Legrosszabb ETF-ek 2016-ban

2016-10-08
Oszd meg ismerőseiddel a cikket: 

A legtöbb befektető a nyertes befektetési lehetőségek után kutat, keresi azokat az alapokat, amik kiemelkedő hozamokat hoztak az elmúlt években, hogy ő is részese lehessen a sikernek.

Azonban ez a hozzáállás eredményezi azt, hogy az átlagos kisbefektető a csúcs közelében vásárol és mivel nagyobb emelkedés után nagyobb a várható zuhanás is, ezért ijedten el is adja az új szerzeményét, komoly veszteséget realizálva így.

Ha már mindenképpen hinni akarunk az időzített vásárlás lehetőségében, érdemesebb inkább fordítva csinálni a dolgot. Azokat a befektetéseket megnézni, amik komoly veszteséget szenvedtek el az elmúlt években.

A zuhanások soha nem ok nélküliek és semmi garancia nincs arra, hogy ha valami zuhant 30%-ot idén, nem fog még további 20-30 vagy akár 40%-ot zuhanni, mielőtt megtalálja a gödör alját.

(Hogy hazai példát mondjak, a magyar tőzsde indexe, a Bux 2007-ben járt 30 ezer pont felett is, most kilenc év után sem érte el soha ezt a szintet újra. A MOL egy hatalmas idei áremelkedés után is alig a felét éri az akkori csúcsárának, az OTP-t is fillérek választották el a 11 ezer forintos ártól akkor, most pedig még a 7.500 forintot sem éri el az ára.)

De ha bármikor is érdemes mondjuk beszállni az európai bankszektorba, akkor érdemes akkor próbálkozni, amikor már 15% zuhanás után van a piac. Nagyobb eséllyel emelkedik egy árfolyam egy nagy zuhanás, mint egy hasonló emelkedés után.

(Érdemes megjegyezni, hogy bár már lassan nyolc éve mindenki egy komolyabb korrekcióra vár és nagyon sok értékpapírt túlárazottnak gondolnak a befektetők, ennek ellenére mindössze az Egyesült Államokban forgalmazott ETF-ek 15%-a hozott össze negatív hozamot idén, a többiek továbbra is rendületlenül emelkednek.)

Európában bőven találunk veszteséges papírokat, ilyen szinte az összes olasz tőzsdére fektető alap (például az Ishare alapja 19%-os veszteséget hozott össze idén), az európai bankok sem vonzzák mostanában a befektetőket, így szintén 15% körüli veszteséget szenvedtek el az európai pénzügyi cégekbe fektető alapok. Az angol font gyengülése is sok angliai és fontban nyilvántartott értékpapír hozamát lökte a negatív tartományba.

Aki nem fél az olyan egzotikus, világviszonylatban nem túl jelentős országok piacaitól, mint Szaúd-Arábia vagy Nigéria, szintén méretes esés után tud most beszállni a helyi piacra. (12-33% esés)

550x104-cikkekbe

Az idei év nem a biotechológia éve az USÁ-ban, csak idén 16%-ot zuhantak az ezzel foglalkozó ETF-ek árai. Amiért esetleg érdemes megfontolni a vásárlás elhalasztását, az az elmúlt évek hozamai: az elmúlt 5 évben 25,62%-kal mentek fel az árak évente(!), 10 éves átlaghozam pedig szintén megközelíti az évi 15%-ot.

A másik nagy vesztes az Egyesült Államokban a napenergia szektor. Ennek oka a legnagyobb napenergiával foglalkozó cég, a SunEdison tavaszi csődje, amely szimplán belefulladt a hitelből való túl erőteljes terjeszkedésbe. Ha ez a veszteség nem lenne elég, ráadásul még a befektetők is elfordultak a szektor többi cégétől is, így sok ezzel foglalkozó ETF komoly mínuszt hozott össze, nem ritka a 33% feletti esés sem.

Bár idén a nyersanyagokkal foglalkozó alapok némi nyereségre tettek szert, az elmúlt évben az Ishare szélesen diverzifikált nyersanyag alapja -13%-ot hozott, ennél csak a 3 és 5 éves teljesítménye a csúnyább, de a 10 éves sem éppen egy fáklyásmenet.

Némi keresgéléssel rengeteg további vesztest találunk, egy listát sorba rendezve például itt. Azonban érdemes megnézni a listán azt, hogy az elmúlt év vesztesei mennyi emelkedés után estek vissza, ahogy az sem mindegy, hogy például a veszteség mondjuk az angol font értékvesztése miatt jött létre euróban.

Arról már nem is akarok szólni, hogy érdemes megnézni, hogy fizikai papírokat tart-e az adott ETF, vagy csak swapokat és ki a kibocsátója, illetve mennyi pénz van az adott alapban.

Szóval a dolog nem annyira egyszerű, hogy ha sokat esett, akkor megvesszük. Amit mondani szerettem volna, hogy a józan befektető inkább akkor vásárol, amikor valami akciós és nem akkor, amikor már régóta emelkedik valaminek az ára.

Arra nagyon megkérlek, hogy ilyen kockázatos alapokba csak akkor tegyél pénzt és csak annyit, hogy ha a felét elveszíted ennek a pénznek, az sem fog fájni. Az olyan befektetéseket, mint nigériai tőzsdeindex zuhanás utáni vásárlása, inkább tekintsd játéknak, mint befektetésnek és ne is áldozz annál több pénzt rá.

Ha szeretnél többet tudni a pénzügyekről, gyere el az Akadémiára, hamarosan indul a következő. Csekély 25 ezer forintért hat alkalom alatt megtanulsz mindent a pénzügyekről, amit alapfokon tudnod kellene.

Valódi pénzügyi tanácsadásra van szükséged, eleged van már az ügynökökből? Kattints a linkre további információért.

Olvasd el a többi pénzügyekről szóló írást is a kiszamolo.hu oldalon.

Ha szeretnéd tudni, hogy új poszt jelent meg a blogban, jelölj be minket a facebookon:www.facebook.com/kiszamolo vagy RSS-en

Hozzászólások:

Cikkgyűjtemény
Új vagy az oldalon? A gombra kattintva találod az eddigi fontosabb cikkek gyűjteményét téma szerint.
Megnézem!
Keresés
Kövess minket
facebook
youtube
Hirdetés
Támogatás
Ha szeretnéd, van lehetőséged anyagilag is támogatni a munkánkat.

Átutalással a Raiffeisen Bank 12020407-01558219-00100002 számlaszámra a Kiszámoló Egyesület részére. A közlemény "Támogatás" (fontos!)
Bankkártyás támogatási lehetőség hamarosan. Köszönjük, ha érdemesnek tartasz bennünket a támogatásra.
Archívum

Archívum

crossmenu linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram