Érdemes TBSZ számlát nyitni még júliusban?

Mivel sokan teszitek fel ezt a kérdést, inkább itt válaszolok rá.

Miért éppen júliusban? Augusztus elsejétől a kamatadó mellé bevezetik a további 6% EHO (egészségügyi hozzájárulás)-t is, így tulajdonképpen az eddigi 16% adó helyett 22%-ot kell fizetni. Mivel a TBSZ (Tartós Befektetési Számla) csak a kamatadó alól ad felmentést, így arra is fizetni kell majd a 6%-os EHO-t.

Ez alól az a kivétel, ha még a törvény életbe lépése előtt megnyitod a számlát, így ha kivárod a futamidő végét (az idei, úgynevezett gyűjtőév után kezdődő teljes 3 vagy 5 évet), akkor mentesülsz az EHO alól is.

Tehát, ha terveztél még idén TBSZ számlát nyitni, akkor érdemes azt megtenned a következő pár napban. A megnyitás feltétele 25 ezer forint elhelyezése a számlán. Mivel az első naptári év a gyűjtőév, így semmi akadálya, hogy az év végéig még akármennyi pénzt pluszban befizess erre a számlára. Vagyis ha csak decemberben jár le az a pénzed, amit hosszú távra akarsz nélkülözni, akkor is be tudod fizetni majd a most nyitott számlára.

Az igazán nagy kérdés, hogy érdemes-e egyáltalán TBSZ-t nyitni.

Erről már írtam itt (mindenképpen olvasd el, ha még nem tetted).

Röviden a lényeg: TBSZ számla két fajta van: értékpapírt tartalmazó és bankbetétes. A kettő nem átjárható egymás között, de ami még fájóbb, hogy a futamidő végéig az adott bankhoz, vagy pénzintézethez vagy láncolva, öt évig azt csinál veled, amit akar.

Mi történik, ha a bankbetétes lehetőséget választod? Két dolog fog történni: vagy belefutsz egy olyan konstrukcióba, ami a legelső periódusra magas(abb) kamatot ad, mint új pénz, aztán azonban nevetséges kamatokon fog újrafordulgatni a pénzed öt éven át. Ekkor sokkal többet buksz, mint amit valaha is nyernél a kamatadó-mentességen.

A második esetben most lekötöd 3-5 évre a pénzed 4%-on, miközben várhatóan a következő években meg fog nőni a kamat, hiszen az egész világon, így nálunk is történelmi mélyponton van mind az állampapírok hozama, mind a betéti kamatok. Ekkor is sokat fogsz veszíteni.

Néhány bank kínál referenciakamathoz kötött TBSZ betéti kamatot, például a bankközi kamatlábhoz, a BUBOR-hoz, vagy az MNB alapkamathoz kötött betétet. Ilyenkor nem kell aggódnod az esetleges kamatemelkedés miatt, mert a betéted kamata is követni fogja azt. Azonban nézd meg, hogy a referenciakamathoz képest mennyi a betéti kamat. Egy BUBOR mínusz 1-2%-os ajánlat kifejezetten rossznak minősül, csak bukni fogsz rajta egy akármilyen akciós betéthez képest.

(Sokaknak nem világos: a TBSZ számlánál csak a kamatod kamatadóját tudod megspórolni, jelenleg mondjuk az évi 4%-os kamatod 16%-át, vagyis a maximális nyereség, amit elérhetsz a TBSZ-szel, az három évnél csekély évi 0,24%, öt éves futamidőnél pedig évente 0,64%. Ezt állítsd szembe a költségekkel és azzal, hogy öt évig röghöz vagy kötve minden tekintetben. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy nem érheti meg, de ha szerinted te ennél többet nyersz azzal, hogy szabadon rendelkezel a pénzed felett, akkor dönts az szerint. De még egyszer: olvasd el az előző cikket.)

A másik lehetőséged, hogy értékpapíros TBSZ számlát nyitsz. Ekkor csak különféle értékpapírokat (kötvények, részvények, befektetési jegyek, stb.) tarthatsz a számládon, bankbetétet nem.

Ha egyébként is vennél értékpapírokat, mert aktívan kereskedsz, vagy csak ezekben tartod a vagyonod ezt a részét, akkor ha nem kell ez a pénz 3-5 évig, jó választás a TBSZ. Sokan nem tudják: a futamidő alatt szabadon adhatod-veheted a számlán az értékpapírokat, két korlátozás van csak: befizetni csak a gyűjtőévben lehet pénzt, kivenni pedig csak a futamidő legvégén (még a kamatokat sem veheted fel menet közben). De akár naponta átvariálhatod a portfóliódat, ha arra támad kedved.

Azonban ha nem értesz az értékpapírokhoz, vagy a te kockázattűrő képességednek nem megfelelőek, ne nyiss csak azért ilyen TBSZ számlát, hogy megspórold a kamatadót, mert egy kényszerpályára kerülsz öt évig, olyanra, ahol nagyon nem szeretnél lenni.

Fontos: az EHO fizetés nem vonatkozik az állampapírokra és a legalább 80%-ban magyar állampapírt tartalmazó befektetési alapokra. Ha ilyenbe akarod rakni a pénzed, kár sietni.

Tehát a konklúzió: ha a számodra megfelelő választás a TBSZ, akkor siess a bankba, hogy még ebben a hónapban legyen számlád, feltölteni ráérsz az év hátralévő részében. De mielőtt útnak indulsz, ülj le és számold ki, tényleg nyersz-e annyit a TBSZ-szel, amennyi hátránya és költsége van.

Kövesd a blogot a facebookon: www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en és gyere el az Akadémiára, hamarosan indul a következő.

Csekély 25 ezer forintért hat alkalom alatt megtanulsz mindent a pénzügyekről, amit alapfokon tudnod kellene.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Share

27 hozzászólás

 • Joe
  Tudnál mondani néhány befektetési alapot, amely legalább 80%-ban tartalmaz magyar állampapírt, és nem vonatkozik rá az EHO?
 • Kiszamolo
  Nagyon meg kell nézni, mert pl. az OTP Optima is csak kb. 55-60%-ban tartalmaz (jelenleg) magyar állampapírt.

  A havi jelentésben tudod megnézni az összetételt.

 • kridli
  Én úgy tudom, hogy ha augusztus előtt nyitsz tbsz-t, akkor az akkor is eho mentes lesz, ha megszünteted a számlát a 3 év lejárta előtt (a kamatadót persze ebben az esetben meg kell fizetni)
 • pdw
  Álljunk meg egy szóra.

  “Az egészségügyi hozzájárulás (eho) nem terjed ki az eddig kamatadó-mentességet élvező tartós befektetési számlára (TBSZ) és a nyugdíj-előtakarékossági számlára (NYESZ) – válaszolta Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) költségvetésért felelős helyettes államtitkára csütörtökön a tárca online fogadóóráján.”

  Ergó tökindegy mikor nyitod a TBSZ-t, sosem kell rá EHO-t fizetni. Ez a július 31-es dolog csak akkor ment meg az EHO-tól, ha 3 éven belül kiveszed a pénzt.

 • Kiszamolo
  máshol meg ezt írják: A jogszabály szerint mentesülnek az elvonás alól, azok a befektetések melyeknek kamatperiódusa még augusztus elseje előtt kezdődik. Ezt elkerülhetjük, ha TBSZ-t nyitunk. Ez után kötött szerződések esetén csak a kamatadót úszhatjuk meg. (az EHO-t nem)

  Eddig ez volt az álláspont, ha csak nem kavartak valamit, amíg távol voltam egy hétig. 🙂

 • Embalu
  portfolio.hu/befektetesi_alapok/ongondoskodas/nyakunkon_az_uj_ado_igy_lehet_meguszni.2.187116.html

  Itt is ezt írják: “Aki tehát 2013. augusztus 1-ig nyit Tartós Befektetési Számlát az eho fizetési kötelezettség alól teljes egészében mentesül, még akkor is, ha 3 éven belül szünteti meg a számlát!”

  Ha viszont 3 évig nem vesszük ki a pénzt, akkor meg nem számít, hogy augusztus előtt vagy után lett nyitva a számla, mindenképp EHO-mentes lesz!

 • Zabalint
  Én például pont ezért nyitottam gyorsan 2 TBSZ-t is (egy államkincstárit meg egy erstés értékpapírost), mert ugyan nagy eséllyel 3 évnél korábban kell a pénz, de az eho-t így nem kell fizetnem.
 • kridli
  Ezt fogadták el:
  Az egészségügyi hozzájárulásról szóló 1998. évi LXVI. törvény (a továbbiakban: Eho.) 3. §-a
  a következő (8) bekezdéssel egészül ki:
  „(8) Az Szja tv. 65. §-a szerinti kamatjövedelem adóalapként meghatározott összege után a
  magánszemély 6 százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulást fizet.”

  Ha pedig megnézzük az SZJA törvény 65. §-át, akkor az egy hosszú felsorolás. és van egy ilyen része:
  “(3)613 Nem kell figyelembe venni

  b) kamatjövedelemként

  bb) az (1) bekezdés szerinti jövedelmet, ha e törvény külön rendelkezései szerint tartós befektetésből származó jövedelmet kell megállapítani.”

  Szóval a tbsz aug. 1 után is eho mentes lesz, de csak ha nem mondja fel az ember idő előtt.

 • pdw
  Nem tudom, szar az egesz 🙂
  Azert szanalmas, hogy maguk a penzintezetek sem tudjak. Pl. Erste Netbroker oldalan az szerepel h “ertelmezesunk szerint…”. Ez milyen mar?
 • gorcsi
  De kavartak:
  1. Ha aug 1 előtt nyitod meg a TBSZ-t és bármikor feltöröd nincs EHO. SZJA persze van ha 5 éven belül.
  2. Bármikor megnyitott TBSZ 3 év után ugye 10%SZJA köteles lesz és egyben EHO mentes is. Vagyis TBSZ-en min 3 év után eho mentes. 5év után szja.

  Magyarul ha pl megtartod 5 év végéig, mindegy mit tároltál rajta 16%SZJA és 6%EHO-t megúszod.

  Az 1. pont miatt mondták, hogy érdemes lehet még aug 1 előtt nyitni TBSZ-t.

 • Wnprt
  Bármelyik brókercégnél lehet nyitni TBSZ számlát, a lényeg tehát hogy a hozam kamatadómentes. Jómagam nyitottam a Random Capitalnál, szerintem a feldarabolt Richter elég jó választás ezen az árfolyamon, most mindenképp érdemes nyitni a hó végéig, most minek venne az ember állampapírt, nem lesz már itt 20% feletti hozam mint tavaly, lemegy az alapkamat 3%-ra akár, most tőkeáttétel nélkül jó választás számos magyar eszköz, alulárazott szinte minden bluechip részvény.
 • john
  Minden banknál külön van az értékpapíros és a lekötéses TBSZ? Így nem tehetem meg, hogy ha az értékpapírnál jobb a lekötés, akkor eladom az értékpapírt és lekötöm a pénzt?
  Azt hittem, hogy ezt csak a kedves OTP találta ki…
 • Judit
  Kicsit off a téma, de engem már egy ideje izgat. Mi a véleményed a Questor QFD130807 kötvényéről ? “FIX 8,10* HOZAM (EHM: 8,10%)” Ez hihető ?
 • salander
  Én úgy tudom, hogy nem elég hogy az alap tényleges teljesíti a feltételt (amit a havi jelentése megmutat), de elvi szinten is ki kell hogy legyen zárva a befektetési politikában, hogy 80%-nál kevesebb forintos állampapír legyen benne. (Gondolom egyébként kb lehetetlen lenne lekövetni, hogy az alap épp egy nap eho mentes vagy sem.)

  Viszont ha valamelyik majd megfelel a feltételnek augusztus 1-től, akkor tuti hogy a forgalmazó vagy maga az alapkezelő ezt erőteljesen kommunikálni fogja.

 • valaki_mas
  A törvény szövege:

  opten.hu/opten/light/torvtar/torvszoveg.php?twhich=230206

  Innentől magyar értés az egész.

 • salander
  Nem, ez tényleg mindenhol így van.
 • pdw
  Igen, ez kivetelesen nem az OTP hulyesege.
  2 fele TBSZ van, bankbetetes (lekoteses ahogy te irod) es ertekpapiros. A ketto kozott semmifele atjaras nem lehet.
 • Wnprt
  Mindenképp érdemes, hisz ha legalább 25 000-el megnyitod, év végéig még lehet rá befizetni, és így is 0%-al adózik ha 5 évet várunk vele.
 • mesterséges unintelligencia
  “Viszont, ha valamelyik majd megfelel a feltételnek augusztus 1-jétől, akkor tuti hogy a forgalmazó vagy maga az alapkezelő ezt erőteljesen kommunikálni fogja.”

  A Hozamplazán már most is láttam erre példát.
  https://hozamplaza.hu/hozamplaza/befalap_info.php?id=1932
  “Az alap az alapba befolyó pénz minimum 80%-ban pénzpiaci forintbetétbe, valamint egy évnél rövidebb hátralévő futamidejű állampapírokba, MNB kötvényekbe, banki- és vállalati kötvényekbe fekteti.”

 • Kiszamolo
  Ez nem jó, pénzpiaci alap miatt EHO-s lesz.
 • pszab
  En is igy tudom, raadasul csak ugy logikus
 • Gábor
  Viszont vehetsz kötvényt és vehetsz befektetési jegyet a részvény helyett. Igaz, nem bankbetét, de kockázatban és hozamban ahhoz közelit nem nehéz találni.
 • N.
  Én érdeklődtem az OTP-nél az Optima és a Maxima után is külön kiemelve, hogy a Maxima az előző havi jelentés szerint a 90% feletti állampapír-állományával szerintem teljesíti a feltételeket, de a szabályzat megengedi azt is, hogy 80% alá menjen. Annyi válasz jött, hogy jelenleg nincs olyan alapjuk, amire ne kellene fizetni eho-t augusztus 1-től, de hamarosan indítanak olyat, ami a befektetési politika alapján már mentesülni fog (nevében egyébként ez is pénzpiaci alap lesz).
 • sz.krisz
  Jól értem, hogy ha veszek pl. Pioneer USA Devizarészvény alapot, akkor az esetleges nyereség után kell EHO-t fizetni, ugyanakkor ha veszek pl. Xetrán S&P 500 követő ETF-et, akkor az ellenőrzött tőkepiaci ügylet révén EHO mentes, és ebben az esetben a veszteség is szembeállítható?
 • Körtefa
  Ha valaki TBSZ nélkül várásolt mondjuk befektetési alapból május 15-én és el szeretnmé adni december 15-én, akkor hogyan számolják az EHO-t? Megnézik a nyereséget a május 15-i és augusztus 1-jei árfolyam között, abból lejön 16% kamatadó, majd megnézik az augusztus 1-jei és december 15-i árfolyam közötti nyereséget, abból meg 16%+6% jön le?
 • pdw
  Elvileg ja. Ugyanigy mukodik bankbetetnel is.
 • Norbert
  Sziasztok,

  Egy kérdés ehhez a korábbi topikhoz, hátha még olvassa valaki a kommenteket.

  Szóval, mi történik a TBSZ számlán lévő értékpapírokkal (részvények, befektetési jegyek, stb) az 5. év után, amikor már adómentessé válik az elért hozam?
  Az én tippem az, hogy átvezetik a normál számlára, és a dec 31-i árfolyamon “tőkésedik”, és onnantól nulláról indul az árfolyamnyereség számítása.

  Mit tudtok, így van, mit gondoltok, így lehet?

  Köszi és üdv,