Állampapír visszaváltás

Nagyot futott a neten egy cikk, ami arra hívta fel a figyelmet, hogy a lakossági állampapírokat bár az Államkincstár visszaváltja jelenleg 1%-os költség mellett (júniustól az újakat várhatóan 0,25%-os költség mellett), de ez igazából nincs sehol kőbe vésve, sőt az állam személyenként csak napi 30 millió forintig vállalja ezt.

Az erről szóló cikket és az erre reagáló cikkeket már többször megkaptam, így a legegyszerűbb inkább írni róla egy rövidet.

A fenti cikk kiemeli, hogy az Államkincstár bármikor meggondolhatja magát, emelheti a visszaváltás költségét, vagy akár fel is függesztheti azt.

Erre annyian megrémültek, hogy kérdezték, ilyenkor mi van.

A dologban a vicces az, hogy a fentebb leírtak minden értékpapírra igazak. Minden értékpapírt a napi piaci áron tudsz eladni, de csak akkor, ha van rá kereslet, legyen az részvény, kötvény, ETF, befektetési alap (ami ezeknek a papíroknak csak a kombinációja és az alapkezelő szintén csak a piacon tudja visszaváltani a befektetési jegyeket az aktuális piaci árakon).

Ha jön egy vihar, minden értékpapírral előfordulhat, hogy akár csak átmenetileg, akár hosszabb távra elveszti a likviditását. Másik eset, hogy bár a likviditása megmarad, de csak a remélt ár töredékéért tudod eladni.

Mert vevő mindig van, más kérdés, tetszik-e az az ár, amit ő kínál. Még a teljes csődben lévő görög vagy ukrán állampapírokra is volt mindig vevő, igaz olyan áron, ami nem volt egy jó ajánlat annak, aki névértéken szállt be ezekbe a papírokba. De ez már az árfolyamkockázat, ami szintén minden értékpapírnál jelen van.

Tehát felesleges megrémülni, hogy az Államkincstár bármikor meggondolhatja magát a visszaváltással kapcsolatban. Mert ez a visszaváltási lehetőség csak egy plusz ajánlat, ami a többi típusú értékpapírnál eleve meg sincs. Ha nem ott akarod eladni, bármikor eladhatod a lakossági állampapírodat a bankokon keresztül is. Mert fontos tudni, hogy nem csak az Államkincstárnál lehet eladni ezeket az államkötvényeket.

Ennek ellenére igaz az, hogy az Államkincstár (is) bármikor emelheti a visszaváltás költségét, s az is igaz, hogy soha nem tesszük az összes tojásunkat egy kosárba, ahogy azt az angol mondás tartja.

Az állampapír egy nagyon jó, költség- és kockázatmentes befektetési lehetőség, ennek ellenére egy bizonyos összeg felett másban is tartjuk a pénzünket, nem csak abban.

Mert bármikor bármi megtörténhet. Tönkre mehet az állam is, ahogy egy ingatlanalap, egy kötvényeket vagy részvényeket kibocsátó cég vagy bármi más is.

De hát ez a befektetések alapja: mindig diverzifikálunk, vagyis mindig több lábon állunk. Többféle értékpapírt tartok, lehetőleg eleve több devizában. Ha átmenetileg nem tudom jó áron eladni az állampapírjaimat, visszaváltom például az eurós kötvény ETF-eim egy részét és kész. De ettől még tarthatom a pénzem állampapírban is.

Az, hogy a magyar állam nem tudna visszafizetni forintban kibocsátott állampapírokat, elég valószínűtlen, hiszen a legrosszabb esetben nyomtat forintot. Az, hogy pont a lakossági papírokat nem akarná visszafizetni, amikor a lakosság bármikor az utcára vonulhat és lángba boríthatja azt, megint csak nem annyira valószínű. Hamarabb nem fizet külföldi nyugdíjalapoknak. Ennek ellenére diverzifikálunk, mert bármi bármikor megtörténhet.

De mi van akkor, ha zárolja az állam az államkincstári számlákat, szokták sokan kérdezni. Miért, az összes többi számlát nem tudja bármikor zárolni, ahogy ezt tették Görögországban az összes számlával a válság mélypontján? Ebből a szempontból semmi különbség nincs egy bankbetét, egy befektetési alap vagy az állampapírok között.

Honnan tudom előre, mikor lesz államcsőd? Itt erről a régi cikk, hol tudod ellenőrizni, lesz-e államcsőd a következő fél évben:

Honnan fogod felismerni az államcsődöt?

Share

152 hozzászólás

 • Kopter Géza

  Látszik a rózsaszín szemüveg, de basszus én Szlovákiában nőttem fel, és a fenébe, te milyen alternatív valóságban élsz?
  Nézel te TV-t, olvasol híreket? Fico állambíraként próbál meglépni a felelősségrevonás alól, az előttük húdejól kormányzó Dzurindáékról meg kiderült, hogy mindvégig gorillabácsit játszottak. Előtte Mečiar maffiakapcsolatokat tartott fent.
  A környékünkön évtizedekig csinálták a saját bizniszüket a maffiózók, senki le sem bagózta őket. Most ássák ki a hullákat, mert páran elkezdtek dalolni. A helyi szövetkezet vezetői csak csőre töltött revolverrel mertek kijárni. Tudom, saját szememmel láttam.
  Malvina hedvig magát verte meg, nem a skinheadek Nyitrán. Na persze!
  És most pedig a nácikkal parolázó Béláék mégis milyen törvényt szavaztak meg?

  Az elmúlt években többször belénk kötöttek az utcán, mert magyarul mertünk beszélni. Folytassam?

 • Doki
  és mi van, ha bőven 3% alatt lesz a CPI, az is egy kockázat?
  ha pl. lakásra gyűjtünk, akkor pont nem leszünk kisegítve akkor.

  a globális kötvényhozamok alakulása nem éppen üzeni azt, hogy jönne a nagy infláció..
  Lehet felesben venni a fix kamatút és a PMÁP-ot is szerintem.

 • Joy
  Ez engem is érdekelne, hogy várhatóan mikor kerülnek június 1 után forgalomba az első inflációkövető állampapírok?
  Mivel e dátum után mindegyik kibocsátott papír kamatadómentes lesz, úgy gondolom megérné várni még 1-2 hónapot, ha mondjuk a nyáron jön újabb sorozat.

  +1 kérdés: a 0,25%-os visszaváltás csak a nemzeti kötvényre lesz érvényes, vagy jövő hónaptól minden újra?

 • VJ
  Azt hogy kell elkepzelni, hogy ha nem tudja visszafizetni az Allam az aktualis PMAK-ot, akkor nyomtat meg forintot?

  Tegyuk fel hianyzik 5mrd forint. Nyomtatnak 250e db huszezrest. Ez eddig OK, de ezutan hogy megy a logisztika? Hova kerul, hogy kerul be a forgalomba? Van valaki elmegy vele az allamkincstarba es befizeti a MAK szamlajara, ahol digi penz lesz belole es a 250e db huszezrest meg berakjak a szefbe?

  Vagy egybol mar digi penzkent hozzak letre? Az allamkincstarnal az egyenleghez hozzaadnak +5mrd forintot es kesz? Az allampolgar OTP-nel vezetett szamlajara meg atutoljak? A GIRO meg az OTP meg nem kerdez semmit csak jovairja es mindenki orul?

 • Kiszamolo
  Joy, csupa jó kérdés, amire senki nem tudja még a választ.
 • nemevettma
  Most ha júniustól ki jön az új nemzeti papír és a többi is kamatadó mentes lesz, akkor a 2024/I PMÁP is mentesül a kamatadó alól ha júni után veszem vagy az még nem, mivel hogy korábbi kibocsátás? Illetve ha igen akkor esetleg változtathatják e a kamatprémium mértékét rögtön lefelé vagy ezt csak kamat fizetéskor tehetik meg?
 • headset

  “… a 2024/I PMÁP is mentesül a kamatadó alól ha júni után veszem …? …változtathatják e a kamatprémium mértékét rögtön lefelé vagy ezt csak kamat fizetéskor tehetik meg?”

  A kamatadóról az SZJA törvény rendelkezik. Szerintem ez majd csak úgy lesz megoldható, ha beterjesztenek egy törvénymódosítást, amit legkésőbb néhány nappal június 1. előtt ismerni fogunk.

  Én azt saccolom, hogy a törvényben a legegyszerűbb megoldást fogják választani: a törvényben megnevezett kötvényfajták, junius 1 utáni kibocsájtás esetén kamatadómentesek lesznek.

  És egyben be fogják szüntetni a régi PMÁP-ok forgalmazását. A már eladottaknál a kamatprémiumot nem lehet változtatni, ez szerződésszegés lenne. De feltehetően továbbra sem lesznek adómentesek.

 • gaborr
  Jönnek a hírek!

  napi.hu/tozsdek-piacok/fontos_bejelentes_jott_az_allampapirokrol_zarodnak_az_ajtok.684538.html

  szevasztok prémiumok!
  Az, hogy az eurós is eltűnik egyértelműen huf gyengülés előszele szerintem. Tavaly nyárra vártam 380-as huf-ot, lehet idén lesz belőle valami 🙂

 • Moltiszanti
  napi.hu/tozsdek-piacok/fontos-bejelentes-jott-az-allampapirokrol—zarodnak-az-ajtok.684538.html
 • Kiszamolo
  A hír csak arról szól, amit eddig is tudtunk, hogy változik a prémium, mert új jön június egytől. De ezt sikerült szenzációsan tálalni….
 • gaborr
  A kincstár üfszolgálatosai is azt mondják az embereknek, hogy most vegyenek, ha prémiumot akarnak.
 • Zelei K Andor
  A cikk az állampapírokrül kissé módosult tegnap óta.

  Hozzáadták a ” Aggódni azonban nem kell, az ÁKK közlése szerint az egész hátterében az áll, hogy a kamatadómentesség június 1-jei bevezetése miatt új sorozatokra van szükség” mondatot, és kitörölték a “Hogy a jövő csütörtökön lezárandó értékesítésű lakossági papírok helyett tervez-e más hasonlót kibocsátani az ÁKK, vagy kizárólag a nemzeti kötvény lesz ott a hosszú távú lakossági papírok palettáján, ebben az ügyben a Napi.hu az ÁKK válaszát várja.” mondatot.

 • Laki Gizi
  az eurós papír helyett lesz valami más? (fix és nem infláció + x % pl.)? a pénzem nagy része abban van, azért kérdezem.
 • Kulombos
  A hír számomra annyiban új, hogy eddig nem volt szó arról, hogy a forgalomban lévőket megszüntetik (pontosabban előre hozzák a zárási időpontot), csak arról, hogy lesz új… Ettől nem lettem boldog, idén én még végig akartam vinni a TBSZ-t a 2024/I-vel, havi vásárlásokkal, az újat csak jövőre vettem volna…
  allampapir.hu/dokumentumok/x3_7769785590558937502.pdf
 • Dani
  Okosak ezek ott at ÁKK-nál, előbb zárják le a meglévőt mint kibocsátanák az újat.
  Így nem lehet valós számok alapján dönteni, ami egyben azt is jelenti számomra, hogy at új PMÁP-nak már egészen biztosan rosszabb lesz a prémiuma.

  A kérdésem az lenne Miklós felé ( vagy bárki más felé ), hogy ha most nyitok TBSZ-t,h tudjak venni jövő csütörtökig PMÁP-ot (2024/I), akkor a papír esedékessége előbb jár le mint maga a TBSZ 5 éve. Pihentetnem kell a TBSZ-en a pénzt míg el nem érem a naptári 5. évet, vagy ha lejár PMÁP, akkor mindenképp kamatadó mentes leszek?

 • Zabalint

  Hát remélem, hogy lesz, mert meglévő TBSZ-ben a lejáró eurós papírokból venni kellene valamit.
 • Tamás
  “Okosak ezek ott at ÁKK-nál, előbb zárják le a meglévőt mint kibocsátanák az újat.
  Így nem lehet valós számok alapján dönteni, ami egyben azt is jelenti számomra, hogy at új PMÁP-nak már egészen biztosan rosszabb lesz a prémiuma.”

  Megnyitod a TBSZ-t a MÁK-nál + veszel 2024i-t – vagy amit akarsz – azzal a pénzzel, amit amúgy is oda szánsz.
  Ha jún 01-tól sokkal rosszabbak lesznek a feltételek, akkor “nyertél”.
  Ha sokkal jobbak, akkor meg kiszámolod, hogy az állampapír eladás + TBSZ megszüntetése ér-e annyit, amennyivel többet az új papír hoz.
  Ha beüt a gebasz, és az MNB hirtelen 2-3%-t is emel, akkor meg teljesen mindegy, hogy melyikben volt a pénzed, mert egyik sem ér semmit ekkor már semmit sem. (Miklós előadásai alapján 🙂 )
  Értelemszerűen nem úgy értem, hogy 0 Ft, hanem úgy, hogy a gyenge hozam miatt vastagon buktál a magasabb kamatozásúakhoz képest.

 • almastaska
  “A kérdésem az lenne Miklós felé ( vagy bárki más felé ), hogy ha most nyitok TBSZ-t,h tudjak venni jövő csütörtökig PMÁP-ot (2024/I), akkor a papír esedékessége előbb jár le mint maga a TBSZ 5 éve. Pihentetnem kell a TBSZ-en a pénzt míg el nem érem a naptári 5. évet, vagy ha lejár PMÁP, akkor mindenképp kamatadó mentes leszek?”

  Igen, vagyis nem teljesen, mert a TBSZ-en be tudod tenni akár ugyanúgy féléves-1 éves lejáratra. A PMÁP hiába jár le, a TBSZ számlán az adómentességet csak 5 év után éred el, mindegy, hogy a TBSZ-en levő pénzed milyen papírokban áll (vagy épp parlagon hever).

 • mgpx
  A jelenlegi állampapír sorozatokat május 30-ig forgalmazzák. Az eddigi szokások szerint az újabb sorozatok kondícióit a forgalmazás megkezdése előtt 3-5 nappal tették közzé. Ha most is így lesz, akkor azok jövő csütörtökre már ismertek lesznek, és informáltan lehet választani a régi és új sorozatok között.
 • gaborrr
  úgy fogy a 2024/I, hogy kiürült a keret és lezárás előtt 7 nappal még rábocsájtottak, még 20Mrd keretet.
  allampapir.hu/dokumentumok/x3_6354239946038769820.pdf
 • norby72
  Államadósságról, nemzeti kötvényről, nyugdíjkötvényről…
  (Barcza György, az ÁKK vezérigazgatója az InfoRádió Aréna című műsorában, 2019.04.24.)

  1. rész: youtu.be/dCDCjl6-ogo
  2. rész: youtu.be/KaHVMJ9u4Bo

 • gaborr
  köszi, ezek hasznosak voltak.
  milyen pöpec lesz amikor “minden” állampapír magyar kézben lesz, és a magyar emberek saját maguknak (és külföldieknek is) fizetnek infláció feletti hozamot. számomra ez kicsit paradox helyzet. kíváncsi lennék közgazdaságtanilag ez hiperinflációt gerjeszt-e. persze lehet addigra leállnak a prémium állampapírokkal, és akkor befagy(?) esetleg a piac.
 • állampapír
  napi.hu/tozsdek-piacok/igy-hivjak-majd-a-szuper-befektetest-ami-27-szazalekot-fial.684824.html

  Most akkor mi éri meg? 2024/I vagy Magyar Állampapír Plusz ?

 • PN
  A nemzetközi diverzifikációt mennyire lehet kiváltani Prémium Euró Magyar Állampapírral? Konkrétan arra gondolok, h pl egy svájci UBS banki számla helyett euróban kibocsátott állampapírt vennék…?

  Ez a devizakockázatot csökkentené de az országkockázatot nem?

  Hogyan lehet személyes megjelenés nélkül egy UBS vagy egy másik hasonló banknál számlát nyitni és milyet érdemes, akkor ha kb 10-12MFt-ot tennék rá?

 • Szabolcs

  Miklós, kijöttek a részletek.
  portfolio.hu/befektetes/allampapir/megjottek-a-reszletek-tenyleg-nagyot-szakithatsz-az-uj-szuperallampapirral.325461.html
 • mgpx
  Közzétették az új lépcsős kamatozású állampapír Nyilvános Ajánlattételét:
  akk.hu/uploads/3w238dnP.pdf

  Nagy meglepetés nincs az eddig ismertekhez képest. A Forgalmazók a kamatfordulókat követő 5 munkanapban biztosítanak 100%-os (vissza)vételi árfolyamot a másodlagos piacon. Az ajánlattétel nem határoz meg maximális visszavételi kontingenst, a másodpiaci vásárlás további feltételeiről az üzletszabályzatok rendelkeznek.

  Új PMÁK sorozatra egyelőre nincs ajánlattétel.

 • mgpx

  Márciusban és áprilisban átlagosan havi 25 Mrd Ft 2024/I PMÁK-ot értékesítettek, április végéig összesen már 178 Mrd Ft-ot adtak el. Ezzel a sebességgel május második felére akkor is elérték volna a 200 Mrd Ft-os keretet, ha amúgy nem vezették volna ki a sorozatot.
 • headset
  Egy ellentmondás:

  által linkelt portfolio cikk szerint:
  “a kapott kamatokat automatikusan MÁP+ állampapírba fektetik, tehát értelmezésünk szerint új befektetésként ketyeg tovább az így a számlára kerülő állampapír (tehát újfent 3,5%-ról indul), és nem az eredeti instrumentum induló kamatával.”

  Ezzel szemben a nyilvános ajánlattételben ez van:
  “MÁP Plusz kamatát (az alábbiak szerint forintban meghatározott kamatösszegnek megfelelő darabszámú, azonos sorozatba tartozó MÁP Plusz értékpapírokat) az ÁKK Zrt. a KELER Zrt. által közölt nyilvántartás alapján teljesíti.”

  Ha a tőkével azonos sorozatban adják ki a kamatot, akkor szerintem az a továbbiakban nem 3,5%-ról indulva fog kamatozni, hanem ugyanúgy, mint az eredetileg vásárolt kötvény.

 • gaborr
  “A Kibocsátó felhívja a jelen Ismertető olvasóit, hogy a jelen Ismertetőben szereplő adóügyi elszámolásra, vagy adóügyi következményre vonatkozó információk csak az érintett befektető egyedi körülményei alapján ítélhetők meg, valamint a jövőben változhatnak.”

  A jövőben változhatnak azt jelenti ugye, hogy az adómentességét bármikor visszavonhatják.

  Tehát aki hosszú távra tervez annak érdemes továbbra is TBSZ számlára venni az új állampapírokat!

 • mgpx
  “Most akkor mi éri meg? 2024/I vagy Magyar Állampapír Plusz ?”

  Ha KSH adatai szerint a 2018-2022-es évek átlagos inflációja 3.25% alatt lesz, akkor MÁP+, ha felette, akkor a 2024/I. Feltételezve, hogy a 2024/I-t TBSZ-re veszik.

  Az átlagbérek az elmúlt években 10%-os rátával növekedtek, ekkora bérrobbanás jó eséllyel vezet magas inflációhoz. Az elmúlt 12 hónap inflációja 3.9% volt (tény), a jövőre vonatkozóan csak várakozások vannak.

  Aki szerint az infláció szintje az MNB célkitűzésének megfelelően 3%-ra beáll, az válassza a MÁP+-t. Aki nem hisz ebben és szeretné fedezni az infláció kockázatát, az a PMÁK-ot.

  Akinek az 5 éves futamidő vége előtt szüksége lehet a befektett pénzére, és garanciát szeretne a veszteségmentes visszaváltáshoz, az válassza a MÁP+-t. Aki hosszabb távra fektet be, vagy hisz abban, hogy garancia nélkül is kiszállhat, az vegyen PMÁK-ot.

 • headset

  “A jövőben változhatnak azt jelenti ugye, hogy az adómentességét bármikor visszavonhatják.
  Tehát aki hosszú távra tervez annak érdemes továbbra is TBSZ számlára venni az új állampapírokat!”

  Természetesen minden jogszabály változhat és az ismertető nem adójogi tanácsadás, ezért került bele ez a szabvány szöveg.

  Ha utólag adókötelessé válna a kötvény, ez majdnem ugyanolyan bizalomvesztéssel járna az állam felé, mintha megtagadná a kifizetést. Ezért korlátozott pénzhiány esetén inkább valami másnak emelik majd az adóját.

  Ami a TBSZ-t illeti, a TBSZ adómentességét ugyanúgy az szja törvény biztosítja. A TBSZ semmivel sem bombabiztosabb.

 • gaborr
  vezettek már be EHO-t is anno ha emlékszel a kamatjövedelemre. nem emlékszem, hogy nagy felháborodás követte volna. a sima számlán tartott pénzre bármikor simán kivethetnek további adót, viszont a tbsz számlára nem hinném, hogy visszamenőleg be tudnának vezetni az általad említett bizalomvesztés nélkül.
  mindegy, mindeki úgy cselekszik ahogy jónak látja.
 • csiga
  headset véleményével teljesen egyetértek.

  A PMÁP vs MÁP+ vonatkozásában szerintem fontos azt is figyelembe venni, hogy a kérdés csak az adott pillanatban történő jegyzésre mérlegelhető, mivel a jövőben az adott állampapírok paraméterei is változhatnak, az infláción túlmenően. Például:

  – Június 3 után jegyezhető PMÁP-ról nincs még nyilvános ajánlattétel. (Lehet, hogy nem is lesz??)
  – Ha lesz is PMÁP a jövőben, az infláció feletti kamatprémiumot bármikor módosíthatják, ahogy tették ezt a múltban is. Ezzel befolyásolhatják, hogy mennyire érje meg, vagy ne érje meg a MÁP+hoz képest
  – A jövőbeli MÁP+ sorozatok kamatait is változtathatják (növelhetik). Erre rá lehetnek majd kényszerülve az infláció esetleges elszaladása miatt. Ha a MÁP+ kamatozása a jegyzés időpontjában nem tűnik versenyképesnek, nem nagyon fogják megvenni, márpedig az államnak szüksége lesz a finanszírozásra

 • csiga
  folyt.

  A MÁP+ egyik jelentős előnye lehet az éves kamatfordulók után 1 hétig (értelmezésem szerint) garantált 100%os visszaváltás által biztosított rugalmasság. Ugyanis ha a jövőben azt látod, hogy változott a piaci környezet és más eszközzel jobb hozamot érhetsz el, a MÁP+ból minden évben egyszer büntetlenül kiszállhatsz és felhasználhatod a pénzed az addig elért kamattal együtt más befektetésre.

  Elvileg a PMÁP-ot is vissza tudod váltani/el tudod adni a futamidő alatt, de kérdés, hogy éppen milyen áron? A MÁP+ ebben a tekintetben kevésbé kockázatos (persze ezeket a feltételeket is módosíthatják a jövőben)

  Csak arra akartam rávilágítani, hogy gyakorlatilag lehetetlen megmondani jelen pillanatban, hogy melyik lesz a jobb döntés, mert rengeteg előre nem látható változótól függ. Ezekben a döntésekben mindig van valamennyi spekuláció, ez elkerülhetetlen.

 • Palenque
  Sziasztok!

  Most olvastam, hogy a MÁP+ esetén a kamatfizetéseket követően lehetőség van névértéken eladni a kincstárnak. Ezt biztos jól értelmezem, esetleg garantálja valami? Ez hatalmas likviditást jelentene, a többi kötvénnyel szemben. Eddig gondoltam, hogy a hét elején veszek még 2024/I-t, amennyiben nem lesz új infó az utódjáról, de most elbizonytalanodtam.

  Előre is köszönöm.

 • csiga
  Palenque

  A közzétett ismertető a következőt tartalmazza:
  “A Forgalmazók napi vételi árfolyamot jegyeznek a Magyar Állampapír Plusz sorozatokra, így náluk az üzletszabályzatukban leírtak szerint a Magyar Állampapír Plusz a futamideje alatt is eladható.
  Minden kamatjuttatás értéknapját („E” nap) követő 5 (öt) munkanapos időszakban („Kamatjuttatást Követő Vételi Időszak”) megkötésre és elszámolásra kerülő ügylet tekintetében a Forgalmazók nettó 100%-os árfolyamon (azaz a vásárlás értéknapja szerinti bruttó árfolyamon, mely a névérték és a vásárlás értéknapja szerinti felhalmozott kamat) jegyeznek vételi árat a Magyar Állampapír Plusz sorozatokra.”

  allampapir.hu/ismerteto/M%C3%81P%20Plusz%20Ismertet%C5%91%202019.06.03-t%C3%B3l%20hat%C3%A1lyos.pdf

  Tehát a megadott öt napos periódusok alatt garantáltan megkapod a tőkédet és az addig felhalmozott kamatot.

 • headset

  Érezni kell a finom különbséget.

  Ha az állam változtat az adótörvényeken vagy a TBSZ adózásán -akár visszamenőleg, akár csak attól a naptól kezdve- az bizonytalan törvénykezési környezetet jelent. Ennek senki sem örül, de már megszoktuk. Ezzel nem azt mondom, hogy változni fog a TBSZ, csak azt, hogy “semmivel sem bombabiztosabb”, mint a kötvényre vonatkozó adószabály.

  Viszont, ha egy kötvényre beigért adómentességet törlik el, akkor az állam ADÓSI megbízhatósága romlik. És erre egyszerű a válasz: megbízhatatlan adós nem kap kölcsönt. Ezért ezt az intézkedést a végsőkig kerülni fogják.

  És még egy dolog. Aki TBSZ-re vesz MÁP Pluszt, elveszti a soron kívüli felhasználhatóságot. Hiába váltja vissza, a pénz bennragad a TBSZ-ben. Ha megszünteti a TBSZ-t -a jelenlegi törvény szerint- adót kell fizetnie a MÁP+ kamata után is, mert az adóalap a bevitt pénz és kivett érték különbsége.

 • wynona
  Kijöttek a részletek a június 3-tól jegyezhető Magyar Állampapír Pluszról (MÁP+) az ÁKK oldalán. A papírból jelenleg 100 milliárd forintot terveznek kibocsátani, minden héten új sorozat lesz, a kapott kamatokból automatikusan új MÁP+-t írnak jóvá a számlánkon. A teljes futamidő alatt tartott papírral maximálisan évi 4,94%-os hozamot lehet majd elérni Ezt itt olvastam:
  portfolio.hu/befektetes/allampapir/megjottek-a-reszletek-tenyleg-nagyot-szakithatsz-az-uj-szuperallampapirral.4.325461.html

  Ezek után segítségeteket kérem, mert matematikai/gazdasági ismereteim hiányosak 🙂

  A teljes futamidő alatt elért kamat éppenséggel lehetne 24.75 % , amit ha elosztok öttel, az valóban 4.95 %/év
  DE: ha kamatos kamattal számolom, akkor a teljes futamidő alatt az összes kamat 27.35% , és ha azt elosztom öttel akkor 5.47 %/év az eredmény.Ha tévedek,vajon miért?

 • headset

  “ha kamatos kamattal számolom, akkor a teljes futamidő alatt az összes kamat 27.35% , és ha azt elosztom öttel akkor 5.47 %/év az eredmény.Ha tévedek,vajon miért?”

  Egy évi 4,95%-ot hozó befektetés -kamatos kamattal számolva- 5 év alatt 27,32%-ot jövedelmez, ami kb. egyenlő a MÁK+ hozamával.

  Ezt tekinti a cikk a MÁK+-szal összehasonlíthatónak.

 • YOzsefváros
  Arról tudunk valamit, hogy mi van akkor ha nem fordulókor váltanám vissza? Nekem néhány hónap múlva kellhet a pénz.

  Ha lejárat előtt, de nem MÁP+ fordulókor váltanám vissza, akkor melyik a jobb?

 • Karl
  Hs azt nézzük, hogy az elmúlt éves infla 3,9% volt és most 4,9%-on megy a 2024/I, akkor szerintem max. 1-1,2%-os kamat felár lesz az új 5 éves PMÁK esetén.

  Jó kérdés, hogy mi lehet a jobb?! Még kamatadós/vagy TBSZ-re vett 2024/I vagy kicsit várni az új szériára, aminek a kamata immár kamatadó mentesen valahol 5% körül lehet szerintem kicsivel a MÁK+ felett. (Meglepne, ha alatta lenne.)

 • V
  tegnap akartam venni PEMAK-ot mielott megszuntetik, fizettem is be eurot kartyaval. Erre kiderul hogy a kartyas fizetes atfutasa akar 6 nap is lehet, ugy tunik errol mar lecsusztam. Kerdes lesz-e valami NAGY NEMZETI EUROs alternativa kotveny amit tudok venni. Abszurd hogy kartyaval befizetve is 6 munkanap mig jovairjak a szamlan, a forintos papirt lehetett direktben venni, az EUR-t meg sajnos elore fel kell tolteni. Tudni hogy lesz-e valami EUR alapu alternativa? Nem tetszenek ezek a hazafi kotvenyek de ha mas nincs lehet veszek azt, kis osszeg es benne van a pakliban hogy csak 6-12 honapra lenne
 • Roland
  Biztos hogy lesz új széria?
 • Kiszamolo
  Azt ígérték….
 • sceptic
  Mivel érdekelt, hogy mekkora a valószínűsége az adózás változásának a futamidő alatt, erre bukkantam (ha már volt téma, elnézést):
  “Az Szja. tv. alapján a Magyar Állampapír Plusz, mint nyilvánosan forgalomba hozott és forgalmazott, a
  tőkepiacról szóló 2001. évi CXX. törvény szerint hitelviszonyt megtestesítő értékpapír és egyben a
  magyar állam által kibocsátott, a lakosság mint befektetői célpiac részére forgalomba hozott
  hitelviszonyt megtestesítő értékpapír, amelyből származó kamatjövedelem jelen Ismertető hatályba
  lépésekor érvényes jogszabályok alapján nem minősül jövedelemnek, és így mentesül a kamatadó
  megfizetése alól.”
  Ha jól értem itt deklarálják (mintegy ‘deus ex machina’), hogy ez nem jövedelem, vagy ez logikailag tényleg tisztán következik és a régi állampapírokra ezek a feltételek nem voltak igazak. Folyt.köv.:
 • sceptic
  Másrészt, ez a ‘nem jövedelem’ besorolás menetközben változhat-e, vagy csak a változás utáni kibocsátásokra lehet érvényes egy ilyen változtatás.

  Nem a témához tartozó kérdés:
  A hozzászólásokat nem lehetne esetleg sorszámozni, mert egyszerre nem szoktam végigolvasni mndet, és mégis egyszerűbb lenne egy 3 jegyű számot megjegyezni (erre még másnap is emlékeznék) mint ameddig olvastam, mint egy dátumot+időt (lapozásnál is könnyebb lenne megtalálni)?

 • sceptic
  megj.: az első hozzászolásomban a
  ‘Ha jól értem itt deklarálják (mintegy ‘deus ex machina’), hogy ez nem jövedelem, vagy ez logikailag tényleg tisztán következik és a régi állampapírokra ezek a feltételek nem voltak igazak?’ mondatom végére kérdőjelet szerettem volna, csak épp újra kellett küldenem, és akkor már lemaradt. Ha esetleg moderálásnál átjavítanád, megköszönném, és akkor erre meg nincs szükség.
 • mgpx

  Az adózással kapcsolatos jogszabályok meghatározása a mindenkori törvényhozás szuverén joga, és ezt az alkotmányos keretek között bármikor megváltoztathatják.

  Magánjogi szerződéssel az adózási jogszabályokat nem lehet felülírni, és nem lehet jövőbeli adómentességre garanciát vállalni. Ezért az állampapírok ismertetőiben az adózással kapcsolatos részek kizárólagosan tájékoztató jellegűek, és nem részei a szerződésnek.

 • sceptic

  Köszönöm a választ. Kétségtelen, hogy a ‘törvény’ és ‘jogszabály’ közötti relációt sem ismerem, illetve talán ezt is oktathatnák az iskolában mint ami legalább olyan fontos a hétköznapi életben mint amiket viszont oktatnak (miközben azért sejtem, hogy a jogi rendszer nem annyira egzakt mint mondjuk a matematikai összefüggések). Ennek ellenére a felvetődő kérdések: a régebbi állampapírokra mi alapján nem vonatkozott ez a ‘nem jövedelem’ jellemző, vagy a jogszabály változása kerül érvénybe 2019-06-01-től? Illetve az ismertetőben miért a törvényt írják ki azonosíthatóan, miközben ezek alapján itt a jogszabály az ami a lényegesebb (amit így nem tudok behatárolni)? Ha a jogszabály alapján csak az újonnan kibocsátott állampapírok lesznek adómentesek, akkor a későbbi változtatás alapján mégis lehet, hogy adó alá kerülhetnek a most kibocsátandóak (hiszen ekkor visszamenőleges,máskor nem)?
 • mgpx

  Jogszabály a törvény, kormányrendelet, miniszteri rendelet és önkormányzati rendelet (és még pár speciális eset).

  A kamatadó mértékét a Személyi Jövedelemadóról szóló törvény (Szja tv) határozza meg, amely úgy rendelkezik, hogy a magyar állam által június 1-től kibocsátott lakossági állampapírok kamatát nem kell jövedelemként figyelembe venni a kamatadó számításakor.

  Ezt a szabályt a parlament bármikor megváltoztathatja. Annyi alkotmányos korlát van, hogy visszamenőleg (hatálybalépést megelőzően keletkezett jövedelemre) nem lehet adót kivetni.

  Példa: ha 2020. január 1-től eltörölnék ezt a mentességet, akkor csak az ezután keletkezett kamatjövedelmet terhelné az adó, de onnantól a korábban vásárolt kötvények kamata is adókötelessé válna (hacsak másként nem rendelkeznek).