Így fizettem ki az adósságaimat

Összeszedtem nektek néhány történetet, hogyan kerültek emberek nehéz anyagi helyzetbe és hogyan kerültek ki onnan. Remélem, a történeteik segítenek neked is elkerülni az anyagi problémákat vagy kikeveredni onnan.

Charles pénzügyi tanácsadó volt, aki hitelekkel küszködő embereknek adott tanácsot. Az üzlet jól ment, autóhitele és egyéb hitele nem volt, így bátran belevágtak egy 654 ezer dolláros, 230 négyzetméteres ház hitelből történő megvásárlásába. A ház volt álmaik háza.

A hitel törlesztője nem volt sokkal több, mint amit eddig fizettek bérleti díjat és egyébként is a bank sokkal több hitelt is adott volna. (Nemrég írtam arról, hogy mind a bank, mind az ingatlanos azt szeretnék, hogy a lehető legtöbb hitelt felvedd. Ha annyi hitelt veszel fel, amennyit csak adnak, szinte garantált, hogy túl sok hitelt fogsz felvenni és túl nagy ingatlant fogsz vásárolni.)

A vásárlás után szinte rögtön elkezdett rosszabbul menni az üzlet és ha ez kevés lett volna, őt is és a feleségét is betegség támadta meg.

A kevesebb bevétel és sok nem tervezett egészségügyi kiadás azt eredményezte, hogy két év alatt minden tartalékukat felélték, majd végül egy 63 ezer dolláros hitelkártya-adósságban találták magukat. (Ez jóval több, mint egy átlagos amerikai háztartás egy éves nettó jövedelme.)

Bár Charles azt mondta, ebből a házból csak koporsóban viszik ki, rá kellett jönnie, hogy az egyetlen megoldás, ha eladják a házat, kifizetnek minden hitelt és egy sokkal szerényebb otthonban újrakezdik az életüket. Így is tettek, egy kis faluba költöztek a hegyekbe. A történetüket itt tudod bővebben elolvasni angolul.

Austin 72 ezer dollár diákhitellel és egy 9 ezer dolláros autóhitellel kezdte a nagybetűs Életet. (Egy ekkora összeg egy pályakezdő fiatal jó 3 éves nettó jövedelme.)

3 év alatt hitelmentes lett. Ezeket tanácsolja azoknak, akik hasonló cipőben járnak:

– Határozd el, hogy megszabadulsz a hitelektől és cselekedj is ez szerint. A legtöbben nem jutnak túl a szavak szintjén, pedig fontos, hogy meg is tedd, amit elhatároztál. Én beteg lettem attól, hogy le vagyok égve és hogy állandóan aggódnom kell a pénz miatt. Elhatároztam, hogy meg fogom változtatni az anyagi állapotomat.

– Ha a gödör alján vagy, ne áss tovább. Ne vegyél fel további hiteleket semmilyen okból.

– Kerülj képbe, pontosan hol is vagy. Ha nem vagy tisztában azzal, hogy kinek mennyivel tartozol, milyen futamidővel és kamat mellett, változtatni sem tudsz rajta. Szedj össze minden információt minden hiteledről.

– Ha lehet, váltsd ki a hiteledet kisebb kamatú hitelekkel.

– Készíts stratégiát, hogyan akarod kifizetni a hiteleidet? Először a legkisebb összegűt fizeted vissza és mész tovább lépésről-lépésre, vagy először a legmagasabb kamatozásútól szabadulsz meg? Legyen egy terved, hogyan fogod csinálni.

– Keress többet. Csinálj karriert, keress többet, ez is igen nagy mértékben hozzásegít ahhoz, hogy megszabadulj a hiteleidtől.

– Végül fizesd vissza az összes hiteledet és ünnepelj. Ugye milyen jó érzés pénzügyi szabadságban élni?

A történetét itt találjátok angolul.

Anna 23 ezer dolláros adósságtól szabadult meg 15 hónap alatt, méghozzá pénzügyi böjtöt tartva, csakis a legszükségesebb dolgokra költött 15 hónapon át. Itt írtam nemrég a pénzügyi böjtről.

A szigorú pénzügyi fogyókúra meghozta a kívánt hatást, alig több mint egy év alatt Anna megszabadult minden adósságától. Erről a honlapján olvashatsz többet.

Lauren ennek pont az ellenkezőjét csinálta: ahelyett, hogy a kiadásait nyeste volna vissza minimális szintre, úgy gondolta, hogy kényelmesebb a bevételeit megnövelni. Születésnapjára akarta meglepni magát azzal, hogy végre megszabadul a 8.164 dolláros hitelkártya adósságától, amit már régóta görgetett maga előtt. Mivel 90 napot adott magának, elég nagy kihívás volt teljesítenie a tervet, de sikerült neki. Hogy hogyan, olvasd el a blogjában.

Jefferson egy jól fizetett IT szakember volt, szép családdal, három gyerekkel. De mivel mindig kicsit többet költöttek, mint kellett volna és a harmadik terhesség nem várt komplikációkkal és ez miatt hatalmas kórházi számlákkal járt, odáig jutottak, hogy teljesen lemerítették a hitelkártyáikat, 20 ezer dolláros hitelt cipeltek magukkal. (Ennek éves kamata 3.000 dollár, vagyis majdnem egymillió forint. Minden évben. Csak a kamatra.)

Jefferson elkezdett pénzügyi blogokat bújni és rájött, hogy költségvetést kell csinálniuk, hogy lássák, hol tudják megfogni a pénzt. Minden kiadást mikroszkóppal vizsgáltak meg, csökkentették a kábeltévé, áram és minden egyéb számlájukat, olcsó diszkontáruházakban vásároltak és elkezdték használni a kedvezményeket adó kuponokat további megtakarítás elérése céljából.

Lemondták a vakációkat, mert úgymond a szórakozás megvár minket azután is, hogy kifizettük a tartozásainkat.

Másodállásokat, szabadúszó munkákat vállaltak, hogy minél hamarabb maguk mögött hagyják a tartozást.

Az egyik trükkjük az volt, hogy apró célokat tűztek ki maguk elé, amit elértek, így megvolt a sikerélményük. Így már nagyobb lelkesedéssel ugrottak bele a következő kitűzött cél elérésébe.

A kitartásukat siker koronázta, 14 hónap alatt teljesen kifizették az adósságaikat. A történetüket itt mesélték el.

Egyelőre ennyi történetet szedtem össze, remélem, inspirálóak voltak, ha te is hasonló cipőben jársz.

Amint látod, még elképesztően nagynak tűnő összegeket is sikerült sokaknak viszonylag hamar visszafizetni. Hidd el, neked is sikerülni fog.

Ha neked is van hasonló történeted, oszd meg a hozzászólásokban, hadd bátorítsanak másokat az ilyen jó bizonyságok.

Share

134 hozzászólás

 • Laslow
  “Anna 6 millió forint (23 ezer USD) adósságtól szabadult meg 15 hónap alatt azzal, hogy pénzügyi böjtöt tartott és csak a legszükségesebbeket vette meg.”
  Ez nagyon nem Magyarország. Idehaza lehet ugyan sok embernek 6M Ft adóssága, de hogy nem fogja tudni 15 hónap alatt a kiadásai visszafogásával ledolgozni, az 100%. 15 hónap alatt eleve nincs is ennyi bevétele a legtöbb embernek.
  Számoljunk: emberünk havi nettó bevétele mondjuk 200e Ft, így 30 hónap alatt gyűlik össze 6M Ft-nyi bevétele. De a bevételeinek a 100%-át nyilván nem tudja lefaragni, hiszen meg is kell élnie valamiből, ezért tehát nem 15 hónap alatt, hanem 15-30 év alatt tudja idehaza ezt az egyébként nem óriási összegű hitelt egy átlagember ledolgozni. A 15-30 év kőkemény takarékoskodás pedig nem vonzó alternatíva, így el sem kezdi az ember, csak görgeti maga előtt a hiteleit a végtelenségig…
 • Kiszamolo
  Laslow, nyilván mások a léptékek, de ugyanaz az elv. Itt nem fizetsz ki egy vidéki ingatlanért 180 millió forintot és lakbérre sem költesz el havi 400 ezer forintot.

  200 ezres fizetés mellett nyilván nem is halmozol fel 6 milliós hitelkártya adósságot, nem is tudsz, mert nem engedi a bank.

  Pont azért írtam oda, hogy ez hány éves jövedelem, hogy mindenki tudjon arányosítani.

  Az elveket próbáljuk meg megérteni.

 • Imre
  2009-ig én is hitelközvetítő voltam, így tudtam magamnak is sok hitelt felvenni. Hitelkártyákat, személyi kölcsönt, áruhitelt, folyószámlahitelt.
  Én is hibáztam: azért vettem fel hitelt, hogy tudjam fizetni a régieket.
  Aztán nem tudtam fizetni.
  Sorra felmondták a hitelkártyáim és mindent, egy személyi kölcsön kivételével. Azt azért nem, mert – első józan pénzügyi lépésemként – kértem a bankot, hogy növelje a futamidőt. Ez idén júliusban fog lejárni.
  Évekig küszködtem a bankokkal, a behajtó cégekkel – de a vége az lett az egésznek, hogy majdnem mindent kifizettem részletekben. Azért majdnem mindent, mert volt, amit el tudtam engedtetni a behajtó céggel.
  Tavaly decemberben lett vége, még 10 hónap és kikerülök a KHR-ből is. 🙂
  Ez csak az egyik oldal.
 • László
  Elfogadom, hogy önmegtartóztatással és gondos tervezéssel meglepően sokat lehet spórolni. De. Austin hogyan szabadult meg 3 év alatt a 3 éves fizetését kitevő hiteltől? Vagy itt csak a fogalmazásból eredő félreértés van, és egy átlagos pályakezdőnek ennyi a jövedelmi, míg egy mérnöknek – Austin esetében – azért több? Gondolom erről lehet szó.
 • Imre
  A másik oldal a kiadásaim csökkentése volt.
  Ez az értelmetlen kiadások megszüntetését jelentette.
  Nemcsak a tényleg értelmetlenét, hanem a relatív értelmetleneket is. Kiszámoló, Neked volt egy cikked arról, hogy valójában mennyit hoz egy vállalkozás. Ez felnyitotta a szemem és meg is szüntettem a vállalkozásomat is, mert nem hozott annyit, amennyinek értelme voltam. Rájöttem, hogy gyakorlatilag a NAV-nak dolgozom és abban a formában ,ahogy működöm, teljesen értelmetlen és felesleges küszködés csupán a vállalkozás – és különösen költséges is, mert a rám terhelt végrehajtási költségek is növelik a terheket.
  Így most lényegesen kevesebb kiadásom van, azoknak van értelmük és végre nyugodtan alszom.

  Azért van néhány tanulság, amit megosztanék.

 • Zabalint

  Na de azt is tanácsolta, hogy keress többet. Abban lehet a kulcs. Simán lehet, hogy 1 éven belül duplázta a fizetését.
 • Imre
  A tanulságok:

  1. A felmondás előtt álló hitelkártyákat nem kellett volna életben tartanom. Ez úgy működik, hogy amikor valaki nem fizeti ki a minimum fizetendő összeget, akkor a következő hónapban ráterhelik a késedelmi kamatot, a hitelkeret-túllépési díjat, a késedelmi díjat és a következő havi minimum fizetendő összeget. És ez így megy tovább, akár hat hónapon keresztül, tehát simán lehet olyan kivonatot kapni, hogy “minimum fizetendő összeg 170.000.- Ft”. És közben a bank behajtói akár két naponta telefonálnak, személyesen megkeresnek, stb. hogy mikor fizetek. Azaz folyamatosan nyomás alatt tartanak. – Ez pont az újrakezdést, a pénzkeresést nehezíti meg, mert menekülés közben nehéz még több pénzt keresni.

  A folyamatos havi fizetés meg azért előnytelen, mert életben tartom a kártyát, tolom bele a pénzt, azt a pénzt, amely jó lenne a napi élethez vagy pénz kereséséhez, költségkénz.

 • temmese

  Elolvastam az eredeti cikket: pályakezdő mérnökként jól fizető állása volt és mivel egyedül élt elég sok pénzt tudott spórolni, illetve elkezdte befektetni a pénze egy részét, valamint tőzsdézett is. Leírja, hogy nyilván ez egy nagyon kockázatos lépés, de neki szerencsére összejött. A 3. évben még mindig volt neki 35000 dollár hitele, ezért kivonta a pénzét a tőzsdéről és kifizette a maradék tartozását.
 • Imre
  Tanulságok 2.

  Ha meg nem fizetem, akkor előbb-utóbb felmondják és utána békén hagynak, max. eladják követeléskezelőnek és/vagy beperelnek. De az idő, addig ki lehet jönni a mocsárból és nincs a rendszeres nyomásgyakorlás és az amúgy is kevés saját pénzt csökkentő havi befizetés, ami a hitelkártya tőketartozását érdemben nem csökkenti, mert elmegy díjakra és kamatokra.

  2. Nem szabad eltűnni, tárgyalni kell. Ha a tartozás követeléskezelőnél van, ők simán adnak részletfizetést. Az is előfordulhat, hogy elengedik a pénzt. Vagy rögtön az elején, vagy x havi pontos részletfizetés után. Így spóroltam meg 2 x 400.000.- Ft-ot..

  3. Ha a tartozás bíróságra kerül, még a per során is lehet kérni részletfizetést: ha a bíró úgy dönt, hogy megadja, akkor még utána is lehet részletekben fizetni.

  4. Mindenképpen el kell kerülni, hogy végrehajtóhoz kerüljön az ügy. A költsége duplázza a tartozást.

 • Széles Gábor
  Sziasztok!

  Ki milyen appot használ a követésre, ha használ?

  A fenti történetekből eljutottam egy pár helyre, amit lehet kipróbálok.
  mint.com/how-mint-works

  Esetleg vele, van valakinek tapasztalata?

  Szép napot!
  Gábor,

 • András
  Így fizettem ki az adósságaimat –> Elmentem a Kiszámoló Akadémiára… 😉
 • Bimmbamm
  Ezért nem veszek fel hitelt.Soha és nem is tervezem.
  Anyukámtól tanultam ezt.Volt egy ócska tévéje,le akarta váltani.Hiába ajánlgatták,hogy vegyen az MM-ben részletre 0% THM meg miegymás,ő szépen hónapról-hónapra összespórolta az új tévére és megvette. Egy példa csak,de én is próbálok mindenhez így hozzá állni.
 • Janos82
  Nekem 5 eve 6 millio ft tartozasom volt ( 4 millio lakas + 2 millio diak ), ezt mostanra sikerult eltuntetnem, ugy, hogy elotte 1 honapnyi megtakaritasom se volt, mostmar megvan a 6 honap.

  Itt, az EUban is van erre lehetosege az embernek. Miota kinyiltak a hatarok, nem erv az, hogy ott konnyu. Aki szerint ott ( nyugat europaban ) konnyu, az koltozzon, es eljen konnyu eletet.

  :

  Itthon oszd el 4-el, es megkapod. 1.5 millio forinttol mar meglehet szabadulni realis idon belul, es ez a magyarorszagi megfeleloje.

  Raadasul nekunk egyszerubb, mert ha jobban akarsz keresni, akkor eleg 5-600 km-el arrebb koltoznod, de egy New Yorkban elo ember mar nemigen tudja novelni a jovedelmet egy egyszeru koltozessel… Mig ha olcsobb helyre koltozik, akkor a fizetese is esik, de a hitelei nem.

 • Jelentéktelen Hangya
  Elég megdöbbentő, hogy ilyen alapvető dolgokat kell hangsúlyozni:

  – nem szabad felvenni a maximális hitelt, amit adnak
  – kerülj képbe, kinek mennyivel tartozol, milyen futamidővel és kamat mellett

  Ki tudnám egészíteni néhánnyal, pl.:

  – ne felejtsünk el kilégzés után belégzést végezni

  stb.

 • Imre
  Még egy fontos tanulság

  Még jobb lett volna, ha képes vagyok a negatív érzelmeim kikapcsolni és hideg fejjel elemezni, hogy milyen helyzetben is vagy.

  Az egyik ilyen a bűntudat és önmagam elítélése. Mivel nem átverni akartam a bankokat, hanem saját hibámból illetve a válság miatt rossz pénzügyi helyzetbe kerültem, nem kellett volna magam rossznak érezni az anyagi nehézségek miatt. Ez azért nehezítette a helyzetem, mert pl. ezért tartottam éleben a reménytelen hitelkártyákat és egy csomó pénzembe került. Meg ezzel is manipulálnak a behajtók.

  A másik a dac. Azért, mert dühös voltam, hogy a *** bank hogy kiszúrt velem, az egyik bankkal csak két évvel később voltam hajlandó tárgyalni, addig csak szidtam. S teljesen mindegy, hogy jogosan éreztem-e, hogy kiszúrtak velem, vagy nem. Jogilag a követelés behajtható volt. Ezért ez a dacoskodásom két év késedelmi kamatába került.

 • Könyvet vásárolok
  Írtál egy hölgyről vagy ő írta meg a saját történetét, már nem emlékszem pontosan. Letudta az adósságait és egy hétvégi házba költözött, talán belsőépítész volt. Szívesen olvasnám a történetének a folytatását.
 • parizer józsi
  Jó gyűjtés – persze szokás szerint vannak azért benne kis színesek, és hát ugye megint csak az USA, ahol azért egy kicsit mások a viszonyok, óriási piacon sokkal több munka mellett vállalkozgató ember elfér. Magyarországon az érdemi bevételnövelést kevésbé látom esélyesnek, itt inkább a szigorú költséggazdálkodás segíthet egy bizonyos szintig. (Ebből a szempontból nekem kedvenc állatorvosi lovam az iPhone részletre történet…)
 • Családfő
  Miklós, ha teheted, írj egy hasonló struktúrájú cikket olyan klasszikus esetekről, amiket te láttál tanácsadásaid során, amikor végigkövetted az ügyfél “fejlődését”. Emlékszem, volt már ilyen cikked, de azóta is biztos adódtak tanulságos történetek. Ezeket jobban perspektívába helyezheti egy hazánkfia.
 • Hétalvó
  László, nem olvastad el elég alaposan Austin tanácsait, pedig ott van a válasz bennük 🙂 “Keress többet. Csinálj karriert, keress többet, ez is igen nagy mértékben hozzásegít ahhoz, hogy megszabadulj a hiteleidtől.” Gondolom, ő ezt tette és 3 év alatt feltornázta a pályakezdő fizuját….
 • Nagy Vonalakban
  Austinnak igaza van: keress sokat- ez ilyen egyszerű. Ez a lényeg. Nem spórolni kell, hanem sok pénzt keresni.
 • Imre
  : Szerintem az nem elég. Amikor sokat kerestem (gyakran havi félmilliós – milliós összeget), akkor alapoztam meg a későbbi nagy bukást. Akkor vettem fel nyakra-főre a hiteleket és halmoztam a kiadásokat.

  Akkor még nem tudtam bánni a pénzzel. S ezen nem változtatott, hogy sokat kerestem. Csak gyorsabban kifolyt a kezeim közül.

 • Lina
  Erzsebet történetenek folytatàsàt én is szìvesen olvasnàm .
 • Kiszamolo
  Remélem, Erzsébet is olvassa. 🙂

  Egyébként nem régen volt róla szó, szerintem olyan sok minden még nem történt egy-két hónap alatt.

 • Nagy Vonalakban
  Imre Nem kerestél sokat, az volt a baj. Még többet kellett volna keresned, és akkor nem lett volna szükség hitelre. Az a havi félmillió-milliós kereset csak arra jó, hogy ha akarsz egy komolyabb kocsit, vagy házat, akkor megtoldod hitellel- és már benne is vagy a csapdában….
 • Tibor
  : “keress sokat- ez ilyen egyszerű. Ez a lényeg. Nem spórolni kell, hanem sok pénzt keresni.”
  Nem-nem es nem. Amig nem tanulsz meg sporolni, addig az Isten penze se lesz eleg, epp ez a lenyeg. Nincs az a sok penz, amit ne lehetne elverni.

  Magamon tanultam meg. Egyetemistakent eltem havi 30bol. Kesobb koztarsasagi osztondijjal, tanulmanyi osztondijjal diakmunkaval egyutt mar havi 70-80bol. Utana Erasmus (plusz 300€), kesobb francia osztondij 800€, megint kesobb 1600€-s fizetes, kesobb 2000 koruli, most mar 3000-nel tartok (es nemregota mar felesegem fizetese is bejott 1200).

  Es tudod mi volt ? Erdekes modon mindig mindegyik ugyanaddig tartott. Honap vegeig. Valahogy sose volt eleg. Mert ahogy nott a fizetes mar nem volt jo a kisebb lakas, mar kellett ez, kellett az… Az igenyek mindig felnonek a lehetosegekhez.

 • Oscee
  hm, evekig nezegettem a mint-et, de nem volt elerheto Magyarorszagrol – mar egy jo ideje nem neztem, ezek szerint mar igen. Mint nagy elonye mar sok evvel ezelott is a bankkal valo automatikus szinkronizalas volt, gondolom ez itthon meg mindig nem mukodik.

  En YNAB-ot hasznalok, 1+ eve valtottam at, akkor az tunt a legjobbnak tobb okbol is. Egyreszt sok funkciot tud, talan a tobb devizat leszamitva mindent, ami kellhet. Masreszt mar akkor is sok eves app volt, tehat nem valami, ami csak jon es megy. Harmadreszt desktop es mobilos alkalmazasa is volt, ami nekem plusz pont. Most jott ki az uj verzio, atallnak a webes feluletre, ami meg par dolgot nem tud, amit a desktop kliens tudott es nekem hianyzik (bar par apro ujdonsag van es a hianyzo funkciokat fejlesztik – talan kicsit idejekoran jottek ki vele). De mar ez is tud kb. mindent, ami egy kezdonek kellhet.

 • Janos82
  :

  Magyarorszagon havi fel millio nettoig jovedelemnovelesben siman erdemes gondolkozni ( Budapesten es Nyugatmagyarorszagon biztosan ), de aki 200 netto alatt keres, annak mindenkeppen, mert az tenyleg nem lehetetlen cel egy 20 es 50 ev kozottinek ( kesobb lehet, hogy mar nehezebb )

  Magyarorszagon azert egyszeru, mert mindenki alkalmazott akar lenni, igy aki valalkozna, annak relative keves a konkurenciaja.

 • Oscee
  Elotte Toshl-t hasznaltam. Azert hagytam ott vagy 1.5 eve, mert akkor mar minimum egy eve igergettek az uj verziot es csak nem jott. YNAB meg sokkal tobbet tudott akkoriban es meguntam a varakozast. Nagy soka mostanaban jott ki az uj Toshl – meg nem probaltam ki. Elmeletileg megkapott kb. minden olyan funkciot, amit en hianyoltam, talan tobbet is (tudtommal devizat is kezel).

  Talan ez a 3 a legnagyobb a multiplatformok kozul: Mint, Toshl, YNAB, magyar ismerosok tobbsegeben utobbi ketto valamelyiket hasznaljak.

  Probaltam meg Spendeet meg Wallyt, kicsit kevesnek ereztem a tudasukat akkoriban, de ez nem mostanaban volt, biztosan fejlodtek mar. Talan a GoodBudget es a HomeBudget ami meg elterjedtebb es multiplatform. Ezeket nem probaltam soha. Illetve van meg millio kisebb es altalaban benabb, Androidon probaltam nehanyat, nevukre se emlekszem.

 • Oscee
  Megjegyeznem, hogy ezeknek en a fizetos verziojat hasznaltam. Mikor Spendeet meg Wallyt probaltam, azokbol az ingyenest neztem. Valamint YNAB nem csak budgeting app, hanem budgeting metodologia is egyben, ami mar magaban megerhet penzt egyeseknek (bar az oktatoanyagok ingyenesen elerhetok).

  Ha van konkret kerdes, szivesen valaszolok. Akar ki is probalok parat es irhatok osszehasonlitast is, ha idom engedi. 3-4 eve trackelem a kolteseimet ezekkel az appokkal, de az utobbi fel-egy eve nem nezelodtem a piacon, lehet, hogy ramferne ismet korulnezni :)ü

 • Szilvia
  Széles Gábor: Én ezt használom már több mint 1 éve, eddig bevált: play.google.com/store/apps/details?id=com.handyapps.expenseiq&hl=en
 • Mrs.Columbo
  Merjetek váltani.
  8 év közalkalmazotti lét után, váltottam. 5 év versenyszféra után 7számjegyű a fizetésem. Sajnos többi, régebbi kollegám külföldre ment (ők is mertek váltani), a kinti fizetésük megegyezik így az enyémmel.
  (ui.: és sose volt, se hitelkártyám, se személyi hitelem. Lakáshitelem 2 éve van, de a harmadát már betörlesztettem)
 • V
  “…így bátran belevágtak egy 654 ezer dolláros, 230 négyzetméteres ház…”

  amikor ide ertem az olvasasban ro:gto:n tudtam hogy lesz itt egy ba’nyamunka’s verzio’ :D:D

 • Zedder

  Ha valódi 0%-os hitel volt, akkor gratulálok, szopattátok magatokat egy kicsit.

  A hitel nem mindig rossz.

  Bár az is igaz, hogy az egyszerű ember szintjén hatásosabb azt kommunikálni, hogy NE vegyél fel hitelt, mintsem elkezdeni értekezni meg számolgatni THM-et, jelenértéket, hasznot, akármit.

 • Tibor
  En VisualBudget-et hasznalok, az csak telefonon van, de eleg az nekem egyelore.
 • Széles Gábor

  Köszönöm a tippet!

  Bejutottam én is a mint-be, de egy kis csalás árán. Canada és USA terület megy most. Egy paypal accounttal tudtam csak tovább lépni, de azt meg nem használom ilyen szinten, hogy ott ezt követni tudjam.

  Arra számítottam, hogy manuálisan is vezethető, és nem erőltetik a tényleges bank összekötést. Értem ezalatt, mondjuk egy virtuális bankot is engedhetnének létrehozni.

  Megnézem a másik kettőt is!

  Üdv
  Gábor,

 • okoska2
  Imre, hatalmas gratula!!

  A költéseket meg rengeteg módon lehet vezetni, a lényeg, hogy csinálni kell. A jegyzetfüzet is megteszi, ha nincs más! Ugyanaz a titka, mint a mobilos alkalmazásoknak, mindig elő kell venni, és mindent beírni.

 • Zedder

  //kiszamolo.hu/az-eletszinvonalad-inflacioja/

 • pk
  Azt hogy hitelt ne vegyen fel senki a legtöbb – átlag – embernek igenis érdemes lenne megfogadnia, tv-re, ájfónra, autóra olyan dologra ami új értékének jelentős részét szinte azonnal elveszti, nem érdemes. /De persze ők ilyen blogot úgysem olvasnak/ Még nulla százalékos hitelt sem, akkor már inkább valami használt jó állapotú cuccot. Amire érdemes lehet a hitel, nyilván vállalkozáshoz, ha ezzel nagyobb piacot, fejlesztést tudsz elérni, és a megtérülés valószínűleg több lesz mint a hitel kamatai. Ingatlannál is persze magyarországon divat (volt) hitelre mgevenni egyetemek környékén vagy más könnyen kiadható helyen lakást, kiadod, a törlesztőbe megy a természetesen nem leadózott bérleti díj, aztán x év után a lakás a tied. Ott van még a lízing is, ami sokszor értelmesebb és költéséghatékonyabb megoldás.
 • Zedder

  Kb. ugyanezt írtam én is, azt leszámítva hogy szerintem a valódi 0%-os hitel (tehát amikor nem az van mögötte, hogy kétszer annyiba kerül az áru, mint a szomszéd boltban) egy teljesen jó konstrukció.

  Ha ma elromlana bármelyik háztartási gépem, és valódi 0%-os hitelre vehetnék újat, akkor gondolkodás nélkül belevágnék. Miétr fizessek ki egyben 100-at, ha megoldhatom havi 10-ből, és közben 90-em meg kamatozik?

  Egyébként ezek általában arra mennek rá, hogy az ügyfél elfelejt fizetni a sokadik hónapban, aztán rátesznek valami büntetőkamatot. Hát oda kell figyelni, vagy automata utalást beállítani.

 • HCsaba
  Tisztelt Kiszámoló!
  Több cikkedet olvastam már, és mindegyikkel alapvetően egyetértettem, ezzel is. De sokszor megszólal bennem a kisördög, hát most hadd beszéljen ő:
  1. Van-e kedved szakmák szerint is írni a pénzügyi/életviteli lehetőségekről? Pl. tudjuk, hogy vannak értelmiségi szakmák, amik keveset fizetnek, akkor azokat el kellene hagyni, még akkor is, ha valakinek az a hivatásvágya?
  2. A nemzetközi pénzvilág valamiért nem szereti, ha egy ország visszafizeti adósságait. Szerinted az egyes emberek szintjén is eljöhet ilyen világ? (A cikk ellenpéldájaként, a fejlett nyugati polgárok nagy része azért el van adósodva.)
 • tgwh
  Az a baj, hogy ez nem Magyarország.
  3 éves átlag nettó jövedelmű hitelt kiváltani 3 év alatt? És akkor mit evett, fényt? Magyarán átlag feletti jövedelme volt, jóval. Úgy meg ugye könnyű.
  Próbáld meg minimálbérből, vagy átlag alatti bérből ugyan ezt, na azokat a sztorikat szívesen olvasnám 😀
  Persze, magyar történetek nem nagyon vannak, bárcsak lennének, az azt jelentené, hogy elindult valami pénzügyi értelem.
  Úgy könnyű hitelt kiváltani, hogy na akkor most csak havi egyszer megyek étterembe a havi nyolc helyett.
  Akkor mi kicsesztünk a bankkal, mert pont annyit kértünk, amennyit kellett, többet meg nem is adhattak volna. Lehet ezért minősítették le az ingatlant, hátha veszünk fel személyi hitelt is?
 • Bruce
  Egy olyan kérdésem lenne, hogy hogyan hívják azt a közgazdasági elvet, hogy ha valaki többet keres, akkor többet is költ, mindig többet, jobbat akar. Valamilyen csókáról van elnevezve úgy emlékszem, de valamiért nem találom sehol.
  Please help me! 🙂
 • Janos82
  :

  A minimalberesnek azert konnyebb, mert ott meg nagyon konnyu egy kis jovedelememelkedest osszehozni:) Egy masik szakma, vagy jogositvany, egy kis nyelvtudas, es maris lehet, hogy 20-30%al tobbet tud keresni.

  Jah, azt meg elfelejted, hogy ha arrebbmegy 600 km-t, akkor siman felreteheti a minimalber duplajat:) Ugy meg megkonnyebb…. Tenyleg, hova menjen az az amerikai, aki meg akarja duplazni a fizeteset?:)

  :

  1. Mondhatnal olyan ertelmisegi palyat, ami mindenkeppen keveset fizet… A tanar elmehet maganintezmenybe, vagy valalhat felkeszitest, az orvos is lehet maganban, es igy mar nem olyan rosszak ezek… Annak aki jo a szakmajaban es onmanagelesben, annak megy…. Szerintem nagyon keves a teljesen kilatastalan szakma… + mehetnek kulfoldre

  2. Teves… inkabb a kormany nem akarja visszafizetni, mert a akkor elmaradna az aktualis osztogatas…

 • Tibor
  : ugy valahogy, bar azert nem teljesen aranyosan, idokozben ugyanis megjelent a csalad akit el kell tartani, plusz most mar nincs modom jelkepes osszegert kollegiumban lakni, meg kulonfele diakkedvezmenyekre.
  Ugy konnyu megelni 30ezerbol ha 5ezer a kollegium (annyibol lakni egy honapig), rezsit nem fizetsz, es magadon kivul nem kell senkit eltartanod 🙂
 • szocske
  “Ha ma elromlana bármelyik háztartási gépem, és valódi 0%-os hitelre vehetnék újat, akkor gondolkodás nélkül belevágnék. Miétr fizessek ki egyben 100-at, ha megoldhatom havi 10-ből, és közben 90-em meg kamatozik?”

  Én azért nem szoktam az ilyesmit kihasználni, mert egyszerűen lusta vagyok a hitelügyintézéssel járó macerához, pl. jövedelem-igazolást intézni.
  Helyette inkább kifizetem hitelkártyával, így ugyan nem 10 hónapig kamatozik a pénz 90-10%-a, csak 1-2 hónapig használom a bank pénzét, viszont a jelenlegi kamatkörnyezetben a visszatérítés több, mint a kamat, amit a pénzemre kapnék.

  *A hitelkártyaigénylésnél nem kellett jövedelem-igazolás, mert mindig annál a banknál igényeltem, ahová épp egy ideje érkezett a fizetésem.
  Aztán a HK maradt, fizetés később más bankhoz ment, és lett ott is egy HK.

 • HCsaba
  :
  1. Igaz, de éppen amit írsz, sok benne a kompromisszum (a legnagyobb a külföld, szvsz a cikk is arról szól, itthoni eszközökkel hogyan lehet).
  2. Nem látok ennyire bele, érdekes megközelítés. De ez messzire vezetne, és mi magánemberek vagyunk… 🙂
 • TT
  Érdemes lenne magyar történeteket összegyűjteni, úgy látom van pár ember az olvasóid között, akik szívesen leírnák a tapasztalataikat, ha csinálnál mondjuk egy felhívást ilyen témájú történetekre.
  Az amerikai esetekkel az a baj, hogy annyira mások a viszonyok, hogy a magyar ember nem hiszi el, hogy ugyanaz a recept itthon is működne. Egyből megvan a kifogásuk arra, hogy miért ne is kezdjenek el változtatni.
 • studkell
  “Ha ma elromlana bármelyik háztartási gépem, és valódi 0%-os hitelre vehetnék újat, akkor gondolkodás nélkül belevágnék. Miétr fizessek ki egyben 100-at, ha megoldhatom havi 10-ből, és közben 90-em meg kamatozik?”

  Racionálisan nézve teljesen igazad van. Viszont én például pont azért veszem meg inkább egyben, mert akkor már tényleg nem számolhatok azzal a pénzzel. Nagyon jól a fogamhoz verem a garast, de az emberi agy sokkal könnyebben át tudja verni saját magát, mint azt hinnénk; így esélyt sem adok a plusz pénz illúziójának. Ez jobban motivál arra, hogy még többet keressek, illetve takarítsak meg “befoltozni a lyukat”. És igen, ahogy fentebb is írták, a jelenlegi kamatkörnyezetben a hitelkártya visszatérítésével többre megyek, mint ha befektettem volna.

 • Kiszamolo
  S mennyit is nyernél vele egy év alatt? 112 forintot? Vagy inkább ráfizettél egy ezrest?

  //kiszamolo.hu/ezt-kell-tudnod-az-ingyenhitelrol/

 • Családfő
  A 0%-os hitel egy parasztvakítás (elnézést a földművelőktől!). Sosem vettem igénybe, de néhányszor megfontoltam: mindig az jött ki egy alaposabb – rászántam mondjuk egy órát – utánajárásnál, hogy semmit nem nyerek vele, viszont mindenképpen veszítek: ha pénzt éppen nem is (bár legtöbbször neten rákeresve volt olcsóbb ajánlat…), de az időmet a papírmunkával és a futamidő alatti résen levéssel mindenképpen. Tehát nem csak akkor nem éri meg, ha nincs pénzem egyben kifizetni a jószágot (ekkor aztán főleg nem), de még akkor sem, ha éppen teszem azt háromszor annyi felesleges pénz csörög a zsebemben.