Államilag kötelező megtakarítás?

Az Állami Számvevőszék elnöke egy interjúban fejtette ki a véleményét, miszerint mivel várható a gazdasági lassulás és ettől függetlenül is szerencsés lenne, ha kötelező jelleggel az emberek egy számlán gyűjtenék a megtakarításaikat a nehezebb helyzetekre. Ez a vélemény sokaknál ki is borította a bilit, sokan már békekölcsönt kiáltottak meg nyugdíjpénztárak államosításának második felvonását.

Szerencsére ő semmi olyat nem mondott, hogy ez kötelező lenne. Ő egy kormányzati ajánlásról beszél csak, persze kérdés, mennyire lenne keresztapás ez az ajánlat, már ha egyáltalán megvalósulna, mennyire lehetne visszautasítania azt a munkaadóknak.

Szerinte állami ösztönzőket kellene adni, hogy a munkavállalók takarékoskodjanak és minden család elérje a minimum háromhavi megélhetésre elégséges megtakarítási állományt.

Jó hírem van, létezik ilyen konstrukció, úgy hívják őket, hogy önkéntes pénztárak. Betegség, munkanélküliség és egyéb jövedelemcsökkenésre ott az egészségpénztár és az önsegélyező pénztár. Pont erre lettek kitalálva: a saját megtakarított pénzedet kapod vissza állami támogatással együtt, ha munkanélküli, beteg lettél, vagy egyéb (például gyerekszülés) miatt esett a háztartás jövedelme.

Az állami ösztönzőkről meg annyit, éppen idén tiltotta ki az állam az önkéntes pénztárakat kvázi a kafetéria lehetőségeiből, miután évekig a legrosszabb adózási sávban tartotta őket kafetéria elemek között. Ha a belföldi nyaralás helyett évi 400 ezret önsegélyező pénztárakba lehetne csak kérni, s mondjuk adómentesen, mindjárt meg is oldódna a probléma.

Ilyen egyszerű a megoldás erre a kérdésre. Esetleg lehetne finomhangolni a rendszert: amelyik munkáltató biztosít a dolgozóinak a fizetésük X%-át elérő kafetériát az önsegélyező pénztárakba, annak y%-kal kevesebb járulékot kell fizetnie a dolgozói után. Le kellene még szabályozni, hogy a pénztárak hány százalék költséget számolhatnak fel a munkaadói befizetésekre és már kész is vagyunk a nagy reformmal. Ja és biztosítsuk az önsegélyező pénztáraknak, hogy lakossági állampapírokba fektethessék ezt az összeget. Esetleg csak nekik létre kellene hozni egy inflációkövető állampapírt. Így az állam is jól járna és a pénztárak is tudnának hozamot felmutatni.

Aztán vissza kellene állítani a munkaadók által adott élet és egészségbiztosítások adómentességét, amit szintén idén vett el a kormány. Így ha baleset, komoly megbetegedés vagy haláleset történne a családban, legalább anyagilag kapna segítséget a család.

(Egyébként a munkanélküli segély is pont arra szolgálna, hogy egy munkahely elvesztése ne döntse romba egy család életét. Esetleg el lehetne gondolkodni azon, hogy azt is visszaállítsák olyan mértékűre, hogy tényleg segítség legyen, ne csak egy-két hónapra és ne csak jelzésértékű összeget fizessen.)

Úgyhogy szerencsére nem kell feltalálni a spanyolviaszt, elég lenne, ha a kormány visszacsinálná mindazokat a lépéseket, amivel idén és az elmúlt években leépítette az öngondoskodás formáit. Ki tudja, miért tűnik számára sokkal fontosabbnak a belföldi turizmus mindenáron való támogatása az öngondoskodással szemben.

Share

82 hozzászólás

 • Alfa
  @gábor: ott a pont, miért hinnék bármit el ennek a brigantinak. Évente ide-oda rángatják a szabályozást, variálják a cefateria elemeket, pár évig hiteltörlesztést támogathat a munkáltató, aztán meg már nem, a pénztárak feltételeiet évek óta rombolják.
  Ezek nekem ne pofázzanak öngondoskodásról meg biztonságról.
  Megbízok majd bennük, kb. 10 év múlva, ha addig nem kúrnak szét semmit.
 • kritizator
  Kriszta, mások is így látják sajnos…

  Jó, de akkor most menekítsük a pénzünket Ausztriába.

  Istenbizony megteszem, ha mondjátok.

 • Feri
  MKB részvénnyel csak óvatosan… úgye a szűk kör akkor is nyer ha bedöntenek ezt-azt…. én inkább távolt tartom minden olyantól magam ami a jelenlegi garnitúra kezében van. Ha nem vagy közel a tűzhöz simán megszívathatnak….

  Nézd meg például a Nemzeti Gazdasági Géniuszhoz köthető Konzum részvények 1 éves teljesítményét… az hogy nekik jól megy nem jelenti azt hogy a kisember befeketőknek is jól fog. Úgy játszanak ahogy nekik tetszik, gondolnak egyet bedöntik azt csá.

 • Pampalini
  Nyugtalanit, ami allampapir-ugyben folyik… Egyreszt tudjuk, hogy a magyar allam forintban nem mehet csodbe… Masreszt az olyan dolgokbol, ahova hirtelen egy fel orszag akar egyszerre “befektetni”, meg ott sem szokott semmi jo kisulni, ahol nincs ingatlanpiaci buborek es nem a NER irja a szabalyokat.

  Szerintetek mik lehetnek a lehetseges kovetkezmenyek? Mik lehetnek azok a kreativ modszerek, amit ugyan nem allamcsodnek hivnak, a penz megis elveszti maganvagyon jelleget?

 • Ildikó70
  Lehet, hogy ilyen a megoszlás, de a 2/3-adnak nincs megtakarítása. Ettől még a fizetésem X%-t nem lehetne letiltani egy törvénnyel – amit szokás szerint 5 perc alatt fogadnának el.
  forrás: penzcentrum.hu/megtakaritas/nincs-mit-ragozni-a-magyar-csaladok-2-3-at-kuldene-padlora-egy-varatlan-kiadas.1077877.html
  Most is vonnak munkaerőpiaci járulékot aminek az lenne a célja, hogy a közös kasszából fizessék a munkanélküliek járadékát. Mi értelme lenne egy másiknak (a közpénz jellegének elvesztése mellett), ha ez nem jó?
 • Névtelen
  OFF:
  Kiszamolo
  “De ha leírom, akkor már megint politizálok és rohadt libsibérenc, vagy mi vagyok.”

  Az mar lejart lemez.
  Most valoszinuleg bevandorlasparti lennel. ;P

 • Petike
  Sokadik politikai poszt. 🙂
 • Én is akarok kommentelni...
  @Kriszta:
  “a nyugdíjból most tudok jelentősebb összeget kivenni, az megy MKB részvénybe, így szeretnék én is profitálni a NER-ből …”
  Ráérő idődben ugye orosz rulettezni is szoktál?
  Kedves ismerősöm közgázon tanult nem is oly’ régen (5 éve), és a tőzsdéről tanultak, amikor épp a CIG készült a tőzsdére. A tanár folyamatosan oltotta őket: életetek lehetősége, Járai, fidesz, növekvő piac.. Ami bullshit erdőt el tudsz képzelni! Mindenki vegyen fel hitelt, és vegyen CIG részvényt, két év és nyugdíjas lehetsz a haszonból!
  7,5 dolláron vezették talán be. 3 hónapig tartott a hype miatti emelkedése, de a csúcson is 20%-ot lehetett vele kaszálni. Majd eltelt egy év, megkérdezték a tanárt, hogy kiszállt-e már 30% bukóval. “Nem, ez hamarosan pattanni fog!”
  Onnantól soha nem volt a 4 dollár közelében sem. Inflációval korrigálva -80% körüli a bukó.
  A NER nem neked jó, a te pénzed miatt jó!
 • Kiszamolo
  Petike, eddig még egyetlen politikai posztot sem írtam, csak az átlag magyar beteg lelkű egybites ember, aki csak úgy tud gondolkodni, ha rosszat mernek írni az általam imádott vagy jót az általam gyűlölt kormány bármilyen rendelkezéséről, az politikai bejegyzés és rohadjon meg, aki írta.

  Sajnos idáig süllyedt a magyar felfogás. S ez nagyon szomorú.

  Segitek: politikai bejegyzés, hogyan lett a főnök veje az esküvő után két évvel a 40.(?) leggazdagabb magyar, a főnök gyerekkori haverja meg a leggazdagabb 3 év alatt. És a többi.

  Na, ez politika. S kínos és jogos kérdések, de még soha nem írtam róla.

 • Igazmondó
  Tudjátok mikor volt jobb? Segítek… SOHA.
  Mindig vannak akik lekésik a vonatot, pedig volt jegyük. A vonat nem hibás.
  Az élet is ilyen, meg a kínálkozó lehetőségek. Lekésitek pedig van jegyetek.
 • Szabolcs
  Dörnyei József
  2019-06-06 at 09:52
  1. ÁKK-t írtál, arra írtam, hogy macerásnak tűnik. 🙂
  2. a 12 havi az változik, ki fogja figyelni, hogy most épp még lehet rá utalnia? Ha nem kap kamatot, akkor az gáz, ha kap kamatot, akkor függően a mértékétől hazudozni fognak, hogy még tehessenek rá. Mi van, ha csökken a fizu vmiért? pl. másik munkáltató, csökkenő fizu.
  3. most is nyithat a Kincstárban bárki számlát, és tehet rá be pénzt. aki akarja, megteszi. Lehet, hogy ha levonják a 20%-át, akkor már nem tud megélni, elveszik pl. a gyerekét, mert 10%-al a létminimum alá csúszik. Az jó lenne? Ilyenkor a gyámügy jelezheti, hogy mégse vonják, és inkább mégis futják a tartalék hiányának a kockázatát?

  Teljesen felesleges admin feladat.
  Komoly biztonságot az adna, ha lenne normális védőháló, vagy bevezetnénk az alapjövedelmet. Lehet, hogy utóbbi olcsóbb lenne, mint működtetni ezt az új rendszert.

 • András
  Szerintem annyi lehetne a trükk, hogy arra kellene vonatkoztatni a kötelező megtakarítást, akinek nincsen igazolható megtakarítása. Tehát aki kap egy igazolást a bankjától, hogy van hozzáférhető 2MFt-je, annak nem kötelező. Aki meg nem kap ilyet, annak kötelező.

  Jókis bürokráciával járna ez is, lehetne rá szoftvert fejleszteni minden bankban. Meg le kellene írni, hogy mi számít hozzáférhető megtakarításnak, a jogászok sem unatkoznának. Kész nyereség volna mindenkinek, kivéve akinek már eddig is van megtakarítása.

  Persze nem túl libertáriánus megközelítés, de végülis nem is hülyeség.

 • Moltiszanti

  Miért kéne nemzetinek hívni a magán megtakarítási számlát, mikor ebben pont az a visszatetsző, hogy erőszakkal, akarnak belenyúlni a megtakarítási hajlandosagba?
  Szerintem ez a szokapcsolat, nemzeti magán, meglehetősen szarul hangzik emiatt.
  De nem ez a probléma.
  Most elég kemény járulékokat vonnak különböző jogcímeken a bérből és cserébe ez a pénz nem jár neked hanem pusztán szolidáris vagy a többiekkel. Ha 30 évig fizeted a munkaerőpiacon járulékokat, akkor is csak 3 hónapig kaphatsz álláskeresési jaradekot.
  Mi lenne ha nem akarnak százalékosat előírni, hogy a bért terhelő elvonasokon felül még mi csökkentse a bruttó bért? Miert nem azt mondják, hogy x százalékkal csökken a jarulekod, amelyet egy megtakarítási számlára utalhat és az csak a tiéd vesz esetére?
  Ezt így korrektnek tartanám, de ne kotelezzenek megtakarításra az eddigi levonasok után és nézzenek birkanak!

 • beetle
  Szerintem ez az egész megint csak egy néphergelő hoax. Felhúzza az “okos” magyar agyát, aki így hetekig ezeken mérgelődik és csámcsog, addig pedig a brigantik zavartalanul, háttérben megbújva nyélbe ütnek egy újabb nagy mutyit, egy szaftos üzletet.
 • Bagoly
  kérdései foglalkoztatnak engem is. PMÁP, MÁP: Lehet egyszer majd azt mondják, hogy mivel a lakosságnak sokkal kedvezőbb feltételeket adtak (magasabb kamat, adómentesség), ezért az államnak jogában áll megváltoztatni a felhasználás módját vagy idejét nemzeti érdekre hivatkozva. Például elköltheted belföldi turizmusra, stadion bérletre vagy egyszerűen csak beöntik a közös nyugdíjba…
  Ha pedig ragaszkodsz a pénzedhez, akkor csak valami nagyon rossz feltéllel juthatsz hozzá.
  Ilyen módon lockolhatják az állampapírba fektetett összegeket de papíron mégsem államcsőd.
  Korábban lelkes pmáp megtakarító voltam, de most inkább keresek valami mást.
 • Dörnyei József
  RE: Omnisapient – Kamatokat beszámítva 8-9 év kb. – kamat függő – 5%-os kamatnál pontosan 100 hónap, ami 8,3 év.

  RE: Szabolcs – A maximumot az utolsó 5 év SZJA bevallása alapján megjeleníti a form (NAV SZJA adatok alapján). Nem kell kézzel megadni. 🙂 A maximum nyilván nem csökkenhet később, de nőhet, ha nőtt a fizetés.

  RE: Moltiszanti – Ez a számla (NMMSZ) adómentes, amikor elutalja a munkáltató. Ha teljesen (90%+) fel van töltve, akkor én adnék adókedvezményt annak, akinek ez sikerült, ha vállalja, hogy nem kér munkakeresési járulékot. ígéretre nem adnék adókedvezményt, csak az kaphatna, akinek már 90%+ fel van töltve. A számla neve PR. Magyarországon minden “Nemzeti” ennek is annak kell lennie. 🙂

 • Pietari

  Ugyanarról beszélünk. Én csak azt kérdőjeleztem meg, hogy a megtakarítások hiányának az alacsony kereset lenne a legfőbb oka. Inkább a leggyakoribb kifogás ez. Hányan vannak azok, akik azt állítják, hogy ha többet keresnének, akkor tudnának rendszeresen félretenni? Közben azt látjuk, hogy 3,5-szörös jövedelem is mellett mindössze 24%-ról 30%-ra emelkedik a megtakarítók aránya.

  És itt most nem arról van szó, hogy képesek-e az emberek 10-100 milliós összegeket összegyűjteni pl nyugdíjra, hanem hogy hajlandóak-e havi párezer forintot félretenni, hogy ne hitelből kelljen majd a tönkrement hűtőszekrényt lecserélni.

 • Gary

  Sokminden annyira talán nem.
  Nagyon magas infláció reális szerintem, aminek a mérési hibájában az inflációkövető papírokkal rendelkezők is vesztenek.
  Hosszabb távon talán jön a huxit, bármilyen pocsék is lenne az országnak, ha a főnök érdeke megkívánja, megtörténik.
  Érdemes szerintem a pénzed egy részét egy komolyan vehető országba vinni. (Sajnos az itteni állapotokhoz képest lassan Zimbawe is az lesz. (Kötői túlzás))


  Nem, nagyon nem jó, megint túlságosan az országhoz vagy kötve, erőszakkal.
  15+K EUR és 8+k USD van, 2M Huf viszont… max ideiglenesen megyek fölé, a bónusz+túlórakifizetés és az éves nyaralás közötti időszakban.

 • Vélemény
  Lefordítom:
  ÁSZ: a magyar ember hülye, izomból kell rávenni az öngondoskodásra (a kormányzatnak meg kellene fontolnia, hogy a lakossági megtakarítások előmozdításában is konkrét lépéseket tegyen).
  PM: minden magyar alanyi jogon lehet hülye, hát haljon bele a hülyeségébe (a munkavállaló szabadon rendelkezik az adózott jövedelméről, mi abba nem kívánunk beleszólni).

  Ezen nincs mit nem érteni.

 • Second Wave
  Jómagam -magánnyugdíjpénztár tagként- örülök az ÁSZ felvetésnek. Látják, hogy baj van a nyugdíjrendszerrel, valamit csinálni kell, ami;
  1) kötelező
  2) tőke (megtakarítás) alapú.
  Engem nem zavar, ha csak úgy hápog, és úgy totyog, mint a manyup, de épp másképp hívják. Működjön 10-20 évet, azt’ majd átnevezik akkor.
 • Feri

  Nyilván a 15.000 EUR is megfelelő lenne András ötleténél. Ami egyébként szerintem sem elvetemült ötlet: sok magyar ember ugye nem képes a pénzügyi önállóságra, de ha bajba kerül akkor elvárja állam bácsitól hogy mentse meg. A kötelező megtakarítás lényegében ennek az állami megmentésnek egy olyan formája, ahol az állam a magukat megmenteni képteleneket “kényszeríti” rá arra hogy tegyenek félre.

  Ezeknek az embereknek a megtalálásában segitene az hogy tudnak e felmutatni megtakarítást vagy sem (és enged el a forintot, a megtakarítás nyilván EURban meg USDben is megtakarítás).
  Szerintem ez teljesen korekt lenne, de pont emiatt nem is fog megvalósulni 🙁 mert állam bácsi mindenkit akar irányítani, nem jó neki ha vannak öntudatos emberek az országban…

 • Feri

  “háttérben megbújva nyélbe ütnek egy újabb nagy mutyit”

  Már rég nem ott tartunk hogy a háttérben kéne bújkálniuk amikor valami ilyesmit művelnek. Amire te gondolsz arra a migráncsozás meg a lokál magazin bőven elegendő…

 • Blend Ahmed
  “Magyarországon minden “Nemzeti”, ennek is annak kell lennie.”

  Viszont van egy kivétel, sőt, éppen fordított utat járt be, és nem értem az átnevezés mögött meghúzódó ideológiát. A Nemzetbiztonsági Hivatalt pont az Orbán-kormány nevezete át Alkotmányvédelmi Hivatallá, pedig az NBH elnevezés 1990 óta minden kormánynak elfogadható volt, és pont egy olyan időszakban változott a név, amikor már Alkotmány sincs, hanem csak Alaptörvény.

  (Lehet, hogy német mintára? Mert ott Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatalnak hívják, de szerintem csak azért, mert nekik a “nemzetbiztonság” túl nácisan hangzik.)

 • Blend Ahmed
  “Szerintem a munkanélküliség akármilyen magas vagy alacsony is, mindig egy könnyen manipulálható adat. A dolgozók számát talán nehezebb manipulálni.”

  Azért a foglalkoztatottak számát is szépen fel lehet tupírozni:
  “Foglalkoztatott az, aki az adott héten legalább egy órányi, jövedelmet biztosító munkát végzett, illetve rendelkezett olyan munkahellyel, ahonnan átmenetileg (betegség, szabadság stb. miatt) volt távol.”
  ksh.hu/docs/hun/modsz/modsz21.html

  Édes istenem, heti egy óra…

 • Gary

  Már volt, de elvették. Egy jó szakember (Bokros) megcsinálta, hitvány alakok kizsarolták, és a képünkbe röhögtek, hogy soha nem is volt a mienk. Na most mit vársz ugyanezektől a hitvány alakoktól? Illetve, ha egyszer ezek a hitvány alakok el is tűnnének (ami nem fog egyhamar bekövetkezni szerintem), akkor mi a garancia arra, hogy nem jönnek többé hasonlóak? (Az ország szavazójoggal rendelkező lakosságának összetételét elnézve semmi.)


  Szerintem az ötlet kigondolójának a fejében nem az volt, hogy mi jó a lakosságnak. Túl sokmindent láttam az elmúlt 9 év alatt, hogy ezt akár egy másodpercig is el tudjam hinni. Szerintem itt is az állam/az államadósság finanszírozásáról van szó. Vegyél kötelezően állampapírt nekünk tetsző kamattal / ne tudd olyasmiben tartani a pénzed, ami értékállóbb a túrórudipapírnál. Természetesen csak a te érdekedben, mint mindig. Megvédünk.

 • Zabalint

  Az, hogy magasabb jövedelemből többen tesznek félre, azt bizonyítja, hogy nem minden esetben kifogás, bizony vannak olyan emberek, akik az alacsony jövedelmük miatt nem tudnak félretenni.
 • Szkeptikus

  A vasárnapi zárvatartást meg is lépték, majd később visszacsinálták. Képzeld el ugyanezt egy ilyen horderejű pénzügyi kérdésnél…

  A cafetériát miért is kellett beszántani?

  Amúgy bízik még valaki ebben a kormányban?

 • aaa
  A fiam most jött haza a Szántódról egy 0,5 l cola 500 HUF , a nyilvános WC ( egy pisilés ) 300- 350 HUF stb. . Ez nem szolgáltatás, hanem a magyar ember kirablása. ( A nyugatiak biztosan meg tudják fizetni . ) Hát ezt támogatják. …
  Nem is értem, miért kell egy szabad piacgazdaságban éppen a ( rabló ) turizmust támogatni ? ( A fociról már nem is beszélek..)
 • Deviáns
  :Hallottál már a MANYUP-ról? Egyszer volt, hol nem volt…
  A nyugdíjbiztosító online felületén meg hogy-hogy nem csak az einstand utáni nyugdíj befizetéseket lehet lekérdezni. Nehogy már feltűnjön a zembereknek, mennyi lóvét vettek el tőlük.
 • M'boma
  Kiszámoló: szerintem nagyon jó lenne, ha Te lennél a pénzügyminiszter; vagy egy jó értelemben vett “háttérember”, “főtanácsadó”, “coach”. (Y) 🙂 Remélem, hogy olvasgatják a blogodat minden oldalról és egyszer megkeresnek egy ilyen ajánlattal. De én sajnos csak óvatosan vagyok ilyen optimista: jelenleg nem valószínű, hogy a jó értelembe vett “tanácsadók” – akik gazdasági ÉS hitbeli végzettségüknek, korábbi bankszakmai/értékesítő szakmai tapasztalataiknak megfelelően, türelmesen és értelmesen elmagyarázzák az embereknek közérthetően és magyarra lefordítva a gazdasági folyamatokat, a történések okait alapszinten – teret kapnak. Miért gondolom ezt? Mert szerintem nem kifejezett kormányzati érdek, hogy fel legyenek világosítva az emberek, még ilyen szinten sem. Ezt az oktatás szintjén lehetne rendezni felmenő rendszerben – ahol plalaptantárgy lehetne a pénzzel való bánni tudás megtanítása…
 • Kiszamolo
  M’Boma, rengeteg nálam okosabb ember van a mostani kormány közelében. Nem az értelmes emberek hiánya a gond, hanem hogy nem akarnak rájuk hallgatni politikai haszonszerzés miatt.
 • Moltiszanti

  alapblog.hu/akkor-ujra-lesz-magannyugdijpenztar/