Adózás az EU-ban és Magyarországon

2016-05-09
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Az Európai Parlament kiadott egy sajtóközleményt, ebből a legérdekesebb egy infografika, ami a különböző országok adóelvonását és az adócsoportok megoszlását mutatja.

Az állam három területen adóztathat: a jövedelem megszerzésekor, a megszerzett jövedelem elköltésekor (forgalmi típusú adók) és a megszerzett vagyont vagy tőkét is adóztathatja. (Erről itt írtam bővebben: Az adórendszerről)

adozas

Az ábrát nagyban itt találjátok.

Magyarországon egészségtelen módon túl van adóztatva a munkabér (hol a másodikak, hol a harmadikak vagyunk a munkabért terhelő adók és járulékok nem túl dicső rangsorában az uniós országok között) és mi büszkélkedhetünk a világon(!) a legmagasabb forgalmi adóval is.

Mindkét tényező melegágya az adócsalásnak (nem bejelentett dolgozók és elcsalt áfa), miközben a vagyont gyakorlatilag egyáltalán nem adóztatjuk és a tőkejövedelmeket is alig. Pedig a vagyonadó és a kamatadó az, ami elől nagyon nehéz lenne kibújni.

Másik hatalmas problémája az országnak, hogy évtizedek óta irreálisan magas az állami újraelosztás mértéke, mindenki mindent az államtól vár, ezért azonban rengeteg adóval sújtja az állam az egész országot. Ez okoz versenyhátrányt és ezért lettünk 15 év alatt a régió éllovasából a sereghajtóvá.

Nem csak a régióhoz képest fizetünk túl sok adót (Magyarország: 39,2%, Szlovákia 28,3%, Románia 28,3%, Csehország 35%, Lengyelország 32,5%, Bulgária 27,9%, Görögország 33,7%, Litvánia 27%, stb.), de csont nélkül megelőzzük a nálunk sokkal fejlettebb és gazdagabb Németországot, Angliát, Írországot, Spanyolországot, Portugáliát, Szlovéniát, Máltát, Ciprust és Hollandiát is.

Akinek van ideje, tanulmányozza a belinkelt ábrát további érdekességekért.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram