek sok témára és az ő cikkeit találják meg. Megnyitják a weboldalai egyikét, hogy elolvassák a cikket, ott a reklám és neki jön a bevétel. Az idők során egyre több cikke van ergo egyre többször fordul elő, hogy valaki rákattint valamelyik cikkére, így egyre több a pénze is. Bizonyos forgalom és múlt, illetve megírt cikkszám felett már nem csak szimpla Google reklámokat tudsz kitenni az oldaladra (amik túl jól nem is fizetnek), hanem komolyabb cégek, ügynökségek hirdetéseit is.

Minden nap reggel négy órát cikkeket ír, ezt komolyan veszi. De utána nem görcsöl tovább, nem is dolgozik többet már aznap. Ha megnézed, le van tiltva nála a kommentelés, mert azzal sem akar törődni. Nem közösséget épít, nem népoktatással vagy népneveléssel akar foglalkozni, hanem forgalmat szerez.

S igen, a cikkei olyanok, amilyenek. Hangzatos címek, látványos táblázatok, de minél több cikket végigolvasol, rájössz, hogy sokkal okosabb nem lettél a témában. Tehát egyértelműen a pénzért csinálja, de ezt nem is titkolja.

Persze ha angolul írsz, sokkal nagyobb az olvasóközönséged, de a konkurenciád is, sokkal nehezebb előre kerülni a találatok között, mint a magyar oldalak között.

Ha nem akarod őt követni abban, hogy csak a pénzért ír, akkor is tudod kombinálni az értékes tartalmat a SEO-ra kihegyezett tartalommal, így adsz is és kapsz is. Így hamarabb fog az egyébként értékes blogod termőre fordulni, még mielőtt a bevétel hiánya miatt elmenne tőle a kedved és nem is csak a szemetet fogod szaporítani a neten.

A SEO nem akkora agysebészet, mint gondolod. Elolvasol néhány könyvet, megveszel néhány oktatóvideót és a nagyját tudni fogod. De ha ezt kevésnek érzed, még mindig felfogadhatsz valakit, aki pénzért segít neked ebben. Ha kevesebbe kerül az illető, mint amennyivel több pénzt hoz, bőven megéri kifizetned a díját.

Ha látsz benne fantáziát, kezdj bele, az idődön kívül mást nem veszíthetsz.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram