Ukrán menekültek: te is tudsz segíteni

2022-03-13
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

Az orosz agresszió miatt egyre jobban kiterjed az ukrán háború, a menekültek száma nem hogy csökkenne, folyamatosan nő.

Mivel a férfiak nem jöhetnek, anyukák, nagymamák menekülnek a gyerekeikkel. Legtöbbször minden nyelvtudás és pénz nélkül, egy sportszatyornyi ruhával, vonaton vagy kétes műszaki állapotú autókkal. Mennek az ismeretlenbe, gyakran fogalmuk sincs, hogy hová vagy kihez. Egy idegen országban, magukra hagyva, férfiak nélkül, ahol egy szót sem értenek semmiből. A legtöbbjüknek ha van is pénze, az ukrán hrivnya, ami ugyanaz, mintha nem lenne neki semmije.

Tegnap kimentem a Keleti pályaudvarra, hogy szállást ajánljak fel menekülteknek az anyósomék házában. Végül hét emberrel tértem haza, három nagymamával, két középkorú nővel, egy kamaszlánnyal és egy másfél éves kisfiúval. Mivel ennyi emberre nem számítottunk, gyorsan le kellett menni a bútoráruházba vendégágyakat venni.

Megbeszéltem a feleségemmel, itthon is kiürítjük az egyik gyerekszobát és oda is befogadunk néhány embert még ma.

A legtöbb ember csak egy-két éjszakát maradna, mert mennének tovább nyugatra, de egyszerűen nincs elég hely a vonatokon, mert nem bővítették a kapacitásokat, miért is tették volna. Így azonban minden jegy elkel napokra előre, ezért kénytelenek Budapesten várni, mire felszállhatnak egy vonatra.

Így ha nem akarsz hosszabb időre, egy-két napra is be tudsz fogadni (csonka) családokat.

Arra bátorítalak, ha a keleti határ közelében vagy Budapest környékén élsz, te is menj ki a vasútállomásra, sajnos bőven fogsz olyan embert találni, aki rászorul a segítségedre. Most nem a saját kényelmedre kell nézned, hanem a menekülők szükségeire. Még egyszer: szinte kizárólag csak nőkről és gyerekekről van szó.

Vendégágyat vehetsz 25-30 ezer forintért, olcsó ágybetétet a feléért is. Takaró, paplan is van néhány ezer forintért.

Ha nem tudsz szállást adni, felajánlhatsz fuvart is, akár városon belül is. Vihetsz gyerekjátékot, mert rengeteg a gyerek is. Hála a civil szervezeteknek, nekem úgy tűnt, hogy szendvics és ehhez hasonlóak vannak. Azonban rengeteg másra is szükség van, amire elsőre nem gondolsz: pelenka, gyerektápszer, kutya és macskaeledel, allergiagyógyszer, női tisztasági dolgok és ezer más.

Ha csak annyit tudsz tenni, hogy veszel ilyeneket, az is nagy segítség. Kérdezd meg a segítőket, mire van szükség.

Ha autószerelő, állatorvos, vagy bármi más szakmád van, amire szükség lehet, meghagyhatod a telefonszámodat a Keletiben. (A hatos vágány melletti váróban, de ki is van írva.)

Ha pénzt tudsz küldeni, tedd meg azt.

Köszönöm mindenkinek, aki segít a rászorulókon.

Máté 25:35 Mikor éhes voltam, enni adtatok nekem. Amikor szomjas voltam, inni adtatok. Amikor idegen voltam, behívtatok a házatokba, és vendégül láttatok. Amikor nem volt mibe öltöznöm, ruhát adtatok nekem. Amikor beteg voltam, gondoskodtatok rólam. Amikor börtönben voltam, meglátogattatok.

Ekkor így felelnek majd az igazságszerető emberek: »Uram, nem láttuk, hogy te éhes lettél volna. Mikor adtunk neked enni? Nem láttuk, hogy szomjas voltál. Mikor adtunk neked inni? Mikor történt az, hogy idegen voltál a városunkban, és mi szállást adtunk neked? Nem láttunk téged ruha nélkül. Mikor adtunk neked ruhát? Nem láttunk téged a betegek között, sem a börtönben. Mikor látogattunk meg?«

Akkor a király így válaszol majd: »Igazán mondom nektek: amikor megtettétek ezekkel a testvéreimmel, akár a legkisebbel is, akkor velem tettétek meg.

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram