Hogyan legyél anyagilag sikeres a húszas éveidben?

2015-07-06
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Mostanra már minden végzős diák túl lehet a vizsgáin és jó eséllyel kézhez kapta a diplomáját (illetve az arról szóló igazolást). Ahogy fellengzősen szokták mondani, mostantól előtted a nagybetűs Élet.

Arra gondoltam, érdemes átnézni, mire is figyelj pénzügyi területen a következő években, hogyan tudsz sikeressé válni anyagilag is.

Következzen hát néhány gondolat, remélem hasznosak lesznek a számodra.

Olyan munkát keress, amiben van kihívás és növekedési lehetőség, ne olyat, ami sokat fizet.

Egyetem (vagy az egyéb iskolád) elvégzése után kezdődik a munkakeresés. A legtöbben két szempont alapján választanak: legyen minél nagyobb a fizetés és minél kisebb a felelősség.

Ez rövidlátó hozzáállás. Nem az a lényeg, mennyit keresel most, hanem hogy mennyi új dolgot tanulsz és mekkora növekedési lehetőség áll előtted.

Már 23 évesen is karrierben gondolkodjál és ne munkahelyben. Szerezz értékes tapasztalatokat és tűnj ki a tenniakarásoddal és a felelősségvállalásoddal.

Az ilyen embereket fogják megtenni vezetőnek, akik hajlandóak áldozatokat hozni és felelősséget vállalni. Nem árulok el nagy titkot, a későbbi nagy keresethez a legjobb út, ha vezetővé válsz.

Légy realista

A legtöbb 23 éves nagyon elszállt elvárásokkal rendelkezik a fizetés területén. Rossz hírem van: semmid nincs még, ami komoly érték lenne a munkaadódnak, csak az a nem túl használható és gyakran életidegen tudás, amit az egyetemen kaptál. Az pedig nem sokat ér a munkaadódnak. A munkatapasztalatot, ami igazán érték, még csak ezután fogod megszerezni. Ezért az első munkahelyeidnél légy reális, senki nem fog felvenni 250-300 ezres nettó fizetésért.

Folyamatosan képezd magad

Az emberek 95%-a szimplán lusta tanulni. Értékesítők, akik évek alatt nem tudták megtanulni, mit is árulnak pontosan. Szobafestők, akik még mindig azokat az anyagokat használják, amit 15 éve megismertek a szakmunkásképzőben. Tanárok, akik 25 éve ugyanazt tanítják és orvosok, akik 25 éve ugyanazt írják fel.

Ne múljon el se év, se hónap az életedben, hogy nem tanulsz új dolgokat a szakmádban és/vagy nem fejleszted az idegennyelv-tudásodat. A legtöbb szakmában egyszerűen hiánycikk az olyan ember, aki többet tud, mint a létező legkisebb minimum. Ha te tényleg naprakészen mindent tudsz a szakmádban, semmi nem ment meg attól, hogy keresett és jól kereső szakember legyél.

Kerüld el a hiteleket.

A hiteleken nem megoldás a szükségeidre, hanem egyenesen okai annak, hogy szükségbe kerülj nagyon hamar. A legtöbb ember a hiteleket szabadságként éli meg, hogy olyan dolgokat vehessen meg általuk, amire egyébként nincsen pénze.

Ez talán a legnagyobb tévedés, amit a pénzügyek területén elkövethetsz.

A hitel a legnagyobb rabság, amivel megkötözheted magad akár évtizedekre, miközben drága árat fizetsz az erődön felüli vásárlások miatt.

Ha nincs pénzed autóra, ne akarj autót. Ha nincs pénzed drága mobiltelefonra, ne akarj drága mobiltelefont. Ne akarj többnek látszani, mint ami vagy és ne vágyj olyanra, amire nincs pénzed.

Élj most kisebb lábon, hogy később megengedhesd magadnak, hogy többet költs és ne a hiteleid kamatait nyögd majd, mint a kortársaid 90%-a.

Maradj diák

Legalábbis ami a költségeidet és a költéseidet illeti. Beszéltem egy hölggyel, aki az egyetem elvégzése után csodálkozott rá, hogy mennyire megugrottak a költségei. Míg az egyetem ideje alatt havi százezerből  királynőként élt, ahogy elkezdett dolgozni, ennek a duplája is kevésnek bizonyult.

Csak az okát nem értette. Elhatározta, hogy úgy fog tovább élni, mint amikor diák volt előtte egy évvel és a felszabaduló pénzt a diákhitelébe fizeti vissza. Nem járt étterembe ebédelni az ebédszünetben a munkahelyén, továbbra is tömegközlekedéssel járt és egy barátnőjével lakott közös bérlakásban.

Ezzel komoly pénzt tudott megtakarítani és hamar ki tudta fizetni a diákhitelét és utána tudott is félretenni.

Csinálj költségvetést

Már fiatalon érdemes rászoknod arra, hogy megtervezed a pénzügyi életedet. Készíts költségvetést, hogy mire mennyit költesz és mennyit teszel félre.

Tanuld meg megkülönböztetni a valódi szükségeidet a vágyaidtól és az álmaidtól. A vágyaidra és az álmaidra csak akkor költs, ha van miből a megtakarításaid után is.

Ülj le és döntsd el, minek van prioritása az életedben. Határozd meg, mire akarsz költeni és mire akarsz gyűjteni. Ami ezen kívül van, azt felejtsd el.

Mindig tegyél félre pénzt

Minden egyes keresetedből tegyél félre megtakarítást, legyen az a kereset bármennyire kevés is. A megtakarítás legyen az első. Ha a hónap végi maradékból akarsz félretenni, soha nem lesz semmid. Ne a maradékból akarj félretenni, hanem először tegyél félre és élj a maradékból. Ennyire egyszerű a sikeres megtakarítás titka.

Fizess mondjuk tizedet magadnak. Minden kereseted tizedét tedd félre egy megtakarítási számlára.

Tűzz ki magad elé pénzügyi célokat

Ezek a célok legyenek konkrétak, viszont reálisak, de ne túl könnyen teljesíthetőek. 500 ezer forint megtakarítás az első évben. Kétmillió, mire 26 éves leszek.

Olyan nincs, hogy nincs hathavi megélhetésed

A legeslegelső feladatod, hogy félretegyél annyi pénzt, amiből fedezed a kiadásaidat hat hónapig. Ez adja meg a pénzügyi biztonságot az életedben és azt a szabadságot, hogy bármikor felmondhass, ha nem tetszik a munkahely.

Ha máról holnapra élsz, akkor nem mersz felmondani. Ha fél évig munka nélkül is megélsz, nyugodt szívvel keresel új munkát. Ehhez a pénzhez más miatt soha nem nyúlhatsz és ha költöttél is belőle, azonnal pótold vissza a hiányzó összeget.

Fizesd ki a hiteleidet

Nincs értelme addig megtakarítanod, amíg tartozásod van. Kapsz 2% kamatot a bankban, miközben ennek a háromszorosát kifizeted a diákhiteledre. Ilyenkor a legjobb befektetés kifizetni minden hiteledet. Ezért a hathavi megélhetést fedező vésztartalék létrehozása után gyűjts arra, hogy ne maradjon egy fillér hiteled se.

Tanulj a pénzügyekről

Már akkor érdemes megismerkedned a pénzügyek alapjaival és a pénzügyi termékekkel, amikor még alig keresel pénzt. Így megspórolsz sok drága tévedést a későbbi életedben a drága befektetési lehetőségektől a rossz hitelkonstrukciókig.

Tanuld meg, melyik befektetésnek mi a költsége és mi a kockázata.

Felejtsd el a mamabankot

Szokjál le arról, hogy a szüleid pénzén élsz tovább. Az önálló élet első legfontosabb ismérve az önálló pénzügyi élet. Ne kérj pénzt a szüleidtől és lehetőleg ne is fogadj el. Ne használd az apád telefon-előfizetését, autóját és lehetőleg élj külön a saját költségeden.

Hamarosan egy családot kell majd eltartanod és anyagilag is irányítanod, hogy akarod megtenni ezt, ha azt sem akarod megtanulni, hogy magadat hogyan kell eltartani és hogyan kell gondoskodni magadról? Infantilis maradsz, ha még 30 évesen is anyuci lát el étellel és pénzzel, mossa az alsónadrágodat vagy otthon laksz a szüleiddel.

Tanulj meg nemet mondani

Tanulj meg nemet mondani a barátaidnak, akik túl költséges utazásra vagy szórakozásra hívnak. Ajánlj nekik olcsóbb alternatívát, vagy keress értelmesebb barátokat.

A volt egyetemi évfolyamtársadnak, aki szenzációs üzleti befektetésbe akar belerángatni téged és a megtakarításaidat.

A főnöködnek, aki ki akar zsigerelni, anyádnak, aki még 30 évesen is gondoskodni akar rólad.

Ne akarj saját lakást huszonévesen

A magyarok egyik legnagyobb rögeszméje a saját lakás bármi áron. Ha nincs lakásod, ember sem vagy a magyarok szerint.

Maradj ki ebből a beteg néphagyományból és csak akkor vegyél lakást, amikor már pontosan tudod, hogy hol szeretnél élni, ehhez mekkora ingatlan kell és mit is szeretnél.

Ma még egyedül vagy, elég lenne egy garzon is, de lehet, hogy 6-7 év múlva már lesz két gyereked.

Lehet, hogy jövőre az ország másik végében, ha éppen nem egy másik kontinensen fogsz dolgozni.

Ma még az a szempont, hogy közel legyen a metrólejárat és a bulinegyed, pár év múlva nem szeretnéd, hogy a gyereked az aszfalttengerben, a szmogfelhőben nőjön fel a parkoló autók között.

Ingatlant akkor vegyél, ha már biztos, hogy ott akarsz élni a következő 10 évben és minden tekintetben (szobák száma, óvoda közelsége, stb.) meg fog felelni az ingatlan.

Nos, remélem hasznosnak találtad a cikket. Ha szeretnéd kiegészíteni, a hozzászólásokban megteheted.

Ha szeretnél többet tudni a pénzügyekről, gyere el az Akadémiára, hamarosan indul a következő.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram