Temetési tudnivalók

Az élet sajnos olyan, hogy egyszer mindenki meghal. A legtöbben váratlanul, mert ha tudjuk is, hogy egy idős vagy beteg ember egyszer meg fog halni, a legtöbben akkor sem készülnek fel rá.

S ebben az esetben ott állunk, hogy azonnal kell intézkedni az elszállításról, hűtésről, temetésről, van pár napunk, hogy mindent elintézzünk. Miközben azt sem tudjuk, mit is kellene intézni és hol.

Nem is tudjuk, reális-e az az ár, amit fizettetni akarnak velünk, mennyibe kerülne máshol vagy milyen alternatíva lenne elérhető.

Ezért gondoltam, jó lenne írni egy cikket erről a témáról. S mivel pont felbukkant a hozzászólásokban, nem is húzom tovább.

Azonban szerencsére még én sem tudok semmit a témáról, amit megoszthatnék veletek, ezért most ti jöttök.

Írd meg a hozzászólásokban, mikkel szembesültél, mire mennyit fizettél, hogyan csinálnád ma másként, ha már tudnád azt, amit ma tudsz. Mit rontottál el, mit csináltál jól. Mennyibe került a végén az egész temetés, mi az, amin tudtál volna spórolni, vagy éppen ellenkezőleg, inkább fizettél volna, hogy az is el legyen intézve. Temetés utáni ügyintézés, végrendelet, hagyatéki tárgyalás és a többi.

Ha összejön kellően sok és tartalmas hozzászólás, a lényeget majd átemelem a cikkbe is.

Kapcsolódó cikk, ami szintén fontos:

Felkészülni a váratlanra

Az elfelejtett pénzek

Beszélnünk kell róla

Share

84 hozzászólás

 • Imre
  Nekem szerencsém volt a témában, mert a nagymamám temettem el – aki tudta, hogy meg fog halni és felkészült rá. 94 évesen. Így volt haláleseti kedvezményezett a folyószámláján (én), el voltak rendezve az ügyei, előre megvette a sírhelyét. És Kecskeméten találtam egy jó szolgáltatót, aki nem húztak le, rugalmasak is voltak és nem is került túl sokba, az egész – hamvasztással együtt – megvolt kb. 150.000.- Ft-ból.
  Egy lehúzás volt, de nem bánom, hogy kifizettem: amikor meg akartam nézni a hamvasztás előtt a holttestet, a sírásók úgy elkértek 15.000.-ret, mint a pinty és persze kifizettem.
  És egy plusz dolog volt, amiről még sosem hallottam addig: el kellett mennem az ÁNTSZ-hez, hogy engedélyezzék, ne legyen boncolás a természetes halál miatt. Erre ráment pár óra, de aznap el tudtam intézni.
  Amin meglepődtem: az idősotthonban a halálesetet teljesen lélektelenül és részvétlenül kezelték.
 • hecsedli
  Alapvető probléma, hogy a családokban ez nem beszédtéma azon túl, hogy minden öreg “gyűjt a temetésre”, borítékban, a párnahuzatok között. Édesapám a 60. születésnapja környékén (azóta is él és virul, szerencsére :)) elmondta, hogy mi hol van lefűzve, “ha szükség lenne rá”: minden, ami öröklés, ügyintézés tárgyát képezheti (születési anyakönyvi kivonat, házassági papír, biztosítás, bankszámla szerződés, stb.). Amúgy három dolog az életben garantáltan túlárazott: gyerek születése – esküvő – halál… Hirtelen haláleset esetében pár dolog: 1. Ha a tűzoltók feszítik fel a lakást a bejutáshoz, utólag erről papírt kell kérni (kb. 3000 Ft) és talán sikerül valamit kezdeni vele a biztosítónál, de alapvetően ezt nem fedezi egy lakásbiztosítás…
 • Karalábé
  Pont akartam kérni egy cikket a témában. Meghalt pár hete egy közeli rokon akinek elkezdtük átnézni a papírjait. Kiderült, hogy több banknál is van hitelkártya-, folyószámla hitele. Tudni kell, hogy attól, hogy meghal valaki, a hitel ketyeg tovább. Raiffeisen bank pl csak a hagyatéki eljárás utáni jogos örökössel áll szóba. ( Nyilván nem volt rendelkezés halál esetére.) Addig ketyeg minden hitel. Nem adnak ki infót a hitelkártya tartozás összegéről. OTP rendes volt, mert legálább megadta, hogy mennyit utaljunk, hogy nullázuk a hitelkártyát. Van-e rajta túllépés stb.
 • Jane the RIPper
  Kedves Miklós, és kommentelők. A legjobbkor jött a cikk, és a kérdés, éppen egy ilyen biztosítást szándékozom kötni, adott esetben mindkét szülőmre, szerintetek megéri/volt már valakinek?

  nn.hu/eletbiztositas/maraton/miert-eri-meg-onnek

 • Imre
  Apósom, amikor meghalt, a hagyatéki után lettek majdnem nehézségek: a lakásuk a pótfedezete volt a mi lakáshitelünknek. És ahogy kell, anyósom megkapta a haszonélvezetet a gyerekek által örökölt tualjdonrészen.

  Viszont a BB-nél van egy olyan eljárás, hogy a haszonélvezőt feltételesen lemondatják a haszonélvezetről a kölcsön időtartamára. És ezt nem értette az anyósom, hogy micsoda, a közjegyző közölte, hogy marhaság – de a BB kérte volna az aláírt nyilatkozatot.

  Szerencsére ezt meg tudtam úgy oldani, hogy írtam a BB-nek. Leírtam, mi a helyzet és hogy már 13 éve napra pontosan fizetjük a kölcsönt, a pótfedezeten tkp. már nincs teher és másfél év van még vissza, ezért tekintsenek el ettől a nyilatkozattól – és nagyon jó fejek voltak, mert eltekintettek. Nem tudom, mi lett volna, ha anyósom nem írja alá, a bank meg kéri. Valószínűleg felmondják a hitelt.

 • Imre
  : apósomnak az NN-nél volt biztosítása, amikor meghalt, egy héten belül fizettek.
 • hecsedli
  Folyt.: 2. Akkor is kérjenek boncolást, ha egyértelműen kizárható az idegenkezűség, ismertek voltak az elhunyt betegségei! Ha volt biztosítása, jelentősen emelheti a kifizetett összeget. 3. Az ügyeletes orvosok általában “jutalékos szerződésben” állnak valamelyik temetkezési céggel és őket fogják hívni a holttest elszállítására. Helyben fizetős a dolog és nagyon nem olcsó (~30.000 Ft volt januárban)! Amúgy nagy különbség nincs a szolgáltatók árai között, egyik tétel lehet, hogy olcsóbb pár ezer forinttal, a másik viszont drágább, mint a másiké. Célszerű egy céget megbízni, segítik a teljes ügyintézési folyamatot, beszerzik az esetlegesen hiányzó papírokat (amik pl. túszul eshetnek a lakásba történt behatoláskor, mivel a rendőrök lezárják az ingatlant és oda hetekkel később, jegyzői papírral lehet bemenni…a születési viszont a kezdetektől kellene…).
 • Jackal
  Két nagyszülőmet temettük el az elmúlt fél évben. Mivel nem nagyon vannak élő rokonok, ezért nem is nagyon akartunk nagy temetést, így végül egy kombinált hamvasztásos csomag lett a vége, durván 140-150.000 Ft-ért. Benne van a papírok ügyintézése, a hamvasztás, a bio urna, ami kiültethető egy olyan helyre, ami az elhunytnak kedves volt. Erre tipp a Tatán található emlékerdő, ahol ugyanúgy lehet sírhelyet bérelni, mint egy temetőben, csak ott a természetben nyugodhatnak az elhunytak, illetve saját tulajdonban lévő magánterületre is kiültethetőek ezek a gyorsan lebomló urnák. A benne lévő fa magját a hozzátartozók választhatják ki.

  Cégnevet nem akarok írni, de aki a Móricz Zsigmond körtét környékén keresgél Budapesten, az rájuk fog találni. A nagyszülőkkel egyébként nálunk sem volt beszédtéma, csak édesanyámmal, az idősek sokszor nem tudják elfogadni, hogy az élet sajnos véget ér.

