Ukrán menekültek: te is tudsz segíteni

Az orosz agresszió miatt egyre jobban kiterjed az ukrán háború, a menekültek száma nem hogy csökkenne, folyamatosan nő.

Mivel a férfiak nem jöhetnek, anyukák, nagymamák menekülnek a gyerekeikkel. Legtöbbször minden nyelvtudás és pénz nélkül, egy sportszatyornyi ruhával, vonaton vagy kétes műszaki állapotú autókkal. Mennek az ismeretlenbe, gyakran fogalmuk sincs, hogy hová vagy kihez. Egy idegen országban, magukra hagyva, férfiak nélkül, ahol egy szót sem értenek semmiből. A legtöbbjüknek ha van is pénze, az ukrán hrivnya, ami ugyanaz, mintha nem lenne neki semmije.

Tegnap kimentem a Keleti pályaudvarra, hogy szállást ajánljak fel menekülteknek az anyósomék házában. Végül hét emberrel tértem haza, három nagymamával, két középkorú nővel, egy kamaszlánnyal és egy másfél éves kisfiúval. Mivel ennyi emberre nem számítottunk, gyorsan le kellett menni a bútoráruházba vendégágyakat venni.

Megbeszéltem a feleségemmel, itthon is kiürítjük az egyik gyerekszobát és oda is befogadunk néhány embert még ma.

A legtöbb ember csak egy-két éjszakát maradna, mert mennének tovább nyugatra, de egyszerűen nincs elég hely a vonatokon, mert nem bővítették a kapacitásokat, miért is tették volna. Így azonban minden jegy elkel napokra előre, ezért kénytelenek Budapesten várni, mire felszállhatnak egy vonatra.

Így ha nem akarsz hosszabb időre, egy-két napra is be tudsz fogadni (csonka) családokat.

Arra bátorítalak, ha a keleti határ közelében vagy Budapest környékén élsz, te is menj ki a vasútállomásra, sajnos bőven fogsz olyan embert találni, aki rászorul a segítségedre. Most nem a saját kényelmedre kell nézned, hanem a menekülők szükségeire. Még egyszer: szinte kizárólag csak nőkről és gyerekekről van szó.

Vendégágyat vehetsz 25-30 ezer forintért, olcsó ágybetétet a feléért is. Takaró, paplan is van néhány ezer forintért.

Ha nem tudsz szállást adni, felajánlhatsz fuvart is, akár városon belül is. Vihetsz gyerekjátékot, mert rengeteg a gyerek is. Hála a civil szervezeteknek, nekem úgy tűnt, hogy szendvics és ehhez hasonlóak vannak. Azonban rengeteg másra is szükség van, amire elsőre nem gondolsz: pelenka, gyerektápszer, kutya és macskaeledel, allergiagyógyszer, női tisztasági dolgok és ezer más.

Ha csak annyit tudsz tenni, hogy veszel ilyeneket, az is nagy segítség. Kérdezd meg a segítőket, mire van szükség.

Ha autószerelő, állatorvos, vagy bármi más szakmád van, amire szükség lehet, meghagyhatod a telefonszámodat a Keletiben. (A hatos vágány melletti váróban, de ki is van írva.)

Ha pénzt tudsz küldeni, tedd meg azt.

Köszönöm mindenkinek, aki segít a rászorulókon.

Máté 25:35 Mikor éhes voltam, enni adtatok nekem. Amikor szomjas voltam, inni adtatok. Amikor idegen voltam, behívtatok a házatokba, és vendégül láttatok. Amikor nem volt mibe öltöznöm, ruhát adtatok nekem. Amikor beteg voltam, gondoskodtatok rólam. Amikor börtönben voltam, meglátogattatok.

Ekkor így felelnek majd az igazságszerető emberek: »Uram, nem láttuk, hogy te éhes lettél volna. Mikor adtunk neked enni? Nem láttuk, hogy szomjas voltál. Mikor adtunk neked inni? Mikor történt az, hogy idegen voltál a városunkban, és mi szállást adtunk neked? Nem láttunk téged ruha nélkül. Mikor adtunk neked ruhát? Nem láttunk téged a betegek között, sem a börtönben. Mikor látogattunk meg?«

Akkor a király így válaszol majd: »Igazán mondom nektek: amikor megtettétek ezekkel a testvéreimmel, akár a legkisebbel is, akkor velem tettétek meg.
Share

203 hozzászólás

 • tedzse
  Én tuti nem engednék be senkit,mert akkor is idegen menekültek, párom is kiakadna, ha beengednék bárkit.
  Plusz ki tudja miben tennének kárt,mit lopnának el.
  Szerintem ez nem a mi dolgunk hanem a kormánynak kell megoldania ezt.

  Én annyit tettem vittem nekik kaját a nyugatiba, szoktam is,tonhalat pl.

  S a kormány csinál bármit is? Az önkormányzatok még csak-csak, de arról nem hallottam, hogy a kormány bármit is tett volna a nyilatkozatokon kívül. (Három héttel később(!) hozott egy jogszabályt, hogy a hivatalos szálláshelyek és önkormányzatok igényelhetnek támogatást, meg könnyebb felvenni az ukránokat dolgozni, mint eddig, de semmi más eddig nem történt.)

  Mit lopnának el? A pénzt elzárod, a tévét meg nem fogják beledugni a táskájukba. Ha elvinnének két kiskanalat (nem fognak), azt meg kibirod.

  De a te dolgod.

 • Tamás
  Vártam már egy ilyen posztot – és többet is kaptam, mint reméltem. Köszi a példaadást, bátorítást!!!

  (úgy látom, a legnagyobb segítség késő este / éjszaka kell, akkor már elfogy a szendvics, kevesebb az önkéntes, a vonatok viszont jönnek…)

 • tedzse
  ,,a kormány csinál bármit is?” És miért akkor az én vagy a mi dolgunk ezzel foglalkozni?

  Mit lopnának el, erre nem írok semmit mert tudnék mit írni, de ezt bármelyik olyan ember ezt mondja akiknek ,,vannak a lakásban nem kevés értéke”, plusz használja a kanalakat,mindent jah és fizetni utánuk a rezsit, ki tudja milyen koszosak is mit hoznak be.

  De mondom kaját szoktam vinni nekik, meg ruhát is vittem.

 • hemond
  ami nagyon fontos: ne (csak) most segíts, hanem három hónap félév múlva is:

  24.hu/kozelet/2022/03/13/orosz-ukran-haboru-menekultek-maltai-szeretetszolgalat-gyori-dani-lajos-interju/?utm_source=pocket_mylist

  Mellékesen szerintem minimális az esélye, hogy ellopnak\tönkretesznek valamit.

 • KZsuzsa
  MÁV kapcsán:
  mire kell inkább kapacitás, hogy a határról elhozzák a menekülteket, vagy hogy az innen továbbmenőket támogassák?
  Szerintem egyelőre az előbbi fontosabb, és amennyire én tudom, ott igyekszik is helyt állni a MÁV de ez persze csak olvasott infó, nem tudom biztosan.
 • Anya
  A legjobb írás, példamutatás a helyzetről!
  Köszönöm
 • Belavoltam
  Van az a helyzet, amikor inkabb hallgatnod kellett volna, hogy ne kurtold vilagga, mennyire sotet vagy. Ez is egy ilyen volt.
 • Krisztián
  Miklós! Mondhat bárki bármit, nem csak az eszed van a helyén! Maximálisan tisztellek ezért is! Példaértékű! Te tudod már, hogyan kell adni!
 • Főherceg

  Én mondjuk téged nem engednélek be. A menekültek 99% különb nálad.
 • Marche
  Gratulálok a legelső hozzászóláshoz!
  Egy ilyen megindító, példamutató cikk alatt nem ilyet vár az ember egyből legelsőnek.
  Sikerült megragadnod a lényeget és bemutatkoznod is egyben (tedzse)!
  Örömteli hogy tudsz adni, előítéleteid is lehetnek, szíved joga, de inkább tartanád magadban… :/
 • Csillag V.
  Gyerek cipő és felnőtt cipő és elkél a pályaudvaron ,mert gyalázatos állapotok vannak e téren is. Zacskózva méret szerint cimkezve nagyon örültek.Takaró is jól jön ,mert napok óta úton vannak és a kimerültségtől is fáznak. 2000ft /db yisk. jó minőségű.
 • Gergő
  kösz Miklós, ismét

  asszony panzióban recepciózik, nyilván az elmúlt hetekben dugig vannak ukrán (csonka)családokkal, és… hátja, kemény
  tényleg fingjuk nincs, hogy merre állnak arccal, plusz ugye lelkileg nullán vannak, felpakolnak 1-2 autót ruhával, de leginkább a családdal, és megindulnak az ismeretlenbe – igen, segítségre szorulnak
  ugyanolyan átlagemberek mint te vagy én

  amit tapasztaltunk, hogy 1 vagy max 2 éjszakára szállás, ami a legnagyobb segítség
  ezen felül vagy pénz (forint), vagy egy nagybevásárlásnyi termék, olyan cuccokkal, amik 2-3 nap múlva is ehetők / használhatók, és lehetőleg ne kelljen hozzájuk semmi külső dolog, tehát pl ne kelljen megfőzni
  de egyébként már csak ha valaki beszél velük pár mondatot, az óriási segítség, praktikusan is (útbaigazítod pl), meg lelkileg végképp

  és igen, köztük is vannak köcsög módon viselkedők és kedvesek, ugyanúgy mint a magyarok közt

 • Csillag V.
  jewsforukraine.hu/
  Nagyon jó lett szerintem.
 • Honeybunny
  Ezek az emberek egy bőröndben húzzák most az életüknek azon legfontosabb részét, amit el tudtak hozni otthonról. Fogadtam be most menekülteket, látom: egy gombostűnyi hely nem marad azokban a bőröndökben, mert a saját cuccaiból vagy a mindennapi élethez szükséges dolgokból szeretett volna minél többet magához venni mikor útra kelt. Nem a te kiskanalad fog kelleni neki. 😀 Természetesen: nem KELL mindenkinek befogadni, szuper ha mindenki úgy segít, ahogy neki komfortos, ha étellel teszed az is becsülendő, csak szeretném jelezni hogy nem félelmetesek, “nem tesznek kárt”. Persze ha befogadsz, ugyanúgy ne hagyj elöl pénzt mintha a nemmenekült vízvezetékszerelőt várnád. Ha neked kellene menekülnöd Bécs felé, te a befogadód lakását hesszelnéd, és letörnéd a csapot, vagy ugyanaz maradnál, aki itthon voltál és örülnél a matracnak?
 • Kristóf
  Nagyon tiszteletre méltó a Miklóshoz hasonlók hozzáállása. És sajnos ezzel dicsekszik a kormány, aminek egy szem konkrét intézkedéséről sem értesültem, csak a duma megy.

  Én dunántúli faluban élek, ami sajnos messze van a nyugatra tartó (Budapest-Bécs) fő közlekedési útvonaltól. Szerintetek mivel tudnék leginkább tevékenyen segíteni? Fuvarozni őket Budapesten belül a Keletitől?

 • Sebaj
  Ismerősnek a gitárját eladta, meg pár cucca eltűnt, pedig a saját ágyát is átengedte. (Férfi volt)
 • Jóska Pista
  Tisztellek ezért.
 • Siti

  Bocsáss meg, ilyen gusztustalanságot régen olvastam, mint a kommented.

  Az ukrán nemzeti bank támogatói számlákat nyitott, pl. honvédelemre is. Itt találod rögtön, ide utalhatod az ellopható tárgyaid egyenértékét:
  bank.gov.ua/en/
  Tudod, azért is harcolnak, hogy ne a te házadat bombázzák következő lépésben az oroszok.

 • blu
  Ebbe a csoportba érdemes belépni, és mindig naprakész infó van arról, hogy a pályaudvarokon éppen mire van szükség, és hogy hogyan lehet segíteni:
  facebook.com/groups/994143548136400

  bakker, először az hittem, trollkodsz, de látom nem…te nem vagy ép. ezek az emberek pontosan ugyanolyanok, mint te vagy én, valószínűleg éppen úgy éltek, sőt lehet hogy jobban is, mint te vagy én. csak valamiért itthon hajlamosak a menekültekre úgy gondolni, mint kvázi igénytelen hajléktalan hordákra. pedig ma ők, holnap lehet, h te. gondolkodj már.

 • Balazs
  Gratulalok es koszonom az inspiralo peldamutato irast. 🙂
  Kulfoldon dolgozom es sajnos nem tudok ‘fizikailag’ segiteni, viszont a szervezetek anyagi tamogatasara szerencsere igy is van lehetoseg.
 • Janika
  “Mivel a férfiak nem jöhetnek, anyukák, nagymamák menekülnek a gyerekeikkel.”

  És most hasonlítsuk össze őket az amerikai agresszió miatt menekültekkel (szinte kizárólag harceddzett 20-40 év közotti férfiak)
  És most dugjuk homokba a fejünket 3, 2,1

  Csak a jelenség akartam felhívni a figyelmet, hátha…

  Hát, gyalog a sivatagon át meg tengeren keresztül azért nem ugyanaz, mint vonattal meg autóval Európán belül. Ennek ellenére rengeteg nő és gyerek jött akkor is, én többször voltam kint a Keletiben akkor is.

  Az csak az agymosás volt, hogy itt csak férfiak jönnek. Bárki, aki kifáradt a Keletibe, az látta, hogy ez nem igaz. Vagy másképp mondva szemen szedett aljas hazugság. Valóban több volt a férfi valamivel, akik előre jöttek (lásd még egyszer sivatag és tenger), de rengeteg nő és gyerek is volt.

  Most sem azért nem jönnek a férfiak, mert örömmel elengedik a családot egyedül, hanem mert nem engedik ki őket a határon.

 • Zoli85
  Ajánlom

  hogysegits.hu/

 • Fefe
  Alábbi FB csoportokat érdemes figyelni, ha szerenél segíteni és kíváncsi vagy épp mire volna szükség a segítőpontokon.
  Továbbá Önkéntesként is regisztrálhatsz pl a zöldruhás Református Sz sz-nál 5fős 6órás műszakok vannak, előre regelhetsz és, ha időben elsőként sikerül valamelyik napszakra beírnod magad behívnak, vagy tartalékként számon tartanak, ha kiesne és pótolni szükséges valamelyiküket.

  https://www.facebook.com/groups/994143548136400

  https://www.facebook.com/groups/3248049578763480/?hoisted_section_header_type=recently_seen&multi_permalinks=3255327194702385

  https://www.facebook.com/groups/1298078307264455/?hoisted_section_header_type=recently_seen&multi_permalinks=1302121250193494

  REGISZTRÁCIÓ segítségnyújtáshoz és további infók:
  https://forms.office.com/Pages/ResponsePage.aspx?id=xRB_lF4sa02laBY2eFwe_5LkomOIiUZGvq26TN_RyUdUM01MNFVTVlEzNUJOT0UyVllOMzcySkpMUy4u

 • bgbg
  Első hozzászólásra:

  Ezt teszi a 12 év gyűlöletkampány, a gyűlöletre kondicionálás, és a kádárista amit megeszek az az enyém, mindenki más haljon éhen, az nem érdekel, de nekem legyen minden bőséggel hozzáállás.

 • örök körök
  Cikket ki lehetne egészíteni normális segélyszervezetek elérhetőségeivel, akik nem csak lenyúlják a támogatásokat “működési költség” jeligével.
 • A
  Aki tényleg csak nagyon keveset tud szánni erre, a Vöröskereszt 1359 -es adományvonalát hívja, egy hívással 250 forintot tud adni.
 • B.La.
  Láttam mind a két végletet.
  Magyar és másik Kk-Európai telephelyen dolgozó ukrán kollégák “segítséget” kértek, nyelvi nehézségek miatt nehéz szállást szervezniük, ebben kérnek segítséget, fizetnek is érte. Másik kérésül csak annyi, hogy segítsenek a hozzátartozóknak is munkát keresni. Semmi mást nem akarnak.
  Első napokban megpakolt autókkal érkeztek, később már csak vonattal, 1-1 bőrönddel vagy hátizsákkal.
  Volt olyan nó, aki 5 gyerekkel érkezett, 1 saját, 2 a testvére gyerekei, 2 a szomszédé.
  Nem szeretnék belegondolni, milyen lenne a nagyvilágba elküldeni a kisgyerekeimet, mert a közelemben már nem lennének biztonságban.

  Másik véglet a határ közvetlen túloldaláról érkező 6-8 gyerekes “norvég” menekültek, akiknek nem volt ott semmilyük, itt sincs, de rögtön rátelepedhetnek az itteni ellátó- és segélyrendszerre.
  Sajnos a keleti megyékben hamar romlani fog a közbiztonság.

 • Csaba

  Egyetértek veled. TŐLED biztosan lopnának, vagy a TE lakásodat biztosan leamortizálnák.
  Ugyanis mint tudjuk, a hasonló a hasonlót vonzza.
  Gratulálok én is a magas színvonalú kommentedért.
 • Dániel
  Szerintem nem kell extra nagy dolgot adni, ha mindenki segítene egy kicsit, vagy amennyit önzetlenül tud az épp elégséges. Én is segítettem nekik, elfuvaroztam őket a felajanlott szallasra, közben mindenféle gyakorlati infót adtam Budapestről. Amikor kinn voltam a nyugatinál épp azon gondolkodtam h egy ekkora városban tényleg csak ennyien vagyunk akikbe szorult egy kis önzetlenség? Meg kell mondjam nem vagyok egy nagy humanitárius, az állatokat sokkal jobban szeretem, de segítettem.
 • Torontál

  Én meg az Alföldön évek óta csak férfiakat látok napi szinten átjönni a határon. Gyertek le és töltsetek el egy hetet lent a déli részen. Nem a keletivel kell példálózni meg fent a pesti dolgokkal. Le kell jönni és itt élni vagy szétnézni. Tök jó, úgy alkotsz véleményt, hogy nem is ott élsz vagy közelről sem tapasztaltad meg az egészet. Ami nem baj csak akkor ne akard bemagyarázni, hogy az úgy is van, ahogy te elképzeled. Főleg ne annak, aki ott él és az ellenkezőjét tapasztalja.

  ugye megvan, hogy 2015-ről van szó, amikor komplett családok menekültek és tele volt velük a Keleti és nem az elmúlt évekről?

  S teljesen más a háborús menekült, mint aki csak a jobb élet reményében jön.

 • játékok
  Hova vihetek játékokat?
 • Hadénishadénishadénis
  Te ezt láttad a sajt szemeddel vagy csak elolvastad az origon? Azért ilyenkor kicsit megnyugszom, hogy az Én adómból is felpumpált propaganda gépezet működésének van vmi látszatja, nem kidobott pénz, igen is formálja derék honfitársaink gondolkodásmódját és világlátását. Most azt hagyjuk, milyen irányba…

  A cikkhez: tudja vki esetleg, hogy ha regisztrálsz önkéntesnek, kb menny idő, mire reagálnak/behivnak?

 • Henriksen
  Lássuk csak a múlt hetemet (korábban is támogattam kárpátaljai akciókat):
  – ágyneműket vittem a helyi “testvérvárosi” gyűjtésnek.
  – utaltam a Magyar Vöröskeresztnek
  – adományozok tartós-élelmiszert a Katolikus Karitásznak
  – készülök hasonló adományokkal az elkövetkezendő hónapokra is

  Hogy a magyar kormány nem tesz semmit? Hm. Nem néztem utána, de épp tegnap olvastam, hogy a magyar cégek állami támogatásban részesülnek, ha munkát, szállást, egyebet biztosítanak az ukrán menekülteknek. Mondjuk úgy, Kiszámoló “egy kissé túlzott”. Ismét! De hát kampány van! Nem igaz, Csernok Úr? 🙂
  Kíváncsi leszek, a mi európai barátaink, az európai szolidaritás nevében, mikor veszik ki részüket a humanitárius erőfeszítéseink finanszírozásában? Csehek már kérdezik is!

  Hát barátom, érdemes lenne megnézned, más állam mit ad és rájönnél, hogy a magyar egy gyalázat. S nem azért, mert kampány van. Hanem mert ennyire impotens mindenben, amikor nem kitalált ellenség ellen kell árnyékbokszolni.

  Ennyire telik tőle, hogy oldják meg a cégek meg a civilek, te meg ennek tapsolsz felállva? Ezt is három hét gondolkodás után tudták kiizzadni magukból.

  Ha nem lennének civilek a Keletiben, akkor senki nem segítene a menekülteknek. Az állam nulla dolgot tett eddig a helyszínen. A civilek veszik az ételt, gyűjtik a ruhát, szervezik a szállás meg az utazást. Magánemberek dobnak össze mindent, de tényleg mindent.

  A magyar állam meg egy működésképtelen csődtömeg, mint minden más alkalommal is.

  Nem akartam erről beszélni, de ha már szóba hoztad, mondjuk ki nyíltan.

 • Frenky
  Ezek a menekültek nem ugyanazok, akik a közel-keletről jöttek (bár biztos van köztük az is), szerintem nem lehet egy lapon említeni a kettőt.
  Szörnyű, ami történik és amiért történik, ki-ki lehetősége szerint segítsen!
  Abban viszont biztos vagyok, hogy a fenti bibliai idézettel ellentétben az ő “királyuk” a büdös életben nem fog köszönetet mondani, hogy segítettünk a “testvérein” (a magyaroknak legalábbis biztosan nem). Aki csak ezért tenné, az engedje is el nyugodtan.
 • pasta
  A hülyegyerek azért annyira nem írt hülyeséget: nyilván aki tud segítsen a menekülteken, de legyetek azért óvatosak, elég sokan megpróbálnak visszaélni a helyzettel, és menekültnek adják ki magukat, szóval nézzétek meg kivel álltok szóba.
  Szerintem aki nem járatos ilyen helyzetek kezelésében, inkább maradjon annál, hogy utal pénzt, vagy küld csomagot ezzel foglalkozó szervezeteknek.
 • Okoska2
  “Normális segélyszervezet” = a nagyobb egyházi és nemzetközi szervezetek. Nekik nyugodtan mehet pénzadomány is, arra használják, amire éppen kell.
  Tárgyadománnyal, ételadománnyal kapcsolatban mindig tájékozódjatok, mire van szükség, a FB csoportokban kiírják.
  Önkéntesként tolmácsolás, fuvar, és ha van lehetőség, akkor szállásadás átmenetileg, ahogy Miklós is teszi❤
  És emberség. Ma ők, és holnap?
 • Dani

  … plusz használja a kanalakat,mindent jah és fizetni utánuk a rezsit, ki tudja milyen koszosak is mit hoznak be.” —> te idiota!

  Te mitol vagy kulonb toluk te barom?
  Es mivan ha eppen ok kapnak el toled valamit te nagyon tiszta, mindentol ( agytol ) is mentes “ember”?

  Soha ne kerulj ilyen helyzetbe, de ha megis, azt kivanom,h amikor ott all a csaladod akkor majd egy masik orszagbeli ember ugyanezt mondja nektek:
  Hozzam tuti nem jottok, ki tudja mit szedek toletek ossze… JA ES PERSELZE A REZSI!!!

  Komolyan ha ezt eloben eloadtad volna, egesz biztosan kapsz tolem egy maflast,h terj eszhez!!
  Nem szoktam igy kiakadni, de ez amit itt lemuveltel az aljas es szegyenteljes.

 • Dóra
  @Miklós nagyon örülök hogy megírtad ezt a cikket. Sokan olvassák a blogodat, hiszem, hogy az emberek nagyrészében ott a segíteni akarás.
  Ki átmeneti lakhatással, ki fuvarban, takaróval, élelmiszerrel, kutya- macskakajával, tolmácsolással, néhány jó szóval tud segíteni.

  Szégyellem magam /igen,helyetted is/ mikor ilyet olvasok. Aztán a következő gondolatom, hogy tulajdonképpen min csodálkozom? Hiszen hosszú évek óta ontják ránk a gyűlölködést.
  El tudod egyáltalán képzelni, hogy ez a sok szerencsétlen ember min megy keresztül? Napok óta úton vannak, fáradtan, reményvesztetten, jövőkép nélkül, kiszolgáltatva…szerinted a Te kanaladra fáj a foguk? A rezsifizetésről szóló mondatod pedig akkora fillérb….ságra utal, hogy inkább jobb nem reagálni rá.
  Ha egy tál kajával tudsz segíteni, tedd azt, nem kötelező beengedni a lakásodba senkit sem, csak kérlek ne írj ilyen rosszindulatú ho

 • Oregon
  Nem szeretnék ünneprontó lenni, csak reális. A neten már olvastam olyat, hogy aki befogadott, hirtelen jelezte, hogy el kell utaznia váratlan módon és átpasszolná az oltalmazottait. Na egyből neki esett mindenki, hogy mekkora kamus. Oké, de legyen már szíve-joga, hogy mennyit segít. Van abban kockázat, hogy az ember vendégei tovább maradnak és ez nem kedves a befogadónak. Szerintem erre mindenki, aki befogad készüljön fel
 • usespanner
  Miklós,
  Minden elismerésem, hogy ilyen emberségről tettél tanulságot.
  Sajnos nekem nincs ingatlanom, de egy pakisztáni gyerek tanulását támogattam évekig.

  Janika,
  Én nagyon sajnálom a szíriai arab menekülteket, de egy országba alapvetően dolgozni vagy tanulni kell jönni.

  Volt, aki a nyelviskolát se látogatta Németországban, én az ilyeneket páros lábbal rúgdosnám vissza Damaszkuszba.
  A férfiaknak 5 év is kevés volt, hogy találjanak akár egy takarítói Teilzeit (részidős) állást, a nők jellemzően nem is kerestek.

  Az ukránok tanultabbak, nyelveket 2x annyian beszélnek, a nők is dolgosak, és még zárt társadalmat sem fognak alkotni.
  A nyelv azonban a legfőbb akadály.

 • jami
  Az FB ebből a szempontból most nagyon jól működik: ismerősöknél látom, ki miben van, hol szervez, hová visz. Akiben megbízom, ahhoz juttatom el, ami épp oda kell. Most hétvégén épp a gyerekek válogatták a ruháikat, holnap nézem át a cipőket és osztályozok, viszem csomagolva méret szerint.
  Korábban polifóm, takaró, hálózsák, párna stb. és fertőtlenítő, maszkok kellettek, a gyerekek bepakoltak plüssöket is.

  Kismillió jól szervezett, célirányos gyűjtés van; biztos vagyok abban, hogy a te ismerőseid között is van, aki közelebb lakik a fő útvonalakhoz és benne van ilyenben.

 • Családfõ
  Respekt, Miklós!

  Tedzse, maradtál volna csendben…

 • Viktor
  Szombaton nekem azt mondták,hogy kaja és ruha van, inkább tisztálkodási és egészségügyi termékeknek örülnének, minél kisebb kiszerelésben. (Én direkt nem vittem semmit, édesanyámat vittem a vonatra,és úgy voltam vele, hogy inkább ott helyben kérdezem meg,hogy épp mire van szükségük)
  Rengeteg a gyerek, nagyon elkeserítő volt őket látni 🙁
 • Csokismedve
  Aki most ítélekezett Tedzse felett, az nyugodtan nézzen magába, aztán gondolkozzon kicsit, főleg mielőtt legközelebb ítélkezne mások felett. 🙂 Köszönöm.
 • home ofisz
  Amikor a haverodat csúnyán kirakják az albérletből és megkér hogy 2-3 napra fogadd be, akkor mindketten világosan tudjátok, hogy nem 2-3 napról van szó, csak nem mondjátok ki. Én 2-3 napra be tudnék fogadni menekültet, de többre nem. Mivel jobb, ha holnapután találja magát az utcán, mintha most?
  Átbeszéltük ezt a feleségemmel, arra jutottunk hogy szállással nem tudunk segíteni, viszon egy kisebb vagyon élelmiszert, pelenkát, stb. vittünk ki!
 • Buzgomocsing
  Mint ateista, a véleményem: mindenki segítsen az anyagi helyzete és a lelkiismerete szerint, már akinek van…

  Ebből a háborúból iszonyú nagy humanitárius válság kerekedhet ki, rengeteg ember halhat meg a háborús zónákon kívül is. Ilyen körülmények között nincs gyomrom nyaralni menni, viszont jó lenne, ha tovább működtetnénk az európai gazdaságot, hogy többek között legyen miből segítenünk.

  Az elképzelésem a következő: elutalom a nyaralás összegét + némi extrát a szállodának. A szálloda leveszi a szállás árát, a maradékból vesz pár szuvenírt, amit otthagy a boltban. Ugyanígy “veszek” némi benzint és autópálya matricát. Az én veszteségem ebből: elmaradt élmény, némi D vitamin, és pár hűtőmágnes. Mozgalom kéne erre, de kétlem, hogy működne.

  Lehetne központi szervezéssel is, csak könyörgöm, ne extra hitelből, mert már így is ég a ház, és a menekültek miatt is extra hitelt kell felvenni.

 • Tomi
  Az Erste bank peldaul most frissitett a bankos alkalmazasan, a Magyar Maltai Szeretetszolgalatnak lehet 3 kattintassal penzt utalni.
 • Copywriter
  Vállalhatatlanok vagytok, kedves hozzászólók. Tedzse kollégával szemben gyűlölködtök, és olyannal vádoljátok, amit éppen ti tesztek. Elmondta, hogy visz ételt/cuccokat a rászorulóknak. Hogy most a házát nem ajánlja fel, az az ő döntése. De ettől miért kell támadni? Esetleg nem írogattok rá FB-n, nem köpitek le a feleségét, és nem rúgjátok fel a gyerekét? Mert ez tipikusan ez a csőcselék hozzáállás, amit csináltok.

  Itt nem Tedzse a gusztustalan, hanem a magyar állam és a töketlen EU. A magyar állam azért, mert kb. 0 segítséget ad egy humanitárius katasztrófában. Az EU meg azért, mert nem teszi ezt szóvá. Mindkét fél ugyanolyan bűnös.

  Mindegy, hogy pénzt, ételt küldtök, ingyen fuvart adtok vagy szállást kínáltok, emberiességből jelesre vizsgáztatok. Hagyjátok már abba a gyűlölködést, mert sohasem lesz itt normális ország. Már minden poszt alatt ezt csináljátok, tök mindegy, mi a téma.

 • Pistu
  Tisztelet az adományozóknak, szállásadóknak! Amikor hajléktalansegítő alapítványnak dolgoztam nem volt ilyen nagylelkűség se az önkormányzatok se a civilek részéről, sőt. Talán azért mert (azt hiszik) ez most időszakos probléma, de ha elhúzódik a konfliktus hónapokig vagy évekig akkor mi lesz? Tényleg a kormány dolga megoldani a helyzetet, máskor egy nap alatt hoznak rendeleteket és csoportosítanak át tízmilliárdokat, most meg csak kampányolnak.
 • Csaba
  Aki védi ezt a nyomorék Tedzsét:

  Ha annyit írt volna, hogy szállással nem tud segíteni, de ezzel-azzal-amazzal igen, akkor senki nem szólt volna egy rossz szót sem.
  De ő tolvajnak, garázdának bélyegezte ezeket az embereket, majd előjött a rezsi témával.
  Ti, akik véditek (hacsak nem ő az álneveken): szerintetek aki egy ilyen helyzetben megemlíti a rezsit, az ki fog menni segíteni a saját pénzéből? Ugyan már!!!! Az már csak sima menekülés volt. Azt hitte, így majd nem tűnik akkora baromnak. De minden jóérzésű olvasó tudja már: tedzse nagyobb barom, mint eddig gondoltuk. Színtisztán bebizonyízotta.