Kártyás fizetés készpénz-felvételként elszámolva

Gábor vásárolt bankkártyával virágot egy virágboltban, ami lottózó is egyben és a havi záráskor arra lett figyelmes, hogy a vásárlás készpénz-felvételnek lett elkönyvelve. A bank a válaszában arra hívta fel a figyelmet, hogy a kártyaszerződés szerint a kártya használata előtt meg kellett volna győződnie, hogy a terminál használata minek minősül.

A kavarás valószínűleg a lottózó rész miatt volt, lottózókban általában nem is lehetett eddig kártyával fizetni (gondolom több lett volna a kártyaelfogadás díja, mint a lottószelvény jutaléka), idéntől viszont kötelező az elektronikus fizetés biztosítása.

Aki még emlékszik rá, a postákon is gyakran előfordult régebben, hogy a vásárlás készpénzfelvételnek minősült.

Sőt, az Államkincstárnál a mai napig az a rendkívül érdekes helyzet áll fenn, hogy ha online veszel állampapírt bankkártyával, az vásárlásnak minősül, így számodra ingyenes, ha ugyanezt személyesen teszed meg a pénztárban, ott már kőkeményen pénzfelvételnek fogják minősíteni ugyanazt a tranzakciót.

Ha hasonló helyen használod a kártyádat, érdemes rákérdezni, minek minősül a kártyahasználat.

Share

69 hozzászólás

 • NNK
  Ha a KP limit be van állítva 1Ft-ra, akkor ez elvileg elkerülhető, nem?
 • Grand
  Kimondott lottózókban debit kártyával eddig is lehetett fizetni, a hk-t automatikusan elutasítja. Olyasmi rémlik, hogy a szabályozás szerint szerencsejátékot nem lehet hitelből játszani, csak a “saját” pénzedből.
  Itt a virágbolt+lottózó kombó kavart be.
 • józsenzbazsen
  “Terminál használata minek minősül”

  ?????????????????

  Viccelnek? Odaérintem a kártyám, kapom az árut. Ezt úgy hívják az én alternatív valóságomban, hogy fizettem a kártyával. Nem is láttam készpénzt.

  Érdekes, az állam, a NAV, meg a bíróság is a szerződéseket tartalma szerint minősíti, nem a címe szerint. Nekem aztán mindegy “hogy számolja el” az eladó. Ez egy kártyás vásárlás.

  Ne szórakozzunk már.

 • Zsolti
  Ezt szerintem az eladó nem fogja tudni megmondani. Valószínűleg a kérdést sem fogja érteni. 🙁
 • Ági
  A bolti eladónak fogalma sincs, hogy az informatikus milyen MCC kód továbbítására programozta a terminált. Vagy nem tud majd válaszolni, vagy rábólint, hogy persze vásárlásnak számít. Aztán később derül majd ki az igazság.
 • Copywriter
  Persze, megint a magyar valóság, hogy b.sszuk át a vásárlót, végül is, nem abból élünk, nem igaz? Igaz, 10 éve, de volt olyan, hogy számtech boltban vásároltam, és drágábban adták, mint amit kinéztem az Árukeresőn. Amikor reklamáltam, akkor odaadták “árukeresős” áron. Kártyával akartam fizetni, azt viszont visszadobták, hogy “árukeresős” ár meg még bankkártyás fizetés is, az nem fog menni. Azóta sem voltam ott, gondolom más vásárlókból élnek meg.
 • Sleepy McGee

  De, nálam is így van a hitelkártyámon, a kp limit 1 forint, így a kp felvét jellegű tranzakciók nem tudnak megvalósulni, elutasítja a rendszer.

 • Cékla
  “Ha hasonló helyen használod a kártyádat, érdemes rákérdezni, minek minősül a kártyahasználat.”
  Mit takar itt a “hasonló hely”?
 • Neduddgi Binich
  ” érdemes rákérdezni, minek minősül a kártyahasználat”

  Ez is azon legújabbkori jelenségek részét képezi, ami mögött a következő összefüggés érhető tetten: ma egy dolog állandó az Ember életében, az pedig a változás.

  A legtöbb embernek nem akaródzik elfogadni azt a követelményt, hogy ha nincs időd/kedved/energiád/… megismerni valamely javak élvezetéhez társuló kötelezettségeidet, akkor vagy
  – mondj le a “jó” élvezetéről, vagy
  – vedd magadnak a fáradságot, hogy felelősen, megalapozottan dönts megéri-e a cserébe fizetendő ár, jelen esetben az a bizonytalanság, hogy utólag egy kp felvételi díj éktelenkedik a bankszámla kivonatodon.

  Ez igaz az “apró betűs részek” -re szémtalan megszokott szolgáltatás igénybe vételekor, vagy lakásvásárlási hitelek felvételére is. Szánalmasnak tartom az utólagos nyafogásokat.

  There ain’t no such thing as a free lunch.

 • Nepi
  Ha már szóba került: honnan tudom az MCC kódokat kikeresni a számlatörténetből? Tehát nem azt, hogy “kártyás vásárlás” hanem azt, hogy “123”. Ezt vásárlás előtt hogy lehet ellenőrizni pl. interneten? Köszi, ha valaki tudja.
 • józsenzbazsen
  Binich,

  Ne bohóckodj már.
  Még ha igazat is adok neked az apróbetűk tekintetében, valóban, ha nem olvasod el magadra vess.

  DE ITT N.I.N.C.S. APRÓBETŰ.

  Ha ki lenne írva, hogy “hé paraszt, ez kp felvét lesz ám!” akkor én is eldugulnék. De ez is hülyeség. Ne legyen az, ha egy terméket kapok a kártyám lehúzásáért. Ha készpénzt kapok, azt hívjuk készpénzfelvételnek.

 • Yoda
  SPARban vásároltam. Ki volt írva, hogy féláron vannak a helyben sütött termékek. Vettem egy zsemlét, teljes árat fizettem. Kérdeztem, hogy WTF?
  Mondta a kasszás, hogy “ezt nem helyben sütjük” 😀 Persze nem volt kiírva, hogy mit hol sütnek.

  Nah, ez is egy kicsit ilyen. Mi vagyok én, gondolatolvasó?

 • kovaax
  Én az idén az adó hátralékomat hitelkártyával akartam kifizetni online, de mivel nem derült ki, hogy az minek számít, felhívtam az ügyfélszolgálatot. 2 embernek is elmondtam a problémámat, de egyikőjük se tudta megmondani, hogy minek számít. Úgyhogy átutaltam inkább.

  Grand: Én online lottózok, és mindig hitelkártyával fizetek.

 • Tomasz

  Balaton, borbár.
  Leülünk, kérünk borlapot. Ketten ittunk 1 óra alatt 3 pohár bort fejenként (1dl 800 és 1000 között volt azokból amikből kértünk). A harmadik után erősen elkezdtük úgy érezni, hogy hú, becsiccsentettünk… Kértük a számlát. 9000 Huf. Én hülye viszont kifizettem, a fejembe szállt a bor, és nem is néztem, csak miután csippant a kártya…
  Mondom a felszolgálónak, hogy bocsánat, de miért került ez ennyibe? Hiszen ha 1 dl 800 és 1000 között van azokból amiket ittunk, akkor maximum 5-6000 között kéne fizetnem. És most jön az átbaxás rész:
  “nálunk nem deci van, hanem ADAG, az adag pedig 1,5 dl, és így is kerül felszolgálásra, és kiszámlázásra is”

  Na, itt megértettem, hogy miért rúgtunk be 3 pohár bortól (fel is tűnt, mintha több lenne egy picivel mint egy deci, de óriási pohár volt), és miért került ennyibe… Irgalmatlan undorító lehúzás, olyan jó magyaros módon 🙂

 • Grand
  kovaax,
  Az internetes fizetes, az mas. Itt a POS terminalrol volt szo.
 • umate
  sok banknál nem lehet ilyen kicsire állítani a kp felvételi limitet (esetemben az OTP-nél azt hiszem 50k a legkisebb összeg, debit és credit kártyánál is) :/

  Sok postán sajnos még most is kp felvétel, ha nem postai szolgáltatást veszel igénybe. Pl ha a posta csomagpont is és utánvétes a küldemény, akkor bizony kp felvétel…biztos nem mindenhol, én a közeli postán egy jót anyáztam pár hónapja.

 • Pistu
  Be kell írni a vásárlók könyvébe. Lehet, hogy nincs igazad jogilag, de néhány panasz után inkább ki fogják írni egy papírra, hogy “figyelem, a terminál használata készpénz felvételnek minősül”.
 • gizike
  Én a máv pénztárban jártam így pár éve a keletiben.
 • D
  A jelensegrol hallottam mar, de jogilag hogy lehet rendben az, hogy a fizetes soran keszpenzcsere nem tortenik (sot, lehet nincs is az uzletben kp), megis penzfelvetelkent van elkonyvelve?
  Tovabbmegyek: egy terminalt jogilag hogy lehet keszpenzfelveteles kodra programozni akkor, ha keszpenz a kozelben sincs?
  Itt arrol van szo, hogy a szabalyozo nem teszi a dolgat, vagy ez adott esetben egy tokeletesen legitim dolog?
 • Ági
  McGee:
  Nekem is 1 FT-ra van állítva a készpénzfelvételi limit a hitelkártyámon. A POS terminál mégis Kp felvételi MCC-t küldött az Erstének, az pedig beterhelte a kamatot.
  Pedig a szolgáltató nem is lottózó vagy posta volt, hanem a csomagkuldo.hu.
 • Adócsalók...
  Mondok durvábbat: a lottózóknak nem kell kártyát elfogadniuk 2021-től sem, mivel nem kötelezettek elektronikus pénztárgép üzemeltetésére (WTF!!?!) (tudom, vannak olyan lottózók ahol lehet kártyával fizetni).

  Kéne nyitni egy lottózót… XD

 • emberes
  Nem tudom eldönteni, hogy ez most irónia vagy sem, de ha utóbbi: hol itt az átverés?
 • Szocske
  , nem biztos, hogy véd az 1 Ft-os kp felvételi limit. Pl. Erste esetében a revolut kp felvetnek minősül, mégis átment a tranzakció az 1 Ft beállítás ellenére.

  Nem tudom, hogy van-e különbség online és terminál esetében

 • V.A.Laki
  Szerintem abbol, hogy odatartasz egy plasztikkartyat egy terminalhoz, a szamladrol eltunik a penz es ezert valamilyen ellenszolgaltatast kapsz a pultnal, abbol meg logikailag nem kovetkezik, hogy atutalas tortent, vagy hogy ez egy “klasszikus kartyas fizetes” volt. Annak nez ki, de igazabol fogalmad sincs, hogy milyenek egy klasszikus kartyas fizetes lepesei, es azt se tudod, hogy az adott fizetesnel pontosan mi tortent. En peldaul el tudom kepzelni (valoszinuleg nem igy van, csak egy otlet), hogy felhatalmazast adsz valakinek egy bizonyos osszeg kapeban torteno felvetelere.

  Akarki talalta ki, szerintem zsenialis volt, hiszen talalt egy loophole-t. (Gyanitom, valami banki termekfejleszto geniusz volt.) Gondolom ezt kvazi lehetetlen explicit tiltani jogilag, korrektebb szolgaltatok onmagukat korlatozzak.

 • Tomasz

  Ott, hogy sehol nem volt feltüntetve, hogy “adag”. A borlapon deciliterekben voltak az árak, de 1,5 dl bort hoznak ki (és számláznak ki), és akkora pohárban, hogy kb. nem tűnik fel. Tudom, én is hülye voltam, de ez akkor sem szabályos a szolgáltató részéről szerintem.

  Kiírom, hogy “Alma, 50Ft/db” majd jössz, bedobok egy zacskót a táskádba, benne 5db almával, 250Ft-ot ütök be a gépbe, és közlöm, hogy “jaa, hát csak ötösével viheted el”.

 • Névtelen
  Technikailag nem átverés, de ha az itallapra az egységár van írva, neked pedig 1,5 egységet szolgálnak fel anélkül, hogy erre felhívnák a figyelmedet akkor az kb a fogyasztó szándékos megtévesztése. Kérdés, hogy mi van akkor, ha nálam pont annyi pénz van, hogy az árlista alapján ki tudnám fizetni, de az ilyen trükközések után még már nem…
 • Gaben
  Engem a falusi postáskisasszony figyelmeztetett is pár éve, hogy ez a csekkbefizetés kártyával készpénzfelvételnek fog számítani. Majd egy későbbi vásárláskor meg jelezte, hogy mostmár “normál” kártyás fizetésnek számít, fizethetem nyugodtan kártyáról. Üdítő kivétel..
 • Neduddgi Binich
  @józsenzbazsen

  “DE ITT N.I.N.C.S. APRÓBETŰ”

  Rossz hírem van: de bizony itt is van apróbetű, csak ez esetben sem tálcán kínálják csinnadrattával körítve. Ez az információ írásban létezik nyilvános keretben, csak nem veszed magadnak a fáradságot, hogy megkeresd hol van. Félre ne érts, én sem töltök ezzel időt, mert a rászánt energia, utánajárás haszonáldozati költsége magasabb, mint amennyit nyerhetek adott esetben a fizetendő kp felvételi díj megtakarításával.
  Az érvényben lévő alapszabály szerint mindig annak a dolga a “jó” élvezetével együtt járó “kellemetlenség”, aki a javakból származó hasznosságot élvezni akarja.
  Gyermekien naiv elvárás lenne minden egyes tranzakciót megelőzően egyenként tájékoztatni a Zembereket arról, hogy egy komplex árjegyzék számtalan elágazással mit tartalmaz. Alapelvárás, hogy TE előre tájékozódj mit vállalsz a “jóért” cserébe.

 • kp
  Gyerekek,én már régen megmondtam itt a tutit (méghozzá teljesen ingyen hehe),hogy készpénzzel fizessetek. Na ott nincs vita,tűpontosan látszik, hogy ott van-e a kezedben a pénz vagy nincs.Nincs kommunikációs hiba, fedezethiány,napi limit túllépés,hibaüzenet de mégis leszívta a pénzt, meg anyám tyúkja.Ez a cikk sem született volna meg.
  Arról nem is beszélve, hogy egy hitelbírálatnál elektronmikroszkóppal végigvizsgálják,hogy mikor mit vásároltál a kártyáddal.Elmondtam már, hogy a haverom amiatt nem kapott hitelt, mert a foci EBn kártyával merészelt tenni egy kis szotyipénzt a magyar válogatottra, és egyből az lett a mondás,hogy “szerencsejátékfüggő” személyként (3 meccs érted…) nuku hitel.Az már csak a hab a tortán,hogy belenézek a zsebembe és pillanat alatt megmondom mennyi pénzem van mennyit költhetek,nem kell netbankba ki-be jelentkezni mindenféle azonosítási procedúrán végigmenve.
 • V
  az a gyanum hogy a kereskedo csak akkor fizet jutalekot ha vasarlasnak minosul, ha atprogramozzak a terminalt ugy hogy keszpenzfelvetelkent konyvelje a tranzakciot akkor annak koltsegeit vegul a vasarlo fizeti. Szerintem ezert van az hogy egyes nem korrekt helyek igy mukodnek (azon tul hogy esetleg lottozo stb kategoria jogosult igy atprogramoztatni a terminalt)
 • Sleepy McGee

  Nem tudom az Erste hogy működik, én K&H-t használok évek óta és még soha nem fordult elő ilyesmi velem.

 • Attila8
  Még egy dolog, amiért hányok ettől az országtól.
  Ezek a piti átb***ások nevetségesek. Odamegyek vásárolni valahová és én olvasgassam a szerződést, nehogy lehúzzanak? Balkán.

  A múltkor vettem 600 forintért pékárut, kártyával. Soha nincs nálam készpénz, felesleges nyűg, hajtogatom ott a pénztárnál a kilométeres sor előtt…na de, pékáru…az eladó konkrétan beszólt, hogy “ja,ez így tökre megéri nekem.”
  Ez az egyik fele.

  A másik:
  Bárhol a fejlett világban 0forint minden, ami ezzel jár, itt meg ilyen adó, olyan jutalék, kártyadíj stb.

 • random okos
  Jót röhögtem Tomasz sztoriján, azt hitte, meghekkelte a rendszert (“véletlenül” több bort kapott ugyanannyi pénzért), végül őt hekkelték meg.
  És még le is írja, mekkora balek.
 • fudosin
  Ha már kártya: Curve-el jártam úgy, hogy a terminál (budapesti étterem) GBP-ben terhelte be a vásárlást – így átváltási díjam lett a forint kártyával forintban fizetéssel. Az eladó vakarta a fejét, ilyet még nem látott, a Curve ügyfélszolgálat meg nem akarta érteni, hogy mi a gondom…
  A minap belefutottam ilyenbe online is, magyar webshop valami külföldi fizetési szolgáltatót használt, nem magyar bankot, ott is GBP-t akart terhelni, úgyhogy inkább szívtam a hitelkártya kétfaktoros azonosításával…
 • örök körök
  Látom nagy sikertörténet a gazdaság fehérítése. A tranzakciós adó (szavazatmegtartó) kiskapujaként szolgáló havi 2 db, össz 150e Ft ingyenes felvétnek köszönhetően a bankok jó drágán mérik az ezen felüli kp felvétet. A boltoknak viszont gondolom jobb buli a kp-s fizetés, nem kell benyelniük a kártyatársaságok (meg a még ki tudja milyen egyéb pénznyelő) díját.

  Eredmény: aki nem hasitasiból fizet ki tudja honnan szerzett papírfecnikkel, hanem szeretne legalább XX.(!) századi módon élni a jól követhetően, leadózottam megszerzett jövedelméből, az szét van szopatva.

  Lassan tényleg el kell könyvelni, hogy ez egy ilyen ország, itt csak így lehet. Akinek meg ez a miliő nem fekszik, egyszerűen az nem való ide.

 • Immedio
  Inmedio újságos, amelyiknek van SZRT terminálja is (ami lottózáshoz kell) . Néhány napja voltam ott és vettem egy lottót és néhány újságot. Mondta az eladó, hogy a kártyával csak az újságokat tudom fizetni, a lottóért ő csak kp-t fogad el. Tiszta ügy. Most a blogbejegyzésed olvasása közben kissé elbizonytalanodtam és megnéztem a Samrtbankomat. Az OTP-s Bonus hitelkártyán “kártyás vásárlás”-ként jelenik meg az újságokra költött néhányezer ft. Egyenlőre nincs plusz költség mellé írva. Remélem nem is lesz.
 • Szakértő
  : Az átverés része abban van, hogy az árlistán nem az “adag” árát tüntetik fel, amit meg tudsz vásárolni, hanem egy olyan “kiszerelés” árát, amit nem is lehet megvenni. Így a számla áttekinthetősége és utánellenőrzése jelentősen nehezebb. Jellemzően az étteremben fogyasztók nem csak isznak, hanem esznek is. Nem ketten, hanem általában többen. Az egyébként jól áttekinthető számla pedig egy ilyen “kis csavar”-tól válik katyvasszá. Ezáltal lehetőség lesz a túlszámlázásra. A vendég úgysem nézi meg a számlát, vagy ha megnézi, akkor úgyse érti mit tartalmaz.
  Hasonló az, amikor a reklámújságban az szerepel, hogy 1 db akármi 239 ft. Mostanában oda szokták írni, hogy ha kettőt/ötöt nyolcvanhetet veszel, akkor egy darab ennyire jön ki. De ha egyet veszel, akkor az 329 ft. Az persze alig olvasható 4 pontos betűmérettel szerepel. Írja oda, hogy kettő termék ára ennyi. És csomagolja össze.
 • István

  óóó, a Balaton ilyen csodás 😀 És ez még nem is volt egy az egyben átverés, csak “trükközés”.
  Valahogy engem mindig a Balcsin akarnak lehúzni, máshol nem is emlékszem vendéglátós átverésre, viszont a Balatonon, kb 4-ből 1 helyen mindig bepróbálkoznak valamivel, régen bosszantott, de mára el tudtam engedni, elfogadom, hogy a Balaton mellett sokan így képzelik el a vendéglátást, ez hozzá tartozik a tó varázsához 🙂
 • vendég
  “Sőt, az Államkincstárnál a mai napig az a rendkívül érdekes helyzet áll fenn, hogy ha online veszel állampapírt bankkártyával, az vásárlásnak minősül, így számodra ingyenes, ha ugyanezt személyesen teszed meg a pénztárban, ott már kőkeményen pénzfelvételnek fogják minősíteni ugyanazt a tranzakciót.”

  Ez komoly? Pedig pont mostanában akartam elmenni személyesen 10+ millióért állampapírt venni, mert ugyan használtam már a webkincstárat, de ekkora összeggel sosem, és kicsit “félek”. Olyan fura, hogy akárhányszor vettem kisebb összegben állampapírt, egyszer sem jött róla valami visszaigazoló email, vagy üzenet, vagy levél vagy bármi. Ez normális?

 • Davxxt
  Hello!
  Olyan kérdésem lenne , hogy a bankok még mindíg jelentik a navnak , hogyha félmillió forintnál nagyobb pénz érkezik a számlára ? Vagy 4 éve olvastam , hogy az otpnél így volt. Most viszont erről nem találok semmi adatot. Azért érdekelne a dolog mert paypalon van kábé 1 millió forint értékű dollárom és haza akarnám utalni forint számlára.

  3,6 millió és csak akkor, ha rendkívüli vagy gyanús az utalás. Alig jelentenek a bankok, még százmilliókat se nagyon.

 • naa
  Nem értem a sztoriban, hogy ha 1 adag 1.5 deci, akkor miért hozott kétszer annyit a pohárban.

  Ha úgy kérted, hogy 2 pohár bort kérsz, akkor az 2×1.5 deci kellett volna legyen (1 ADAG fejenként) – 1 pohár borban miért lenne 2 ADAG? Van fél pohár is ezek szerint, hogy 1 adagot is lehessen kérni? Az itallapon fel van tüntetve, hogy mekkora a pohár? Jogos a reklamáció.

  Ha úgy kérted, hogy 2×2 deci bort kérsz, és ahelyett hoztak szó nélkül többet, minden deci helyett másfél decit, akkor megint csak jogos a reklamáció, hiszen a 2 decit ebben az esetben 1.5 decire kellett volna kerekíteni, nem 3 decire, de legalábbis nem szó nélkül.

  Azért érdemes ilyenkor reklamálni a főnöknél/tulajnál, mert másokat is lehúznak, társadalmi munka kérni a panaszkönyvet. Én kikérném a panaszkönyvet ebben az esetben, és biztosítanám, hogy én és az ismerőseim nem teszik be a lábukat ide többet.

 • naa
  Bocs, előző hozzászólásom stornó, látom, hogy fejenként 3 pohárral ittatok nem összesen, így érthetőbb a dolog, hogy 1 pohár 1.5 deci, akkor tudsz reklamálni, ha 1 deci bort kértél és 1.5 decit hoztak.
  Ha pohárt kértél, akkor valóban kb. jogos, hogy 1 pohár 1.5 deci, ha nem érzed, hogy annyi, megkérdezheted.
  Így nem akkora átverés azért az ügy szerintem, pohárt kértél, pohárt kaptál, ami náluk 1.5 deci, megkérdezhetted volna, hogy mennyi, ha érdekes…
 • naa
  “600 forintért pékárut, kártyával. Soha nincs nálam készpénz…eladó konkrétan beszólt, hogy “ja,ez így tökre megéri nekem.”
  Pedig a 600 forint egy pékáru boltban nem szokatlan tétel, az a ritkább, hogy húszezerért vásárolsz túrós batyut…
  Szóval nem te vagy h*lye, hanem az eladó, hogy nem tudja optimalizálni ezt a fizetési módot, visszakérdeznék, hogy miért nem választ az üzletéhez jobban passzoló, olcsóbb szolgáltatót?
  Más cikk kapcsán már előjöttek jó lehetőségek, most nem jut eszembe a szolgáltató neve, ahol a legkisebb üzleti csomagra is kapna a csávó valami 3000 Eurónyi ingyenes kártyás fizetést, abba elég sok kifli egyenként kártyával fizetése is belefér, de van nagyobb csomag is és a jutalék amúgy is alacsonyabb, mint a “hagyományos” bankoknál.

  Szóval magára vessen, és ezt el is mondanám neki, ha szóvá teszi. A végén ingyen adja majd neked a kiflit, hálából…

 • Bankos
  A beállítható KP felvételi limit csak az ATM (!) KP felvételre vonatkozik!
 • Ági

  Nagyon egyet kell értenem… sajnos
 • emberes
  és mások: Értem, de én ezt semmiképpen nem nevezném átverésnek, maximum trükközésnek, ahogy írták is ketten. Az lenne átverés, ha ezért az árért csak 1 decit kaptok, de te is írtad, hogy igazából többnek is tűnt. Vagy hogy kérsz egy korsó sört, amiről sehol nincs feltüntetve, hogy 4 deci…

  Szerintem ebben a helyzetben is az a fő kérdés, hogy szerepelt a borlapon, hogy 1 adag=1,5 deci? Vagy esetleg 2×1 deci bort kértetek, és ennek ellenére kaptatok többet?

 • Joy
  Jártál már, esetleg próbáltál fizetni is bankkártyával tőlünk nyugatabbra lévő országokban?
  Németországtól kezdve Olaszországon át Spanyolországig találsz olyan boltokat, ahol konkrétan ki van írva, hogy min. 5-10 euró értékű vásárlás fölött fogadnak el kártyát.
  Szóval akkor náluk vagy nem nulla forint, “ami ezzel jár”, vagy ők nem a fejlett világ a szemedben. Harmadik lehetőség, hogy ezentúl még ez is fel fogja kavarni a gyomrod, tehát a tájékozatlanság egészségesebb 🙂
 • Körtefa

  “hogy nem tudja optimalizálni ezt a fizetési módot, visszakérdeznék, hogy miért nem választ az üzletéhez jobban passzoló, olcsóbb szolgáltatót?”

  Ezzel foglalkozni kell, egyszerűbb volt gondolom bemenni a zótépéhez, hogy kéne ilyen ketyere, ő ad is jó drága százalékért + havi díj.
  Olyan szolgáltató is van, ahol semmit nem kell fizetni, ha nem használod (nincs havi díj), használat esetén pedig 1.95% a jutalék. Az 600 forintnál ~12 Ft. Ez már nem érné meg neki? Akkor növeljen pár foritot a termékein aztán csókolom, bár ez nem túl okés üzleti modell, hogy 12 forint mínuszért harap a szája szélébe az eladó.

 • Xaba
  Ezt az itthon minden átb…s nyugaton minden szép, ezt sose értettem.
  Ausztria, pár éve: neves csokigyártó saját üzletében akartam vásárolni. Csak 15 vagy 20€-tól engedték, aminek az eredménye 1,5x annyi vásárlás mint a limit mert úgy semmi nem jön ki. 1-2 euro hiányzott, nem engedte kifizetni

  Hollandia pár éve: kártyával fizetni max a helyek felén lehetett (és nem a piroslámpás negyedre gondolok), de visa electron kártyával szinte sehol.

  soha nem értem miért a kereskedőkre haragudnak az emberek.
  A teljes kiskereskedelmi forgalom 12 000 milliárd forint, ennek 1-2%-át teszik (tennék) zsebre a bankok, a miért is? hogy nekik nem kell a pénzt szállíani, a hamisítás veszélye nincs, és még megannyi költséget spórolnak ők is vele, de ennek költségét a kereskedők viselik, hasznát a bankok élvezik. És nem, nem bank ellenes vagyok, csak kb 1 nagyságrenddel kisebb jutalékot engedék.

 • Vattacukor Mérnök

  Egyáltalán nem kötekedésből, csak a mérnöki kíváncsiság miatt érdekelne. Mennyi idő mire előveszed a zsebedből a kp-t és megszámolod, hogy mennyi?
  Az előbb lemértem, hogy zsebből mobilt elővéve nem sietve normál tempóban netbankba bejelentkezés ujjlenyomat azonosítással 12 másodperc és látszik minden összeg.