Újra OTP nyugdíjpénztár akció

Itt a nyár, itt a szokásos OTP Önkéntes Nyugdíjpénztár belépési akció.

Az első befizetésed 20%-át visszatéríti a pénztár és természetesen továbbra is jár rá a 20% adójóváírás. Lehetsz új belépő vagy máshonnan átjövő, de az áthozott összeg nem számít.

“A garantált ajándékhoz tartozó esetlegesen felmerülő személyi jövedelemadó és SZOCHO kötelezettséget a Szervező téríti meg, amelyről szükség szerint az érintettek részére kiadja az adóigazolást.”

Ha még 30 éved van hátra nyugdíjig, nem biztos, hogy rohannod kellene, de ha már elmúltál ötvennéhány éves, fontold meg az ajánlatot. Ha nem lennél elégedett a pénztárral, bármikor átviheted máshová a pénzed később is.

További infók erre.

Köszönjük Lászlónak a hírt.

Share

37 hozzászólás

 • daraltdio
  Jól tudom, hogyha emelik a nyugdíj korhatárt, akkor ÖNYP-ban lévő pénzhez is később lehet hozzáférni?
 • tangerine
  Ha van már ÖNYP számlám a Pannóniában, és most nyitok az OTP-ben egy másikat (lehet kettő?), akkor később át tudom vinni ezt is Pannóniába, hogy egy helyen legyen? Ha igen, akkor a Pannóniában két különböző számlám lesz, vagy összevonják a már meglévővel?
 • gaborr
  Én továbbra sem értem miért ne kellene rohannom?

  Ha annyit számít, hogy veszek-e minden reggel egy croissant 400ft-ért (200 munkanappal évi 80 ezer), akkor miért nem számít annyira, hogy kapok egy évben 100 ezer ajándékot? (még ha ez 500.000 ft befizetéshez kötött akkor is, tehát 16.100ft költség levonással jár az OTP-nél, tehát valójában csak 83.900ft-ot “ajándékoznak”).

  Kamatos kamat a 100.000ft-on (83900) is dolgozik, nem csak a 400ft-os croissainton.
  Ráadásul 20 év múlva már teljesen adómentesen kivehetem kamatostul. (vagy akár 10 év múlva már a kamatot)

 • Zozo___

  Lehet több önyp szerződésed egyszerre, aztán összevonhatod őket.
  Tavaly ezt csináltam, OTP nyitási akció alatt szrződtem, befizettem a max-ot, megvártam, míg megérkezett rá a ‘visszatérítés’, aztán összevontam a korábbi szerződésemmel más szolgáltatónál.
  Nem volt semmi korlát, hogy valameddig meg kell tartani a számládat náluk, gondolom nem is lehet ilyen feltételt kikötni. Pár ezer forintba került a váltás, ha jól emlékszem van az eljárásnak egy fix tétele, plusz felszámolják az utalás költségét.
 • Névtelen
  Ha még 30 éved van hátra nyugdíjig, nem biztos, hogy rohannod kellene, de ha már elmúltál ötvennéhány éves,

  Hol a különbség ? ….. 🙂

 • Lolkabolka
  Jol ertem h belepek – befizetek 500.000-et kapok 100.000 “bonuszt” 1 honap mulva lelkesen fizetem az 5000 havi tagdijjat meg 1 honapig (vagy addig sem. Kitoltom az atlepesi nyolatkozatom a meglevo nyp-be (esetleg ezzel varok amig kiadja az otp az adohoz az igazolasom 600.000 hufrol) s a tranzalcio vege s uaz mintha a sajatra fizetnek plsz 97.000 huf ami ugye az otp bonusza (3000hif az atlepes)?!
 • matetoth

  sajnos a kamatos kamat a költségekre is vonatkozik, illetve a kockázatra is…

 • naa
  ,
  szerintem a pénztár által levont költségek miatt nem kell rohanni, ha hosszabb távra tervezel – egy NYESZ-en pl. saját magad kezelheted, teheted pl. ETF-be, éves fix díjért, hosszú idő alatt a kezdeti prémium előnyét elviszik a plusz díjak, pl. a NYESZ-hez képest.
  Tudja valaki, milyen alapkezelési díjjal, milyen vagyonarányos díjjal dolgozik ez a pénztár? 1 kereséssel nekem nem lett meg, találtam pl. 1.5-2.5%-os befizetésarányos díjat, de van-e más?

  Az adójóváírást majdnem ki lehet maxolni egy NYESZ (évi fix 2000 díj) és egy egészségpénztár kombinációjával (230.000, tehát a max 280.000-es adójóváíráshoz még 50e-et lehetne ÖNYP-ből csinálni, ehhez 250.000 ÖNYP befizetés kell.
  Az OTP-nél legalább lehet részvénytúlsúlyos portfóliót is választani, de nem mindegy, hogy alakulnak az alapkezelés költségei.
  A max szja visszatérítés elérése után pedig TBSZ. Van, akinek előtte is.

 • lolekbolek
  megnéztem a működési költség s az átlépési költség miatt a szumma levonás ha 2-3 hónapig van bent az ember s minimális tagdíjjat fizet 20.550-20.800 Huf lesz – ergo ha itt csinálja végig az ember az 500khuf befizetést a meglévő pénztár helyett kb 80.000 Huf-al van beljebb. Köszi a cikket. nyomtatom a belépésit 🙂 az OTP meg MONNYYONLE!
 • Zozo__

  Jól érted, nem kell megvárnod az adóigazolást, az majd következő év elején jön.
 • aaa
  Ezeket az “akciókat ” be kellene tiltani ! Vajon milyen kasszából megy az a bizonyos max. 100000 HUF ” jutalom ” ? Az az érzésem, ezt a többi pénztártagtól veszik el ! Nem korrekt az egész.
 • aaa
  Ezeket az “akciókat ” be kellene tiltani ! Vajon milyen kasszából megy az a bizonyos ” jutalom” ?
 • gaborr
  én nem látom, hogy bármilyen normális hozamot biztosító befektetés biztonságosabb lenne, mint bármelyik ÖNYP.

  köszi, ismerem a nyeszt, viszont az ténylegesen nyugdíjkorhatárhoz van kötve, hogy hozzájuss a pénzedhez. tehát kevésbé hozzáférhető, hacsak nem alakítod át tbsz-é, de akkor bukod az utolsó 2 év adóvisszatérítést, és akkor is kell várni 5 évet.
  a nyesz számlám fenntartása kb 15ezer forint/év, a szivató 0.1% állományi díj miatt. amúgy a nyeszt kimaxolom minden évben, annak, hogy évi 500-nál többet rakj nyeszre annak meg nem látom értelmét.

 • Jóska Pista
  OTP önkéntes nyp hozama 2016.01.01-től mai napig kb. 9,6% (Ha hozzá adom az állam által ajándékozott 130 ezer forintokat is, akkor felmegy 20%-ra)
  Szövetség magán nyp azonos időszak alatt 29,8%

  Az OTP önkéntes nyp a befizetések után évi 600 ezer forintig levon kb. 20 ezret, utána 1,5%-ot. Az alapkezelési díj nem jelenik meg a költségek között, egyszerűen ennyivel kevesebb hozamot vallanak be.
  Az alapkezelői költségeket nem kötelesek kimutatni. Ahogy a Magyar Nemzeti Bank fogalmaz:

  „A pénztár befektetési portfóliójának hozamát csökkenthetik közvetett befektetési költségek (pl. a pénztári portfólióban lévő befektetési alapok alapkezelési díja), amelyek _nem_ jelennek meg a díjterhelési mutatóban.”

 • Zoli

  ÖNYP-nél miért vonatkozik a költségekre is a kamatos kamat? Allianznál legalábbis nekem a költségek mindig a havi befizetett összegből kerülnek levonásra, nem számít mennyi van már bent. Vagy csak úgy kell értenem, hogy többet fizetsz be -> több lesz a levont költség is?

  Kérdezem én ezt úgy, hogy 24 évesen nyitottam magamnak ÖNYP-t azzal számolva, hogy állami nyugdíjam már úgy se lesz 😀

 • Petike
  Az OTP EP-re nem szokott ilyet csinálni?
 • Nagy Tamás
  Elnézést a nem idevonatkozó kérdésért!Tetszik a blogjuk szeretnék magam is regisztrálni de nem találom a lehetőségét.Köszönöm a segitséget.
  A válaszukat az :unibloomltd@gmail.com-ra ha kérhetném!
  Tisztelettel:
  Nagy Tamás
 • naa
  , értem… Megnézem én is ezek után, számolnak-e állományi díjat a NYESZ-re 🙂 Szerintem is max. annyit érdemes ezekbe tenni, amivel kimaxolható az adójóváírás.

  , a befizetések után levont díjakra is és az alapkezelési díjakra is gondoltam (utóbbit nem látod, de hosszú távon mégis “megfizeted”, hiszen az átlagos alapkezelő várhatóan legalább az általa felszámított díjakkal alulteljesíti a piacot, ld. pl. Bogle kis könyvében ennek a kifejtését. Minél hosszabb ideig fizeted ezeket a díjakat, annál inkább ezek számítanak és nem az egyszeri 80e ajándék. Persze aki akar összevonogatni / trükközni, hajrá, nekem nem ér annyit.

  Amúgy szerintem is jobb lenne, ha nem lenne semmi adójóváírás, támogatás, stb., hanem helyette a befizetett adónkból pl. tisztességes egészségügyi ellátást, színvonalas oktatást kapnánk, nem a fekete lyukba menne. A babaváró kavarásoktól is eldobom az agyam.

 • Bergengóc
  Van egy több mint 10 éve futó nyugdíjpénztáram. Nincs 5 évem a nyugdíjig. Ha nyitok most egy OTP-st 600.000 Ft-al, és összevonom par hónap után a meglevővel, úgy nem kell visszafizetni az adókedvezményt 5 év múlva?
 • szocske
  Idén az egészségpénztár nem játszik már ilyet?
  Kellemesebb, a nem kell nyugdíjig várni a pénz felhasználásával…
 • Tothmisi
  Zoli- nem szàmît – aki màst mond nem mondja jôl.
 • Kiszamolo
  NEm kell regisztráció.
 • Zabalint

  A lakossági állampapírok biztonságosabbak, mivel azok csak államcsőd esetén vesznek el, míg az önyupnál három plusz réteg kockázat van ezen felül (államcsődnél ugyanúgy bukta), az egyik a szabályozás, amit bármikor változtathatnak, hogy mikor, hogyan férhetsz hozzá, a második a “megvédjük” kockázat, a harmadik a pénztár kockázata (nem oba védett). Hozamban meg ott a hátulütője, hogy piaci állampapírokat vehet, de lakosságit nem, utóbbinak magasabb a hozama, a részvénypiacok meg jelenleg nagyon egekben vannak.
 • Zabalint
  Bocsánat, az előző -nak akart menni.
 • Peti
  Ez a 20% visszatérítés tök jó móka lenne, ha egy nyugdíj előtt álló milliárdos lennék, és befizetnék egyszerre valami őrült nagy összeget. Kíváncsi lennék, mit szólna hozzá az OTP. 🙂
  De egyszerű ‘hétköznapi’ emberként, az a pár tízezer forint nem mozgatja meg annyira a fantáziám, hogy emiatt csatlakozzak egy nyugdíjpénztárhoz (is). Maradok inkább az EP mellett. Viszont jó lenne tudni végre valami konkrétumot a nyugdíjkötvényről is. Lassan 1 éve hezitálok rajta, hogy ez utóbbit, vagy inkább a NYESZ-t válasszam.
 • Kiszamolo
  Peti, a maximum 100 ezer forint ajándék. Azért ők sem hülyék. 🙂
 • Peti
  Jahh, azt nem olvastam, ennyire nem merültem bele. 🙂 De most, hogy átbogarásztam, már látom.

  Viszont ami egy gyengéd szájszéli mosolyra derített, az inkább ez volt:

  “Tudta Ön, hogy ha havi 10.000 Ft-ot takarít meg 20 éven át, akkor megtakarítása a 4.500.000 Ft-ot is meghaladhatja, mellyel kiegészítheti majdani nyugdíját.”

  Erre lehet, hogy nem kellett volna emlékeztetni azokat, akik ilyen pici pénzeket tesznek félre. Szerintem ők is rájönnek, hogy azt a 4,5 milliót most is nagyon gyorsan fel lehet élni, nemhogy 20 év múlva…

 • gaborr
  köszi, valóban vannak ezek a kockázatok, de az ÁKK-nál miért ne lennének meg ugyanezek a kockázatok?
  államkincstár sem OBA védett (értelme sem lenne.. 🙂
  megvédeni az államkincstári számlákat is meg lehet, az hogy most minden ingyenes, nem jelenti azt, hogy az is marad.
  önyp tipikusan hosszabb lejáratú állampapírokat vásárol, tehát nem vagyok benne biztos, hogy kisebb az átlag hozama, mint a “rövid”, 3-5 éves lakossági állampapíré. jelenleg 10 éves 2.69%, 15 éves 3.69% hozammal forog.

  viszont az önyp nemzetközi piacon fekteti be a pénz egy részét. (portfoliótól függően), tehát az ország kockázat kissebb. tehát hiába csődöl be a magyar állam és értéktelenedik el a forint, a külföldi befektetéseknek még mindig marad értékük. csak a portfolióban lévő állampapír állomány értéktelenedik el.
  folyt.

 • gaborr

  nézd meg a 15 éves önyp hozamokat ebben a táblázatban:
  mnb.hu/letoltes/hozamratak-2018.pdf
  Reálhozamot is ki tudod számolni, mely növekedési portfoliókban 3-4-5% körül alakul, nem 1.7%, mint most a 2024/J.
 • kereskedő
  Mennyi ideig kell bent tartani a pénzt, ha nem akarok adómentes hozamot és állami támogatást?
 • Lala
  Az Államkincstári “önkéntes” nyugdíjalappal mi a helyzet? Azt is ígérgetik már mióta. Közben meg az OTP elszívja az ügyfeleket.
  Esetleg ez az OTP akció már amiatt egy előre szaladás?
 • Titánka
  Melyiket éri meg jobban egy 55 éves embernek?
  ÖNYP-t nyitni és oda befizetni, vagy 10 évig egészségpénztárat fizetni, ami nyugdíj korhatárkor átrakható ÖNYP-re?

  Ha jól látom, egészségpénztáron jár 2 éves lekötésre +10%, így kevesebbet kell befizetni ugyanakkora hozamért.
  ÖNYP-n nem találtam ilyet.

 • Bàlint
  280 a maxnem?
 • Kiszamolo
  egészségpénztár nem alakítható át, csak az önsegélyező.
 • naa
  “nem kellett volna emlékeztetni azokat, akik ilyen pici pénzeket tesznek félre. Szerintem ők is rájönnek, hogy azt a 4,5 milliót most is nagyon gyorsan fel lehet élni, nemhogy 20 év múlva”

  Hát bizonyos szempontból épp, hogy jó emlékeztetni erre az embereket… Nehogy azt gondolják, hogy havi 10-20e nyugdíjmegtakarítással el van intézve, hogy semmi probléma ne legyen később…

  Bálint “280 a maxnem?”
  igen, 280 az adóvisszatérítés maximuma az összes ilyen hókuszpókuszból. Ami pl. így jöhet össze:
  100 az 500e NYESZ befizetés után, 130 a 650e Egészségpénztári befizetés után (vagy 10% az egészségpénztáron levő 2 éves lekötés + 20% a befizetés után), 50 a 250e ÖNYP/nyugdíjbiztosítás befizetése, stb. után – akármilyen arányban, de az egyes visszatérítések egyedi limitjeit (100e, 130e) figyelembe véve.
  Szerintem nem érdemes ezt bent hagyni, már aki fizet ennyi szja-t és tud ezekre szánni

 • Titánka
  Átfogalmazom a kérdést:
  Adott egy 55 éves dolgozó ember.
  1) Alternatíva:
  Életút Önsegélyező és Egészségpénztárban gyűjteni 10 évig, mindig 2 évre lekötni a benn lévő pénzt.
  10 év és nyugdíjjogosultság elérése után átrakatni a pénzt Nyugdíjpénztárba és egy összegben felvenni.

  2) Alternatíva:
  Életút Nyugdíjpénztárba belépni, oda befizetni 10 évig.
  10 év után egy összegben felvenni.

  Szerintetek melyik a jobb?
  Én egyértelműen az önsegélyező pénztáras verziót látom jobbnak 10 éves távra.

  Köszönöm

 • headset
  @Titánka
  “…ÖNYP…vagy …egészségpénztár…”

  Ha kevesebbet akarsz/tudsz befizetni, a +10% miatt jobb az önsegélyező és egészségpénztár. Ma már a többség ilyen. Nyugdíjkor átalakítható lesz. Ha nem kötöd le minden pénzed, az egészségügyi kiadásokra azonnal visszakapod. Rövid távú befektetéseket szoktak csinálni, ezért az ÖNyP hozama elvileg jobb, de most nem ez a helyzet.

  Érdemes a NYESZ-t is megfontolni. 10 év után vehető fel, itt az ideje megnyitni. Jobb hozamot lehet elérni, mint az önkéntes pénztáraké, ha magad intézed a befektetéseket. Csak forint alapú üzletek engedélyezettek. Külföldi részvényekre BÉTa. Vagy kérheted a számlavezetőtől, hogy a NYESZ-en levő pénzből vegyen neked lakossági állampapírt és transzferálja a számládra. Igaz, hogy az államkötvény amúgy is adómentes, de így jár a 20% adóvisszatérítés.