 • hecsedli
  Folyt.: 4. Váratlan és jelentős kiadás lehet az elmaradt sírhelymegváltás. Általában az idősebbek szokták intézni, a fiatalok nem mindig tudnak róla, hogy ez elmaradt. 5. Türelem, türelem, türelem! Egy temetés megszervezése a rokonoknak kb. olyan lelki és idegi megterhelés, mint egy esküvő, vagy egy házfelújítás lebonyolítása. Ha több örökös van, meghatalmazás, alapos egyeztetés, papírozás, költségek pontos követése fontos, hogy később még szóba álljanak egymással a rokonok! 6. Érdekes banki tapasztalat volt, hogy biankó cetlit adnak a számla megszüntetésekor, nem írják rá, hogy mekkora összeg kerül majd róla kifizetésre (?!), ugyanakkor tudható, mi van rajta a hagyatéki tárgyaláson ez kiderül. 7. Ha tényleg semmi extra bonyolító körülmény nincsen és minden egyértelmű, tiszta és lekövethető, a haláleset és a hagyatéki tárgyalás között akkor is simán eltelhet 3-4 hónap.
 • Fehér Mercédesz
  Bár még relatíve fiatal vagyok, a múlt hét során kezdődött egy betegségem, ami elég durván indult, nekikezdtem végrendelet írásnak is, de erőm sem volt befejezni. Azóta szerencsére sokkal jobban vagyok, de van pár tisztázatlan kérdésem, remélem tud valaki segíteni.
  Elfogadott-e egy hagyatéki tárgyalás során egy kézzel írt és aláírt végrendelet tanúk nélkül, vagy csak bizonyos vagyontárgyakra (pl. ingatlanhoz közjegyző is kell)?
  Ha jól tudom, haláleseti kedvezményezett megadása esetén nem kell megvárni a hagyatéki tárgyalást az örökléshez, de ebben is bizonytalan vagyok. TBSZ értékpapírszámlák öröklése esetén van valami különlegesség?
  A fentiek tekintetében miben változtat, ha az örökös 18 év alatti? A pénzhez hozzájuthat 18 éves kora előtt, csak az ingatlant nem adhatja el, vagy a pénzhez sem férhet hozzá?
 • Margit
  Árakhoz szerintem írjatok várost ha már írtok árat. Én sajnos 3 temetést intéztem 2 év alatt így tudok mesélni
  Nekem az volt a megdöbbentő hogy Budapesten persze több cég közül lehet választani de egy átlagos hamvasztásos, temetés kijön.250- 280.000 Ft-ből ez megyeszékhelyen 400.000 Ft. Koporsós 650.000 nem áll meg. Minden esettben megvolt a sír ez csak a temetések ára.
  Temetkezési vállalatoknak lehet külön törvényi szabályozási a várossal. Nálunk pl a város előírja, hogy a sírt teljesen le kell bontani. Alapzatott mindent. Íg természetesen a sír visszaállítása sincs meg 200.000Ft alatt. A sírkövet egy hónapig tárolja a városi temetkezési cég utána havi 5000Ft. Sírt 5-6 hónapnál előbb nem állítanak vissza.
  Szerintem aki még nem temetett az így is úgyis megdöbbent mindenen.
  – ravatalba és temetés után lejátszót zenékért nem csak lejátszási díjat de jogdíjat is fizetni kell az államnak.
  – koporsó nincs 160.000 Ft alatt.
  – városi templomokban nem egységes a temetkezési költség. 10-15 ezer Ft különbség is lehet.
  – Koporsós temetéshez nagyon sok minden tartozik amiért külön kell fizetni. Hangfogó a koporsóra, kötél amivel leengedik stb.
  – 5000.Ft ért fertőtlenítik a koporsót szállító kor.
  Számtalan költség van amire nem gondolnak az emberek.
 • Ostra
  sokan nem tudják, hogy csomó cég (főleg multik) közeli hozzátartozó esetén pénzügyi támogatást ad a temetési költségek rendezése (édesapám halála után én pl. 200 ezer ft-ot kaptam nettóban). érdemes rákérdezni a HR-en, ha ilyenre kerülne a sor (ne kerüljön).

  a cég lehetséges, hogy kötött baleset- / életbiztosítást az összes dolgozójára (nálunk pl. metlife van, multinál dolgozom, de nem reklámozzák nagyon), ez is fizethet valamennyit baleset / halál esetén.

 • Ildikó70
  Édesapám kórházban halt meg. Amíg a koporsót ki nem választottuk és ki nem fizettük addig nem is mentek érte. A hazahozatal, sírásás, temetés a kellékekkel kb. 400.000.- Ft-ba került 2011-ben. A sírhely, virágok, pap még kb. 100.000.- Ft volt. Mivel a pénz bankban volt, de én meghatalmazott voltam így azt kivettük előző nap, mivel várható volt a haláleset. A hamvasztásos temetés kb. 150-200.000. Ft-al olcsóbb, de nagyon sok idős, főleg vidéken még a hagyományos temetést részesíti előnyben.
 • Margit
  Ha jól tudom, haláleseti kedvezményezett megadása esetén nem kell megvárni a hagyatéki tárgyalást az örökléshez, de ebben is bizonytalan vagyok.

  Egyik rokonomnak volt biztosítása.Pontosan nem tudom milyen de hagyatékit nem kellet megvárni, de 10-20 nap volt az ügyintézés a kérelem leadásától.
  Na most meghal hétfőn akkor kedden már be kell menni a kórházba fizetni az öltöztetést és az után megkapod a halotti anyakönyvi kivonatót. Ez hamvasztás, koporsósnál is ugyan így van. Utána mehetsz temetést intézni. Szerdán elmész temetést intézni mondjuk jövő szerdára azt legkésőbb hétfőn ki kell fizetned. Így 1000%, hogy abból a pénzből te nem temetted el. Esetleg nincs tartalék pénzed akkor várhatsz valameddig de nyilván akkor a napi tárolási költség lesz magas. Plusz van valami törvény, hogy x nap tárolás után csak hamvasztani lehet. Ezt mondjuk én is csak hallomásból tudom.

 • vojtech
  -Megyeszékhelyen koporsós temetés sírhelymegváltás nélkül, meglevő sír bontásával, visszaépítésével szűk félmillió.
  -Tudomásom szerint törvénylieg 2 héten belül meg kell tartani a temetést.
  -Az illető folyószámláját hamar le kell üríteni (ha valamelyik hozzátartozónak van hozzáférése), különben a jegyző zároltatja a hagyatéki eljárás végéig, ami a jegyző elfoglaltságától és az eljárás bonyolultságától függően néhány hónap de akár egy év is lehet.
  -Érdemes még a jegyzőhöz menetel előtt megegyezni arról, hogy esetleg valamelyik örökös lemond-e valamilyen vagyontárgyról a másik javára, ugyanis addig erre van idő, lehetőség, utána már stresszes lehet az osztozkodás.
 • Névtelen
  Nekem az OTP-vel vannak rossz tapasztalataim. A haláleset után az általam ismert bankszámlával plusz a halotti anyakönyvi kivonattal bementem a bankba, zároltattam az elhunyt bankszámláját a hagyatékiig. Viszont – mint kiderült a fél évvel később megtartott hagyatéki tárgyaláson – az elhunytnak volt még egy bankszámlája, komoly összeggel, melyet egy arra nem jogosult bankkártyával apránként leürített (félreértés ne essék: amíg a rokon élt, jogszerűen használta a kártyát, de a halála után már nem). Értem én egyébként, hogy ezt a számlát nem jeleztem (nem tudtam róla), de a bank pontosan tudta, hogy az illető elhunyt, és a másik számláját zárolták.
 • Lau
  Edesapam orszagos temetkezesi halozatnal kirendeltsegvezeto. Elmondasa alapjan az emberi tudat annyira megborul a gyasz hatasara, hogy a legelesebb elme is forditva jar. Nem ritkan lat mukodo, egymasra odafigyelo csaladokat szetesni egy-egy ilyen vitan (orokles, ugye), a legkorrektebbnek ismert emberek viselkednek minosithetetlenul, amit persze kesobb visszacsinalnanak, de nem lehet.

  Szoval egyetlen tanacs, amit valojaban Miklos is mond: beszeljetek rola, beszelgessetek, MIELOTT beszelni KELL rola. Nem, nem te leszel az egyetlen rendithetetlen lelek, aki onmaga marad majd es hideg fejjel gondolkozik ebben a helyzetben.

 • Eltevelyedes
  40 évhez közel ilyenen még nem gondolkozom, de a pénzügyek egyszerűsítése tervben van, az is szívás lehet az örökösöknek, összevadászni a világban hol vannak a pénzek. Azért egyre gyakoribb az én generációmban, hogy nem egy OTP számla van aztán kész.

  Olyat lehet, hogy nem temetőbe szeretném magam? Jól hangzik ez a bio úrna, kiültetsz valahova aztán szép tölgyfa leszek.

  Ami még érdekel: Mi a minimum csomag? Nem kell se pap, se sírkő, se siratódal. A tövényi minimum érdekel.

 • Anna
  Ha otthon történik a haláleset: váratlan esetnél rendőrség, ügyeletes orvos. Hosszan tartó betegség esetén elég csak az ügyeletes orvos. Nem árt ez utóbbi esetben előre kikeresni a preferált temetési vállalkozó ügyeleti telefonszámát, mert alapból a szerződöttet fogják értesíteni. Kell összekészíteni ruhát öltöztetéshez, azt majd be kell vinni. Munkaidőben meg be kell menni a temetkezési vállalkozóhoz és ott mindent elintéznek, felvilágosítanak. Lehet boncolási felmentést kérni ÁNTSZtől ha tudott hosszan tartó betegség az ok. Balesetnél kötelező a boncolás sajnos. Nekünk kell menni a jegyzőhöz kiállíttatni a halotti anyakönyvi kivonatot és felvetetni a hagyatéki leltárt (ingatlanok, ingóságok pl. gépjármű, bankbetét, hitelek…). Amire van haláleseti rendelkezés (életbiztosítás, bankszámla) az nem a hagyaték része, nem kell felsorolni. Gondoljuk gyászjelentésre pl. helyi újságban (vidék)
 • jami
  Köszi.

  Ami alap, hogy legyen haláleseti a számlákra és végrendelet abban az esetben mindenképp, ha a tv-itől eltérőt akarunk; de akkor sem árt, ha nem. Pl. mindketten meghalunk egyszerre, maradnak kiskorú gyerekek (sajnos nem olyan ritka helyzet, mint szeretnénk).

  Legyen min. 3-400e könnyen/gyorsan hozzáférhető készpénz. Mert az 1 héten BELÜL is kellhet, kisebb helyeken már pár nap múlva lezajlik a temetés.

  Ugyan a halott szempontjából nem annyira fontos a temetés módja – de nagyon sok probléma megelőzhető, ha erről van ÍROTT elképzelés. Ha az túl költséges, az a következő lépés, hogy mennyire veszi a család komolyan; de nincs, akkor lehet, hogy lelkiismereti okból lesz túlköltés és akár örök vita a rokonságban, hogy a halott amúgy nem is akart ott nyugodni/egyházi temetést/bármi egyéb…

 • NAR
  Sajnos az elhunyt életkora miatt a vagyoni dolgok rendezésével nincs tapasztalatom, Budapesten hamvasztásos temetés (urnát hazavittük) kijött olyan 25000 forintból, ha jól emlékszem. Az ügyintézést szinte teljes egészében a temetkezési vállalkozás intézte (baleseti halál után holttest rendőrségtől megszerzése, stb.) A temetés szervezése valami egészen bizarr módon az esküvő szervezésére hasonlít (dekoráció kiválasztása, bevonuló zene, rokonok meghívása).
 • józsenzbazsen
  “”Elfogadott-e egy hagyatéki tárgyalás során egy kézzel írt és aláírt végrendelet tanúk nélkül, vagy csak bizonyos vagyontárgyakra (pl. ingatlanhoz közjegyző is kell)?””
  A végrendelet csak akkor érvényes, ha pontosan (!) megfelel az alaki követelményeknek. Ptk 7:10§-7:47§.
  Kérdésedre : Ptk. 7:17§(1)a pont és (2) szakasz.
  net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=A1300005.TV

  “”Ha jól tudom, haláleseti kedvezményezett megadása esetén nem kell megvárni a hagyatéki tárgyalást az örökléshez, de ebben is bizonytalan vagyok.””
  Nem kell. A haláleseti rendelkezéses számla nem kerül a hagyatékba, a halotti anyakönyvi kivonattal felveheti a jogosultja.

  folytköv.

 • Myrtusz
  Lehet, hogy minden Egészségpénztárnál létezik ez, én csak az MKB-t ismerem: A tag vagy a bejelentett hozzátartozója halála esetén a hátramaradottak részére a temetés igazolt költségeinek támogatása. A haláleset bekövetkezését követően igénybe vehető eseti szolgáltatás.
  Az elszámolható számlák összegének értéke:a Tag halála esetén a maximális összeg 300.000 Ft, szolgáltatásra jogosult halála esetében nincs felső korlát.
 • józsenzbazsen
  folyt.

  “”TBSZ értékpapírszámlák öröklése esetén van valami különlegesség?””
  Annyi, hogy törvényes rend szerint öröklődik, mert értékpapír számlára nem adható haláleseti rendelkezés.
  Szóval meg kell várni a -valóban 4-6 hónapba is beletelő – hagyatéki végzést.
  (Ha vita van, perrel akár évek is)

  “”A fentiek tekintetében miben változtat, ha az örökös 18 év alatti?””
  A pénz kezelését a törvényes képviselője intézi. Már nem kell mindenhez a gyámhivatal hozzájárulása, de a pénz kezelőjének felelőssége van a tevékenységére.

  “” A pénzhez hozzájuthat 18 éves kora előtt, csak az ingatlant nem adhatja el, vagy a pénzhez sem férhet hozzá””
  Automatikusan nem, ld. fent.

 • Frank
  Nálunk annyi volt, amit megjegyeztem ,hogy a hagyatéki “tárgyalás”nál húztak le.
  Autót örököltünk 3-an. Egyikünknek sem volt rá igénye, el akartuk adni, 2-en lemondtak a 3. részére, hogy könnyebb legyen eladni.
  Közjegyző a 2db lemondás miatt felszámolt extra ktg-et, amiről nem szólt előre. Utólag már nem akartuk visszamodósítani, ezért kifizettük.
 • hecsedli
  Folyt: 8. Több egészségpénztárnál is van olyan lehetőség, hogy családi kasszából a temetés közvetlen költségeit el lehet számolni. Így – ha később visszaforgatjuk egyéni befizetéssel a kapott pénzt – a 20% adókedvezménnyel lehet csökkenteni a költségeket.
 • zsolt
  Pár fontos dolog: 1. több cég ad támogatást temetési költségekre, nálunk ez 2015-ben 150 ezer forint volt. Erről lehet, hogy nem tud a munkavállaló, érdemes megkérdezni mindenképp!
  2. A hamvasztás sokkal olcsóbb, nagyságrendileg harmada-negyede a koporsósnak. Nem sajnálom, hogy apukámat koporsóban temettük, de ha előre tudjuk az arányt, inkább hamvasztást kérünk. Ott és akkor kb percek alatt döntötte el anyukám úgy, hogy nem volt előismerete a témáról.
  3. Ha nincs semmi papír vagy ilyesmi a számlákról, akkor a még élő bankkártyával célszerű levenni az elhunyt számlájáról pénzt, mi a 150 ezres egyszeri limittel egész jól elvoltunk, egy halom hirtelen kiadás jön, és átmeneti készpénzzavarba kerülhetsz, lekötést feltörni meg ezért kár. Természetesen a hagyatékin a halál napjának egyenlege játszik, de nálunk két örökös volt anyu és én, ez nem volt gond.
 • Kapszlock
  Kicsit morbidnak tűnhet a humortartalmú hozzászólás egy ilyen témában, de tanulságos, szóval megosztanám.
  Főiskola tanárom (általános jogot tanított) mesélte, hogy volt egy idős úr ismerőse, aki nagyon vagyonos volt, nem volt senkije, a fiatal lányokat meg nagyon szerette, és a végrendeletét mindig az aktuális barátnő nevére íratta át, mint halál esetén kedvezményezett fél. Aztán miután elhunyt az úr, megjelent a hagyatéki tárgyaláson a barátnő mellett 3-4 exbarátnő is, akik szintén lobogtatták a saját példányukat a végrendeletből. Ilyenkor értelemszerűen mindig a legfrissebb keltezésű számít.

  Szóval fontos és tisztázandó kérdés, hogy ha van végrendelet, akkor az a legfrissebb/egyetlen verzió-e, ne legyenek a hagyatékin meglepetések.

  Továbbá lehet egy végrendelet simán az elhunyt fél által aláírt, tanúval, ügyvéddel, vagy akár közjegyző által hitelesített is.

 • hazitroll
  Nehéz végiggondolni előre, ott és akkor meg kevés rá az idő, de felmerülhet problémaként, hogy a gyerek(ek) mondjuk más városba költöztek már, az egyik szülő meghalt, akkor az egyedül maradó szülő majd hova költözik, mikor költözik, költözik-e. Ha költözik, akkor visszajárjon sírt gondozni, vagy átrakassa a sírt majd? Emiatt az urnás temetés jóval egyszerűbb, egy koporsót mozgatni (temetkezési vállalkozó szerint) rengeteg papírmunka és rengeteg költség, meg 5-6 év múlva racionális értelme nincs, de ez egy érzelmi döntés is. Nyilván a család aktuális földrajzi és egyéb eloszlása eredményezheti ezt a problémát.
 • kritizátor
  kötél amivel leengedik stb.

  ez, jó:és ha nem rendelem meg, akkor hogy engedik le???

  igaz nálunk egyszer egy hosszabító zsinórral engedték, mert nem hoztak kötelet: 15 ercig állt a temetés

 • KissTimi
  2 éve temettük el a nagyimat. Kórházban halt meg, a boncolás kötelező volt. A hamvasztást kifejezetten ő kérte a halála előtt kb. 1 évvel. Tapasztalatom szerint sok idős szívesen elmondaná, hogy mit szeretne, de a családtagok lehurrogják, hogy hol van az még, minket is túlélsz stb. stb. Pedig ő is megnyugodna, ha elmondhatná.
  A temetkezési vállalat intézett mindent a papon kívül. A temetés (virágok nélkül, a sírhely már megvolt) 260ezer forint volt. Vidéki kisváros.
  Ennek hatására összeraktam a saját “fekete dossziémat”, amiben le van írva, mit hol találnak, benne van a végrendeletem és milyen temetést szeretnék (35 éves vagyok, de nem feltétlenül a koros a soros…). Megkértem erre a szüleimet és anyósékat is. Ők azóta se. Fogalmam sincs, mit csinálnék, ha most hirtelen meghalna valamelyikük. Annyit tehetek, hogy időről időre felhozom ezt a témát és nem tágítok. Muszáj erről beszélni.
 • egyszervolt
  Nálunk utolsó kívánság volt a hamvak vízbe szórása, így hajós temetés lett. Budapesten kb 450.000 Ftból jött ki, minden engedélyeztetéssel, papírmunkával, állófogadással, 1 órás “szertartással”. Bankban rengeteget gyorsít a haláleseti kedvezményezetti nyilatkozat(csak folyószámlára adható, értékpapírszámlára nem). Egy hagyatéki tárgyalás pest megyében közel fél év szokott lenni. Munkáltató egyenes ági rokon esetén bruttó 30-50ezer ft-ot fizetett számla ellenében, illetve járt 2 nap kegyeleti szabadság. Bár nem közvetlen a temetéshez kapcsolódik, de egy haldoklónak az utolsó kórházban töltött hetei igen drágák tudnak lenni, ha szeretnénk, hogy méltósággal bánjanak vele.
  Amit zsolt ír, (ha jól értem az elhunyt nevén lévő kártyával történő pénzfelvétel), bűncselekménynek számít, bár bankja válogatja mennyire foglalkoznak vele.
 • L70
  Megyeszékhelyen hamvasztásos temetés időarányos sírhely megváltással már előzetesen elkészített sírhelybe szumma 313 ezer Ft. Minden kp-ban fizetendő. Haláleset után 2 nappal intéztem. Halotti tor ezen felül. Vállalkozó előre ismert volt, nem tudom, hirtelen felindulásból is ő lett volna-e. Korrekt es teljeskörű volt minden.
 • Tamás
  ““”TBSZ értékpapírszámlák öröklése esetén van valami különlegesség?””
  Annyi, hogy törvényes rend szerint öröklődik, mert értékpapír számlára nem adható haláleseti rendelkezés.”

  Ez vonatkozik a végrendeletre is?
  Írok egy papírt, hogy a nevemen lévő TBSZ számla az asszonyé, de ezt nem veszik figyelembe?

 • szenyora
  Nagyon rossz tapasztalatokat gyűjtöttem haláleseti rendelkezéssel kapcsolatban. A bank központja nyilatkozott a közjegyzőnek a rendelkezésről, így a bankszámla nem került be a hagyatékba, de a gyakorlatban, a bankfiókban nem fogadták el. Egészen furcsa kifogások után, fél éves huzavona után pót hagyatékit kellett kérni, és így fizették ki végül az összeget. Nem tudtam mire vélni a dolgot, tekintve, hogy egy örökösről és egy számláról volt szó.
  Haláleseti rendelkezést semmilyen értékpapír számlára (beleértve a TBSZ) nem lehet kötni, az mindenképpen bekerül a hagyatékba. Meghatalmazás lehetséges, ami a halál pillanatáig érvényes.
  Koporsós temetés költsége Bp., meglévő sírhely kb 700.000,- Ft. Minden egyes mozzanatnak külön ára van. ( Pl. amire nem gondoltunk: a sírkövet a temetés idejére el kell szállítani a helyszínről, aztán vissza.)
 • Okoska2
  Apukám váratlanul halt meg 57 évesen pár éve. Az ügyeiről semmit nem tudtunk, a telefonja meg a bankkártyája pin kódját sem:(
  A halotti bizonyítvánnyal már egy pár dolgot el lehetett intézni, telefont feltöretni pl. h a barátait, ismerőseit, távoli családtagokat stb. tudjuk egyáltalán értesíteni.
  De az összes számlához, meg biztosításhoz amit találtunk, hagyatéki végzés kellett, az meg hónapokig is eltart mire megvan.

  Illetve volt egy kifejezetten haláleseti biztosítása, amit egyenes ági leszármazottnak azonnal kifizettek, nem kellett a hagyatékit megvárni. Az NN-nél volt ez a biztosítás. Amúgy nem is tudtunk erről a biztosításról, a papírok átnézésekor találtuk meg a kötvényt.

  (folyt.)

 • fudosin
  Különböző esetek:
  – Megváltod a lejárt sírhelyet (vidéken 20 évre), aztán fél év múlva meghal valaki és oda akarod temetni – meg kell újra váltanod, mert csak.
  – Otthonától távoli városban meghalt hozzátatozó. Rendőrség zárolta a személyes holmiját, kapitányságot fél napig hívogattuk, hogy akkor most mikor és hová menjünk, nagyon nehezen értük el az ügyintézőt.
  – Saját kézzel írt végrendelet érvénytelenítés formai okok miatt. (nem írta oda a dátumhoz a várost…)
  – Ha nem akartok egyházi temetést, akkor lehet felkérni polgári búcsúztatót, akivel megbeszélitek az elhunyt életét és ebből ír egy beszédet. Szépen beszélt, csak belekeveredett a sok unoka és dédunoka felsorolásába ezért páran kimaradtak. Örök harag a családban…
  – A közjegyző az autót felosztotta az örökösök (özvegy, gyerekek) között. Amikor el akartuk adni (értéke 100k alatt) vakarták a fejüket az okmányirodában.
 • Okoska2
  (folyt.)
  Amit tanulságként levontam magamnak:

  – a fontos papírokat, biztosításokat, ingatlannal, hitellel kapcs. iratokat egyértelműen felcímkézve mappákban kell tartani
  – lelétbe tenni egy pár százezer Ft-ot azonnal hozzáférhetően a temetési költségekre
  – legfontosabb telefonszámokat, elérhetőségeket kiírva is kell tárolni
  – és: hagyjunk rendet magunk után, amin lomtalanítást értek…

 • jami
  Jól hangzik ez a bio urna, de mi van, ha az örökös, vagy az ő örököse eladja a kertes házat? Én pl. gondban lennék, ha vevőként érintene, mert kivágni nem szívesen vágnék ki egy ilyen fát, de megtartani is furcsa lenne.

  Temetőben, azt írják, nem vágják ki akkor sem, ha már lejár a sírmegváltás – viszont 50 évere kell megváltani. Az ára viszont tök ok.

 • Incognito
  Nagyon meg tudja könnyíteni az ügyintézést, ha nem egy emberre marad, hanem a családtagok felosztják maguk között a tennivalókat.
  Ha rendezettek a viszonyok, és jó a viszony a családtagokkal, akkor le lehet mondani a hagyatéki tárgyalásról, ez meg tudja gyorsítani a dolgokat. Ehhez elég fejenként egy űrlapot kitölteni két tanúval aláíratva.
  A halotti tort lehet otthon tartani, ha minden család hoz egy tál ételt, vagy egyszerű ételekkel készül a házigazda, akkor nem kerül egy vagyonba.
  Végig kell járni a kórházat, a temetkezési vállalatot, a sírkő készítőt, a közműveket, a bankot, biztosítót, közös képviselőt, egyéb szolgáltatókat. Halotti bizonyítvány kell.
  Ha valaki szeretne előre készülni, akkor célszerű még az életében lomtalanítani, és nem felhalmozni olyan tárgyakat, amiket nem használ a hétköznapokban, mert egy halott után a hagyaték felszámolása heteket, hónapokat vehet igénybe.
 • Slumbery
  Tamás

  A végrendelet más. A TBSZ számlát simán asz asszonyra lehet hagyni (ha van más kötelező örökös, annak a köteles részt nyilván ki kell fizetni).
  De a haláleseti rendelkezéssel ellentétben ilyenkor ki kell várni a hagyatéki eljárás végét, mielőtt hozzájut.

 • Norzsu
  Édesanyám temetése 2 szakaszban történt,mert nem számított rá senki,hogy meghal.A hamvasztás után az urnát apám otthon a polcon tartotta.Ezzel viszont nagyon sok konfliktust generált.Volt olyan pl.hogy nem volt otthon apám és jöttek volna a rokonok anyámhoz gyertyát gyújtani és nem jutottak be a lakásba.Jogszabály szerint biztosítani kell a hozzátartozók látogatását.Van egy törvény is a temetőkről és a temetkezésről.Végül pár év után lett eltemetve egyszerűbb urnasírba semmi felhajtás nélkül. Így kb.hamvasztassal együtt 200 000ft volt pár éve a temetése.Nagyon figyelni kell,mert mindenki le akar húzni,úgy mint esküvőkor és úgy,mint a gyermek születésénél.Van most egy elterjedt jó temetési mód temeto-miskolc.hu/diszkut-halotti-hamvak-szorasahoz .Ezzel a módszerrel mindig ápolt marad a sír,mindig van rajta friss virág,mégha a hozzátartozók nem is tudják a “sírt” gyakran gondozni .
 • jozenbazsen
  ,

  “Írok egy papírt, hogy a nevemen lévő TBSZ számla az asszonyé, de ezt nem veszik figyelembe?”

  Természetesen. Úgy értettem, hogy hagyatékon kívülre nem vihető semmilyen rendelkezéssel.
  (kivéve pl. bizalmi vagyonkezelést esetleg, de ez elég speciális dolog még)

  Ha végrendelkezel, az aszerint fog történni (módosíthatja törvényi rendelkezés, például a köteles rész), úgy értettem csak, hogy mindenképpen ki kell várni vele a hagyatéki eljárást, és annak jogerőssé válását. Addig nem fér hozzá az örökös (akár törvényes, akár végrendeleti, akár szerződéses örökös)

 • Denes
  ” Én pl. gondban lennék, ha vevőként érintene, mert kivágni nem szívesen vágnék ki egy ilyen fát, de megtartani is furcsa lenne.”

  Én nem lennék gondban. 🙂

 • Michaelknight23
  Persze hogy az öröklés a fő téma. Én úgy vagyok vele, hogy hiába vagyok milliárdos a testvérem meg nincstelen, egyformán jár mindkettőnknek. Aztán ha akarom oda adom a részem,mert jó fej vagyok. De egyformán jár. Na itt szokott borulni a bili ..
 • Bocsi
  Nálunk is van segély egyenesági rokonok halála esetére, a számlát a támogatandó dolgozó nevére és címére kell kiállítani. Ahol adnak támogatást, jó tudni, hogy milyen bizonylatok alapján teszik azt. Érdemes ezt a családtagoknak is megadni, ha megoszlik az ügyintézés.
 • Bocsi
  Mi történik akkor, ha a szülőknek közös számlájuk van, mindketten kaptak kártyát hozzá, és az egyik elhalálozik? (Más számla nincsen.) Ilyenkor a zárolásnak van speciális menete?
 • Kiszamolo
  Közös számlánál az összeg felét zárolják.
 • jurta
  Akárcsak a születésnél, itt is kisregényt írhatnék a meghökkentő eseményekről az ügymenet során, amire előtte senki sem gondol, de szorítkozom a blog témáira. 🙂

  * Szinte minden nagyban az örökösök s egyéb érintett közelállók viszonyán, együttműködésén múlik. (Amit ugyebár késő ekkor elkezdeni fejleszteni!) Minket a közjegyző és a temetés utáni fogadás helyszínének tulajdonosa is megdicsért emiatt. 🙂
  * Nemcsak a munkahely segíthet pénzzel. Családom körül támogató közeg volt régóta, ők kérdezték meg, adhatnak-e. (Többek közt ezért parázom a fiatal külföldre költözők sorsán.) Sok önkormányzat szinte csak a halotti anyakönyvi kivonatra már fizet is temetési segélyt.
  * A halotti tor nem feltétlenül pénzkidobás egy kínos kötelező körre, ha jó helyre, jó külsőségekkel (mi pl. ragaszkodtunk hozzá, hogy csak ketten mondhatnak beszédet), jó embereket hívunk.

  Folyt. köv.