Államkötvény: emelkedik a Bónusz Államkötvény kamata

Március egytől (másodikai dátummal) magasabb felárral lehet megvenni a Bónusz Államkötvényt, írja az AKK a honlapján.

A közlemény teljes terjedelmében az alábbi:

“A piaci változásokra és igényekre reagálva az ÁKK 2016. március 2-tól megemeli a BMÁK kamatprémiumait. A négyéves BMÁK induló kamata 3,05 százalék, a hatéves futamidejű kötvényé 3,55 százalék, a tízévesé 3,80 százalék. A kamatprémium a négyéves kötvénynél emelkedett a legjelentősebben, 75 bázisponttal. A hatévesnél 50, a tízévesnél 25 bázispontos növekedésről döntött az adósságkezelő.

Az elmúlt évben 82 milliárd forinttal emelkedett a BMÁK állománya, amely a Prémium Magyar Államkötvény (PMÁK) növekedési ütemétől több mint 100 milliárd forinttal maradt el, ezért döntött úgy az adósságkezelő, hogy megemeli a kamatprémiumot, így biztosítva a BMÁK versenyképességét.

A Bónusz Magyar Államkötvényt az ÁKK azzal a céllal dolgozta ki, hogy ne csupán a futamidők hosszában nyújtson alternatívát a befektetőknek, hanem a kamatozás módjában is. A három és ötéves futamidejű Prémium Magyar Államkötvények kamatai az inflációhoz igazodnak, míg a Bónusz Magyar Államkötvények kamatai a pénzpiaci kamatok változását követik. A BMÁK így jól kiegészíti a lakossági állampapír portfóliót mind a futamidejével, mind a kamatozás módjával.”

Share

23 hozzászólás

 • kridli
  Hát ez elég nagy marketing bullshit. A bmák-okat jó ideje nem frissítették. Anno hoztak ki 1,25%-os kamatprémiumú 4 éves papírt, 2%-os kamatprémiumú 6 éves papírt. Ezeket még most is lehet kapni, de a 6 évesből már csak bő négy év van hátra a lejáratig. Na most hoznak ki újakat, a 4 évesnek emelik a kamatprémiumát 1,25%-ról 2%-ra, vagyis ugyanúgy 2% kamatprémiummal lehet megvenni ~4 éves papírt mint eddig. Szóval a mai naphoz képest március 2-n nem lesz nagy változás.
  A többi papírnál nem néztem meg a részleteket, de gondolom hasonló lenne a helyzet.
 • kridli
  Na csak megnéztem a hosszabbakat. Gyakorlatilag most vehető 8 éves 2,5%-os kamatprémium helyett lesz most 6 éves 2,5%-os kamatprémium, illetve 10 éves 2,75% kvázi mint egy új ajánlat.
 • mzsombor
  Miklós, vedd bele az idézetbe a leadet is, abból derül csak ki, hogy mennyi lesz a valós kamatprémium! A szövegtörzsben már csak az induló kamatok vannak benne, megtévesztő lehet. Többször át kellett olvasnom, és csak akkor esett le, hogy nem nőttek 3% fölé a kamatprémiumok. Köszi a hírt!
 • Gergo
  Mostmar teljesen ossze vagyok zavarodva… hosszu tavon, TBSZ szamlan a MAK-nal akkor inkabb bonusz vagy premium allamkotvenyt erdemes gyujteni?
 • mzsombor

  Szerintem inkább prémium. Ami a következő évekre (szerintem) tendenciaként várható az az, hogy az infláció növekszik, de az alapkamathoz nem nagyon fognak nyúlni, amíg nem muszáj, így a bónusz alapját adó kamatok sem fognak számottevően nőni. Én a bónuszt TBSZ-en most csak arra használom, hogy a fizetett hozamok újrabefektetésénél megmaradó tört összeg, ami már nem rakható 1000/10000 Ft-os névértékű papírokba, befektethető az 1 Ft névértékű bónuszba.

 • kridli
  nem lehet tudni előre melyikkel fogsz jobban járni, de szerintem a prémium papírok jellegét tekintve hasznosabbak
 • DaWid
  Állampapírokkal illetve azok kamataival kapcsolatban van kérdésem: Azt ugye tudjuk, hogy hosszú távon a kamatos kamat adja a befektetett tőke egy jelentős részét. Na mármost: a legtöbb állampapír (aminek magasabb a kamata) csak évente fizet kamatot. Hogy járok jobban: ha mindig féléves állampapírt veszek és a (kisebb) kamatot azonnal befektetve “dolgoztatni” kezdem a pénzt, vagy inkább kössem le hosszú távra a nagyobb kamatért? Ha nem TBSZ-en van, akkor a kamatadót mindkét esetben fizetnem kell, de nyilván a rövidebb futamidő miatt többször. A TBSZ számlán is van lehetőség a lejárt értékpapírból felszabaduló pénzösszeg újra befektetésére. (Persze a kérdés megállná a helyét banki kamatoknál is, ha értelmezhető lenne a kamat mértéke.) A segítséget előre is köszönöm.
 • Zabalint

  Én felesben veszem a bónuszt és a prémiumot.
 • Topfly
  Ha jól értem a már eladott és forgalomba lévő BMAK kamatprémiumát is megemelték?
  Egyrészről jól hangzik, másrészről felvetődik bennem a kérdés, ha emelni lehet a kamatprémiumot, akkor csökkenteni is lehet (a forgalomba lévő papírokra)?
 • Janos82
  :

  Ezt az EBKM adja meg a bankbeteteknel.
  tortevi kamat:

  (1+(x*n/12))^(n/12)
  x: eves kamat
  n : honapok szama
  ^ : hatvanyozas

  Ezzel kiszamolhatod, hogy tetszoleges kamatperiodusok kozul melyik eri meg jobban

  en mindig a legnagyobb ebkm-et valasztom lekotesnel, ha tudom, hogy ugyse fog kelleni a penz a lejaratig

 • kridli
  biztos, hogy nem. Március 2-vel új sorozatok fognak majd kijönni az új kamatokkal.
 • Ördög
  A féléves állampapírra annyival kisebb kamatot adnak, hogy az ellensúlyozza a kamatos kamat hatást és még kevesebbet is kapsz a végén, mintha éves kamatozásúba tetted volna a pénzed.

  De, ha valaki csak fél évre tudja nélkülözni a pénzét, akkor a legjobb a féléves, mert az 1-2 éves papírok az első 3 hónapban nem fizetnek kamatot.

 • jancsika
  azon kellene elgondolkodni hogy csinálni egy otc piacot a bmak és társainak, mert a lejárat előtti 2%.-os lehuzás nagyon fájhat annak akinek kell a pénzmag.

  gyakorlatilag 6 hónapot bukik mindenki és mindenki bukik 6 hónapot hiszen annak a valószínűsége hogy pont akkor kellejna pénz amikor 1:365.

 • jancsika
  amikor lejárat van akart volna lenni
 • L70

  A PMAK és BMAK nem arról szól, hogy az év bármelyik napján kellhet a pénz. Ez olyan pénz legyen, ami legkorábban az állampapír lejáratakor kell majd, vagy sokkal utána (mert nyugdíjra, a gyerek egyetemére és hasonlókra szánjuk, vagy tervezett autócserére sok év múlva, de véletlenül sem a majdan egyszercsak elromló mosógép pótlására). A vésztartalékot szerintem nem szabad idetenni.

 • V
  PMAK vs BMAK temaban elegge az az erzesem hogy a KSH kenye-kedve szerint allitja a fogyasztoi kosarat, a kormany meg minden evre tervez vmi jo kis rezsicsokkentest ezzel biztositva az alacsony kamatbazist a PMAK-hoz. Kulfoldon elokent a tobbmillio forintnyi papirjaimat nem rezsicsokkentett gigawatt villanyszamlara se nem to:bbtonna’nyi afacsokkentett serteshusra tervezem elkolteni, igy en szemely szerint nem latom annyira vonzonak a PMAK-ot.
 • Kiszamolo
  Külföldiként eleve miért nem eurós prémium állampapírt tartasz?
 • Zabalint

  Azért azt vedd figyelembe, hogy ha lenne OTC piaca, akkor ptt nem időarányosan lenne az árfolyam, azaz a 2%-nál jóval nagyobb veszteség is benne van a pakliban.

  Anno mikor 1% volt az a 2%, rengeteg spekulációs lehetőséget adott a prémium-normál váltás oda-vissza.

 • Suto Eniko, pek

  Abban az esetben is inkabb az euros premium allampapirt ajanlod, ha valaki norveg koronaban kapja a fizeteset? Koszi
 • Kiszamolo
  A nagy kérdés, hogy egyáltalán haza akarsz-e jönni valamikor? Mert ha a következő 15 évben nem, akkor miért kellene itthon gyűjteni a pénzt?

  Ahogy összecsuklott a norvég korona, lehet, hogy egy kicsit érdemes várni, hogy észhez térjen, ha emelkedik a kőolaj ára és addig ott befektetni valamibe. De persze a jövőt nem látjuk.

 • V
  85%-a az allampapiroknak PEMAKban van ez nem is kerdes. A maradek 15% az Forintban mert van 1-2 jovobeli projekt amihez Forint kell. Es persze ezek mind az osszes vagyonnak csak egy kisebb resze
 • Hudi
  A 6 ill 10 éves BMÁK megjelenésénél azt hittem, hogy végre nem ötféle (sőt több) állampapír lesz a TBSZ-en, meg persze nem öt kamatozási dátum. De úgy tűnik 1,5 évnél tovább semelyik állampapír elérhetőségére nem érdemes számítani ….
 • L70
  Itt lenne már az ideje a termékfejlesztőknek egy minimális parasztészt elővenni az államkincstárnál, és a PMÁK és BMÁK lejáratokat az adott év december 31-re időzíteni, ha már a törvényhozók úgy találták ki a TBSZ-t, hogy év végére járjon le. Szép dolog, hogy szeptember 22-re van időzítve a BMÁK hozamfizetés, elvégre az egy ismert híres nap az évben, de ügyfélbarátabb lenne az év vége.

  Az meg már végképp futurizmus lenne, ha a babakötvény mintájára egy adott évi TBSZ-nél amolyan automatikus önbefektetés lenne, hogy a hozamot azonnal befektetik abba a papírba, ami a TBSZ lejáratával egyezik. Beteszem a pénzt 2016-ban, aztán hátradőlök, és kiveszem 2021. évvégén. Na ez az, ami az ügyfélnek kellene.

  Mert 3-4 év után agyonaprózott újrabefektetett hozamokból áll egy ilyen TBSZ portfóliója.